mantis adynates

Για το μυθιστόρημα του Νίκου Α. Μάντη «Αδύνατες πόλεις» (εκδ. Καστανιώτη), μια δαιδαλώδης πολυαφήγηση με «χιμαιρικές μορφές, υπερμεγέθεις δαίμονες, ζηλωτές μιας νέας θρησκείας που καταργεί όλες τις άλλες, παραισθητικούς κόσμους και ένα σωρό άλλα πράγματα». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Η αδιόρατη πολυσημία του μέλλοντος, σε συνδυασμό με την τρομώδη παρουσία του παρόντος, μπορούν να δημιουργήσουν τις πιο ευφάνταστες δυστοπίες. Τόσο που, τελικά, να μην μοιάζουν εντελώς φαντασιοκοπίες κάποιου ευάγωγου σε απιθανότητες νου, αλλά να λειτουργούν ως δείγματα καταστροφής εν προόδω.

Τι μπορεί να συμβεί στο σχετικά άμεσο μέλλον όταν η ανθρωπότητα θα έχει υποταχθεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη (η οποία εν καιρώ θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη νοημοσύνη), οι θρησκείες θα έχουν καταπλακωθεί κάτω από τα σωτηριολογικά τους ερείπια, η έννοια του κράτους θα φαντάζει αρχαϊκή και η δημοκρατία θα είναι μια παλιά ιστορία;

Ο Νίκος Α. Μάντης είναι από τις ξεχωριστές περιπτώσεις της ελληνικής λογοτεχνίας και ως τέτοια εμφανίζεται και στο νέο του μυθιστόρημα, το οποίο αποφασίζει να δώσει μια εκδοχή μελλοντικών συμβάντων και απαντήσεων στα προεκτεθέντα ερωτήματα.

kastaniiotis mantis adynates poleis

Στον κόσμο της Life.2

Μας λέει, λοιπόν, πως το 2060, έτος στο οποίο εκτυλίσσεται το ογκώδες μυθιστόρημά του, θα ζούμε υπό το καθεστώς της Life.2, η οποία είναι το εντυπωσιακό παρακλάδι της Afterlife. Μια γιγαντιαία επιχείρηση που διοικούνταν από δύο κεφαλές: τον Ντεβέντρα Πούρι (ο κακός της υπόθεσης) και τον Ιγκνάτι Βασίλιεβιτς (ο καλός της υπόθεσης).

Γνώριμοι από τα φοιτητικά τους χρόνια και εν συνεχεία σεπτά μέλη της Σίλικον Βάλεϊ, έφτασαν να επιδιώκουν διαφορετικά πράγματα. Ο Ντεβέντρα την καταδυνάστευση του ανθρώπινου είδους και ο Βασίλιβιτς την πρόοδο της επιστήμης. Όταν τα έσπασαν έγιναν θανάσιμοι εχθροί και εκ του αποτελέσματος, ο Ντεβέντρα αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός.

Αίφνης, υπάρχει μια Έιντζεταουν του '40 στο Παρίσι, μια αρχαία Ρώμη, ένα Βυζάντιο τη στιγμή που ξαναπέφτει στα χέρια του Μωάμεθ, μια Μόσχα επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης και τέλος δεν έχει το δαιμόνιο του Ντεβέντρα.

Τα θεματικά πάρκα που έχει «φυτέψει» σε όλη την Ευρώπη είναι πόλεις σε προσομοίωση που δεν σκαμπάζουν από χρονικούς περιορισμούς. Αίφνης, υπάρχει μια Έιντζελταουν του ‘40 στο Παρίσι, μια αρχαία Ρώμη, ένα Βυζάντιο τη στιγμή που ξαναπέφτει στα χέρια του Μωάμεθ, μια Μόσχα επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης και τέλος δεν έχει το δαιμόνιο του Ντεβέντρα.

H Έϊντζελταουν

Στην Έϊντζελτάουν εμφανίζεται ο Έλληνας χαρτογιακάς του υπουργείου Μυθοπλασίας, Νίκο Μαυρίδης (όχι Νίκος, δεν αισθάνεται τόσο Έλληνας), ο οποίος ερευνά τον θάνατο μιας σειράς εποπτών. Το σκηνικό, οι ήρωες, η πλοκή, το γράψιμο του Μάντη, όλα ομνύουν στην τσαντλερική πηγή του νουάρ. Εκεί θα συναντήσει πρώτη φορά τη Βίκα, η οποία τον καταδιώκει ως όργανο στις υπηρεσίες του Ντεβέντρα. Αυτό είναι, εν συνόψει το πρώτο μέρος του μυθιστορήματος.

