epta adeia spitia kentriki

Για τη συλλογή διηγημάτων της Samanta Schweblin «Επτά άδεια σπίτια» (μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου, εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Πίνακας του Edward Hopper (1932).

Του Διονύση Μαρίνου

Σπίτια άδεια· εκκωφαντικά ερειπωμένα. Σπίτια κατάφορτα από αντικείμενα, σαν να διώχνουν αυτούς που τα κατοικούν. Σπίτια «φωλιές» και σπίτια κρύπτες. Σπίτια οχυρά και σπίτια που ζουν μια παράλληλη ζωή με τους ανθρώπους. Ο οίκος στη λογοτεχνία χρησιμοποιείται με τη ρεαλιστική του απεικόνιση, ενίοτε, όμως, λαμβάνει και έναν συμβολικό χαρακτήρα. Γίνεται ο πυρήνας μέσα στον οποίο η υπαρξιακή θράκα αναφλέγεται.

Πώς είναι να ζεις τη ζωή ενός άλλου;

Ο Χούλιο Κορτάσαρ μιλάει για ένα σπίτι που κάποιοι άγνωστοι το καταλαμβάνουν αναγκάζοντας το ζευγάρι που διέμενε σ’ αυτό να περιοριστεί στα υπόλοιπα «ελεύθερα» δωμάτια. Αν διαβάσετε το διήγημα «Κατειλημμένο σπίτι» που περιλαμβάνεται στη συλλογή Bestiario θα βρεθείτε μπρος στο αναπάντεχο που θάλλει σχεδόν πάντα στα κείμενα του Αργεντινού μετρ. Ο Ρέιμοντ Κάρβερ βάζει ένα ζευγάρι να μεταφερθεί για λίγες μέρες στο σπίτι των γειτόνων τους που πρόκειται να κάνουν ένα ταξίδι και χρειάζονται κάποιον να προσέχει τη γάτα τους. Είναι το γνωστό διήγημα «Γείτονες» που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων του Λοιπόν, θα πάψεις, σε παρακαλώ; (μτφρ. Γιάννης Τζώρτζης, εκδ. Μεταίχμιο). Πώς είναι να ζεις τη ζωή ενός άλλου θέλοντας να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της δικής σου;

Πάλι και πάλι, το σπίτι, ακόμη και ένα του δωμάτιο ή κάποιο καθοριστικής σημασίας αντικείμενο, μπορούν να παίξουν εξέχοντα δραματουργικό ρόλο. Τα παραδείγματα των δύο συγγραφέων δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Αποτελούν δύο από τις βασικές λογοτεχνικές αναφορές της Σαμάντα Σβέμπλιν. Η 44χρονη συγγραφέας από την Αργεντινή στη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων της Επτά άδεια σπίτια (μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου, εκδ. Πατάκη) χρησιμοποιεί ως βάση τα ενδιαιτήματα των ηρώων της για να εκτοξεύσει κατά πάνω τους τη πιο σκληρή αλήθεια που δεν θέλουν ή δεν αντέχουν να δουν.

Τα σπίτια της Σβέμπλιν στην ουσία δεν είναι άδεια. Δεν έχουμε να κάνουμε με ακατοίκητα κτίρια. Είναι οι ένοικοι, οι ιδιοκτήτες, οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να ζήσουν σ’ αυτά που βιώνουν αυτή την ερείπωση.

Το κάνει, όμως, μόνο στους ήρωές της αυτό; Από τη –θεωρητικά– εύκολη θέση του αναγνώστη βρίσκεσαι συχνάκις στην άβολη κατάσταση να παραδεχθείς πως αυτοί οι κρυφοί τρόμοι, ζουν μέσα και σ’ εσένα, τρώνε με τη δύναμη του κύματος κάτι δικό σου· σε ορίζουν δίχως να το καταλαβαίνεις. Τα σπίτια της Σβέμπλιν στην ουσία δεν είναι άδεια. Δεν έχουμε να κάνουμε με ακατοίκητα κτίρια. Η εγκατάλειψή τους λειτουργεί αλλότροπα. Είναι οι ένοικοι, οι ιδιοκτήτες, οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να ζήσουν σ’ αυτά που βιώνουν αυτή την ερείπωση.

