claire keegan small things

Για το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο), «ένα λογοτεχνικό κομψοτέχνημα, ένα βιβλίο που καταφέρνει να εξυψώσει τον μικρό άνθρωπο σε μεγάλο ήρωα».

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Βρισκόμαστε σε μια πολίχνη της Ιρλανδίας. Είναι παραμονές Χριστουγέννων του 1985, το κρύο είναι τσουχτερό, κι ο Μπιλ Φέρλονγκ, ο ήρωας αυτής της ιστορίας, έχει πάρει τους δρόμους με το φορτηγό του, για να παραδώσει παραγγελίες για καυσόξυλα και κάρβουνα. Είναι πατέρας πέντε κοριτσιών, με μια γυναίκα που την αγαπάει και τον αγαπάει, που αγωνίζονται νυχθημερόν να τα φέρουν βόλτα, σε μια πόλη ταπεινών πλην ιδιαίτερα ευσεβών ανθρώπων, όπου όλα ρυθμίζονται από τον ήχο της καμπάνας, τρεις ημερησίως.

Εκτός από τη φτώχεια, που δείχνει συνέχεια τα δόντια της, ένα σαράκι τον τρώει από τα μικράτα του: Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, κι αυτή η ορφάνια, που μεγεθύνεται από ψιθύρους και μισά χαμόγελα, κάποια βράδια τον κρατάει ξύπνιο.

Αντιμέτωπος με ένα θέαμα που τον κλονίζει

Όπως σημείωσα και νωρίτερα, οι κάτοικοι της μικρής μας πόλης είναι ιδιαίτερα ευσεβείς, Καθολικοί στη μεγάλη τους πλειονότητα, χωρίς να λείπουν κι οι Προτεστάντες, συνήθως πιο εύποροι εκείνοι, όπως για παράδειγμα η χήρα Γουίλσον, στο σπίτι της οποίας δούλευε η μάνα του Μπιλ, κι όπου κι εκείνος μεγάλωσε και βρήκε θαλπωρή. Στο ύψωμα πάνω από την πολίχνη, δεσπόζει το Μοναστήρι. Στο περίφημο πλυσταριό του οι περισσότεροι από τους κατοίκους εμπιστεύονταν το έχειν τους, και σε απόσταση αναπνοής από το Μοναστήρι ήταν το Καθολικό Σχολείο, όπου φοιτούσαν μεταξύ άλλων και τα κορίτσια του Μπιλ – «το μόνο καλό σχολείο θηλέων στην πόλη», όπως παραδέχεται ο ίδιος.

Πολλά λέγονταν, κι ακόμη περισσότερα ψιθυρίζονταν, για το πώς νεαρά κορίτσια κατέληγαν, συνήθως παρά τη θέλησή τους, στα χέρια των μοναχών...

Εκεί λοιπόν, έξω από την πύλη του Μοναστηριού, φτάνει ο Μπιλ με το φορτηγό του λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, για να παραδώσει μια παραγγελία, κι έρχεται αντιμέτωπος με ένα θέαμα που τον κλονίζει συθέμελα. Πολλά λέγονταν, κι ακόμη περισσότερα ψιθυρίζονταν, για το πώς νεαρά κορίτσια κατέληγαν, συνήθως παρά τη θέλησή τους, στα χέρια των μοναχών, κι ακόμη πιο πολλά για την τύχη των ορφανών που γεννιούνταν εκεί, μακριά από τα βλέμματα του κόσμου. Πολλά λέγονταν, μα όπως λέει κι ο ίδιος, «ούτε τα μισά δεν μπορούσες να πιστέψεις». 

Το σκουλήκι της ευθύνης

Κι όμως, το σκουλήκι που τρύπωσε μέσα του εκείνο το πρωί, όταν είδε αυτά τα κορίτσια και άκουσε αυτά τα λόγια, δεν έπαψε να τον κατατρώγει. Προσπάθησε απέξω απέξω να κάνει κουβέντα στη γυναίκα του, αλλά αντιμετώπισε άρνηση και δυσπιστία. Έχουμε πέντε κοπέλες, που μάλιστα φοιτούν εκεί, τρελάθηκες, θες να μας καταστρέψεις, ήταν το νόημα των λόγων της. Να κοιτάς τη δουλειά σου, μην τα βάζεις με την εκκλησία, φτωχός άνθρωπος είσαι, πάει, χάθηκες, είναι το μήνυμα που του έρχεται από παντού, όταν τολμάει να κάνει την παραμικρή νύξη.

