vivlio thessaloniki

Εξαιρετικά πλούσιο και πολυπλόκαμο είναι φέτος το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 19ης ΔΕΒΘ, με σημαντική παρουσία ξένων συγγραφέων, αντζέντηδων, μεταφραστών, και βέβαια πολλών Ελλήνων λογοτεχνών και εκδοτών. Η Έκθεση, που είναι ταυτόχρονα πολλά Φεστιβάλ μαζί (Νέων συγγραφέων, Μετάφρασης κ.ά.), θα διαρκέσει από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 7 Μαΐου. Ακολουθεί ολόκληρο το πρόγραμμα, αναλυτικά, με μέρες, ώρες, συντελεστές και χώρους. 

Επιμέλεια: Book Press

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συζητήσεων και events της 19ης ΔΕΒΘ. Για το αντίστοιχο Πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο 018.bookpress.gr.

DEVTH 19 thema 728

ΠΕΜΠΤΗ 4/5/2023

15:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Βαλκάνιοι Λογοτέχνες και Μετάφραση
Βαλκάνιοι συγγραφείς και μεταφραστές λογοτεχνίας, συμμετέχουν σε μια συζήτηση για τη λογοτεχνία, τις μεταφραστικές ανταλλαγές, τη διαδραστική επικοινωνία συγγραφέων και μεταφραστών και την προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Rumena Buzarovska, Elena Paeva, Milena Eris, Ismini Radulović, Maklena Nika, Zdravka Mihaylova, Ανθούλα Χρήστου, Nikolai Kostov, Ciprian Sucius
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Δρ. Σταύρος Ντάγιος, εκδότης-συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΙΠ – Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης 

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μνήμες 1821. Δυτική Ελλάδα, η γη της φλόγας
Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, εορτάστηκε με τρανό τρόπο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία διαθέτει τα τοπόσημα της επαναστατημένης Ελλάδας, την Πάτρα, το Μεσολόγγι, τα Καλάβρυτα και το Αίγιο. Καρπός αυτού του εορτασμού είναι το δίγλωσσο Ιστορικό Λεύκωμα που εκδόθηκε με αφορμή την επέτειο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ανδρέας Φίλιας, Aντιπεριφερειάρχης Oικονομικής Πολιτικής & Δημοσιονομικού Ελέγχου Δυτικής Ελλάδος, Αντώνης Σκιαθάς, Προέδρος Γραφείου Ποίησης, Ηρώ Νικολοπούλου, εικαστικός-ποιήτρια
Οργάνωση: «CULTUREBOOK ΑΜΚΕ» CULTUREBOOK – PATRAS FOUNDATION POETRY 

15:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
1Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ [1ST TBF FELLOWSHIP PROGRAM]
Με περισσότερους από 20 διεθνείς επαγγελματίες του βιβλίου, η ΔΕΒΘ εγκαινιάζει το 1ο πρόγραμμα πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου, ενισχύοντας σημαντικά το διεθνές δίκτυο συνεργασιών. Με στόχο την αύξηση λογοτεχνικών μεταφράσεων και την καλύτερη αξιοποίηση του Greek Lit, θα πραγματοποιηθούν B2B συναντήσεις, συζητήσεις για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και γνωριμία με ξένες αγορές βιβλίου.
[βλ. αναλυτικό πρόγραμμα συζητήσεων στο ειδικό παράρτημα]. 

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το Κράτος Ομόνοιας, της Μαρίας Στεφάνου
To όγδοο βιβλίο αυτογνωσίας της Μαρίας Στεφάνου, αφιερωμένο αυτή τη φορά στην αγάπη και την δύναμη, τις δύο υπέροχες ενέργειες που φέρουμε μέσα μας. Εν τέλει ποια χρειάζεται να κυβερνάει στο κράτος που λέγεται άνθρωπος; Γίνεται κατάχρηση εξουσίας; Αυτές οι δύο μπορούν να συνυπάρχουν; Ποια ψηφίζουμε; Ένα βιβλίο για όσους έχουν ανάγκη να αναγνωρίσουν τι έχουν μέσα τους. Η κα Στεφάνου με ένα πάνελ εκλεκτών ομιλητών, θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση.
Οργάνωση: Εκδόσεις Μαρίας Στεφάνου 

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
COSMOS: Μια διαδραστική εφαρμογή, μη γραμμικής, πολυεπίπεδης παρουσίασης της Ελληνικής Μυθολογίας και Τέχνης
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χριστιάνα Χριστοπούλου, Εκδοτική Αθηνών και Στέλιος Χ. Α. Θωμόπουλος, ClaRET & ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Οργάνωση: Εκδοτική Αθηνών – ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ποιήματα 1958-2022, του Τάσου Φάλκου (Αρβανιτάκη)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, κριτικός, Δήμητρα Μήττα, φιλόλογος, συγγραφέας, Έλσα Κορνέτη, δημοσιογράφος-ποιήτρια, Πέτρος Μπέσπαρης, φιλόλογος-λογοτέχνης, Τάσος Φάλκος (Αρβανιτάκης), λογοτέχνης-φιλόσοφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Θουκυδίδης, του W. Robert Connor
Ο Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ και επιμελητής του τόμου, θα μας μιλήσει για το βιβλίο που αποτελεί έργο αναφοράς για τον Αθηναίο ιστορικό Θουκυδίδη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG – ΔΑΡΔΑΝΟΣ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πέτρα αιώνια, της Κατερίνας Ντίνου
Η πρώτη ποιητική συλλογή της ερμηνεύτριας και τραγουδοποιού, Κατερίνας Ντίνου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Βίκυ Κλεφτογιάννη, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ριμαχό, του Παναγιώτη Νικολαΐδη
Με την ποιητική συλλογή Ριμαχό, ο Παναγιώτης Νικολαΐδης ανασταίνει, μετά από 40 χρόνια, τη σημαντικότερη ποιητική περσόνα της νεότερης κυπριακής ποίησης. Ο σύγχρονος Ριμαχό του Νικολαΐδη, δεν αποκαλύπτει μόνο όψεις και προβληματισμούς της προσωπικότητας του συγγραφέα, αλλά αποτελεί αισθητικά δραστικό προσωπείο που αντικατοπτρίζει την ποιητική και πολιτική ηθική του ποιητή.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βαγγέλης Τασιόπουλος, ποιητής, Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και Βικτωρία Καπλάνη, ποιήτρια, φιλόλογος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΜΙΛΗ

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ / ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ DIY
Η εμπειρία ανάγνωσης ως μια ελεύθερα προσβάσιμη συλλογική εξερεύνηση. Πως μπορείς εύκολα να ξεκινήσεις μια λέσχη ανάγνωσης με ελεύθερα e-books και audiobooks.
Οργάνωση: ΔΙΚΤΥΟ ΛΕΣΧΩΝ ΜΠΛΕ ΑΛΩΝΙ (Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Αθήνα – Ορμένιο) 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟY
Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από εδώ, του Θεόδωρου Παπακώστα
Παρουσίαση του βιβλίου
Αρχαιολογία αγάπη μου έλα πάρε με από δω, του Θεόδωρου Παπακώστα (aka Archaeostoryteller). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και υπογραφές βιβλίων στο περίπτερο του εκδοτικού οίκου (stand 12-Περίπτερο 15). Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ; έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Θεόδωρος Παπακώστας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ KEY BOOKS

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Amazon Kindle Direct Publishing
Πλεονεκτήματα και Δυνατότητες για Συγγραφείς και Εκδότες
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Ευαγγελία Τζιάκα, CEO Writer's Agency Bookguru.gr, δημοσιογράφος
Οργάνωση: BOOKGURU 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο, της Αλεξάνδρας Κ*
Γυναίκες που παρατηρούν άνδρες, γυναίκες που παρατηρούν γυναίκες, παιδιά που παρατηρούν άνδρες και γυναίκες να παίζουν ένα άνισο παιχνίδι. Είκοσι ιστορίες για καλές μαθήτριες, σκυμμένες πάντα πάνω από μια λάθος εξίσωση.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Η Αλεξάνδρα Κ* θα συνομιλήσει με την ποιήτρια Δανάη Σιώζιου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Άστεα Πτερόεντα, της Έλσης Σακελλαρίδου
Με φόντο τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του '50 και του '60, η ηρωίδα αφηγείται και στοχάζεται πάνω σε θραύσματα μνήμης, γεγονότα και καταστάσεις του παρελθόντος μέσα από τον διπλό διαθλαστικό φακό της φαντασίας και της επιθυμίας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Έλση Σακελλαρίδου, Ομ. Καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών, ΑΠΘ, Καλλιόπη Εξάρχου, συγγραφέας, Αναπλ. Καθηγήτρια Γαλλικής Λογοτεχνίας, ΑΠΘ, Λένα Καλαϊτζή-Οφλίδη, συγγραφέας, φιλόλογος
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Ελένη Κουρτίδου, δημοσιογράφος ΕΡΤ3 πολιτιστικό ραδιόφωνο Θεσ/νίκης 9.58FM
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ηθοποιός του ΚΘΒΕ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΟΚΟΛΗ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ψηφιακή γενιά και γραπτός πολιτισμός στον 21ο αιώνα
Ποιος είναι ο ρόλος των Βιβλιοθηκών και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος της ψηφιακής γενιάς στον κόσμο του βιβλίου; Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι προοπτικές για την αναγνωστική διαδικασία στην ψηφιακή εποχή;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ανθή Κατσιρίκου, Πρόεδρος ΕΕΒΕΠ, Ανθή Μπάλιου, Υπ. Διδάκτωρ Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ-ΑΠΘ, Βιβλιοθηκονόμος Παν. Μακεδονίας, Ιωάννα Κωσταρέλλα - Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Παναγιώτης Κάπος, Δρ. Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Οργάνωση: ΕΙΠ 

17:00-18:00
ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Διάστρεμμα, του Κωνσταντίνου Λίχνου
Η συνάντηση τριών γυναικών, οι οποίες συνδέονται με μακροχρόνια φιλία και επικοινωνούν τακτικά με συναντήσεις που έχουν λάβει ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα.
Θίγονται ζητήματα σχετικά με το φύλο, τη γυναικεία ταυτότητα και τους κοινωνικούς ρόλους που τη διαμορφώνουν, τον θεσμό τής οικογένειας, τη μητρότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική τάξη, τη φύση τής τέχνης, και, συνολικότερα, τη σύγχρονη πραγματικότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η σημερινή γυναίκα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κωνσταντίνος Λίχνος, συγγραφέας βιβλίου, Νόπη Ταχματζίδου, φιλόλογος, συγγραφέας, Ιωάννης Τσαχουρίδης, εκδότης-συντονιστής
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
Λογείον Σύλλογος Πολιτισμού
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Παλιά κρυστάλλινα ποτήρια, Ποιήματα και μονόλογοι 2022
Εκδόσεις ΛΟΓΕΙΟΝ, σύλλογος πολιτισμού
«Κρυστάλλινα θραύσματα μνήμης και στιγμών και συγκρούσεων και αποχωρισμών και νοσταλγίας, είναι όσα δένουν υπόγεια τιςεξομολογήσεις που ακουμπάνε στην αλήθεια, την μεταποιούν ή ακόμα και την υπερβαίνουν, καθώς επιλέγουν το πώς θα τη φανερώσουν με τη θεατρικότητα μικρών αφηγήσεων» Παναγιώτης Μέντης
Ο ποιητές Γιώργος Σαράτσης, Φανή Αθανασιάδου, Αναστασία Καραογλάνη συνομιλούν με τα ποιήματα της συλλογής
Ποιήματα αποδίδουν μέλη της θεατροποιητικής ομάδας του ΛΟΓΕΙΟΝ
Οργάνωση: Λογείον, σύλλογος πολιτισμού

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Συνάντηση με την ποιήτρια A. E. Stallings (ΗΠΑ)
Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, για την ποίηση, την πεζογραφία, τις λέξεις, την ταυτότητα, την καταγωγή, και τη ζωή, με τη διακεκριμένη Αμερικανίδα ποιήτρια A. E. Stallings, που ζει στην Αθήνα, εκδίδει όμως το έργο της στην αγγλόφωνη αγορά.
Συμμετέχουν: A. E. Stallings, ποιήτρια, Αμάντα Μιχαλοπούλου, συγγραφέας
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΙΠ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τα θαύματα του κόσμου, του Μιχάλη Μοδινού
Διηγήματα που υπερβαίνουν τις γραμμές των συνόρων και αναδεικνύουν με τρυφερότητα, ενσυναίσθηση και χιούμορ την τετριμμένη καθημερινότητα, όπως τέμνεται με τα ευρύτερα γεωπολιτικά, οικολογικά και πολιτισμικά ζητήματα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Με τον Μιχάλη Μοδινό, συνομιλεί ο Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας-δημοσιογράφος.
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η πεζογραφία του Ντένις Τζόνσον
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Παναγιώτης Κεχαγιάς, μεταφραστής και Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
Στρογγυλή Τράπεζα Εκδοτών Βιβλίου 2023
Διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου: ΣΕΒΑ
Εξερευνώντας τις προκλήσεις του νέου τοπίου της ποικιλομορφίας στο χώρο των εκδόσεων
Οργάνωση: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου Αθήνας
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Εντός εκτός και επί τα αυτά, του Άρι Γεωργίου
55 «φωτοπαρακείμενα» αυτού του τόμου, πολιορκούν τον συγγραφέα εντός επικράτειας φωτογραφίας και Θεσσαλονίκης, εκτός γεωγραφικών ορίων της χώρας του και επί τα αυτά ζητήματα μνήμης, θυμικού, ερωτηματικών ή και βεβαιοτήτων.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Νικόλας Σεβαστάκης, συγγραφέας-καθηγητής ΑΠΘ και Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος, νευροεπιστήμονας-συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο θάνατος ερχόταν προς το μέρος μου πετώντας, Συλλογικό
Παρουσίαση ποιητικής συλλογής: Ουκρανοί και Ρώσοι ποιητές και ποιήτριες ενάντια στον πόλεμο: Ο θάνατος ερχόταν προς το μέρος μου πετώντας, επιλογή και μετάφραση Ξένια Καλαϊτζίδου
«Αυτή η ανθολογία ρωσικής και ουκρανικής ποίησης κυκλοφόρησε με αφορμή την εμπόλεμη σύρραξη και αντιμιλιταριστικό και αντιπολεμικό. Ο στόχος του εγχειρήματος είναι «να μας κάνει να ακούσουμε τις μαρτυρίες. Να αναγνώσουμε στις καρδιές των ανθρώπων εκατέρωθεν των συνόρων τη διαχρονική και πανανθρώπινη επιθυμία για ειρήνη.»
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ξένια Καλαϊτζίδου, μεταφράστρια, Shashi Martynova, μεταφράστρια και εκδότρια από τη Μόσχα, Max Nemtsov, μεταφραστής και εκδότης από τη Μόσχα
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

18:00-18:30
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Memento (Nutrire) Vitam, της Μιχαήλας Πλιάπλια
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Απόστολος Καλφόπουλος, Μαρία Κριαρά, Δημήτρης Φράγκος, Κοσμάς Χαρπαντίδης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΩΒ ΣΚΙΟΥΡΟΣ

18:30-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το ταλέντο της αποτυχίας, του Κοσμά Χαρπαντίδη
Εξ αφορμής είκοσι δύο αποτυχιών και πέντε εντόμων, η Μιχαήλα Πλιάπλια και ο Κοσμάς Χαρπαντίδης συναντούν τον Αργύρη Μπακιρτζή στους ίσκιους της Θεσσαλονίκης.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αργύρης Μπακιρτζής, Μιχαήλα Πλιάπλια και Κοσμάς Χαρπαντίδης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΩΒ ΣΚΙΟΥΡΟΣ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ
Γιάννης και Μίλτος Μανάκια, τα πρόσωπα πίσω από τον φακό
Παρουσίαση λευκώματος φωτογραφιών της έκθεσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα: Γιάννης και Μίλτος Μανάκια, τα πρόσωπα πίσω από τον φακό. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ελένη Βακάλη, Πρέσβης, Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή, Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ), Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Υπ. Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ)
Συντονισμός: Ιωάννα Δανδέλια, Διευθύντρια των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Οργάνωση: ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ & ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Έκτη και άλλες αφηγήσεις, της Βίκυς Κοσμοπούλου
Η τρέλα φέρνει απώλειες, το ήξερα πάντοτε αυτό. Τώρα είμαι εγώ απώλεια και έλλειψη μαζί. Η απουσία απέκτησε δικαίωμα στο όνομά μου, με λένε Έκτη Κόρη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ιφιγένεια Βαμβακίδη, Καθηγήτρια ΝεότερηςΕλληνικής ιστορίας και Πολιτισμού, Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΠΘ, Δημήτρης Παππούς, Εικαστικός, Μαργαρίτα Αλευρίδη, συγγραφέας και η ίδια η συγγραφέας Βίκη Κοσμοπούλου
Θα συντονίσει ο υπεύθυνος των εκδόσεων Εύμαρος Πέτρος Κακολύρης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΜΑΡΟΣ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Οι δύο ζωές ενός συγγραφέα, του Δημοσθένη Δαββέτα
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δημοσθένης Δαββέτας, καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής και Μπάμπης Γιαννακίδης, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μια τελευταία επιστολή αγάπης, της Ελιάνας Χουρμουζιάδου
Ένα βιβλίο για την επιβίωση μετά από την απώλεια, για τη μοναξιά και την αγάπη. Ένα μυθιστόρημα για το πώς γράφονται τα βιβλία, για τη δημιουργική διαδικασία στη λογοτεχνία και για τη θεραπευτική της διάσταση σε έναν κόσμο όπου αφθονούν τα δεινά.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Ισίδωρος Ζουργός, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η λογοτεχνία στον δοκιμιακό λόγο / Ο δοκιμιακός λόγος στη λογοτεχνία
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βασίλης Παπαγεωργίου, Θωμάς Συμεωνίδης
Οι συγγραφείς Βασίλης Παπαγεωργίου και Θωμάς Συμεωνίδης συνομιλούν με τη Σωτηρία Καλασαρίδου, με αφορμή τα νέα βιβλία τους Στιγμώνες και Το σχέδιο του φιλοσόφου, στα οποία δοκιμάζονται τα όρια του δοκιμιακού και αφηγηματικού λόγου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασίλης Παπαγεωργίου, συγγραφέας-μεταφραστής, Θωμάς Συμεωνίδης, συγγραφέας-μεταφραστής, Σωτηρία Καλασαρίδου, Δρ. Λογοτεχνικής ΑΠΘ, Διδάσκουσα Δημιουργικής Γραφής στο Ε.Α.Π.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Γιώργος Αλισάνογλου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ / SHAKESPEARIKON

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου – Μοιραζόμαστε Βιβλία και Ιδέες
Οι εκθέσεις βιβλίου ως φόρουμ ανταλλαγής ιδεών, συναντήσεων, ζυμώσεων και επιχειρηματικότητας. Νέες πρωτοβουλίες και καινοτομίες – PublisHer, women in publishing, diversity.
Απονομή βραβείου Best Jacket Off, που απέσπασε ο Έλληνας εκδότης Γιώργος Αλισάνογλου (Σαιξπηρικόν) στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής ως τιμώμενης Αγοράς στην Bologna Book Plus 2023.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Elena Pasoli, διευθύντρια Bologna Children’s Book Fair, Jacks Thomas, διευθύντρια Bologna Book Plus, Ian Denison, διευθυντής World Book Capitals Network – UNESCO, Emrah Kisakurek, international book fairs coordinator, Turkish Publishers Association.
Οργάνωση: ΕΙΠ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Sound of silence, του Περικλή Στέλλα, δημοσιογράφου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χριστίνα Τσόρμπα, δημοσιογράφος, Γιάννης Σφαιρόπουλος, προπονητής μπάσκετ, Μάρθα Γούναρη, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Νίκος Ασλανίδης, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πράσινοι/ες Άνθρωποι και Θεοί/ές, πράσινες γιορτές, έθιμα και τελετουργίες - Από την παλαιοευρωπαϊκή στην ελληνική λαϊκή παράδοση, της Μαρίας Γκασούκα και του Αλέξανδρου Καπανιάρη
Η λατρεία της Φύσης ως θεϊκό στοιχείο των λαών από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Νίκη Παπαγεωργίου, πανεπιστημιακός και Ελένη Κασσελούρη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΕΚΔΑ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο: 15
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η συγγραφική και η εκδοτική δραστηριότητα στην Κύπρο και η σχέση της με την Ελλάδα, παρόν & μέλλον.
Ανακοίνωση και απονομή βραβείων HFC Delegate Awards Professional για την Κύπρο.
Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας για το έτος 2024-2025, μεταξύ του Προέδρου του ΕΙΠ και της Αν. Διευθύντριας
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό, η Πρόεδρος του ΙΒΒΥ Κύπρου Έλενα Περικλέους και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Νεότερου & Σύγχρονου Πολιτισμού Κύπρου, από το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου Δρ. Νάντια Στυλιανού,
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Εντεταλμένος εκπρόσωπος ΕΙΠ στην Κύπρο, Πρόεδρος της EUNIC Cyprus, Εικαστικός
Οργάνωση: ΕΙΠ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πες της, του Χρήστου Οικονόμου
Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Οικονόμου, Πες της
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Αναστασία Γρηγοριάδου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
ΣΥΜΠΟΣΙΟ
6ο Ποιητικό Συμπόσιο των Εκδόσεων Πηγή
Για 6η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, οι Εκδόσεις Πηγή οργανώνουν το ετήσιο Ποιητικό Συμπόσιο με κεντρικό θέμα «Η θέση της Ομορφιάς στον 21 αιώνα: Αναζητώντας το χαμένο (;) κάλλος στη σύγχρονη χαοτική καθημερινότητα».
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ποιητές Εκδόσεων Πηγή
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Γιώργος Ιωαννίδης, ψυχολόγος, συγγραφέας, διευθυντής εκδόσεων
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ 19ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σας προσκαλούν την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 και ώρα 20:00 στην τελετή εγκαινίων της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Άλκη Ζέη», Περίπτερο 13. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μια μουσικο-θεατρική παράσταση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εμπνευσμένη από τα Φύλλα Χλόης του Walt Whitman και έργα σύγχρονων ποιητών από το Ημερολόγιο Έτους 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου και μουσική Κώστα Χανή.

DEVTH 19 728

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5/2023

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Οι γυναίκες του Άντον, της Μαρίας Τσιμά
Οι γυναίκες του Άντον, μια ψηφιδωτή αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο για το μεγάλο και ηχηρό τέλος του έρωτα. Μικρά διηγήματα που δίνουν φωνή στις ηρωίδες του Άντον Τσέχωφ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Με τη συγγραφέα Μαρία Τσιμά, συνομιλούν οι Άρης Στυλιανού, καθηγητής πολιτικών επιστημών, ΑΠΘ, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, σκηνοθέτης, επίκουρη καθηγήτρια σκηνοθεσίας, τμήμα Θεάτρου Καλών Τεχνών ΑΠΘ, καθηγήτρια υποκριτικής στο ΚΘΒΕ
Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Έφη Σταμούλη
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Άρης Στυλιανού, καθηγητής πολιτικών επιστημών, ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΕΡΕΩΜΑ

10:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
1Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ [1ST TBF FELLOWSHIP PROGRAM]
Με περισσότερους από 20 διεθνείς επαγγελματίες του βιβλίου, η ΔΕΒΘ εγκαινιάζει το 1ο πρόγραμμα πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου, ενισχύοντας σημαντικά το διεθνές δίκτυο συνεργασιών, με στόχο την αύξηση λογοτεχνικών μεταφράσεων και την καλύτερη αξιοποίηση του GreekLit, μέσα από B2B συναντήσεις, συζητήσεις για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και γνωριμία με ξένες αγορές βιβλίου. [βλ. αναλυτικό πρόγραμμα συζητήσεων στο ειδικό παράρτημα].

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
1Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ [1ST TBF FELLOWSHIP PROGRAM]
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η μετάφραση της Αραβικής Λογοτεχνίας στην Ευρώπη. Νέες πρωτοβουλίες και συνέργειες.
Η μετάφραση της λογοτεχνικής παραγωγής από την αραβική στις ευρωπαϊκές γλώσσες, συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Στο πάνελ θα συζητηθούν οι τάσεις στο πεδίο της μετάφρασης και η προώθηση της σύγχρονης αραβικής λογοτεχνίας στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, με βάση μια σειρά πρωτοποριακών εκθέσεων που συντονίζονται από το Literature Across Frontiers. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Anna Lindh. Η μεταφράστρια της αραβικής λογοτεχνίας στα ελληνικά, Πέρσα Κουμούτση, θα μιλήσει για την αραβική λογοτεχνία στην Ελλάδα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Marek Brieška, μεταφραστής και διπλωμάτης, Πέρσα Κουμούτση, μεταφράστρια, Δ/τρια του Κ.ΕΛ.Α.Λ.Π (Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας & Πολιτισμού), Mazen Maarouf, συγγραφέας και μεταφραστής
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Αlexandra Büchler, διευθύντρια του Literature Across Frontiers, συντάκτρια των εκθέσεων για τη μετάφραση της αραβικής λογοτεχνίας στην Ευρώπη και συν-συγγραφέας της μελέτης για το Ηνωμένο Βασίλειο
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΙΠ – Centre of Greek and Arabic Literature and Culture και Literature & Culture and Literature Across Frontiers
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πλοηγός στα αχαρτογράφητα νερά της Επιχειρηματικότητας, για τον επίδοξο επιχειρηματία και κάθε ενδιαφερόμενο, του Ηρακλή Ι. Γωνιάδη
Ένα εγχειρίδιο για κάθε ενδιαφερόμενο φοιτητή/σπουδαστή, επίδοξο και υφιστάμενο επιχειρηματία, στο οποίο ο συγγραφέας πραγματεύεται έννοιες, διαδικασίες και πρακτικές (με παραδείγματα) για την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία και την Επιχειρηματική Αποτυχία.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Νίκος Βαρσακέλης, Καθηγητής Βιομηχανικής Πολιτικής τουΤμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημώντου ΑΠΘ, Ηρακλής Ι. Γωνιάδης, Δρ. Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. με κατεύθυνση στην Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Courants noirs. Œuvre poétique complète, Nikos Kavvadias
Για πρώτη φορά, όλα τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία σ’ ένα μοναδικό βιβλίο, σε μια δίγλωσση έκδοση (ελληνική-γαλλική), μεταφρασμένη από τον Pierre Guéry.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κατερίνα Φράγκου (Iris Literature), Anne-Laure Brisac (éditions Signes et balises)
Οργάνωση: SIGNES ET BALISES

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Εικονιστικά Ψηφιδωτά Δάπεδα. Ελλαδικός χώρος, 5ος αι. π.Χ. - 7ος αι. μ.Χ., της Παναγιώτας Ασημακοπούλου - Ατζακά
Ένα πανόραμα της τέχνης του ψηφιδωτού με εικονιστικές παραστάσεις στον ελλαδικό χώρο από την εποχή της εμφάνισής της, έως την εποχή της οριστικής της παρακμής. Το βιβλίο λειτουργεί επίσης ως συμπληρωματικό της μονογραφίας Ψηφιδωτά Δάπεδα. Προσέγγιση στην τέχνη του αρχαίου ψηφιδωτού. Έξι + ένα κείμενα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ιωάννης Βαραλής, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αναστασία Π. Πλιώτα, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολήςτου ΑΠΘ και η συγγραφέας του βιβλίου, Παναγιώτα Ασημακοπούλου-Ατζακά, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ
Οργάνωση: UNIVERSITY STUDIO PRESS

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πάρε μια ανάσα, της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου
Το βιβλίο προτείνει την αναπνοή για ανεβασμένη διάθεση και ευεξία, για καλύτερη υγεία και μακροζωία. Περιλαμβάνει απλές και δοκιμασμένες πρακτικές για την πρόληψη και διαχείριση του καθημερινού στρες. Τα κείμενα συνοδεύουν φωτογραφίες που κάνουν τις οδηγίες προσιτές ακόμη και σε παιδιά. Το κοινό θα δοκιμάσει μια πεντάλεπτη πρακτική που θα καθοδηγήσει η συγγραφέας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, συγγραφέας, Ελένη Ντελιοπούλου, Επίτιμη Πρόεδρος του ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ, Άννα Στασινοπούλου, Διαλογιστικό Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα Θεσσαλονίκης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΟΦΙΑ

