thomas mann

Για τη νουβέλα του Τόμας Μαν (Thomas Mann) «Τόνιο Κραίγκερ» (μτφρ. Μαργαρίτα ζαχαριάδου, εκδ. Δώμα). © εικόνας: Library of Congress 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Αν Το μαγικό βουνό, Ο θάνατος στη Βενετία και Οι μπούντενμπροκ αποτελούν, εν πολλοίς, τις κορωνίδες στο μέγα έργο του Τόμας Μαν, τα πρώιμα έργα του (ιδιαιτέρως αυτά) δίνουν την αίσθηση ενός δημιουργού εν προόδω. Μιας σπάνιας συγγραφικής φυσιογνωμίας που αντί για πρωτόλεια, χάραξε εξ αρχής μια συνειδητή συγγραφική πορεία που συν τω χρόνω εξελισσόταν και ωρίμαζε για να φτάσει, εντέλει, σε κορυφές που ελάχιστοι συγγραφείς παγκοσμίως κατάφεραν να αγγίξουν.

Η νουβέλα Τόνιο Κραίγκερ γράφτηκε το 1903 από τον Μαν και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρώιμα έργα του λειτουργώντας ως ένα είδος θεωρητικής και αισθητικής δήλωσης για τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία. Παρότι σχετικά σύντομη, η νουβέλα καταλαμβάνει κομβική θέση μέσα στο σύνολο του έργου του συγγραφέα, επειδή συμπυκνώνει ζητήματα που τον απασχόλησαν σε όλη τη συγγραφική του πορεία: τη σύγκρουση μεταξύ τέχνης και ζωής, την ένταση ανάμεσα στον αστικό κόσμο και τον καλλιτεχνικό ιδεαλισμό, την ψυχολογία της αποξένωσης και τη διττή ταυτότητα του δημιουργού.

doma mann tonio kraigker

Μέσα από την πορεία του ήρωά της, η νουβέλα αναπτύσσει ένα είδος λογοτεχνικής αυτοανάλυσης, η οποία συνδέεται τόσο με τα προηγούμενα έργα του συγγραφέα όσο και με τα μεγάλα μυθιστορήματα που θα ακολουθήσουν.

Διχοτόμηση

Ο Τόνιο Κραίγκερ είναι γιος ενός βόρειου εμπόρου και μιας μητέρας με πιο εξωτική, καλλιτεχνική καταγωγή. Από την αρχή της ζωής του βιώνει μια εσωτερική διχοτόμηση: από τη μία πλευρά έλκεται από την πειθαρχημένη, «κανονική» ζωή της αστικής κοινωνίας· από την άλλη αισθάνεται μια βαθιά συγγένεια με τον κόσμο της τέχνης, της ευαισθησίας και της εσωτερικής παρατήρησης. Η εμπειρία αυτή τον οδηγεί στη συγγραφή, αλλά ταυτόχρονα τον απομακρύνει από τη φυσική αμεσότητα της ζωής.

bookpress deite to big 300 new

Η νουβέλα διατυπώνει έτσι μια βασική θέση: ο καλλιτέχνης βρίσκεται σε μια ενδιάμεση κατάσταση. Δεν ανήκει πλήρως ούτε στον κόσμο της καθημερινότητας ούτε στον κόσμο της καθαρής αισθητικής. Αντίθετα, ζει ως παρατηρητής, ως κάποιος που μετατρέπει τη ζωή σε αντικείμενο σκέψης και τέχνης. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί μια μορφή υπαρξιακής απόστασης: ο καλλιτέχνης χάνει την αθωότητα της άμεσης συμμετοχής στη ζωή.

Ο Τόνιο αναγνωρίζει ότι η τέχνη προϋποθέτει μια ορισμένη ψυχρότητα, μια απόσταση από τα συναισθήματα. Ο ίδιος όμως αισθάνεται επίσης ότι αυτή η απόσταση τον αποκόπτει από την αυθεντική ζωή.