Έχει άραγε το δικαίωμα να σιωπήσει, να τα θάψει όλα μέσα του;

Μια δεύτερη επίσκεψη στο Μοναστήρι, για μια ακόμη παράδοση ενόψει των Γιορτών, θα τον φέρει αντιμέτωπο με την Ηγουμένη και θα τον κάνει να αντιληφθεί καλύτερα τη δύναμη και την επιρροή του μηχανισμού με τον οποίο κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος. Τι μπορεί να κάνει; Τι πρέπει να κάνει; Αυτά τα κορίτσια, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, είναι ορφανά όπως ήταν κι εκείνος, παρατημένα από τις οικογένειές τους κι αγνοημένα από την κοινωνία. Έχει άραγε το δικαίωμα να σιωπήσει, να τα θάψει όλα μέσα του;

Μια ιστορία που πάει δεκαετίες πίσω

Τα «Πλυσταριά της Μαγδαληνής», όπως επικράτησαν να λέγονται οι χώροι αυτοί καταναγκαστικής εργασίας, είναι ένα τεράστιο ηθικό και οικονομικό σκάνδαλο, που συνεχίζει έως και σήμερα να συνταράσσει την Ιρλανδία και την Καθολική Εκκλησία. Τα νούμερα κόβουν την ανάσα: Κοντά στις 30.000 κοπέλες δούλευαν στα Μοναστήρια σαν σκλάβες, μέχρι το 1996, ενώ τα μωρά που είτε πέθαναν εκεί από την ελλιπή φροντίδα είτε δόθηκαν σε παράνομες υιοθεσίες μέσω άλλων ιδρυμάτων (προς τις ΗΠΑ, τον Καναδά, και αλλού), υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες.

metaixmio keeganΑυτά όλα όμως απλώς συνθέτουν το τραγικό βάθος πεδίου για τούτο το ευσύνοπτο μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν, η οποία χωρίς μελοδραματισμούς και υπερβολές έγραψε μια ιστορία για την ανάληψη της ευθύνης, για τις πράξεις καλοσύνης που μπορεί να κάνουν τη διαφορά μέσα σε μια κοινότητα, ακόμη κι όταν όλα είναι εναντίον μας. Κι αυτά, με υποδειγματική πρόζα, με απλότητα και ακρίβεια στις περιγραφές και στα αισθήματα, με οικονομημένους και πειστικούς διαλόγους.

Από μια άλλη οπτική γωνία, το Μικρά πράγματα σαν κι αυτά είναι μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, με τη βαθύτερη σημασία, για το καλό σαν μια σπίθα που άπαξ κι έχει κάποτε ανάψει, ποτέ δεν σβήνει πραγματικά μέσα στον άνθρωπο, ακόμη και τον πιο ταπεινό – αν όχι πρωτίστως στον πιο ταπεινό. Στα ελληνικά τη μετέφερε με φροντίδα και προσοχή η Μαρτίνα Ασκητοπούλου. 

* Ο Κ.Β. Κατσουλάρης είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Αφαίας και Τελαμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο).

politeia link more

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Wonderfuck» της Καταρίνα Φόλκμερ – Ευαλωτότητα, μοναξιά και αντίσταση στο σύγχρονο εταιρικό περιβάλλον

«Wonderfuck» της Καταρίνα Φόλκμερ – Ευαλωτότητα, μοναξιά και αντίσταση στο σύγχρονο εταιρικό περιβάλλον

Για το μυθιστόρημα «Wonderfuck» της Καταρίνα Φόλκμερ [Katharina Volckmer], που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα σε μετάφραση της Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη. Ευαλωτότητα, μοναξιά και αντίσταση στο σύγχρονο εταιρικό περιβάλλον.

Γράφει η Φανή Χατζή

Τη φετι...

