alt

Για το μυθιστόρημα του Chuck Palahniuk Fight club (μτφρ. Γιάννης Πολύζος, εκδ. Οξύ).

Του Παντελή Λιάκα

Ο Τσαρλς Μάικλ Πόλανικ είναι ένας από τους γνωστότερους Αμερικάνους συγγραφείς, κυρίως λόγω της μεγάλης επιτυχίας του πρώτου του βιβλίου με τον τίτλο Fight Club, το οποίο έγινε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Brad Pitt και τον Edward Norton. Η ιδέα της υπόθεσης του μυθιστορήματος γεννήθηκε όταν ο Τ. Πόλανικ έμπλεξε σε έναν καυγά στο δρόμο, κάτι που τελικά αποτέλεσε και το έναυσμα για να συνεχιστεί επιτυχώς και στην υπόθεση του βιβλίου. Η αρχική άρνηση από τους εκδότες να εκδώσουν το βιβλίο του με το τίτλο Ιnvisible Monsters δεν τον πτόησε, αλλά απεναντίας του έδωσε δύναμη για να γράψει το Fight Club, έστω και αν δίχασε τους κριτικούς ως προς την λογοτεχνική του αξία. Σαν απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο άσκησε διάφορες δουλειές, όπως συντάκτης σε τοπική εφημερίδα, μηχανικός, ενώ δεν δίσταζε να συμμετέχει στα δρώμενα του τόπου του, κάτι που του έδινε έμπνευση για την συγγραφική του δραστηριότητα. Το Fight Club σημαδεύτηκε από τις ατυχίες του οικογενειακού του περιβάλλοντος, καθώς την περίοδο που το έγραφε η μητέρα του πέθαινε από καρκίνο, ενώ ο πατέρας του μαζί με τη σύζυγό του δολοφονήθηκαν από τον πρώην σύζυγο εκείνης. Η επιτυχία του πρωτοεμφανιζόμενου τότε συγγραφέα του έδωσε ένα τεράστιο αναγνωστικό κοινό, απογειώνοντας στην ουσία την μετέπειτα καριέρα του.

Το Fight Club αποτελεί εντέλει μια αλληγορική, φιλοσοφική ονείρωξη που καυτηριάζει τον τρόπο ζωής και μας οδηγεί μοιραία δέκα χρόνια μετά στην ηθική πρώτα απ' όλα, και έπειτα οικονομική κατάρρευση.

Αφήγηση-Γλώσσα-Πλοκή

Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο, το οποίο βοηθάει τον αναγνώστη να εισαχθεί στο σύμπαν του ήρωα που άλλοτε είναι σκοτεινό και άλλοτε πάλι βίαιο ή κωμικό. Οι συγκρούσεις μεταξύ ατόμων δίνονται με αρκετό ρεαλισμό, ενώ δεν λείπουν και οι ψυχικές συγκρούσεις που χαρακτηρίζουν την ασταθή προσωπικότητα του αφηγητή. Το Fight Club αποτελεί εντέλει μια αλληγορική, φιλοσοφική ονείρωξη που καυτηριάζει τον τρόπο ζωής και μας οδηγεί μοιραία δέκα χρόνια μετά στην ηθική, πρώτα απ' όλα, και έπειτα οικονομική κατάρρευση. Η γλώσσα και το ύφος του είναι απλά, ώστε να είναι εύκολο σε οποιονδήποτε επιθυμεί να το διαβάσει. Η πλοκή του βιβλίου είναι συναρπαστική, καθώς ο συγγραφέας φροντίζει να δίνει συνεχώς νέα στοιχεία και να προκαλεί καινούργια ερωτήματα, μέχρι το απρόσμενο και ευφυές φινάλε.

Η αρχή

Το βιβλίο αρχίζει με την εικόνα ενός ανθρώπου (δεν είναι άλλος από τον αφηγητή) που βρίσκεται στην ταράτσα ενός κτιρίου, έχοντας τοποθετήσει ένα όπλο στο στόμα του, στην προσπάθειά του να αυτοκτονήσει. Το σπίτι του έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από μια μεγάλη έκρηξη που δεν γνωρίζει τι την προκάλεσε, ενώ στη συνέχεια ο αφηγητής μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο για να μας απαλλάξει από τα ερωτήματα που μας ταλανίζουν σχετικά με το πώς κατέληξε σε αυτή τη κατάσταση. Το τέλος, όπως θα δούμε, θα ανατρέψει όσα νομίζαμε ότι γνωρίζουμε.