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η συναισθηματική βία, η προϊούσα ασθένεια, το πνιγηρό αίσθημα της αποστέρησης, οι ενοχές ή ο κρουστός εγωισμός, όλα τούτα και κάμποσα άλλα, κάποια στιγμή οδηγούν τους ήρωες των διηγημάτων στο μη περαιτέρω. Και σε εκείνο το σημείο, όχι, η Σβέμπλιν δεν τους τείνει ένα χέρι βοηθείας. Είναι φανερό πως δεν επιθυμεί να λειάνει τις γωνίες, να προσφέρει δεύτερες ευκαιρίες, να επουλώσει πληγές. Πρόκειται για συγγραφική απόφαση που συνιστά μέγιστο ρίσκο, καθώς εύκολα μπορεί να διαβαστεί η στάση της ως «ανοικτίρμων απουσία», την καίρια στιγμή της λύτρωσης που αποζητάει κάθε ιστορία.

Η Σβέμπλιν, αντίθετα, δεν διστάζει να ανοίξει διάπλατα τις ντουλάπες, εκεί που οι ήρωές της (αλλά μήπως κι εμείς;) κρύβουν τους σκελετούς του παρελθόντος. Οι ήρωές της κινούνται μεταξύ δύο αντίρροπων ζωνών. Από την εγρήγορση της πραγματικότητας μεταβαίνουν στην αφοπλιστική δύναμη των εφιαλτών και τούτο το rollercoaster ορίζει και την ουσία των διηγημάτων. Οι ιστορίες άλλοτε μοιάζουν να είναι αυθεντικοί εφιάλτες που έριξαν τον σπόρο τους, άγνωστο πώς, σε ένα απροστάτευτο κομμάτι της πραγματικότητας, κι άλλοτε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: η πραγματικότητα βιώνεται ως τρομώδης κατάσταση, από την οποία είναι δύσκολο κανείς να ξεφύγει.

[Η Σβέμπλιν] σε συνεντεύξεις της έχει δηλώσει πως οι χαρακτήρες των διηγημάτων της έχουν χαθεί σε μια έρημο παλεύοντας για χρόνια να ξεφύγουν απ’ αυτή.

Κάπως έτσι, το πραγματικό λειτουργεί ως αντιστροφή του απωθημένου φόβου, τη στιγμή που ένα πυκνό σκοτάδι περιζώνει το ρεαλιστικό πλαίσιο που κινούνται οι ήρωες. Δύσκολο συγγραφικό έργο, το δίχως άλλο, καθώς η Σβέμπλιν περπατάει διαρκώς σε ένα τεντωμένο σχοινί που αντί να τη ρίχνει, την εδραιώνει ακόμη περισσότερο. Η ίδια φαίνεται να έχει γνώση της συνθήκης, γι’ αυτό και σε συνεντεύξεις της έχει δηλώσει πως οι χαρακτήρες των διηγημάτων της έχουν χαθεί σε μια έρημο παλεύοντας για χρόνια να ξεφύγουν απ’ αυτή. Προσπαθούν με μη συμβατικούς τρόπους να βρουν μια έξοδο, αλλά το αποτέλεσμα δεν τους δικαιώνει: ολοένα και περισσότερο πλησιάζουν το δικό τους μεταίχμιο, το μη περαιτέρω. Ακόμη και τότε, όμως, δεν είναι σε θέση να εκλογικεύσουν τα δεδομένα της ζωής τους. Γι’ αυτό και αρκετοί από αυτούς καταλήγουν στην τρέλα, περνούν τις κόκκινες γραμμές, μεταβαίνουν στην αντίπερα όχθη δίχως ελπίδα επιστροφής.

