han gang 1

Για το μυθοπλαστικό έργο της Χαν Γκανγκ (Han Kang) «Λευκό» (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: Η συγγραφέας. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Λευκό χάπι, λευκά μαλλιά, φεγγάρι, χιόνι, αλάτι, γλάρος, ζάχαρη, λευκή σελίδα, λευκό χαμόγελο, σάβανο. Μέσα σε ένα γκρίζο κόσμο, του οποίου οι σκιές αρκετές φορές είναι εκφοβιστικές και το μαύρο περιζώνει την ύπαρξη απειλητικά, η άσπιλη λευκότητα -ακόμη κι αν εμφανίζεται σε πράγματα που δεν τους δίνουμε μεγάλη σημασία- μοιάζει σαν μια ήσυχη νησίδα που περιθάλπει.

Μια σπουδή στην ιερότητα του λευκού είναι το υβριδικό βιβλίο της Νομπελίστριας Χαν Γκανγκ Λευκό. Διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενά της ως προς την ανάπτυξή του, αλλά όχι και ως προς τη θεματική του. Είναι υβριδικό, καθώς αποτελείται από μικρά κεφάλαια, τα οποία κάποιες φορές έχουν τη δραστική λειτουργικότητα ενός πεζοποιήματος κι άλλες φορές στηρίζονται σε μια φευγαλέα παρατήρηση του κόσμου που περιβάλλει την αφηγήτρια-συγγραφέα.

Η εικαστική πλευρά

Οι φωτογραφίες που συμπληρώνουν την έκδοση υποσημειώνουν περαιτέρω την υποβλητική ησυχία που προσφέρει το λευκό χρώμα, ενώ τα λευκά περιθώρια των τυπωμένων σελίδων, ακόμη κι αυτά έχουν τη σημασία τους. Θα έλεγε κανείς πως πρωτίστως τούτο το βιβλίο χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ως μια εικαστική πρόταση κι ύστερα ως συγγραφική. Έτσι που η μια πλευρά να συμπληρώνει και να συνομιλεί με την άλλη.

kastaniotis gang leyko

Τούτη τη φορά η Χανγκ δεν προστρέχει στον κόσμο της μυθοπλασίας για να δώσει μορφή σε πλάσματα που κινούνται μεταξύ ζωής και θανάτου. Εδώ η αρχή και το πέρας της ζωής περιστοιχίζονται από καθαρά αυτοβιογραφικές στιγμές. Είναι ένας προσωπικός νυγμός αυτό το βιβλίο. Μια γάζα σε ένα ανεπούλωτο τραύμα.

Η οικογενειακή ιστορία

Η Γκανγκ δεν ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας. Πριν από αυτή είχε γεννηθεί η αδελφή της που πρόλαβε να ζήσει μόλις δύο ώρες. Το βρέφος γεννήθηκε πρόωρα κάτω από αντίξοες συνθήκες (στην πραγματικότητα, η μητέρα της το γέννησε μόνη της στο σπίτι) και παρά τη σπαραχτική της επίκληση, «Μην πεθάνεις, σε παρακαλώ, μην μου πεθάνεις!», εκείνο έκλεισε για πάντα τα μάτια του, πριν καν προλάβει να αντιληφθεί το θαύμα της ζωής. Τα ζιπουνάκια και οι φασκιές του, όλα λευκά, έγιναν στη συνέχεια τα ρούχα που το ακολούθησαν στον τάφο του. Λευκό παντού.

politeia deite to vivlio 250X102

Η Γκανγκ εισδύει στον τρεμάμενο κόσμο της προσωπικής ενθύμησης βρισκόμενη σε μια ευρωπαϊκή πόλη του βορρά, η οποία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε υποστεί κάμποσα δεινά από τους ναζί. Μόνη σε έναν ξένο τόπο, αφήνει στο σκληρό οικογενειακό παρελθόν να εισβάλει στο μυαλό της και να το εποικήσει. Οι λέξεις, το λυτρωτικό αποκούμπι ενός συγγραφέα, έρχονται να δώσουν σχήμα στον άρρητο πόνο.

Η ποίηση της απώλειας

Η ποίηση της απώλειας, αλλά και η απώλεια ως ποίηση ζωής για όσους έμειναν να θυμούνται τους χαμένους. Η μεγάλη της αδελφή που δεν κατάφερε να περπατήσει μέσα στον κόσμο, μεγαλώνει μέσα στο βιβλίο. Τι θα συνέβαινε αν ζούσε, διερωτάται η Γκανγκ.

