baladeur

Για το μυθιστόρημα του Ερλ Λάβλεϊς [Earl Lovelace] «Ο δράκος δεν χορεύει» (μτφρ. Ισιδώρα Στανιμεράκη, εκδ. Oposito).

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Ζωή στη μετααποικιακή εποχή

Βρισκόμαστε στο Τρινιδάδ, στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας του από τους αποικιοκράτες και αρκετά χρόνια μετά από τη Χειραφέτηση των σκλάβων. Στο Λόφο του Γολγοθά, μια παραγκούπολη στα περίχωρα του Πόρτ οφ Σπέιν, ζουν Ινδοί, μαύροι, μιγάδες, Κρεολοί. Η μις Όλιβ, που αγωνίζεται να μεγαλώσει τα επτά παιδιά της. Η μις Κλεοθίλντα, ιδιοκτήτρια καταστήματος, που διεκδικεί τον τίτλο της βασίλισσας και συμπεριφέρεται αναλόγως. Ο Άλντρικ, ο επί χρόνια δράκος του Καρναβαλιού, που έχει μοναδική του έγνοια την κατασκευή της στολής του και ζει χωρίς δεσμεύσεις και συμβιβασμούς. Ο Φίλο, ο μουσικός, αιώνια ερωτευμένος με τη μις Κλεοθίλντα. Ο Παριάγκ, ο Ινδός, από τον οποίο η κοινότητα νιώθει να απειλείται, γι' αυτό και τον απορρίπτει. Η σαγηνευτική Σύλβια, με τη νιότη και το φλογερό της ταμπεραμέντο στο ζενίθ.

Η ζωή τους γυρίζει γύρω από το τελετουργικό του Καρναβαλιού, που το περιμένουν για να μεταμφιεστούν, να γίνουν κάποιοι άλλοι, και να πραγματοποιήσουν για λίγο τις μυστικές τους επιθυμίες.

Παρά τη διαφορετική τους προέλευση, όλοι οι κάτοικοι του Λόφου είναι καταδικασμένοι στην ίδια μοίρα: στη φτώχια και την εξαθλίωση. Όμως «αρνούνται να τους αλέσει ο μύλος της αποικιοκρατικής μηχανής και να τους ξεράσει σε κόκκους ζάχαρης, κακάο και ψίχας καρύδας» και είναι υπερήφανοι για τις αντικαπιταλιστικές πρακτικές τους. Τραγουδούν με τη μουσική καλύψο τα βάσανά τους και χορεύουν, γιατί ο χορός ξορκίζει τον διάβολο. Το μόνο γεγονός που δίνει νόημα στη ζωή τους είναι το Καρναβάλι. Η ζωή τους γυρίζει γύρω από το τελετουργικό του Καρναβαλιού, που το περιμένουν για να μεταμφιεστούν, να γίνουν κάποιοι άλλοι, και να πραγματοποιήσουν για λίγο τις μυστικές τους επιθυμίες.

Ανάμεσα στον Άλντρικ, τον εκ πεποιθήσεως εργένη και τη νεαρή Σύλβια, γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας. Εκείνος, λόγω του ρόλου του, δείχνει σκληρός και άγριος, έχει μάθει ως δράκος να σκορπάει απειλές και να προκαλεί τον φόβο. Εκείνη, δυναμική, όμορφη και ώριμη, παρά το νεαρόν της ηλικίας της, είναι έτοιμη να του παραδοθεί, χωρίς ανταλλάγματα. Πόσο καιρό όμως είναι διατεθειμένη να περιμένει μια αβέβαιη ευόδωση των αισθημάτων της προς τον Άλντρικ, όταν την πολιορκεί ο Γκάι, μεγαλύτερός της αλλά ικανός να της προσφέρει μια άνετη ζωή; Και ο Άλντρικ, πώς θα διαχειριστεί τα αισθήματά του για τη Σύλβια, που όταν τον κοιτάζει του δημιουργεί την επιθυμία να της χαρίσει τον κόσμο ολόκληρο, όταν νιώθει ότι τον βάζει σε πειρασμό να προδώσει τις αρχές του; Για πόσο θα μπορεί να αρκείται μόνο στον χορό του δράκου και να μένει στάσιμος, όταν όλα γύρω του αλλάζουν;

Ερλ Λάβλεϊς

Ο Ερλ Λάβλεϊς γεννήθηκε και ζει στο Τρινιδάδ. Εργάστηκε για ένα διάστημα ως δασοφύλακας και ως αγροτικός βοηθός στο Τμήμα Δασών. Σπούδασε στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Howard και στο συγγραφικό πρόγραμμα Johns Hopkins. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ενώ οι θεοί πέφτουν, εκδόθηκε το 1965, ακολουθούμενο από το The Schoolmaster, The Dragon Can't Dance, The Wine of Astonishment και Salt, το οποίο κέρδισε το Commonweath Writers Prize το 1997. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Καραϊβικής. Αυτή τη στιγμή ζει στο απομακρυσμένο χωριό Ματούρα. Διδάσκει στο UWI του Τρινιδάδ. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Σε ρυθμούς καλύψο