Ο κόσμος του Fight Club είναι βυθισμένος στη τρέλα, τη βιαιότητα αλλά ταυτόχρονα παραμένει προσγειωμένος, μέσα από τα μάτια των αντί-ηρώων του, στη πραγματικότητα.

Υπόθεση

Ένας υπάλληλος γραφείου πάσχει από αυπνίες με αποτέλεσμα να αναζητεί τρόπους να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση. Αρχίζει τις επισκέψεις σε κέντρα υποστήριξης αρρώστων για καρκινοπαθείς, παρόλο που δεν είναι άρρωστος, απ' όπου παίρνει ένα αίσθημα χαράς. Εκεί γνωρίζει την Μάρλα Σίνγκερ, η οποία και εκείνη νομίζει ότι είναι άρρωστη και αποτελεί το πρόσωπο που θα τον δεσμεύσει ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει από κοντά της. Στο δρόμο του συναντά έναν κατασκευαστή σαπουνιών, ονόματι Τάιλερ, μαζί με τον οποίον θα συμφωνήσει να φτιάξουν λέσχες πάλης στις οποίες ομάδες γιάπηδων θα παίζουν ξύλο μέχρι τελικής πτώσης, προσπαθώντας να αποβάλλουν την κοινωνική καταπίεση που τους διακατέχει. Μια ιστορία χάους, σαπουνιού και αναρχίας αποτελεί εν ολίγοις τη ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία ξεδιπλώνεται η πλοκή του βιβλίου. Ο κόσμος του Fight Club είναι βυθισμένος στη τρέλα, τη βιαιότητα, αλλά ταυτόχρονα παραμένει προσγειωμένος, μέσα από τα μάτια των αντί-ηρώων του, στη πραγματικότητα.

Οι κανόνες της λέσχης

Η λέσχη έχει μερικούς βασικούς κανόνες τους οποίους όλοι πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να συνεχίζουν να αποτελούν μέλη της:

  1. Να μην μιλάτε για το Fight club.
  2. Nα μην μιλάτε για το Fight club.
  3. Όταν κάποιος φωνάζει να σταματήσει ή κουράζεται ο αγώνας τελειώνει.
  4. Παλεύουμε μόνο ανά δυο.
  5. Ένας καβγάς τη φορά.
  6. Χωρίς παπούτσια και πουκάμισα.
  7. Οι καβγάδες θα διαρκούν όσο πρέπει.
  8. Αν είναι η πρώτη σας νύχτα στο Fight Club, πρέπει να πολεμήσετε.

Αργότερα προστίθενται και άλλοι κανόνες. Ο πρώτος είναι ότι κανένας δεν αποτελεί το κέντρο της λέσχης πάλης, εκτός από τους δύο άντρες που αγωνίζονται. Ο δεύτερος κανόνας είναι ότι οι αγώνες πάλης θα είναι πάντα δωρεάν για τα μέλη πάλης, κάτι που δίνει την ώθηση να διαμορφωθούν πολλές λέσχες πάλης σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο Τάιλερ σε αυτό το σημείο χρησιμοποιεί περίτεχνες αντί-καταναλωτικές μεθόδους και τεχνικές, ωθώντας τα μέλη από τις λέσχες να κάνουν επιθέσεις σε διάφορες εταιρείες. Μαζί με τα πιο αφοσιωμένα μέλη της λέσχης τελικά ο Τάιλερ θα διαμορφώσει το "Έργο Μακελειό" που αποτελεί το επόμενο βήμα της καταστροφικής τους δραστηριότητας, βάζοντας τον αφηγητή σε άσχημες υποψίες, καθώς τα πράγματα ωθούνται στα άκρα, με δυσμενείς συνέπειες για όλους. Ο αφηγητής θα προσπαθήσει να θέσει τέρμα στις λέσχες πάλης, αναζητώντας τον Τάιλερ που όμως έχει γίνει άφαντος.

alt
Τα πρόσωπα

Ο αφηγητής, που δεν κατονομάζεται ποτέ με το όνομά του, αποτελεί ένας άνθρωπο που έχει απογοητευτεί με την φιλοσοφία της σύγχρονης κοινωνίας που βασίζεται στον καταναλωτισμό. Κατοικεί σε ένα υπερσύγχρονο διαμέρισμα αλλά είναι απογοητευμένος από τη ζωή.

