eleni beze nea zoi

Για το δοκίμιο της Ελένης Μπεζέ «Νέα ζωή: Έλληνες Εβραίοι μετά τη Σοά – Ιστορία, μνήμη, ταυτότητα (1944-1955)» (εκδ. Άγρα). Κεντρική εικόνα: Η οικογένεια Αμαρίλιο της Θεσσαλονίκης (Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Ολοκαυτώματος). 

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου 

Η Ελένη Μπεζέ, φιλόλογος και ιστορικός, στην παρούσα μελέτη της, η οποία στηρίζεται στη διδακτορική της διατριβή («Έλληνες Εβραίοι: Μνήμες και ταυτότητες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο», Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), επιχειρεί να δείξει την πορεία των Ελλήνων Εβραίων μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, ως επιζώντων των στρατοπέδων συγκέντρωσης μετά τη Σοά, δηλαδή την «Ολοκληρωτική Καταστροφή», όρο που αντικαθιστά τον όρο «Ολοκαύτωμα».

agra beze nea zoi ellines evraioi 2

Πόσο εύκολη ήταν γι’ αυτούς η νέα τους ζωή; Ανάμεσα σε περιγραφές και ερμηνείες, θα θέτει εμβόλιμα τα δικά της ερωτήματα, που προχωρούν την έρευνα πολύ πιο πέρα από τα επίσημα αρχεία, συχνά αμφισβητώντας κάποιες ιστοριογραφικές βεβαιότητες ή προσθέτοντας αυτονόητες αλήθειες ανάμεσα στις αρχειακές «σιωπές». Έτσι, μοιάζει σαν να ξαναδιαβάζει τα γεγονότα της κρίσιμης δεκαετίας που ακολούθησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όσον αφορά τη μοίρα των Ελλήνων Εβραίων, προσθέτοντας, αν όχι μια νέα θέαση της ιστορικής αυτής περιόδου, τουλάχιστον καίρια ερωτήματα· στην ουσία, ωθώντας την έρευνα πιο πέρα από τα γνωστά: οικονομική δυσπραγία, δυσκολία ένταξης στην κανονικότητα της ελληνικής μεταπολεμικής ζωής, διεκδίκηση των καταπατημένων περιουσιών, κρατική αδιαφορία, αντισημιτισμός. Στον Πρόλογό της, η Ρίκα Μπενβενίστε («Ανάμεσα σε σιωπές») θα εστιάσει ακριβώς σ’ αυτή τη συμβολή της παρούσας μελέτης, να αναδείξει το «πώς» και κυρίως το «γιατί» των παραπάνω προβλημάτων.

politeia deite to vivlio 250X102

Η δομή της μελέτης 

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: «Έλληνες Εβραίοι μετά την απελευθέρωση» και «Ιδεολογικές ανακατατάξεις, νέες ελληνοεβραϊκές ταυτότητες». Θα ασχοληθεί με τις πρώτες κινήσεις για αποκατάσταση, για τις πρωτοβουλίες να συσταθούν συλλογικότητες προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και θα παρουσιάσει, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια, στοιχεία που θα αποκαλύψουν ήδη διαφαινόμενες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις στους κόλπους των εβραϊκών κοινοτήτων. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός πως στηρίζεται στις πρώτες μαρτυρίες όσων επιστρέφουν (συγκλονιστική η εμπειρία του Λέοντος Μπατή, του πρώτου που επιστρέφει), μαρτυρίες που δημοσιεύονται στις εφημερίδες ή εκδίδονται -θα ξεχωρίσει την περίπτωση αυτών που κρύβονταν στο βουνό, μετέχοντας στην αντίσταση- από αυτούς που επέζησαν της Σοά, καθώς αναφύονται μεταξύ τους και ιδεολογικές διαφορές.

