baladeur

Για το επιστολικό μυθιστόρημα της Άλις Γουόκερ [Alice Walker] «Το πορφυρό χρώμα» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Παπαδόπουλος). Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από τη βασισμένη στο βιβλίο ταινία «The Color Purple» (1985) σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ. 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Αρχές του εικοστού αιώνα στον αμερικάνικο νότο είναι τοποθετημένο το επιστολικό μυθιστόρημα της Άλις Γουόκερ [Alice Walker] Το πορφυρό χρώμα (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο νόμος της σιωπής

Δύο αδερφές, η Σίλι και η Νέτι, παιδιά Αφροαμερικανών, χάνουν τη μητέρα τους και προσπαθούν να προστατέψουν η μία την άλλη από τους κινδύνους που υπάρχουν εκτός και, κυρίως, εντός του σπιτιού. Η δεκατετράχρονη Σίλι, κακοποιείται συστηματικά από τον πατριό της, αλλά υπομένει την κακοποίηση χωρίς να μιλάει σε κανέναν, γιατί ντρέπεται. Από τους αλλεπάλληλους βιασμούς, γεννιούνται δύο παιδιά, τα οποία δεν προλαβαίνει ούτε να τα δει, καθώς εκείνος της τα παίρνει. Στη συνέχεια, την αναγκάζει να παντρευτεί κάποιον που έχει χάσει τη γυναίκα του και χρειάζεται μιαν άλλη για το μεγάλωμα των παιδιών του και φυσικά για τις ανάγκες του.

Ο σύζυγός της, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου δεν κατονομάζεται, τής συμπεριφέρεται πολύ άσχημα. Κρύβει τα γράμματα που της στέλνει η αδερφή της, για να την κάνει να πιστέψει ότι εκείνη είναι νεκρή. Η Σίλι μετατρέπει τον εαυτό της σε ξύλο, λέει πως είναι δέντρο, για να μη νιώθει, για να μην χρειάζεται να αντιδράσει στην ταπείνωση και στον πόνο. Όταν έρχεται στο σπίτι τους η Σούγκαρ, μια ξεχωριστή γυναίκα, με την οποία ο σύζυγός της είναι ερωτευμένος, γοητεύεται από αυτήν και η ίδια η Σίλι. Ανάμεσα στις δύο γυναίκες χτίζεται μια σχέση αγάπης και αλληλεγγύης. Η σχέση αυτή της δίνει τη δύναμη να κάνει την επανάστασή της, να προσπαθήσει να βγει από το τίποτα και να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή. Η Σίλι, που αγνοούσε το σώμα της, τις ανάγκες και τις λειτουργίες του, ανακαλύπτει πλέον τη σεξουαλικότητά της, καλλιεργεί τη συντροφικότητα με τη Σούγκαρ και τις υπόλοιπες γυναίκες της οικογένειας, αρχίζει να πιστεύει στον εαυτό της και παίρνει τη ζωή της στα χέρια της.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Σίλι είναι απλή και άμεση, στην αρχή κάπως αδέξια, αφού η ηρωίδα δεν είναι εξοικειωμένη με τον γραπτό λόγο, αλλά βελτιωμένη στη συνέχεια.