Αφηγητής
Ο αφηγητής, που δεν κατονομάζεται ποτέ με το όνομά του, αποτελεί ένας άνθρωπο που έχει απογοητευτεί με την φιλοσοφία της σύγχρονης κοινωνίας που βασίζεται στον καταναλωτισμό. Κατοικεί σε ένα υπερσύγχρονο διαμέρισμα αλλά είναι απογοητευμένος από τη ζωή. Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την αυπνία, που του έχει προκαλέσει ο ανιαρός σύγχρονος τρόπος ζωής, θα στραφεί σε έναν γιατρό ο οποίος τον καθησυχάζει ότι η κατάστασή του δεν είναι κάτι σοβαρό. Στη συνέχεια ο αφηγητής θα στραφεί σε ομάδες υποστήριξης αρρώστων με πραγματικά προβλήματα, στις οποίες θα βρει την ηρεμία του ύπνου του, μέσα από τα συναισθηματικά ξεσπάσματα που του προκαλούν τα δεινά του, με αποτέλεσμα να εθιστεί στο να συχνάζει συνεχώς εκεί.

Τάιλερ
Απογοητευμένος ο αφηγητής θα αποφασίσει να κάνει ταξίδι διακοπών. Επισκέπτεται μια έρημη παραλία, όπου εκεί συναντά τον Τάιλερ, έναν χαρισματικό άνθρωπο που παράγει σαπούνι για τα προς το ζην. Ένα βράδυ ο Τάιλερ δείχνει στον αφηγητή πώς να φτιάχνουν σαπούνι, ενώ στη συνέχεια του αποτυπώνει ένα σημάδι χρησιμοποιώντας ένα κουτί αλισίβας καίγοντάς του το χέρι. Ο Τάιλερ του δίνει τον αριθμό του τηλεφώνου του και μετά την επιστροφή του ο αφηγητής διαπιστώνει ότι το σπίτι του έχει ανατιναχτεί από μια ύποπτη έκρηξη. Τον Τάιλερ ακολούθως συναντά σε ένα μπαρ, οπού εκεί αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε ένα βρώμικο αγώνα που διαδραματίζεται σε μπαρ και χώρους στάθμευσης, προσελκύοντας την προσοχή των άλλων ανδρών. Οι αγώνες είναι σκληροί με κοψίματα και μώλωπες στα πρόσωπά τους, ενώ διαρκώς οι λέσχες πάλης αυξάνονται. Οι δυο άντρες δεν μένουν εκεί αλλά συνεχίζουν με το να αρχίζουν μια σειρά από νυχτερινές εργασίες, όπου διαπράττουν πράξεις αναρχίας και πολιτικής ανυπακοής.

Μεγάλος Μπομπ
Ένας μεσήλικας επιζών καρκίνου των όρχεων ο οποίος ανήκει σε μια ομάδα υποστήριξης που πηγαίνει ο αφηγητής. Ο Μπόμπ είναι ο πρώτος που θα ενθαρρύνει τον αφηγητή να κλαίει στις συνεδριάσεις της ομάδας υποστήριξης. Ο αφηγητής συναντά και πάλι τον Μπόμπ μετά την αποχώρησή του από τις ομάδες, όταν ο Μπόμπ γίνεται μέλος του Fight Club. Ο Μπόμπ σκοτώνεται όταν είναι σε επιχείρηση για το ''Έργο Μακελειού'', προτρέποντας τον αφηγητή να προσπαθήσει να κλείσει το Fight Club και το ''Έργο μακελειό'' που είχε δημιουργήσει ο Τάιλερ.

