justin torres

Ο συγγραφέας Τζάστιν Τόρρες [Justin Torres] και ο ιστορικός Νεντ Μπλάκχοκ [Ned Blackhawk] έλαβαν τα «μεγάλα» βραβεία, στις κατηγορίες της Λογοτεχνίας και του Δοκιμίου αντίστοιχα, με την τεταμένη ατμόσφαιρα να επικρατεί στην τελετή απονομής, λόγω ψηφίσματος των συγγραφέων για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Στην κεντρική εικόνα, ο Τόρρες μετά από την παραλαβή του Εθνικού Βραβείου Λογοτεχνίας.

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας Τζάστιν Τόρρες και ο ιστορικός Νεντ Μπλάκχοκ τιμήθηκαν με το «μεγάλα» βραβεία του θεσμού των Εθνικών Βραβείων Βιβλίου των ΗΠΑ, στις κατηγορίες της Λογοτεχνίας και του Δοκιμίου αντίστοιχα, σε μια εκδήλωση όπου επικράτησε το τεταμένο κλίμα, λόγω μιας ομιλίας με θέμα τα τραγικά γεγονότα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

patakis torres emeis ta thiriaΟ Τόρρες βραβεύτηκε για το δεύτερο μυθιστόρημά του, Blackout, ένα πειραματικό βιβλίο εμπνευσμένο από το δοκίμιο Sex variants: A study in homosexual patterns, που συγκεντρώνει πραγματικές αφηγήσεις των κουήρ ατόμων που έζησαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Το συγκινητικό ντεμπούτο του Τόρρες, Εμείς τα θηρία, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Θωμά Σκάσση.

Ο ιστορικός του Γέιλ Νεντ Μπλάκχοκ τιμήθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου για τη μελέτη του The rediscovery of America: Native peoples and the unmaking of U.S. history, που εξετάζει τον ρόλο των ιθαγενών πληθυσμών της Αμερικής στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των ΗΠΑ.

Πέρα από τα παραπάνω βραβεία, απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης στον Κρεγκ Σάντος Πέρες για τη συλλογή του from unincorporated territory [åmot], το Βραβείο Μεταφρασμένης Λογοτεχνίας στον Βραζιλιάνο Στένιο Γαρδέλ και τη μεταφράστριά του Μπρούνα Ντάντας Λομπάτο για το The words that remain, και το Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας στον Νταν Σαντάτ για το A first time for everything.

Ακόμη, βραβεύτηκαν δύο πρόσωπα για τη συνολική προσφορά τους στον χώρο του βιβλίου: η ποιήτρια Ρίτα Νταβ τιμήθηκε με το Βραβείο του Εθνικού Ιδρύματος Βιβλίου για την Εξαιρετική Προσφορά στα Αμερικανικά Γράμματα και ο Πολ Γιαμαζάκι, κύριος μέτοχος της αλυσίδας βιβλιοπωλείων και εκδοτικής εταιρείας City Lights Booksellers & Publishers, τιμήθηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο για την Εξαιρετική Προσφορά στην Κοινότητα των Αμερικανικών Γραμμάτων.

ned blackhawk

Στη φωτογραφία, ο ιστορικός Νεντ Μπλάκχοκ

Το κείμενο για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και οι αντιδράσεις

Αφού ο Τζάστιν Τόρρες εκφώνησε μια σύντομη ομιλία μετά από τη βράβευσή του, στην οποία ευχαρίστησε τη μητέρα του και την «κουήρ οικογένειά του», έδωσε τον λόγο στη συγγραφέα Άλια Μπιλάλ, υποψήφια για τη συλλογή διηγημάτων της Temple folk, η οποία διάβασε ένα κείμενο που καταδίκαζε τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και το οποίο είχε συνυπογραφτεί από είκοσι εκ των είκοσι πέντε φιναλίστ.