Ενδέχεται η ίδια να μην είχε γεννηθεί, ενώ τώρα έχει πάρει τη θέση της. Μα, ακόμη κι αν ζούσαν και οι δύο, εκείνη, η μεγάλη, θα ορμήνευε την μικρότερη, θα την στήριζε και θα τη νουθετούσε. Αντ’ αυτών, έρχεται το παρηγορητικό λευκό να καλύψει τα κενά που όρισε ο θάνατος.

Η θρησκευτικότητα του λευκού (ανεξαρτήτως της θρησκείας του καθενός) που περιτριγυρίζει τον κόσμο της Γκανγκ στέργει, βοηθάει, επουλώνει, ομνύει στην ηρεμία

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Σε ένα υποκειμενικό «Εγώ», σε ένα αντικειμενικό «Εσύ» και σε ένα λυτρωτικό «Καθετί λευκό». Αν η είσοδος στο ναό της ενθύμησης είναι το πρώτο μέρος, τότε το ενδιάμεσο είναι το τέμπλο και το τελευταίο μέρος επέχει τη θέση του Ιερού Βήματος. Η θρησκευτικότητα του λευκού (ανεξαρτήτως της θρησκείας του καθενός) που περιτριγυρίζει τον κόσμο της Γκανγκ στέργει, βοηθάει, επουλώνει, ομνύει στην ηρεμία, αφίσταται από τον θάνατο, γνωρίζοντας όμως πως αυτός (ο μέγας διαιρέτης) πάντα θα υπάρχει για να ολοκληρώνει τον κύκλο της ύπαρξης. Ακόμη κι αν για κάποιους έρχεται πάρα πολύ νωρίς.

Η πράξη της ζωής

Η Γκανγκ μάς υπενθυμίζει κάτι που η τύρβη της καθημερινότητας το αποσπά από τους λογισμούς μας. Η πράξη τού να ζεις, ή να μην πεθαίνεις, είναι ένα επίπονο κατόρθωμα. Δεν είναι τόσο προφανές όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Κάθε ανάσα είναι ένα κέρδος, μια νίκη του ανθρώπου που θέλει να συνεχίσει την πορεία του.

Μας λέει με τρόπο ανεπιτήδευτα όμορφο πως κάθε στιγμή είναι ένα άλμα προς τα εμπρός από το χείλος ενός αόρατου γκρεμού, όπου οι αιχμηρές άκρες του χρόνου ανανεώνονται συνεχώς. Σηκώνουμε το πόδι μας από το στέρεο έδαφος όλης της ζωής που έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής και κάνουμε αυτό το επικίνδυνο βήμα στον άδειο αέρα.

han kang nobel

Παυσίλυπο

Ποιος μπορεί να πει αν ένα βιβλίο έχει τη δύναμη να λειτουργήσει ως παυσίλυπο; Για κάποιους, ναι, έχει τέτοια δύναμη. Η τέχνη υπάρχει και για τον παρηγορητικό της ρόλο. Τούτο το βιβλίο, καίτοι εκκινεί από έναν πρόωρο θάνατο, στρέφει το βλέμμα σε καθετί λευκό που ενυπάρχει στον κόσμο μας.

Σε όλο το βιβλίο, η Χαν Γκανγκ γλιστράει ανάμεσα σε μεταφορικούς και κυριολεκτικούς επιδέσμους τραυμάτων και ουλών.

Μια λευκή πεταλούδα, το σπυρί του ρυζιού, μια μανόλια, ένα λευκό σκυλί, τα αφρισμένα κύματα. Το χιόνι που λιώνει σαν να συμβολοποιεί την ίδια τη ζωή που εξαχνώνεται έτσι απλά. Σε όλο το βιβλίο, η Χαν Γκανγκ γλιστράει ανάμεσα σε μεταφορικούς και κυριολεκτικούς επιδέσμους τραυμάτων και ουλών. Ζωγραφίζει πάνω από τις κηλίδες σκουριάς που άφησε ο χρόνος. Επουλώνει και επουλώνεται. Γράφει και γράφεται. Γεμίζει το κενό με λέξεις, αλλά όχι εντελώς. Σαν τα περιθώρια που διατηρούνται στη σελίδα να είναι κι αυτά ένα κείμενο που επίκειται να γραφτεί – να ζήσει.