Αγγελικό πρόσωπο
Ένας νεαρός άνδρας που διασκεδάζει στο Fight Club. Δεσμεύεται με αφοσίωση στο Fight Club και αργότερα επίσης στο ''Έργο Μακελειού''. Γνωρίζει άλλη μια σκληρή ήττα στα χέρια του Αφηγητή, αφήνοντας για άλλη μια φορά το όμορφο πρόσωπό του πρησμένο και παραμορφωμένο.

Ντετέκτιβ
Ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας ερευνά την έκρηξη στο σπίτι του αφηγητή. Μετά την συνομιλία με τον αφηγητή από το τηλέφωνο για την ύποπτη φύση της έκρηξης, του ζητά να μην εγκαταλείψει την πόλη.

Αφεντικό του αφηγητή
Το ανώνυμο αφεντικό παρουσιάζεται ολοένα και πιο φτωχικά σε όλο το μυθιστόρημα. Είναι εμπνευσμένος από τον Τάιλερ και ο αφηγητής συνειδητοποιεί ότι, υπό το πρόσχημα του Τάιλερ, έχει παγιδέψει με εκρηκτικά την οθόνη του υπολογιστή του αφεντικού του, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

Μάρλα
altΣε αυτές τις ομάδες υποστήριξης θα γνωρίσει τη Μάρλα Σίνγκερ. Η ίδια είναι μια γυναίκα που νιώθει άρρωστη, αλλά στην ουσία προσποιείται ότι πεθαίνει από την αρρώστια της. Μαζί της ο αφηγητής θα ξεχάσει τα συναισθηματικά του ξεσπάσματα και κλάματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί. Ένα βράδυ ο αφηγητής βλέπει ένα όνειρο, όπου ο ίδιος έχει σεξουαλικές σχέσεις με τη Μάρλα Σίνγκερ. Το επόμενο όμως πρωί, ο Τάιλερ του λέει ότι συνάντησε τη Μάρλα χθες το βράδυ και οι δυο τους έκαναν σεξ. Ο Αφηγητής είναι οργισμένος, καθώς η Μάρλα ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να απολαύσει τις ομάδες υποστήριξης. Έχοντας την εικόνα της Μάρλας στο μυαλό του θα αποσύρει την προσοχή του από τον Τάιλερ. Ο αφηγητής έρχεται στο σπίτι κάθε μέρα από τη δουλειά του για να ακούσει τη Μάρλα και τον Τάιλερ να κάνουν σεξ και να μιλούν μεταξύ τους με τα ονόματά τους. Ο Αφηγητής τρέχει πίσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και καλεί τη Μάρλα να μάθει αν είχε σεξουαλική επαφή με τον Τάιλερ. Η Μάρλα ενοχλημένη από την συμπεριφορά του κατορθώνει να το παραδεχτεί. Όταν ο αφηγητής τη ρωτά ποιο είναι το όνομά του εκείνη του απαντά ότι είναι ο Τάιλερ.

Όλοι πλέον αποκαλούν τον αφηγητή με το προσωνύμιο ''Κύριε', εννοώντας ότι πρόκειται για τον ίδιο τον Τάιλερ. Όπου και αν πάει τον φωνάζουν έτσι, μέχρι και τα μέλη από τις λέσχες πάλης. Ο αφηγητής αναζητά απεγνωσμένα τον Τάιλερ, ο οποίος έχει χαθεί μετά το ''Έργο μακελειού'' που είχε οργανώσει, χωρίς να δώσει σημεία ζωής. Όλοι του λένε ότι είναι στο Σιάτλ και εκεί ο αφηγητής καταφεύγει για να τον βρει.