«Δεν είναι ποτάμι» της Σέλβα Αλμάδα (κριτική) – Εκεί που τα όρια του κόσμου των ζωντανών και των νεκρών θολώνουν

«Δεν είναι ποτάμι» της Σέλβα Αλμάδα (κριτική) – Εκεί που τα όρια του κόσμου των ζωντανών και των νεκρών θολώνουν

Για τη νουβέλα της Σέλβα Αλμάδα «Δεν είναι ποτάμι» (μτφρ. Αγγελική Βασιλάκου), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Όπου «το παρόν διαπλέκεται με το παρελθόν, η πραγματικότητα συνυφαίνεται με το όνειρο και τα όρια του κόσμου των ζωντανών και των νεκρών θολώνουν». Στην κεντρική εικόνα, ψαράδες στον ποταμό Πα...

Τα «Αλάνια» του Παζολίνι (κριτική) – Παιδιά ενός κατώτερου Ρωμαίου θεού

Τα «Αλάνια» του Παζολίνι (κριτική) – Παιδιά ενός κατώτερου Ρωμαίου θεού

Για το βιβλίο του Πιέρ Πάολο Παζολίνι [Pier Paolo Pasolini] «Αλάνια» (μτφρ. Γιώργος Κεντρωτής, εκδ. Gutenberg). Στην κεντρική εικόνα, ο Παζολίνι με τον ηθοποιό Νινέτο Ντάβολι. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Αν και γεννήθηκ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα (διήγημα)

Σαν σήμερα (διήγημα)

«Ξεκούμπωσες το μεσαίο κουμπί του πουκαμίσου σου και πέρασες το χέρι σου κάτω από την μπανέλα του σουτιέν. Αναζήτησες τα δύο εξογκώματα στο στέρνο και στη μασχάλη σου, λες και θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί από μόνα τους, και στη συνέχεια άνοιξες την κάμερα του κινητού και κοίταξες το είδωλό σου στην οθόνη». ...

Τι θα δούμε τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τι θα δούμε τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με το βαρύ πυροβολικό των ονομάτων του Λεωνίδα Καβάκου, του Ενρίκο Πάτσε, του Γιόνας Κάουφμαν, του αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του, καθώς και των πετυχημένων Piano Days υποδέχεται τους τρεις πρώτους μήνες του 2025, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην κεντρική εικόνα, ο Λεωνίδα...

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου βασισμένου σε διηγήματα των Καραγάτση και Σαμαράκη

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου βασισμένου σε διηγήματα των Καραγάτση και Σαμαράκη

Η Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.) προκηρύσσει για την παρούσα σχολική χρονιά 2024 – 2025 τον 3ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίου εκ Διασκευής Ελληνικού Διηγήματος.

Επιμέλεια: Book Press

Η Λέσχης Τέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντρζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογραφία να κατέχει όπως κάθε χρόνο τη μερίδα του λέοντος.

Γράφουν οι Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος*

...
Ιστορία, κοινωνία, πρόσωπα: 65 βιβλία του 2024 που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας

Ιστορία, κοινωνία, πρόσωπα: 65 βιβλία του 2024 που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας

Εξήντα πέντε δοκίμια αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας, κοινωνιολογίας, φιλοσοφίας, πολιτισμικών σπουδών, γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων, αλλά και βιογραφίες και απομνημονεύματα, επιλεγμένα από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του 2024.

Γράφει ο Γιώργος ...

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

Τα «ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms) έχουν πλέον διακριτή παρουσία στην ελληνική εκδοτική παραγωγή και πολύ εντονότερη στην παγκόσμια. Τι τα διακρίνει, πού απευθύνονται και για τι μιλάει ένα επιτυχημένο rom-com; Επιλέξαμε 15 ρομαντικά μυθιστορήματα που ξεχώρισαν το 2024.

Γράφει η Φανή Χατζή ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Νοεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 30 βιβλία που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν (δοκίμια, μελέτες, έρευνες)

Μια επιλογή από δοκίμια, μελέτες και έρευνες, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα και ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και τη θεματική πρωτοτυπ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