Στην Κωνσταντινούπολη

Στο δεύτερο, η Βίκα αναζητεί εναγωνίως τον εξαφανισμένο Νίκο στην Ινσταμπούλ. Μόνο που σε αυτή την εκδοχή είναι ο αγαπημένος της και όχι ο εχθρός της. Η θελκτική και πολύχρωμη Κωνσταντινούπολη που ξέρουμε, εδώ είναι μια βυθισμένη πολιτεία που κατοικείται από άνθρωμποτ. Δηλαδή, από ανθρώπους που έχουν μεταβληθεί σε ψηφιοποιημένες μορφές.

Η γενικευμένη αφασία, έργο του Ντεβέντρα, συνίσταται στο εξής: ο δαιμόνιος «θεός» του κόσμου έχει υφαρπάξει τις μνήμες των ανθρώπων και τις έχει μεταφορτώσει σε ένα κολοσσιαίο νετ μνημών. Αυτά τα ψηφιακά μυαλά τελούν υπό τον απόλυτο έλεγχό του. Μπορεί να επέμβει σ’ αυτά, να τα χακάρει, να τα παραλλάξει κατά το δοκούν. Οι μόνοι που αντιστέκονται είναι οι Σαρκιστές. Μια γκρούπα μη ψηφιοποιημένων ανθρώπων που πιστεύουν στη ψυχή και στην υλικότητα του ανθρώπινου είδους. Φευ, είναι εντελώς ανίσχυροι μπρος στον Ντεβέντρα, καθώς έχουμε να κάνουμε με περιθωριακούς, ανέστιους και τρανς σεξεργάτριες.

Είναι σαν να συγκρούονται δύο ισχυροί κόσμοι (σχηματικά μιλώντας: ο κόσμος του καλού με τον κόσμο του κακού).

Σε αυτό το μέρος εμφανίζεται και το βιντεογκέιμ «Βυζανμπούλ», που δεν προσφέρει τον συνήθη εθισμό παρόμοιων παιχνιδιών, αλλά λειτουργεί ως μια άλλη, ανώτερη και πιο πλούσια, άρα επαυξημένη, πραγματικότητα που κουβαλάει τις ιστορικές αναφορές των τελευταίων ημέρων της Πόλης, αλλά προβάλλεται σε ένα πλαίσιο ολότελα άχρονο και ατελές. Είναι σαν να συγκρούονται δύο ισχυροί κόσμοι (σχηματικά μιλώντας: ο κόσμος του καλού με τον κόσμο του κακού).

Στη Μόσχα

Το τρίτο μέρος και, ίσως, το πιο ενδιαφέρον, αν και παραληρηματικό στον τρόπο γραψίματός του, μεταφέρει μια σωρεία γεγονότων που συμβαίνουν στη Μόσχα επί εποχής Γκορμπατσόφ.

Πρόκειται για ένα κεφάλαιο σε μορφή prequel, καθώς μας δείχνει πώς ξεκίνησαν όλα. Πώς ο μικρός Ντεβ από την Ινδία μεταβαίνει στη Μόσχα να σπουδάσει σε ένα Ινστιτούτο που συγκεντρώνει όλα τα φωτεινά μυαλά του κόσμου, θέλοντας να χτυπήσει στα ίσια στους Αμερικανούς στον τομέα της τεχνολογίας.

Τα πάντα είναι φτιαγμένα ωσάν ο λαβύρινθος να υπάρχει για να εγκλωβίσει τους μαθητές και έτσι να ελέγξει το επίπεδο των εγκεφαλικών λειτουργιών τους.