Ρέιμοντ Χέσελ
Ένας υπάλληλος παντοπωλείου που ο αφηγητής απειλεί με θάνατο κατά τη διάρκεια μιας «ανθρωποθυσίας", την ανάθεση της οποίας έχει δώσει ο Τάιλερ. Ο αφηγητής κρατά ένα όπλο στο κεφάλι του Ρέιμοντ Χέσελ και τον ρωτάει τι πραγματικά ήθελε να κάνει στη ζωή του. Ο Χέσελ παραδέχεται ότι ήθελε να γίνει κτηνίατρος, αλλά αυτό απαιτούσε πολύ μεγάλη εκπαίδευση. Ο αφηγητής παίρνει το δίπλωμα οδήγησής του και λέει στον Χέσελ ότι θα κάνει έλεγχο σε αυτόν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αν κατά την επιστροφή του δεν εργάζεται, τότε ο αφηγητής λέει ότι θα τον σκοτώσει.

Μηχανικός
Ένα μέλος της λέσχης πάλης που ειδικεύεται στην επισκευή αυτοκινήτων και ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να φτιάξει οποιοδήποτε όχημα. Ο μηχανικός παίρνει τον αφηγητή από την εργασία του και τον ωθεί να ολοκληρώσει μια ''ανθρώπινη θυσία", καθώς και ''λιποαναρρόφηση από τους γοφούς των πλουσιότερων Αμερικανών'' για την παραγωγή σαπουνιού. Προετοιμάζει μια τούρτα γενεθλίων για τον αφηγητή. Κατά τη διάρκεια της κίνησης οι δύο άνδρες αγωνίζονται για τον έλεγχο του αυτοκινήτου, όμως ο αφηγητής προσπαθεί να συντρίψει το όχημα σκόπιμα.

Ένας μπάρμαν που ο αφηγητής τον συναντά στο Σιάτλ, ενώ ψάχνουν για τον Τάιλερ, τον ωθεί να ανακαλύψει ότι ο ίδιος ο αφηγητής και ο Τάιλερ είναι το ίδιο πρόσωπο.

Μπάρμαν
Ένας μπάρμαν που ο αφηγητής τον συναντά στο Σιάτλ, ενώ ψάχνουν για τον Τάιλερ. Αποκαλεί τον αφηγητή "Ο κύριος Ντάρντεν": Δεν είναι κανείς εδώ να μας ακούσει κύριε Ντάρντεν. Χθες το βράδυ είχαμε είκοσι εφτά απώλειες. Το μέρος αδειάζει κάθε βράδυ μετά από τη Λέσχη Πάλης και οδηγεί τον Αφηγητή στη θέαση της πραγματικότητας, δηλαδή τον ωθεί να ανακαλύψει ότι ο ίδιος ο αφηγητής και ο Τάιλερ είναι το ίδιο πρόσωπο.

Χλόη
Μια γυναίκα που ο αφηγητής τη συναντά σε μια ομάδα υποστήριξης. Η Χλόη έχει καρκίνο στον εγκέφαλο και είναι αντιμέτωπη με το θάνατο. Την βλέπουμε να κάνει επιθετικές σεξουαλικές προτάσεις προς τον Αφηγητή, εξηγώντας του ότι θέλει να κάνει πραγματικό σεξ ξανά προτού πεθάνει. Αργότερα, ο αφηγητής ακούει για το θάνατό της, μέσω της αδελφής της, Γκλέντα.

Κυρία
Ο οικοδεσπότης ενός περίτεχνου πάρτι που εργαζόταν ο Τάιλερ σαν προμηθευτής. Ο Τάιλερ αφηγείται την ιστορία του πώς οδήγησε την Κυρία σε συναισθηματική κατάρρευση, αφήνοντας ένα σημείωμα στο υπνοδωμάτιό της, υποστηρίζοντας ότι είχε κατουρήσει σε ένα από τα ακριβά μπουκάλια αρώματός της. Η Κυρία έγινε τρελή, ρίχνοντας όλα τα μπουκάλια στην τουαλέτα, αμφισβητώντας την αξία των σχέσεων της με το σύζυγό της και τους φίλους.

Διαστημοπίθηκοι
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από τον αφηγητή προκειμένου να περιγράψει τα ανώνυμα μέλη του ''Έργου Μακελειού''.

