rokos koltz

Για την ανθολογία ποιημάτων της Ανίς Κολτζ [Anise Klotz] «Το αλλού των λέξεων» (μτφρ. Μαρία Παπαδήμα, εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: Πίνακας του Στέφανου Ρόκου. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Χαρακτηρισμένη ως «η μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας του Λουξεμβούργου», η Ανίς Κολτζ άφησε κατά μέρος πολύ νωρίς τις δεσμεύσεις στις οποίες θα μπορούσε να τη φυλακίσει η «τοπικότητα» για χάρη της οικουμενικής τροπικότητας.

Στην Ελλάδα δεν είναι ευρύτερη γνωστή, καίτοι μάς είχε επισκεφθεί το 2016, με αφορμή την έκδοση της ποιητικής ανθολογίας της με τίτλο «Somnambule du jour» (2015) στην περίβλεπτη σειρά Poesie/Gallimard.

Σε εκείνη την επίσκεψη είχε συνομιλήσει με την ποιήτρια Κική Δημουλά, με την Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου (πρωτομετέφρασε τα ποιήματά της για τις ανάγκες της εκδήλωσης) να συντονίζει τη συζήτηση. 

Τώρα, με την έκδοση των ποιημάτων της υπό τον γενικό τίτλο Το αλλού των λέξεων (μτφρ. Μαρία Παπαδήμα, εκδ. Στερέωμα) μάς δίδεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο έργο αυτής της σπουδαίας ποιήτριας.

H «πύλη» των εκδόσεων Gallimard 

Δεν είναι μόνο ότι κατάφερε να περάσει στην βαριά «πύλη» των εκδόσεων Gallimard, κάτι που ομολογουμένως εξηγεί αυτόχρημα την αξία της, αλλά και ότι σε όλη τη διάρκεια της ποιητικής της πορείας συνδέθηκε με όλα τα σπουδαία ρεύματα των καιρών μας δίχως να παραγνωρίζει πως δεν γράφει για τους ειδικούς, αλλά για την ανθρώπινη κατάσταση.

Επί επτά δεκαετίες η Κολτζ λειτούργησε μέσα στην ποίηση ως μια αφηγήτρια του φωτός και της σκιάς αυτού του κόσμου. Δεν της χρειάστηκαν μανιερισμοί, περίτεχνα κόλπα ή πειραματικές υπερβολές για να τοποθετήσει την ποίησή της σε έναν κρυπτικό θάλαμο, προορισμένο μόνο για ολίγους εκλεκτούς.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ποίηση λιτή, ολιγόστιχη, εξόχως στοχαστική, κάποιες φορές εικονοκλαστική και σίγουρα βαθύτατα ανθρώπινη.

Διαβάζοντας τούτη την έκδοση, η οποία περιλαμβάνει επιλογή ποιημάτων από εννέα ποιητικές συλλογές της που εκτείνονται από το 1966 έως το 2017 (άρα, βλέπουμε το ποιητικό της εγώ σε πλήρη άνθηση), βρισκόμαστε μπροστά σε μια ποίηση λιτή, ολιγόστιχη, εξόχως στοχαστική, κάποιες φορές εικονοκλαστική και σίγουρα βαθύτατα ανθρώπινη.

Ο τίτλος Το αλλού των λέξεων (μτφρ.Μαρία Παπαδήμα, εκδ. Στερέωμα) είναι απόλυτα συναφής τόσο με το ποιητικό της έργο όσο και με την ίδια τη ζωή της (πόσο ταυτισμένα είναι, εντέλει, αυτά τα δύο).

Η Κολτζ έλκει την καταγωγή της από διάφορες χώρες. Γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο, αλλά οι ρίζες της είναι τσέχικες, γερμανικές, βελγικές, ενώ μια προγιαγιά της ήταν Αγγλίδα. Είχε τη δυνατότητα να γράψει σε τρεις διαφορετικές γλώσσες: λουξεμβουργιανά, γερμανικά και γαλλικά.

anise koltz

Η Ανίς Κολτζ γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο το 1928. Ποιήτρια, μεταφράστρια και φωτογράφος, έγραψε τα ποιήματά της στα γερμανικά και τα γαλλικά καθώς και παιδικά βιβλία στη γλώσσα του Λουξεμβούργου, θεωρείται ωστόσο μια από τις κορυφαίες γαλλόφωνες ποιήτριες. Το έργο της αριθμεί είκοσι και πλέον ποιητικές συλλογές, για τις οποίες έχει αποσπάσει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία, ενώ έχει μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Μέλος της Academie Mallarmé του Παρισιού, του Pen Club του Βελγίου και του lnstitut grand-Ducal des Arts et des Lettres του Λουξεμβούργου, είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ποίησης. Το 2008 τιμήθηκε για το σύνολο του έργου της με το «Prix de litterature francophone Jean Arp de lΆssociation capitale europeenne des litteratures» ενώ το 2018 της απονεμήθηκε το «Prix Goncourt de Poesie Robert Sabatier», ένα από τα σπουδαιότερα γαλλικά βραβεία ποίησης. Το 2015 εκδόθηκε μια ανθολογία του έργου της στη φημισμένη σειρά «Poesie/ Gallimard», καταξιώνοντάς την ανάμεσα στους μεγαλύτερους σύγχρονους ποιητές.

