Στο θέατρο Σοφούλη (Θεσσαλονίκη) παρουσιάζεται το νέο έργο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Κτίτωνα Ζαχαριάδη «Η Δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας. Μια κωμωδία με φρενήρεις ρυθμούς που φέρνει τον Σαίξπηρ, με έμμεσο τρόπο, στη σημερινή Ελλάδα.
Επιμέλεια: Book Press
Τι σχέση θα μπορούσε να έχει ο Σαίξπηρ και συγκεκριμένα το έργο του «Η δωδεκάτη νύχτα» με την Ελλάδα και συγκεκριμένα την περίοδο της κρίσης; Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κρίτωνας Ζαχαριάδης στο νέο του θεατρικό έργο Η Δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας εμπλέκεται τον μέγα δραματουργό με τα... δικά μας.
Πρόκειται για μια εξωφρενική κωμωδία καταστάσεων, όπου οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη με φρενήρεις ρύθμους. Χρονολογικά βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Δύο φίλοι παραγωγοί προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν τη θεατρική τους επιχείρηση ανεβάζοντας την παράσταση «Η Δωδεκάτη Νύχτα» του Σαίξπηρ. Οι ηθοποιοί τους, τρεις ημέρες πριν την πρεμιέρα, διεκδικούν τα δεδουλευμένα των προηγούμενων ετών, δηλώνοντας πως δεν θα παίξουν εάν δεν εξοφληθούν γι’ αυτά.
Αδυνατώντας να διαχειριστούν τις απαιτήσεις των ηθοποιών και μη θέλοντας να υποκύψουν στον εκβιασμό τους, αποφασίζουν να ανεβάσουν οι ίδιοι δικό τους έργο μαζί με τους δύο συνεργάτες τους, τον λογιστή και τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων. Από τα μισά του έργου μας και έπειτα, παρακολουθούμε ένα συνονθύλευμα θεατρικών έργων που είχαν ανεβάσει στο παρελθόν. Αυτά ήταν: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», «Ηλέκτρα», «Οι τρεις αδερφές», «Λεωφορείον ο Πόθος», «Σταχτοπούτα», «Ο μικρός Πρίγκιπας» και «η Δωδεκάτη Νύχτα».
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι συμβαίνει όταν θεατρικοί παραγωγοί αποφασίζουν να παραστήσουν τους ηθοποιούς έστω και για τρεις ημέρες... Ξεχνούν λόγια, διαλέγουν μη συμβατά κοστούμια και έχουν να διαχειριστούν προσωπικά μυστικά τα οποία έρχονται στην επιφάνεια με τον πιο ευτράπελο τρόπο λίγα λεπτά πριν βγουν στη σκηνή.
Δυστοπικό περιβάλλον εργασίας
Ο συγγραφέας Κρίτωνας Ζαχαριάδης με το έργο του θίγει τα οικονομικά, ταξικά, φυλετικά, ηθικά και οντολογικά θέματα του δυστοπικού εργασιακού περιβάλλοντος των ηθοποιών. Με τρόπο παράδοξα ξεκαρδιστικό, εστιάζει άμεσα ή έμμεσα στα παραπάνω προβλήματα, δίχως να στέκεται αποκλειστικά σε αυτά, αφού και οι διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων εξελίσσονται παράλληλα.
Πρωταγωνιστές του έργου είναι ο Σταυριανός, ένας λαϊκός, κοιλιόδουλος και τσιγκούνης άνθρωπος. Ένας τυχοδιώκτης στον χώρο του θεάτρου. Ο Τιμολέων είναι ένας φιλήδονος, µαταιόδοξος και κατεργάρης. Η ανάγκη τον ρίχνει στις θεατρικές παραγωγές. Ο Ουρβανός είναι συµφεροντολόγος, διπρόσωπος και συµβιβασµένος. Το κέρδος οδηγεί τα θεατρικά του βήµατα. Τέλος, ο Ντάνι είναι ροµαντικός, διαλλακτικός µα και ανακατωσούρας. Εραστής του θεάτρου µε πολλά απωθηµένα.
