assael sta katerga tou thanatou

Για το βιβλίο του Ανδρέα Ασσαέλ «Στα κάτεργα του θανάτου – Ένα οδοιπορικό στα καταναγκαστικά ναζιστικά έργα Χριστιανών και Εβραίων στην Ελλάδα με 350 ανέκδοτες εικόνες» (εκδ. University Studio Press). Κεντρική εικόνα: © Συλλογή Ανδρέα Ασσαέλ, στην Καρυά Φθιώτιδας, όπου διακρίνεται Έλληνας χωροφύλακας.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο σημερινός διαβάτης που θα περπατήσει τον γραφικό ορεινό οικισμό της Καρυάς Φθιώτιδας (μόλις δέκα χιλιόμετρα από τα Καμένα Βούρλα), δύσκολα θα φανταστεί πως σε τούτο τον τόπο των ελάχιστων κατοίκων συνέβησαν πριν από ογδόντα χρόνια κάποιες από τις πλέον άγνωστες θηριωδίες των ναζί. Κι όμως, η Καρυά θα μπορούσε να ονομαστεί το ελληνικό Μαουτχάουζεν, καθώς ακριβώς εκεί ήταν που οι ναζί δημιούργησαν ένα εργοτάξιο, στο οποίο δούλευαν αναγκαστικά Χριστιανοί και Εβραίοι από τις γύρω περιοχές και τη Θεσσαλονίκη.

University studio press assael sta katerga tou thanatou

Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αν και είναι βεβαιωμένο πως εκατοντάδες άνθρωποι δεν άντεξαν τα καθημερινά μαρτύρια της εργασίας χωρίς τέλος, ενώ όσοι κατάφεραν να επιζήσουν μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς. Ένας από τους βασικούς λόγους που τα γεγονότα στην Καρυά έχουν παραμείνει στη λήθη του σκοτεινού παρελθόντος είναι ότι οι επιζώντες, πλέον, είναι ελάχιστοι.

Το ιστορικό κενό

Επιπλέον, άλλα γεγονότα όπως ο εκτοπισμός στο Άουσβιτς ή η μαζική δολοφονία του πληθυσμού από τους στρατιώτες του ναζιστικού στρατού, επισκίασε όσα συνέβαιναν στα εργοτάξια που είχαν στήσει η κατακτητές στην κατεχόμενη Ελλάδα. Το βιβλίο του Ανδρέα Ασσαέλ έρχεται να καλύψει αυτό το ιστορικό κενό και να μας δείξει εμπράκτως (εννοώντας: με ντοκουμέντα) τι ακριβώς συνέβη το 1943 σε εκείνο το κολαστήριο.

Οι 350 φωτογραφίες που συνοδεύουν τη σημαντική αυτή έκδοση έφτασαν στα χέρια του εντελώς τυχαία. Αποτέλεσαν, όμως, το έναυσμα για να ξεκινήσει μια εργώδη και ενδελεχή έρευνα γύρω από την Καρυά την εποχή της Κατοχής.

Οι 350 φωτογραφίες που συνοδεύουν τη σημαντική αυτή έκδοση έφτασαν στα χέρια του εντελώς τυχαία. Αποτέλεσαν, όμως, το έναυσμα για να ξεκινήσει μια εργώδη και ενδελεχή έρευνα γύρω από την Καρυά την εποχή της Κατοχής. Τα ευρήματά του, όπως αυτά αποτυπώνονται στο βιβλίο, αναδεικνύουν τη βαρβαρότητα των ναζί ολετήρων, αλλά και τα δεινά που υπέστησαν Χριστιανοί και Εβραίοι εκείνη την περίοδο.

usp katerga thanatou assael eikona 728

Καταναγκαστικά έργα στην περιοχή Στύρφακα της Λαμίας από χριστιανούς εργάτες, το καλοκαίρι του 1942. © Συλλογή Ανδρέα Ασσαέλ.

Η αρχή έγινε σε ένα παλαιοπωλείο

Όπως σημειώνει προλογικά ο Ασσαέλ, τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον Γερμανό αρχιμηχανικό (τι κυνικότητα, αλήθεια), τις ανακάλυψε το 2002 σε ένα γερμανικό αντίκμαρκτ (παλαιοπωλείο) στο Μόναχο. Εκεί κατάλαβε περί τίνος πρόκειται και τις αγόρασε αμέσως.

Στη συνέχεια, όμως, μελετώντας μια προς μια τις φωτογραφίες θέλησε να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο και να καταγράψει, όσο ήταν δυνατόν, τι ακριβώς συνέβη στην Καρυά.