Αστυνομικός διευθυντής του Σιάτλ
Ο Αστυνομικός διευθυντής θέλει να πατάξει τις θέσεις των αγώνων πάλης γύρω από την πόλη του Σιάτλ, με αποτέλεσμα ο Τάιλερ και άλλα μέλη του ''Έργου μακελειού'' να του κάνουν μια επίσκεψη. Πείθουν τον διοικητή να ματαιώσει την έρευνά του, απειλώντας τον με ευνουχισμό. Ο Τάιλερ λέει στον διευθυντή ότι θα του αποστείλουν τον ένα από τους όρχεις του στους New York Times και τον άλλο στους Los Angeles Times. Από ένα στη κάθε εφημερίδα. Κάτι σαν δελτίο τύπου. Με άλλα λόγια καταστρέφει έτσι την φήμη του διευθυντή και οποιαδήποτε ευκαιρία για πολιτική καριέρα.

Ψευδαίσθηση
altΕνώ νομίζει ο αφηγητής ότι είναι ο Τάιλερ αρχίζει και βιώνει το παραλήρημα της ψευδαίσθησης σιγά-σιγά, καθώς τα μέλη της Λέσχης Πάλης τον πετούν έξω από το χώρο, διότι δεν πιστεύουν τίποτα από όσα τους λέει, προσγειώνοντάς τον απότομα στην πραγματικότητα.

''Μα είμαι ο Τάιλερ Ντάρντεν. Εγώ επινοήσα τη Λέσχη Πάλης. Η Λέσχη Πάλης είναι δική μου. Εγώ έγραψα αυτούς τους κανόνες. Κανένας σας δεν θα ήταν εδώ πέρα αν δεν ήμουν εγώ. Και εγώ λέω, τέρμα!''
''Προετοιμαστείτε για αποβολή μέλους σε τρία, δύο, ένα''.
''Ο κύκλος των αντρών σκάει πάνω μου, και διακόσια χέρια με γραπώνουν και με σηκώνουν, με χέρια και πόδια ανοιχτά, προς το φως''.
(...)
''Σε εκατό πόλεις, η Λέσχη Πάλης εξακολουθεί να υπάρχει χωρίς εμένα.''

Λύτρωση

Στην προσπάθειά του ο αφηγητής να σταματήσει τον Τάιλερ και τους οπαδούς του, μαθαίνει ότι αυτός είναι ο Τάιλερ. Ενώ ο Τάιλερ ξεκίνησε στην αρχή ως φίλος του αφηγητή, στη πορεία αποδεικνύεται εχθρός του, ενώ στο τέλος καταλήγει να είναι μέρος της προσωπικότητας του ίδιου του αφηγητή.

Στο τέλος ο Τάιλερ σχεδιάζει να πεθάνει ως μάρτυρας για το ''Έργο Μακελειού'', όμως αντίθετα ο αφηγητής προσπαθεί να τον σταματήσει (τον ίδιο του τον εαυτό στην ουσία). Στις προσπάθειές του να σταματήσει τον Τάιλερ, κάνει ειρήνη με την Μάρλα -που γνώριζε πάντα τον αφηγητή ως Τάιλερ- και εξηγεί σε αυτήν ότι δεν είναι ο Τάιλερ Ντάρντεν.

Ο αφηγητής τελικά αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τον Τάιλερ στην οροφή του κτιρίου. Ο αφηγητής στέκεται ακίνητος με την απειλή όπλου του Τάιλερ να βρίσκεται στο στόμα του. Το κτίριο είναι γεμάτο εκρηκτικά που αναμένεται να εκραγούν σε λίγο. Η Μάρλα ακολούθως καταφτάνει στην ταράτσα με μία από τις ομάδες υποστήριξης. Παρόλο που υπάρχουν παντού εκρηκτικά δεν φοβούνται, αλλά μένουν εκεί και προσπαθούν να τον πείσουν να μην βάλει τέλος στη ζωή του.