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Το εκδοτικό πρόγραμμα της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Carol A. Stein, εκδότρια εκδόσεων Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών και Γενναδείου Βιβλιοθήκης
Οργάνωση: Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής, του Pierre Chantraine
Συντονισμός & ομιλητής: Γιώργος Παπαναστασίου, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Οργάνωση: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τα ορφανά ελληνόπουλα του 1821 – μια ιστορία για την παλιγγενεσία και τον αμερικανικό φιλελληνισμό, του Ιάκωβου Μιχαηλίδη
Μια συζήτηση με αφορμή μία από τις πιο συγκινητικές κοινωνικές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: την ιστορία μιας ευάριθμης ομάδας Ελληνόπουλων –στην πλειοψηφία τους ορφανών– που με μυθιστορηματικό τρόπο αρχικά διέφυγαν από τα πεδία των μαχών, ενώ ακολούθως ταξίδεψαν στο Νέο Κόσμο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιώργος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας στο ΑΠΘ, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Eπίκουρος Kαθηγητής επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Kαθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τα πολιτιστικά προϊόντα στην εκπαίδευση: Η περίπτωση της 1ηςγραφής και ανάγνωσης, της Ελένης Καρασαβίδου
Πώς μπορεί η Πολιτιστική Αγωγή και Εκπαίδευση, και άρα η «οργανική» εμπλοκή της τέχνης σε κάθε γνωστικό αντικείμενο, να βοηθήσει στην δημιουργία κριτικής σκέψης, κι ενός συμπεριληπτικού σχολείου, προς όφελος της σύνολης κοινωνίας;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΠΤΔΕ ΑΠΘ, Γιάννης Μήτρου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Θεωρητικός Τέχνης, Διδάσκων στη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Σμαράγδα Παπαδοπούλου-Μανταδάκη, πανεπιστημιακός-λογοτέχνης
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Αναστασία Χατζή, εκπαιδευτικός-λογοτέχνης
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν η Γεωργία Αλεξίου, εκπαιδευτικός-λογοτέχνης (πρ. Πρόεδρος της ΕΛΒΕ) και η Αναστασία Χατζή
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ (ΑΠΟ ΤΗΝ) ΙΣΤΟΡΙΑ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αλμυρό μετάξι, του Πέτρου Πουρλιάκα
Ο συγγραφέας μιλάει για το βιβλίο του. Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει η Μαρία Κούρση.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Πέτρος Πουρλιάκας συγγραφέας και Μαρία Κούρση, συγγραφέας-επιμελήτρια του βιβλίου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τα λόγια τα κατάρατα γρικώντας…, του Φοίβου Γκικόπουλου
Κείμενα και άρθρα κριτικής παρουσίασης της ελληνικής –και όχι μόνο– διανόησης.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαυροσκούφης Δημήτρης, πανεπιστημιακός, Άρης Στυλιανού, καθηγητής πολιτικών επιστημών, ΑΠΘ, Δημήτρης Μπρούχος, ποιητής
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η μετάφραση ως καταστροφή / Το τέλος της σκηνοθεσίας, του Δημήτρη Δημητριάδη
Μια δημόσια συζήτηση με τον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη για το θέατρο, την γραφή, την μετάφραση σήμερα, με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Δημήτρης Δημητριάδης, συγγραφέας-μεταφραστής
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Γιώργος Αλισάνογλου, ποιητής-εκδότης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ / SHAKESPEARIKON

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πολιτιστική Διπλωματία, των Νικόλαου Βασιλειάδη και Σοφίας Μπουτσιούκη
Η χώρα μας έχει να επιδείξει μία τρισχιλιάχρονη βαριά και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Γίνεται από την πρώτη στιγμή αντιληπτό ότι δεν έχει κεφαλαιοποιήσει αυτό το βαρύ φορτίο, προκειμένου να προωθήσει τις εθνικές της επιδιώξεις και να διαμορφώσει συνθήκες υπεραξίας στο πολιτικό και οικονομικό της σύστημα, αλλά και να σταθεροποιήσει το ρόλο της στο διεθνές επίπεδο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Καλλιόπη Χαϊνογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Νικόλαος Βασιλειάδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σοφία Μπουτσιούκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Οι γλώσσες της μετάφρασης στο ελληνικό πεδίο
Ποιες γλώσσες κυριαρχούν και ποια λογοτεχνικά έργα μεταφράζονται τη δεκαετία του 2010 στην Ελλάδα; Η παρουσίαση χαρτογραφεί το πεδίο της μεταφρασμένης λογοτεχνίας, εστιάζοντας στη θέση των διαφορετικών γλωσσών και λογοτεχνιών και εξετάζοντας τι είδους λογοτεχνικά βιβλία μεταφράζονται, καθώς και ποιες δυνάμεις παίρνουν μέρος σε αυτήν την ανταλλαγή μεταξύ γλωσσών και πολιτισμών. Στόχος είναι η παρουσίαση συγκριτικών δεδομένων και η ανάδειξη σχέσεων και τάσεων στο πεδίο της μεταφρασμένης λογοτεχνίας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ανθή Βηδενμάιερ, αναπλ. καθηγήτρια ΑΠΘ, μεταφράστρια, Φωτεινή Πατεινάρη, υποψ. διδάκτωρ ΑΠΘ, φοιτητές/φοιτήτριες ΠΜΣ «Διαπολιτισμική Επικοινωνία», ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΕμ)

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΙΡΑΣ Νίκας Τέχνη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Επεισόδια από το μέλλον, του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός τέχνης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ,
Δημήτριος Ζουρούδης, Καθηγητής και Πρόεδρος στο Τμήμα Εικαστικών και
Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, Γεώργιος Κατσάγγελος, Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Από την Παγκόσμια Υγειονομική Κρίση στον πόλεμο της Ουκρανίας, του Χρήστου Α. Φραγκονικολόπουλου
Η πανδημική κρίση και ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος απέδειξαν ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι εξαιρετικά ευάλωτες. Σήμερα, η πραγματική πρόκληση της ΕΕ είναι η ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών συζήτησης, συγκέντρωσης πληροφοριών και διάχυσής τους, με στόχο να αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να ενισχυθεί η βούλησή τους για βιώσιμες λύσεις.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κική Τσιλιγκερίδου, δημοσιογράφος TV100, Σοφία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος ΑΠΕ, Κάλη Ζάραλη, δημοσιογράφος ΕΡΤ3 και ο συγγραφέας του βιβλίου Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ Τμ. Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας, διδάσκουσα Τμ. Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μικρά σημαντικά, του Αντώνη Τακτικού
Συζήτηση με αφορμή τα 36 ποιήματα της συλλογής Μικρά σημαντικά του Αντώνη Τακτικού, για τις ομόφυλες και μη προσωπικές σχέσεις στη μετά covid περίοδο. Ο έρωτας, η έκφραση αλλά και η περίοδος πένθους μετά από ένα χωρισμό, η αυτοίαση και η γραφή ως κάθαρση, οι προκαταλήψεις και η υπέρβασή τους θα είναι ο καμβάς.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αντώνης Τακτικός, ηθοποιός-ποιητής, Αλέξανδρος Τανασκίδης, δημοσιογράφος- ερευνητής-εθελοντής Πρεσβευτής ανθρωπισμού ΟΗΕ, Κατερίνα Θανοπούλου, εκπαιδευτικός- συγγραφέας
Οργάνωση: εκδόσεις APARSIS 

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και βιβλίο
Θα υπάρξουν τρεις ομιλίες από δικηγόρους του ΟΠΙ σχετικά με ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και θα ακολουθήσει συζήτηση. Τα θέματα θα είναι τα παρακάτω:
- Δημιουργία και Τεχνητή Νοημοσύνη: Βασικές αρχές και σύγχρονα ζητήματα από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας
- Δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας και Βιβλίο (πρακτικά ζητήματα)
- Οι πρόσφατες αλλαγές στο δίκαιο για την πνευματική ιδιοκτησία και οι νέες εξαιρέσεις (διδασκαλία, εξόρυξη κειμένων και δεδομένων, έργα εκτός εμπορίου, δημόσιος δανεισμός).
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαρία Δάφνη Παπαδοπούλου, Μαρία Γ. Σινανίδου, Εύα Μουστάκα
Οργάνωση: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΟΠΙ)

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«New Stages Southeast»: Νεανική ελληνική θεατρική λογοτεχνία
Ποια είναι τα θέματα που απασχολούν τους νέους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς και ποια «γλώσσα» χρησιμοποιούν; Στο πλαίσιο του διεθνούς πρότζεκτ «New Stages Southeast», το Goethe-Institut υποστήριξε εννέα νέα ταλέντα από την Ελλάδα. Τα έργα που προέκυψαν παρουσιάζουν μια μεγάλη γκάμα περιεχομένου και μορφής. Δυο συγγραφείς θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα διαβάζοντας κείμενά τους.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Νεφέλη Μαϊστράλη και Εύα Βλασσοπούλου, συγγραφείς
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Άρης Καλόγηρος, Goethe-Institut Thessaloniki
Οργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki 

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τόπος εγκλήματος: οικογένεια, του Titus Milech
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Θα μιλήσει ο συγγραφέας, η μεταφράστρια του έργου Κατερίνα Καούκη, και ο εκδότης. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΥΡΑΘΕΝ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Η Πολυξένη της Τροίας
Τι σχέση μπορεί να έχει μια σαρκοφάγος από το 500π.χ. που έχει βρεθεί στα Δαρδανέλλια, με τις ανάγλυφες που διηγούνται την ιστορία της Πριγκίπισσας Πολυξένης της Τροίας, με το τοπικό παραμύθι ή τα τραγούδια που έχουν πάρει την θέση τους στην παράδοση του τόπου;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Ibrahim Dizman, παραγωγός
Οργάνωση: IASON BOOKS
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους, του Louis Althusser
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρήστος Λάσκος, οικονομολόγος, εκπαιδευτικός, Νίκος Νικήσιανης, διδάκτορας βιολογίας και Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, υποψήφια διδακτόρισσα κοινωνικής θεωρίας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στη Θεσσαλονίκη, υπό το βλέμμα των θεών, του Ζαν Ζοσέ Φραπά
Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, φωτογραφικό υλικό αρχείου: Σάκος Οικονομόπουλος
Ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ζαν-Ζοζέ Φραππά, ακολουθώντας τη γαλλική Στρατιά της Ανατολής, φτάνει στρατιώτης στη Θεσσαλονίκη την κομβική χρονιά του 1916. Πιάνει τάχιστα τον σφυγμό της πόλης και γράφει εν θερμώ ένα γλαφυρό μυθιστόρημα φωτογραφίζοντας την πόλη, το κλίμα και τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί, ντόπιους και περαστικούς αλλοεθνείς. Ένα ανθρώπινο χαρμάνι σ’ ένα αποκλεισμένο λιμάνι, σε μια διχασμένη χώρα, στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου. Μια εξωτερική ματιά.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Νίκος Οικονόμου, δημοσιογράφος και Βασίλης Κάλφας, ομ. Καθηγητής φιλοσοφίας ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ (ΑΠΟ ΤΗΝ) ΙΣΤΟΡΙΑ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Παρουσίαση ιστορικών βιβλίων των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλία του Οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία, που εκδόθηκαν με
αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή: Η
Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, Η άφιξη των προσφύγων στη
Θεσσαλονίκη το 1922, Η άγνωστη Σμύρνη και Οι Συνθήκες Λωζάνης,
Μοντρέ, Σεβρών και Νεϊγύ (1919-1936), του Πέτρου Μεχτίδη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Πέτρος Μεχτίδης, συγγραφέας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Φώτης Κουτσαμπάρης, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η ελληνική λογοτεχνία μιλάει ρουμανικά
Ο Μάκης Τσίτας και ο μεταφραστής του στα ρουμανικά Claudiu Sfirschi -Lăudat, συζητούν για την εμπειρία της μετάφρασης των βιβλίων του συγγραφέα, αλλά και για το τι σημαίνει να μεταφέρεις μια πραγματικότητα στη γλώσσα ενός άλλου πολιτισμού.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μάκης Τσίτας, συγγραφέας και Claudiu Sfirschi -Lăudat, μεταφραστής στη ρουμανική γλώσσα - διευθυντής παραρτήματος ΕΙΠ στο Βουκουρέστι
Οργάνωση: ΕΙΠ – ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Λαός δίχως εξουσία. Μια σύντομη ιστορία του αντιλαϊκισμού, του Τόμας Φρανκ
Ο Φρανκ, ιστορικός, πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος, επιμένει ότι ο λαϊκισμός δεν είναι το πρόβλημα της εποχής μας, αλλά η θεραπεία για ό,τι μας βασανίζει. Στην πιο πρόσφατη αποκρυπτογράφηση της αμερικανικής πολιτικής ζωής, ο Φρανκ παρακολουθεί την ιστορία των μαζικών δημοκρατικών κινημάτων, μέσα από τις κοινωνικές αναταραχές του περασμένου αιώνα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αντώνης Γαλανόπουλος, μεταφραστής του βιβλίου, υποψήφιος Δρ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Λία Γυιόκα, επίκουρος καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ, Ελένη Γερούση, Δρ Φιλοσοφίας ΑΠΘ, Γιάννης Σταυρακάκης, καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΣ 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
Μονολογώντας και συνομιλώντας, του Απόστολου Κιλεσσόπουλου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κάτια Κιλεσοπούλου, κριτικός τέχνης, και ο συγγραφέας
Κάριν Μπόγιε: Στον πυθμένα των πραγμάτων. Επιλογή ποιημάτων, της Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χλόη Κουτσουμπέλη, ποιήτρια, Φανή Κεχαγιά, συγγραφέας, και η ανθολόγος-μεταφράστρια
Το νερό είναι στο χέρι σου (συλλογικό)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιάννη Τσόκου, θεατρολόγος, και Αικατερίνη Γεωργιάδου, νομικός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΥ

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ιερεμιάδα, της Χλόης Κουτσουμπέλη
Το μυθιστόρημα αυτό γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός SARS-CoV-2. Επειδή όμως η λογοτεχνία δεν αναπαριστά την πραγματικότητα, η συγγραφέας επινόησε έναν άλλο ιό, τον επονομαζόμενο Κέρβερο. Το μυθιστόρημα εξετάζει ποια κομμάτια της ανθρώπινης ψυχής αφυπνίζονται όταν προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για επιβίωση. Επικρατεί το σκοτάδι ή το φως, όταν απειλείται η υπόσταση και η ζωή του ανθρώπου;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βαγγέλης Τασιόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης, συγγραφέας, Σταμάτης Πολενάκης, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αντινομίες τριών εποχών, του Θανάση Λιακόπουλου
Οι εκδόσεις Λέμβος παρουσιάζουν τη συλλογή διηγημάτων του Θανάση Λιακόπουλου, Αντινομίες τριών εποχών, μια ελάχιστη αμερικανική τριλογία σε έναν αθηναϊκό μικρόκοσμο
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Άγγελος Χαριάτης, συγγραφέας και ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Λιακόπουλος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΕΜΒΟΣ

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο: 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ο σκοτεινός κόσμος της αστυνομικής λογοτεχνίας
Mια συναρπαστική παρουσίαση για τον κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας, για λάτρεις του είδους και όχι μόνο! Μπείτε μέσα στο μυαλό ενός επιτυχημένου συγγραφέα και εξερευνήστε τα στοιχεία που κάνουν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα συναρπαστικό! Ανακαλύψτε πώς δημιουργείται το σασπένς, οι ευφάνταστες πλοκές και οι αξέχαστοι χαρακτήρες που κάνουν το είδος κλασικό!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Ηλίας Μωραΐτης, συγγραφέας, αρχαιολόγος
Οργάνωση: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Dicționar neogrec-român de expresii idiomatice uzuale/ΛΕΞΙΚΟ ΙΔΙΟΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΦΡΑΣΕΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, του Ștefan Dumitru
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ακαδημαϊκός, Δρ. Tudor Dinu, καθηγητής ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, Ștefan Dumitru, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Ασφαλείας και Άμυνας τουΕθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας του Βουκουρεστίου.
Οργάνωση: ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ 

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Λυκοχαβιά και άλλες ιστορίες, του Κώστα Μπαρμπάτση
Έξι ιστορίες για την απώλεια. Την απώλεια των συναισθημάτων, της λογικής, της ίδιας της ζωής. Κυρίαρχο σκηνικό η Αιτωλοακαρνανία και η Ήπειρος κατά τη διάρκεια του πολέμου, της Κατοχής, του Εμφυλίου, της μετανάστευσης. Άνθρωποι εύθραυστοι που, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα που τους περιβάλλει, βλέπουν ως μόνη διέξοδο τη φυγή.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Για το βιβλίο συνομιλούν με τον συγγραφέα η Αθηνά Παπανικολάου και ο Γιώργος Φράγκογλου. Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Μελίνα Γαρμπή
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Αναστασία Γρηγοριάδου, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ 

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Υποτέλεια, Ιεραποστολή και Θεολογία της Απελευθέρωσης στην Άπω Ανατολή, του Θανάση Ν. Παπαθανασίου
Το βιβλίο ρίχνει μια ιδιαίτερη ματιά στην πολυποίκιλη συνάφεια της Άπω Ανατολής. Συμμερίζεται τη χριστιανική πίστη και θεωρεί ουσιώδες χαρακτηριστικό της την κοινωνικά απελευθερωτική δυναμική της. Καταπιάνεται με ζητήματα της Κορέας, της Κίνας και της ασιατικής Σιβηρίας, στα οποία αποτυπώνονται αφενός γηγενείς παραδόσεις υποτέλειας και αφετέρου η γηγενής δίψα χειραφέτησης.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αγγελική Ζιάκα, καθηγήτρια Θρησκειολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μποζίνης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, αναπληρωτής Καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ RED n' NOIR

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13
Η Ελληνική Γωνία της βιβλιοθήκης Marko Marulić Split City
Έλληνες και Κροάτες ομιλητές θα μοιραστούν τις απόψεις τους για τις σχέσεις και τις επιρροές μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας και θα επισημάνουν τη σημασία της περαιτέρω επέκτασης της λογοτεχνικής μετάφρασης και άλλων προγραμμάτων πολιτιστικής συνεργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην τελευταία μετάφραση του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, σε μετάφραση της Koraljka Crnković, που έφυγε από τη ζωή πέρυσι, και στην οποία θα αφιερωθεί αυτή η εκδήλωση.
Οργάνωση: Marko Marulić Split City Library – ΕΙΠ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

15:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
Στρογγυλή Τράπεζα Εκδοτών Βιβλίου 2023
Διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου: ΣΕΒΑ
Εξερευνώντας τις προκλήσεις του νέου τοπίου της ποικιλομορφίας στον χώρο των εκδόσεων
Οργάνωση: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου Αθήνας
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

15:00-15:30
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Κρύπτες και Δάφνη, του Ηλία Γεωργιάδη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δημήτρης Λεοντζάκος και Ηλίας Γεωργιάδης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΩΒ ΣΚΙΟΥΡΟΣ

15:30-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τελετουργίες, των Δημήτρη Αγγελή και Ελευθερίας Απατζίδου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Άγης Αθανασιάδης, Δημήτρης Αγγελής και Ελευθερία Απατζίδου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΩΒ ΣΚΙΟΥΡΟΣ

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Oh my God, του Σωτήρη Κούβελα
Το νέο βιβλίο του πρώην Υπουργού και Δημάρχου, αποτελεί αναφορά στον Κόσμο και τον Άνθρωπο και σε μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα, όπως: Υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός; Είναι δικαστής ή πατέρας; Τι λέει η Επιστήμη για τη Θρησκεία; Η Θρησκεία ενώνει ή χωρίζει τους ανθρώπους; Είναι η Θρησκεία απειλούμενο είδος, είδος υπό εξαφάνιση;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλεία Καζαμία, Καθηγήτρια Αγγλικών ΑΠΘ, Θωμαΐς Νταφούλη, ασκούμενη Δικηγόρος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Από τη Νέα Υόρκη στον Αμερικανικό Νότο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συναποτελούν ένα λογοτεχνικό τοπίο μεγάλο και πλούσιο, ετερογενές και πολυφωνικό. Αυτό ίσχυε ανέκαθεν λόγω της ιστορικής και πολιτισμικής συγκρότησης της χώρας. Από την ανατολική ακτή και τη Νέα Υόρκη του Μπέρναρντ Μάλαμουντ, μέχρι τον βαθύ Αμερικανικό Νότο της Γιουντόρα Γουέλτυ, του Γουόκερ Πέρσυ και του Μπάρι Χάνα, συναντούμε σπουδαίες πεζογραφικές φωνές του εικοστού αιώνα, τόσο στο μυθιστόρημα όσο και στο διήγημα, οι οποίες παραμένουν επίκαιρες, καλλιτεχνικά και κοινωνικά.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Νίκος A. Μάντης, συγγραφέας-μεταφραστής, Μιχάλης Μοδινός, συγγραφέας, Κατερίνα Σχινά, μεταφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο: 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Φανταστική λογοτεχνία: μια βουτιά σε διαφορετικούς κόσμους
Οι συγγραφείς μυθιστορημάτων φαντασίας θα μιλήσουν για την τέχνη τους και για τη δημιουργική τους διαδικασία. Από τη δημιουργία κόσμου μέχρι την ανάπτυξη χαρακτήρων, είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση της τέχνης της φαντασίας. Ας εξερευνήσουμε τους κόσμους και τους χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από τους πιο ταλαντούχους του είδους!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δανάη Ιμπραχήμ, συγγραφέας, Βασίλης Καννάς, συγγραφέας, τεχνολόγος γεωπόνος, Άννα Σπανογιώργου, συγγραφέας, Δηµήτρης Μιχαλέτος, συγγραφέας
Οργάνωση: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Δίγλωσση ανθολογία σύγχρονης ελληνικήςποίησης
Το Σπίτι της Ποίησης Τάκης Σινόπουλος και οι Έλληνες Φίλοι του/Casa Poeziei Grecești Takis Sinopoulos și Prietenii ei
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ξάνθος Μαϊδάς, ποιητής, πρόεδρος του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος, Peter Sragher, ποιητής, πρόεδρος του Τμήματος Λογοτεχνικής Μετάφρασης της Ένωσης Συγγραφέων της Ρουμανίας FITRALIT, Λιάνα Σακελλίου, ποιήτρια, καθηγήτρια σχολής Αγγλικής Γλώσσας, Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πατήλης, ποιητής, εκδότης
Οργάνωση: ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ
Η πολιτική συμπεριφορά των προσφύγων, 1923-1967 (Αθήνα 2022)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βλάσης Βλασίδης, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ελευθερία Μαντά, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΑΠΘ, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, έδρα Ποντιακών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, ΑΠΘ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Χρήστος Χρηστίδης, διδάκτορας Ιστορίας, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Οργάνωση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον ετουλευτισμό και τη Δημοκρατία

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT
MATAROA. Ένα όχημα για τη σύγχρονη τέχνη και τους νέους δημιουργούς
Το project MATAROA είναι μία πλατφόρμα για τους Έλληνες καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό στην Ελλάδα, με τρεις βασικούς πυλώνες: την έντυπη έκδοση, την ιστοσελίδα και τα ομώνυμα βραβεία νέων καλλιτεχνών. Αποτελεί μία πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, που στόχο έχει την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δραστηριότητας.
ΠΑΝΕΛ:
Βραβευμένοι MATAROA Awards
Γιάννης Γαγρίνας (Art Thessaloniki 2019), Δημήτρης Καπετάνου (Art Thessaloniki 2022)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Βίκη Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια Πολιτιστικής Εταιρείας
Τάσος Ρέτζιος, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης MATAROA
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Εύη Καλλίνη, Δημοσιογράφος-Συντάκτης MATAROA
Οργάνωση: Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ)

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η Λογοτεχνία στην Οθόνη
Μια συζήτηση για τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές γνωστών ή και άγνωστων λογοτεχνικών έργων που αποκτούν μια δεύτερη ζωή στην οθόνη. Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο που γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια εντός και εκτός συνόρων.
Συμμετέχουν: Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέας, σεναριογράφος, και Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σκηνοθέτης
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Θανάσης Γωγάδης, δημοσιογράφος
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΙΠ

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν. Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Όψεις της Σκανδιναβικής λογοτεχνίας
Ίνγκερ Κρίστενσεν, Ρόμπερτ-Ζόλα Κρίστενσεν, Τούμας Τράνστρεμερ, Έιρικουρ Έρτν Νόορδνταλ, Μίκαελ Οικονόμου
Οι μεταφραστές Βασίλης Παπαγεωργίου, Σωτήρης Σουλιώτης και Βίκυ Αλυσσανδράκη, παρουσιάζουν νέα βιβλία σκανδιναβικής λογοτεχνίας και ποίησης, ενώ συνομιλούν με τον Δανό συγγραφέα Ρόμπερτ Ζόλα Κρίστενσεν και τον Ισλανδό ποιητή Έιρικουρ Ερτν Νόρδνταλ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ρόμπερτ-Ζόλα Κρίστενσεν, συγγραφέας, Έιρικουρ Έρτν Νόρδνταλ, ποιητής-συγγραφέας, Βασίλης Παπαγεωργίου, συγγραφέας-μεταφραστής, Σωτήρης Σουλιώτης, μεταφραστής, Βίκυ Αλυσσανδράκη, μεταφράστρια
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Γιώργος Αλισάνογλου, ποιητής-εκδότης
Οργάνωση: ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ / SHAKESPEARIKON
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο: 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Book launch of the collective volume [Παρουσίαση του συλλογικού τόμου]: Shaping and Reshaping the Global Monetary Order during the Interwar Period and beyond. Local Actors in between the International Institutions. Research Project “Transnational Monetary and Economic Alternatives in the Interwar Politics’’, των C. Brégianni (main editor) & Roser Cussό
O τόμος διερευνά τη σταδιακή εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας νομισματικής τάξης στο πλαίσιο της ανάπτυξης των μηχανισμών της αγοράς κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, με αναφορά στην εμφάνιση αντίρροπων πολιτικών υπό τον αντίκτυπο της Μεγάλης Ύφεσης. Επιπλέον, συζητά πώς αναπτύχθηκαν οι διεθνείς νομισματικοί μηχανισμοί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο τόμος εστιάζει στην αλληλεπίδραση μεταξύ των τοπικών συντελεστών –ως διαμορφωτών πολιτικής σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο- και των διεθνικών οικονομικών θεσμών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Lefteris Tsoulfidis, Professor, University of Macedonia, Department of Economics, JÜRGEN NAUTZ Associate University Professor, Catherine Brégianni, Research Director, Modern Greek History Research Center, Academy of Athens
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΦΕΙΟΣ & Research Project Transnational Monetary & Economic Alternatives in the Interwar Politics. The 30s Greek Crisis in European Context, Academy of Athens Research Committee - Hellenic Foundation for Research and Foundation. The presentation of the research work is supported by the H.F.R.I.under the “First Call for H.F.R.I. Research Projects to support Faculty members and Researchers” (Project Number: 1310).
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ελεύθερα, Δίκαια και Ζωντανά - Η ανατρεπτική δύναμη των κοινών, των Silke Helfrich και David Bollier
Το βιβλίο αυτό των Silke Helfrich και David Bollier αποτελεί μία προσπάθεια σύνθεσης και επέκτασης της θεωρίας-πράξης γύρω από τα κοινά. Στην παρούσα εκδήλωση ο εκδότης, ένα μέλος της μεταφραστικής ομάδας και ένας ερευνητής των κοινών, συζητούν γύρω από τα κοινά.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Περικλής Δουβίτσας, εκδότης της Νεφέλης και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Fairead, Αλίκη Κοσυφολόγου, μέλος της μεταφραστικής ομάδας της έκδοσης, Άλεξ Παζαΐτης,
Ερευνητής στο Tallinn University of Technology, μέλος του P2P Lab
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Ευγενία Χατζηγεωργίου, Δημοσιογράφος
Οργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki, Εκδόσεις Νεφέλη, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αδελφοσύνη - Συγγραφείς στο πλευρό των μεταναστών, Συλλογικό έργο, επιμέλεια: Patrick Chamoiseau – Michel LeBris σε μετάφραση των Κατερίνας Σπυροπούλου και Ζιζής Σαλίμπα
«Αδελφοσύνη: Όλοι μαζί είμαστε ισχυρότεροι από όποιο εμείς»
Στο βιβλίο αυτό 30 καταξιωμένοι συγγραφείς και καλλιτέχνες από διάφορες χώρες παρουσιάζουν τα έργα τους για τη μετανάστευση. Συζήτηση για τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της Αδελφοσύνης ως αρχής άρρηκτα δεμένης με την ελευθερία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, συγγραφέας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Κατερίνα Σπυροπούλου, Αναπληρώτρια Γάλλου Ακολούθου Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, Γαλλικό Ινστιτούτο
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΙΝΕΣ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τέταρτος τοίχος, της Έλενας Χουσνή
Παρουσίαση της νουβέλας της Έλενας Χουσνή, Τέταρτος τοίχος.
Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, η τέχνη αναζητά τη φωνή της. Οι αφηγητές ρίχνονται στη μάχη της αφύπνισης. Μα είναι πια πολύ αργά...
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γκόζης Γιώργος, συγγραφέας και Φατίση Αγγελική, συντονίστρια λεσχών ανάγνωσης της περιφερειακής βιβλιοθήκης Χαριλάου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΦΑΝΤΑ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Μάιος 1963 - Μάιος 2023: 60 χρόνια από την ίδρυση των εκδόσεων ΘΕΜΕΛΙΟ
Στην επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή τους, οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ παρουσιάζουν την εκδοτική τους σειρά ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, που αριθμεί σχεδόν 80 βιβλία των σημαντικότερων ιστορικών και φιλοσόφων, Ελλήνων και ξένων, όπως, π.χ., οι Ν. Σβορώνος, Σπ. Ασδραχάς, Φ. Ηλιού, Π. Κονδύλης, E. Hobsbawm κ.ά. καθώς και τα τελευταία βιβλία που εμπλούτισαν τη σειρά των Χρ. Λούκου, Γ. Ευ. Ασπράκη, Μ. Φυτιλή - Μ. Αυγερίδη - Ε. Κούκη, Α. Φωτάκη, E. Hobsbawm
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ιστορικός, Καθηγητής ΕΚΠΑ, διευθυντής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Γιάννης Μπαλαμπανίδης, πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας-μεταφραστής και Ελένη Πασχαλούδη, ιστορικός
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Άννα Μαλικιώση, εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Εικοστός κόσμος, του Δημήτρη Πέτρου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιάννης Μπασκόζος, Κώστας Σπαθαράκης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η ψεύτρα και η πόλη, της Ayelet Gundar-Goshen
«Ανατέμνοντας τη γυναικεία εμπειρία»
Μια συνηθισμένη κοπέλα γίνεται ξαφνικά το επίκεντρο της προσοχής. Ένα εκρηκτικό περιστατικό πυροδοτεί μια συναρπαστική αφήγηση για τις καλά κρυμμένες γωνιές της ανθρώπινης φύσης και τις συντεταγμένες της σημερινής κοινωνίας, μέχρι και το κίνημα #MeToo. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το ψέμα και πόσο πρόθυμοι είμαστε να το πιστέψουμε; Πώς συνυπάρχουν η υποκρισία και ειλικρίνεια μέσα στον καθένα μας; Η ανατρεπτική αποτύπωση της εποχής μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Με τη συγγραφέα συνομιλεί ο Γρηγόρης Μπέκος, δημοσιογράφος και υπεύθυνος της ξένης λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ – ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΔΙΚΤΥΟ «Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου» της UNESCO
Συζήτηση για το πρόγραμμα «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» της UNESCO, ανταλλαγή εμπειρίων και παραδείγματων από διοργανώσεις. Πώς μπορεί μια πόλη να αποκτήσει τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου και τι σημαίνει αυτό για την ίδια την πόλη. Μέσα από το Δίκτυο ενθαρρύνεται η συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ των πόλεων και μετά το πέρας του τίτλου, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων ή υποψήφιων πόλεων, καθώς και η υλοποίηση ή στήριξη προγραμμάτων και δράσεων για το βιβλίο και την ανάγνωση. Η ελληνική εμπειρία «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018».
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Ian Denison, Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου Παγκόσμιων Πρωτευουσών Βιβλίου της UNESCO και εκπρόσωποι πόλεων
Οργάνωση: UNESCO WORLD BOOK CAPITAL NETWORK
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Σύντομη Ἱστορία τῶν ἀρεοπαγιτικῶν ἔργων (6ος -15ος αἰ.), του Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Γ. Τσορμπατζόγλου, Δρ. Θεολογίας, Βυζαντινολόγου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ιωάννης Κουρεμπελές, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δημήτριος Μανιώτης, ομότιμος καθηγητής Νομικής ΔΠΘ.
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΝΕΛ
Διδάσκεται η λογοτεχνική μετάφραση;
Συζήτηση σχετικά με τη διδασκαλία της λογοτεχνικής μετάφρασης, στην οποία θα συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί και απόφοιτοι σχετικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, μεταφράστρια, Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, μεταφράστρια, Ιωάννα Μαύρη, υποψ. διδάκτωρ ΕΚΠΑ, απόφοιτος ΠΜΣ «Ελληνογαλλικές σπουδές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό και τη μετάφραση», Αμαλία Σταθάκη, υποψ. διδάκτωρ ΕΚΠΑ, απόφοιτος ΔΠΜΣ «Μετάφραση-Μεταφρασεολογία»
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαρία Παπαδήμα, καθηγήτρια ΕΚΠΑ, μεταφράστρια
Διοργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΕμ)

