lucarelli

Θεωρείται –δικαίως– ο σημαντικότερος εν ζωή Ιταλός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας. Με αφορμή την επανέκδοση της «Τριλογίας του Φασισμού» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Διόπτρα) θυμόμαστε τα σημαντικότερα βιβλία του Κάρλο Λουκαρέλλι [Carlo Lucarelli] που τον έχουν καταξιώσει διεθνώς. 

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου 

Ο Κάρλο Λουκαρέλλι είναι ίσως ο σημαντικότερος εν ζωή Ιταλός συγγραφέας του αστυνομικού μυθιστορήματος, και πιο συγκεκριμένα του μεσογειακού νουάρ. Ήδη από την εποχή που σπούδαζε λογοτεχνία και ιστορία, άρχισε να γράφει το βιβλίο που έμελλε να είναι η πρώτη περιπέτεια του αστυνόμου ντε Λούκα. Ακολούθησαν άλλα δύο βιβλία, που μαζί με το πρώτο αποτελούν την Τριλογία του Φασισμού, ενώ ο συγγραφέας έχει γράψει τρία ακόμα μυθιστορήματα με ήρωα τον αστυνόμο ντε Λούκα.

Εκτός της συγγραφής, ο Λουκαρέλλι δημοσιογραφεί σε μεγάλες ιταλικές εφημερίδες, γράφει θεατρικά έργα και παιδικά βιβλία, και για αρκετά χρόνια παρουσίαζε τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα ανεξιχνίαστα εγκλήματα που είχαν συμβεί στην Ιταλία. Ο ίδιος διασκεύασε την Τριλογία του Φασισμού για την τηλεόραση, μια σειρά τεσσάρων επεισοδίων που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Τη νέα χιλιετία, ο συγγραφέας ασχολείται με τρεις διαφορετικές σειρές αστυνομικών μυθιστορημάτων, με καινούργιους ήρωες: την επιθεωρήτρια Γκράτσια Νέγκρο, τον επιθεωρητή Κολιάντρο και τον λοχαγό Κολάπρικο.

Πρόσφατα, επανεκδόθηκε στα ελληνικά, σε έναν τόμο, η εμβληματική Τριλογία του Φασισμού από τις εκδόσεις Διόπτρα, στη θαυμάσια μετάφραση της Δήμητρας Δότση.

Η Τριλογία του Φασισμού (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Διόπτρα)

Εν λευκώ. Ένα μουντό καλοκαίρι. Το μπουρδέλο της οδού Όκε.

dioptra lucarelli h trilogia tou fasismouΟ συγγραφέας προλογίζει τα δύο πρώτα μυθιστορήματα, εξηγώντας στους αναγνώστες πώς «γνώρισε» τον αστυνόμο ντε Λούκα και γιατί αποφάσισε να συνεχίσει τις περιπέτειές του. Στο «Εν λευκώ», την εποχή που ο Μουσολίνι είχε αποσυρθεί στο Σαλό όπου ίδρυσε την επονομαζόμενη Δημοκρατία του Σαλό (1943-1945), ο αστυνόμος ντε Λούκα πρέπει να εξιχνιάσει τον φόνο του Βιτόριο Ρέιναρντ, ενός νεαρού που διατηρούσε σχέσεις με την υψηλή κοινωνία την οποία προμήθευε με ναρκωτικά. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και τρόμου, ο ντε Λούκα θα κάνει αυτό που θεωρεί σωστό και θα αποκαλύψει τον δολοφόνο, παρά τις αντίθετες οδηγίες των ανωτέρων του που δεν θέλουν  να θίξουν τους ισχυρούς.

Στο «Ένα μουντό καλοκαίρι», ο ντε Λούκα προσπαθεί να ξεφύγει από τους παρτιζάνους που έχουν καταλάβει σχεδόν ολόκληρη τη βόρεια και κεντρική Ιταλία, διότι είναι επικηρυγμένος σαν συνεργάτης του φασιστικού καθεστώτος. Ένας παλιός γνωστός του όμως τον αναγνωρίζει και τον αναγκάζει να τον βοηθήσει στη διαλεύκανση της άγριας δολοφονίας μιας ολόκληρης οικογένειας χωρικών.

