alt

Για την ποιητική συλλογή του Θανάση Γαλανάκη «Τα καναρίνια» (εκδ. Σμίλη).

Γράφει ο Κώστας Κουτσουρέλης

Από έναν νέο ποιητή, πρωτοεμφανιζόμενο μάλιστα, στις μέρες μας δεν είναι δίκαιο να περιμένει κανείς πολλά. Μεγαλωμένοι σε συνθήκες μικρής ή μεγαλύτερης άνεσης (μ’ όλη την χρόνια κρίση μας), υπερπροστατευμένοι από οικογένεια και συντεχνία (κατά το εθνικό μας χούι), παραζαλισμένοι από τους δασκάλους της «δημιουργικής γραφής» (και δεν βγάζω την ουρά μου απ’ έξω), περιζήτητοι από περιοδικά και εκδοτικούς οίκους (κι ας έχουν οι ίδιοι άλλη εντύπωση), οι νέοι ωριμάζουν πολύ αργά, αργότερα από ποτέ. Τον έπαινο των φίλων και της συντεχνίας τον έχουν λίγο-πολύ εξασφαλισμένο, ειλικρίνεια από τους συνηλικιώτες τους και την κριτική δεν μπορούν να προσδοκούν, έχουν ένα σωρό βραβεία φτιαγμένα ειδικά στα μέτρα τους για να θηρεύσουν. Άρα δεν έχουν λόγο να ιδρώσουν και πολύ.

Συχνά, όσοι διστάζουν ή αρνούνται να δημοσιεύσουν είναι και οι καλύτεροι. Και όταν το κάνουν, βλέπουν να τους στοιβάζουν με άλλους πολλούς στο ίδιο ράφι, ή και πολύ πιο κάτω.

Ακόμη και φλογερά ταλέντα που έκαναν εντύπωση με το πρώτο τους βιβλίο, στο δεύτερο αντί να βελτιωθούν πισωγυρίζουν: το τίμημα της ευκολίας. Όχι λίγοι παίρνοντας τις επευφημίες τοις μετρητοίς, ενώ μόλις ξεκίνησαν θεωρούν ότι έχουν φτάσει. Ενίοτε αισθάνονται μάλιστα και παραμελημένοι, επειδή ακριβώς τους λείπει το συγκριτικό κριτήριο και η ενημέρωση τι συνέβαινε σε άλλες εποχές. Ή πληγώνονται επειδή πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να τυπωθούν, λες και ο κόσμος στέκεται στην ουρά για να αγοράσει ποιήματα αγνώστων. Κάμποσοι, που έχουν επίγνωση της κατάστασης, βγάζουν το πρώτο βιβλίο τους μετά τα τριάντα ή αποθαρρύνονται πλήρως. Συχνά, όσοι διστάζουν ή αρνούνται να δημοσιεύσουν είναι και οι καλύτεροι. Και όταν το κάνουν, βλέπουν να τους στοιβάζουν με άλλους πολλούς στο ίδιο ράφι, ή και πολύ πιο κάτω.

Ως εδώ, θα πει κανείς, το πράγμα δεν εκπλήσσει. Ό,τι συμβαίνει στην ποίηση, συμβαίνει λίγο πολύ παντού στις τέχνες μας ‒ και όχι μόνο εκεί. Η ανωριμότητα και η ήσσων προσπάθεια δίνουν παντού τον τόνο. Με τη διαφορά ότι στην ποίηση λείπει εντελώς ο ενδιαφερόμενος τρίτος. Το καταναλωτικό κοινό δηλαδή, που δικαίως ή αδίκως ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι και βάζει τα πράγματα (και τα ονόματα) αν όχι στη θέση τους, σε μια έστω σειρά. Ακόμη και ποιητές που έσκασαν από το αυγό προ πεντηκονταετίας, οι ανήκοντες στη λεγόμενη Γενιά του ’70, εξακολουθούν να εμφανίζονται δημοσίως μπουλουκηδόν, ωσάν να είναι όλοι ίσια και όμοια. Με τους μεταγενέστερους η κατάσταση είναι χαώδης.

Σ’ αυτό το τοπίο, το να μιλάς για τη δουλειά ενός πρωτοεμφανιζόμενου, επιθυμώντας μάλιστα να την εξάρεις, είναι ζόρικη υπόθεση. Μες στον ωκεανό των εγκωμίων που ακούγονται, ποιος θα σε πάρει στα σοβαρά; Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια πρέπει να γίνει.

Τι ξεχωρίζει τον Γαλανάκη και τα «Καναρίνια» του; Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το πρώτο είναι η σπάνια τεχνική του ευχέρεια.

