valkania

Άνοιξε χθες το πρωί, στους χώρους της HELEXPO, τις πύλες της η 19η ΔΕΒΘ, σε κλίμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και ενθουσιώδες. Σήμερα, η δεύτερη μέρα. 

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Έπειτα από μια Έκθεση που έγινε εξ ανάγκης μέσω τηλεδιασκέψεων και τηλεοπτικών πάνελ (2020), κι ακόμη μία που μάλλον ατύχησε από μία ακόμη απρόβλεπτη έξαρση του κορωνοϊού στην πόλη και στη χώρα (2021), κι αφού μεσολάβησε μια χρονιά (αναγκαστικής;) αδράνειας (2022), φέτος έχουμε και πάλι μια Έκθεση που θυμίζει τις παλιές καλές μέρες, κι από μερικές απόψεις δείχνει ακόμη θετικότερα σημάδια – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πάντοτε φλέγον ζήτημα της ανταπόκρισης της πόλης σε μια έκθεση που, παλιότερα τουλάχιστον, θεωρούνταν υπόθεση των Αθηναίων εκδοτών και του «αθηνοκεντρικού» Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

είναι η «μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού». Κι όπως ξέρουμε, το «μέγεθος μετράει», αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι το μόνο που μετράει.

Αλίμονο, ΕΚΕΒΙ δεν υπάρχει πλέον εδώ και μια δεκαετία, και την έκθεση οργανώνει και πραγματοποιεί, με επιτυχία, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Φέτος, για πρώτη φορά, δεν ορίστηκε διευθυντής, κι έτσι στην πράξη τον συντονισμό της έχει αναλάβει η πολύπειρη Νόπη Χατζηγεωργίου, παλιό στέλεχος του ΕΚΕΒΙ και νυν στέλεχος του ΕΙΠ. Θα σημάνει άραγε αυτή η έλλειψη διευθυντή και έλλειψη καλλιτεχνικού «οράματος», σε ό,τι κι αν μεταφράζεται κάτι τέτοιο; Ίσως, αλλά το σημαντικότερο για την ώρα φαίνεται να είναι ότι η ΔΕΒΘ που ξέραμε επέστρεψε, και μάλιστα, όπως τη διαφημίζουν οι διοργανωτές της, και όπως προκύπτει και από μια ματιά στις 70 σελίδες του προγράμματος των εκδηλώσεων (και τις 30 σελίδες του παιδικού περιπτέρου συν κάποια ακόμη περιφερειακά events), είναι η «μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού». Κι όπως ξέρουμε, το «μέγεθος μετράει», αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι το μόνο που μετράει.

Ένα ευρωπαϊκό γεγονός

Δύσκολα μπορείς να περιγράψεις την ΔΕΒΘ σε κάποιον που δεν την έχει επισκεφτεί ποτέ αυτές τις σχεδόν δύο δεκαετίες που λαμβάνει χώρα, πάντα εδώ στη Θεσσαλονίκη, πάντα στα κλειστά περίπτερα της HELEXPO, κι αυτό γιατί δεν θυμίζει σε τίποτε κανένα άλλο πολιτιστικό γεγονός που διοργανώνεται στη χώρα μας. Τόσο το μέγεθος της Έκθεσης, σε έκταση, όσο και η ένταση και ο πλουραλισμός των εκδηλώσεων και των συζητήσεων, η παρουσία ξένων συγγραφέων, παραγόντων κ.λπ, θυμίζει μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό της; Τα γεγονότα τα οποία συμβαίνουν ταυτόχρονα μέσα στην Έκθεση είναι τόσα πολλά, που καθένας αναγκαστικά χαράσσει τη δική του, μοναδική πορεία μέσα σε αυτήν. Με άλλα λόγια: αυτά που δεν βλέπεις είναι πολλά πολλά περισσότερα από αυτά που βλέπεις. 