Στο «Μπουρδέλο της οδού Όκε», τον Απρίλιο του 1948 και στις παραμονές των δεύτερων μεταπολεμικών εκλογών της χώρας, ο ντε Λούκα πρέπει να εξιχνιάσει τον θάνατο ενός νεαρού κομμουνιστή, παρότι οι υψηλά ιστάμενοι τον πιέζουν να τον θεωρήσει αυτοκτονία.

Και στις τρεις ιστορίες, ο ντε Λούκα πάσχει από χρόνιες αϋπνίες και φοβάται την εκδίκηση και των δύο πλευρών, ενώ δεν ξεχνά ούτε στιγμή ότι το καθήκον του ως αστυνομικός είναι να ξεσκεπάζει τους δολοφόνους σε όποιο κοινωνικό στρώμα ή παράταξη κι αν βρίσκονται.

Ο ντε Λούκα ανήκει στο είδος του αστυνόμου-αντιήρωα που συναντάμε κυρίως στο μεσογειακό νουάρ. Υποφέρει από αϋπνίες, μεθάει και ταλαιπωρείται από hangover, έχει αδυναμία στον καφέ, δελεάζεται από τα κάλλη των όμορφων γυναικών που συναντάει στη διάρκεια της δουλειάς του και τρέμει, δικαίως, για τη ζωή του. Χάρη στις περιπέτειές του σχηματίζουμε μια καθαρή εικόνα της μεταπολεμικής Ιταλίας και των σπόρων ενός εμφυλίου που οι Ιταλοί κατάφεραν να αποφύγουν.

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα υπόλοιπα τρία βιβλία του Λουκαρέλλι με ήρωα τον ντε Λούκα, τα δύο από τα οποία συμπληρώνουν το πορτρέτο του αστυνόμου, αλλά και της Ιταλίας, μιας χώρας υπό την κατοχή των φασιστών και των Γερμανών.

patakis lucarelli thanasimo amarthmaΘανάσιμο αμάρτημα, (μτφρ: Μαρία Οικονομίδου, εκδ. Πατάκη)

«Υπάρχει ένα μελανό σημείο στο παρελθόν του επιθεωρητή Ντε Λούκα, κι αυτό γίνεται η αιτία να πέσει θύμα εκβιασμού. Είναι το θανάσιμο αμάρτημά του, με αποτέλεσμα ο επιθεωρητής να αρχίσει να καταδιώκει τον ίδιο του τον εαυτό.

Το διάστημα μεταξύ 25 Ιουλίου και 8 Σεπτεμβρίου 1943 είναι μια ταραγμένη περίοδος για την Ιταλία. Ο Μουσολίνι αποπέμπεται από την εξουσία και, σύντομα, η Ιταλία βρίσκεται υπό σκληρή γερμανική κατοχή.

Μέσα στο χάος εκείνων των ημερών, ο Ντε Λούκα, που εργάζεται στο Εγκληματολογικό της Μπολόνια, αναλαμβάνει μια έρευνα σχετικά με ένα ακέφαλο σώμα – κάτι που είναι ταυτόχρονα απλό και περίπλοκο. Απλό, γιατί πρόκειται για ανθρωποκτονία, απαιτεί λοιπόν έρευνα, τη συνήθη δουλειά λαγωνικού.

Περίπλοκο, επειδή η ιστορία λαμβάνει σύντομα πολιτικές προεκτάσεις που, δεδομένης της συγκυρίας, γίνονται πολύ επικίνδυνες. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση πρέπει να εξιχνιαστεί, έτσι είναι η φύση του Ντε Λούκα. Ακόμα και με το τίμημα να δεχτεί έναν συμβιβασμό...»

Μαύρος χειμώνας στη Μπολόνια, (μτφρ: Δήμητρα Δότση, εκδ. Πατάκη)

patakis lucarelli mavros xerimonas sthn bologna«Ιταλία, 1944. Η Μπολόνια ζει τον πιο «μαύρο» χειμώνα της. Η πόλη βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή και ασφυκτιά στη μέγγενη της παγωνιάς, πληγωμένη από τους βομβαρδισμούς.