Samanta Schweblin mesa

Η Σαμάντα Σβέμπλιν γεννήθηκε το 1978 στο Μπουένος Άιρες και σήµερα ζει στο Βερολίνο. Έχει κερδίσει σηµαντικά βραβεία για όλα τα βιβλία της και έχει µεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες. Διηγήµατά της έχουν συµπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες Αργεντίνων συγγραφέων. Το 2010 το έγκυρο περιοδικό «Granta» την επέλεξε ως µία από τις καλύτερες ισπανόφωνες συγγραφείς κάτω των 35 χρόνων. Τα Επτά άδεια σπίτια (μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου) τιµήθηκαν το 2015 µε το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Ribera del Duero. Το πρώτο της µυθιστόρηµα Απόσταση ασφαλείας (µτφρ. Έφη Γιαννοπούλου), το 2015 απέσπασε το βραβείο Tigre Juan, ενώ το 2017 η αγγλική µετάφραση του βιβλίου κατέκτησε µια θέση στη βραχεία λίστα του διεθνούς βραβείου Man Booker.

Στο διήγημα «Τίποτε από όλα αυτά», μια κόρη συνοδεύει αναγκαστικά τη μητέρα της στις διαδρομές της με το αυτοκίνητο που σκοπό έχουν την παρατήρηση ξένων σπιτιών, ακόμη και την εισβολή τους σ’ αυτά. Οι δύο γυναίκες ζουν σε ένα μικρό διαμέρισμα και, ίσως, αυτό πυροδοτεί στη μητέρα το αίσθημα του πνιγμού. Η διαφυγή της είναι τα ξένα σπίτια. Στο διήγημα «Οι γονείς μου και τα παιδιά μου», ένα χωρισμένο ζευγάρι ξαναβρίσκεται σε ένα εξοχικό σπίτι, όμως, οι γονείς του άντρα που πάσχουν λογικά από άνοια (δεν δηλώνεται, αλλά υπονοείται) τρέχουν στο δρόμο γυμνοί παρασέρνοντας σ’ αυτό το απελευθερωτικό παιχνίδισμα και τα παιδιά του ζευγαριού. Η γύμνια και η ανυπόκριτη αυθάδεια των ηλικιωμένων και των παιδιών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θολότητα του χωρισμένου ζευγαριού. Στο διήγημα «Συμβαίνει πάντα σ’ αυτό το σπίτι», μια γυναίκα βιώνει τον επαναλαμβανόμενο εφιάλτη της συλλογής των ρούχων του νεκρού γιου των γειτόνων της, τα οποία πετιούνται συστηματικά στην αυλή της. Από αυτή τη σκοτεινή επανάληψη προκύπτει η ανάγκη να οριοθετήσει τη δική της ζωή και τις δικές της απώλειες. Να γυρίσει επιτέλους σελίδα που ως εκείνη τη στιγμή δεν είχε καταφέρει να το κάνει.

patakis schweblin epta adeia spitiaΣτο διήγημα «Η σπηλαιώδης αναπνοή», το μεγαλύτερο της συλλογής (σχεδόν μια αυτόνομη νουβέλα), μια ηλικιωμένη γυναίκα έχει εμμονή με τον επικείμενο θάνατό της που όλο τον περιμένει κι όλο δεν έρχεται. Φτιάχνει λίστες, μαζεύει τα υπάρχοντά της σε κούτες· θέλει να είναι έτοιμη όταν θα την βρει το απευκταίο. Όταν όμως πεθαίνει ξαφνικά ο άντρας της τότε χάνεται μέσα στους λαβύρινθους του μυαλού της. Στο διήγημα «Σαράντα τετραγωνικά εκατοστά», μια πεθερά λέει στη νύφη της μια παλιά ιστορία, ίσως για να την κάνει να ξανασυμβεί. Η νύφη περιφέρεται στους δρόμους της πόλης ψάχνοντας για διανυκτερεύον φαρμακείο κι αυτό που βρίσκει είναι, τελικά, η αδειοσύνη που έχει καλύψει τη ζωή της. Στο διήγημα «Ένας άντρας χωρίς τύχη», ένας ξένος αγοράζει σε ένα μικρό κορίτσι μερικά μαύρα εσώρουχα με καρδούλες, τη στιγμή που οι γονείς της είναι με τη μικρή της αδελφή στα επείγοντα ενός νοσοκομείου. Ακούγεται νοσηρό και ίσως να υπάρχει μια υποψία παιδοφιλίας στον άντρα, μήπως όμως τα φαινόμενα απατούν; Στο τελευταίο διήγημα με τον τίτλο «Εξοδος», μια γυναίκα φεύγει από το σπίτι της με βρεγμένα μαλλιά, φορώντας μόνο ένα μπουρνούζι και μπαίνει στο αυτοκίνητο ενός άγνωστου άντρα. Όταν επιστρέψει θα ξαναβρεί τον άντρα της και το σπίτι της στην ίδια θέση. Σ’ εκείνη της πνιγηρής σιωπής.