Η υπόσχεση

Η συγγραφέας κλείνει το βιβλίο με μια υπόσχεση. Σαν να ανάβει ένα αναθηματικό κερί. Το κορίτσι της οικογένειας που έμελλε να ζήσει θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να ζει και μέσα απ’ αυτό να αναπνέει και η χαμένη αδελφή του. Της λέει πως θα νιώθει την παρουσία της σε καθετί λευκό. Καθόλα άρτια η μετάφραση της Δέσποινας Κανελλοπούλου.

Η έκδοση συμπληρώνεται με ένα επίμετρο. Πρόκειται για τη διάλεξη της Χαν Γκανγκ κατά τη βράβευσή της από τη Σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2024. Αξίζει να διαβαστεί κι αυτή με περισσή προσοχή, καθώς περιλαμβάνει πολλά από τα συγγραφικά της credo.

* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 


Δυο λόγια για τη συγγραφέα

Η Χαν Γκανγκ γεννήθηκε το 1970 στην πόλη ΓκουάνγκΤζου της Νότιας Κορέας. Σπούδασε Κορεατική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο ΓιόνΣε. Στα γράμματα εμφανίστηκε με ποίηση το 1993. Τα πρώτα πεζογραφήματά της κυκλοφόρησαν το 1995.

han kang

Το μυθιστόρημα Η χορτοφάγος (2007) χάρισε στην ίδια παγκόσμια αναγνώριση, όταν η αγγλική του μετάφραση (2015) κατέκτησε το Διεθνές Βραβείο Booker 2016. Έχει εκδώσει επίσης τις συλλογές διηγημάτων Τα φρούτα της γυναίκας μου (2000) και Η σαλαμάνδρα της φωτιάς (2012), καθώς και τα μυθιστορήματα Μαύρο ελάφι (1998), Τα κρύα σου χέρια (2002), Φυσάει αέρας, πήγαινε (2010), Μάθημα ελληνικών (2011), Ανθρώπινες πράξεις (2014) και Δεν ξεχνώ (2021). Εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Ινστιτούτου Τεχνών της Σεούλ, όπου και ζει. Τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 «για την έντονη ποιητική πεζογραφία της που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής». 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η απόδειξη της αθωότητάς μου» του Τζόναθαν Κόου (κριτική) – Πρότυπο παρωδιακού μυθιστορήματος

«Η απόδειξη της αθωότητάς μου» του Τζόναθαν Κόου (κριτική) – Πρότυπο παρωδιακού μυθιστορήματος

Για το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Κόου [Jonathan Coe] «Η απόδειξη της αθωότητάς μου» (μτφρ. Άλκηστις Τριμπέρη, εκδ. Πόλις).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Διαβάζοντας κανείς το τελευταίο έργο του Βρετανού συγγραφέα, μαθαίνει πώς χτίζεται με μ...

«Το φθινόπωρο του πατριάρχη» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (κριτική) – Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει και καταστρέφεται

«Το φθινόπωρο του πατριάρχη» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (κριτική) – Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει και καταστρέφεται

Για το μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel Garcia Marquez) «Το φθινόπωρο του πατριάρχη» (μτφρ. Δέσποινα Δρακάκη, εκδ. Ψυχογιός).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Οκτώ χρόνια από τα ...

«Η χρονιά που μιλήσαμε με τη θάλασσα» του Αντρές Μοντέρο (κριτική) – Νεκροί, ζωντανοί, σε μια θάλασσα γεμάτη ιστορίες

«Η χρονιά που μιλήσαμε με τη θάλασσα» του Αντρές Μοντέρο (κριτική) – Νεκροί, ζωντανοί, σε μια θάλασσα γεμάτη ιστορίες

Για το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο (Andres Montero) «Η χρονιά που μιλήσαμε με τη θάλασσα» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου, εκδ. Διόπτρα).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στον Αντρές Μοντέρο αρέσουν οι ιστορίες. Προφανώς, ως συγγραφέα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου: Στον Κυριάκο Μαργαρίτη το βραβείο Μυθιστορήματος

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου: Στον Κυριάκο Μαργαρίτη το βραβείο Μυθιστορήματος

