nesbo

Για τη συλλογή διηγημάτων του Jo Nesbo «Ο άρχοντας της ζήλιας» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο). Στην φωτογραφία, ο συγγραφέας στην Κάλυμνο, όπου διαδραματίζεται το ομότιτλο και εκτενέστερο διήγημα της συλλογής. 

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Έχει συμβεί και στους καλύτερους συγγραφείς του είδους, να βαρεθούν τον ήρωά τους. Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αποφάσισε να σκοτώσει τον Σέρλοκ Χολμς πετώντας τον σε μια χαράδρα των Ελβετικών Άλπεων – πριν τον ξαναζωντανέψει κατόπιν της απαίτησης εκδοτών κι αναγνωστών. Η Άγκαθα Κρίστι είχε σιχαθεί τον Ηρακλή Πουαρό, και θα τον είχε αντικαταστήσει με τη μις Μαρπλ αν της το επέτρεπαν οι εκδότες της. Άραγε, μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Τζο Νέσμπο και τον Χάρι Χόλε;

Στην πολυαναμενόμενη συλλογή διηγημάτων του Νέσμπο με τίτλο Ο άρχοντας της ζήλιας, που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά (ταυτόχρονα με τα νορβηγικά και τα αγγλικά), σε μετάφραση της Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, δεν εμφανίζεται πουθενά ο Χάρι Χόλε. Καλά θα κάνουν οι νέσμπο-μάνιακς να το πάρουν απόφαση και να αφοσιωθούν στα επτά απολαυστικά διηγήματα, στα οποία ο Νορβηγός σούπερ σταρ του εγκλήματος εξασκεί το ταλέντο του περισσότερο στην ανάπτυξη χαρακτήρων, παρά στις αλλεπάλληλες ανατροπές που έκαναν δύσκολη τη ζωή του Χάρι Χόλε.

Όπως είναι γνωστό, ο Νέσμπο έρχεται κάθε Σεπτέμβριο στην Ελλάδα για να επισκεφτεί την Κάλυμνο, η οποία έχει γίνει διάσημη τα τελευταία χρόνια λόγω των απότομων βράχων της, που είναι ιδανικοί για έμπειρους αναρριχητές.

Τα επτά διηγήματα της ελληνικής συλλογής αποτελούν το πρώτο μέρος της αντίστοιχης νορβηγικής και αγγλικής, κι έχουν θέμα τη Ζήλια. Υποθέτω ότι το δεύτερο μέρος με θέμα τη Δύναμη (ή την Εξουσία;) θα κυκλοφορήσει ανεξάρτητα, σε μεταγενέστερη στιγμή. Τα διηγήματα, άλλα ολιγοσέλιδα, και άλλα αρκετά ανεπτυγμένα, έχουν ως κεντρικό ήρωα έναν άντρα, επιτυχημένο ή χαμένο κορμί, γοητευτικό ή σιχαμερό, απίστευτα γενναίο ή δειλό ανθρωπάκι. Μοναδική εξαίρεση είναι η ολιγοσέλιδη ιστορία με τίτλο «Στην Ουρά», όπου πρωταγωνιστεί μια μελαψή πρόσφυγας που έχει μεταφυτευτεί λίγο άτσαλα στον νορβηγικό παράδεισο. Ο Νέσμπο αποδεικνύει για άλλη μια φορά, όπως έκανε ήδη στο Βασίλειο και στις νουβέλες Αίμα στο Χιόνι και Περισσότερο Αίμα, ότι δεν είναι δημιουργός ενός βιβλίου, ενός ήρωα, μιας ιστορίας επαναλαμβανόμενης.

nesbo ex 02Το μεγαλύτερο σε έκταση διήγημα «Ο άρχοντας της ζήλιας», που δίνει τον τίτλο του στη συλλογή, συνδυάζει την αγάπη του Νέσμπο για το αστυνομικό είδος και τη μανία του με το σπορ της αναρρίχησης. Όπως είναι γνωστό, ο Νέσμπο έρχεται κάθε Σεπτέμβριο στην Ελλάδα για να επισκεφτεί την Κάλυμνο, η οποία έχει γίνει διάσημη τα τελευταία χρόνια λόγω των απότομων βράχων της, που είναι ιδανικοί για έμπειρους αναρριχητές. Ο ήρωας της ιστορίας, ο Νίκος Μπαλής, αστυνόμος Α του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Αθήνας, φτάνει στο νησί για να εξιχνιάσει την εξαφάνιση ενός νεαρού Αμερικανού τουρίστα, του Τζούλιαν. Την καταγγελία της εξαφάνισης έχει κάνει ο δίδυμος, μονοζυγωτικός αδερφός του, ο Φραντς. Ο Μπαλής θα εμπλακεί σ’ έναν λαβύρινθο στοιχείων –αληθινών και κατασκευασμένων–, και η επαφή του με τους αναρριχητές θα του ξυπνήσει αναμνήσεις από τα νεανικά του χρόνια. Η λύση θα είναι αναπάντεχη και παραπέμπει, κατά μία άποψη, στον κύριο Ρίπλεϊ.