Η ΔΕΒΘ δεν θυμίζει σε τίποτε κανένα άλλο πολιτιστικό γεγονός που διοργανώνεται στη χώρα μας

Σε ό,τι αφορά την παρουσία της Έκθεσης στην πόλη, πάντως, θα θέλαμε λίγο περισσότερο ταρατατζούμ στην είσοδο της HELEXPO, κι ίσως και λίγο περισσότερο μέσα στην πόλη, αλλά επ’ αυτού η κρίση μας ίσως είναι λίγο βιαστική. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι όλο και λιγότεροι Θεσσαλονικείς την μπερδεύουν πια με την έκθεση-παζάρι της παραλίας, που γίνεται κι αυτή αρχές καλοκαιριού (όπως ο ταξιτζής που με έφερε στο κέντρο από το αεροδρόμιο, αλλά μια ματιά στο ταξί του εξηγούσε πολλά).

Μια από τις πρώτες εκδηλώσεις της 19ης ΔΕΒΘ, που ξεκίνησε χθες στις 3μμ, ήταν το Βαλκάνιοι Λογοτέχνες και Μετάφραση (βλ. και την κεντρική εικόνα), εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν γνωστοί και λιγότερο γνωστοί συγγραφείς χωρών των Βαλκανίων, με γνωστότερη σε μας τη συγγραφέα από τη Βόρειο Μακεδονία Rumena Buzarovska, που με τη συλλογή διηγημάτων Ο άντρας μου (εκδ. Gutenberg) έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στη χώρα μας (έχει μητέρα ελληνικής καταγωγής). Τη συζήτηση συντόνιζε ο Σταύρος Ντάγιος, εκδότης-συγγραφέας, και χαρακτηρίστηκε από ένα κλίμα καλών προθέσεων και συγκινητικών αναφορών στα Βαλκάνια ως ενότητα χώρου, με κάποιες σωστές επισημάνσεις για το γεγονός ότι ακόμη τα βιβλία που θα μεταφράσουμε από τη μια χώρα στην άλλη μας έρχονται, συχνότατα, μέσω «εσπερίας», δηλαδή αφού πρώτα μεταφραστούν και κάνουν πορεία σε κάποια μεγάλη χώρα της Ευρώπης ή, ακόμη σημαντικότερο, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ. Ένα μικρό «επεισόδιο» με μια παρέμβαση της Αντιπροέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων Έλενας Χουζούρη, η οποία αναφέρθηκε στα τρία Διαβαλκανικά Φεστιβάλ Ποίησης που είχε διοργανώσει η ΕΣ [2012, 2013, 2014] στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ, κάπως «πάγωσε» το πάνελ, κι ίσως γι’ αυτό η εκδήλωση να έληξε κάπως νωρίτερα και χωρίς συζήτηση με το πολυπληθές κοινό. 

valkania 2

Από τους Βαλκάνιους συγγραφείς έφυγα τρέχοντας και πρόλαβα από την αρχή την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αλεξάνδρας Κ* με τον ευφάνταστο τίτλο Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο, με την οποία είχαμε πρόσφατα και μια αρκετά αναλυτική συζήτηση, εδώ στην Book Press. Μαζί της κουβέντιασε η συγγραφέας Μαρία Γιαγιάννου, κι όλη η συζήτηση απέπνεε δυναμισμό και φρεσκάδα, όπως και η συλλογή διηγημάτων. Κρίμα που δεν δόθηκε χρόνος για περισσότερη συζήτηση με το κοινό, που θέλησε στο τέλος να πιάσει κάποια από τα νήματα που ακολούθησε η κουβέντα (υπάρχει γυναικεία ή αντρική γραφή; τι είναι η φεμινιστική γραφή; κ.ά.), κυρίως κρίμα που δεν δόθηκε ο λόγος (δεν υπήρχε χρόνος) σε κάποια πολύ νεαρά κορίτσια που βρίσκονταν εκεί και που σήκωσαν δειλά δειλά το χέρι τους. Είμαι πολύ περίεργος τι θα έλεγαν ή θα ρωτούσαν.

alexandra 2

Ακολούθησε η συζήτηση που είχαμε (λίγα μέτρα παραπέρα, στο ίδιο περίπτερο) με τον Μιχάλη Μοδινό, με αφορμή την πρώτη συλλογή διηγημάτων που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα, Τα θαύματα του κόσμου, ενώ στον ίδιο χώρο τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια η Ελιάνα Χουρμουζιάδου και ο Ισίδωρος Ζουργός για την παρουσίαση του πρόσφατου μυθιστορήματος της Ελιάνας, Μια τελευταία επιστολή αγάπης.