Η διχοτόμηση αυτή εκφράζεται συμβολικά μέσω των παιδικών ερώτων του Τόνιο για τον Χανς Χάνσεν και την Ίνγκε Χόλμ, πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν την υγιή, φυσική και απλή ζωή της αστικής τάξης. Ο Τόνιο δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτή την κοινότητα· το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να την παρατηρεί και να την θαυμάζει από απόσταση. Ακόμη και το όνομά του φαντάζει ξενικό και ολότελα παράταιρο σε σχέση με τα ακραιφνώς γερμανικά των συμμαθητών του. Η τέχνη, επομένως, εμφανίζεται ως μια μορφή υποκατάστασης της ζωής, αλλά και ως μια διαδικασία που γεννιέται από τη νοσταλγία για αυτήν.

Τέχνη και ζωή

Η βαθύτερη φιλοσοφική προβληματική της νουβέλας συνδέεται με την ένταση ανάμεσα στην αισθητική συνείδηση και τη ζωτική αθωότητα. Ο Τόνιο αναγνωρίζει ότι η τέχνη προϋποθέτει μια ορισμένη ψυχρότητα, μια απόσταση από τα συναισθήματα. Ο ίδιος όμως αισθάνεται επίσης ότι αυτή η απόσταση τον αποκόπτει από την αυθεντική ζωή.

Από τον Νίτσε αντλείται η ιδέα της έντασης ανάμεσα στο διονυσιακό στοιχείο της ζωής και την απολλώνια μορφή της τέχνης

Η διάσημη συζήτηση του Τόνιο με τη φίλη του Λιζαβέτα Ιβάνοβνα αποτελεί το θεωρητικό κέντρο του έργου. Εκεί διατυπώνεται η ιδέα ότι ο καλλιτέχνης δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος που αισθάνεται έντονα, αλλά ένας άνθρωπος που μετατρέπει το συναίσθημα σε μορφή. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται μια κάποια ψυχρότητα, μια διανοητική απόσταση. Ο καλλιτέχνης, επομένως, βρίσκεται σε μια κατάσταση μόνιμης παρατήρησης: συμμετέχει στη ζωή μόνο για να τη μετασχηματίσει σε τέχνη.

Η τέχνη δεν εμφανίζεται ως καθαρή λύτρωση, αλλά ως ένα είδος πεπρωμένου.

Η σκέψη αυτή έχει σαφείς συγγένειες με την αισθητική του ύστερου 19ου αιώνα, αλλά και με φιλοσοφικές επιρροές από στοχαστές όπως ο Νίτσε και ο Σοπενχάουερ, οι οποίοι αποτέλεσαν βασικές επιρροές για τον Μαν. Από τον Νίτσε αντλείται η ιδέα της έντασης ανάμεσα στο διονυσιακό στοιχείο της ζωής και την απολλώνια μορφή της τέχνης, ενώ από τον Σοπενχάουερ προέρχεται η αντίληψη της τέχνης ως μορφής στοχαστικής απόστασης από τον κόσμο της βούλησης. Ωστόσο, ο Μαν δεν υιοθετεί άκριτα αυτές τις φιλοσοφικές θέσεις. Αντίθετα, η νουβέλα παρουσιάζει έναν καλλιτέχνη που βασανίζεται από τη συνείδηση αυτής της απόστασης. Η τέχνη δεν εμφανίζεται ως καθαρή λύτρωση, αλλά ως ένα είδος πεπρωμένου.

Το τέλος της διαδρομής

Το τέλος του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατανόηση της θέσης του Μαν. Μετά από ένα ταξίδι στον βορρά, ο Τόνιο επιστρέφει συμβολικά στον κόσμο της παιδικής του ηλικίας. Εκεί όμως αντιμετωπίζεται ως ύποπτος και σχεδόν συλλαμβάνεται από την αστυνομία, επειδή θεωρείται ξένος. Η σκηνή αυτή έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα: ο καλλιτέχνης δεν αναγνωρίζεται πλέον από την κοινωνία από την οποία προέρχεται.

Ο Τόνιο αποδέχεται ότι η μοίρα του είναι να βρίσκεται ανάμεσα στους δύο κόσμους. Αυτή η αποδοχή αποτελεί την αρχή της ωριμότητας του καλλιτέχνη.