Αυτή η θέση, όπως είναι φυσικό, πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Στο δεύτερο μέρος θα εστιάσει περισσότερο στην έννοια του σιωνισμού, επισημαίνοντας τη διαφοροποίηση ατού του ιδεολογικού ρεύματος που προϋπήρχε του πολέμου, έλαβε όμως μεγάλες διαστάσεις μετά τη Σοά σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπου ένθερμοι υποστηρικτές του σιωνισμού άρχισαν, σε αντίθεση με προτεινόμενες λύσεις αφομοίωσης, να διακινούν τη θέση τους για εγκατάσταση των Εβραίων στην Παλαιστίνη ως «επάνοδο στα πατρογονικά εδάφη», μη θεωρώντας υπαρκτό πρόβλημα την παρουσία των Αράβων στα ίδια μέρη. Αυτή η θέση, όπως είναι φυσικό, πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν τη μετανάστευση στις Η.Π.Α. ή και στη Λατινική Αμερική.

Στο ίδιο μέρος έκταση θα δοθεί στην ταυτότητα που διαμόρφωσαν Έλληνες Εβραίοι κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μετέχοντας στην αντίσταση είτε πολεμώντας στο βουνό μαζί με τους αντάρτες, είτε συμμετέχοντας στις εαμικές πράξεις αντίστασης κατά των δυνάμεων κατοχής μέσα στις πόλεις. Κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν ιδεολογικά προσκείμενοι στην αριστερή ιδεολογία, κάποιοι επειδή την έβλεπαν ως μοναδική διέξοδο μπροστά στη διαφαινόμενη απειλή αφανισμού τους. Πολλοί, ειδικά από τους τελευταίους, διαχώρισαν τη θέση τους μετά κυρίως τον Εμφύλιο και τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Έτσι, διατηρήθηκαν και εντάθηκαν οι δύο τάσεις: από τη μια να αφομοιωθούν στην ελληνική πραγματικότητα, δύσκολη, οπωσδήποτε περίπτωση, ειδικά για όσους είχαν ενεργό συμμετοχή στο αριστερό κίνημα, καθώς το κράτος των νικητών του Εμφυλίου έβρισκε ακόμη μια αφορμή για δίωξη των αριστερών Εβραίων, από την άλλη να αποδεχθούν το δέλεαρ της εγκατάστασής τους στο κράτος του Ισραήλ.

(...) στην εποχή της σφοδρής αντιπαράθεσης της Δεξιάς με την Αριστερά, υπήρχαν και περιπτώσεις σύγκλισης, τουλάχιστον στα πλαίσια της αλληλοϋποστήριξης, εν μέσω κλίματος διώξεων.

Και εδώ αυθεντικές μαρτυρίες ρίχνουν φως και στις δύο περιπτώσεις. Στην απόφαση πολλών Εβραίων να προτιμήσουν τη δεύτερη λύση έπαιξε σημαντικό ρόλο και η στάση των εβραϊκών κοινοτήτων. Ο ρόλος τους ήταν να λειτουργήσουν ως μια «οικογένεια» για τους εναπομείναντες μετά τη Σοά Εβραίους αδελφούς τους, ωστόσο συχνά γίνονταν διακρίσεις, κυρίως ιδεολογικού χαρακτήρα, που απομάκρυναν τους αντιφρονούντες από την όποια βοήθεια θα μπορούσαν να έχουν. Η Μπεζέ επισημαίνει πως, αν και σε διάλογο με την ταυτότητα του σιωνιστή βρέθηκε μεταπολεμικά η ταυτότητα του αριστερού Εβραίου, στην εποχή της σφοδρής αντιπαράθεσης της Δεξιάς με την Αριστερά, υπήρχαν και περιπτώσεις σύγκλισης, τουλάχιστον στα πλαίσια της αλληλοϋποστήριξης, εν μέσω κλίματος διώξεων.

