baladeur

Για το μυθιστόρημα του Ερλ Λάβλεϊς [Earl Lovelace] «Ο δράκος δεν χορεύει» (μτφρ. Ισιδώρα Στανιμεράκη, εκδ. Oposito).

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Ζωή στη μετααποικιακή εποχή

Βρισκόμαστε στο Τρινιδάδ, στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας του από τους αποικιοκράτες και αρκετά χρόνια μετά από τη Χειραφέτηση των σκλάβων. Στο Λόφο του Γολγοθά, μια παραγκούπολη στα περίχωρα του Πόρτ οφ Σπέιν, ζουν Ινδοί, μαύροι, μιγάδες, Κρεολοί. Η μις Όλιβ, που αγωνίζεται να μεγαλώσει τα επτά παιδιά της. Η μις Κλεοθίλντα, ιδιοκτήτρια καταστήματος, που διεκδικεί τον τίτλο της βασίλισσας και συμπεριφέρεται αναλόγως. Ο Άλντρικ, ο επί χρόνια δράκος του Καρναβαλιού, που έχει μοναδική του έγνοια την κατασκευή της στολής του και ζει χωρίς δεσμεύσεις και συμβιβασμούς. Ο Φίλο, ο μουσικός, αιώνια ερωτευμένος με τη μις Κλεοθίλντα. Ο Παριάγκ, ο Ινδός, από τον οποίο η κοινότητα νιώθει να απειλείται, γι' αυτό και τον απορρίπτει. Η σαγηνευτική Σύλβια, με τη νιότη και το φλογερό της ταμπεραμέντο στο ζενίθ.

Η ζωή τους γυρίζει γύρω από το τελετουργικό του Καρναβαλιού, που το περιμένουν για να μεταμφιεστούν, να γίνουν κάποιοι άλλοι, και να πραγματοποιήσουν για λίγο τις μυστικές τους επιθυμίες.

Παρά τη διαφορετική τους προέλευση, όλοι οι κάτοικοι του Λόφου είναι καταδικασμένοι στην ίδια μοίρα: στη φτώχια και την εξαθλίωση. Όμως «αρνούνται να τους αλέσει ο μύλος της αποικιοκρατικής μηχανής και να τους ξεράσει σε κόκκους ζάχαρης, κακάο και ψίχας καρύδας» και είναι υπερήφανοι για τις αντικαπιταλιστικές πρακτικές τους. Τραγουδούν με τη μουσική καλύψο τα βάσανά τους και χορεύουν, γιατί ο χορός ξορκίζει τον διάβολο. Το μόνο γεγονός που δίνει νόημα στη ζωή τους είναι το Καρναβάλι. Η ζωή τους γυρίζει γύρω από το τελετουργικό του Καρναβαλιού, που το περιμένουν για να μεταμφιεστούν, να γίνουν κάποιοι άλλοι, και να πραγματοποιήσουν για λίγο τις μυστικές τους επιθυμίες.

Ανάμεσα στον Άλντρικ, τον εκ πεποιθήσεως εργένη και τη νεαρή Σύλβια, γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας. Εκείνος, λόγω του ρόλου του, δείχνει σκληρός και άγριος, έχει μάθει ως δράκος να σκορπάει απειλές και να προκαλεί τον φόβο. Εκείνη, δυναμική, όμορφη και ώριμη, παρά το νεαρόν της ηλικίας της, είναι έτοιμη να του παραδοθεί, χωρίς ανταλλάγματα. Πόσο καιρό όμως είναι διατεθειμένη να περιμένει μια αβέβαιη ευόδωση των αισθημάτων της προς τον Άλντρικ, όταν την πολιορκεί ο Γκάι, μεγαλύτερός της αλλά ικανός να της προσφέρει μια άνετη ζωή; Και ο Άλντρικ, πώς θα διαχειριστεί τα αισθήματά του για τη Σύλβια, που όταν τον κοιτάζει του δημιουργεί την επιθυμία να της χαρίσει τον κόσμο ολόκληρο, όταν νιώθει ότι τον βάζει σε πειρασμό να προδώσει τις αρχές του; Για πόσο θα μπορεί να αρκείται μόνο στον χορό του δράκου και να μένει στάσιμος, όταν όλα γύρω του αλλάζουν;