Ο επιθεωρητής Ντε Λούκα νιώθει καθημερινά πως ζει μια κάθοδο στην Κόλαση• τώρα πια υπηρετεί στην Πολιτική Αστυνομία της Ιταλικής Κοινωνικής Δημοκρατίας.

Αυτού του ιδιότυπου φασιστικού κράτους με έδρα το Σαλό, που ίδρυσε ο Μουσσολίνι στη Βόρεια Ιταλία, σε συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία.

Ώσπου συμβαίνει κάτι. Στο κέντρο της Μπολόνιας, που το φρουρούν Γερμανοί στρατιώτες, εντοπίζονται τρία πτώματα.

Πρόκειται για τρεις δολοφονίες τις οποίες ο Ντε Λούκα θα αναγκαστεί να ερευνήσει για λογαριασμό τριών δια­φορετικών εντολέων με αντικρουόμενα συμφέροντα και απόλυτη βεβαιότητα πως μονάχα εκείνος μπορεί να τους βοηθήσει.»

patakis lucarelli italikh intrigkaΙταλική ίντριγκα, (μτφρ: Δήμητρα Δότση, εκδ. Πατάκη)

«Τo 1953, μετά από πέντε χρόνια επιβεβλημένης απομόνωσης, ο "πιο έξυπνος επιθεωρητής της ιταλικής αστυνομίας" επί φασισμού αναλαμβάνει και πάλι καθήκοντα σε μία από τις πολλές μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, ο Ντε Λούκα επιστρέφει στην Ιταλία του φεστιβάλ του Σανρέμο και των δολοφονιών, που γίνονται όλο και πιο ιδιόμορφες.

Από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου του 1953 μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου του 1954, κι ενώ η παγωμένη πόλη ανακαλύπτει τα φώτα και τις μουσικές της μεταπολεμικής καταναλωτικής ιταλικής κοινωνίας, ανάμεσα σε λάθη, παραπλανητικά στοιχεία και ανατροπές, χτίζεται το ψηφιδωτό της έρευνας.

Μόνο που αυτό που αντικρίζει στο τέλος ο επιθεωρητής Ντε Λούκα δεν του αρέσει καθόλου. O Λουκαρέλλι μάς παρουσιάζει μια πρωτόγνωρη Μπολόνια, υφαίνοντας ταυτόχρονα το πιο απρόβλεπτο, το πιο μυστηριώδες και απολαυστικό μυθιστόρημά του, όπου η κρυφή αλήθεια μιας εποχής που ποτέ δεν έλαβε τέλος ολοκληρωτικά ξεπροβάλλει μέσα από τα συναισθήματα και τη γλώσσα των πρωταγωνιστών».

Το τελευταίο αυτό βιβλίο με ήρωα τον ντε Λούκα περιγράφει τη μεταπολεμική Ιταλία και την ασφυκτική ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου που αφήνει σχετικά αδιάφορη την καινούργια τάξη των νεόπλουτων Ιταλών καταναλωτών.

Τέλος, από τις εκδόσεις Καστανιώτη έχουν κυκλοφορήσει δύο μυθιστορήματα του Κάρλο Λουκαρέλλι με ηρωίδα την επιθεωρήτρια Γκράτσια Νέγκρο.

kastaniotis loucarelli mera me th meraΜέρα με τη μέρα, (μτφρ: Δήμητρα Δότση, εκδ. Καστανιώτη)

«Γιατί το κυνήγι ενός αδίστακτου δολοφόνου, που κρύβεται πίσω από χιλιάδες προσωπεία, γίνεται για την Γκράτσια Νέγκρο ο χειρότερος εφιάλτης της ζωής της;