Ωστόσο, ο αληθινός Νέσμπο θα έλεγα ότι απαντάται στο διήγημα «Οντ»: είναι η ιστορία ενός ταλαντούχου και πολύ επιτυχημένου συγγραφέα ο οποίος μια μέρα αποφασίζει να σταματήσει κάθε δημόσια εμφάνιση. Απομονωμένος σ’ ένα σπίτι που βλέπει στον Βισκαϊκό Κόλπο, θα αλλάξει άρδην τη ζωή του και μετά, θα την ξανα-αλλάξει. Ή μήπως όχι; Οι προσωπικές σκέψεις του ήρωα Όντ περί γραφής και περί του εθισμού των συγγραφέων στο ναρκωτικό της δημοσιότητας, δείχνουν ένα συγγραφέα, τον Νέσμπο, που δεν είναι θύμα της επιτυχίας του, ούτε θα γίνει ποτέ.

Στα «Σκουπίδια» και στο «Σκουλαρίκι», οι ήρωες είναι κλασικοί προλετάριοι του Βορρά, που κάνουν δουλειές κατώτερες και από των μεταναστών, κάτι που φέρουν βαρέως. Ο Ίβαρ, στα «Σκουπίδια», θα δράσει ανεξέλεγκτα, υπακούοντας στις επιταγές της αμυγδαλής του εγκεφάλου του: fight, flight or freeze. Σε μια ανάλογη κατάσταση, ο Άμουν, στο «Σκουλαρίκι», θα παγώσει και δεν θα τολμήσει να αντιμετωπίσει ό,τι τον τρομάζει: την απώλεια αυτού που έχει. Η «Ομολογία» και το «Λονδίνο» είναι τα πιο προβλέψιμα διηγήματα της συλλογής, χωρίς να είναι και λιγότερο ενδιαφέροντα.

«Δεν μπορείς να επισκεφτείς τους αναγνώστες εκεί όπου νομίζεις πως βρίσκονται. Πρέπει να τους καλέσεις εκεί όπου βρίσκεσαι εσύ, και να τους παρασύρεις στο δικό σου σύμπαν. Αυτή είναι η τέχνη της αφήγησης».

Το γενικό συμπέρασμα: Ο Νέσμπο μπορεί να γράψει πολλά και διαφορετικά λογοτεχνικά είδη. Ας του επιτρέψουμε να δοκιμάσει την πένα του σε κόντρα ρόλους, όπως λένε στο θέατρο. Και να μας παρασύρει στο δικό του συγγραφικό σύμπαν, όπως είχε πει σε μια συνέντευξή του: «Δεν μπορείς να επισκεφτείς τους αναγνώστες εκεί όπου νομίζεις πως βρίσκονται. Πρέπει να τους καλέσεις εκεί όπου βρίσκεσαι εσύ, και να τους παρασύρεις στο δικό σου σύμπαν. Αυτή είναι η τέχνη της αφήγησης».

* Η ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Τελευταίο της βιβλίο, το αστυνομικό μυθιστόρημα «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» (εκδ. Μεταίχμιο).


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ JO NESBØ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εδώ δεν είναι Μαϊάμι» της Φερνάντα Μελτσόρ (κριτική) – Οι φτωχοδιάβολοι της Βερακρούς

«Εδώ δεν είναι Μαϊάμι» της Φερνάντα Μελτσόρ (κριτική) – Οι φτωχοδιάβολοι της Βερακρούς

Για το βιβλίο της Φερνάντα Μελτσόρ [Fernanda Melchor] «Εδώ δεν είναι Μαϊάμι» (μτφρ. Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Δώμα). Κεντρική εικόνα: φωτογραφίες αγνοούμενων στη Βερακρούς, την Πολιτεία του Μεξικού με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Η χώρα του χιονιού» του Γιασουνάρι Καουαμπάτα (κριτική) – Η παθιασμένη λευκότητα του ερωτικού πάθους

«Η χώρα του χιονιού» του Γιασουνάρι Καουαμπάτα (κριτική) – Η παθιασμένη λευκότητα του ερωτικού πάθους

Για το μυθιστόρημα του Γιασουνάρι Καουαμπάτα [Yasunari Kawabata] «Η χώρα του χιονιού» (μτφρ. Παναγιώτης Ευαγγελίδης, εκδ. Άγρα). Kεντρική εικόνα: από την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου σε σκηνοθεσία του Shirô Toyoda.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Σπουδή στο μπλε» της Μάγκι Νέλσον (κριτική) – Το χρώμα ως λογοτεχνικό υποκατάστατο συναισθημάτων

«Σπουδή στο μπλε» της Μάγκι Νέλσον (κριτική) – Το χρώμα ως λογοτεχνικό υποκατάστατο συναισθημάτων

Για το βιβλίο της Μάγκι Νέλσον [Maggie Nelson] «Σπουδή στο Μπλε» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα: από την «Μπλε ταινία» του Κριστόφ Κισλόφσκι. 

Γράφει η Φανή Χατζή

Ήταν Νοέμβριος του 2020 ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική  διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Το δεύτερο φεστιβάλ «WOW - Women of the World Αthens» (6-8 Απριλίου) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποπειράται να θίξει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Στην κεντρική εικόνα, η Έλλη Ανδριοπούλου, διευθύνουσα δύμβουλος του ΚΠΙΣΝ και...

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