Ο Ντεβ είναι, όντως, ένα προικισμένο παιδί. Το μόνο που καταφέρνει να τερματίσει το παιχνίδι-γρίφο που είναι το βασικότερο κριτήριο για να διαφανεί η ευφυία ενός εκάστου. Ο «Μίνως», όπως ονομάζεται το παιχνίδι, είναι ένας ψηφιακός λαβύρινθος, με τον γηραιό Μινώταυρο να περιμένει αιώνες κάποιον να φανεί. Αυτός ο ένας θα είναι ο Ντεβ. Όταν θα φτάσει στο τέρμα θα συνειδητοποιήσει ως αυτό το τέρμα δεν υπάρχει. Τα πάντα είναι φτιαγμένα ωσάν ο λαβύρινθος να υπάρχει για να εγκλωβίσει τους μαθητές και έτσι να ελέγξει το επίπεδο των εγκεφαλικών λειτουργιών τους. Εκεί, στη Μόσχα, θα συναντήσει πρώτη φορά ο Ντεβ τον Βασίλι.

Πολυπλόκαμο έργο

Χρειάζεται εργώδης προσπάθεια να περιγράψει κανείς, ακόμη και grosso modo, τι ακριβώς συμβαίνει στο πολυπλόκαμο μυθιστόρημα του Μάντη. Η έκτασή του δεν είναι ακριβώς το θέμα που κάνει ατελέσφορη την προσπάθεια. Έχουν υπάρξει πλείστα όσα πολυσέλιδα μυθιστορήματα που βγάζουν, εντέλει, έναν πυρήνα ιστορίας. Εδώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αρχικά σε δονούν λόγω της επινοητικότητας του συγγραφέα, αλλά στη συνέχεια σε αφήνουν με μεγάλα ερωτήματα ως προς τι ακριβώς συμβαίνει στο μυθιστόρημα.

Ο Μάντης επιθυμεί να μιλήσει σχεδόν για τα πάντα με έναν σαρωτικό τρόπο. Από το βιβλίο του περνούν θανατηφόροι ιοί, καταστροφές βιβλικών διαστάσεων, αλγόριθμοι, φιλοσοφικές σκέψεις (ολόκληρα υποκεφάλαια), διαρκείς αντικατοπτρισμοί προσώπων (σχεδόν κάθε ήρωας μεταλλάσσεται, γίνεται κάτι άλλο), χιμαιρικές μορφές, υπερμεγέθεις δαίμονες, ζηλωτές μιας νέας θρησκείας που καταργεί όλες τις άλλες, παραισθητικοί κόσμοι και ένα σωρό άλλα πράγματα που αρχικά σε δονούν λόγω της επινοητικότητας του συγγραφέα, αλλά στη συνέχεια σε αφήνουν με μεγάλα ερωτήματα ως προς τι ακριβώς συμβαίνει στο μυθιστόρημα.

Η διακειμενικότητα

Οι διακειμενικές αναφορές (κυρίως έμμεσες) δεν λείπουν από το βιβλίο: από τον Τόλκιν έως τη Λε Γκεν και από τον Καλβίνο έως τον Μπάροουζ και τον Μπόρχες. Δεν υπάρχει, όμως, ένα συγκεκριμένο μοτίβο που να ενοποιεί όλες αυτές τις παράπλευρες λογοτεχνικές διακυμάνσεις.

Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με ένα μυθιστόρημα που ομνύει στο μεταμοντέρνο, που χρησιμοποιεί κάθε τεχνική για να λάβει και την τελευταία ικμάδα της πλοκής, που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, αλλά αντιθέτως τανύζει τα πάντα στο έπακρο, θέλοντας να πετύχει σε ένα μαξιμαλιστικό σχέδιο, το οποίο όμως κάποια στιγμή δείχνει να πηγαίνει σε διάφορους, παράλληλους δρόμους.

Ωστόσο, όντως, λέει ιστορίες. Πολλές από αυτές πραγματικά πρωτότυπες και άρτια γραμμένες. Κάποιες άλλες, όμως, αποδεικνύονται αρκετά μπερδεμένες και ατελείς.

Επιλογικά, ο συγγραφέας παραδέχεται πως ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο την περίοδο της πανδημίας, έχοντας ως κρυφό στόχο να γίνει μια μορφή Σεχραζάτ όπου θα γράφει ιστορίες τη μια μετά την άλλη. Τελικά, αυτή η Σεχραζάτ τού βγήκε ψηφιοποιημένη και μεταλλαγμένη. Ωστόσο, όντως, λέει ιστορίες. Πολλές από αυτές πραγματικά πρωτότυπες και άρτια γραμμένες. Κάποιες άλλες, όμως, αποδεικνύονται αρκετά μπερδεμένες και ατελείς. Ως το τέλος μένεις με την αβεβαιότητα προς τα πού γέρνει η ζυγαριά.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


politeia deite to vivlio 250X102

Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Α. Μάντης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.