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Δέκα βήματα προς τον εαυτό σου, της Έλενας Παπαϊωάννου
Η αναπνοή είναι ο βασικός μηχανισμός της ζωής και καθοριστική στα θέματα που αφορούν την υγεία μας και το δυναμικό μας σαν ανθρώπινες- θεϊκές οντότητες. Μπορούμε μέσα από τη γνώση να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα μας οδηγήσουν να ανακαλύψουμε το μεγαλείο που κρύβουμε μέσα μας;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Έλενα Παπαϊωάννου, εξειδικευμένη σύμβουλος αναπνοής και συγγραφέας και Θανάσης Τσίγγανας, Δημοσιογράφος
Οργάνωση: Αφοί Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
Παρουσίαση των στοιχείων της βιβλιοπαραγωγής 2009-2022
Χαιρετισμός: Αντώνης Καρατζάς, εκδότης, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, πρόεδρος ΔΣ ΟΣΔΕΛ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Τιτίκα Δημητρούλια, καθηγήτρια, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ, κριτικός λογοτεχνίας, Παναγιώτης Κάπος, διδάκτορας Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, εκδότης, ερευνητής
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Λαμπρινή Κουζέλη, δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου
Οργάνωση: Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ)

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Παρουσίαση των ιστορικών βιβλίων Καποδίστριας, ο κυβερνήτης της καρδιάς μας και Ελλάδα μας ηρώων μητέρα και Βατάτζης, ο πάτερας των Ελλήνων, των Μαρίας Γαλίζη, Κων/νας Ζηκούλη και Κώστα Παναγόπουλου
Η ιστορία ζωντανεύει μέσα από τα βιβλία, με την ανασύσταση των μορφών των ηρώων και των μεγάλων προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του έθνους μας, ανά τους αιώνες.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Δήμητρα Σταύρου, ιστορικός, επιμελήτρια βιβλίων
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Χρυσοβαλάντη και Ονούφρης. Μεταμορφώσεις, της Λιλάς Τρουλινού
Η εκδήλωση θα αφορά και το σύνολο του έργου της Θεσσαλονικιάς συγγραφέως (Στον κάμπο στροβιλίζονται τ’ αγκάθια, Αουρέλια. Η πρώτη μνήμη και Το ίδιο χώμα. Κατεβαίνοντας τις ανηφόρες της Ιστορίας (Περισπωμένη, 2016, 2017 και 2021 αντίστοιχα).
Η Χρυσοβαλάντη και ο Ονούφρης, ένα ζευγάρι έφηβων διδύμων, εκπληκτικής ομοιότητας και ιδανικής αυτάρκειας, δοκιμάζουν τα όρια της σχέσης τους και δοκιμάζονται στο σκληρό περιβάλλον της αγροτικής κρητικής επαρχίας. Ο μόνος δρόμος ανοικτός προς την επιθυμία είναι η μεταμόρφωση. Δεξιοτεχνική αφήγηση, ορμητικός ρυθμός, ποιητική διαφάνεια, σασπένς και συγκίνηση, λογοτεχνία όπου το αποτρόπαιο μετουσιώνεται σε λυτρωτική ομορφιά στη μυστική γιορτή της ανάγνωσης.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ποιήτρια Κούλα Αδαλόγλου και η πεζογράφος Εύη Κουτρουμπάκη, ενώ ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης θα διαβάσει αποσπάσματα
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΗ 

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το μέλλον της ιστορίας – πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει το παγκόσμιο τοπίο, σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Φίλη
Ο Σταύρος Τζίμας ρωτά και ο Κωνσταντίνος Φίλης απαντά και αναλύει όλες τις παραμέτρους του δραματικότερου μεταψυχροπολεμικά παγκόσμιου γεγονότος, οι συνέπειες του οποίου θα είναι πολυεπίπεδες και μακροχρόνιες.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Σταύρος Τζίμας, Δημοσιογράφος και Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής IGA & Αναπληρωτής Καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ (ΑΠΟ ΤΗΝ) ΙΣΤΟΡΙΑ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μινόρε Μανές - Μυθιστορηματική ανάπλαση της μουσικής ζωής στη Σμύρνη, 1900-1922, της Νάσης Τουμπακάρη
Παρουσίαση του βιβλίου Μινόρε Μανές - Μυθιστορηματική ανάπλαση της μουσικής ζωής στη Σμύρνη, της ΝάσηςΤουμπακάρη
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας-τραγουδοποιός, Κώστας Καλημέρης, συγγραφέας, κριτικός βιβλίου, Ελένη Χοντολίδου, φιλόλογος και η συγγραφέας του βιβλίου, Νάση Τουμπακάρη
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
Χρονοκαταφύγιο, Περί φυσικής της μελαγχολίας, Φυσικό μυθιστόρημα, Εκεί όπου δεν είμαστε, του Georgi Gospodinov
Ο Georgi Gospodinov συνομιλεί με την μεταφράστρια των μυθιστορημάτων του, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Georgi Gospodinov και Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Δημήτρης Καργιώτης, Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
EUROPEAN STORIES I – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ I
Η μετάφραση ως γέφυρα πολιτισμού
Πως και κατά πόσο επηρεάζεται η πορεία ενός βιβλίου που έχει διακριθεί από το κορυφαίο Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (European Union Prize for Literature- EUPL), είναι το θέμα της συζήτησης στην οποία συμμετέχουν οι βραβευμένοι με το EUPL συγγραφείς Κάλλια Παπαδάκη, Μάκης Τσίτας και Νίκος Χρυσός.
Συντονίζει ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας
Οργάνωση: ΕΙΠ – Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας-EUPL

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το βαλς της ευτυχίας, του Ylljet ALICKA
Οι Εκδόσεις Ευρασία, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ιλιέτ Αλίτσκα (Ylljet Aliçka), Το βαλς της ευτυχίας (Valsi i lumturisë), με πρόλογο του Ισμαήλ Κανταρέ, διοργανώνουν σχετική συζήτηση παρουσία τουσυγγραφέα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Παναγιώτης Μιχαηλίδης, σκηνοθέτης και ηθοποιός, Έντα Γκέμη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τιράνων, Αλέξανδρος Μάρκου, δημοσιογράφος ΕΡΤ3
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΡΑΣΙΑ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ulysses Shelter - Ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών για την προώθηση της μετάφρασης
Το Ulysses Shelter είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φιλοξενίας για αναδυόμενους συγγραφείς και μεταφραστές. Ξεκίνησε από τον Κροάτη εκδότη Ivan Srśen (του εκδοτικού οίκου Sandorf) σε συνεργασία με τον ποιητή και εκδότη Θάνο Γώγο (Θράκα) καταφέροντας να δημιουργήσει ένα δίκτυο για την ενθάρρυνση νέων επαφών, συνεργασιών και μεταφράσεων. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Alexandra Büchler (LiteratureAcross Frontiers, Wales and Culture Reset, Czech Republic), Ivan Srśen (Sandorf, Croatia) και Thanos Gogos (Thraka, Greece)
Οργάνωση: ΕΙΠ & Ulysses Shelter
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο πάπυρος του θανάτου, του Χρήστου Κατιάκου
Αποδεχόμενος την πρόσκληση λόγω εξειδίκευσης, ένας Αμερικανός μεταφραστής ιερογλυφικών, ανακαλύπτει ακολουθώντας τα σημάδια έναν πάπυρο 3500 χρόνων, στην Αίγυπτο του σήμερα. Η χώρα τον καιρό εκείνο, βίωνε ανεξέλεγκτες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. «Κόκκινος Νείλος, θάνατος ψαριών, βατράχια, μύγες, επιδημία». Η πλειοψηφία λαού, ιερατείο και ο ίδιος ο φαραώ Ραμσής ο Β, συμφωνούσαν πως ήταν Θεϊκό σημάδι...
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Γιάννης Κρανιάς, εκδότης, Χρήστος Κατιάκος, συγγραφέας, Ελευθέριος Μουφτόγλου, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η λογοτέχνης και ραδιοφωνική παραγωγός Ανθούσα Κορτσίνογλου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΟΙΣ 

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ
Αρχαϊκό έπος: προσεγγίσεις και προοπτικές Μαρκαντωνάτος, Καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Χρήστος Κ. Τσαγγάλης
Οργάνωση: ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Όταν το σώμα λέει όχι, του Gabor Maté
Παρουσίαση του παγκόσμιου best seller, Όταν το σώμα λέει όχι, του γιατρού Gabor Maté.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Καλλιόπη Χίου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, MSc, Συστημική Ψυχοθεραπεία, EMDR θεραπεία (Europe Accredited Practitioner), Κατερίνα Χατζηκαλλία, Ψυχολόγος-Νευροψυχολόγος, MSc Γνωστικής Ψυχολογίας & Νευροψυχολογίας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαρία Σαμολαδά, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ KEYBOOKS

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
She said – Κάποια μίλησε, των Jodi Kantor & Megan Twohey
Εκδήλωση-ανοικτή συζήτηση με αφορμή το το βιβλίο των βραβευμένων με βραβείο Pulitzer δημοσιογράφων, Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούι με θέμα την ερευνητική δημοσιογραφία, τα ΜΜΕ, τον ρόλο της δημοσιογραφίας στη σύγχρονη δημοκρατία, τη σχέση εξουσίας και ΜΜΕ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Θα μετέχουν ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Νίκος Καρράς, ο καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου και ο Εκδότης Γιώργος Μουρούτης
Οργάνωση: ATHENS BOOKSTORE PUBLICATIONS – Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα, της Έρσης Σωτηροπούλου
Δεκαπέντε διηγήµατα µε λάµψεις οµορφιάς, κροτίδες µαύρου χιούµορ και κάτι άλλο, αδύνατο να εντοπιστεί, που τα κάνει αξέχαστα, κάτι σαν το χάδι του ανθρώπου χωρίς χέρια. Οι ιστορίες της Έρσης Σωτηροπούλου επινοούν τελικά έναν νέο τρόπο να βλέπουµε.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Στέφανος Τσιτσόπουλος, ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η αρχαιότητα επί σκηνής. Το αρχαίο ελληνικό δράμα στο θέατρο από την πρώιμη νεωτερικότητα έως τις μέρες μας, του Χέλμουτ Φλάσχαρ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Ελένη Παπάζογλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Πέτρος Μαρτινίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ
Οργάνωση: ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ο Άνθρωπος που Αγαπούσε πολύ τη Λογοτεχνία, του Guram Dochanashvili
Το έργο του μεγάλου Γεωργιανού συγγραφέα Guram Dochanashvili, Ο Άνθρωπος που Αγαπούσε πολύ τη Λογοτεχνία είναι ένα κείμενο που δεν θα αφήσει αδιάφορους τους αναγνώστες. Χωρίς έμπνευση, φαντασία, πολιτιστικές αξίες, ένα άτομο χάνει τη δύναμή του και μένει μόνο με παράλογο πραγματισμό. Αυτό είναι ένα πρότυπο μη ρεαλιστικού ή ιδανικού μοντέλου του κόσμου όπου ζουν οι ήρωες της μεγάλης λογοτεχνίας. «Μετά την ανάγνωση κάθε κανονικής ιστορίας» εσύ «γίνεσαι λίγο καλύτερος από ό,τι είσαι, πιο έξυπνος από ό,τι ήσουν». Τα κύρια θέματα των έργων του Guram Dochanashvili είναι η αγάπη, η καλοσύνη, η αδυσώπητη μάχη ενάντια στο κακό και η λαχτάρα για ελευθερία. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και αποτέλεσαν τη βάση διάσημων ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών.
Το βιβλίο αυτό θα εκδοθεί στα ελληνικά από τον ελληνικό εκδοτικό οίκο LOGGIA με την υποστήριξη του Writers’ House of Georgia. Η μετάφραση εκπονήθηκε στα πλαίσια του μεταφραστικού σεμιναρίου του Writers’ House, με την λογοτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Τσεκούρα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δημήτρης Τσεκούρας, Ανίνα Γκογκόχια
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαρία Παρασκευά
Οργάνωση: Writers’ House of Georgia
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Κοινωνική Θεωρία και Τουρισμός: Θρησκεία, Πολιτισμός, Πολυμορφικότητα, του Χρήστου Τσιρώνη
Ο τουρισμός, όπως τον ξέρουμε στον σύγχρονο κόσμο, συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τις αλλαγές στις κοινωνικο-οικονομικές δομές που έλαβαν χώρα στον 20ο αιώνα. Η αλλαγή στην έννοια της περιήγησης ήταν τελικώς ενδεικτική μιας πιο ριζοσπαστικής αλλαγής στον πυρήνα του πολιτισμικού παραδείγματος και στην κατανόηση της ανθρώπινης εμπειρίας. Το τουριστικό ταξίδι έγινε μια πραγματικότητα που αγγίζει σήμερα μεγάλα πληθυσμιακά κομμάτια.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού, Αλέξανδρος Μιχαλόπουλος, SKY express Key Account Project Manager, Κωστοπούλου Στέλλα, Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Σταμούλης, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής, ΑΠΘ, Ιωάννα Μυταυτσή, Υπ.Διδακτωρ, ΑΠΘ, Πρόεδρος Alumni Association Master In Tourism& Local Development, Auth
Συντονίζει και παρουσιάζει η Νικόλ Καζαντζίδου, δημοσιογράφος, Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξειδικευμένη στο τουριστικό ρεπορτάζ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μινώταυρος, του Δημήτρη Στεφανάκη
Κρήτη, 1894. Ένα φονικό στα χωριά του νότου κι ένας έρωτας στο Μεγάλο Κάστρο. Ζούμε το τέλος της Τουρκοκρατίας στο νησί μέχρι τη σφαγή του 1898. Στον μισό αιώνα ζωής που ακολουθεί μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος δοκιμάζονται από τα μεγάλα γεγονότα, είτε ζουν στη Κρήτη, στο Βερολίνο είτε στο Παρίσι του Μεσοπολέμου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ο Δημήτρης Στεφανάκης θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα και αρθρογράφο Τζένη Μανάκη
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
PERFORMANCE
Δασκαλόπετρα / ένα χορικό ποίημα
Μια performance του Ορφέα Απέργη που βασίζεται στο τελευταίο του ποιητικό βιβλίο.
«…και χτες,
χτες που το µεσηµέρι δόθηκε σ’ ένα σύννεφο,
πάρθηκε ένα παιδί που πήγαινε να παίξει.»
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Ορφέας Απέργης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μακρινές γειτονιές, του ΓιώργουΤούλα
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Τούλα, Μακρινές γειτονιές
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βάνα Χαραλαμπίδου, δημοσιογράφος, Γιώργος Καλιεντζίδης, δημοσιογράφος, Έφη Σταμούλη, ηθοποιός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο μονόδρομος της ουτοπίας και τα όρια του αδύνατου. Το δικαίωμα των ανθρώπων στα οικουμενικά κοινά, του Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη
Ποιοί πόροι, χώροι και ποιά αγαθά επιδέχονται ή δεν επιδέχονται ιδιοποίηση ή εκμετάλλευση σε διεθνές επίπεδο; Ποια κοινά μπορεί ή πρέπει να ανήκουν σε όλους και ποια σε κανέναν; Το βιβλίο φιλοδοξεί να θέσει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές του διεθνούς δικαίου που ρυθμίζει την τύχη των οικουμενικών κοινών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργος Παπανικολάου, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Βασίλης Περγαντής, Επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, Συντονισμός: Γεράσιμος Κουζέλης, Ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΗΣΟΣ

19:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Σύγχρονη Ιστορία και Οικοσύστημα των Ελληνικών Βιβλιοθηκών: σαράντα χρόνια στις βιβλιοθήκες, τα πανεπιστήμια και τη δημόσια διοίκηση, του Γεωργίου Κ. Ζάχου
Εκδόσεις Gutenberg-Δαρδανός
Οργάνωση: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τα φιλιά, του Manuel Vilas
Ο Manuel Vilas παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα, Τα φιλιά, σε μια συνομιλία με τον μεταφραστή και καθηγητή ισπανικής λογοτεχνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Manuel Vilas και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Θεσσαλονίκη – Η χαμένη ευκαιρία, του Κώστα Καρρά
Αφιέρωμα στην Θεσσαλονίκη και τις αρχαιότητές της
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αριστοτέλης Μέντζος, Ομ. Καθ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Άγγελος Χανιώτης, Καθ. Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών Institute of Advanced Studies, Πανεπιστήμιο του Princeton, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Γιάννης Καρράς Αν. καθ. ΑΠΘ, Γιάννης Μπουτάρης, Οινολόγος, Επιχειρηματίας, πρώην Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Θεολογίδου, Αρχιτέκτων, Αναστηλώτρια, μέλος Δ.Σ. ΕΛΛ.ΕΤ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαρία Κοκκίνου, εκδότρια
Οργάνωση: Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
Ένα Κουκλόσπιτο (Νόρα) του Ερρίκου Ίψεν και Ένα Κουκλόσπιτο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ
Ο μεταφραστής των έργων Ήρκος Αποστολίδης συζητά με τον Στάντη Αποστολίδη: Ίψεν ή Στρίντμπεργκ; Ποια η σχέση ανάμεσα στο Κουκλόσπιτο του Στρίντμπεργκ και σε εκείνο του Ίψεν;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ήρκος Ρ. Αποστολίδης, ιστορικός, συγγραφέας και Στάντης Ρ. Αποστολίδης, φιλόλογος, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG-ΔΑΡΔΑΝΟΣ

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Κιθαιρώνας, του Νίκου Α. Μάντη
Μια επαναπροσέγγιση του μύθου των Βακχών, όπου η μυθολογία, ο θρύλος και η Ιστορία συναντούν τη λογοτεχνία του φανταστικού, τον ακραίο ερωτισμό και το σωματικό τρόμο. Ένα ψυχαναλυτικό παραμύθι, όπου ο φεμινισμός μπερδεύεται με τις αρχέγονες λατρείες, μέσα απ’ τα μάτια γυναικών που γίνονται ταυτόχρονα ηρωίδες, θεές και τέρατα. Ένα ταξίδι στα βάθη του παρελθόντος και του εαυτού μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Με τον συγγραφέα συνομιλεί ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπέκος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τα πατσατζίδικα της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη της Δύσης, της Λένας Καλαϊτζή-Οφλίδη
Το βιβλίο επιχειρεί να αποδείξει πως ο ερωτικός χαρακτήρας της πόλης μας δεν προδίδεται από τα πατσατζίδικά της. Αντιθέτως, ο πατσάς είναι μια χειροπιαστή απόδειξη του ερωτικού της δεσμού με την Ανατολή. Η δεύτερη, επικαιροποιημένη και βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου μπορεί να θεωρηθεί και ως μία νέα σκηνοθεσία του ίδιου έργου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, Άρης Μπιτσώρης, συγγραφέας, Δημήτρης Τσαρούχας, ιδιοκτήτης του ιστορικού πατσατζίδικου «Αφών Τσαρούχα» και η συγγραφέας του βιβλίου Λένα Καλαϊτζή-Οφλίδη
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Άκης Σακισλόγλου, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Η αλήθεια για την καταστροφή της Σμύρνης μέσα από τις μαρτυρίες του Χόρτον και από Νέες Πρωτογενείς Πηγές
Η ακαδημαϊκός Ismini Lamb θα μας γνωρίσει τον άγνωστο George Horton Αμερικανό πρόξενο στη Σμύρνη όταν αυτή λεηλατήθηκε το Σεπτέμβριο του 1922. Η Lamp ως επίσημη βιογράφος του θα αποκαλύψει ποιος ήταν πραγματικά ο Χόρτον, τι πίστευε και γιατί υπήρξε ένας αξιόπιστος μάρτυρας της ιστορίας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Ismini Lamb, διευθύντρια του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών, Georgetown University
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Οργάνωση: ΕΙΠ

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η πάλη για την τρανς απελευθέρωση, της Αφροδίτης Φράγκου
Παρουσίαση του βιβλίου Η πάλη για την τρανς απελευθέρωση, που εξηγεί από πού πηγάζει η τρανσφοβία, εντοπίζει την κοινή ρίζα της καταπίεσης σε βάρος των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ+ και των τρανς ανθρώπων και συμπεραίνει ότι η πάλη ενάντια στην τρανσφοβία είναι μια πάλη ενάντια στο σύστημα που στηρίζεται στις διακρίσεις και την καταπίεση για να μπορεί να διαιωνίζει την εκμετάλλευση.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αφροδίτη Φράγκου, συγγραφέας, Κώστας Τορπουζίδης, δικηγόρος
Οργάνωση: ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Δρολάπι, του Ευάγγελου Αυδίκου
Τι είναι το δρολάπι; Η βρόχινη λαίλαπα, η αλύπητη βροχή, ανακατεμένη με δυνατό αέρα. Τρία ζευγάρια αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους, χωρίς τη σκόνη της συμβατικότητας. Το δρολάπι και η γέφυρα που πέφτουν παρασύρουν και τις δικές τους ψευδαισθήσεις. Ένας κόσμος καταρρέει. Οι βεβαιότητες παρασύρονται από το ανεμόβροχο, από το ποτάμι ή απ᾽ όσες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη απορρυθμίζοντας τη ζωή.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, Εύη Κουτρουμπάκη, συγγραφέας, Κλεονίκη Δρούγκα, διδάσκουσα στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δημιουργικής Γραφής Σεναρίου του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
Ώρες αιώρες του Γιάννη Καισαρίδη και Λεύκες της Βίκυς Κλεφτογιάννη
Ώρες αιώρες, άνθρωποι σε κρίσιμες ώρες του βίου τους. Λεύκες, ένας ύμνος στον αέναο κύκλο της σπαρακτικής γυναικείας περιπέτειας. Οι δύο δημιουργοί παρουσιάζουν τα βιβλία τους και συνομιλούν για τη δύναμη της τέχνης του διηγήματος στις μέρες μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιάννης Καισαρίδης, συγγραφέας και Βίκυ Κλεφτογιάννη, συγγραφέας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μιχάλης Πιτένης, συγγραφέας-βιβλιοκριτικός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μίλα Πηνελόπη! Λογοτεχνικές μεταμορφώσεις της μυθικής ηρωίδας στην Ελλάδα και τον Δυτικό κόσμο από τον 19ο αιώνα ώς τις μέρες μας, της Αγγέλας Καστρινάκη
Η Πηνελόπη έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις στην τρισχιλιετή ζωή της, από τότε που την έπλασε ο Όμηρος. Αυτές τις μεταμορφώσεις της Πηνελόπης θα βρουν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες σε τούτο το βιβλίο. Μια ιστορία για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, μέσα από εικόνες και σύμβολα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Βασίλης Βασιλειάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ
Οργάνωση: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πλατωνικοί διάλογοι, του Χάρη Βλαβιανού
Το βιβλίο αυτό είναι µια σειρά από ιλαροτραγικούς «διαλόγους» ανάµεσα σε συζύγους, εραστές, φίλους, ή και αγνώστους, που υπογραµµίζουν το πιο βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπινων σχέσεων: την αδυναµία ουσιαστικής επικοινωνίας, η οποία καθιστά τη ζωή µας µια διαρκή «κωµωδία παρεξηγήσεων».
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Λίζυ Τσιριμώκου, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ και Γιάννης Κωνσταντίνου, δικηγόρος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
PERFORMANCE
Ο θάνατος είναι ακατανόητος ακόμα και για μια ψείρα
Ένας δημιουργικός διάλογος μεταξύ της Κέιτ Άνταμς και της Δήμητρας Κολλιάκου.
Η περφόρμερ Κέιτ Άνταμς και η συγγραφέας Δήμητρα Κολλιάκου συναντιούνται και συνομιλούν για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, με τους άλλους και με τον εαυτό του.
Η Κέιτ Άνταμς παρουσιάζει μια μικρή περφόρμανς εμπνευσμένη από το Αλφαβητάρι Εντόμων της Δήμητρας Κολλιάκου (Εκδόσεις Πατάκη, 2018). Θα ακολουθήσει ανάγνωση αποσπάσματος του βιβλίου και διάλογος ανάμεσα στις δημιουργούς και το κοινό. Η δράση αποτελεί μέρος του πρότζεκτ «Ανατομία της Ελευθερίας».
Επμέλεια: Μάρω Μιχαλακάκου
Επιλογή Συγγραφέων: Κατερίνα Φράγκου
Βοηθός επιμέλειας: Μυρτώ Ρασινιέ
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βρετανικού Συμβουλίου