Ας σταματήσω όμως εδώ. Όπως είπα και παραπάνω, ο καθένας χαράσσει τη δική του πορεία μέσα στην έκθεση, ενώ παράλληλα γίνονται τόσες πολλές παρουσιάσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, που πραγματικά, είναι αδύνατον ακόμη και να κάνεις ένα μικρό πέρασμα από την καθεμιά – αν κάτι τέτοιο θα είχε κάποιο νόημα. Να σημειώσω απλώς ότι πέρα από τις παρουσιάσεις πρόσφατων εκδόσεων, λογοτεχνικών ή μη, σαν κι αυτές στις οποίες αναφέρθηκα, το στίγμα τους στην έκθεση δίνουν οι πολλές και σημαντικές συζητήσεις από επαγγελματίες του χώρου, εκδότες, ατζέντηδες, ειδικούς από τον χώρο των εκδόσεων και επιστήμονες, κάποιες από τις οποίες θα παρακολουθήσουμε σήμερα.

symeonidis

 Οι συγγραφείς Βασίλης Παπαγεωργίου και Θωμάς Συμεωνίδης συνομίλησαν με τη Σωτηρία Καλασαρίδου, με αφορμή τα νέα βιβλία τους «Στιγμώνες» και «Το σχέδιο του φιλοσόφου», στα οποία δοκιμάζονται τα όρια του δοκιμιακού και αφηγηματικού λόγου. Από αριστερά, Βασίλης Παπαγεωργίου, συγγραφέας-μεταφραστής, Σωτηρία Καλασαρίδου, Δρ. Λογοτεχνικής ΑΠΘ, Γιώργος Αλισάνογλου (ποιητής, εκδότης, συντονίζει), Θωμάς Συμεωνίδης, συγγραφέας-μεταφραστής,

Η βραδιά ολοκληρώθηκε για μας, και γενικότερα νομίζω, με την τελετή της επίσημης έναρξης της Έκθεσης, που είχε απ' όλα: Καλλιτεχνικά δρώμενα, μουσική, επίσημους λόγους, Οι δυο πιο συγκινητικές στιγμές της τελετής ήταν οι χαιρετισμοί, μέσω τηλεδιάσκεψης, από δύο σημαντικές κυρίες, την Ελένη Σικελιανός και την Τέα Χάλο, συγγραφέων των «Εσύ, η ζωώδης μηχανή» και «Ούτε το όνομά μου», αντίστοιχα.

teleti

Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε εξαντλημένοι και ικανοποιημένοι στο ξενοδοχείο μας, ενώ η Έκθεση συνεχιζόταν ατύπως παντού στην πόλη (κάπου εκεί κοντά διάβαζε ποίηση ο Θωμάς Κοροβίνης, όπως έμαθα λίγο πριν κλείσουν τα μάτια μου).

Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέγη, σεζόν 2024-2025: Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε φέτος – Όλο το πρόγραμμα των παραστάσεων, όλες οι πρωτοβουλίες

Στέγη, σεζόν 2024-2025: Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε φέτος – Όλο το πρόγραμμα των παραστάσεων, όλες οι πρωτοβουλίες

Το πρόγραμμα της σεζόν 2024-2025 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση περιλαμβάνει παραγωγές θεάτρου, χορού, μουσικής, συζητήσεις, ταινίες, εκθέσεις και φεστιβάλ στη φυσική σκηνή και στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και πολλές πρωτοβουλίες εκτός Στέγης. Η προπώληση για επιλεγμένες και για περιορισμένο αριθμό θέσεων παραγωγές αρχί...