Όλα αυτά που συμβαίνουν στη Σίλι και για τα οποία δεν τολμά να μιλήσει σε κανέναν, τα μαθαίνουμε από τις επιστολές της προς τον Θεό, οι οποίες παρατίθενται στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Στο δεύτερο μέρος έχουμε επιστολές που ανταλλάσσουν οι δύο αδελφές, όταν η Σίλι ανακαλύπτει κρυμμένες τις επιστολές της Νέτι. Σε αυτή την πλούσια αλληλογραφία περιγράφεται απλά και ρεαλιστικά η θέση της γυναίκας στον αμερικάνικο νότο, ο ρόλος της οποίας είναι να υπηρετεί, να μεγαλώνει παιδιά, να φροντίζει το σπίτι,να τρώει πολύ συχνά ξύλο, να είναι αντικείμενο προς χρήση για τις ανδρικές ορέξεις, αλλά, να μην μιλά, να μην έχει γνώμη, να μην διαμαρτύρεται για τίποτα.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Σίλι είναι απλή και άμεση, στην αρχή κάπως αδέξια, αφού η ηρωίδα δεν είναι εξοικειωμένη με τον γραπτό λόγο, αλλά βελτιωμένη στη συνέχεια. Η έντονη προφορικότητα του λόγου της διατηρείται ως το τέλος του βιβλίου. Ο λόγος της Νέτι βλέπουμε ότι είναι διαφορετικός, πιο πλούσιος. Η ίδια υπήρξε καλή μαθήτρια, διαβάζει εφημερίδες, έχει ταξιδέψει σε αρκετές χώρες, και έχει περισσότερες γνώσεις. Η συγγραφέας καταφέρνει να θέσει τον αναγνώστη σε μια συνομιλία με τις δύο αδερφές, οι οποίες, χωρίς μελοδραματισμούς, του αφηγούνται τη ζωή τους, τις χαρές και τις πίκρες τους, και διεκδικούν το μερίδιό τους στην ευτυχία. Κι ο αναγνώστης περιμένει με αγωνία να διαβάσει το επόμενο γράμμα τους.

ALICE WALKER 2

Η Αμερικανίδα συγγραφέας Alice Walker γεννήθηκε το 1944 στην πολιτεία της Τζόρτζια. Το έργο της εμπνέεται από τους αγώνες των Αφροαμερικανών -κυρίως των μαύρων γυναικών- για φυλετική ισότητα και κοινωνική χειραφέτηση. Η Walker έχει γράψει μυθιστορήματα, ποιήματα, διηγήματα και δοκίμια. Το πιο γνωστό βιβλίο της είναι το κλασικό μυθιστόρημα Το πορφυρό χρώμα (The Color Purple, 1982), για το οποίο τιμήθηκε το 1983 με το βραβείο Πούλιτζερ και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ. Το 1985 το Πορφυρό χρώμα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Και στις χειρότερες συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής

Η Σίλι «είναι φτωχιά, είναι μαύρη, ίσως είναι άσχημη και δεν ξέρει να μαγειρεύει». Όμως υπάρχει, και δεν θέλει να ζει σε έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος μόνο για αγόρια και άντρες. Επιστρατεύει την εφευρετικότητά της, παλεύει με σθένος, αναζητά κάτι που θα την κάνει να νιώθει καλά με τον εαυτό της και θα της δίνει χαρά, ψάχνει την αγάπη και την επιβεβαίωση. Θέλει να βλέπει το πορφυρό χρώμα της ευτυχίας στα λουλούδια του κήπου της ή στα ρούχα που φορά εκείνη και τα πρόσωπα που αγαπά. Στις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε το προσωπικό δράμα της ηρωίδας που αγωνίζεται να επιβιώσει σε ένα εχθρικό περιβάλλον, βλέπουμε την πορεία της προς την ενηλικίωση και την αυτοπραγμάτωση, διακρίνουμε τα συναισθήματά της: αρχικά ντροπή, φόβο κι απελπισία, στη συνέχεια προσπάθεια κατανόησης και αποδοχής της κατάστασης, μετά θυμό, εξέγερση, θρίαμβο, αγάπη, χαρά, συγχώρεση και ελπίδα για το μέλλον, συνειδητοποίηση ότι η κακία φέρνει μόνο κακό, ενώ η αγάπη λυτρώνει. Η δημιουργικότητα της ηρωίδας, η εσωτερική της δύναμη σε συνδυασμό με τη βοήθεια των υπολοίπων γυναικών, έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωσή της από τα δεσμά της αντρικής καταπίεσης.