mantis nikos

Έχει τιμηθεί με το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη) για το βιβλίο του Οι τυφλοί, έχει αποσπάσει δύο φορές το βραβείο μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, για τα βιβλία Οι τυφλοί και Άγρια Ακρόπολη, ενώ έχει διακριθεί με το The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα για το μυθιστόρημα Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί. Έχει επίσης ασχοληθεί με την ποίηση και τη μετάφραση. Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Προ πολλού και προ ολίγου» του Φίλιππου Δρακονταειδή (κριτική) – Από την Ιστορία στη μυθοπλασία και τανάπαλιν

«Προ πολλού και προ ολίγου» του Φίλιππου Δρακονταειδή (κριτική) – Από την Ιστορία στη μυθοπλασία και τανάπαλιν

Για τη συλλογή διηγημάτων του Φίλιππου Δρακονταειδή «Προ πολλού και προ ολίγου» (εκδ. Κέδρος). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Το κοντσέρτο για φλάουτο του Μεγάλου Φρειδερίκου στο Σαν-Σουσσί» του Άντολφ φον Μέντσελ. 

Γράφει ο Κώστας Λογαράς

...

«Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» της Έρσης Σωτηροπούλου (κριτική) – Ριζοσπαστικός φεμινισμός με κουίρ προοπτική σε φόντο εθνικής ανάτασης

«Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» της Έρσης Σωτηροπούλου (κριτική) – Ριζοσπαστικός φεμινισμός με κουίρ προοπτική σε φόντο εθνικής ανάτασης

Για τη νουβέλα της Έρσης Σωτηροπούλου «Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» (πρώτη έκδοση: 1982), που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. Μια ανάγνωση που υπογραμμίζει τον «ριζοσπαστικό φεμινισμό» της νουβέλας.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

...
Γιάννης Σκαρίμπας & Δημοσθένης Βουτυράς – Από τη σαγήνη της ερωτικής έλξης στον υπαρξιακό τρόμο και στη σκοτεινιά

Γιάννης Σκαρίμπας & Δημοσθένης Βουτυράς – Από τη σαγήνη της ερωτικής έλξης στον υπαρξιακό τρόμο και στη σκοτεινιά

Για τα βιβλία «Ο Αυτοκράτωρ της Κίνας και άλλες ιστορίες» του Γιάννη Σκαρίμπα και «Το καράβι του θανάτου και άλλες ιστορίες» του Δημοσθένη Βουτυρά, που κυκλοφορούν στη σειρά «Τα αειθαλή» των εκδόσεων Τόπος.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η ανατομία της επίδρασης» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική) – Η καταγωγική γραμμή που συνδέει τους καλλιτέχνες και τα έργα τους

«Η ανατομία της επίδρασης» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική) – Η καταγωγική γραμμή που συνδέει τους καλλιτέχνες και τα έργα τους

Για τη λογοτεχνική μελέτη του Χάρολντ Μπλουμ (Harold Bloom) με τίτλο «Η ανατομία της επίδρασης – Η λογοτεχνία ως τρόπος ζωής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Κώστα Αντωνίου. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Adolescence»: Πόσο αφορά την Ελλάδα;

«Adolescence»: Πόσο αφορά την Ελλάδα;

Σκέψεις για τη σειρά τεσσάρων επεισοδίων «Adolescence», που πραγματεύεται τον φόνο ενός 13χρονου κοριτσιού από έναν συμμαθητή της. Τι θα συνέβαινε στη χώρα μας αν τηρούνταν οι ζοφερές αναλογίες;

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

Στο 75ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συζητά με την ηθοποιό, ακτιβίστρια και συγγραφέα Ερωφίλη Κόκκαλη. Αφορμή, μεταξύ άλλων, το σπονδυλωτό μυθιστόρημα «Λόλα Καραμπόλα» (εκδ. Έρμα, 2022). Η συζήτηση θα μεταδοθεί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά αστυνομικά για τους φίλους του είδους κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο από τις εκδόσεις Βακχικόν. Στην κεντρική εικόνα, στοιχείο από το εξώφυλλο του «Αριμάν», του Παναγιώτη Κωνσταντόπουλου.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