Τι συνδέει τρεις ζωές τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, τη ζωή του Βιτόριο (ενός επαγγελματία δολοφόνου, φονικού σαν πιτ μπουλ εκπαιδευμένου να σκοτώνει, που επικοινωνεί μόνο μέσω Ίντερνετ), του Άλεξ (φοιτητή που ζει μια ερωτική απογοήτευση και ακούει συνεχώς το μελαγχολικό τραγούδι του Λουίτζι Τένκο Un giorno dopo l'altro) και της Γκράτσια (αστυνομικού, παθιασμένης με το κυνήγι φυγόδικων που αναρωτιέται αν είναι ερωτευμένη με ένα τυφλό αγόρι), εκτός από την επιθυμία τους να δώσουν τέλος σε μια ύπαρξη που μοιάζει να μη βρίσκει διέξοδο;

Ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα μέχρι την τελευταία στιγμή και ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τη μελαγχολία της ύπαρξης.»

kastaniotis loucarelli ithela na petaksoΉθελα να πετάξω, (μτφρ: Δήμητρα Δότση, εκδ. Καστανιώτη)

«Εγώ δεν θέλω να βρω λύση. Εγώ θέλω εκδίκηση.Σε μια Μπολόνια που δεν είναι πια η ίδια, ένας δολοφόνος επιβάλλει τη δική του δικαιοσύνη απέναντι στην αδικία που αντικρίζει γύρω του. Μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να τον πολεμήσει. Η Γκράτσια Νέγκρο. Όμως ούτε κι εκείνη είναι πια η ίδια.

Και δεν θέλει πλέον ούτε καν να ακούει τη λέξη «σίριαλ κίλερ». Το μυθιστόρημα της οργής του σήμερα. Της απόλυτης, αθεράπευτης οργής. Το μυθιστόρημα των συναισθημάτων, της μοναξιάς, της αβεβαιότητας του σήμερα.»


* Η ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Τελευταίο της βιβλίο το αστυνομικό μυθιστόρημα «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» (εκδ. Μεταίχμιο).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ιούδας» του Άμος Οζ (κριτική) – Η Ιστορία, η προδοσία και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι

«Ιούδας» του Άμος Οζ (κριτική) – Η Ιστορία, η προδοσία και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι

Για το βιβλίο του Άμος Οζ «Ιούδας» (μτφρ. Μάγκι Κοέν, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: o Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής και πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ, επιθεωρεί στρατεύματα το 1957. 

Γράφει ο Μιχάλης Μοδινός 

Η παρ...

«Μια ιστορία με κοκαΐνη» του Μ. Αγκέεφ (κριτική) – Μυθιστόρημα των αισθήσεων και των παραισθήσεων

«Μια ιστορία με κοκαΐνη» του Μ. Αγκέεφ (κριτική) – Μυθιστόρημα των αισθήσεων και των παραισθήσεων

Για το μυθιστόρημα του Μ. Αγκέεφ [Μ. Αgueev] «Μια ιστορία με κοκαΐνη» (μτφρ. Σοφία Κορνάρου, εκδ. Ροές). Kεντρική εικόνα: πίνακας του Ηans Βaluschek (1870-1935).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Κάποιους συγγραφείς τους καλύπτει ο...

«Η λευκή καλύβα» του Τούρβαλντ Στεν (κριτική) – Η συγκάλυψη του παρελθόντος και το ένστικτο της επιβίωσης

«Η λευκή καλύβα» του Τούρβαλντ Στεν (κριτική) – Η συγκάλυψη του παρελθόντος και το ένστικτο της επιβίωσης

Για το μυθιστόρημα του Τούρβαλντ Στεν [Thorvald Steen] «Η λευκή καλύβα» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου, εκδ. Βακχικόν). Kεντρική εικόνα: από την ταινία «Tusk». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Ζούμε μονάχα λίγο. Ξέρουμε μόνο κάτ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Από την απόλυτη επιτυχία στη συνειδητοποίηση. Ο Μιχάλης Αλμπάτης μάς μίλησε για το νέο του βιβλίο «Η κατάλυση του χρόνου» (εκδ. Νήσος), αλλά και πώς βίωσε το απίστευτο «γκελ» που έκανε το προηγούμενο μυθιστόρημά του.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