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Οι ιδέες της προόδου και της συντήρησης, του Γιάννη Μπαλαμπανίδη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ, Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού, καθηγητής πολιτικών επιστημών, ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Συλλέκτης μανιταριών, του Κώστα Αρκουδέα
Ένας φιλοσοφικός δυστοπικός μύθος, ένα βιβλίο άχρονο και άτοπο που αφορά την ανθρώπινη ύπαρξη στο σύνολό της.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Με τον συγγραφέα συνομιλεί ο Λέων Α. Ναρ, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ και συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα, του Άρη Αλεξανδρή
Ένα σύγχρονο bildungsroman, η πορεία ενηλικίωσης ενός νεαρού που θέλει να ξεφύγει από τους περιορισμούς της μικρής πόλης και να δρέψει τους καρπούς της πρωτεύουσας. Όσο όμως περισσότερο εξερευνά τη νέα του ζωή, τόσο δυσκολότερη μοιάζει να γίνεται.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ο Άρης Αλεξανδρής θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Άρη Δημοκίδη
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους, του Μιχάλη Αλμπάτη
Μια συζήτηση με τον Μιχάλη Αλμπάτη για το πολυσυζητημένο μυθιστόρημά του.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μιχάλης Αλμπάτης, συγγραφέας, Χαρούλα Αποστολίδου, φιλόλογος, Αθηνά Παπανικολάου, φιλόλογος, Μίλτος Τόσκας, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΗΣΟΣ

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Επιχείρηση «Νόστος»: Ένα χρυσό στεφάνι και μια κόρη για τον Αλέξη Καρρά, του Νικόλα Ζηργάνου
Η Επιχείρηση «Νόστος» είναι ένα μυθιστόρημα για την αρχαιοκαπηλία, τη σκοτεινή πλευρά της Ασφάλειας, τη διαπλοκή των λαμπερών μίντια και το ημίφως των μπαρ της Αθήνας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιώργος Ι. Αλλαμανής, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Απόστολος Λυκεσάς, δημοσιογράφος, και ο συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Συνηγορία και Εγκώμιο για το Αστυνομικό Μυθιστόρημα
Μια συζήτηση μεταξύ του Πέτρου Μαρτινίδη και του Κώστα Θ. Καλφόπουλου, με αφορμή τα 41 χρόνια από τη Συνηγορία του πρώτου και το Μικρό εγκώμιο του δεύτερου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Πέτρος Μαρτινίδης και Κώστας Καλφόπουλος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ

DEVTH 19 thema 728

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5/2023

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Χρονικά ενός δυσλεκτικού, του Γιάννη Πάσχου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΗ

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Εν Θεσσαλονίκη/Η Περιπετειώδης Πεντηκονταετία /1913 – 1963
Από τον Γεώργιο Α' στον Γρηγόρη Λαμπράκη, του Θεόδωρου Γκλαβέρη
Παρουσίαση της ιστορικής μελέτης του Θεόδωρου Γκλαβέρη με τίτλο Εν Θεσσαλονίκη/Η Περιπετειώδης Πεντικονταετία/1913 – 1963 Από τον Γεώργιο Α’ στον Γρηγόρη Λαμπράκη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιώργος Λυσαρίδης, Πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Θεοδώρογλου, δικηγόρος και ο συγγραφέας Θεόδωρος Γκλαβέρης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
100 + 1 Συνεντεύξεις για την ποίηση και την πεζογραφία, του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη
Το βιβλίο με τίτλο 100 + 1 συνεντεύξεις για την ποίηση και την πεζογραφία, περιέχει συνεντεύξεις που χρονολογούνται από το 2002 έως το 2018, από 70 Έλληνες πεζογράφους και 31 ποιητές και οι οποίες πρωτοδημοσιεύτηκαν σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες αλλά και περιοδικά.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, συγγραφέας και Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής-κριτικός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

10:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
1Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ [1ST TBF FELLOWSHIP PROGRAM]
10:00-11:00
Οι μεταφραστές ως κυνηγοί ταλέντων
Ο ρόλος του μεταφραστή στην ανακάλυψη καλών βιβλίων για μετάφραση, τα όρια και οι περιορισμοί της γλώσας, της κουλτούρας, της θρησκείας στη συνάντηση των λογοτεχνικών έργων με τους αναγνώστες.
Claudiu Sfirschi -Lăudat, μεταφραστής στη ρουμανική γλώσσα - διευθυντής παραρτήματος ΕΙΠ στο Βουκουρέστι, Khaled Raouf, μεταφραστής στην αραβική γλώσσα - συνεργάτης του παραστήματος ΕΙΠ στην Αλεξάδρεια, Mazen Maarouf, μεταφραστής αραβικής λογοτεχνίας στην αγγλική γλώσσα, Riikka Pulkkinen, μεταφράστια ελληνικής λογοτεχνίας στη φινλανδική γλώσσα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Αθηνά Ρώσσογλου, μεταφράστρια, ερευνήτρια
Οργάνωση: ΕΙΠ

11:00-12:00
Αγορά δικαιωμάτων στη νέα ψηφιακή εποχή – τι έχει αλλάξει;
Με αφορμή το βιβλίο της «Η Αγορά», προστασία και πώληση δικαιωμάτων, η Petra Hardt, διευθύντρια δικαιωμάτων για 25 χρόνια στον μεγαλύτερο γερμανικό εκδοτικό οίκο Suhrkamp Verlag, μεταφέρει και αποτυπώνει την εμπειρία της με πρακτικό τρόπο, προσφέροντας συμβουλές στους εργαζόμενους στα τμήματα πνευματικών δικαιωμάτων και εκδοτικών αδειών, αλλά και στους υπεύθυνους εκδοτικών σειρών και τους συγγραφείς. Το έργο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Ακολουθεί συζήτηση με τη συμμετοχή των: Petra Hardt, books, rights & consulting, former Rights Director at Suhrkamp and Insel (Γερμανία), Silvia Vassena, Silvia Vassena @ Milano Scouting & Consulting, Acoma Book (Ιταλία), Katerina Fragou, Literary Agent, Iris Literary Agency (Ελλάδα)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Emma House, Oreham Group (Βρετανία)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΙΠ / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ-ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΓΑΒΡΑ, Η ιστορία ενός ελληνικού χωριού και των κατοίκων του, των Gunnar Olofsson και Thomas Thomell
Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ παρουσιάζουν τη µελέτη των Gunnar Olofsson και Thomas Thomell, µε τη συμβολή της ∆έσποινας Τσουκαλά.
Το βιβλίο αυτό μιλάει για τη Γάβρα, ένα μικρό χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, και τους κατοίκους της και είναι καρπός μακροχρόνιας έρευνας για τη μετανάστευση από τη Γάβρα. Οι περισσότεροι κάτοικοι άφησαν το χωριό τους τη δεκαετία του ’60 για να αναζητήσουν µια καλύτερη τύχη αλλού. Πολλοί από αυτούς πήγαν στη Σουηδία, άλλοι έµειναν στη Θεσσαλονίκη και κάποιοι λίγοι έφτασαν στη Γερµανία. Φιλοδοξία των συγγραφέων ήταν να αναλύσουν τις εµπειρίες αυτών των ελλήνων µεταναστών, χρησιµοποιώντας τις ιστορίες της ζωής τους.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Οι συγγραφείς Gunnar Olofsson και Thomas Thomell συνομιλούν με τον Σωτήρη Βαλντέν και τη Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟ

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αδαμάντιος Κοραής - Πολιτικοί διάλογοι : Ερμηνευτική προσέγγιση, του Νίκου Δ. Βαρμάζη
Οι διάλογοι του Κοραή, χωρίς δεύτερη σκέψη, παραπέμπουν στον µακρινό πρόγονο αυτού του είδους λόγου, στους φιλοσοφικούς διαλόγους του Πλάτωνα, µε τους οποίους ο Αθηναίος φιλόσοφος διέδωσε τη φιλοσοφία του. Ο διάλογος στην ανθρώπινη επικοινωνία, επιτρέποντας τον αντίλογο, ελέγχει τον μονόλογο, ανοίγει και άλλον δρόμο στην αναζήτηση της αλήθειας, λειτουργεί συνεπώς ως αμφισβήτηση του μονόδρομου δογματισμού, που μπορεί να γοητεύει, να συγκινεί αλλά και να εξαπατά.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Νίκος Δ. Βαρμάζης, συγγραφέας βιβλίου, Νόπη Ταχματζίδου, φιλόλογος, συγγραφέας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Ιωάννης Τσαχουρίδης, εκδότης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ /p>

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη: 35 χρόνια Παγκόσμιας Δράσης
Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Κατερίνα Ζωγραφιστού
Οργάνωση: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Μείζων Νέος Ελληνισμός και λογοτεχνία: από τον ύστερο Μεσαίωνα ώς την Επανάσταση του 1821
Παρουσίαση εκδόσεων παλιότερης νεοελληνικής λογοτεχνίας του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ι. Δ. Πολέμης, Kαθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, Σ. Σταυρακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Α. Κωνσταντίνου, εικαστικός καλλιτέχνης-συγγραφέας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Γιώργος Κεχαγιόγλου, Ομότιμος Καθητητής Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Οργάνωση: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΟ ΑΔΕΛΦΟΜΟΙΡΙ και άλλες ιστορίες, του Αντώνη Πάσχου
Η εξέγερση της Δράμας το 1941 φέρνει σκληρά αντίποινα από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, που φτάνουν ως ένα μικρό χωριό στον κάμπο των Σερρών. Οκτώ ιστορίες που συνδέονται, σε μια περίοδο αφώτιστη. Η κοφτερή ματιά του απλού χωρικού διασταυρωμένη με τον παγγαιορείτικο μύθο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Με τον συγγραφέα Αντώνη Πάσχο συνομιλούν οι Λέων Α.Ναρ, συγγραφέας, Κατερίνα Σχινά, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Κατερίνα Σχινά
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΕΡΕΩΜΑ

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πόντος – μια ιστορία από τον μικρασιατικό βορρά, του Βλάση Αγτζίδη
Μια συζήτηση με αφορμή την ξεχωριστή αυτή μελέτη που επιχειρεί να αναλύσει ολοκληρωμένα και ρεαλιστικά το θέμα του Ποντιακού Ζητήματος και τις προσπάθειες επίλυσής του.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Kαθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Βλάσης Αγτζίδης, Δρ Σύγχρονης Ιστορίας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Φόρης Πεταλίδης, εκδότης της εφημερίδας Εύξεινος Πόντος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ιστορίες του Arañero, του Ούγκο Τσάβες
Ο επαναστάτης του 21ου αιώνα αυτοπαρουσιάζεται μέσα από δικά του κείμενα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαρία Γκασούκα, πανεπιστημιακός, Βαγγέλης Γονατάς, Επιτροπή Αλληλεγγύης προς την Βενεζουέλα
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ και Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ στην Ελλάδα

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
Παρουσίαση της βιβλιογραφικής βάσης ΟΣΔΕΛnet
Χαιρετισμός: Γιωργανδρέας Ζάννος, διευθυντής ΟΣΔΕΛ
Παρουσίαση: Σπύρος Ζαχαράκης, υπεύθυνος μηχανογράφησης ΟΣΔΕΛ, Μιρέλλα Μπατζιανιά, υπεύθυνη βιβλιογραφικής βάσης οσδέλnet
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιώργος Αλισάνογλου, εκδότης, εκδόσεις-βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν, ποιητής,
Νίκος Αργύρης, εκδότης, Εκδόσεις Ίκαρος, Βασιλική Κάργα, βιβλιοθηκονόμος, Βιβλιοθήκες Δήμου Καλαμαριάς
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος εκδόσεων, eAnagnostis.gr/Thinking
Οργάνωση: Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ)

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Πώς μεταφράζεται το queer;
Η έκρηξη της queer λογοτεχνίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτυπώνεται, φυσικά, και στην ελληνική εκδοτική παραγωγή. Με αυτή την αφορμή, η Βασιλική Μήσιου από το ΑΠΘ και ο Κώστας Κανάκης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συζητούν με τις μεταφράστριες Μαρία Αγγελίδου και Μαρία Φακίνου, για την εμπειρία της μετάφρασης έργων των Μαρίκε Λούκας Ράινεβελντ, Μάγκι Νέλσον και Κάρμεν Μαρία Ματσάδο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαρία Αγγελίδου, μεταφράστρια, συγγραφέας βιβλίων για παιδιά, Κώστας Κανάκης, Καθηγητής Κοινωνιογλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μαρία Φακίνου, μεταφράστρια, συγγραφέας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Βασιλική Μήσιου, επίκ. Καθηγήτρια, ΑΠΘ
Οργάνωση: Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Δύναμις και Καθαρά πράγματα, του Θεόφιλου Πουταχίδη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Στεργιούλας Διονύσης, Συγγραφέας, Αθανάσιος Πολυχρονίδης, Θεολόγος – Φιλόλογος, Θεόφιλος Πουταχίδης, Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Αναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδης, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΛΤΙΝΤΖΗ 

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, του Γιάννη Παπαγεωργίου και Η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων, του Γιώργου Ανδρέου
Κοινή παρουσίαση δύο βιβλίων των εκδόσεων Κριτική από το πεδίο της Πολιτικής Επιστήμης. Θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ καθώς και η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και η ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιάννης Παπαγεωργίου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ΑΠΘ, Γιώργος Ανδρέου, επίκουρος καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ΑΠΘ, Παναγιώτης Μαντζούφας, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΑΠΘ, Μιχάλης Πικραμένος, αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας, καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ 

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
26 Δεκεμβρίου, του Παναγιώτη Ράπτη
Ένα μυθιστόρημα αναδρομής και ερωτικών ιστοριών, όπου οι πρωταγωνιστές κινούνται μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Πώς το παρελθόν επηρεάζει την πορεία της ζωής και τι αποτυπώματα αφήνει μέσα μας; Μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα τραύματα του παρελθόντος;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρυσή Μαρούση, Συγγραφέας, υπεύθυνη podcast «Εξομολογήσεις με τη Χρυσή», Βούλα Παπατσιφλικιώτη, δημοσιογράφος, παιδαγωγός - συγγραφέας, Παύλος Σιδηρόπουλος, φιλόλογος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΤΕΧΝΩΣ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ανέγγιχτη, του Βαγγέλη Ραπτόπουλου
O Βαγγέλης Ραπτόπουλος μιλά για το πρόσφατο βιβλίο του Ανέγγιχτη, ένα ιστορικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Βαγγέλης Ραπτόπουλος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ 

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τραγούδι του εαυτού μου, του Walt Whitman
Ο Δημήτρης Δημηρούλης, μεταφραστής του έργου του Walt Whitman, μας παρουσιάζει τη δίγλωσση έκδοση Τραγούδι του εαυτού μου, του σημαντικότερου ίσως ποιήματος του γενάρχη της αμερικανικής ποίησης.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Δημήτρης Δημηρούλης, πανεπιστημιακός, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG-ΔΑΡΔΑΝΟΣ 

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Συνάντηση με την συγγραφέα Nell Zink (ΗΠΑ)
Η Αμερικανίδα, εγκατεστημένη στο Βερολίνο, συγγραφέας Nell Zink έγινε γνωστή στα πενήντα της με την υποστήριξη του Jonathan Franzen, ενώ το μυθιστόρημά της, Mislaid, ήταν στη μεγάλη λίστα για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου.
Μαζί της συζητά περί Αισθηματικής Aγωγής η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΙΠ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
Γνωριμία με τα audiobooks
Τα audiobooks είναι η νέα πρόταση στον χώρο του βιβλίου.
Μέσα από αυτήν την παρουσίαση, θα σας παρουσιάσουμε τις τελευταίες τάσεις των audiobooks στο εξωτερικό και θα σας βάλουμε στον κόσμο της δημιουργίας ενός ηχητικού βιβλίου, ενώ θα έχετε τη δυνατότητα να συζητήσετε δια ζώσης με τους αφηγητές μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ειρήνη Μπαλτά, ομιλήτρια και αφηγήτρια του JukeBooks
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Παναγιώτης Ματσικούδης, διευθυντής marketing του JukeBooks
Οργάνωση: JukeBooks 

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η σκόνη του κόσμου όταν γκρεμίζεται, του Μάκη Καραγιάννη
Ο Μάκης Καραγιάννης αφηγείται τη βίαιη ενηλικίωση ενός νεαρού αντάρτη που ονειρευόταν την αλλαγή του κόσμου. Ένα παιχνίδι χωρίς όρια ανάμεσα στη δύναμη της θέλησης και τις παγίδες της Ιστορίας που μετατρέπουν τους πρωταγωνιστές του δράματος σε μια ασήμαντη χαρακιά στο άγριο σκηνικό της βορειοελλαδικής ενδοχώρας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Θα μιλήσουν ο Γιώργος Δελιόπουλος, διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας, συν-διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Καρυοθραύστις και υπεύθυνος ύλης στο περιοδικό Σταφυλή, ο Επίκουρος Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ Μιχάλης Μπακογιάννης και ο Άρης Στυλιανού, καθηγητής πολιτικών επιστημών, ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Συλλογή δοκιμίων Εύλαλα Μάρμαρα
Σημαντικές ιστορίες ελληνογεωργιανών σχέσεων
Η συλλογή δοκιμίων Εύλαλα Μάρμαρα, από τους συγγραφείς Medea Abulashvili και Eka Chkoidze, σε μετάφραση της Ανίνας Γκογκόχια και της Άνης Ουτζιλάουρι, κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΒΑΚΧΙΚΟΝ. Το βιβλίο περιγράφει τις σημαντικές ιστορίες των ελληνογεωργιανών σχέσεων. Πώς εμφανίστηκε η ελληνική υπογραφή στην Πράξη της Ανεξαρτησίας της Γεωργίας, ποιος ήταν ο πολιτικός που έγινε βουλευτής τόσο της Γεωργίας όσο και της Ελλάδας, ποιος ήταν ο ρόλος του Ilia Chavchavadze, του Ivane Javakhishvili και πολλών άλλων σε αυτές τις σχέσεις. Το βιβλίο εκδόθηκε στα ελληνικά με την υποστήριξη του Writers’ House of Georgia.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ανίνα Γκογκόχια, Νέστορας Πουλάκος
Οργάνωση: Writers’ House of Georgia
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Οι Κύπριες πεζογράφοι Μαρία Α. Ιωάννου και Κωνσταντία Σωτηρίου, συνομιλούν με τον Χρήστο Δανιήλ για τη γλυκόπικρη και πολυσύνθετη εμπειρία της συγγραφής, εντός και εκτός σελίδας. Η συζήτηση γίνεται με αφορμή την πρόσφατη έκδοση των βιβλίων: Μαρία Α. Ιωάννου, Οι Ενδιάμεσοι (Εκδόσεις Νεφέλη), Κωνσταντία Σωτηρίου, Brandy Sour (Εκδόσεις Πατάκη).
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρήστος Δανιήλ, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και συγγραφέας, Μαρία Α. Ιωάννου, συγγραφέας, Κωνσταντία Σωτηρίου, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ (ΑΠΟ ΤΗΝ) ΙΣΤΟΡΙΑ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Το τέλος της μεγάλης ιδέας και Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά, των Σωτήρη Ριζά και Γιάννη Σιώτου
Μια συνάντηση της Ιστορίας με τη Λογοτεχνία.Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας και ο πρώτος χρόνος των προσφύγων στην Αθήνα και στον Πειραιά. Μια συζήτηση που θα αποκαλύψει γνωστες όψεις της μεγάλης τραγωδίας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Με τουςσυγγραφείς συνομιλεί ο Γιάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας, Νομική Σχολή ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Κατά μήκος της Εθνικής Οδού, του Αλέξανδρου Βαναργιώτη
Το Κατά μήκος της Εθνικής οδού του Αλέξανδρου Βαναργιώτη, περιέχει μικρές ιστορίες ανθρώπων συνηθισμένων, καθημερινών, σαν κι εμάς. Μέσα από αυτές απεικονίζεται μια ολόκληρη εποχή, τα όνειρα, τα προβλήματα, οι ανθρώπινες σχέσεις. Είναι με άλλα λόγια οι ζωές ανθρώπων που ανασαίνουν, ερωτεύονται, αγαπούν και πονούν σε μικρά χωριά και πολιτείες κατά μήκος της εθνικής οδού.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αλέξανδρος Βαναργιώτης, συγγραφέας, Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης, συγγραφέας, Πέτρος Κακολύρης, εκδότης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΜΑΡΟΣ 

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Δώδεκα Ιστορίες που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, της Κατερίνας Τζαβάρα
Ένα συγγραφικό παιχνίδι διαλόγων, εποχών και συναισθημάτων. Δώδεκα μικρά μονόπρακτα της ζωής καθημερινών ανθρώπων που αναμετρώνται με μεγάλες αποκαλύψεις και ανατροπές. Γνωστά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως θεατρικό σκηνικό στις ιστορίες του βιβλίου αλλά και των ομιλητών που θα μοιραστούν προσωπικά τους βιώματα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ανδρέας Καρακίτσιος, Όμοτιμος Καθηγητής Α.Π.Θ., Νικήτας Κανάκης, πρ. Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου - Διευθυντής Κοινωνικών Δομών ΚΟΔΕΠ, Κώστας Παρχαρίδης, Ιδιοκτήτης της Chalkos Gallery.
Σχολιάζει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας
Συντονίζει η δημοσιογράφος & ραδιοφωνική παραγωγός του FM100, κ. Δέσποινα Αυγερίδου
Πρωτότυπα κείμενα διαβάζουν τα μέλη της Λέσχης Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής της Chalkos Gallery και η συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αταραξία, της Δήμητρας Κολλιάκου
Σε µια αφήγηση που γίνεται κυκλωτική, Δύση και Κίνα αναδύονται µέσα από το προσηλωµένο βλέµµα ανθρώπων που αγωνίζονται να γεφυρώσουν το χάσµα ανάµεσα στον φόβο και στην αταραξία.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, συγγραφέας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Ελένη Κεχαγιόγλου, φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ 

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Eleftheria, της Μιριέλ Ζακ
1940, κάπου στη Βόρεια Κρήτη. Η εβραϊκή κοινότητα γιορτάζει την εβραϊκή Πρωτοχρονιά. Η Ρεβέκκα ακούει τα κοτσομπολιά για τον επικείμενο γάμο της Στέλλας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μιριέλ Ζακ, συγγραφέας, εκδότρια και διευθύντρια σειράς. Το 2017, τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών και Δημήτρης Γουλής, Επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ
Οργάνωση: ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΓΙΑΤΙ ΤΟ TIKTOK & TA REELS ΠΟΥΛΑΝΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η άνοδος του TikTok και των Reels δημιουργεί ευκαιρίες για να προσεγγίσουν και οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι ένα νεανικό κοινό που διαβάζει πολύ. Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στους παραδοσιακούς τρόπους προώθησης και στο πώς καταναλώνει περιεχόμενο αυτό το κοινό. Μπορούν, όμως, να δημιουργηθούν γέφυρες!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Γιάννης Πλιώτας, Marketing Director Εκδόσεις Διόπτρα
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Έχω Ένα Όνειρο
Ελάτε στη μαγεία του βιβλίου που αλλάζει τη ζωή του αναγνώστη. Εκεί όπου ο αναγνώστης συνδέεται με τους άλλους και συνδέει τα κομμάτια της δικής του ιστορίας. Εκεί που το βιβλίο λειτουργεί ως ένας καθρέπτης μέσα από τον οποίο μπορεί κανείς να αντικρίσει τον βαθύτερο εαυτό του.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αυγή Βογιατζόγλου, διευθύντρια προγραμμάτων Intellectum, Μαρία Ψωμά-Πετρίδου, συγγραφέας - συντονίστρια της ομάδας μεγαλόφωνων λογοτεχνικών αναγνώσεων «Διάβασέ μου!»
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ INTELLECTUM 

13:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
“Always be a poet, even in prose.”
Charles Baudelaire
Γνωριμία με τους ποιητές: Γεωργία Διάκου, Τρία Έψιλον, Αριάδνη Καλοκύρη, Bίκυ Κατσαρού, Ηλέκτρα Λαζάρ, Ιωάννα Λιούτσια, Μαρία Μαλαματή-Πετρίδου, Άκης Παραφέλας, Ελένη Σαμπάνη, Νίκος Φιλντίσης, που συμμετέχουν στο 9ο ΦΝΛ σε επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου.
Αναγνώσεις, συζητήσεις με τους Γιώργο Αλισάνογλου και Αλέξιο Μάινα.
Οργάνωση: ΕΙΠ 

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Από το 1821 στο 1922. Αναπαραστάσεις της Επανάστασης στον μεσοπόλεμο. (Τελετές – Σύμβολα – Εμβλήματα), της Κατερίνας Μπρέγιαννη, Διευθύντριας Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού, Ακαδημίας Αθηνών
Εστιάζοντας στις μεταμορφώσεις της επετείου της εκατονταετηρίδας του 1821 υπό την επίδραση των συνταρακτικών γεγονότων της μεσοπολεμικής περιόδου και των ανάλογων ιδεολογικών μετασχηματισμών. Από τη μελέτη ανακινούνται ζητήματα που απασχολούν και σήμερα την ελληνική κοινωνία, σε σχέση μάλιστα με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δημήτρης Σταματόπουλος, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Δρ. Ζιζή Σαλίμπα, εκδόσεις Θίνες, Κατερίνα Μπρέγιαννη
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΦΕΙΟΣ 

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το χιόνι των Αγράφων, του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ελένη Καρασαββίδου, δοκιμιογράφος, Γιώργος Φράγκογλου, φιλόλογος, Πέτρος Κακολύρης, εκδότης
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης, συγγραφέας, εκπαιδευτικός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΧΛΗ 

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μια αμερικανική ουτοπία - Δυαδική εξουσία και καθολικός στρατός, του Φρέντρικ Τζέιμσον, σε επιμέλεια Σλάβοϊ Ζίζεκ
Ο Φ.Τζέιμσον θέτει υπό ριζική αμφισβήτηση καθιερωμένες ιδέες σχετικά με το τι είναι μια χειραφετημένη κοινωνία. Ο τόμος περιέχει επίσης απαντητικά σε αυτόν κείμενα, εξεχόντων θεωρητικών της πολιτικής και του πολιτισμού. Η εκδήλωση εστιάζεται σε αυτό που θέτουν τα κείμενα, στο ξεκίνημα μιας συζήτησης περί εναλλακτικών της σημερινής κοινωνίας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρήστος Λάσκος, οικονομολόγος - εκπαιδευτικός, Μάριος Εμμανουηλίδης, κοινωνιολόγος
Οργάνωση: ANGELUS NOVUS 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«140 χρόνια από την γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη. Ο διαρκής Ανήφορος»
Μια συζήτηση για την διαχρονικότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Θα μιλήσουμε για το διαρκές ανηφόρισμα του ανθρώπου. Η ένταση του καινούργιου, η δύναμη του κλασσικού, από έναν από τους ικανότερους αφηγητές της χώρας μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δημήτρης Κόκκορης, καθηγητής ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, εκδότης, Εκδόσεις Διόπτρα, Φιλήμονας Πατσάκης, Υπεύθυνος εκδοτικού σχεδιασμού, συγγραφέας, Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος) Διδάκτωρας Πολιτισμικής τεχνολογίας και επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημιουργός Graphic Novels, Βίκυ Κατσαρού, υπεύθυνη έκδοσης, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η Ήρα δεν ήταν ζηλιάρα, της Αστερόπης Λαζαρίδου
Ξεκινώντας από την Ήρα, την πιο παρεξηγημένη θεά όλων των εποχών, η Αστερόπη Λαζαρίδου αναζητά δικαίωση κόντρα στα στερεότυπα. Μέσα από ιστορίες βγαλμένες από τη δική της ζωή και βιώματα πολλών ακόμη γυναικών, η συγγραφέας σχολιάζει με τόλμη και χιούμορ, όσα παθαίνεις επειδή ακριβώς είσαι γένους θηλυκού.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Με την Αστερόπη Λαζαρίδου συνομιλεί ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολάου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Είδα τον Σίσυφο ευτυχισμένο, της Κατερίνας Αποστολοπούλου
Τρία αφηγηματικά ποιήματα. Τρια πεπρωμένα που παλεύουν με τη ζωή. Τρεις απλές ιστορίες για να αφηγηθούν την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κατερίνα Αποστολοπούλου (σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετακόμισε στο Παρίσι όπου ζει έως σήμερα, για να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Λογοτεχνία, στη Σορβόννη), Μπρούνο Ντουσέ, συγγραφέας, ποιητής και εκδότης της συγκεκριμένης συλλογής
Οργάνωση: ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ποίηση απ' όλο τον κόσμο
Τρείς ξένοι ποιητές/τριες των εκδόσεων Βακχικόν παρουσιάζουν τα βιβλία τους στο ελληνικό κοινό
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Anne Penders («kalá», Βέλγιο), Peter Sragher («ἵνα τι ἔπλασας με, κύριε», Ρουμανία), Beinir Bergsson («Ηλιοπαγίδα», Ν. Φερόε)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Λίλια Τσούβα, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΛΛΟΝΙΑΣ-ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, Atlantic Airways art fundation Loftbrúgv, ΕΝΩΣΗ ΦΕΡΟΕΖΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η διαγλωσσική λογοτεχνία των ΗΠΑ, λογοτεχνία των συγγραφέων που γράφουν σε ξένη γλώσσα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αρίστη Τρεντέλ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λε Μαν, και συγγραφέας, Χριστιάνα Λαμπρινίδη, ιδρύτρια του Κέντρου Δημιουργικής Γραφής και Θεάτρου, θεατρική συγγραφέας.
Οι ομιλήτριες θα αναφερθούν και στην προσωπική τους εμπειρία της γραφής.
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΙΔΑΝΟΣ 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
9 Γυναίκες, της Βάσως Σίδη
Κάθε μια αφηγηθείται τη δική της μοναδική ιστορία. Όλες συνδέονται μεταξύ τους με άρρηκτα νήματα. Γυναίκες πολυσύνθετες, με διαφορετική οντότητα και φιλοσοφία ζωής, δίνουν το δικό τους παρόν. Με μνήμες απρόσκλητες, γλυκόπικρη νοσταλγία, προσωπικούς απολογισμούς. Ξέρουν πως το αληθινό μεγαλείο της ζωής είναι να μπορούν να ξανασηκωθούν όρθιες και δυνατές, μετά από κάθε πτώση.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαρία Καπερώνη, Κλινική Ψυχολόγος, Αθανασία Νούνη, Εικαστικός Κατερίνα Φωτιάδου, ηθοποιός που θα παρουσιάσει αποσπάσματα του βιβλίου και η συγγραφέας Βάσω Σίδη, Παιδίατρος-Ογκολόγος, Σύμβουλος Υγείας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Αλέξανδρος Σταματουλάκης, τ. Δήμαρχος Αμπελοκήπων, γιατρός, συγγραφέας, παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.
Οργάνωση: Αφοί Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο Οδυσσέας στις θάλασσες του νότου - Η ελληνική παρουσία στις υπερπόντιες κτήσεις της Ισπανίας (16ος-17ος αι.), του Ιωάννη Κ. Χασιώτη
Η έκδοση επιχειρεί να καταγράψει τους ανύμνητους Οδυσσείς, που τόλμησαν να διαπεραιωθούν ήδη από την αυγή των νεότερων χρόνων στις μακρινές και άγνωστες ακόμα εκείνες χώρες, και να δείξει την αξιοσημείωτη δραστηριότητά τους σε βασικούς τομείς (στρατιωτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς κ.ά.) της κοινωνίας των νέων τους πατρίδων.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κωνσταντίνος Βάσσης, πρέσβης ε.τ.- συγγραφέας, Βίκτωρ Ιβάνοβιτς, ισπανιστής - μεταφραστής, Στάθης Μπίρταχας, αναπληρωτής καθηγητής ευρωπαϊκής ιστορίας και πολιτισμού ΑΠΘ, και ο συγγραφέας του βιβλίου, Ιωάννης Κ. Χασιώτης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ
Οργάνωση: UNIVERSITY STUDIO PRESS

14:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Συγγραφείς των εκδόσεων Ενύπνιο συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό
Δύο ώρες γνωριμίας με συγγραφείς των εκδόσεων Ενύπνιο. Ο Στάθης Ιντζές παρουσιάζει συνοπτικά και δίνει τον λόγο σε συγγραφείς μυθιστορημάτων, συλλογών διηγημάτων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικού βιβλίου, τα βιβλία των οποίων κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ενύπνιο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαρία Γνησίου, συγγραφέας, Ελένη Γούλα, συγγραφέας, Θεοδώρα Δαγκαλάκου, συγγραφέας, Α. Δαλδάκης, συγγραφέας, Ευσταθία Δήμου, συγγραφέας, Ελένη Ζαχαράτου, συγγραφέας, Σταύρος Καμπάδαης, συγγραφέας, Βίκυ Κατσαρού, συγγραφέας, Γεωργία Κούκου, συγγραφέας, Μαριάνθη Λαζαρίδου, συγγραφέας, Αντώνης Μπαλασόπουλος, συγγραφέας, Μιχαέλλα Χατζηαγγέλου, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΥΠΝΙΟ

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
Απαγορευμένα βιβλία στην εποχή της πολιτικής ορθότητας
Είναι η πολιτική ορθότητα μια νέα μορφή λογοκρισίας; Ποια είναι τα όρια της παρέμβασης στο χώρο των ιδεών και της δημιουργίας;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Emma House, Oreham Group, Αλεξάνδρα Κ*, συγγραφέας, Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας και δημοσιογράφος
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ από τον διακεκριμένο αμερικανό δημοσιογράφο και διευθυντή σύνταξη του Publishing Perspectives, Porter Anderson
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΙΠ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ψιλά γράμματα, της Ιωάννας Καρυστιάνη
Ένα βιβλίο για τη μνήμη, τις εμμονές, τα ατομικά και συλλογικά πάθη, τη μικρή και τη μεγάλη Ιστορία, τις επιλογές που καθορίζουν ή στοιχειώνουν τη ζωή μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Με την Ιωάννα Καρυστιάνη συνομιλεί η Ιωάννα Ναούμ, επίκουρη καθηγήτρια Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ.
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Emine Sevgi Özdamar
Ένας χώρος περικυκλωμένος από σκιές, της Emine Sevgi Özdamar
Το μυθιστόρημα της Emine Sevgi Özdamar Einvon Schattenbegrenzter Raum μπορεί να θεωρηθεί το άθροισμα της καλλιτεχνικής δουλειάς της μέχρι σήμερα. Είναι ένας πολυφωνικός ύμνος στη μεταπολεμική Ευρώπη, στην οποία έμοιασε για λίγο δυνατό να γκρεμιστούν σύνορα με μόνο μέσο την ποίηση.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Emine Sevgi Özdamar, συγγραφέας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σπύρος Μοσκόβου, Διευθυντής ελληνικής σύνταξης Deutsche Welle
Οργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Παρουσίαση της δίγλωσσης ποιητικής συλλογής Εύα-Οι Φωνές Μιας Ποιήτριας της Φαντασίας, της Αμερικανίδας ποιήτριας Aliki Barnstone
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Η ποιήτρια Aliki Barnstone θα συνομιλήσει με τη μεταφράστριά της, Λιάνα Σακελλίου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ–Ιδρυμα Fulbright
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στοχασμοί για την κοινότητα, του Θωμά Συμεωνίδη
Σ᾽ αυτό το πείραμα σύγκλισης λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και εικαστικών τεχνών, ο συγγραφέας θα καταλήξει στην αναμέτρηση με τις δικές του διαθέσιμες επιλογές: θα αναζητήσει απαντήσεις για τα όρια της αγάπης και της επιστήμης, της τέχνης και της φιλοσοφίας, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα μια νέα εικόνα σκέψης για τον ορίζοντα του ανθρώπινου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Θούλη Μισιρλόγλου, διευθύντρια MOMUS, Κέντρο Πειραματικών Τεχνών και Δημήτρης Γουρδούκης, επίκουρος καθηγητής Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ 

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο Μακιαβέλι μετά τον Μακιαβέλι, Συλλογικό
Ο Μακιαβέλι θεωρείται ο θεμελιωτής της νεότερης πολιτικής θεωρίας. Εντούτοις, παράλληλα, «υπάρχει» η αντίληψη του «μακιαβελικού», δηλαδή ενός κυνικού τρόπου αντιμετώπισης της πολιτικής, που «χρεώνεται» σ’ εκείνον. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν έννοιες παραμελημένες μέχρι τώρα (η επιθυμία, ο διχασμός, η προοπτική), που αναδεικνύουν τη σχέση του Μακιαβέλι με τη δημοκρατική θεωρία.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μιχάλης Μπαρτσίδης, Δρ. Φιλοσοφίας, διδάσκων στο ΕΑΠ, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής, καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ
Οργάνωση: ANGELUS NOVUS 

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Δεκαεπτά κλωστές, του Πάνου Δημάκη
Οι εκδόσεις Κάπα Εκδοτική σας προσκαλούν στο περίπτερο 15, στην αίθουσα Εξώστης Ι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 6 Μαΐου, 15:00-16:00, για την παρουσίαση του βιβλίου Δεκαεπτά Κλωστές, του Πάνου Δημάκη, γνωστού και ως το «Γεράκι» στο The Chase. Το βιβλίο έχει βρει τον δρόμο του για τη νέα τηλεοπτική σειρά που ετοιμάζει ο Σωτήρης Τσαφούλιας και είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία για το αγριότερο άγνωστο έγκλημα της Ελλάδας που συντάραξε τα Κύθηρα το 1909.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Πάνος Δημάκης
Οργάνωση: ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
Εκδήλωση βυζαντινής μουσικής
Μαρία Αλεξάνδρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ
Οργάνωση: Θεώνη Κολλυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΙΑΔΠΑ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Η επίδραση της Αμερικανικής στην Ελληνική Λογοτεχνία
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ζωή Δέτση, Καθηγήτρια, ΑΠΘ, Τατιανή Ραπατζίκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΑΠΘ, Κώστας Μπλατάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Τσιμπούκη, Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, Aliki Barnestone, Fulbright Visiting Scholar, ΕΚΠΑ
Οργάνωση: Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ΕΙΠ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του πρώτου τεύχους του περιοδικού «Βλάβη»
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρήστος Κρυστάλλης, υποψήφιος διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ, συντακτική ομάδα «Βλάβης», Κώστας Σαββόπουλος, συγγραφέας, υποψήφιος διδάκτορας στο ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ + ΒΛΑΒΗ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ne pleure pas sur la Grèce, του Μπρούνο Ντουσέ
Αθήνα, 21 Απριλίου 1967: τανκς και ήχος μπότας. Το πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών εγκαθιδρύει στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μπρούνο Ντουσέ, συγγραφέας, ποιητής και εκδότης, Παναγιώτης Δόικος, Αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ
Οργάνωση: ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
Συνάντηση με τον συγγραφέα Mazen Maarouf (Παλαιστίνη-Ισλανδία)
Γεννημένος στη Βηρυτό, ο Παλαιστινιο-Ισλανδός συγγραφέας, μεταφραστής, δημοσιογράφος και ποιητής, Μάζεν Μααρούφ, έχοντας κατακτήσει σπουδαία λογοτεχνικά βραβεία και υποψηφιότητες (Man Booker International 2019, και Edinburgh Book festival Award), έρχεται στη Θεσσαλονίκη από το Ρέικιαβικ όπου ζει τα τελευταία χρόνια για να συστηθεί στο ελληνικό κοινό και να παρουσιάσει το βιβλίο του Ανέκδοτα για τους ένοπλους και άλλα διηγήματα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χαραμάδα. Μαζί με τη μεταφράστρια του Πέρσα Κουμούτση, θα ξεδιπλώσουν τα μυστικά της avant-garde γραφής του, τις επιρροές και τον καθοριστικό ρόλο της τριπλής πολιτισμικής ταυτότητας στο έργο του.
Συμμετέχει και μεταφράζει ο Khaled Raouf, μεταφραστής ελληνικής λογοτεχνίας στα αραβικά
Οργάνωση: ΕΙΠ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Εκατό κηρύγματα, του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα
Ο μακαριστός μητροπολίτης Περγάμου, Ιωάννης Ζηζιούλας, διακόνησε, μεταξύ άλλων, και το κήρυγμα, πιστεύοντας ότι πρέπει να είναι λόγος παρακλητικός, πάνω στα μεγάλα υπαρξιακά ζητήματα του ανθρώπου. Μόνιμη μέριμνά του ήταν το κήρυγμα να προσφέρεται με δέος και προσοχή, ώστε να μη διαταράσσει τη λατρευτική ατμόσφαιρα της Θείας Λειτουργίας και να μην αλλοιώνει την εσχατολογική έντασή της.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Παναγιώτης Υφαντής, καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος Δ.Σ. του Άρτου Ζωής
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το σπάσιμο, του Τάσου Παπαναστασίου
Μια αστυνομική περιπέτεια με θέμα την εμπορία ανθρώπων, το τράφικινγκ. Ο αστυνόμος Απτόσογλου, μετά την περιπέτειά του στο Καρπενήσι (Η σιωπή δεν σε κρατά ζωντανό), έρχεται αντιμέτωπος με ένα δίκτυο που απλώνεται από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Γιάννης Κοτσιφός, ο ποιητής και πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Τασιόπουλος και η διευθύντρια της ΜΚΟ Α21 Μαρίνα Ντονοπούλου.
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αόρατη γραμμή, της Μαργαρίτας Χαντζιάρα
Παρουσίαση του νέου αστυνομικού μυθιστορήματος της Μαργαρίτας Χαντζιάρα.
Μια υπόθεση της Αρχιεπιθεωρήτριας Έμιλυ Χατζηπέτρου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αλέξανδρος Μυροφορίδης, καθηγητής δημιουργικής γραφής, Γιώργος Δάμτσιος, συγγραφέας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Γιάννης Χουτόπουλος, εκδότης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΦΑΝΤΑ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Λέσχες Ανάγνωσης και η ανάπτυξη της Φιλαναγνωσίας
Μια συζήτηση για τη λειτουργία και την άνθιση των άτυπων αυτών ομάδων που λειτουργούν σαν εστίες καλλιέργειας και διάδοσης της αγάπης για το βιβλίο και την ανάγνωση. Η ανάγκη δημιουργίας του Δικτύου Λεσχών Ανάγνωσης.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κώστας Αρκουδέας, συγγραφέας, συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Βιβή Γεωργαντακοπούλου, συντονίστρια των Λεσχών Ανάγνωσης Degas και Βιβλιοταξιδευτές, Κατερίνα Μαλακατέ, συγγραφέας, βιβλιοπώλης, συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης BookTalks και Ρένα Σαμαρά, φιλόλογος, συντονίστρια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής.
Οργάνωση: ΕΙΠ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ (ΑΠΟ ΤΗΝ) ΙΣΤΟΡΙΑ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Η συγγραφέας Ελένη Στασινού συναντά τον νεαρότερο Έλληνα συγγραφέα Εμμανουήλ Γιουβανόπουλο
Οδηγός που άφησε το τρένο στη μέση του πουθενά… κάνει μια στάση στη Σμύρνη και στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, εκεί όπου τραγουδούν ακόμα ο Κούκος και τ’ αηδόνι· το αποτέλεσμα είναι η κριτική πρόσληψη συγγραφέα από συγγραφέα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ελένη Στασινού, συγγραφέας και Εμμανουήλ Γιουβανόπουλος, μαθητής και συγγραφέας
Οργάνωση ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πώς δουλεύει η λογοτεχνία; του James Wood
Εκδήλωση με τον James Wood με αφορμή την έκδοση του καινούργιου του βιβλίου Πώς δουλεύει η λογοτεχνία;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: James Wood, κριτικός λογοτεχνίας και Λευτέρης Καλοσπύρος, συγγραφέας, μεταφραστής
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ονειρεύτηκα τη Διδώ, της Λένας Διβάνη
Η Λένα Διβάνη ξαναζωντανεύει το ίνδαλμά της, τη Διδώ Σωτηρίου. Είναι άδικο να τη λησμονούν σιγά σιγά οι παλιότεροι και να την αγνοούν τελείως οι νεότεροι. Δεν υπήρχε άλλη σαν κι αυτή τη γυναίκα-πολεμίστρια του καλού που διέσχισε ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Μια εντελώς υβριδική βιογραφία με τον χαρακτηριστικό τίτλο Ονειρεύτηκα τη Διδώ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Σύνθια Σαπίκα, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο: 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Από τον Αλέξανδρο Σβώλο στον Αριστόβουλο Μάνεση
Με αφορμή την έκδοση του συλλογικού τόμου Από τον Αλέξανδρο Σβώλο στον Αριστόβουλο Μάνεση, οι Εκδόσεις Ευρασία και ο όμιλος «Αριστόβουλος Μάνεσης» διοργανώνουν σχετική συζήτηση.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης,
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χαράλαμπος Κουρουνδής, Εντεταλμένος διδασκαλίας, Νομική Σχολή ΔΠΘ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης»
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Άσπα Θεοχάρη, Υπ. Διδάκτωρ Νομικής, ΑΠΘ και Βασίλης Τσιγαρίδας, Διδάκτωρ Νομικής ΑΠΘ, ΣΕΠ ΕΑΠ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΡΑΣΙΑ 

17:00-18:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 13
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ψηφιακοί φόνοι, του C.J. ABAZIS
Εκδήλωση για το μυθιστόρημα Ψηφιακοί Φόνοι, που θα αφορά το Ψηφιακό Έγκλημα και την Τεχνητή Νοημοσύνη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Αμπαζής με αφορμή το βιβλίο του συζητά με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μωυσή για την τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογική εξέλιξη του εγκλήματος και τη νέα εποχή
Οργάνωση: ATHENS BOOKSTORE PUBLICATIONS 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν. Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ποιητικής συλλογής Μεταποιήσεις του Δημήτρη Χαλαζωνίτη
Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή του Δημήτρη Χαλαζωνίτη Μεταποιήσεις. Οι Μεταποιήσεις είναι η τελευταία ποιητική συλλογή του Δημήτρη Xαλαζωνίτη. Έχουν προηγηθεί οι συλλογές Zημιές (1997), Αερίτες (2003), Πωλείται το παρόν (2006), Σφαίρες (2011) και Erapo Vera (2013), που κυκλοφόρησαν όλες από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ.
Στην έκδοση αυτή, που σχεδιάστηκε από την Καλλίνα Κυρατσούλη, η ποίηση του Δημήτρη Xαλαζωνίτη επιμένει με λέξεις, προτάσεις, στίχους, ανθρώπους και συναισθήματα σε ποιήματα του βιβλίου, του δρόμου, του τοίχου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Οι Άρης Στυλιανου, Σπύρος Γιανναράς και Γιώργος Μαρκόπουλος, συνομιλούν με τον ποιητή Δημήτρη Χαλαζωνίτη
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Απολογία Σωκράτους και Δίκη, του Πλάτωνα
Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της Απολογίας, ο επιμελητής και μεταφραστής του έργου Στάντης Αποστολίδης συζητά για τη μορφή του Σωκράτη και τις ιδέες του, με τον Ήρκο Αποστολίδη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Στάντης Ρ. Αποστολίδης, φιλόλογος, συγγραφέας και Ήρκος Ρ. Αποστολίδης ιστορικός, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG-ΔΑΡΔΑΝΟΣ

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Σπίτια και τάφοι, του Μπερνάρντο Ατσάγα (Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων της Ισπανίας 2019)
Πενήντα χρόνια ιστορίας της Χώρας των Βάσκων, μέσα από διαδρομές που τέμνονται, μέσα από ζωές που διασταυρώνονται και μετά πάλι απομακρύνονται, καθώς οι πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνίστριες ζουν φιλίες, αποχωρισμούς, χαρές και λύπες, και με τη φύση γύρω να σημαδεύει πάντα τη ζωή τους.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κυριακή Τσολάκη, δημοσιογράφος, εφημερίδα Μακεδονία και makthes.gr, Μίλτος Τόσκας, κριτικός κινηματογράφου και βιβλίου, Ελένη Γερούση, Διδάκτωρ φιλοσοφίας ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΣ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ακραία καιρικά φαινόμενα, του Δημήτρη Γκιούλου
Ποίηση ακραίων κοινωνικών φαινομένων, Δημήτρης Γκιούλος.
Συζήτηση με αφορμή τη νέα ποιητική συλλογή του Δημήτρη Γκιούλου, Ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ποίηση ως ατομική ανάγκη και ως συλλογικό διακύβευμα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασίλης Λαμπρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Νεοελληνική Έδρα, Κ.Π. Καβάφη, Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Αθηνά Ρώσσογλου, Ιστορικός-Ερευνήτρια
Συντονίστρια: Ζιζή Σαλίμπα, Εκδότρια-Ιστορικός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΙΝΕΣ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ανάτυπο – Θέατρο (συλλογικό) και Πίντερ
Θέατρο και Εκδόσεις Ανάτυπο – Μια σχέση αγάπης που διαρκεί!
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Αναστασία Καραογλάνη, Φωτεινή Κατσάλη, Γλυκερία Κακούρη, Σταύρος Παρχαρίδης, Ιωάννης Μαρίνος (συλλογικό) και Αναστασία Καραογλάνη συγγραφέας του βιβλίου Πίντερ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σταύρος Παρχαρίδης, σκηνοθέτης, συγγραφέας
Ανάγνωση αποσπασμάτων: Αναστασία Καραογλάνη, συγγραφέας, Φωτεινή Κατσάλη, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Άκου το λιοντάρι, της Σώτης Τριανταφύλλου
Το Άκου το λιοντάρι είναι το πορτρέτο μιας αθηναϊκής οικογένειας. Η ιστορία των Λεοντάρηδων μοιάζει με εκείνη της γειτονιάς τους, της Φωκίωνος Νέγρη, που στη δεκαετία του 1960 και του 1970 ήταν γνωστή με το όνομα Βία Βένετο. Αργότερα, όλα πήγαν στραβά, σχεδόν όλα: οι Λεοντάρηδες χωρίστηκαν σε εχθρικές φατρίες και είχαν το μερίδιό τους σε αρρώστιες, λάθη και απογοητεύσεις. Η Φωκίωνος Νέγρη έχασε τη λάμψη της και παρήκμασε μαζί τους.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ 

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μπέμπης, του Θωμά Κοροβίνη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Λέων Α. Ναρ, διδάκτωρ φιλολογίας-συγγραφέας, Εύη Κουτρουμπάκη, φιλόλογος-συγγραφέας, Κώστας Χατζηαντωνίου, ιστορικός-συγγραφέας, ΝίκοςΧρυσός, συγγραφέας-μουσικός και ο συγγραφέας του βιβλίου, Θωμάς Κοροβίνης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ 

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Une somme humaine, του Μακένζι Ορσέλ
Η φωνή της ηρωίδας φτάνει σε εμάς από τον τάφο. Ανώνυμη και συνάμα ενσαρκωμένη, είναι η φωνή μιας γυναίκας αλλά και όλων των γυναικών ταυτόχρονα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μακένζι Ορσέλ, ποιητής και μυθιστοριογράφος από την Αϊτή και
Κατερίνα Σπυροπούλου, Αναπληρώτρια Ακολούθου στην υπηρεσία πανεπιστημιακής και επιστημονικής συνεργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Οργάνωση: ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
EUROPEAN STORIES II – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ II
Αναδεικνύοντας τα νέα λογοτεχνικά ταλέντα της γηραίας ηπείρου
Τρεις ευρωπαίες συγγραφείς που βραβεύτηκαν με το European Union Prize for Literature (EUPL), συζητούν για την προσωπική τους εμπειρία και τον ρόλο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού θεσμού στην ενθάρρυνση και διεύρυνση των μεταφραστικών ανταλλαγών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Jan Carson (IRELAND), Lana Bastašić (BOSNIA), Ioanna Parvulescu (ROUMANIA)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Anne Bergman, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών (FEP) φορέα διοργάνωσης του EUPL
Οργάνωση: ΕΙΠ – Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας-EUPL
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν. Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ελ-Ντάμπα. Ένα χρονικό (1944–1945), του Κλέαρχου Λουκόπουλου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δημήτριος Λουκόπουλος, αρχιτέκτων, Ιωάννα Παπαθανασίου, Ιστορικός - Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Ηλίας Παπαηλιάκης, ζωγράφος, Δημήτριος Πλουμπίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ
Οργάνωση: ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Επουλωμένες καρδιές, του Μαξ Μπλέχερ
Συζήτηση για το βιβλίο Επουλωμένες καρδιές του Μαξ Μπλέχερ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Πέτρος Μαρτινίδης, συγγραφέας, Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Βίκτωρ Ιβάνοβιτς, μεταφραστής.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Νίκος Κουφάκης - Συγγραφέας, Εκδότης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ LOGGIA 

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Με αφορμή τις νέες εκδόσεις των συλλογών διηγημάτων του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου, Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη, Θερμά θαλάσσια λουτρά, Ο Γενικός Αρχειοθέτης, Ροζαμούνδη από τις εκδόσεις Κίχλη, διοργανώνεται συζήτηση γύρω από τα βασικά θέματα των διηγημάτων του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφής του. Η συζήτηση θα περιστραφεί επίσης γύρω από το ειδικό βάρος που κατέχει το έργο του στη μεταπολεμική λογοτεχνία.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Εύη Καρκίτη, δημοσιογράφος, Λαμπρινή Κουζέλη, δημοσιογράφος, φιλόλογος, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας, Γιώτα Κριτσέλη, εκδότρια της Κίχλης
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Γιώτα Κριτσέλη, εκδότρια της Κίχλης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΧΛΗ 