Αρχικά επέλεξε να γράψει ποίηση στα γερμανικά, ωστόσο εξαιτίας των βασανιστηρίων που υπέστη ο άντρας της, Ρενέ Κολτζ, από τους ναζί πήρε την απόφαση (κυρίως πρόκειται για ηθικό ανάστημα) να απαρνηθεί τα γερμανικά και να αρχίσει να γράφει ποίηση στα γαλλικά.

Μόνο που αυτή η εκλογή ήταν κάτι παραπάνω από ένα τεχνικής φύσεως άλμα. Η Κολτζ ήρθε αντιμέτωπη με την πιο ουσιαστική έννοια της γλώσσας ως κάτι μεταβλητό, γριφώδες, ακατάλυτο και απόρθητο.

Μέσω της «νέας» γλώσσας η Κολτζ -ουσιαστικά- προσπαθεί να συλλάβει τις έννοιες εξαρχής, να δημιουργήσει ένα καινούργιο υφαντό. Μέσα από την πολυγλωσσία της να ορίσει μια έτερη -μη καταγεγραμμένη- γλώσσα που θα προσδιορίσει και την ποίησή της.

Aνάμεσα σε δύο γλώσσες 

Το αποτέλεσμα που βλέπουμε αποτυπωμένο στα ποιήματά της δεν γίνεται να είναι κάτι άλλο από τη συγχώνευση των εννοιών, του συντακτικού, του ρυθμού και των κανόνων δύο γλωσσών που συλλειτούργησαν μέσα της. Ενόσω γράφει στα γαλλικά, υποδορίως -και σίγουρα όχι εμπρόθετα- η γερμανική γλώσσα συνεχίζει να τέμνει τη σκέψη της.

Η γλώσσα μου
ριζωμένη αιώνες
σαν το λιμάνι της Αλεξάνδρειας
την έχει σημαδέψει το εμπόριο
μυρίζει κοντραμπάντο

Η Κολτζ, ως εκ τούτου, είναι μια γλωσσοκεντρική ποιήτρια όσο κι αν αυτό φαίνεται πρώτης όψεως περιττό (τι άλλο θα μπορούσε να είναι κάποιος που γράφει ποίηση;). Την απασχολούν οι έννοιες των λέξεων, η όχι πάντα απρόσκοπτη προσπέλασή τους, η κρυπτικότητά τους, ενίοτε.

Την απασχολεί του τι σημαίνει να γράφει ποίηση. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγα τα ποιήματα ποιητικής, μέσα στα οποία αναζητεί -ακόμη και αποφθεγματικά- τους πολλαπλούς και πολύσημους ορισμούς της ποιητικής πράξης.

Κάθε ποίημα
είναι μια κατάβαση στην κόλαση

Μια πτώση
στο άγνωστο

Μια αγωνία
να μην γνωρίζεις
αν η επιστροφή είναι δυνατή

H ποίησή της είναι γεμάτη από φως και σκιά. Ο ήλιος είναι ένα σταθερό μοτίβο στα ποιήματά της. Τον εμφανίζει άλλοτε ως μια πηγή ζωής κι άλλοτε με την επιθετικότητα ενός φωτός που ξεγυμνώνει τις παρουσίες.

Ο ήλιος στήνει δίχτυα
στα πουλιά
το βράδυ τα καταβροχθίζει
φτύνοντας τους ίσκιους τους

Το ίδιο ισχύει και με την σκιά που είναι ο άλλος πόλος αυτής της πάλης που τελείται στους στίχους της. Η Κολτζ δημιουργείται συχνά αντιθετικά σχήματα στα ποιήματά της. Κάτι που υπάρχει, την ίδια στιγμή χάνεται, βρίσκεται σε φάση εξαφάνισης. Ακόμη και η ζωή κουβαλάει από την πρώτη μέρα της τη σφραγίδα του θανάτου.

Τα χρόνια με βαραίνουν
η μνήμη μου ληγμένη

Με κοιτάζω
να κοιτάζω
τα συσσωρευμένα τοπία
κάτω από τα βλέφαρά μου

Οι τελευταίες της συλλογές, περισσότερο στοχαστικές και με έντονο το υπαρξιακό βάρος στους ώμους της, είναι μια μάχη με τον θάνατο. Μόνο που είναι μια μάχη επί ίσοις όροις και όχι περιδεής.