Τα τέσσερα πρόσωπα του έργου µπλέκονται, διαπλέκονται και συµπλέκονται µε φόντο το... ταλαίπωρο θέατρο. Μα το θέατρο πάντα παίρνει την εκδίκησή του.
Τα τέσσερα πρόσωπα µπλέκονται, διαπλέκονται και συµπλέκονται µε φόντο το... ταλαίπωρο θέατρο. Μα το θέατρο πάντα παίρνει την εκδίκησή του και σαν την καλή νεράιδα του παραµυθιού τούς µεταµορφώνει σε ηθοποιούς, που µέσα από πάθη και σύγκρουση οδηγούνται στην απαραίτητη κάθαρση και στο ξεκαθάρισµα των µεταξύ τους σχέσεων.
Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κρίτωνας Ζαχαριάδης έχει συμμετάσχει σε 14 τηλεοπτικές σειρές των μεγαλύτερων ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, Ant1, Mega, Alpha. Ενδεικτικά: «Στο παρά πέντε», «Ίχνη», «Αστυνόμος Μπέκας», «Ιατρικό απόρρητο», «Αν υπήρχες, θα σε χώριζα», «7 ζωές», «Φεύγα» κ.α.
Θεατρικά, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους και τους πιο αξιόλογους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Σκηνοθετεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το 2007 συνεργαζόμενος με πολλές θεατρικές σκηνές της πόλης, όπως «Ράδιο Σίτυ», «Κολοσσαίον», «Φαργκάνη», «Θέατρο Σοφούλη». Διακρίσεις και βραβεία συνοδεύουν το βιογραφικό του, όπως Βραβεία Διαφήμισης Ερμής 2008, Πρωτότυπου Θεατρικού Κειμένου από τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης για το έργο του «Πελότα» και ακόμα πέντε από τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης για το έργο του «Παλτό», με πιο σημαντικό αυτό του Α΄ αντρικού ρόλου.
Στον χώρο του κινηματογράφου κατείχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ποικίλες ταινίες όπως στο: «Μόνο για εσένα», «Ισοβίτες» κ.ά. Τέλος, διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη για 7 συνεχόμενα έτη το πανευρωπαϊκό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους "FILME". Συνεργάστηκε ως διευθυντής στα δυο μεγαλύτερα ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης και σε σχολές χορού, μουσεία, ιδρύματα, παιδικές κατασκηνώσεις (σκηνοθέτησε 36 παιδικές και εφηβικές παραστάσεις). Τα τελευταία χρόνια γράφει τα δικά του έργα, σκηνοθετεί παραστάσεις και ασχολείται με την οργάνωση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών. Από το 2016 εργάζεται ως καθηγητής στα Θεατρικά Εργαστήρια του Θεάτρου Σοφούλη.
Συντελεστές
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κρίτωνας Ζαχαριάδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέλη Χρυσανθοπούλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Θέμιδα Χρηστίδου
Σύνθεση Μουσικής: Χάρης Γκατζόφλιας
Κινησιολογία- Χορογραφίες: Νίκη Τριανταφυλλίδου
Σχεδιασμός φώτων και ήχου: Ανέστης Ατακτίδης
Γραφιστικά: Λευτέρης Παπασταύρου
Art photography : parisz_photography
Φιλολογική Επιμέλεια: Πέτρος Χατζηδάκης, Κατερίνα Χαλαστάνη
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Σωκράτης Λογοθέτης
Ματθαίος Παπαδόπουλος
Γιώργος Τερζής
Πλάτωνας Τσιπίδης
Πληροφορίες
Θέατρο Σοφούλη: Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Τ.Κ. 55131 Θεσσαλονίκη
Πρεμιέρα: Από Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00