Οι κοινοί τόποι των ιστοριών είναι οι σχέσεις γονιών και παιδιών, νεότητας και γήρατος, πικρής αλήθειας και απόκρυψής της, αβίωτου παρελθόντος και πνιγηρού παρόντος. Τα σπίτια καθηλώνουν, φυλακίζουν, ορίζουν και αναπαριστούν, ουσιαστικά, την τρεμάμενη ψυχοσύνθεση των ενοίκων τους. Οι πόρτες τους είναι σαν μεγάλα στόματα, τα παράθυρά τους σαν μάτια εμβρόντητα.

Τα σπίτια καθηλώνουν, φυλακίζουν, ορίζουν και αναπαριστούν, ουσιαστικά, την τρεμάμενη ψυχοσύνθεση των ενοίκων τους.

Η Σβλέμπλιν απέσπασε το 2015 το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Ribera del Duero, ενώ πέντε χρόνια πιο πριν το περιοδικό Granta την επέλεξε ως μια από τις νέες φωνές της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Η μετάφραση της Έφης Γιαννόπουλου είναι στο ορθό τέμπο. Έχει πιάσει την παρέκκλιση, το άρρητο και το πνιγηρό που ορίζουν από κοινού το ύφος των ιστοριών της Σβέμπλιν και μας προσφέρει ένα κείμενο που πάλλεται από σφρίγος και υπόγειο δυναμισμό.


* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Μπλε ήλιος» (εκδ. Μεταίχμιο).

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Η γυναίκα απομένει να με κοιτάζει, της παίρνει λίγα δευτερόλεπτα να αντιληφθεί αυτό που μόλις είπα. Μετά αφήνει την τσάντα της στο τραπέζι και απομακρύνεται αργά. Μοιάζει να της είναι δύσκολο να προχωρήσει ανάμεσα στην τηλεόραση και στην πολυθρόνα, ανάμεσα στους πύργους από στοιβαγμένες κούτες που υπάρχουν παντού, λες και κανένα μέρος δεν είναι κατάλληλο για να αρχίσει να ψάχνει. Έτσι συνειδητοποιώ τι είναι αυτό που θέλω. Θέλω να τα κάνει όλα άνω κάτω. Θέλω να μετακινήσει τα πράγματά μας, θέλω να τα κοιτάξει, να τα απομακρύνει και να τα διαλύσει. Να βγάλει τα πάντα έξω από τις κούτες, να τα πατήσει, να τους αλλάξει θέση, να πέσει στο πάτωμα κι επίσης να κλάψει».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

Για το μυθιστόρημα της Κάρολ Σιλντς [Carol Shields] «Πέτρινα ημερολόγια» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: © Shelby Miller/Unspalsh. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Υπάρχει ...

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν [James Baldwin] «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Kεντρική εικόνα: © U.S. National Archives and Records Administration.

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου

Σε όλα τα μυ...

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

Για το μυθιστόρημα της Βιρζινί Ντεπάντ [Virginie Despentes] «Αγαπητέ μαλάκα» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: © Mehrnegar Dolatmand/Unsplash.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Έπρεπε να το περιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