Ερλ Λάβλεϊς

Ο Ερλ Λάβλεϊς γεννήθηκε και ζει στο Τρινιδάδ. Εργάστηκε για ένα διάστημα ως δασοφύλακας και ως αγροτικός βοηθός στο Τμήμα Δασών. Σπούδασε στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Howard και στο συγγραφικό πρόγραμμα Johns Hopkins. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ενώ οι θεοί πέφτουν, εκδόθηκε το 1965, ακολουθούμενο από το The Schoolmaster, The Dragon Can't Dance, The Wine of Astonishment και Salt, το οποίο κέρδισε το Commonweath Writers Prize το 1997. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Καραϊβικής. Αυτή τη στιγμή ζει στο απομακρυσμένο χωριό Ματούρα. Διδάσκει στο UWI του Τρινιδάδ. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Σε ρυθμούς καλύψο

Μετά τη συγχώνευση των αυτόχθονων με τους σκλάβους από την Αφρική, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες αναπόφευκτα δημιουργούν κοινωνικές συγκρούσεις, ρατσιστικές συμπεριφορές και διαρκείς διαμάχες. Οι πρώτοι που αντιδρούν για τις άθλιες συνθήκες ζωής είναι οι καλλιτέχνες, οι μουσικοί, που είναι οργανωμένοι σε μπάντες που παίζουν καλύψο. Η μουσική αυτή έχει αφρικανικές ρίζες, και πολλές επιρροές από τους Ισπανούς και τους Γάλλους αποικιοκράτες. Επίσης διαθέτει μια εντελώς δική της φιλοσοφία. Είναι η φωνή των φτωχών και των κατατρεγμένων, η αντίδρασή τους στην εξουσία, η κραυγή που τραγουδά το είναι τους, η διεκδίκηση μιας ζωής με ανθρώπινους όρους. Έτσι το Καρναβάλι, όπου κατεξοχήν ακούγεται η μουσική αυτή, αποκτά ταυτόχρονα και πολιτική σημασία, είναι μια πράξη ελευθερίας. Μέσα στο θόρυβο, το αλκοόλ και την έξαψη του Καρναβαλιού, οι άνθρωποι φτιάχνουν το όραμα ενός άλλου κόσμου, απελευθερώνονται από τον πόνο και τη φτώχεια, αποκτά νόημα η στερημένη ζωή τους. Με τη συμμετοχή τους στο Καρναβάλι, διεκδικούν και τονίζουν την παρουσία τους στη ζωή της κοινότητας. Και βλέπουν ότι διαθέτουν δύναμη όταν είναι όλοι μαζί.

Ο δράκος δεν χορεύειΜια πόλη που στα σπλάχνα της βράζει η βία. Μια ανομοιογενής κοινότητα που επιβιώνει κάτω από άθλιες συνθήκες και η οποία εξεγείρεται. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι όμως μια τέτοια εξέγερση, όταν βασίζεται μόνο στο πάθος και στη δύναμη που αναμφίβολα υπάρχουν, όταν απουσιάζει το σχέδιο και η οργάνωση; Και τι θα γίνει όταν κάποιοι από αυτούς θα χρειαστεί να αναλάβουν ένοπλη δράση και να φανούν συνεπείς με τα λόγια τους;

Πυκνή γραφή, εξαιρετικά μακροπερίοδος, ζωντανός λόγος, στον οποίο πολύ δεξιοτεχνικά και χωρίς βιασύνη αναλύονται οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος. Χαρακτήρες περίπλοκοι, ενδιαφέροντες, γοητευτικοί, γιατί διαρκώς εξελίσσονται. Και μας περιγράφονται διεξοδικά οι ψυχικές διεργασίες που συντελούνται καθώς αναθεωρούν τις απόψεις τους και κάνουν αλλαγές στη ζωή τους.