Στέκεται με τόλμη απέναντι στην κοινωνία που εκδηλώνει βία, ρατσισμό, και σεξισμό, που κακοποιεί τις γυναίκες με κάθε τρόπο, και τονίζει ότι είναι δυνατή η ριζική αλλαγή της ζωής, ακόμα και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες.

papadopoulos to porfuro xrwmaΗ συγγραφέας θεωρεί ότι «τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, φτιάχτηκαν για τους δικούς τους λόγους. Οι γυναίκες δεν φτιάχτηκαν για να υπηρετούν τους άντρες». Πιστεύει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη και αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στα δύο φύλα. Στέκεται με τόλμη απέναντι στην κοινωνία που εκδηλώνει βία, ρατσισμό, και σεξισμό, που κακοποιεί τις γυναίκες με κάθε τρόπο, και τονίζει ότι είναι δυνατή η ριζική αλλαγή της ζωής, ακόμα και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες.

Η επιστολική γραφή έχει μια ιδιαίτερη γοητεία. Απουσιάζει ο φορτωμένος, βαρύς λόγος. Υπάρχει αλήθεια, αμεσότητα, ειλικρίνεια και πολύ περισσότερο συναίσθημα. Η συγγραφέας θίγει με πολύ εύστοχο τρόπο το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης και υπογραμμίζει τη σημασία της ισότητας των φύλων και την αναγκαιότητα της κοινωνικής χειραφέτησης των Αφροαμερικανών γυναικών, αλλά και κάθε γυναίκας που υφίσταται βία.

Η Άλις Γουόκερ έγραψε Το πορφυρό χρώμα το 1982 και το 1983 τιμήθηκε γι’ αυτό με το Βραβείο Πούλιτζερ και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ.

Το 1985 το βιβλίο -το οποίο θεωρείται και είναι τομή στη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία- μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και είχε έντεκα υποψηφιότητες για Όσκαρ. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε αρχικά το 1986, από τις εκδόσεις Λιβάνη και τώρα επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η μετάφραση του Αντώνη Καλοκύρη αποδίδει τη μαγεία και τη δύναμη του καθηλωτικού αυτού μυθιστορήματος.


* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Όλη μου τη ζωή δεν με ένοιαζε τι σκέφτονταν οι άλλοι για όσα έκανα. Όμως, βαθιά μέσα μου μ’ ένοιαζε για τον Θεό. Τι θα σκεφτόταν. Και τελικά ανακάλυψα ότι δεν σκέφτεται. Μου φαίνεται ότι κάθεται εκεί πάνω δοξασμένος και κουφός. Αλλά δεν είναι εύκολο να προσπαθείς να τα καταφέρεις χωρίς τον Θεό. Ακόμα κι αν ξέρεις ότι δεν είναι εκεί, η προσπάθεια να τα καταφέρεις χωρίς αυτόν είναι ζόρικη.»

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

Για το μυθιστόρημα της Κάρολ Σιλντς [Carol Shields] «Πέτρινα ημερολόγια» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: © Shelby Miller/Unspalsh. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Υπάρχει ...

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν [James Baldwin] «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Kεντρική εικόνα: © U.S. National Archives and Records Administration.

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου

Σε όλα τα μυ...

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

Για το μυθιστόρημα της Βιρζινί Ντεπάντ [Virginie Despentes] «Αγαπητέ μαλάκα» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: © Mehrnegar Dolatmand/Unsplash.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Έπρεπε να το περιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Αρκετοί συγγραφείς και ποιητές ζήτησαν να αποσυρθούν οι υποψηφιότητές τους από βραβεία που αναμένεται να δώσει η PEN America το επόμενο διάστημα θεωρώντας πως δεν έχει πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Κεντρική εικόνα: η συγγραφέας και ποιήτρια Camonghne Felix, η οποία είναι μεταξύ των διαμαρτυρόμενων.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