Στην τελική επιστολή προς τη Λιζαβέτα, ο Τόνιο διατυπώνει την περίφημη αυτογνωσία του: αγαπά τους «κανονικούς» ανθρώπους, τους απλούς και υγιείς αστούς, αλλά δεν μπορεί να γίνει ένας από αυτούς. Η ταυτότητά του βρίσκεται ακριβώς σε αυτή τη διπλή θέση: είναι ένας άνθρωπος που αγαπά τη ζωή αλλά την βιώνει μόνο μέσα από την τέχνη. Η κατάληξη αυτή δεν είναι τραγική με την κλασική έννοια. Αντίθετα, συνιστά μια μορφή συμφιλίωσης. Ο Τόνιο αποδέχεται ότι η μοίρα του είναι να βρίσκεται ανάμεσα στους δύο κόσμους. Αυτή η αποδοχή αποτελεί την αρχή της ωριμότητας του καλλιτέχνη.

Η σύνδεση

Η νουβέλα συνδέεται άμεσα με το πρώτο μεγάλο μυθιστόρημα του Μαν, τους Μπούντενμπροκ (1901). Στο έργο αυτό ο συγγραφέας αφηγείται την παρακμή μιας αστικής οικογένειας εμπόρων στο Λύμπεκ. Ένας από τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος, ο νεαρός Χάννο Μπούντενμπροκ, παρουσιάζει ήδη το πρότυπο του ευαίσθητου καλλιτεχνικού χαρακτήρα που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στον κόσμο της αστικής εργασίας και πειθαρχίας.

Η νουβέλα αποτελεί μεταβατικό έργο ανάμεσα στον πρώιμο ρεαλισμό του Μαν και την πιο σύνθετη φιλοσοφική μυθοπλασία των ώριμων μυθιστορημάτων του.

Ο Τόνιο Κραίγκερ μπορεί να θεωρηθεί ως μια περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του τύπου. Ενώ ο Χάννο καταρρέει μέσα στην ευαισθησία του, ο Τόνιο βρίσκει μια διέξοδο στην τέχνη. Η νουβέλα μετατρέπει έτσι το κοινωνικό δράμα της παρακμής της αστικής τάξης σε ένα ψυχολογικό και αισθητικό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, το έργο αποτελεί μια μορφή αυτοβιογραφικής αναστοχαστικής γραφής. Ο ίδιος ο Μαν ήταν γιος εμπόρου από το Λίμπεκ και ένιωσε νωρίς την ένταση ανάμεσα στην αστική καταγωγή του και την καλλιτεχνική του κλίση. Η νουβέλα λειτουργεί επομένως ως λογοτεχνική επεξεργασία αυτής της προσωπικής εμπειρίας.

Η μετάβαση

Η νουβέλα αποτελεί μεταβατικό έργο ανάμεσα στον πρώιμο ρεαλισμό του Μαν και την πιο σύνθετη φιλοσοφική μυθοπλασία των ώριμων μυθιστορημάτων του. Η προβληματική της τέχνης και της ζωής θα επανεμφανιστεί σε ακόμη πιο περίπλοκη μορφή στο μεγάλο μυθιστόρημα Το μαγικό βουνό (1924).

Στο έργο αυτό ο ήρωας Χανς Κάστορπ εισέρχεται σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος, η αρρώστια και η σκέψη αποσπούν τον άνθρωπο από την καθημερινότητα. Όπως και ο Τόνιο, ο Κάστορπ βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μορφές ζωής: την ενεργή συμμετοχή στον κόσμο και την αποστασιοποιημένη παρατήρηση. Ωστόσο, στο μυθιστόρημα αυτό η σύγκρουση αποκτά ευρύτερη πολιτισμική διάσταση, καθώς συνδέεται με την κρίση της ευρωπαϊκής κουλτούρας πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αυτό τον τρόπο, ο Μαν προτείνει μια νέα εικόνα του καλλιτέχνη: όχι ως εχθρού της κοινωνίας, αλλά ως κάποιον που μετασχηματίζει την αστική εμπειρία σε αισθητική μορφή.