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μακριά και αγαπημένοι. 80 χρόνια διπλωματία της Αμερικής στην Ελλάδα, 1940-2020, του Ρίτσαρντ Τζάκσον
Ο πρώην διπλωμάτης Ρίτσαρντ Τζάκσον επιμελείται μια αποκαλυπτική συλλογή από προφορικές ιστορίες Αμερικανών συναδέλφων του, που υπηρέτησαν στην Ελλάδα από το 1940 έως το 2020.
«Ελπίδα μου είναι ότι τα πάθη, οι εντάσεις και οι έχθρες αυτών των 80 χρόνων ίσως προβάλουν μετά την ανάγνωση του βιβλίου υπό νέο πρίσμα, κλονίζοντας τη συνηθισμένη εντύπωση περί αναντίρρητων ευθυνών και συνωμοσιών των ΗΠΑ σε βάρος της Ελλάδας». Ρ.Τζ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Φίλιος Στάγκος, δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής ΕΡΤ3
Οργάνωση: Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το τελευταίο κορίτσι, του Γιάννη Ξανθόπουλου
Το τελευταίο κορίτσι είναι ένα αστυνοµικό µυθιστόρηµα που εµπνέεται από την προσπάθεια µιας νεαρής κοπέλας να απαγκιστρωθεί από την ασφυκτική κοινότητα όπου ζει. Ταυτόχρονα, ανατέµνει τον κοινωνικό χάρτη της επαρχιακής Ελλάδας στη δεκαετία του ’80 και ανασύρει τις βαθύτερες αιτίες που σταδιακά τα επόµενα χρόνια υπέσκαψαν και µόλυναν το υπέδαφος µιας, ηθικά κυρίως, καταχρεωµένης χώρας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρήστος Πλούσιος, φιλόλογος και επιμελητής εκδόσεων, Δημήτρης Ψυχούλας, πολιτικός μηχανικός, Απόστολος Βεϊζαδές, πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Κουήρ Ανθολογία Ποίησης, συλλογικό
Η Ανθολογία Κουήρ Ποίησης είναι μια προσπάθεια να δοθεί ελεύθερος χώρος στα ΛΟΑΤΚΙΑ+ ποιητ@ της χώρας να εκφραστούν και να υποστηρίξουν την αλήθεια τους. Μια πράξη βαθιά πολιτική, με ιδιαίτερες δυσκολίες, απαιτήσεις και προσκόμματα είτε προσωπικά είτε κοινωνικά.
Πρόθεση των ανθολόγων, όπως αυτή εκφράστηκε από την ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής που απηύθυναν οι εκδόσεις Θράκα, ήταν να εκφραστούν οι λοξές, παράξενες, αλλόκοτες, ανοίκειες, ανώμαλες, διεστραμμένες φωνές. Φωνές που τους αποδίδονται αυτοί οι στιγματιστικοί τίτλοι, παθολογικοποιώντας και περιθωριοποιώντας τα άτομα που δεν καλύπτουν ένα συγκεκριμένο πλάνο ζωής, μοντέλο ή αφήγημα. Επιλέχθηκαν 76 ποιήματα από 50 δημιουργούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Το όλο εγχείρημα είχε τη σημαντική υλική και ηθική υποστήριξη του ελληνικού παραρτήματος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Φοίβη Δαλιάνη: εκπρόσωπος ελληνικού παραρτήματος Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, Βάγια Κάλφα: ποιήτρια, Βαρβάρα Ρούσσου: Μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ, Νικόλας Κουτσοδόντης: ποιητής, συνεργάτης των εκδόσεων Θράκα και υπεύθυνος έκδοσης της Ανθολογίας, Χάρης Οταμπάσης: διδάκτορας νεοελληνικής φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ανθολόγος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΡΑΚΑ & ΙΔΡΥΜΑ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η δίκη Σουάρεφ, του Χρήστου Χωμενίδη
Μετά τον Τζίμη στην Κυψέλη, ο Χρήστος Χωμενίδης επιμένει να ανατέμνει τη σημερινή Ελλάδα. Το νέο του μυθιστόρημα διαδραματίζεται στο δικηγορικό γραφείο του Δημοσθένη Καραμπαλίκη, του εμβληματικότερου εν ζωή ποινικολόγου, πρωταγωνιστή σε πολλές από τις πιο πολύκροτες δίκες των τελευταίων πενήντα ετών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κώστας Γιαννακίδης, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός και ο συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΟΜΙΛΙΑ
Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό: Η επικαιρότητα μιας εποχής, του Άγγελου Χανιώτη
Ομιλία με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Άγγελου Χανιώτη, Η εποχή των κατακτήσεων. Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό 336 π.Χ. – 138 μ.Χ.
Θα παρουσιαστούν οι κύριες ιστορικές εξελίξεις στην πολιτική, την κοινωνία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία σε δυο ιστορικές περιόδους που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν χωριστά: την ελληνιστική και την πρώιμη αυτοκρατορική εποχή.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute of Advanced Study στο Πρίνστον
Οργάνωση: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Οι Μητέρες, της Τεοντόρα Ντίμοβα
Παρουσίαση του μεταφρασμένου, βουλγαρικού μυθιστορήματος Οι Μητέρες, της Τεοντόρα Ντίμοβα, με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της συγγραφέως.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Τεοντόρα Ντίμοβα, συγγραφέας του βιβλίου, Κυριακή Μπεϊόγλου, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών-συγγραφέας, Θανάσης Γωγάδης, δημοσιογράφος 9,58 ΕΡΤ 3 και Θανάσης Νικάκης, βιβλιοκριτικός
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Μαρία Καλαμαρά.
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΣΤΡΟΝ – ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η γυναίκα του επάνω ορόφου, της Claire Messud
Η Αμερικανίδα συγγραφέας Κλερ Μεσούντ, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Harvard, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα προσκεκλημένη των εκδόσεων Gutenberg. Μαζί της θα συνομιλήσει η Αργυρώ Μαντόγλου, συγγραφέας και μεταφράστρια.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Claire Messud, συγγραφέας, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Harvard και Αργυρώ Μαντόγλου, συγγραφέας, μεταφράστρια
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG-ΔΑΡΔΑΝΟΣ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν. Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στη σκιά του Στάλιν - Μια παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού, του Νίκου Μαραντζίδη
Ο Γιώργος Τούλας θα συνομιλήσει με τον Νίκο Μαραντζίδη για το νέο του βιβλίο, το οποίο αφηγείται την περιπετειώδη ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού, δίνοντας οπτικές κατανόησης μιας διεθνούς ιστορίας τόσο σε βαλκανικό, όσο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος και Νίκος Μαραντζίδης, συγγραφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Εκδήλωση αφιέρωμα στον JONATHAN SAFRAN FOER
Ο Άρης Σφακιανάκης και η Ηρώ Σκάρου παρουσιάζουν τον σπουδαίο σύγχρονο Αμερικανό συγγραφέα. Στα έργα του, με διορατικότητα, ενσυναίσθηση και το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει, ο Φόερ εξερευνά το τραύμα της 11ης Σεπτεμβρίου, ανατέμνει τη σύγχρονη οικογένεια και φωτίζει τα διλήμματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Άρης Σφακιανάκης, συγγραφέας, Ήρω Σκάρου, συγγραφέας
ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ: Ελένη Παπαργυρίου, Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (Ίδρυμα Λασκαρίδη).
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Διήγημας, της Γιώτας Τεμπρίδου
Η συγγραφέας επιστρέφει στα τραύματα της παιδικής ηλικίας αλλά και της ενήλικης ζωής μιας οποιασδήποτε θηλυκότητας και, πετώντας ένα προς ένα τα σκουπίδια της πατριαρχίας για χάρη όλων, φτάνει σε μια θαρραλέα ενηλικίωση. Ο Διήγημας σφίγγει πάνω του το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, βγάζοντας τη λυτρωτική κραυγή: «Είμαι ό,τι θέλω εγώ».
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαζί με τη συγγραφέα θα μιλήσουν οι ποιήτριες Μαρία Αγγελοπούλου, Βάλια Τσιριγώτη, Δανάη Σιώζιου, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Νεωτερικότητα και Ακροδεξιά στα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια, του Πέτρου Παπασαραντόπουλου
Ένα αναλυτικό εργαλείο που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το τρέχον βαλκανικό φαινόμενο, τις αντιφάσεις και τις αντοχές των βαλκανικών κοινωνιών και τα μέτωπα που είναι έτοιμα να ανοίξουν ξανά στην περιοχή. Γραμμένη με μεράκι και βαθιά γνώση, είναι μια διεθνούς επιπέδου μονογραφία συγκριτικής πολιτικής κοινωνιολογίας και σύγχρονης ιστορίας των πολιτικών ιδεών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γεώργιος Ε. Χρηστίδης, καθηγητής Τμ. Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑ.ΜΑΚ., και ο συγγραφέας του βιβλίου Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Δρ. Βαλκανικών σπουδών, εκδότης, συγγραφέας.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Βροχές Βερμίου, του Θανάση Μαρκόπουλου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δημήτρης Κόκορης και Τούλα Παπαπάντου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ 

19:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
ΔΙΑΛΕΞΗ
Ο Leonardo Sciascia και ο Γιώργος Ιωάννου. Palermo και Θεσσαλονίκη: διαπολιτισμικές σχέσεις – Λογοτεχνικές συνδέσεις
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Δρ. Βύρων Πισσαλίδης
Οργάνωση: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων, του Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ
Αφήγηση της ιστορίας δύο Σενεγαλέζων συγγραφέων, ο ένας σύγχρονος, σε αναζήτηση του εαυτού του, που μοιάζει με τον συγγραφέα, ο άλλος που έζησε τη στιγμή της δόξας του το 1938, πριν από μια ραγδαία πτώση, ο μυστηριώδης Τ.Σ. Ελιμάν, εμπνευσμένος από τον Μαλιανό Γιαμπό Ουολογκέμ, νικητή του βραβείου Ρενοντό το 1968.
Το 2021 κέρδισε το Γκονκούρ, το σημαντικότερο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μοχάμεντ Μουγκάρ Σαρ και Γρηγόρης Μπέκος, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας
Οργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς και τις Εκδόσεις Πατάκη
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πύρρος, με το μικρό μου όνομα, των Νίκου Ευσταθίου και Πύρρου Δήμα
Ο Πύρρος ∆ήμας συναντά τον δημοσιογράφο Νίκο Ευσταθίου, για να μοιραστεί μαζί του τις αφηγήσεις μιας ζωής τόσο συναρπαστικής, που θυμίζει μυθιστόρημα. Μια συναρπαστική, ανθρώπινη και ζωντανή αφήγηση της πορείας ενός ζωντανού θρύλου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Πύρρος Δήμας, ολυμπιονίκης και Νίκος Ευσταθίου, δημοσιογράφος-συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
Απονομή Βραβείου Νέων Σχεδιαστών/-ριών Βιβλίου (Young Book Designers Award)
Ένα νέο βραβείο που αναδεικνύει τη δυναμική σχέση μορφής και περιεχομένου στη δημιουργία του βιβλίου γεννήθηκε μέσα στην ΔΕΒΘ το 2021, με στόχο την ανάδειξη των νέων -έως 35 ετών- σχεδιαστών/-ριών βιβλίου και με διοργανωτές το Goethe-Institut Ελλάδας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τα ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας), το Stiftung Buchkunst (Ίδρυμα Τέχνης Βιβλίου της Γερμανίας) και τη Frankfurter Buchmesse.
Για το βραβείο συζητούν τα μέλη της κριτικής επιτροπής: Άννη Ραγιά, εκδότρια, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τυπογράφος, Μάριος Σταμάτης, γραφίστας και νικητής του 1ου YBDA και Γιάννης Καρλόπουλος, Σχεδιαστής εκδόσεων [διαδικτυακή παρουσία].
Συντονίζει ο Δημήτρης Φακίνος, διευθυντής ΕΒΓΕ
Ακολουθεί η ανακοίνωση των φετινών νικητών/-ριών και η βράβευσή τους.
Συνδιοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Goethe-Institut Ελλάδας, ΕΒΓΕ 

20:00-20:30
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το Λιβάδι με τις Αχλαδιές, της Νάνα Εκβτιμισβίλι
Μετάφραση: Ανίνα Γκογκόχια
Το Λιβάδι με τις Αχλαδιές - The Pear Field είναι το πρώτο μυθιστόρημα της, Νάνα Εκβτιμισβίλι, συγγραφέα, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, που εκδόθηκε το 2015 από τις εκδόσεις Sulakauri και κέρδισε σχεδόν όλα τα λογοτεχνικά βραβεία στη Γεωργία. Το μυθιστόρημα μιλά για ένα από τα οικοτροφεία στην Τιφλίδα, μιλάει για εφήβους και παιδιά, τη μοίρα και τη ζωή τους. Αυτό το βιβλίο είναι η θαρραλέα περιγραφή της περιθωριοποίησης των ανθρώπων, παρουσιάζοντας τις ψυχοκοινωνικές και σωματικές πτυχές της βίας. Η εκφραστική αφήγηση και η συνθετική ακεραιότητα της αφήγησης, αντιπροσωπεύει τη φωνή των γυναικών που σχεδόν ποτέ δεν φτάνει σε εμάς.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Νάνα Εκβτιμισβίλι
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Δημήτρης Κανελλόπουλος
Οργάνωση: Writers’ House of Georgia
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

20:30-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Η Σύγχρονη Γεωργιανή Ποίηση και η Νέα Γενιά Γεωργιανών Ποιητών
Συγγραφέας: Ντιάνα Ανφιμιάδη
Η σύγχρονη Γεωργιανή ποιήτρια Diana Anphimiadi, παρουσιάζει την Ανθολογία Νέων Γεωργιανών Ποιητών, που κυκλοφορεί από τον ελληνικό εκδοτικό οίκο Εκδόσεις Vakxikon. Εκτός από την Diana Anphimiadi, η συλλογή περιλαμβάνει επίσης ποιήματα των Giorgi Arabuli, Nini Eliashvili, Giorgi Kekelidze, Zaza Koshkadze, Nika Lashkhia, Lia Likokeli, Aleksandre Lortkifanidze, Salome Benidze, Erekle Deisadze, Paata Shamugia κ.α. Η ανθολογία μεταφράστηκε από τη Σοφία Σιαμανίδου και εκδόθηκε με την υποστήριξη του Writers’ House of Georgia, με την επιμέλεια του συγγραφέα Shota Iatashvili.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Ανίνα Γκογκόχια
Οργάνωση: Writers’ House of Georgia
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

20:00-21:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: 15
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Δικά μου Λόγια, της Ruth Bader Ginsburg
Εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο δικηγόρο Χρήστο Γραμματίδη
Με αφορμή το βιβλίο της RBG Δικά μου Λόγια εκδήλωση συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική ενσωμάτωση, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, τις ίσες ευκαιρίες, τη Δικαιοσύνη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αντύπας Καρίπογλου, δικηγόρος, Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τζίνα Μοσχολιού, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ATHENS BOOKSTORE PUBLICATIONS 

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Περί της εαυτού ψυχής, του Ισίδωρου Ζουργού
Το Περί της εαυτού ψυχής είναι ένα εσωτερικό χρονικό για τον τρόπο που ένας αντιγραφέας γίνεται συγγραφέας, ένα μυθιστόρημα οικογένειας, περιπέτειας και ελευθερίας, για το άλλο Βυζάντιο. Ένα βιβλίο για τη δύναμη της γραφής και της μνήμης, γι’ αυτή την ορμή που απαιτεί να ονοματίσουμε τα πράγματα του κόσμου εξαρχής με ανάδοχο τη δική μας ψυχή.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Τάσος Παπαδόπουλος, αρχαιολόγος, ξεναγός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ 

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η στάση του πελαργού, του Θανάση Χατζόπουλου
Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του δοκιμίου Η στάση του πελαργού, μια συζήτηση με θέμα την ποιητική, την ποίηση και τη ζωή
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια, και Θανάσης Χατζόπουλος, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΕΡΕΩΜΑ 

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΙΡΑΣ
«Ευμενείς έλεγχοι»
Σημαντικά κείμενα στοχαστών κάθε εποχής, που αναφέρονται στους τομείς της σκέψης, του πολιτισμού, της επιστήμης.
Επιμελητές της σειράς: Στέλιος Βιρβιδάκης, Παύλος Καλλιγάς, Γιώργος Ξηροπαΐδης, Νίκος Σκουτερόπουλος
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Νίκος Αυγελής, ομότιμος καθηγητής Τμήματος φιλοσοφίας και παιδαγωγικής ΑΠΘ, Στέλιος Βιρβιδάκης, ομότιμος καθηγητής Τμήματος Ι.Φ.Ε. ΕΚΠΑ, Φιλήμων Παιονίδης, καθηγητής Τμήματος φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΣ 

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Κωμωδίας Εγκώμιον - Η σοβαρότητα του γέλιου, του Σάββα Πατσαλίδη
Σύγχρονο μελέτημα-πλοηγός για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ανατρεπτική σοβαρότητα της θεατρικής κωμωδίας και του γέλιου που τη συνοδεύει. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η κωμωδία δεν γυρίζει την πλάτη στη σοβαρή όψη ή γνώση της ζωής και τις όποιες αλήθειες της, αναζητώντας μονοπάτια εύκολης διαφυγής.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Άκης Δήμου, θεατρικός συγγραφέας, Έλση Σακελλαρίδου, ομότιμη καθηγήτρια θεατρικών σπουδών ΑΠΘ, Σάββας Πατσαλίδης, ομότιμος καθηγητής θεατρολογίας ΑΠΘ
Αποσπάσματα από επιλεγμένες κωμωδίες θα διαβάσει η ηθοποιός του ΚΘΒΕ, Σοφία Καλεμκερίδου.
Οργάνωση: UNIVERSITY STUDIO PRESS

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ήλιος με ξιφολόγχες, του Γιώργου Σκαμπαρδώνη
Μεσοπόλεμος, πρώτο εξάμηνο του 1931. Ο ταγματάρχης Γόρδιος, επικεφαλής της αντικατασκοπείας στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει να «ενοποιήσει τις πεποιθήσεις» στην πόλη που σπαράσσεται από συγκρούσεις: εθνικιστές εναντίον αριστερών και Εβραίων, Βενιζελικοί κατά Λαϊκών, τροτσκιστές κατά κομμουνιστών, 140.000 πρόσφυγες, κομιτατζήδες, παρακρατικοί, πράκτορες ξένων δυνάμεων, απεργίες, και δολοφονίες. Όλοι εναντίον όλων. Ο ταγματάρχης, που υποφέρει και από ένα ανεξέλεγκτο ερωτικό πάθος, προσπαθεί να κρατήσει τις αρχές του στον απελπισμένο αγώνα του να ελέγξει την δυναμική των γεγονότων που ωστόσο καταλήγουν, τον Ιούνιο του ’31, στην πρώτη μεγάλη επίθεση κατά των Ισραηλιτών στην Ευρώπη του 20ού αιώνα: στο πογκρόμ και στον εμπρησμό του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρίστος Ζαφείρης, συγγραφέας, Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, Λέων Α. Νάρ, συγγραφέας. Συντονίζει η Εύη Καρκίτη, δημοσιογράφος.
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μισή καρδιά, του Δημήτρη Σωτάκη
Ο Δημήτρης Σωτάκης παρουσιάζει το πρόσφατο βιβλίο του Μισή καρδιά. Ένα μυθιστόρημα για τις πιο κρυφές μας επιθυμίες, για όσα δεν τολμάμε να ομολογήσουμε ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό. Ένα παιχνίδι με την ίδια τη ζωή, που κυλάει με τους δικούς της ρυθμούς μπροστά απ’ τα έκπληκτα μάτια μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δημήτρης Σωτάκης και Θανάσης Χειμωνάς
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ 

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η μεταμόρφωσή της, της Αμάντας Μιχαλοπούλου
Ένα βιβλίο που παλεύει λυσσαλέα με τα στερεότυπα των φύλων, της οικογένειας, της σεξουαλικής αγωγής, της αυθεντίας κάθε είδους και αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο ο καπιταλισμός μας έχει μάθει να αναζητάμε την ευτυχία.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Με την Αμάντα Μιχαλοπούλου συνομιλούν η Γιώτα Τεμπρίδου συγγραφέας, και η Karen Emmerich, μεταφράστρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον [διαδικτυακή παρουσία].
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Όψεις της Αμερικανικής ποίησης
Έντγκαρ Άλαν Πόε, Τζιμ Μόρισον, Τζον Άσμπερι, Ρον Πάτζετ, Μαξ Ρίτβο
Οι ποιητές-μεταφραστές Βασίλης Παπαγεωργίου, Χρήστος Τσιρώνης, Γιώργος Αλισάνογλου, συνομιλούν και διαβάζουν από πρόσφατες εκδόσεις Αμερικανικής ποίησης που κυκλοφορούν από το Σαιξπηρικόν
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασίλης Παπαγεωργίου, συγγραφέας-μεταφραστής, Χρήστος Τσιρώνης, ποιητής, μεταφραστής, Καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργος Αλισάνογλου, ποιητής-εκδότης-μεταφραστής
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ / SHAKESPEARIKON 

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν. Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ο ακροδεξιός κίνδυνος
Μια συζήτηση για την ακροδεξιά, με αφορμή την κυκλοφορία των επετειακών βιβλίων για τα 30 χρόνια των εκδόσεων νήσος, Τέοντορ Β. Αντόρνο, Όψεις της νέας ακροδεξιάς. Μια διάλεξη και Γεράσιμος Κουζέλης, Δημοκρατικός και αντιδημοκρατικός λόγος
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρήστος Λάσκος, Οικονομολόγος, Καθηγητής, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, Πολιτικός επιστήμονας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΗΣΟΣ 

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το δώρο του Χάμπολντ, του Saul Bellow
Ο James Wood, Αμερικανός κριτικός του New Yorker Magazine, συγγραφέας και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard και ο Λευτέρης Καλοσπύρος, συγγραφέας και μεταφραστής, σε μία μοναδική συζήτηση για τον νομπελίστα συγγραφέα Saul Bellow
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: James Wood, κριτικός, συγγραφέας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard και Λευτέρης Καλοσπύρος, συγγραφέας, μεταφραστής
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG-ΔΑΡΔΑΝΟΣ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ιστορίες για τα μπάζα, της Μαρίας Αμανατίδου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ευθύμης Κάλφας και Μαρία Αμανατίδου, δημοσιογράφοι-ραδιοφωνικοί παραγωγοί.
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ 

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Κώστα Μπλιάτκα
Μια έρευνα με συνεντεύξεις και ντοκουμέντα από τον κόσμο των σπουδαίων καθηγητών, στοχαστών και μεγάλων προσωπικοτήτων που λάμπρυναν το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σμιλεύοντας τη συνείδησή του. Αποτελεί σημαντική συμβολή σε ό,τι αφορά το ιστορικό υπόβαθρο του ΑΠΘ. Αγγίζει τον πολιτικό λόγο και τα καθημερινά όνειρα εμβληματικών δασκάλων.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αλεξάνδρα Μυλωνά, συγγραφέας, σκηνοθέτης, Μανόλης Ξεξάκης, ποιητής
και ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Μπλιάτκας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Δρ. Βαλκανικών σπουδών, εκδότης, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

21:00-22:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ennio Morricone - Αναζητώντας εκείνο τον ήχο, Η μουσική μου, η ζωή μου. Συζητήσεις με τον Alessandro De Rosa, του Αlessandro De Rosa
Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα συναντήσεων χρόνων μεταξύ του Ennio Morricone και του νέου συνθέτη Alessandro De Rosa. ‘Ενας διάλογος πυκνός και βαθύς που μιλά για τη ζωή, για μουσική και για τους θαυμάσιους και απρόβλεπτους τρόπους με τους οποίους η ζωή και η μουσική έρχονται σε επαφή και επηρεάζουν η μία την άλλη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιάννης Αιόλου συνθέτης, Θανάσης Γωγάδης ραδιοφωνικός παραγωγός, Kωνσταντίνος Παπακώστας πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, Μάκης Μηνάς μέλος του Συλλόγου, Δημήτρης Χαρούλης μέλος του Συλλόγου, συντονιστής της εκδήλωσης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ 

DEVTH 19 thema 728

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/5/2023

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πρελούδια ψυχής, της Κατερίνας Χατζηγιαννάκη
Η ποιητική συλλογή Πρελούδια Ψυχής περιλαμβάνει 44 ποιήματα όπου αφήνουν το δικό τους στίγμα μέσα από τη θέαση μιας φωνής αφημένης στον ειρμό τωνσ κέψεων και των συναισθημάτων της ποιήτριας. Ακολουθώντας μια χρονική αλληλουχία βασισμένη στη διαδοχή των εποχών, η συλλογή μέσα από εικόνες και συμβολισμούς έχει αρχή μέση και τέλος, προσπαθώντας να αφυπνίσει τον αναγνώστη να πορευτεί στη ζωή του βλέποντας με τα μάτια της ψυχής του.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χριστίνα Ζωικίδου, λογοτέχνης-ποιήτρια και μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος και Χριστίνα Σπανομιχαλάκη, μουσικός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ 

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Περί Φύσεως, Η κληρονομιά ενός επίμονου κηπουρού, του Λουκρητίου
Ο Καθηγητής στο ΑΠΘ, Ακαδημαϊκός και μεταφραστής του έργου, Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής θα μας μιλήσει για το Περί φύσεως του Λουκρητίου, το έργο της κλασικής γραμματείας που αποτέλεσε την πρώτη σπίθα της Αναγέννησης και επηρέασε όλους τους μετέπειτα στοχαστές, καλλιτέχνες και επιστήμονες.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής, Καθηγητής στο ΑΠΘ, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG-ΔΑΡΔΑΝΟΣ

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μονοπάτια, της Άβρας Αυδή
Για το βιβλίο συζητούν η φιλόλογος και συγγραφέας Ελένη Παπαδοπούλου, ο φιλόλογος Γιώργος Φράγκογλου, και η φιλόλογος και συγγραφέας Τασούλα Χρυσαφίδου
Μαθήτριες του 2ουΠρότυπου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης «συνομιλούν» με ηρωίδα του βιβλίου.
Συμμετέχει η θεατρική ομάδα του Μικρού Βορρά
Προβάλλεται το βίντεο «Μονοπάτια της θάλασσας» της Visual Artist Μάρθας Γωγάκου, με πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Σεμέλης Ταγαρά και αφήγηση της Άβρας Αυδή
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Η φιλόλογος και συγγραφέας Ελένη Παπαδοπούλου, ο φιλόλογος Γιώργος Φράγκογλου, και η φιλόλογος και συγγραφέας Τασούλα Χρυσαφίδου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ 

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Χριστιανές γυναίκες στην αγία τράπεζα, Συλλογικό έργο
Οι μελέτες του βιβλίου εξετάζουν από επιστημονική και εκκλησιαστική προοπτική τον θεσμό των διακονισσών της Εκκλησίας του Χριστού, τόσο κατά τους πρώτους όσο και κατά τους επόμενους αιώνες, καθώς και τις σύγχρονες αντιδράσεις και επιφυλάξεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών και άλλων χριστιανικών παραδόσεων.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Πέτρος Βασιλειάδης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ και Πρόεδρος επί τιμή του CEMES, Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Θεολογία ΑΠΘ, Νικόλαος Δημητριάδης, Καθηγητής του Anatolia College of Thessaloniki και Πρόεδρος του CEMES. Και οι επιμελήτριες του βιβλίου Σπυριδούλα Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Αικατερίνη Δροσιά & Αντωνία Κυριατζή
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ 

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η μοναξιά των αντρών, της Μόνικας Σαβουλέσκου-Βουδούρη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Σωτηρία Σταυρακοπούλου, Αν. καθηγήτρια Τοµέα ΜΝΕΣ του Τµήµατος Φιλολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ciprian Suciu, Επ. Καθηγητής Τμήματος Β.Σ.Α.Σ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη, συγγραφέας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΣτεύηΤσούτση, Υπεύθυνη Ελληνικής Πεζογραφίας Εκδόσεων Νίκας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ 

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η Μέθοδος των Τριών, των Χ. Διανέλλου, Α. Ευαγγελούση, Μ. Κελεσίδου
Ένα πολυθεματικό ανατρεπτικό βιβλίο, στο οποίο ξεδιπλώνονται ιστορίες με κεντρικό άξονα τις τρείς διαφορετικές ματιές των συγγραφέων του.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαρίζα Κελεσίδου, οικονομολόγος-συγγραφέας, Αριστέα Ευαγγελούση, επικοινωνιολόγος-ποιήτρια, Βασιλική Παπαιωάννου, εκπαιδευτικός-επιμελήτρια περιεχομένου, Γεωργία Μακρογιώργου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, Χριστίνα Βουμβουράκη, αρχιτέκτων μηχανικός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΟΦΙΑ

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
Αρχαιογνωστικές μελέτες από τις εκδόσεις Καρδαμίτσα
Παρουσίαση αρχαιογνωστικών μελετών από τις εκδόσεις Καρδαμίτσα και συζήτηση για τις προοπτικές της ελληνόγλωσσης βιβλιογραφικής παραγωγής.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρήστος Κ. Τσαγγάλης, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ και Άννα Λάμαρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ
Οργάνωση: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ 

10:00-11:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
Παρουσίαση ηλεκτρονικών εκδόσεων: Βιβλία διδασκαλίας βαλκανικών γλωσσών
Παρουσιάζουν: Αλβανική γλώσσα: Τζενσίλα Κόδρα, Αραβική γλώσσα: Μπασάρ Μούσα, Βουλγαρική γλώσσα: Σμαράγδα Ι. Αρβανιτίδου, Αντοανέτα Αντώνοβα-Καραγεωργιάδου, Βιολέτα Τζοντζόροβα-Ιωαννίδη, Ρουμανική γλώσσα: Απόστολος Πατελάκης, Αλίνα Μπάγκου, Παρμένα Ζαχαρία, Ρωσική γλώσσα: Μαριάνα Κριθαριώτη, Τατιάνα Ρατουσνιάκ, Σερβική γλώσσα: Κατερίνα Βερυκίου, Γιασμίν Μίτιτς, Τουρκική γλώσσα: Σοφία Ιωσηφίδου, Αικατερίνη Τουρσουνίδου
Οργάνωση: Εκδόσεις LITERATUS – IMXA

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
Αποχαιρέτα την Στουτγάρδη, Αστυάνακτα, της Αγλαΐας Μπλιούμη
«Το πεπρωμένο της ρωμιοσύνης είναι η διασπορά της. Εμείς απλώς βουτάμε στη θάλασσα και ξεριζώνουμε τις ρίζες του βυθού». Αποχαιρέτα την Στουτγάρδη, Αστυάνακτα, το πρώτο ελληνικό μετα-μεταναστευτικό (post-migration) μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο για την ευρωπαϊκή ταυτότητα των Ελλήνων μέσα από τη ματιά ενός παιδιού δεύτερης γενιάς μεταναστών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αγλαΐα Μπλιούμη, συγγραφέας, Γιάννης Κεσσόπουλος, γενικός διευθυντής TV 100, Άρης Στυλιανού, καθηγητής πολιτικών επιστημών, ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ 

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Προσφυγικές ιστορίες και Αριστερά
Στην επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυσή τους, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) μαζί με τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ παρουσιάζουν το τελευταίο τεύχος (24) του περιοδικού ΑΡΧΕΙΟΤΑΞΙΟ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ιστορικός, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος Δ.Σ. ΑΣΚΙ, Στρατής Μπουρνάζος, ιστορικός και Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Αγγελική Χριστοδούλου, ιστορικός, ΑΣΚΙ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟ

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η έξοδος των Θρακών, του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη
Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δημήτρης Κούβελας, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κουκιάδης, Επικ. Καθηγητής Νομικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας., Σταύρος Καραμάνης, Μουσικός
Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Κίττυ Μαργαρίτη
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Δόϊκου
Οργάνωση: ΙΑΝΟΣ

11:00-11:30
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
Μόρια, Παμμήτωρ γη και Η Καμπύλη της Καμπάνας, της Νίκης Γκίζη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Για το πρώτο βιβλίο θα μιλήσουν οι: Άρης Στυλιανού, καθηγητής πολιτικών επιστημών, ΑΠΘ, Νίκη Δρούγκα, Διδάσκουσα-Μέλος ΕΕΠ τμήμα κινηματογράφου ΑΠΘ, ποιήτρια, Αλέξανδρος Μυροφορίδης, Διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής
Για το δεύτερο βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σοφία Βόικου, συγγραφέας, Νατάσα Τσούργιαννη, απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής, μεταπτυχιακός marketing
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ 

11:30-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
O Β' Βαλκανικός Πόλεμος και οι μνήμες του 110 χρόνια μετά
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Βλάσης Βλασίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ και Ο Νικόλαος Νικόλτσιος μετηνιδιότητάτου, ΑπόφοιτοςΤμ. Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ, Μουσειολόγος, Συγγραφέας, Συλλέκτης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ 