Τα έργα

Τα έργα τα είχε αναλάβει μια γερμανική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία είχε επεκτείνει τη δράση της και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές της Ευρώπης και βρισκόταν υπό την ομπρέλα της Οργάνωσης Τοντ, μιας παραστρατιωτικής ομάδας κατασκευής τεχνητών έργων.

usp katerga thanatou assael eikona 3

Εγκαταστάσεις στον σταθμό της Καρυάς όπου φαίνονται καθαρά τα παραπήγματα στα οποία ζούσαν οι εργάτες. Διακρίνεται η πινακίδα της «Οργάνωσης Τοντ». © Συλλογή Ανδρέα Ασσαέλ

Η Καρυά επιλέχθηκε από τη Βέρμαχτ διότι ήθελε να διασφαλίσει διόδους ανεφοδιασμού του στρατού. Συγκεκριμένα, στόχος ήταν να σκαφτεί ένα ολόκληρο βουνό έτσι ώστε να κατασκευαστεί μια σιδηροδρομική παρακαμπτήριο που θα διευκόλυνε τα ναζιστικά στρατεύματα. Αυτός ο σιδηρόδρομος θα είχε κατάληξη στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου οι ναζί είχαν σκοπό να υφαρπάξουν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής.

Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, χρειάζονταν εργατικά χέρια. Υπό τον φόβο της εκτέλεσης, άντρες των γύρω περιοχών, αλλά και Εβραίοι που μαζεύτηκαν άρον άρον από τη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσαν το ανθρώπινο δυναμικό των καταναγκαστικών έργων.

usp katerga thanatou assael eikona 2

Εβραίοι εργάτες στην Καρυά Φθιώτιδας. Ο φρουρός είναι Έλληνας χωροφύλακας. © Συλλογή Ανδρέα Ασσαέλ

Η ανάλυση και η έρευνα

Ο Ασσαέλ, μηχανικός και ερευνητής, γιος του επιζώντος του Ολοκαυτώματος Φρεντ Ιωσήφ Ασσαέλ από τη Θεσσαλονίκη, επιδόθηκε για χρόνια στην ανάλυση των φωτογραφιών και κατάφερε να τις κατηγοριοποιήσει και να τις ταυτοποιήσει φτάνοντας όχι απλώς στην εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο για λογαριασμό της Βέρμαχτ και στον Γερμανό αρχιμηχανικό αλλά και στον άγνωστο μέχρι τότε Γερμανό διοικητή της Καρυάς, τα ίχνη του οποίου, αλλά κυρίως τα εγκλήματα που διέπραξε στην Ελλάδα, είχαν εξαφανιστεί.

Εκτός από τη δική του επιμονή, χρειάστηκε να αναζητήσει αυτούς τους λίγους επιζώντες, να συνομιλήσει μαζί τους, να καταγράψει τις μαρτυρίες τους και έτσι να συνθέσει τη συνολική εικόνα του κολαστηρίου.

Κομβικής σημασίας στην έρευνα του Ασσαέλ υπήρξε η μαρτυρία ενός επιζώντος, του Σαμ Ναχμία, τον οποίο ο Ασσαέλ συνάντησε το 2004. Τότε μίλησε για πρώτη φορά στη ζωή του για την επίγεια κόλαση της Καρυάς, ένα βαθύ τραύμα που ποτέ δεν είχε αποκαλύψει ούτε καν στην ίδια του την οικογένεια.

Κομβικής σημασίας στην έρευνα του Ασσαέλ υπήρξε η μαρτυρία ενός επιζώντος, του Σαμ Ναχμία, τον οποίο ο Ασσαέλ συνάντησε το 2004. Τότε μίλησε για πρώτη φορά στη ζωή του για την επίγεια κόλαση της Καρυάς, ένα βαθύ τραύμα που ποτέ δεν είχε αποκαλύψει ούτε καν στην ίδια του την οικογένεια.

Σήμερα η Καρυά είναι ένας εγκαταλειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός στη Φθιώτιδα, ανάμεσα σε Λιανοκλάδι και Δομοκό. Εκείνα τα χρόνια, όμως, οι εργασίες γίνονταν με πυρετώδεις ρυθμούς. Οι δυστυχείς κατάδικοι (διότι τους συμπεριφέρονταν ως κατάδικους) δούλευαν σε 12ώρες βάρδιες, κάτω από βάρβαρες συνθήκες. Το φαγητό που λάμβαναν ήταν λιγοστό και κακής ποιότητας (το ελάχιστο ψωμί που δικαιούνται ήταν μόνιμα μουχλιασμένο), το νερό που έπιναν ήταν με το σταγονόμετρο, ενώ τα εργαλεία που τους δίνονταν ήταν υποτυπώδη. Κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες, οι σκελετωμένοι εργάτες έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον. Οι νεκροί πετάγονταν σε ένα λάκκο, ενώ οι ζωντανοί περίμεναν τη δική τους σειρά.

assael sta katerga tou thanatou hanns

Μεταπολεμική φωτογραφία του Χαννς Ρέσλερ (Hanns Rössler), του μηχανικού της κατασκευαστικής εταιρείας Ίμπερλαντ στο εργοτάξιο της Καρυάς Φθιώτιδας. Είναι ο άνθρωπος που πήρε και όλες τις φωτογραφίες που υπάρχουν πλέον στη Συλλογή Ανδρέα Ασσαέλ.