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου για εκδόσεις του 2024. Τα βιβλία που τιμήθηκαν στις κατηγορίες Ποίησης, Μυθιστορήματος, Διηγήματος, Δοκιμίου και Νέου Λογοτέχνη. Κεντρική εικόνα: Ο Κυριάκος Μαργαρίτης.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Ανάμεσα σε τόσους δρόμους» του Πάμπλο Χοφρέ – Ένα μακρύ υπερποιητικό ταξίδι

«Ανάμεσα σε τόσους δρόμους» του Πάμπλο Χοφρέ – Ένα μακρύ υπερποιητικό ταξίδι

Για την ποιητική συλλογή του Χιλιανού Πάμπλο Χοφρέ (Pablo Jofré) «Ανάμεσα σε τόσους δρόμους – Συγκεντρωμένα ποιήματα 2009-2019 (δίγλωσση έκδοση, ελληνικά-ισπανικά)» (μτφρ. Μαρία Καραλή, Αλίκη Μανωλά, Ιφιγένεια Ντούμη, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, εκδ. Σαιξπηρικόν). Εικόνα: Εξώφυλλο της χιλιανής έκδο...

Κείμενα «με τη βοήθεια» Τεχνητής Νοημοσύνης: Πώς παράγονται και πώς ξεχωρίζουν – Κάποιες σκέψεις

Κείμενα «με τη βοήθεια» Τεχνητής Νοημοσύνης: Πώς παράγονται και πώς ξεχωρίζουν – Κάποιες σκέψεις

Πώς γράφει η Τεχνητή Νοημοσύνη; Πώς αναπαριστά την πραγματικότητα, και πώς, από «εργαλείο», καταλήγει να εργαλειοποιεί τον χρήστη της; Θα μπορούσε ποτέ ένα πρόγραμμα ΤΝ να γράψει όπως ο Φλομπέρ; Εικόνα: Από την ταινία «Her» (2013). 

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η φωλιά» του Γιώργου Ψωμιάδη (προδημοσίευση)

«Η φωλιά» του Γιώργου Ψωμιάδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το ομότιτλο διήγημα της συλλογής διηγημάτων του Γιώργου Ψωμιάδη «Η φωλιά», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ἡ φωλιὰ 

Τὸ φορτη...

«Ο δρόμος προς τα αστέρια» της Ίνβιλ Χ. Ρισχέι (προδημοσίευση)

«Ο δρόμος προς τα αστέρια» της Ίνβιλ Χ. Ρισχέι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ίνβιλ Χ. Ρισχέι [Ingvild H. Rishøi] «Ο δρόμος προς τα αστέρια» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 13 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ζήτω η Άγκαθα Κρίστι» της Μάρως Δούκα (προδημοσίευση)

«Ζήτω η Άγκαθα Κρίστι» της Μάρως Δούκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα «Ζήτω η Άγκαθα Κρίστι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στον Ορέστη

Ολιγ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας

Δώδεκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που μόλις εκδόθηκαν. Τρία από αυτά είναι επανεκδόσεις.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Βασίλης Γκουρογιάννης, ...

Ημερολόγια καρκίνου, η γραφή που θεραπεύει: Λορντ και Νικολαΐδου, δύο γυναίκες, δύο καταγραφές της εμπειρίας με τη νόσο

Ημερολόγια καρκίνου, η γραφή που θεραπεύει: Λορντ και Νικολαΐδου, δύο γυναίκες, δύο καταγραφές της εμπειρίας με τη νόσο

Παράλληλη ανάγνωση των προσωπικών ημερολογίων, δύο συγγραφέων που νόσησαν με καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για τα: «Ημερολόγια καρκίνου» (μτφρ. Ισμήνη Θεοδωροπούλου, εκδ. Κείμενα) της Όντρι Λορντ και «Καλά και σήμερα» (εκδ. Μεταίχμιο, 2015) της Σοφίας Νικολαΐδου.

Γράφει η Φανή Χατζή

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία από την πρώτη λογοτεχνική σοδειά του φθινοπώρου

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία από την πρώτη λογοτεχνική σοδειά του φθινοπώρου

Δεκαπέντε βιβλία μεταφρασμένες πεζογραφίας τα οποία εκδόθηκαν πρόσφατα προμηνύουν ένα συναρπαστικό αναγνωστικό χειμώνα.

Γράφει η Φανή Χατζή

Το φθινόπωρο εγκαινιάζει πάντα μια φρενήρη εκδοτική σεζόν που κλιμακώνεται λίγο πριν από τις γιορτές. Βουτώντας ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