Τι ξεχωρίζει τον Γαλανάκη και τα Καναρίνια του; Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το πρώτο είναι η σπάνια τεχνική του ευχέρεια. Το βιβλίο του είναι ένα ευρετήριο τρόπων της κλασικής προσωδίας: ενδεκασύλλαβα και δεκατρισύλλαβα σονέτα σε διάφορες παραλλαγές, πετραρχικά και σαιξπηρικά και αλλότροπα, ιαμβικά και αναπαιστικά· συνθέσεις ωδόσχημες και ωδώνυμες· στίχοι χυμένοι σε περίτεχνες τετράστιχες ή εξάστιχες στροφές ή σε λιτό blank verse· ποιήματα σύνθετης αρχιτεκτονικής ή ολότμητα· κομμάτια λυρικά και αφηγηματικά, κι άλλα που μοιάζουν με δραμολέτα ή κωμωδίες. Και βεβαίως, ρίμες κάθε λογής ευφάνταστες και τερπνές. Και όλα αυτά ο γράψας τα χειρίζεται με ελαφράδα και σιγουριά, ενίοτε εκτείνοντας τους πειραματισμούς του ως τα όρια, αλλά χωρίς να τα τραυματίζει. Τέτοιο, επιτυχημένο, πείραμα είναι λ.χ. τα έξι δεκαπεντάστιχα μέρη του αρθρωτού «Επαίτη», όπου όλοι, και οι ενενήντα συναπτοί στίχοι, είναι προπαροξύτονοι! 

Εξ όνυχος τον λέοντα. Δίνω τις δυο τελευταίες στροφές της «Θανατόεσσας ΙΙ». Ο λόγος εδώ για έναν διαβόητο φιλόσοφο:

«Προτού ζητήσει από το Είναι να μην είναι
(like stars which shine although meanwhile they aren't).
Προτού φωνάξει στον Θεό που φεύγει «Μείνε!»,

του τετραδίου πρέπει χρώμα να διαλέξει
‒ ας είναι μαύρο σαν τα εσώρουχα της Arendt·
μ' εκείνα, όπως και μ' αυτό, ωραία θα παίξει».

Ένα το κρατούμενο λοιπόν.

Το δεύτερο είναι η θεματική του βεντάλια. Περισσότερο κι από τη χωλή της τεχνική (αχ, αυτός ο «ελεύθερος» στίχος…), η θεματολογία είναι η μεγαλύτερη πληγή της νεότατης ποίησής μας.

Το δεύτερο είναι η θεματική του βεντάλια. Περισσότερο κι από τη χωλή της τεχνική (αχ, αυτός ο «ελεύθερος» στίχος…), η θεματολογία είναι η μεγαλύτερη πληγή της νεότατης ποίησής μας. Το περιεχόμενό της είναι φτωχό σε ανθρώπινη πείρα, άτριφτο, απόμακρο από τα πράγματα. Ένα είναι το αντικείμενό της: το θολό, άλλοτε υπερσυναισθηματικό και άλλοτε υπερλόγιο Εγώ. Λες κι Έξω Κόσμος δεν υπάρχει. 

Στον Γαλανάκη ο Έξω Κόσμος, οι Άλλοι είναι παρόντες. Όχι μόνο ο Χάιντεγγερ και η Χάννα (τρόπαια του σπουδαστηρίου που κι άλλοι τα έχουν αναρτημένα στον τοίχο τους). Αλλά και η Νάσια, η σερβιτόρα της διπλανής μπυραρίας (τι ωραίο ποίημα!). Και ο προαναφερθείς διακονιάρης του Ηλεκτρικού. Και η γλάστρα στο περβάζι του ιατρείου. Και τ’ αμάξια της Κριεζώτου τη νύχτα. Και το αφροδίσιο «στρείδι» du trou du cul, που ύμνησαν τόσο οι Ρεμπώ και Βερλαίν. Και το αγαλματωμένο κορμί του αυνανιστή της Πομπηίας. Ο Γαλανάκης βλέπει. Και μαζί του βλέπουν κι οι αναγνώστες του. Ιδού o πολισμάνος, «Ο πολύς Μάνος» του, για παράδειγμα:

«Του περιστρόφου η δερμάτινη η θήκη,
αστραφτερή ‒ κάθε πρωί γυαλιστικό.
Κι οι χειροπέδες του εγκλεισμού θα 'ταν διαθήκη
για κάθε ύποπτο, τυχαίο περαστικό.

Το γκλοπ σκληρό, έτοιμο για να καταστείλει
όποιον ευθύνεται ‒ή και όχι‒ παραβάτη.
Στο εικονοστάσι του σπιτιού να καίει καντήλι
για κάθε της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αναβάτη».