Την έκδοση προλογίζει η Ρίκα Μπενβενίστε. Φωτογραφικό υλικό και Πηγές ελληνικές και ξενόγλωσσες τόσο αρχειακές, όσο και από δημοσιεύσεις στον Τύπο, αλλά και βιβλιογραφία με μαρτυρίες, καθώς και μελέτες, άρθρα και λογοτεχνικές αναφορές, συμπληρώνουν την ενδιαφέρουσα έκδοση. Στο εξώφυλλο μια φωτογραφία απεικονίζει την αρχή της ελπίδας, τον Οκτώβρη του 1944, που δεν ευοδώθηκε. Τρεις φίλοι, οι δύο Εβραίοι, μαζί με τον άνθρωπο που τους έκρυψε κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Μια μελέτη που συμβάλλει στην κατανόηση της μετά τη Σοά εποχής στην Ελλάδα, που μπορεί να μας πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω, στο τέλος του πολέμου, όμως, όπως παρατηρεί η Ελένη Μπεζέ στον Επίλογο, ο απόηχός της φτάνει ώς τις μέρες μας.

ΔΙΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ είναι συγγραφέας. Το νέο της βιβλίο, «Ο φλοιός και ο χυμός – Υπέργειες και υπόγειες προσεγγίσεις σε λογοτεχνικούς τόπους» κυκλοφορεί από τις εκδ. Κουκκίδα.


Απόσπασμα από το βιβλίο 

«Ο Μπατής είναι ο πρώτος, και σε αντίθεση με εκείνους που θα γυρίσουν λίγο αργότερα, είναι -όπως τονίζεται και στο δημοσίευμα- μόνος. Δραπέτευσε μόνος, επέστρεψε μόνος και στη Θεσσαλονίκη είναι και πάλι μόνος., αντιμέτωπος με ένα πλήθος αγνώστων γεμάτο, στην καλύτερη περίπτωση, περιέργεια, στις περιπτώσεις των εναπομεινάντων Εβραίων, καχυποψία. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι θεωρήθηκε παράφρων. Ο πρώτος, ο μόνος, ώς εκείνη τη στιγμή, επιζών και μάρτυς οδηγείται έτσι στην πλήρη απομόνωση. Η κοινωνία προφανώς δεν είναι έτοιμη να ακούσει και εκείνος έρχεται αντιμέτωπος με αυτό που για τον Πρίμο Λέβι, και όχι μόνο, αποτελούσε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες στο στρατόπεδο, την απροθυμία των άλλων να ακούσουν. Η επιστροφή, εκτός από το πέρασμα διαδοχικών γεωγραφικών συνόρων, απαιτούσε από τον επιζώντα και μια συμβολική υπέρβαση. Χρειαζόταν να μεταβεί από τον παραλογισμό του κόσμου του στρατοπέδου στην «ομαλότητα» της μετέπειτα ζωής. Η επιστροφή του Μπατή, σε ένα συμβολικό επίπεδο, προσέκρουσε στο εμπόδιο που αποτελούσε η άρνηση των άλλων». (σ. 164)

Δυο λόγια για τη συγγραφέα 

Η Ελένη Μπεζέ γεννήθηκε στο Μονπελιέ το 1974. Είναι φιλόλογος και ιστορικός. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Φιλοσοφίας του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως επιμελήτρια εκδόσεων.

eleni mpeze

Από το 2010 συνεργάζεται με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Η διδακτορική διατριβή της, από την οποία προήλθε το βιβλίο «Νέα ζωή. Έλληνες Εβραίοι μετά τη Σοά», είχε θέμα: «Έλληνες Εβραίοι: Μνήμες και ταυτότητες μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο» (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ίδιο Τμήμα, όπου έχει διδάξει για τη μεταπολεμική εβραϊκή ζωή στην Ελλάδα. Μελετά και γράφει για τη Σοά και τον απόηχό της. Ζει στην Αθήνα με τον σύντροφό της και τον γιο τους.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ρώμη: Γέννηση και σταδιακή συγκρότηση μιας μεσογειακής πόλης» του Παναγιώτη Δουκέλλη (κριτική)  – Πώς θεμελιώθηκε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

«Ρώμη: Γέννηση και σταδιακή συγκρότηση μιας μεσογειακής πόλης» του Παναγιώτη Δουκέλλη (κριτική) – Πώς θεμελιώθηκε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Για τη μελέτη του Παναγιώτη Δουκέλλη «Ρώμη: Γέννηση και σταδιακή συγκρότηση μιας μεσογειακής πόλης» (εκδ. Ευρασία). Εικόνα: Από τη σειρά «Ρώμη» του HBO. 