«Τασσόμαστε ενάντια στον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας και ζητούμε την ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών, για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των Παλαιστινίων αμάχων, ιδιαιτέρως των παιδιών. Τασσόμαστε ενάντια στα αντισημιτικά και στα αντιπαλαιστινιακά αισθήματα, καθώς και στην ισλαμοφοβία, αποδεχόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όλων των πλευρών. Γνωρίζουμε πως η περαιτέρω αιματοχυσία δεν θα εξασφαλίσει τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή».

Πριν από μια εβδομάδα, δύο χορηγοί δήλωσαν πως δεν θα παρευρίσκονταν στην τελετή απονομής, αφού ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους των Εθνικών Βραβείων για την απόφαση των φιναλίστ να διαβάσουν το συγκεκριμένο κείμενο. Πιο αναλυτικά, η Ζίμπι Όουενς, CEO της Zibby Media, απέσυρε τη στήριξή της, δηλώνοντας πως δεν συμφωνούσε με τη «συσπείρωση των υποψηφίων και την απόφασή τους να αξιοποιήσουν τον χρόνο των ομιλιών των νικητών για να προωθήσουν απόψεις υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ» και συμπληρώνοντας πως η φράση «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» έχει καταλήξει να «προάγει το μίσος ενάντια σε μια ολόκληρη θρησκεία».

Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι της Book of the Month ανακοίνωσαν πως θα απουσίαζαν από την εκδήλωση, αλλά πως θα συνέχιζαν να στηρίζουν τον θεσμό.

Ως απάντηση, το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίου των ΗΠΑ κοινοποίησε μια δήλωση, υπερασπιζόμενο την κίνηση των συγγραφέων, λέγοντας πως στην Ιστορία του θεσμού, ανέκαθεν γίνονταν πολιτικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια των απονομών.

«Σε μια περίοδο που υπάρχει τόσος πολύς πόνος και ταλαιπωρία στον κόσμο μας, πιστεύουμε πως τα λόγια των συγγραφέων -καθώς και η διορατικότητα και το κουράγιο τους- είναι πιο σημαντικά από ποτέ».

Αναφορά στις απόπειρες λογοκρισίας στις ΗΠΑ

Ο παρουσιαστής της τελετής, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης ΛεΒάρ Μπάρτον, έθιξε το ζήτημα των αυξανόμενων αποπειρών λογοκρισίας στις ΗΠΑ, που απειλούν βιβλία σε σχολεία και βιβλιοθήκες. Ο Μπάρτον άνοιξε την ομιλία του με ένα αστείο, ρωτώντας χιουμοριστικά αν παρευρίσκονταν στην τελετή τα μέλη της ομάδας «Moms for Liberty», μιας συντηρητικής οργάνωσης που συχνά επιχειρεί την απαγόρευση «βλάσφημων» βιβλίων.

«Αυτή τη στιγμή, εκτυλίσσονται πόλεμοι και κυκλοφορούν φήμες για πολέμους και γενικά, οι μηχανισμοί των πολέμων λειτουργούν. Όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο, παλεύουμε για τον έλεγχο της αλήθειας και για τον τρόπο που ερμηνεύεται η αλήθεια στη χώρα μας. Τα βιβλία απαγορεύονται, οι λέξεις αποσιωπούνται. Οι συγγραφείς και όσοι υπερασπίζονται τα βιβλία δέχονται επίθεση», είπε ο παρουσιαστής.

Για τον Μπάρτον, τα βιβλία απειλούνται επειδή είναι «πολύ ισχυρά».

Ακολουθεί η λίστα με τους νικητές και τους φιναλίστ των Εθνικών Βραβείων Βιβλίου 2023.

Λογοτεχνία

Nana Kwame Adjei-Brenyah, Chain-Gang All-Stars
Aaliyah Bilal, Temple Folk
Paul Harding, This Other Eden
Hanna Pylväinen, The End of Drum-Time
Justin Torres, Blackouts
 

Δοκίμιο

Ned Blackhawk, The Rediscovery of America: Native Peoples and the Unmaking of U.S. History
Cristina Rivera Garza, Liliana’s Invincible Summer: A Sister’s Search for Justice
Christina Sharpe, Ordinary Notes
Raja Shehadeh, We Could Have Been Friends, My Father and I: A Palestinian Memoir
John Vaillant, Fire Weather: A True Story from a Hotter World
 

Ποίηση

John Lee Clark, How to Communicate
Craig Santos Perez, from unincorporated territory [åmot]
Evie Shockley, suddenly we
Brandon Som, Tripas
Monica Youn, From From
 

Μεταφρασμένη Λογοτεχνία

Bora Chung, Cursed Bunny, μτφρ. από τα κορεάτικα: Anton Hur
David Diop, Beyond the Door of No Return, μτφρ. από τα γαλλικά: Sam Taylor [στα ελληνικά, το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, με τον τίτλο Η πύλη του ταξιδιού χωρίς επιστροφή, σε μετάφραση Αλεξάνδρας Κωσταράκου]
Stênio Gardel, The Words That Remain, μτφρ. από τα πορτογαλικά: Bruna Dantas Lobato
Pilar Quintana, Abyss, μτφρ. από τα ισπανικά: Lisa Dillman
Astrid Roemer, On a Woman’s Madness, μτφρ. από τα ολλανδικά: Lucy Scott
 

Νεανική Λογοτεχνία

Kenneth M. Cadow, Gather
Huda Fahmy, Huda F Cares?
Vashti Harrison, Big
Katherine Marsh, The Lost Year: A Survival Story of the Ukrainian Famine
Dan Santat, A First Time for Everything

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

Στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), θα απονεμηθούν εφέτος, για δέκατη έβδομη χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού (δε)κατα για το 2022. Η ανακοίνωση των νικητών και ταυτόχρονα η απονομή θα γίνουν την Πέμπτ...

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή βιβλίου το Σάββατο 9 & την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 11:00 μέχρι και τις 19:00 στην οδό Θουκυδίδου 4, στην Πλάκα και υπόσχονται δύο μέρες γεμάτες με μουσική, κεράσματα, προτάσεις για δώρα και μεγάλες προσφορές.

Επιμέλεια: ...

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Από σήμερα (7/12) έως και την Κυριακή (10/12) οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοιμάζουν μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με bazaar βιβλίων, εκδηλώσεις και δράσεις για τα παιδιά. «Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς & συναρπα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός ποιήματος του Πέτερ Χάντκε [Peter Handke] από τον τόμο «Άπαντα τα ποιήματα» (μτφρ. Ιωάννα Διαμαντοπούλου-Νότντουρφτ), ο οποίος θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, ΤΙ ...

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

Για το μυθιστόρημα της Σελέστ Ινγκ [Celeste Ng] «Οι χαμένες μας καρδιές» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο). Kεντρική εικόνα, από διαμαρτυρία ασιατών για διακρίσεις απέναντί τους, ειδικά στην περίοδο του κορωνοϊού. Η ενίσχυση του μίσους ενάντια στους Ασιάτες είναι ένα από τα θέματα του μυθιστορήματος της Σ...

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

Στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), θα απονεμηθούν εφέτος, για δέκατη έβδομη χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού (δε)κατα για το 2022. Η ανακοίνωση των νικητών και ταυτόχρονα η απονομή θα γίνουν την Πέμπτ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορα...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Από τη Θεσσαλονίκη των τελών του 19ου αιώνα στην Αθήνα του Όθωνα και στη Σέριφο του 1916. Επιλέγουμε τέσσερα ιστορικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που παίρνουν έμπνευση από πραγματικά ιστορικά γεγονότα για να «χτίσουν» τις ιστορίες τους. Κεντρική εικόνα: Μια όψη της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα (© Ευθύμ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