Δύο τα κρατούμενα.

Το τρίτο προσόν του Γαλανάκη είναι η εκφραστική του ακρίβεια. Η συγκίνησή του είναι πάντοτε ορισμένη, δεν έχει θέση εδώ η τρέχουσα ποιητικίζουσα «ατμόσφαιρα» που παραπέμπει στο πουθενά και στα πάντα.

Το τρίτο προσόν του Γαλανάκη είναι η εκφραστική του ακρίβεια. Η συγκίνησή του είναι πάντοτε ορισμένη, δεν έχει θέση εδώ η τρέχουσα ποιητικίζουσα «ατμόσφαιρα» που παραπέμπει στο πουθενά και στα πάντα. Πολυμορφία εξωτερική άλλωστε χωρίς διαφοροποίηση εσωτερική, ίσον τρύπα στο νερό. Στα Καναρίνια οι διαθέσεις οι συναισθηματικές συστοιχούνται προς τους τρόπους τούς εκφραστικούς και μας δίνουν ένα κλαβιέ ηχοχρωματικό όχι πολύ πλατύ αλλά καλά δουλεμένο και πειστικό, μια κλίμακα τόνων που από την ειρωνεία και τη σάτιρα φτάνει ως τη μελαγχολία και τον έλεγο. Υπάρχει ασφαλώς και ο υποκειμενισμός του λυρισμού, όμως είναι αυτοελεγχόμενος, αυτοσαρκαζόμενος κάποτε, κατά τα διδάγματα του Μεσοπολέμου και του Καρυωτάκη ή, από τους νεώτερους, του Ηλία Λάγιου. Υπάρχει όμως και ένας πικρός ρεαλισμός που κρατάει το ίσο και κρατιέται σε απόσταση ασφαλείας από τον ναρκισσισμό. Η ενότητα Ιατρείο Πόνου (η πιο δυνατή της συλλογής) έχει τέτοια δείγματα αρκετά:

«ΠΑΕΙ ΚΑΙΡΟΣ που το απρόβλεπτο λησμόνησα.
Μια βόλτα έκτακτη, μια τρέλα, ένα γήπεδο...
Μοιάζω με κώνο σταθερό που στέκει μόνος σα
φυλακισμένος πλαστουργός. Κι ακόμα είμ' εδώ

με μια καρδιά που 'ναι για πάντα χαλασμένη.
Το πρώτο έμφραγμα στα είκοσι-και-δύο.
Μοιάζω όπως διάττοντες αστέρες σαστισμένοι,
προτού να πούνε “ανατέλλω” λένε “δύω”».

alt
Ο Θανάσης Γαλανάκης γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα,
όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Φιλολογία. Η ποιητική
συλλογή Τα καναρίνια κυκλοφορεί από τις εκδόσεις
Σμίλη και είναι το πρώτο του βιβλίο.




Όμως το αληθινό ατού του Γαλανάκη δεν είναι η ποικιλία του η μορφική ή θεματική (που σύμβολό της είναι τα καναρίνια, όπως μας πληροφορεί η επισημείωση). Ούτε η δεξιοτεχνία ή η ακρίβεια ή η παρατηρητικότητά του. Όλα αυτά, πράγματα εκ των ων ουκ άνευ ασφαλώς για μια ποίηση που θέλει να έχει ζωή, δεν της την εξασφαλίζουν κιόλας. Χρειάζεται ένα ακόμη συστατικό, το κρισιμότερο, για να δέσουν τα παραπάνω σ’ ένα σύνολο. Και αυτό δεν είναι βέβαια η σφραγίδα της λόξας και της ιδιοτροπίας, που στις μέρες μας περνιέται για πρωτοτυπία. Αλλά κάτι βαθύτερο που δεν ριζώνει σε τερτίπια διανοουμενίστικα ‒ η κοινή μοίρα.

Το έχουμε ξεχάσει, όμως ούτε η ευφυΐα ούτε η παραξενιά από μόνες τους φτιάχνουν ποίηση. Είναι η κοινή φθαρτή θνητή ανθρώπινη ύλη που καθιστά ακόμη και την εκκεντρικότητα και την εμβρίθεια δραστικές ‒ πάει να πει καλλιτεχνικά μεταδόσιμες. 