Κάθε ποίημα
είναι μια κατάβαση στην κόλαση

*
Στα ποιήματά μου
υπερβαίνω ουρανό και γη

Η Κολτζ δεν έπαψε να είναι αιρετική και βλάσφημη (απέναντι στην έννοια του θεού), αλλά και συμπονετική προς την ανθρώπινη κατάσταση. Επέλεξε να γράψει μια ποίηση με όσο το δυνατόν λιγότερα «υλικά».

stereoma koltz to allou ton lexeon

Λιτότητα

Λέξεις απλές, απογυμνωμένες, δίχως σημεία στίξης (πού και πού κάνει την εμφάνισή του ένα ερωτηματικό), συνθέτουν μια ποίηση που βαίνει προς τη σιωπή και το άλεκτο. Κι όμως, υπήρξε πηγή έμπνευσης για πάρα πολλούς εικαστικούς που θέλησαν, ο καθένας με τον τρόπο του, να εικονοποιήσουν το ποιητικό της σύμπαν.

Κάτι αντίστοιχο κάνει και ο Στέφανος Ρόκος στην ελληνική έκδοση των ποιημάτων της. Το αποτέλεσμα έχει ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται ολοκάθαρα ότι η ζωγραφική δεν υπόκειται στην ποίηση, αλλά ούτε και η ποίηση φυλακίζεται από τη δύναμη του χρωστήρα.

Θα έλεγα κανείς πως εκ πρώτης όψεως η Κολτζ δεν θα ταίριαζε με τον Ρόκο, κι όμως είναι η αντίθεσή τους που ορίζει μια νέα σύνθεση. Η σιωπηρή ποίησή της μπορεί και συνυπάρχει με την έντονα «ομιλητική» ζωγραφική του Ρόκου..

Την έκδοση συμπληρώνει η ευσύνοπτη εισαγωγή της Μαρίας Παπαδήμα (έχει κάνει την επιλογή και τη μετάφραση των ποιημάτων), καθώς το εμβριθές επίμετρο του Νίκου Ζόμπολα.  

Παρουσίαση του βιβλίου στα Public Συντάγματος 

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Ανίς Κολτζ «Το αλλού των λέξεων» στην στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος (7 μ.μ.). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νίκος Ζόμπολας - συγγραφέας του επιμέτρου της ανθολογίας, Μαρία Παπαδήμα - καθηγήτρια ΕΚΠΑ, μεταφράστρια, Στέφανος Ρόκος - ζωγράφος, εικονογράφηση της ανθολογίας,  Δανάη Σιώζιου - ποιήτρια. 


Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Μπλε ήλιος» (εκδ. Μεταίχμιο).

  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Tempo perso» της Κούλας Αδαλόγλου (κριτική) – Σε πορεία κάθαρσης

«Tempo perso» της Κούλας Αδαλόγλου (κριτική) – Σε πορεία κάθαρσης

Για την ποιητική συλλογή της Κούλας Αδαλόγλου «Tempo perso» (εκδ. Σαιξπηρικόν).

Γράφει ο Δημήτρης Μπαλτάς

...

«Μόρα» της Βίκυς Κατσαρού (κριτική) – Η αιώνια γυναίκα, δημιουργός ενός νέου κόσμου

«Μόρα» της Βίκυς Κατσαρού (κριτική) – Η αιώνια γυναίκα, δημιουργός ενός νέου κόσμου

Για την ποιητική συλλογή της Βίκυς Κατσαρου «Μόρα» (εκδ. Ενύπνιο).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Εύα, Παπούσα, ο Θεός ως γυναίκα και τώρα η ...

«Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης» της Άνθιας Χριστοδούλου Θεοφίλου (κριτική) – Η ποίηση ως θεραπευτικό ταξίδι

«Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης» της Άνθιας Χριστοδούλου Θεοφίλου (κριτική) – Η ποίηση ως θεραπευτικό ταξίδι

Για την ποιητική συλλογή της Άνθιας Χριστοδούλου Θεοφίλου «Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης» (εκδ. Βακχικόν). Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουες Άντερσον.

Γράφει η Κατερίνα Ι. Παπαδημητρίου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Πέμπτη 19 Ιουνίου

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Πέμπτη 19 Ιουνίου

Με εννέα εκδηλώσεις για την Πέμπτη 19 Ιουνίου συνεχίζεται το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) 2025, φτάνοντας ως τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο. Κεντρική εικόνα: Η Εστέρ Πανιάγουα (Esther Paniagua).

Επιμέλεια: Book Press

...
«Tempo perso» της Κούλας Αδαλόγλου (κριτική) – Σε πορεία κάθαρσης

«Tempo perso» της Κούλας Αδαλόγλου (κριτική) – Σε πορεία κάθαρσης

Για την ποιητική συλλογή της Κούλας Αδαλόγλου «Tempo perso» (εκδ. Σαιξπηρικόν).

Γράφει ο Δημήτρης Μπαλτάς

...

«Ποιος θα της το πει;» του Αλέξανδρου Σταυρόπουλου (κριτική) – Όταν η Χιονάτη παίρνει τα ηνία του παραμυθιού

«Ποιος θα της το πει;» του Αλέξανδρου Σταυρόπουλου (κριτική) – Όταν η Χιονάτη παίρνει τα ηνία του παραμυθιού

Για την παράσταση «Ποιος θα της το πει;» του Αλέξανδρου Σταυρόπουλου στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Προχθές είδα τη χορογραφία «Ποιος θα της το πει;» του Αλέξανδρου Σταυρόπ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