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ατζαρία (Γεωργία), 1850-1938
Η πολύχρονη ιστορία των Ελλήνων της Ατζαρίας αποδεικνύει ακόμη μια φορά την ανεξάντλητη δύναμη κι αντοχή του Ποντιακού Ελληνισμού. Από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στο τουρκοκρατούμενο Βατούμ στηδεκαετία του 1840, οι Έλληνες της Ατζαρίας κατάφεραν να δημιουργήσουν μια δραστήρια και δυναμική κοινότητα και να αναπτύξουν διάφορους τομείς...
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κώστας Φωτιάδης ομοτ. καθηγητής Ιστορίας, Νίνο Λουκασβίλι, συγγραφέας, δρ. Παιδαγωγικού, Γιάννης Κρανιάς, εκδότης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΟΙΣ

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το αμφίσημο γέλιο στη συλλογή «Ο μπιντές και άλλες ιστορίες» του Μάριου Χάκκα: Μελαγχολία και ανατροπή, του Μιχάλη Χρυσανθόπουλου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αγγέλα Γιώτη, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σωτήρης Παρασχάς, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), και ο συγγραφέας του βιβλίου, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, ομότιμος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ 

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αρχαίο δράμα, δίκαιο και πολιτική σε επιμέλεια Μαρίας Γιούνη και Καλλιόπης Παπακωνσταντίνου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαρία Γιούνη, Καθηγήτρια Ιστορίας Δικαίου, Νομική Σχολή ΔΠΘ, Γεώργιος Δέλλιος, Ομότ. Καθηγητής Αστικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ, Ιωάννης Τζαμτζής, Καθηγητής, Κοσμήτωρ Φιλοσοφικής Σχολής, Παν/μιο Ιωαννίνων
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΣΙΝΗ

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΠΑΝΕΛ
Προσβασιμότητα στην ανάγνωση των εντυπο-ανάπηρων ατόμων. Δυσκολίες και λύσεις.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αργυρώ Σπυριδάκη, Ιδρύτρια & Πρόεδρος του Διαβάζω για τους άλλους, Χρυσέλλα Λαγαρία, Γραμματέας του Διαβάζω για τους άλλους, εκπρόσωπος από τον χώρο τυφλότητας, Γιάννης Πλιώτας, συγγραφέας, Διευθυντής Marketing Εκδόσεων Διόπτρα, Μαρία Λιάρου, Βιβλιοθηκονόμος στην Υπηρεσία Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Κατερίνα Μαλακατέ, συγγραφέας, Αντιπρόεδρος του PEN Greece
Οργάνωση: PEN Greece – Διαβάζω για τους άλλους

11:00-12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο υπόγειος κήπος των νεκρών, της Ελένης Μούλη
Το μυθιστόρημα Ο υπόγειος κήπος των νεκρών, εκτυλίσσεται την εποχή των Παλαιολόγων, το 1340, στον κάμπο της Καμπανίας και την Θεσσαλονίκη. Η μυθοπλασία με το μυστικό της υπόγειας πόλης, μπλέκει με την ιστορία των Ζηλωτών και τις ησυχαστικές έριδες.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιώργος Πριμεράκης, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και Φώτης Γιάντσιος, συγγραφέας, επιμελητής κειμένων
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ

11:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω, του Κώστα Κρομμύδα
Εκδόσεις Διόπτρα
Οργάνωση: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ 

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
Οι Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με αφορμή την ανακήρυξη του 2023 ως Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη, σας προσκαλούν σε ένα αφιέρωμα στην αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Για τη ζωή και το έργο της θα μιλήσουν οι Καθηγήτριες στο ΑΠΘ Βενετία Αποστολίδου και Μένη Κανατσούλη και η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου. Συντονίζει η Ελένη Μπούρα, υπεύθυνη ελληνικής πεζογραφίας των Εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και επιμελήτρια των βιβλίων της.
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Κοινωνιολογική Ιστορία του Ρεμπέτικου, της Μαρίας Κωνσταντινίδου
Σ’ένα θέμα σαν το Ρεμπέτικο, συμπυκνώνεται η ελληνική λαϊκή ιστορία των τελευταίων περίπου δύο αιώνων, που δημιουργείται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και ενίοτε φτάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή. Σημείο προσέγγισης: στον πολιτισμό δεν υπάρχει παρθενογένεση.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαρία Κωνσταντινίδου, συγγραφέας και Στελλίνα Μαργαριτίδου, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο Αστυνομικός μου (My Policeman), της Bethan Roberts
Παρουσίαση του βρετανικού μυθιστορήματος Ο Αστυνομικός μου (My Policeman), παρουσία της συγγραφέως. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, που μας μεταφέρει στο Μπράιτον της δεκαετίας του ‘50, και πραγματεύεται τον έρωτα, τη διαφορετικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε η ομότιτλη ταινία από την Amazon Prime Video με πρωταγωνιστές τους Harry Styles, Emma Corrin, David Dawson.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Bethan Roberts, συγγραφέας του βιβλίου, Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος Εφημερίδας LIFO-συγγραφέας, Κυριακή Μπεϊόγλου, δημοσιογράφος Εφημερίδας των Συντακτών - συγγραφέας
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν ο Δημοσθένης Γκούρης και η Μαρία Καλαμαρά
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΣΤΡΟΝ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πιάσε το λαγό, της Lana Bastašić
Η συγγραφέας Λάνα Μπάστασιτς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια συζήτηση με τη σλαβολόγο και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Lana Bastašić, Συγγραφέας και Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Σλαβολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG-ΔΑΡΔΑΝΟΣ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η Θεσσαλονίκη σε εικόνες. 120 καρέ μέσα από το φακό τεσσάρων δημοσιογράφων
Παρουσίαση του δίγλωσσου λευκώματος Η Θεσσαλονίκη σε εικόνες. 120 καρέ μέσα από το φακό τεσσάρων δημοσιογράφων των «Αυτοπτών Μαρτύρων», τεσσάρων καταξιωμένων δημοσιογράφων, Μπάμπη Γιαννακίδη, Λάζαρου Θεοδωρακίδη, Χρήστου Καραγιαννόπουλου και Γιάννη Κεσσόπουλου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μπάμπης Γιαννακίδης, Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Χρήστος Καραγιαννόπουλος και Γιάννης Κεσσόπουλος, δημοσιογράφοι
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Φώτης Κουτσαμπάρης, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ 

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ευ ζην και audiobook
Μία συζήτηση για την αξία των audiobook αυτοβελτίωσης, που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Ο τομέας της αυτοβελτίωσης έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια και τα audiobooks δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν μέρος αυτής της εξέλιξης. Η ομιλία βασίζεται στα 2 βιβλια / audiobooks της Βίκης Χατζηβασιλείου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βίκη Χατζηβασιλείου και Παναγιώτης Ματσικούδης, διευθυντής marketing JukeBooks
Οργάνωση: JukeBooks 

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΟΜΙΛΙΑ
«Ο αγαπητικός της Αθήνας». Ο Δημήτριος Γρ. Καμπούρογλου και το ελληνικό θέατρο, της Κωνσταντίνας Ριτσάτου
Η ομιλία πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Ο Δημήτριος Γρ. Καμπούρογλου και το ελληνικό θέατρο. Στα χνάρια της Ιστορίας και της Παράδοσης. Η μελέτη παρακολουθεί το σύνολο της συγγραφικής παραγωγής του Καμπούρογλου εστιάζοντας στη συμβολή του στην ανάπτυξη του ελληνικού θεάτρου σε μια χρονική ακτίνα μισού αιώνα: από τους πρώτους αριστοφανικούς πειραματισμούς, μέχρι τα ύστερα χρόνια του Μεσοπολέμου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κωνσταντίνα Ριτσάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Μαρκομιχελάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ, με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Βικτώρια Παπαδοπούλου-Σισκοπούλου,
Γιάννης Μαυρόπουλος
Οργάνωση: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ 

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο σιδηρόδρομος, του Γιώργου Λιόλιου
Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολιτισμικό δοκίμιο της διαχρονικής σημασίας του σιδηρόδρομου. Ο σιδηρόδρομος, σύμβολο του εκσυγχρονισμού, της διεθνοποίησης της οικονομίας και της διάδοσης αγαθών και ιδεών, κατακτά τα Βαλκάνια.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιώργος Λιόλιος, δικηγόρος-συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας-δημοσιογράφος
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ζιζή Σαλίμπα, εκδότρια-ιστορικός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΙΝΕΣ

12:00-13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Παρουσίαση του γαλλόφωνου περιοδικού για τον ελληνικό πολιτισμό Petits Essais – Μικρά Δοκίμια
Ομιλία για τους στόχους και τους τρόπους του περιοδικού, παρουσίαση εικαστικών έργων, ανάγνωση κειμένων, συζήτηση με το κοινό.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Danielle Morichon, Νεοελληνικών Σπουδών, Ευγενία Μαρινάκου, Νεοελληνικών Σπουδών, Θάλεια Μπουσιοπούλου, παν. Αθηνών, Θεωρία του Θεάτρου, Χρήστος Παταργιάς, εικαστικός , Αλεξία Ξαφοπούλου, εικαστικός, Μάνος Ριζοδήμος, εικαστικός, Όλγα Σουβερμέζογλου, φωτογράφος
Οργάνωση: PETITS ESSAIS-ΜΙΚΡΑ ΔΟΚΙΜΙΑ 

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Εξήντα χρόνια τρύγος, του Γιάννη Μπουτάρη σε συνεργασία με τη Μαρία Μαυρικάκη
Με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του, ο Γιάννης Μπουτάρης ανιστορεί την προδιαγεγραμμένη –λόγω οικογενειακής παράδοσης– ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας. Περιγράφει το τέρας του αλκοολισμού που κατάφερε να νικήσει και τη βοήθεια που αξιώθηκε να δώσει σε άλλους εξαρτημένους. Πολιτικές θέσεις και αμφιλεγόμενα στοιχεία της συμπεριφοράς του, τα οποία έχουν διχάσει τον δημόσιο διάλογο, ξεπηδούν στην αφήγησή του πλάι σε σπαράγματα από έντονες οικογενειακές στιγμές και αποτυπώνουν τη θυμοσοφία, το χάρισμα, τις αντιφάσεις και τελικά τον απολογισμό του οινοποιού κυρ-Γιάννη. Εξήντα χρόνια τρύγος δεν του αρκούν. Η αφήγησή του ολοκληρώνεται με το απραγματοποίητο, μέχρι στιγμής, όραμά του.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος, Νίκος Μαραντζίδης, πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος, Ελένη Χοντολίδου, καθηγήτρια στο ΑΠΘ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαρία Σαμολαδά, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Οδός Μακεδονομάχων, της Αντωνίας Γουναροπούλου
Ένας δρόμος, χωματόδρομος, στα αθηναϊκά βόρεια προάστια τηδεκαετία του ’80. Ό,τι και να έδινε, τα παιδιά που μεγάλωναν σε αυτόν το έπαιρναν, γιατί έπαιζαν με τα πάντα. Ο δρόμοςάλλοτε τα γοήτευε με άλογα κι αλεπούδες κι άλλοτε τα τίναζε από τη ράχη του για να μαθαίνουν πως και λίγο γδάρσιμο, λίγο αίμα δεν πειράζει.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αλεξάνδρα Μητσιάλη συγγραφέας - φιλόλογος, Αντωνία Γουναροπούλου, συγγραφέας - μεταφράστρια.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ελευθερία Τέτουλα
Οργάνωση: Petites Maisons 

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Το έργο ενός σεναριογράφου κόμικς στο επίκεντρο
Ο Κριστόφ Καζνόβ είναι σεναριογράφος κόμικς και ειδικεύεται κυρίως στα χιουμοριστικά κόμικς με θέμα τα επαγγέλματα .
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κριστόφ Καζνόβ, σεναριογράφος κόμικς και Ορέστης Ερμείδης, συγγραφέας κόμικς
Οργάνωση: ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΛΕΞΙΚΟΠΩΛΕΙΟ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο άντρας μου, της Rumena Bužarovska
Η συγγραφέας Ρούμενα Μπουζάροφσκα για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια συζήτηση με την Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, σλαβολόγο, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και μεταφράστρια του βιβλίου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Rumena Bužarovska, Συγγραφέας και Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Σλαβολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG-ΔΑΡΔΑΝΟΣ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ]

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Δυναμική Αντίσταση – Υποκειμενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967-1974, του Πολυμέρη Βόγλη
Παρουσίαση του βιβλίου Δυναμική Αντίσταση, μια ιστορική μελέτη για την άγνωστη πλευρά της αντίστασης στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, η οποία φέρνει στο προσκήνιο τους πρωταγωνιστές της.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρίστος Μάης, διδάσκων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο συγγραφέας του βιβλίου Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
Στρογγυλό τραπέζι περί πεζογραφίας
Τέσσερις πεζογράφοι των εκδόσεων Βακχικόν μιλούν για τα βιβλία τους και συνομιλούν για τη λογοτεχνία.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Κία Φιλιππίδου (Κυκλαδικό νουάρ), Χρήστος Χαρτοματσίδης (Hellga & Hellena), Νίκος Μικρόπουλος (Ο γύρος του κόσμου σε 80 ιστορίες), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Στο στόμα του λύκου)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Λίλια Τσούβα, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Οι λέξεις φταίνε… Αφιερωματικός τόμος στον Ανδρέα Καρακίτσιο σε επιμέλεια Μένης Κανατσούλη και Τασούλας Τσιλιμένη
Συλλογικός τόμος ως τιμητική προσφορά στο έργο του Ανδρέα Καρακίτσιου, ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ. Τα 22 άρθρα του αφορούν κατά βάση τρεις θεματικές ενότητες (παιδική λογοτεχνία, δημιουργική γραφή, λογοτεχνία/διδακτική) και αντιστοιχούν στις περιοχές που κινείται το συγγραφικό έργο του τιμώμενου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δημήτρης Κόκορης, καθηγητής νεοελληνικής γραμματείας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, καθηγητής δημιουργικής γραφής και νεοελληνικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Σωτηρία Σταυρακοπούλου, καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας ΑΠΘ, συγγραφέας, Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια παιδικής λογοτεχνίας του ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ
Οργάνωση: UNIVERSITY STUDIO PRESS 

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!, του Πάνου Χριστοδούλου σε εικονογράφηση Στέλλας Στεργίου, εκδόσεις Μικρή Σελήνη
Με αφορμή το βιβλίο των Πάνου Χριστοδούλου - Στέλλας Στεργίου, των εκδόσεων Μικρή Σελήνη θα ξετυλιχθεί μία συζήτηση για τα Δικαιώματα των Παιδιών στο εδώ και το τώρα. Πώς η αξιοποίηση τόσο του βιβλίου όσο και του θεάτρου καλλιεργούν και ευαισθητοποιούν τα παιδιά και τους εφήβους για τα δικαιώματά τους;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Πάνος Χριστοδούλου, συγγραφέας, διευθυντής Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μαριάννα Ψύχαλου, εκδότρια Μικρής Σελήνης, ΓκέληΑρώνη, Συντονίστρια της Ομάδας Διαχείρισης, Συντονισμού και Παρακολούθησης Εκπαίδευσης Προσφύγων, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, εκπαιδευτικός - φιλόλογος
Οργάνωση: ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

13:00-14:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΚΥΡΙΑΚΗ 7/5
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Νοέμβρης '73... Πάτρα, του Κώστα Βογιατζή
Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με αφορμή το βιβλίο του Κώστα Βογιατζή Νοέμβρης '73... Πάτρα, συζητάμε για το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα της Πάτρας, με αναφορές και στο αντίστοιχο κίνημα της Θεσσαλονίκης, .
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δημήτρης Δημητριάδης, αγωνιστής του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος της Πάτρας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, τέως βουλευτής, Κώστας Βογιατζής, συγγραφέας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Ανδρέας Τσιλίρας, εκδότης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΔΟΝΤΙ 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ 1908-1993
30 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου δημιουργού
Εκδήλωση-συζήτηση για το έργο του συγγραφέα Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, με αφορμή την επανέκδοση του Αντρέα Δημακούδη από τις εκδόσεις Δόμος. Ο Αντρέας Δημακούδης είναι το πρώτο βιβλίο του Πεντζίκη (1η έκδ. 1935). Ο Ν.Γ. Πεντζίκης, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες συγγραφείς του 20ού αιώνα, ανήκει στους λίγους καθαυτό μοντερνιστές της λογοτεχνίας μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: π. Βασίλειος Γοντικάκης, πρώην ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, Δημήτρης Νόλλας, συγγραφέας, Δημήτρης Μαυρόπουλος, ιδρυτής και διευθυντής των εκδόσεων Δόμος, Γαβριήλ Πεντζίκης, συγγραφέας, Διονύσης Σαββόπουλος, συνθέτης, στιχουργός, τραγουδοποιός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΜΟΣ

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Διλλήματα στο τρίγωνο. Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και ο ρόλος της Αμερικής
Ο ρόλος των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί ένα διαχρονικό καθώς και επίκαιρο θέμα. Τόσο οι διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με Ελλάδα και Τουρκία, όσο και η στάση των Αμερικανών απέναντι στις ελληνοτουρκικές διαφορές, θα καθορίσουν τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολή Μεσόγειο. Η ιστορία προσφέρει χρήσιμες αναλογίες για το σήμερα και το αύριο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Σπύρος Κατσούλας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας (Deree)
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Συνάντηση με την συγγραφέα Saskia Vogel (ΗΠΑ)
«Τα πάθη της γραφής»: Η αμερικανίδα συγγραφέας, μεταφράστρια και σεναριογράφος Saskia Vogel, συζητά με τη την ελληνίδα συγγραφέα, μεταφράστρια και σεναριογράφο Κάλλια Παπαδάκη για τα πάθη της γραφής και τη μαγεία της μεταφοράς του γραπτού λόγου σε εικόνα.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΙΠ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – Συνάντηση με τον συγγραφέα Φρανσουά Τομαζό
Μασσαλία Εμπιστευτικό – Marseille Confidential του Φρανσουά Τομαζό
Μασσαλία 1936. Λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου και ενώ το Λαϊκό Μέτωπο σχηματίζει κυβέρνηση στη Γαλλία, ένας κορσικανός αστυνομικός δέχεται μια σφαίρα πισώπλατα, στη μέση του μασσαλιώτικου δρόμου που χωρίζει τα πολιτικά γραφεία σοσιαλιστών και συντηρητικών. Τοπικοί παράγοντες, υπόκοσμος, μαφία, υπόγεια δίκτυα ακροδεξιών και κομμουνιστών, βεντέτες της εποχής και οικονομική αριστοκρατία, αφρικανοί μετανάστες και ιταλοί μεροκαματιάρηδες, όλοι μπλέκονται στην τρελή χορογραφία της βίας που βάζει φωτιά στη Μασσαλία και στην Ευρώπη ολόκληρη.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Κώστας Καλφόπουλος, συγγραφέας και αρχισυντάκτης του περιοδικού Polar και Ευγενία Γραμματικοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.
Οργάνωση: ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σε συνεργασία με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΚΤΑΝΑ
[ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ] 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Stiu / Ξέρω, του Θόδωρου Φέστα
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θόδωρου Φέστα Stiu / Ξέρω
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Θωμάς Κοροβίνης συγγραφέας, Δημοσθένης Παπαδάτος μεταφραστής και ο συγγραφέας του βιβλίου, Θόδωρος Φέστας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μόσχα-Τιφλίδα: Το βαρύ τίμημα της αγνότητας, του Nodar Macharashvili
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κατερίνα Φασέγγα, ψυχολόγος-συγγραφέας, Λίκα Αλεξίτζε, μεταφράστρια, Χαιρετίζει o Γενικός Πρόξενος της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη Nodar Komakhidze
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σταύρος Γ. Ντάγιος
Οργάνωση: Εκδοτικός Οίκος LITERATUS

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της Σειράς Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς, των εκδόσεων Ζήτρος
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ηλίας Βαβούρας, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΠΑΝ/ΜΙΟΥ Δυτικής Μακεδονίας, Σταύρος Γκιργκένης, φιλόλογος μέσης εκπαίδευσης, Ιωάννης Πρόδρομος Πετρίδης, συγγραφέας και Ιωάννης Παπαδόπουλος, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΡΟΣ 

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΝΕΛ:
Ο Έλληνας συγγραφέας και τα δικαιώματα του, τον 21ο αιώνα
Πώς προσδιορίζεται ο Έλληνας συγγραφέας τον 21ο αιώνα; Πώς τοποθετείται μέσα στον πολυσύνθετο και με πολλαπλές προκλήσεις βιβλιοχώρο της εποχής μας; Σαν ένας ασκητής του πνεύματος ή ένας συνειδητός επαγγελματίας με σαφή δικαιώματα; Και ποια είναι αυτά; Πώς αναγνωρίζονται και πώς κατοχυρώνονται; Η Εταιρεία Συγγραφέων, για πρώτη φορά, ανοίγει και συζητά δημόσια ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τους Έλληνες συγγραφείς.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, διευθυντής του bookpress.gr, Δήμητρα Κολλιάκου, συγγραφέας, Φαίδων Ταμβακάκης, συγγραφέας, Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας και κριτικός παιδικής λογοτεχνίας [διαδικτυακή παρουσία]
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Έλενα Χουζούρη Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων
Οργάνωση: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

14:00-15:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
Μια νέα προσέγγιση στα φιλολογικά μαθήματα
Διδακτική προσέγγιση των φιλολογικών μαθημάτων για υψηλές επιδόσεις. Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για επιτυχημένη προετοιμασία των λατινικών, των αρχαίων, της γλώσσας και της λογοτεχνίας, από τους συγγραφείς των εκδόσεων ΖΗΤΗ. Διδακτική αξιολόγηση του Νέου Προγράμματος Σπουδών της Ιστορίας
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μιχάλης Μπικάκης, φιλόλογος, συγγραφέας, Ιδρυτής του filologika.gr, Κωνσταντίνος Ντούρος, φιλόλογος, συγγραφέας, Ευαγγελία Ψυχογυιού, σύμβουλος εκπαίδευσης φιλολόγων Αν. Θεσσαλονίκης, Άννα Σιάτρα, φιλόλογος, συγγραφέας, Ηρακλής Καρακόλιος, φιλόλογος, συγγραφέας, ιδιοκτ. φροντ. Μ. Εκπαίδευσης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ

14:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
“Always be a poet, even in prose.” Charles Baudelaire
Γνωριμία με τους ποιητές: Γεωργία Διάκου, Τρία Έψιλον, Αριάδνη Καλοκύρη, Bίκυ Κατσαρού, Ηλέκτρα Λαζάρ, Ιωάννα Λιούτσια, Μαρία Μαλαματή-Πετρίδου, Άκης Παραφέλας, Ελένη Σαμπάνη, Νίκος Φιλντίσης, που συμμετέχουν στο 9ο ΦΝΛ σε επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου.
Εισαγωγή του νεοελληνιστή καθηγητή Βασίλη Λαμπρόπουλου, κατόχου της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών Κ.Π. Καβάφη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (ΗΠΑ) και μίνι-συνεντεύξεις από τους Αλέξιο Μάινα, Βασίλη Λαμπρόπουλο, Γιώργο Αλισάνογλου, αναγνώσεις, συζήτηση.
Οργάνωση: ΕΙΠ 

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ (ΑΠΟ ΤΗΝ) ΙΣΤΟΡΙΑ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
Η ανάκριση του αρμοστή της Σμύρνης του Ευάγγελου Μαυρουδή και Αϊβαλί του Soloúp
Η Μικρασιατική Καταστροφή αλλιώς. Οι δύο δημιουργοί παρουσιάζουν τα έργα τους και συνομιλούν με τους Λέοντα Ναρ και Βασίλη Βασιλειάδη για το πώς αναμετρήθηκαν με τις αλήθειες και τους μύθους που συνοδεύουν την Μικρασιατική Καταστροφή.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Λέων Α. Ναρ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, συγγραφέας, Βασίλης Βασιλειάδης, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Μαυρουδής, συγγραφέας, Soloúp, δημιουργός κόμικς-σκιτσογράφος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Χωρικός σχεδιασμός στην ψηφιακή εποχή (συλλογικό)
ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ: Νικόλαος Γαβανάς, Αθηνά Γιαννακού, Αναστασία Πανώρη, Αλέξανδρος Σδουκόπουλος
Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, οι προηγμένες τεχνολογίες, η κατανόηση της πολυπλοκότητας του χώρου και η αναζήτηση ενός νέου σχεδιαστικού προτύπου και ενός νέου οράματος με κοινό άξονα τις φυσικές-ψηφιακές αλληλεπιδράσεις.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Νίκος Κομνηνός, ομότιμος καθηγητής τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, διευθυντής της ερευνητικής μονάδας URENIO, ΑΠΘ, Αθηνά Βακάλη, καθηγήτρια τμ. Πληροφορικής ΑΠΘ, διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιστήμης Δεδομένων & Ιστού, ΑΠΘ, Ιωάννης Πολίτης, αναπληρωτής καθηγητής τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής, ΑΠΘ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Αθηνά Γιαννακού, αφυπ. καθηγήτρια τμ. Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ για το σύνολο της πνευματικής και καλλιτεχνικής προσφοράς του Αλέξανδρου Ίσαρη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατό του.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ιωάννα Ναούμ, επίκουρη καθηγήτρια Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ, Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια, Βικτωρία Καπλάνη, φιλόλογος, ποιήτρια, Άρις Γεωργίου, αρχιτέκτων
Ποιήματα του Αλέξανδρου Ίσαρη θα διαβάσει η ποιήτρια Σοφία Περδίκη
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Γιώτα Κριτσέλη, εκδότρια της Κίχλης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΧΛΗ 

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στην Κόψη της Στιγμής
Παρουσίαση τεύχους, ποιητικής ανθολογίας και δράσεων Intellectum 2023
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βίκτωρ Τσιλώνης, αρχισυντάκτης Intellectum, Αναστασία Γκίτση, ποιήτρια-υπεύθυνη ανθολογιών Intellectum, Αγγελική Λάλου, συγγραφέας-υπεύθυνη ανθολογιών Intellectum, καθώς και συγγραφείς, ποιητές και ποιήτριες της ανθολογίας, των εκδόσεων και του τεύχους
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ INTELLECTUM

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μητέρα μηδέν παιδιών, Η μητρότητα ως επιλογή ή επιβολή, του Λύο Καλοβυρνά
Ο συγγραφέας και ψυχολόγος Λύο Καλοβυρνάς συνομιλεί με γυναίκες που συμμετείχαν με το προσωπικό τους βίωμα στη συγγραφή του βιβλίου Μητέρα μηδέν παιδιών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Λύο Καλοβυρνάς, συγγραφέας, ψυχολόγος, τρεις γυναίκες
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG-ΔΑΡΔΑΝΟΣ

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Καταγωγή ή οι ιστορίες των άλλων, του Νικόλα Σεβαστάκη
Ένα μυθιστόρημα για τις σιωπές της Ιστορίας, την αμηχανία των νεότερων και τα φαντάσματα που επιστρέφουν από το παρελθόν, παρελθόν όπου η αθωότητα και οι γραφικές νότες συνυπήρχαν με τη βία και τη δολιότητα, και όπου ο ηρωισμός κάποιων που δεν επιδίωξαν να γίνουν ήρωες, ήρθε σε σύγκρουση με τους παραλογισμούς και τη μικρότητα όσων θα έκλειναν συνεχώς τα μάτια στο κακό.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, συγγραφέας και Γιάννης Κοτσιφός, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας.
Οργάνωση:ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ 

15:00-15:30
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Οικογενειακή ρίζα 70, του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου, Οικογενειακή ρίζα 70.Η Οικογενειακή Ρίζα 70 διατρέχει, σχεδόν με ληξιαρχική σχολαστικότητα, την ιστορία της οικογένειας Καλογερή- μέλη της οποίας εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποιο "χάρισμα" -και εκτείνεται στον χρόνο και στους τόπους (από τα τέλη του 19ου αιώνα σε ένα μικρό χωριό της ορεινής Φωκίδας, ως τη Νέα Υόρκη το 2019) μέσα σε ένα σκηνικό που περιλαμβάνει τη μετανάστευση, την αστυφιλία, τη Μικρασιατική καταστροφή, τη γένεση του ρεμπέτικου, τους Βαλκανικούς, τονΕμφύλιο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου και Παναγιώτης Σ. Χατζημωυσιάδης, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΣΤΡΟΝ

15:30-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Εύθραυστη Ισορροπία, του Φίλιππου Πλακιά
Παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής του τραγουδιστή και τραγουδοποιού Φίλιππου Πλακιά
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κυριακή Μπεϊόγλου, δημοσιογράφος Εφημερίδας των Συντακτών-συγγραφέας και Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΣΤΡΟΝ

15:00-16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
Στρογγυλό τραπέζι περί ποίησης
Έξι ποιήτριες των εκδόσεων Βακχικόν μιλούν για τα βιβλία τους και συνομιλούν για την ποίηση.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Ευτυχία Κατελανάκη (Ασθμένοντας), Ευαγγελία Τάτση (Φυτά εσωτερικού χώρου), Κατερίνα Λιάτζουρα (Λευκοί νάνοι), Λίλια Τσούβα (Εγκέφαλος ψάρι), Ιωάννα Καραμαλή (Χαρακιές σε άσπρους τοίχους), Τώνια Τσαρούχα (Ο κήπος της ανυπακοής)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Χλόη Κουτσουμπέλη, ποιήτρια
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Nowherelands. Άτλαντας χωρών που δεν υπάρχουν πια. 1840-1970, του Bjørn Berge
Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορική προσέγγιση, μέσα από τη συλλογή γραμματοσήμων, της ιστορικής διαδρομής, τους δύο τελευταίους αιώνες, χωρών που πλέον δεν υφίστανται ως νομικές οντότητες. Ο συγγραφέας με ευρηματικότητα και χιούμορ αναπλάθει με λεπτομέρειες την ιστορία των «χωρών που δεν υπάρχουν πια», με έμφαση στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους. Η μουσική, τα τραγούδια και οι συνταγές μαγειρικής, αναδεικνύονται συχνά ως οδηγοί του αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε τόπους μαγικούς και εξωτικούς ανά τον κόσμο, εκεί όπου ο μύθος συναντά την ιστορία και οι άνεμοι της νεοτερικότητας τους παραδοσιακούς πολιτισμούς.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, ΑΠΘ και Γιώργος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ΑΠΘ
Οργάνωση: Αφοί Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στον καιρό της Λιλιπούπολης: Η βιογραφία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, του Γιώργου Αλλαμανή
To βιβλίο είναι μία κατάδυση στην άγνωστη ιστορία της εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη» (Δεκέμβριος 1977 - Μάιος 1980) μέσα από 51 συνεντεύξεις, ανέκδοτους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή που δεν πρόλαβαν να γίνουν λιλιπουπολιτικά τραγούδια, 73 χαμένα επεισόδια που εντόπισε ο συγγραφέας και εκατοντάδες ντοκουμέντα: έγγραφα, χειρόγραφα, παρτιτούρες, φωτογραφίες, ήχους, ταινίες, δημοσιεύματα κ.λπ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιάννης Τσολακίδης, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, Νικόλας Ζηργάνος, δημοσιογράφος και συγγραφέας και ο συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αριστοτέλης, του Τάσου Αποστολίδη σε εικονογράφηση Αλέκου Παπαδάτου
Παρουσίαση του graphic novel Αριστοτέλης, των Τάσου Αποστολίδη και Αλέκου Παπαδάτου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Οι δημιουργοί Τάσος Αποστολίδης, Αλέκος Παπαδάτος, η δημοσιογράφος Αναστασία Γρηγοριάδου και ο εκδότης της «9ης Διάστασης» Νίκος Δαλαμπύρας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ναι, αλλά ο Στάλιν, του Νίκου Μόττα
Το νέο βιβλίο που υπογράφει ο Νίκος Μόττας «επισκέπτεται» σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα αμφισβητώντας τα κυρίαρχα αφηγήματα που έχουν επιβληθεί από την αστική ιστοριογραφία, με στόχο να αποκαλυφθούν ψέματα και συκοφαντίες, καθώς και να συγκεντρωθούν στοιχεία, επιχειρήματα και απαντήσεις απέναντι στην παραχάραξη ιστορικών ζητημάτων, καταστάσεων και προσώπων.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιώργος Λεοντιάδης, Ιστορικός, Γιώργος Μαργαρίτης, αφυπηρετήσας Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ [διαδικτυακή παρουσία], Νίκος Μόττας, συγγραφέας του βιβλίου
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΤΕΧΝΩΣ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ (ΑΠΟ ΤΗΝ) ΙΣΤΟΡΙΑ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
1922-2022: Ξεριζωμός και προσφυγιά, συλλογικός τόμος
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Δημήτρης Αλεξίου, Χριστίνα Βουμβουράκη, Κωνσταντίνος Γιαννάκος, Κατερίνα Ευθυμίου, Δημήτρης Καλλέας, Βασιλική Λασπίτα, Γιάννης Μόσχος, Νεκτάριος-Παναγιώτης Μπουτεράκος, Πασχάλης Πράντζιος, Λόπη Ρωμανά, Νικόλαος Σαλτέρης
Παρουσίαση της δίτομης και δίγλωσσης (ελληνικά - αγγλικά) συλλογής διηγημάτων 1922-2022: Ξεριζωμός και προσφυγιά. Έντεκα διηγήματα, έντεκα βαθιά ανθρώπινες ιστορίες με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, απότοκες του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού με θέμα «1922-2022: Ξεριζωμός και προσφυγιά», που προκήρυξε το PEN GREECE.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κατερίνα Μαλακατέ, συγγραφέας, συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Booktalks, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Λογοτεχνικού Σωματείου PEN GREECE, Δήμητρα Ταφίλη, φιλόλογος, Κυριακή Μπεϊόγλου, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, συγγραφέας
Στο θεατρικό αναλόγιο αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι: Δημήτρης Τσιλινίκος, ηθοποιός-σκηνοθέτης και Νατάσσα Δαλιάκα, ηθοποιός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΣΤΡΟΝ

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τα ποιήματα του Πέτρου Αλώβητου, του Ιωσήφ Βεντούρας
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χλόη Κουτσουμπέλη, ποιήτρια και Ιωσήφ Βεντούρας, Πρόεδρος Εταιρίας Συγγραφέων
Οργάνωση:ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο δεσποινίς μοναχικές καρδιές, του Ναθάναελ Γουέστ
Οι εκδόσεις Αστάρτη παρουσιάζουν το βιβλίο του Αμερικανού Ναθάναελ Γουέστ Ο δεσποινίς μοναχικές καρδιές, στα πλαίσια της Διεθνούς έκθεσης βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Το έργο έχει χαρακτηριστεί σαν ένα σπαρακτικά συγκινητικό «αστείο»: είναι πικρότατο αλλά δεν μπορείς να μη γελάσεις μ’ αυτό.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Χρήστος Σοφιανός, Πολιτικός Επιστήμονας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΣΤΑΡΤΗ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, του Νίκου Κοσμίδη
Υπήρξαν και χριστιανοί μάρτυρες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αιδ. Σωτήριος Μπούκης, Δρ. τουΤμήματος Θεολογίας ΑΠΘ και λειτουργός της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης, Άκης Νταγκαζιάν, Επίτιμος Πρόξενος της Αρμενίας, ερευνητής, Βασιλική Κάλφογλου-Καλοτεράκη, Λέκτορας στοΤμήμα Ιστορίας &Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Ξένια Ελευθερίου, Δρ. Της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Υπεύθυνη του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαρία Κοκκίνου, Εκδότρια
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Διπρόσωπη Κίρκη και Η νοσηλεύτρια, του Ανδρέα Μήλιου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Σταύρος Ε. Καμαρούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της, ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Θεοδώρα Β. Καυκιά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Και ο συγγραφέας των βιβλίων Ανδρέας Μήλιος
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ 

16:00-17:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27)
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Και να μην υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί. Συζητώντας για τα υπέρ και τα κατά της συνεργατικής λογοτεχνικής μετάφρασης»
Υπάρχει διαφορά μεταξύ συλλογικής και ομαδικής συνεργατικής μετάφρασης; Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά αυτών των πρακτικών; Μια συζήτηση περί συνεργατικής λογοτεχνικής μετάφρασης μέσα από συγκεκριμένες εκδοτικές εμπειρίες.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, καθηγητής ΑΠΘ, μεταφραστής, Όλγα Αναστασιάδου, Χριστίνα Μπατσίλα, Χρύσα Παπανικολάου, Ματθίλδη Σιμχά, Σταύρος Χατζής
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΕμ) 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το δέντρο με τις φωλιές, της Ελένης Πριοβόλου
Η Ελένη Πριοβόλου γκρεμίζει τα σύνορα και αφηγείται με ευαισθησία μια ιστορία για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους ψάχνοντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Με την Ελένη Πριοβόλου συνομιλεί ο συγγραφέας Κώστας Αρκουδέας.
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
Απαγγελίες ποιημάτων από μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών
Οργάνωση: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ! και Καθώς ψυχορραγώ, του William Faulkner
Η Ζωή Μπέλλα-Αρμάου, διευθύντρια της σειράς Orbis Literæ, και ο συγγραφέας Παναγιώτης Κεχαγιάς, μεταφραστής του Καθώς ψυχορραγώ, θα συνομιλήσουν για το συγγραφικό έργο του Φόκνερ και ειδικότερα για τη νέα μετάφραση του έργου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ζωή Μπέλλα-Αρμάου, διευθύντρια των σειρών Orbis Literæ & Aldina και Παναγιώτης Κεχαγιάς, συγγραφέας-μεταφραστής
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG-ΔΑΡΔΑΝΟΣ

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ποίηση του καιρού μας. Δέκα Ιταλοί ποιητές / ποιήτριες (1968-1988), επιμέλεια, πρόλογος και μετάφραση Αλεξάνδρα Ζαμπά.
Με τη συλλογική ανθολογία Ποίηση του καιρού μας σε επιμέλεια και μετάφραση Αλεξάνδρας Ζαμπά, προτείνονται δέκα νέοι Ιταλοί ποιητές και ποιήτριες, γεννηθέντες μεταξύ 1968-1988, που δεν έχουν ακόμη καθιερωθεί. Με τη δίγλωσση αυτή έκδοση (ελληνικά-ιταλικά) επιχειρείται μια διαπολιτισμική προσέγγιση αμφίδρομης σχέσης επικοινωνίας και αλληλογνωριμίας, μια δημιουργία πνευματικής κυψέλης ευαισθητοποίησης και στοχασμού.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ανδρέας Καρακόκκινος, ποιητής, Βικτωρία Καπλάνη, φιλόλογος-ποιήτρια
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πες το στον άνεμο! Μελέτες για το ειδύλλιο Μαύρης Αφρικής και χριστιανισμού, του Θανάση Ν. Παπαθανασίου
Μελέτες για συγκεκριμένες πραγματικότητες της υποσαχάριας Αφρικής (γηγενές κοσμοείδωλο και ανθρωπολογία, παραδοσιακή πολιτική θεωρία, πολυγαμία, αντιλήψεις για την υγεία κ.ά.), μακριά από γενικολογίες και αφαιρέσεις. Αυτά, σε σχέση με το στοίχημα μιας ουσιαστικής, αντι-αποικιοκρατικής και κριτικής συνάντησης με το Ευαγγέλιο, και της άρθρωσης μιας ιδιαίτερης φωνής από τον Παγκόσμιο Νότο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Νίκη Παπαγεωργίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Άρτου Ζωής
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Θεσσαλονίκη Νουάρ: Απειλητική Νύμφη, συλλογικό
Ο δεύτερος τόμος διηγημάτων που αφιερώνεται στη διαχρονική, νουάρ ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει μια νέα, ανερχόμενη σκηνή, αυτή της συγγραφής ιστοριών μυστηρίου από βορειοελλαδίτες μυθοπλάστες. Ταξίδια στον χρόνο, με κοινό τόπο την πόλη, περιπετειώδεις αφηγήσεις που σκιαγραφούν την πολυμορφία και το σκοτεινό φόντο της, που γοητεύουν και δολοπλοκούν.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Εύη Καρκίτη, δημοσιογράφος, συγγραφέας «Θεσσαλονίκη Νουάρ», Φίλιππος Φιλίππου, συγγραφέας, ιδρυτικός μέλος Ε.Λ.Σ.Α.Λ., Μυροφορίδης Αλέξανδρος, υπεύθυνος έκδοσης «Θεσσαλονίκη Νουάρ»
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΧΕΤΥΠΟ

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική σας προσκαλούν στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου Εξήντα έξι συγγραφείς γράφουν για τη ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΠΟΛΗ.
Ο γενέθλιος τόπος είναι το εφαλτήριο για να φτάσεις και να γνωρίσεις τον προσωπικό σου κόσμο. Ή πιο σωστά να τον ανακαλύψεις. Σε αυτόν μαθαίνεις τι είναι ο δρόμος, με τους ήχους και την περιπέτειά του, τι είναι το πεζοδρόμιο, τι είναι τα κτήρια με τα μυστικά και τις ιστορίες τους και, κυρίως, ποιοι είναι οι άνθρωποι που κατοικούν πλάι σου. Εξήντα έξι συγγραφείς γράφουν για τη Γενέθλια Πόλη τους. Γράφουν για το πώς ήταν τότε και πώς είναι σήμερα. Αποτυπώνουν εμπειρίες που έζησαν και βιώματα που απέκτησαν μεγαλώνοντας στον τόπο τους. Εξήντα έξι ιστορίες συγκινητικές, νοσταλγικές, χαρούμενες, ευφυέστατες, ανθρώπινες.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, επιμελητής του βιβλίου και συγγραφέας, Κωνσταντίνος Μπούρας, συγγραφέας, κριτικός θεάτρου και βιβλιοκριτικός, Γιώργος Γκόζης, συγγραφέας, μεταφραστής.
Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ 

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Παγκρατίδης: «ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ ΤΕΤΡΑΚΙΣ...» του Κωνσταντίνου Λογοθέτη, εκδόσεις Μπαρμπουνάκη
Συζήτηση για την υπόθεση Παγκρατίδη από μία δικαστική, ιστορική αλλά και αστυνομική σκοπιά.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κωνσταντίνος Λογοθέτης, συγγραφέας του βιβλίου, δικηγόρος, πρώην Εισαγγελέας, Τάσος Παπαδόπουλος, αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης, ξεναγός, Δημήτρης Αποστόλου, Αστυνομικός, Πρόεδρος του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αποστόλου, Αστυνομικός, Συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σταύρος Τζήμας, συγγραφέας, δημοσιογράφος
Οργάνωση: ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

17:00-18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ (ΑΠΟ ΤΗΝ) ΙΣΤΟΡΙΑ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Δέσποινα, μάτια μου, της Yasemin Özek (Γιασεμίν Οζέκ)
Το Δέσποινα, μάτια μου είναι ένα μυθιστόρημα για μια τραυματική ιστορική στιγμή, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, που βιώνει όλες τις πτυχές της ανταλλαγής, του ξεριζωμού, του αβάσταχτου αποχωρισμού: αγάπη, φόβο, μίσος, λαχτάρα, προβλήματα ταυτότητας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ελένη Κεχαγιόγλου, φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων και Κυριακή Τσολάκη, δημοσιογράφος.
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η Βυζαντινή Κοινοπολιτεία. Η Ανατολική Ευρώπη 500–1453, του Ντιμίτρι Ομπολένσκι
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ανδρέας Γκουτζιουκώστας, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Αγγελική Δεληκάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Μεσαιωνικής Ιστορίας των Σλαβικών Λαών στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του ΕΚΠΑ
Οργάνωση: ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πολιτικές ισότητας των φύλων – ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, της Μαρίας Στρατηγάκη
Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Στρατηγάκη το οποίο αναλύει και αποτιμά κριτικά την πολιτική ισότητας των φύλων ως διακριτή δημόσια πολιτική σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Καλυψώ Γούλα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Αθηνά Γούλιαρου, δικηγόρος- πρώην στέλεχος του ΚΕΘΙ, Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ, ΑΠΘ, Αθηνά Κοτζάμπαση, Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής, ΑΠΘ και η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Στρατηγάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Κική Τσιλιγκερίδου, δημοσιογράφος-συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η κοινοτοπία του καλού. Ένα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής, του Αντώνη Μόλχο
Στο πιο προσωπικό κείµενο της µακράς πορείας του, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας Αντώνης Μόλχο εξιστορεί τις περιπέτειες που έζησε από τα τέσσερα µέχρι τα έξι του, όταν οι γονείς του, µε αξιοµνηµόνευτη αυτοθυσία, τον διέσωσαν από τα εγκληµατικά σχέδια των Γερµανών κατακτητών. Ανασκαλεύοντας τα κοιτάσµατα της προσωπικής του µνήµης, ο συγγραφέας έρχεται διαρκώς αντιµέτωπος µε εναγώνια ερωτήµατα: Τι θυµόµαστε; Πώς θυµόµαστε; Τίνος είναι τελικά οι µνήµες µας; Υπάρχει άραγε ένας µοναδικός και αναλλοίωτος εαυτός τον οποίο κουβαλάµε µέσα µας από τα παιδικά χρόνια µέχρι τα γηρατειά µας; Ταυτόχρονα, ο Αντώνης Μόλχο επαναθέτει το ζήτηµα της ταυτότητας των Θεσσαλονικιών Εβραίων, πριν και αµέσως µετά την Κατοχή.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ και Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ 

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η ιστορία της ζωής μου, της George Sand σε μετάφραση Σπύρου Μαρκέτου
Στην κλασική αυτοβιογραφία της, η κορυφαία συγγραφέας του 19ου αιώνα και πρωτεργάτρια του σοσιαλισμού και του φεμινισμού, γνωστή στα ελληνικά γράμματα ως Γεωργία Σάνδη, παρουσιάζει την παιδική ηλικία και την πολυτάραχη εφηβεία της, δίνοντας μας συνάμα μια αξέχαστη εικόνα της Γαλλίας των μετεπαναστατικών χρόνων.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Δρόσος, Αφυπηρετήσας Καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και Σπύρος Μαρκέτος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν. Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
Στις άκριες γυναικείων χωραφιών, της Καίτης Στεφανάκη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασίλης Γ. Χατζηβασιλείου, φιλόλογος, και η συγγραφέας
Το ξεχορτάριασμα: Διηγήματα, της Νόρας Πυλόρωφ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ναυσικά Γκράτζιου, δημοσιογράφος, και η συγγραφέας
Ημερολόγιο ενός ακαλλιέργητου ανθού, της Ολβίας Παπαηλίου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: η συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΥ 

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Συνάντηση με τον Άρη Ξυπολιτόπουλο και το βιβλίο του Βusiness Basics - H μέθοδος του Ναυαγού
Ο συγγραφέας μαζί με στελέχη της αγοράς θα παρουσιάσει το βιβλίο και θα εξηγήσει πως η προσέγγιση του Business Basics απλοποιεί την επιχειρηματική πληροφορία και γιατί είναι η πλέον κατάλληλη πρακτική μέθοδο ανάπτυξης για μικρές επιχειρήσεις.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Άρης Ξυπολιτόπουλος, εκπαιδευτής ενηλίκων και busines scoach, ιδρυτής του businessbasics.gr και συγγραφέας του Βusiness Basics - Η μέθοδος του Ναυαγού, Νικόλαος Πετρίδης, οικονομικός διευθυντής FamaFood Service ΑΕ, Στέργιος Βασιλείου, ιδρυτής Omega FNB, συνιδρυτής horecamarket.gr
Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο: Η συγκρότηση της επιστήμης της Νεοελληνικής Φιλολογίας (1942-1982), της Βενετίας Αποστολίδου
Παρουσίαση του βιβλίου της Βενετίας Αποστολίδου Η λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο: Η συγκρότηση της επιστήμης της Νεοελληνικής Φιλολογίας (1942-1982)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μιχάλης Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής στο ΑΠΘ, Βικτωρία Καπλάνη, φιλόλογος-ποιήτρια
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ 

18:00-19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ο Αντίχριστος του Νίτσε και ο αντιχριστιανισμός του, του Δημήτρη Τσινικόπουλου
Ο ερευνητής, ποιητής, διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος δικηγόρος Δημήτρης Τσινικόπουλος παρουσιάζει τη μελέτη: Ο Αντίχριστος του Νίτσε και ο αντιχριστιανισμός του
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ιωάννης Γ. Κουρεμπελές, Καθηγητής ΑΠΘ, Αναστάσιος Μαράς, Διδάκτωρ Θεολογίας, Παύλος Δ. Βασιλειάδης, Διδάκτωρ Θεολογίας, Καθηγητής Πληροφορικής
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η Θεσσαλονίκη των Βυζαντινών, του Χρίστου Ζαφείρη
Η λαμπρότερη εποχή της Θεσσαλονίκης είναι η χιλιόχρονη παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδος. Σημαντική κληρονομιά της στην Ελλάδα και τον κόσμο είναι το πλούσιο καλλιτεχνικό απόθεμα των μνημείων της. Τα μνημεία αυτά έχει ως άξονα ο Ιστορικός και Περιηγητικός Οδηγός, δίνοντας παράλληλα το ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ευθύμιος Τσιγαρίδας, ομ. καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης του ΑΠΘ, τέως έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας, Εύη Καρκίτη, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας του βιβλίου Χρίστος Ζαφείρης
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Δρ. Βαλκανικών σπουδών, εκδότης, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
…κι ύστερα δεν υπάρχεις, της Μαρίας Πατακιά
Ποιητική συλλογή
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ 

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πριν σβήσουν τα φώτα, του Μίμη Ανδρουλάκη
Αναζητώντας τον Εαυτό του, εκπλήσσεται: «Εγώ είμαι οι Άλλοι». Εκατοντάδες. Μια γενετική λοταρία στα βουνά της Κρήτης. Ταξίδι σε ένα παρελθόν πανταχού παρόν. Η Αυτοβιογραφία γίνεται ιστορία-πινακοθήκη μιας συναρπαστικής εποχής: πορτρέτα, εικόνες, σκηνές, χρώματα, δράματα κι ευτράπελα. Τα μυστικά των «πάνω» –επιφανών πολιτικής, τέχνης, επιστήμης και πλούτου– τέμνονται με τις ανέκδοτες ιστορίες των «κάτω», των απλών ανθρώπων. Από μια επαρχιακή Μαγική πόλη σε Αθήνα-Πειραιά της αντίστασης και των παράνομων οργανώσεων.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χριστίνα Κανατάκη, δημοσιογράφος, Δήμητρα Κεχαγιά, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ 

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πορεία Φωτός, Ν.-Γ. Πεντζίκης, του Αρχιμ. Πορφύριου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αρχιμ. Πορφύριος, Ηγούμενος Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βέροιας, Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελος Ι.Μ. Φθιώτιδος, Στέλιος Κούκος, Δημοσιογράφος,
Γιάννης Καισαρίδης, Συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΛΤΙΝΤΖΗ

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αλλόκοτος κόσμος - Οι καλύτερες ιστορίες, του Έντγκαρ Άλαν Πόε
Με αφορμή την υπό έκδοση (επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας από τις εκδόσεις Ιωλκός: 1/5/2023) του συγκεντρωτικού τόμου Αλλόκοτος κόσμος - Οι καλύτερες ιστορίες, του Έντγκαρ Άλαν Πόε, την παρουσίαση του σημαντικού έργου του Ε.Α. Πόε, την αναγκαιότητά του, τη διαχρονικότητά του και τη συμβολή του στην παγκόσμια λογοτεχνία.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Βαγγέλης Προβιάς, μεταφραστής, επιμελητής, συγγραφέας και εισηγητής του πετυχημένου προγράμματος American Literature @Athens American Center (Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα)
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ 

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο: 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η έννοια και η σημασία της θετικής γονεϊκότητας
Η συγγραφέας Ελένη Βασιλειάδη μέσα από το βιβλίο Positive Parents θα παρουσιάσει την έννοια της θετικής ανατροφής των παιδιών και τη σημασία της στην ανατροφή συναισθηματικά υγιών και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιών. Θα δημιουργηθεί μια συζήτηση για τις θεμελιώδεις αρχές, όπως η οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με τα παιδιά μας, η χρήση θετικής ενίσχυσης, ο καθορισμός σαφών ορίων και η ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας. Στο τέλος αυτής της παρουσίασης, θα κατανοήσετε καλύτερα την έννοια της θετικής ανατροφής των παιδιών και τον ουσιαστικό ρόλο της στην προώθηση υγιών σχέσεων γονέα-παιδιού.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Ελένη Βασιλειάδη, Δικηγόρος και φιλόλογος γαλλικής γλώσσας, Parenting Consultant από την Parentalité Créative στη Γαλλία, πιστοποιηµένη από το Training Institute for Parental Burnout, και Parenting Educator από την Attachment Parenting Ιnternational
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ iWrite 

19:00-20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΙΠ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το Χρηστικό λεξικό της νέας ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών και το Λεξικό της μεσαιωνικής δημώδους γραμματείας του Εμμανουήλ Κριαρά στην ψηφιακή εποχή
Δύο εμβληματικά έργα που καταγράφουν το λεξιλόγιο της ελληνικής στη σημερινή της δυναμική μορφή και σε μια ανεξερεύνητη και ιδιαίτερα προκλητική, αντίστοιχα, εισέρχονται στον ψηφιακό χώρο και «συνομιλούν» μεταξύ τους σε έναν κατάλληλα σχεδιασμένο λεξικογραφικό κόμβο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Θεόδωρος Παπαγγελής, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ακαδημαϊκός, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας και επιμελητής του Χρηστικού λεξικού, Γεώργιος Γιαννάκης, ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας, διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ και επιστημονικός υπεύθυνος του Λεξικού Κριαρά
Οργάνωση: ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το ίσως της προσδοκίας, του Γιάννη Χατζηαντωνίου, εκδόσεις Θερμαϊκός
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Μαριλένα Παπαδάκη, ιστορικός και Αγάπη Ιωσηφίδου, φιλόλογος
Οργάνωση: ΙΑΝΟΣ 

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: COSMOS
Περίπτερο 13
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
PERFORMANCE ART: ασυνείδητο, σώμα, παραστασιακή πράξη, του Ιωάννη Μήτρου
Πως θα ερμηνεύαμε τον όρο «ζωντανή τέχνη»; Και ποια είναι η αναγκαιότητα, σε ιστορικό-κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο, ώστε να προσεγγίζουμε το φαινόμενο της τέχνης ως μία συνθήκη του «ζωντανού», στην περίπτωση μιας ενεργής πραγμάτωσής της και το αντίθετο; Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Ή η τέχνη στη συγχρονία αποτελεί μία διαδικασία που επικυρώνεται θεσμικά εντός του πλαισίου μίας κυρίαρχης λογικής της αισθητικής και της πραγματοποίησης του έργου τέχνης;
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Τάσος Καπλάνης, Επίκουρος Καθηγητής Νέας Φιλολογίας ΑΠΘ και Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Κωνσταντίνος Μπακιρτζής, Αναπληρωτής Καθηγητής (Retired), Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Ιωάννης Μήτρου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Θεωρητικός Τέχνης, Διδάσκων στη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ και Γιώργος Διβάρης, Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Εικαστικός
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Περίπτερο 13
18 χρόνια Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν
«Η ιδέα της ποίησης μέσα στην ιδέα της τυπογραφίας»
Ο κριτικός λογοτεχνίας Κωνσταντίνος Μπούρας και ο Γιώργος Αλισάνογλου συνομιλούν για
την σύγχρονη Ελληνική ποίηση και διαβάζουν αποσπάσματα από πρόσφατες εκδόσεις Ελληνικής ποίησης στο Σαιξπηρικόν: Τάσσος Αγγελίδης, Ελένη Αλεξίου, Πόπη Αρωνιάδα, Θέκλα Γεωργίου, Αναστασία Γκίτση, Ειρήνη Ιωαννίδου, Δημήτρης Λεοντζάκος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Μαρία Τζιαούρη -Χίλμερ, Χρήστος Σακελλαρίδης,
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κωνσταντίνος Μπούρας, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, Γιώργος Αλισάνογλου, εκδότης, ποιητής
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ / SHAKESPEARIKON 

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ
Περίπτερο 15
Βιβλιοπαρουσιάσεις
Οργάνωση: Εκδόσεις Θράκα 

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΒΑΒΕΛ
Περίπτερο 14
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αυτές, της Ευγενίας Μπογιάνου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Γιώργος Γκόζης, Χλόη Κουτσουμπέλη
Οργάνωση:ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ Ι
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πόντος, δεν ξεχνώ, του Στέφανου Π. Τανιμανίδη
Ένα μνημειώδες έργο 600 σελίδων για την Ιστορία, τα Έθιμα και τον Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού. Το βιβλίο περιέχει αναλυτικές αναφορές στην ιστορία του Πόντου ανά τους αιώνες μέσα από γεγονότα και πρόσωπα, στην μυθολογία και την γεωγραφία της περιοχής. Είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας σε μελέτες, μαρτυρίες και προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα, ιδιαίτερα επίκαιρο με την συμπλήρωση 100 ετών από την μικρασιατική καταστροφή.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Αντώνης Σαουλίδης, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης Συκεών, Στάθης Ταξίδης, εκπαιδευτικός, συγγραφέας
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

20:00-21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΞΩΣΤΗΣ ΙΙ
Περίπτερο 15
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
7 θυσίες για το φιλί του, της Αλεξάνδρας Κουρκούδιαλου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Αλεξάνδρα Κουρκούδιαλου
Οργάνωση: BOOKGURU

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Aπό την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη κι από τη Λάρισα έως την Κοζάνη, η χώρα για κάποιες ημέρες (19-22 Μαρτίου) θα αναπνεύσει ποιητικά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου). Αναλυτικά οι εκδηλώσεις. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Παγκόσμια...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