Η τύχη το θέλησε ο Γαλανάκης απ’ αυτή την κοινή ύλη να ξεκινά, όταν άλλοι χρειάζονται χρόνια και ζαμάνια ώσπου, αν ποτέ, την ανακαλύψουν. Γι’ αυτό και κατάφερε να μας δώσει τόσο νωρίς και τόσο απρόσμενα, τέσσερα χρόνια προτού τριανταρίσει, μια τόσο ώριμη συλλογή – την ωριμότερη πρωτοεμφανιζόμενου που έχει πέσει στα χέρια μου όσο θυμάμαι. Και το λέω γνωρίζοντας ότι ο έπαινος είναι άδικος γι’ αυτόν. Μ’ άλλους και μ’ άλλα πρέπει να συγκρίνεται.

Είναι σ’ όλα της άψογη λοιπόν, δεν έχει κουσούρια, η συλλογή του Γαλανάκη; Έχει, αλλά είναι τα σωστά κουσούρια, αυτά που υπαγορεύει η ηλικία. (Και κάθε ηλικία έχει τα ελαττώματά της). Ο ποιητής είναι πολυμαθής κι αυτό του το προσόν, ενίοτε, επείγεται να το επιδείξει ‒ σε κάποια γερμανόγλωσσα παραθέματα λ.χ. Είναι αναπόφευκτη όμως αυτή του η έφεση: τον poeta doctus τον παίρνει πάντα στο κατόπι ο φιλολογισμός, το ύπουλο ερπετό… Φτάνει να το ’χει κατά νου, και θα γλυτώσει το φαρμάκι.    

Θα κλείσω, προσηκόντως, με τις τελευταίες στροφές του τελευταίου ποιήματος του βιβλίου του.

«Είναι η ζωή μου μια απόφαση θανάτου.
Λευκές στολές με στηθοσκόπια στον σβέρκο
δίνουν υπόσχεση αποδρομής του βάρους,
μα οι οικοδόμοι του κακού χτίζουν και χτίζουν
και ο Θεός παίζει τον ρόλο του Πιλάτου.
Είναι η ζωή μου μια υπόσχεση θανάτου.

Είναι η ζωή μου στο βουνό ένα λουλούδι.
Μια παπαρούνα, ένας κρόκος, μια ορχιδέα,
ζωηρός διάκοσμος στο μωσαϊκό του δάσους
το καλοκαίρι· κι όταν έρθουν πρωτοβρόχια
κατηφορίζει ο ποταμός σα λεωφόρος
με μένα μέσα του ‒ και τότε είμαι σπόρος».

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ είναι ποιητής και μεταφραστής.
Τελευταίο βιβλίο του, η συλλογή κειμένων «Η τέχνη που αυτοκτονεί – Για το αδιέξοδο της ποίησης του καιρού μας» (εκδ. Μικρή Άρκτος).

 Στην κεντρική εικόνα: Σχεδιασμός © WOMI.


altΤα καναρίνια
Θανάσης Γαλανάκης
Σμίλη 2019
Σελ. 72, τιμή εκδότη €10,00

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κόκκινη γραμμή» της Ειρήνης Ρηνιώτη (κριτική) – Γραμμή διαχωρισμού αλλά και ποιητικής ένωσης

«Κόκκινη γραμμή» της Ειρήνης Ρηνιώτη (κριτική) – Γραμμή διαχωρισμού αλλά και ποιητικής ένωσης

Για την ποιητική συλλογή της Ειρήνης Ρηνιώτη «Κόκκινη γραμμή» (εκδ. Άγρα). Κεντρική εικόνα: πίνακας της Hanna Sidorowicz.

Γράφει η Αντιγόνη Βλαβιανού

Στην παρούσα ποιητική συλλογή, έχουμε μια κόκκινη γραμμή που σηματοδ...

«Αναγέννηση» του Χάρη Βλαβιανού (κριτική) – 39 ποιητικά πορτρέτα

«Αναγέννηση» του Χάρη Βλαβιανού (κριτική) – 39 ποιητικά πορτρέτα

Για την ποιητική συλλογή του Χάρη Βλαβιανού «Η Αναγέννηση - 39 ποιητικά πορτρέτα» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Πορτρέτο του Νικολό Μακιαβέλι, στον οποίο είναι αφιερωμένο ένα ποίημα της συλλογής © Wikipedia. 

Γράφει η Άννα Βασιάδη

...
«Ποιήματα και τραγούδια» του Θωμά Κοροβίνη (κριτική) – Oι στίχοι ενός αδέσποτου δεσπότη

«Ποιήματα και τραγούδια» του Θωμά Κοροβίνη (κριτική) – Oι στίχοι ενός αδέσποτου δεσπότη

Για το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ποιήματα και τραγούδια» (εκδ. Άγρα). Κεντρική εικόνα: πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη με τίτλο: «Δύο άντρες με φτερά πεταλούδας» © Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. 

Γράφει ο Γιώργος Γκόζης

…ή αλλιώς, περί του υμνογραφι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