Παράλληλα, η μορφή του καλλιτέχνη που ζει σε ένταση με την κοινωνία θα εμφανιστεί και σε άλλα έργα του Μαν, όπως στη νουβέλα Ο θάνατος στη Βενετία (1912). Εκεί ο συγγραφέας Γκούσταβ φον Άσενμπαχ ενσαρκώνει μια πιο σκοτεινή εκδοχή του ίδιου προβλήματος. Ενώ ο Τόνιο κατορθώνει να συμφιλιωθεί με τη διττή φύση του, ο Άσενμπαχ καταστρέφεται από την υπερβολική προσήλωσή του στην αισθητική τελειότητα.

Η σύγκριση αυτή δείχνει ότι ο Tόνιο Κραίγκερ αποτελεί ένα είδος ισορροπημένης λύσης στο πρόβλημα της καλλιτεχνικής ταυτότητας. Ο Τόνιο δεν απορρίπτει την κοινωνία ούτε βυθίζεται ολοκληρωτικά στον αισθητισμό. Αντίθετα, αναγνωρίζει ότι η τέχνη προέρχεται από την αγάπη προς τη ζωή.

«Αστική τέχνη»

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της νουβέλας είναι ότι προτείνει μια μορφή αστικής αισθητικής. Σε αντίθεση με τον ρομαντικό μύθο του καλλιτέχνη ως επαναστάτη ή περιθωριακού, ο Μαν παρουσιάζει έναν δημιουργό που παραμένει βαθιά συνδεδεμένος με την αστική παράδοση.

Ο Τόνιο αγαπά τον κόσμο των εμπόρων, των οικογενειών και της καθημερινής ηθικής. Η τέχνη του δεν γεννιέται από την απόρριψη αυτού του κόσμου αλλά από τη νοσταλγία για αυτόν. Με αυτό τον τρόπο, ο Μαν προτείνει μια νέα εικόνα του καλλιτέχνη: όχι ως εχθρού της κοινωνίας, αλλά ως κάποιον που μετασχηματίζει την αστική εμπειρία σε αισθητική μορφή.

Η ιδέα αυτή θα επηρεάσει βαθιά το μεταγενέστερο έργο του συγγραφέα και θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής λογοτεχνικής μοντερνικότητας. Εξαιρετική η μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου σε ένα έργο που μπορεί να μην έχει τον υψηλό βαθμό δυσκολίας που θα συναντήσουμε στα μείζονα έργα του Μαν, εντούτοις δεν παύει κάθε έργο του (ακόμη και τα πρώιμα) να θέτει ζητήματα που μόνο ένας έμπειρος μεταφραστής είναι σε θέση να διαχειριστεί με επιτυχία.

* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
 
O Τόμας Μαν (1875–1955) γεννήθηκε στο Λύμπεκ της Γερμανίας, σε εξέχουσα οικογένεια της χανσεατικής εμπορικής αριστοκρατίας. Ο αδελφός του, Χάινριχ Μαν, ήταν διακεκριμένος συγγραφέας· το ίδιο και τρία από τα έξι παιδιά του, η Έρικα, ο Κλάους και ο Γκόλο Μαν.
 
thomas mann 2

Πηγή: Wikipedia

Ο Μαν κέρδισε την αναγνώριση ήδη από το πρώτο του μυθιστόρημα, τους Μπούντενμπροκ (1901). Με την άνοδο του Εθνικοσοσιαλισμού αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία και κατόπιν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επέστρεψε στην Ελβετία το 1952. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, θεατρικά, δοκίμια και πολιτικά κείμενα. 
 
Το 1929 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ναπάλμ στην καρδιά» του Πολ Γουάσκ (κριτική) – Δίνοντας σχήμα στο χάος, με λέξεις

«Ναπάλμ στην καρδιά» του Πολ Γουάσκ (κριτική) – Δίνοντας σχήμα στο χάος, με λέξεις

Για το μυθιστόρημα του Πολ Γουάσκ (Pol Guasch) «Ναπάλμ στην καρδιά» (μτφρ. Ευρυβιάδης Σοφός, εκδ. Κείμενα). Εικόνα: Ο πίνακας της Φρίντα Κάλο «Αυτοπροσωπογραφία με κομμένα μαλλιά».