...
«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Κάπλαν (κριτική) – Ο φόβος μπροστά στο μέλλον και η άνοδος της ακροδεξιάς

«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Κάπλαν (κριτική) – Ο φόβος μπροστά στο μέλλον και η άνοδος της ακροδεξιάς

Για το βιβλίο του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν [Robert D. Kaplan] «Έρημη χώρα – Ένας κόσμος σε διαρκή κρίση» (μτφρ. Σπύρος Κατσούλας, εκδ. Διόπτρα). ©istock 

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Ο πασίγνωστος γεωπολιτικός αναλυτής και γεωγράφος, ο συγγραφέας ...

«Η σύγχρονη ιστορία του Ιράν» του Έρβαντ Αμπραχαμιάν: Από τη δυναστεία των Κατζάρων στην Ισλαμική Δημοκρατία – Μύθοι και αλήθειες

«Η σύγχρονη ιστορία του Ιράν» του Έρβαντ Αμπραχαμιάν: Από τη δυναστεία των Κατζάρων στην Ισλαμική Δημοκρατία – Μύθοι και αλήθειες

Για το βιβλίο «Η σύγχρονη ιστορία του Ιράν» (μτφρ. Κώστας Κούσιαντας, Ελένη Τιμογιαννάκη) του Έρβαντ Αμπραχαμιάν (Ervand Abrahamian) που κυκλοφορεί από τη σειρά Κάλλιστος των εκδόσεων Σάλτο.  

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Αυτό το βιβλίο, το ο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Καμύ στη Λέσβο: Διάλεξη του Γιώργου Αρχιμανδρίτη για τη σχέση του νομπελίστα συγγραφέα με την Ελλάδα

Ο Καμύ στη Λέσβο: Διάλεξη του Γιώργου Αρχιμανδρίτη για τη σχέση του νομπελίστα συγγραφέα με την Ελλάδα

Διάλεξη με θέμα «Ο Αλμπέρ Καμύ και η Ελλάδα» θα δώσει το Σάββατο, 18 Ιουλίου, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι. Εικόνα: Ο Αλμπέρ Καμύ με την κόρη του Κατρίν, στην Ελλάδα, το 1958.

Επιμέλεια: Book Press

...
Γιώργος Χατζηιακώβου: «Για τον Βίτο Μανκούζο η αγάπη δεν είναι κάτι που έχεις ή κάνεις, αλλά ένας τρόπος υπάρξεως»

Γιώργος Χατζηιακώβου: «Για τον Βίτο Μανκούζο η αγάπη δεν είναι κάτι που έχεις ή κάνεις, αλλά ένας τρόπος υπάρξεως»

«Το έργο του Βίτο Μανκούζο γίνεται καθρέφτης όπου μπορούμε να δούμε, όσοι θέλουμε βέβαια, τον εαυτό μας καθαρότερα» μας είπε ο εκδότης Γιώργος Χατζηιακώβου, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αγαπώ – Μικρή φιλοσοφία της αγάπης» (μτφρ. Σοφία Μαρή, εκδ. Αρμός).

Συνέ...

Βραβείο PEN Pinter 2026: Στη Τζάκλιν Ρόουζ, ακαδημαϊκό και φεμινίστρια κριτικό

Βραβείο PEN Pinter 2026: Στη Τζάκλιν Ρόουζ, ακαδημαϊκό και φεμινίστρια κριτικό

Η συγγραφέας, ακαδημαϊκός και φεμινίστρια κριτικός Τζάκλιν Ρόουζ (Jacqueline Rose) τιμήθηκε με το Βραβείο PEN Pinter 2026.

Επιμέλεια: Book Press

Η συγγραφέας, ακαδημαϊκός και φεμινίστρια κριτικός Τζάκλιν Ρόουζ τιμήθηκε με τ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Μίχου «Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήταν Κυριακή του φράγκικου Πάσχα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