Ένα βιβλίο για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανάγκη να γεφυρωθούν οι διαφορές και να εκλείψουν οι κοινωνικές διακρίσεις και ο ρατσισμός. Ένα βιβλίο για την αντίσταση προς την εξουσία και την εξέγερση, για τον έρωτα και την ευθύνη που αυτός συνεπάγεται, για την ανάγκη ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης κάθε ανθρώπινου όντος.


* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Αυτό θα ήταν η μπάντα αν οι υπόλοιποι είχαν λίγο μυαλό στο κεφάλι τους, αν είχαν έστω μια στάλα οράματος. Αυτό ήταν﮲ κάτι που ένωνε τους ανθρώπους με τους άλλους ανθρώπους, τους ανθρώπους με τα όνειρα, και τα όνειρα με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα μπορούσε να παλέψει για κάτι περισσότερο από την ωμή δύναμη των χεριών του, ότι θα μπορούσε να σηκώσει τα χέρια του για να καταστρέψει αυτές τις άθλιες παραγκουπόλεις, να καθαρίσει τα σκατά από τους δρόμους και τη δυσωδία των βόθρων, να χτίσει κάτι καθαρό, κάτι περήφανο. Ήθελε να μπει, να ενωθεί, να γίνει κομμάτι αυτού του υπέροχου πράγματος που θα αντιστεκόταν στην αποικιοκρατία, θα ύψωνε το ανάστημά του για τον λαό, θα δημιουργούσε δουλειές και θα τους έκανε έθνος.»

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ιούδας» του Άμος Οζ (κριτική) – Η Ιστορία, η προδοσία και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι

«Ιούδας» του Άμος Οζ (κριτική) – Η Ιστορία, η προδοσία και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι

Για το βιβλίο του Άμος Οζ «Ιούδας» (μτφρ. Μάγκι Κοέν, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: o Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής και πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ, επιθεωρεί στρατεύματα το 1957. 

Γράφει ο Μιχάλης Μοδινός 

Η παρ...

«Μια ιστορία με κοκαΐνη» του Μ. Αγκέεφ (κριτική) – Μυθιστόρημα των αισθήσεων και των παραισθήσεων

«Μια ιστορία με κοκαΐνη» του Μ. Αγκέεφ (κριτική) – Μυθιστόρημα των αισθήσεων και των παραισθήσεων

Για το μυθιστόρημα του Μ. Αγκέεφ [Μ. Αgueev] «Μια ιστορία με κοκαΐνη» (μτφρ. Σοφία Κορνάρου, εκδ. Ροές). Kεντρική εικόνα: πίνακας του Ηans Βaluschek (1870-1935).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Κάποιους συγγραφείς τους καλύπτει ο...

«Η λευκή καλύβα» του Τούρβαλντ Στεν (κριτική) – Η συγκάλυψη του παρελθόντος και το ένστικτο της επιβίωσης

«Η λευκή καλύβα» του Τούρβαλντ Στεν (κριτική) – Η συγκάλυψη του παρελθόντος και το ένστικτο της επιβίωσης

Για το μυθιστόρημα του Τούρβαλντ Στεν [Thorvald Steen] «Η λευκή καλύβα» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου, εκδ. Βακχικόν). Kεντρική εικόνα: από την ταινία «Tusk». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Ζούμε μονάχα λίγο. Ξέρουμε μόνο κάτ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Από την απόλυτη επιτυχία στη συνειδητοποίηση. Ο Μιχάλης Αλμπάτης μάς μίλησε για το νέο του βιβλίο «Η κατάλυση του χρόνου» (εκδ. Νήσος), αλλά και πώς βίωσε το απίστευτο «γκελ» που έκανε το προηγούμενο μυθιστόρημά του.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