Η Μάρλα τώρα δείχνει να ξεχωρίζει τον Τάιλερ από τον αφηγητή:

''Όχι ότι σ'αγαπώ ή τίποτα τέτοιο, φωνάζει η Μάρλα, αλλά νομίζω πως κι εγώ σε γουστάρω.''
''Ένα λεπτό''.
''Η Μάρλα γουστάρει τον Τάιλερ.''.
''Όχι, εσένα γουστάρω, λέει η Μάρλα. Ξέρω να σας ξεχωρίσω.''.
Κατόπιν ο Τάιλερ εξαφανίζεται, γιατί "ο Τάιλερ ήταν ψευδαίσθηση του εαυτού του''. Καθώς ο Τάιλερ έχει φύγει, ο αφηγητής περιμένει η βόμβα να εκραγεί και να τον σκοτώσει. Ωστόσο, η βόμβα δεν προκαλεί έκρηξη, καθώς ο Tάιλερ έχει αναμίξει τα εκρηκτικά με παραφίνη.
''Και τίποτα.''
''Δεν εκρήγνυται με τίποτα''.
''Με την κάννη του όπλου χωμένη στο καλό μου μάγουλο, λέω, Τάιλερ, ανακάτεψες τη νιτρογλυκερίνη με παραφίνη, ε;''.
''Πρέπει να το κάνω''.
''Πλησιάζουν τα ελικόπτερα της αστυνομίας''.
''Κι εγώ τραβώ τη σκανδάλη''.

alt

Το τέλος

Ακόμα ζωντανός και κρατώντας το όπλο ο αφηγητής αποφασίζει να κάνει την πρώτη του απόφαση πραγματικότητα: βάζει το πιστόλι στο στόμα του και πυροβολεί τον εαυτό του. Λίγο καιρό αργότερα, ξυπνά σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, πιστεύοντας ότι είναι νεκρός και έχει πάει στον Παράδεισο. Το βιβλίο τελειώνει με τα μέλη του ''Έργου Μακελειού'' που εργάζονται, ενώ ο αφηγητής λέει ότι τα σχέδιά τους εξακολουθούν να συνεχίζονται και ότι αναμένεται ο Τάιλερ να επιστρέψει πίσω.

Όπως και εκείνος αγωνίζεται τα ξεπεράσει τα ψυχολογικά του αδιέξοδα, έτσι και εμείς προσπαθούμε να βρούμε μια λύση στο πολύπλοκο νόημα της υπόθεσης που ακροβατεί μεταξύ ρεαλισμού και οφθαλμαπάτης,.

Γενική αποτίμηση

Το Fight Club τελικά καταφέρνει να περάσει πολλά μηνύματα μέσα από την φιλοσοφικά άρτια κοσμοθεωρία του, κάτι που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Ο συνδυασμός συνοπτικότητας, δράσης, κωμικών σκηνών, κινηματογραφικής αγωνίας, βίας, χάους και αναρχίας δίνει στον αναγνώστη την αίσθηση ότι ο ίδιος είναι ο πρωταγωνιστής.

Η κυριαρχία του πρώτου προσώπου αφήγησης, μέσα από το οποίο βιώνουμε τα γεγονότα της ιστορίας, μας αφήνει μια αίσθηση συμπάθειας προς τον ήρωα που, όπως και εκείνος αγωνίζεται τα ξεπεράσει τα ψυχολογικά του αδιέξοδα, έτσι και εμείς προσπαθούμε να βρούμε μια λύση στο πολύπλοκο νόημα της υπόθεσης που ακροβατεί μεταξύ ρεαλισμού και οφθαλμαπάτης, ύπνιου και ξύπνιου, αλήθειας και ψέμματος, λογικής και τρέλας.

* Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΙΑΚΑΣ είναι φιλόλογος και αρθρογράφος.

altFight Club
Chuck Palahniuk
Μτφρ. Γιάννης Πολύζος
Οξύ 2015
Σελ. 224, τιμή εκδότη €14,43

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ CHUCK PALAHNIUK

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

Για το μυθιστόρημα της Κάρολ Σιλντς [Carol Shields] «Πέτρινα ημερολόγια» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: © Shelby Miller/Unspalsh. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Υπάρχει ...

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν [James Baldwin] «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Kεντρική εικόνα: © U.S. National Archives and Records Administration.

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου

Σε όλα τα μυ...

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

Για το μυθιστόρημα της Βιρζινί Ντεπάντ [Virginie Despentes] «Αγαπητέ μαλάκα» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: © Mehrnegar Dolatmand/Unsplash.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Έπρεπε να το περιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