Τα αρχεία

Δυστυχώς, τα αρχεία του στρατοπέδου δεν έχουν διασωθεί. Δεν υπάρχουν έγγραφα ή λίστες ονομάτων που να πιστοποιούν τι ακριβώς συνέβη και από ποιους. Αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην έρευνα του Ασσαέλ και στη σημασία που έχουν οι φωτογραφίες που περιήλθαν στην κατοχή του. Πρόκειται για το ξαναζωντάνεμα μιας φρικιαστικής στιγμής της ελληνικής Κατοχής από τους ναζί, άγνωστη μέχρι πρόσφατα τόσο από τους Έλληνες όσο και από την Εβραϊκή κοινότητα. Να σημειωθεί ότι τη φύλαξη των εργατών, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, είχαν αναλάβει άνδρες της ελληνικής χωροφυλακής.

Συνολικά πέντε επιζώντες κατέθεσαν την εμπειρία τους από την Καρυά με διάφορους τρόπους στα μεταπολεμικά χρόνια, γραπτά ή προφορικά. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής τις οποίες συνέλεξε ο Ανδρέας Ασσαέλ στο πλαίσιο της δικής του έρευνας.

Φως στα κάτεργα

Όλο αυτό το υλικό, παρά τη σκληρότητά του (οι φωτογραφίες δείχνουν σκελετωμένα πρόσωπα, σώματα ισχνά και ταλαιπωρημένα) ρίχνουν φως στα κάτεργα του θανάτου, όπως πολύ συχνά τιτλοφορείται και το βιβλίο, κάτι που αναπτύχθηκε μεθοδικά από τους ναζί από το 1944 και μετά. Η Καρυά, με κάποιο τρόπο, ήταν ο προάγγελος πραγμάτων που η Ιστορία κατέγραψε, αλλά, όχι, δεν κατάφερε να ανακαλύψει τα πάντα. Ακόμη και στις μέρες μας δεν είναι γνωστά τα πάντα για τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

Αυτό το κενό μνήμης, τουλάχιστον σε σχέση με την Ελλάδα, έρχεται να καλυφθεί από την έρευνα του Ανδρέα Ασσαέλ που καταγράφεται σ’ αυτό το βιβλίο, αλλά και στην έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Υπόθεση Στάλιν» του Τζάιλς Μίλτον (κριτική) – Το δυσεπίλυτο αίνιγμα του Σοβιετικού «πατερούλη» και η «απίθανη συμμαχία που κέρδισε τον πόλεμο»

«Υπόθεση Στάλιν» του Τζάιλς Μίλτον (κριτική) – Το δυσεπίλυτο αίνιγμα του Σοβιετικού «πατερούλη» και η «απίθανη συμμαχία που κέρδισε τον πόλεμο»

Για το βιβλίο του Τζάιλς Μίλτον [Giles Milton] «Υποθέση Στάλιν» (μτφρ. Χρήστος Καψάλης, εκδ. Μίνωας). Στην κεντρική εικόνα, οι Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ, στην ιστορική διάσκεψη της Τεχεράνης, που διεξήχθη υπό το κωδικό όνομα EUREKA (= Εύρηκα) από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 1943 και υπήρξε κρίσιμη για...

Τρία βιβλία για την ιστορική εξάπλωση του Χριστιανισμού: Τα πρώτα χρόνια, Ρώμη, Βυζάντιο

Τρία βιβλία για την ιστορική εξάπλωση του Χριστιανισμού: Τα πρώτα χρόνια, Ρώμη, Βυζάντιο

Τρια βιβλία, τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις για την εξάπλωση του Χριστιανισμού. Κεντρική εικόνα: Martyrdom of St. Bartholomew, Andrea Vaccaro (1630).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Στη γνωστή μίνι τηλεοπτική σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (Jesus of Nazaret...

«Γουέιτζερ – Ναυάγιο, ανταρσία, φόνος», του Ντέιβιντ Γκραν (κριτική)

«Γουέιτζερ – Ναυάγιο, ανταρσία, φόνος», του Ντέιβιντ Γκραν (κριτική)

Για το βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν [David Grann] «Γουέιτζερ: Ναυάγιο, ανταρσία, φόνος» (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Δώμα). Κεντρική εικόνα: Πίνακας του Charles Brooking (1744) που απεικονίζει το πλοίο Wager.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

Για την έκδοση του τόμου του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] «Τα Άπαντα: Πρόζες – Διηγήματα – Παραβολές – Στοχασμοί» (μτφρ. Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Οξύ). Σκίτσα © Φραντς Κάφκα.

Γράφει η Λαμπριάνα Οικονόμου

Η τάξη και η λογ...

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στη νέα του στέγη, Πατησίων 14, στην ιστορική Στοά Φέξη, στο κέντρο της Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

Ο νέος, ανανεωμένος χώρος που δημιούργησαν οι εκδόσεις Βακχικόν θα λειτουργεί ως έκθεση (showroom) όλων των νέ...

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

Για το βιβλίο της Μπρέντα Ναβάρο [Brenda Navarro] «Στάχτη στο στόμα» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, εκδ. Carnivora). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Στάχτες» [1895], του Edvard Munch.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Με μια πτώση ε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).

Γράφει η Φανή Χατζή

Ο E.M. Forster έγραψε στην ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