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Όταν ...

«Αγνή» του Τζόναθαν Φράνζεν – Για την αντισυστημική Αμερική των χάκερς

«Αγνή» του Τζόναθαν Φράνζεν – Για την αντισυστημική Αμερική των χάκερς

Για το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Φράνζεν «Αγνή» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ψυχογιός). Εικόνα: Από τη σειρά «Mr. Robot». 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Διάβασα το μυθιστόρημα-ποταμό 730 σελίδων ...

«Η χρονιά της ξεκούρασης και της χαλάρωσης» της Οτέσα Μόσφεγκ (κριτική) – Αναζητώντας την αναγέννηση στην απόσυρση και τη λήθη

«Η χρονιά της ξεκούρασης και της χαλάρωσης» της Οτέσα Μόσφεγκ (κριτική) – Αναζητώντας την αναγέννηση στην απόσυρση και τη λήθη

Για το μυθιστόρημα της Οτέσα Μόσφεγκ (Ottessa Moshfegh) «Η χρονιά της ξεκούρασης και της χαλάρωσης» (μτφρ. Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Ψυχογιός). Εικόνα, από το εξώφυλλο ξένης έκδοσης. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ναπάλμ στην καρδιά» του Πολ Γουάσκ (κριτική) – Δίνοντας σχήμα στο χάος, με λέξεις

«Ναπάλμ στην καρδιά» του Πολ Γουάσκ (κριτική) – Δίνοντας σχήμα στο χάος, με λέξεις

Για το μυθιστόρημα του Πολ Γουάσκ (Pol Guasch) «Ναπάλμ στην καρδιά» (μτφρ. Ευρυβιάδης Σοφός, εκδ. Κείμενα). Εικόνα: Ο πίνακας της Φρίντα Κάλο «Αυτοπροσωπογραφία με κομμένα μαλλιά».

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Όταν ...

«Το κέικ» της Ρέας Γαλανάκη (κριτική) – Η Οδύσσεια μιας γυναίκας που πάσχει

«Το κέικ» της Ρέας Γαλανάκη (κριτική) – Η Οδύσσεια μιας γυναίκας που πάσχει

Για το βιβλίο μυθοπλασίας είκοσι τεσσάρων πεζών ποιημάτων της Ρέας Γαλανάκη «Το κέικ» (εκδ. Καστανιώτη) που επανεκδίδεται 46 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Το οικείο τραύμα,...

«Αγνή» του Τζόναθαν Φράνζεν – Για την αντισυστημική Αμερική των χάκερς

«Αγνή» του Τζόναθαν Φράνζεν – Για την αντισυστημική Αμερική των χάκερς

Για το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Φράνζεν «Αγνή» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ψυχογιός). Εικόνα: Από τη σειρά «Mr. Robot». 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Διάβασα το μυθιστόρημα-ποταμό 730 σελίδων ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου «Κομπολόι στο χώμα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

...
«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπασμάτων από τη συλλογή διηγημάτων του Ζαχαρία Μαυροειδή «Θεριστές», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κουφονήσι ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΔΩΡΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Ένα σύντομο κριτικό σχόλιο για κάθε έργο της σειράς μεταφρασμένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο «Τα μικρά». Ευσύνοπτα μα σπουδαία έργα από τους Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα από Έλληνες συγγραφείς: Βαγγέλης Γιαννίσης, Ευτυχία Γιαννάκη, Αντώνης Τουμανίδης. Εγκλήματα στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, σίριαλ κίλερ, διαπλοκή και αναξιόπιστοι μάρτυρες.

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδη...

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Δεκαπέντε οδηγοί αυτοβελτίωσης και στρατηγικής σκέψης για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τον επαγγελματικό αλλά και τον προσωπικό μας βίο. Μέθοδοι που δεν υπόσχονται θαύματα, μα μπορεί να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη δουλειά, την έλλειψη επικοινωνίας, το τραύμα.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