Μετά τη συγχώνευση των αυτόχθονων με τους σκλάβους από την Αφρική, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες αναπόφευκτα δημιουργούν κοινωνικές συγκρούσεις, ρατσιστικές συμπεριφορές και διαρκείς διαμάχες. Οι πρώτοι που αντιδρούν για τις άθλιες συνθήκες ζωής είναι οι καλλιτέχνες, οι μουσικοί, που είναι οργανωμένοι σε μπάντες που παίζουν καλύψο. Η μουσική αυτή έχει αφρικανικές ρίζες, και πολλές επιρροές από τους Ισπανούς και τους Γάλλους αποικιοκράτες. Επίσης διαθέτει μια εντελώς δική της φιλοσοφία. Είναι η φωνή των φτωχών και των κατατρεγμένων, η αντίδρασή τους στην εξουσία, η κραυγή που τραγουδά το είναι τους, η διεκδίκηση μιας ζωής με ανθρώπινους όρους. Έτσι το Καρναβάλι, όπου κατεξοχήν ακούγεται η μουσική αυτή, αποκτά ταυτόχρονα και πολιτική σημασία, είναι μια πράξη ελευθερίας. Μέσα στο θόρυβο, το αλκοόλ και την έξαψη του Καρναβαλιού, οι άνθρωποι φτιάχνουν το όραμα ενός άλλου κόσμου, απελευθερώνονται από τον πόνο και τη φτώχεια, αποκτά νόημα η στερημένη ζωή τους. Με τη συμμετοχή τους στο Καρναβάλι, διεκδικούν και τονίζουν την παρουσία τους στη ζωή της κοινότητας. Και βλέπουν ότι διαθέτουν δύναμη όταν είναι όλοι μαζί.

Ο δράκος δεν χορεύειΜια πόλη που στα σπλάχνα της βράζει η βία. Μια ανομοιογενής κοινότητα που επιβιώνει κάτω από άθλιες συνθήκες και η οποία εξεγείρεται. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι όμως μια τέτοια εξέγερση, όταν βασίζεται μόνο στο πάθος και στη δύναμη που αναμφίβολα υπάρχουν, όταν απουσιάζει το σχέδιο και η οργάνωση; Και τι θα γίνει όταν κάποιοι από αυτούς θα χρειαστεί να αναλάβουν ένοπλη δράση και να φανούν συνεπείς με τα λόγια τους;

Πυκνή γραφή, εξαιρετικά μακροπερίοδος, ζωντανός λόγος, στον οποίο πολύ δεξιοτεχνικά και χωρίς βιασύνη αναλύονται οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος. Χαρακτήρες περίπλοκοι, ενδιαφέροντες, γοητευτικοί, γιατί διαρκώς εξελίσσονται. Και μας περιγράφονται διεξοδικά οι ψυχικές διεργασίες που συντελούνται καθώς αναθεωρούν τις απόψεις τους και κάνουν αλλαγές στη ζωή τους.

Ένα βιβλίο για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανάγκη να γεφυρωθούν οι διαφορές και να εκλείψουν οι κοινωνικές διακρίσεις και ο ρατσισμός. Ένα βιβλίο για την αντίσταση προς την εξουσία και την εξέγερση, για τον έρωτα και την ευθύνη που αυτός συνεπάγεται, για την ανάγκη ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης κάθε ανθρώπινου όντος.


* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Αυτό θα ήταν η μπάντα αν οι υπόλοιποι είχαν λίγο μυαλό στο κεφάλι τους, αν είχαν έστω μια στάλα οράματος. Αυτό ήταν﮲ κάτι που ένωνε τους ανθρώπους με τους άλλους ανθρώπους, τους ανθρώπους με τα όνειρα, και τα όνειρα με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα μπορούσε να παλέψει για κάτι περισσότερο από την ωμή δύναμη των χεριών του, ότι θα μπορούσε να σηκώσει τα χέρια του για να καταστρέψει αυτές τις άθλιες παραγκουπόλεις, να καθαρίσει τα σκατά από τους δρόμους και τη δυσωδία των βόθρων, να χτίσει κάτι καθαρό, κάτι περήφανο. Ήθελε να μπει, να ενωθεί, να γίνει κομμάτι αυτού του υπέροχου πράγματος που θα αντιστεκόταν στην αποικιοκρατία, θα ύψωνε το ανάστημά του για τον λαό, θα δημιουργούσε δουλειές και θα τους έκανε έθνος.»

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα μάτια τους κοιτούσαν τον θεό» της Ζόρα Νιλ Χέρστον (κριτική) – Ένα «τραγουδιστό» μυθιστόρημα για την ιστορία της μαύρης κοινότητας

«Τα μάτια τους κοιτούσαν τον θεό» της Ζόρα Νιλ Χέρστον (κριτική) – Ένα «τραγουδιστό» μυθιστόρημα για την ιστορία της μαύρης κοινότητας

Για το μυθιστόρημα της Ζόρα Νιλ Χέρστον [Zora Neale Hurston] «Τα μάτια τους κοιτούσαν τον θεό» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Αίολος). Κεντρική εικόνα: © Jessica Felicio (Unsplash).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Εμφα...

«Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» του Γκύντερ Γκρας (κριτική) – Ο ναζισμός και ο νάνος

«Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» του Γκύντερ Γκρας (κριτική) – Ο ναζισμός και ο νάνος

Για το μυθιστόρημα του Γκύντερ Γκρας [Günter Grass 1927-2015] «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» [μτφρ. Τούλα Σιέτη, εκδ. Πατάκη].

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Οι «κακές» γλώσσες λένε ότι ο Γερμανός συγγραφέας πήρε το Βραβείο Νόμπελ το 1999 μόνο και μ...

«Β.» του Στηβ Σεμ-Σάντμπεργκ (κριτική) – Η προέλευση του κακού

«Β.» του Στηβ Σεμ-Σάντμπεργκ (κριτική) – Η προέλευση του κακού

Για το μυθιστόρημα του Στηβ Σεμ-Σάντμπεργκ (Steve Sem-Sandberg) «Β.» (μτφρ. Γιώργος Μαθόπουλος, εκδ. Αλεξάνδρεια). Στην κεντρική εικόνα, σκηνή από τη βασισμένη στο θεατρικό έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ ταινία «Woyzeck» (1979).

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