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μάικλς, βαν ντερ Βούντεν και Γουντ, και ένας άνδρας, ο Πέρσιβαλ Έβερετ. 

Επιμέλεια: Book Press

Έξι βιβλία φιγουράρουν στη βραχεία λίστα του Βρα...

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Λιβανέζος συγγραφέας Ελίας Χούρι

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Λιβανέζος συγγραφέας Ελίας Χούρι

Ο συγγραφέας Ελίας Χούρι [Elias Khoury], ένας από τους σημαντικότερους Λιβανέζους μυθιστοριογράφους της γενιάς του και ένθερμος υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, πέθανε σήμερα σε ηλικία 76 ετών. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του «Η πύλη του ήλιου» (μτφρ. Ελένη Καπετανάκη, εκδ. Καστανιώτη)

Επ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στέγη, σεζόν 2024-2025: Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε φέτος – Όλο το πρόγραμμα των παραστάσεων, όλες οι πρωτοβουλίες

Στέγη, σεζόν 2024-2025: Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε φέτος – Όλο το πρόγραμμα των παραστάσεων, όλες οι πρωτοβουλίες

Το πρόγραμμα της σεζόν 2024-2025 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση περιλαμβάνει παραγωγές θεάτρου, χορού, μουσικής, συζητήσεις, ταινίες, εκθέσεις και φεστιβάλ στη φυσική σκηνή και στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και πολλές πρωτοβουλίες εκτός Στέγης. Η προπώληση για επιλεγμένες και για περιορισμένο αριθμό θέσεων παραγωγές αρχί...

Διαβάζοντας με την Ηρώ Σταφυλάκη

Διαβάζοντας με την Ηρώ Σταφυλάκη

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός Ηρώ Σταφυλάκη.

Επιμέλεια: Book Press

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυ...

«Η Ελλάδα από τη Χούντα στην Κρίση – Η κουλτούρα της Μεταπολίτευσης», του Δημήτρη Τζιόβα (κριτική)

«Η Ελλάδα από τη Χούντα στην Κρίση – Η κουλτούρα της Μεταπολίτευσης», του Δημήτρη Τζιόβα (κριτική)

Για τη μελέτη του Δημήτρη Τζιόβα «Η Ελλάδα από τη Χούντα στην Κρίση – Η κουλτούρα της Μεταπολίτευσης» (μτφρ. Ζωή Μπέλλα, Γιάννης Στάμος, εκδ. Gutenberg).

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Ο όρος «μεταπολίτευση» χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στον δημόσιο δ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η άλλη Εδέμ» του Πολ Χάρντινγκ (προδημοσίευση)

«Η άλλη Εδέμ» του Πολ Χάρντινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Πολ Χάρντινγκ [Paul Harding] «Η άλλη Εδέμ» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην Έσθερ Χάνι μήτε ά...

«Μπαουμγκάρτνερ» του Πολ Όστερ (προδημοσίευση)

«Μπαουμγκάρτνερ» του Πολ Όστερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το τελευταίο μυθιστόρημα του Πολ Όστερ [Paul Auster] «Μπαουμγκάρτνερ» (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σκαλιά προς το υπόγειο ε...

«Joseph Beuys, ένας σύγχρονος ανθρωπιστής» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Joseph Beuys, ένας σύγχρονος ανθρωπιστής» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Joseph Beuys, ένας σύγχρονος ανθρωπιστής», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[…] Αν υπάρχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηρισ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μικρά φθινοπωρινά αστυνομικά – Το Γαλλικό και μεσογειακό νουάρ στα καλύτερά του

Μικρά φθινοπωρινά αστυνομικά – Το Γαλλικό και μεσογειακό νουάρ στα καλύτερά του

Από το polar, στο neopolar και από το Παρίσι των Σιμενόν και Φαζαρντί, στο Παρίσι του Ζαν-Φρανσουά Βιλάρ και στην Αθήνα του Μάρκαρη.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

...

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Ολοκληρώνουμε σήμερα, με τα 15 δημοφιλέστερα άρθρα μας από όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Κώ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