voutiras skarimpas

Για τα βιβλία «Ο Αυτοκράτωρ της Κίνας και άλλες ιστορίες» του Γιάννη Σκαρίμπα και «Το καράβι του θανάτου και άλλες ιστορίες» του Δημοσθένη Βουτυρά, που κυκλοφορούν στη σειρά «Τα αειθαλή» των εκδόσεων Τόπος.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Ο Αυτοκράτωρ της Κίνας και άλλες ιστορίες» του Γιάννη Σκαρίμπα

Αν πρέπει να μελετήσουμε την πεζογραφία του Μεσοπολέμου, και χρειάζεται πάντα να επιστρέφουμε στις πηγές για να αντιλαμβανόμαστε το όλον της ελληνικής λογοτεχνίας, τότε δεν γίνεται να μην σταθούμε σε τρεις μείζονες συγγραφείς της γενιάς του ’30: τον Νίκο-Γαβριήλ Πεντζίκη, τη Μέλπω Αξιώτη και τον Γιάννη Σκαρίμπα. Και οι τρεις τους ανανέωσαν το «σώμα» της ελληνικής λογοτεχνίας εισάγοντας με το έργο τους σημαντικά στοιχεία της νεοτερικότητας. Ιδιαίτερα ο Σκαρίμπας, ο πιο αναρχικός της «τριάδας», όχι μόνο δεν αποδέχθηκε τα κάλλη της Αθήνας, αλλά έμεινε στην αγαπημένη του Χαλκίδα, την μετέτρεψε σε τόπο μυστηριακό και μ’ αυτήν ως «όχημα», δημιούργησε έναν λογοτεχνικό κόσμο ιδιότυπο, εικονοκλαστικό, γεμάτο συναίσθημα, αλλά και διαβρωτική ειρωνεία.

topos skarimpas o autokrator tis kinas

Η πραγματική πατρίδα, όμως, του Σκαρίμπα ήταν η γλώσσα του. Ένα ολότελα προσωπικό μείγμα λέξεων που στο έργο του αποκτάει μια διάσταση εξω-γλωσσική και ευλόγως ιδιοσυγκρασιακή. Με τα σημερινά μέτρα θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε και ως ποιητική της σλανγκ, δίχως όμως να κουβαλάει τα βάρη της υποκουλτούρας.

Αξίζει πραγματικά να ξαναδιαβάσουμε τον Σκαρίμπα όχι μόνο στα μείζονα έργα του (βλ. Θείο τραγί και Μαριάμπας), αλλά και στα διηγήματα που αποκήρυξε ή, που, τέλος πάντων, δεν θεωρούσε ότι έπρεπε να ενταχθούν στο επίσημο έργο του. Τα δέκα από τα δώδεκα διηγήματα που περιλαμβάνει η παρούσα έκδοση βρήκαν θέση και στην αρχική έκδοση της συλλογής διηγημάτων Το θείο τραγί, η οποία κυκλοφόρησε το 1971 από τις τότε εκδόσεις Κείμενα. Μπορεί ο δημιουργός τους να τα θεωρούσε υποδεέστερα, όμως, οι σημερινοί αναγνώστες, έχοντας την ασφάλεια της απόστασης, και με τη βοήθεια της κριτικής που έχει τοποθετήσει τον Σκαρίμπα στο ύψος που δικαιούται, μπορούν να έχουν μέσω αυτών [των διηγημάτων] την πλήρη εικόνα του έργου του.

politeia deite to vivlio 250X102

Το ερωτικό στοιχείο

Το ερωτική στοιχείο, ως παραζάλη που οδηγεί σε ονειρικά τοπία, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά αυτών των διηγημάτων. Ο κεντρικός ήρωας, συνήθως ο ίδιος ο συγγραφέας, καθώς είναι γνωστή η αυτοαναφορικότητα στο έργο του, όπου εμφανίζεται συχνά ως ερωτόπληκτος διεκδικώντας μια γυναίκα ή την αίσθηση της θωπείας, καίτοι γνωρίζει πως ο συγχρωτισμός των ανθρώπων είναι πάντα δύσκολος έως αδύνατος. Ακόμη και ο Καραγκιόζης στο διήγημα «Ο αυτοκράτωρ της Κίνας» που δίνει και τον τίτλο στην παρούσα συλλογή, διαφεύγει από την στερεοτυπική εικόνα με την οποία τον έχει ενδύσει η λαϊκή παράδοση και αποκτά την ερωτική διάθεση προς το άλλο φύλο.

Η άλλη ονειρική αγάπη των ηρώων του είναι η θάλασσα της Χαλκίδας, το τοπίο της απελευθέρωσης, αλλά και του μυστηρίου που αυτή προσφέρει στους θεράποντές της.

Η άλλη ονειρική αγάπη των ηρώων του είναι η θάλασσα της Χαλκίδας, το τοπίο της απελευθέρωσης, αλλά και του μυστηρίου που αυτή προσφέρει στους θεράποντές της. Μια τάση φυγής υπάρχει συχνά στα έγκατα των ψυχών τους προς ένα κάπου που δεν συγκεκριμενοποιείται, αλλά λειτουργεί μόνο ως «προσάναμμα» εσωτερικών στοχασμών.

Αυτοπαρωδία

Η γνωστή αυτοπαρωδία του Σκαρίμπα, σε αυτά τα διηγήματα δεν είναι τόσο έντονη όσο σε άλλα του έργα, εντούτοις είναι φανερό, ως γενική αίσθηση, πως ο συγγραφέας έχει τη διάθεση της υπονόμευσης, σε πράγματα που άλλοι ομότεχνοί του δεν θα το επιδίωκαν. Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα διηγήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό πρώτο δείγμα γραφής για τους αμύητους στον θαυμαστό κόσμο του Σκαρίμπα, ενώ για τους υπόλοιπους αποτελούν μια ευκαιρία να θυμηθούν γιατί το Χαλκιδαίος συγγραφέας ανήκει δικαίως στους σημαντικούς της ελληνικής λογοτεχνίας.

«Το καράβι του θανάτου και άλλες ιστορίες» του Δημοσθένη Βουτυρά

Σκοτεινιά, μαύρα σύννεφα, αίσθηση ανοίκειου τρόμου, φαντασματικές φιγούρες, τάφοι και νεκροταφεία, μια σύμπτυξη του επέκεινα με τον κόσμο των ανθρώπων και όνειρα, πολλά όνειρα, που κουβαλούν μια ανησυχητική διάθεση. Στις μέρες μας το νέο-γκόθικ έχει αποκτήσει πολλούς λάτρεις, με αποτέλεσμα νέες φωνές στην Ελλάδα να αναμετρώνται με το είδος και μάλιστα όχι χρησιμοποιώντας το αστικό περιβάλλον, αλλά τα ανειρήνευτα στοιχεία της ελληνικής επαρχίας.

topos voutiras to karavi tou thanatou

Πολλές δεκαετίες πιο πριν, στις αρχές μόλις του 20ού αιώνα, ο Δημοσθένης Βουτυράς υπήρξε ο προάγγελος αυτού του πυκνόρρευστου κόσμου της μαγείας, του αλλότροπου και του τρόμου. Σαφώς, δεν είναι μόνο αυτή η διάσταση των διηγημάτων του, αν και πολλοί κριτικοί της εποχής διείδαν μια σχέση του με το περιβάλλον του Πόε, καθώς επεκτείνονται στα όρια του ψυχολογικού ρεαλισμού και του κοινωνικού δράματος, ενώ δεν λείπουν και τα στοιχεία εκείνα που θα τα κατέτασσαν ακόμη και στο χώρο του φανταστικού.

politeia deite to vivlio 250X102

Με την ίδια ευκολία που μπορεί ο Βουτυράς να δείξει τη διαφορά που υπάρχει σε ένα αφεντικό και σε έναν εργάτη, είναι σε θέση να μετατρέπει μια ιστορία εξόχως ρεαλιστική σε κάτι εντελώς μεταφυσικό. Σε όλα σχεδόν τα διηγήματα της παρούσας έκδοσης, ο κόσμος των πεθαμένων είτε παρεμβαίνει εμμέσως στις πράξεις των ζώντων είτε τις καθορίζει. Πλοία φαντάσματα, σκιές που έρχονται από το πουθενά και οδεύουν στο πουθενά, αλλότριες φιγούρες, προλήψεις που αναρριπίζονται, όνειρα που προλέγουν άσχημα συμβάντα ή μετατρέπονται σε εφιάλτες, είναι στοιχεία που συναντάμε συνεχώς στα διηγήματα του Βουτυρά.

Ο ουρανός που σκέπει τους ανθρώπους, αλλά και τα μνήματα είναι σχεδόν πάντα σκοτεινός.

Ο ουρανός που σκέπει τους ανθρώπους, αλλά και τα μνήματα είναι σχεδόν πάντα σκοτεινός. Τα σύννεφα είναι μαύρα, ελάχιστο φως καταφέρνει να πέσει επί της γης. Μέσα σε τούτο το πνιγηρό περιβάλλον, οι ήρωες αμφιταλαντεύονται με τη λογική και το παράλογο, βλέπουν οράματα, έχουν τρεμάμενη ψυχοσύνθεση, ακινητούν μπρος σε κάτι που η λογική δεν έχει τα εφόδια να το εξηγήσει.

Κινηματογραφική ματιά

Η μεγάλη ικανότητα του Βουτυρά είναι οι εικόνες που δημιουργεί. Θα έλεγε κανείς πως πριν καν ο κινηματογράφος εγγραφεί στο θυμικό των συγγραφέων και τους προσφέρει γόνιμο υλικό στη διαχείριση των ιστοριών τους, αυτός διαθέτει μια ατόφια κινηματογραφική οπτική στο πώς βλέπει τις δράσεις μέσα στα διηγήματά του. Η φαντασία του είναι οργιώδης, οι ανατροπές παίζουν σημαντικό ρόλο στις πλοκές του, όπως και οι «ελιγμοί» που κάνει εν προόδω σε κάθε ιστορία του, μεταστρέφοντας το κλίμα από τον ρεαλισμό σε κάτι που διαφεύγει, εκτρέπεται και ολισθαίνει προς τον υπαρξιακό τρόμο.

Μπορεί να μας χωρίζει πολύς καιρός από τότε που ο Βουτυράς έγραψε όλες αυτές τις ιστορίες, εντούτοις, και λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας, καθίσταται σύγχρονος και μπορεί να διαβαστεί στις μέρες μας ως ένας συγγραφέας που είδε τον τρόμο πριν καν αυτός γίνει μια στυγνή καθημερινότητα με πολλαπλές μορφές.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Δυο λόγια για τους συγγραφείς

Ο Γιάννης Σκαρίμπας γεννήθηκε το 1893 στο Αίγιο της Αχαΐας. Γράφτηκε στο Ελληνικό Σχολείο του Αιγίου, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1908 και παράλληλα πήρε πτυχίο από τη μέση δασική σχολή της πόλης. Στο τέλος του 1913 στρατεύτηκε για να πολεμήσει στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, όπου πήρε το βαθμό του δεκανέα.

skaribas

Μετά την έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το τάγμα του Σκαρίμπα μεταφέρθηκε στο μακεδονικό μέτωπο. Εκεί διακρίθηκε και παρασημοφορήθηκε για ένα τραύμα στο σβέρκο. 'Υστερα απαλλάχτηκε των στρατιωτικών του καθηκόντων καθώς είχε πετύχει σε ένα διαγωνισμό τελωνοφυλάκων. Το 1919 τοποθετήθηκε στο τελωνείο της Χαλκίδας και γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την Ελένη Κεφαλινίτη και αποσπάστηκε στο τότε νεοσύστατο τελωνείο της Ερέτριας, όπου έμεινε ως το 1922. Μετά τη Μικρασιάτική Καταστροφή επανήλθε στη Χαλκίδα, όπου και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ερέτρια ο Σκαρίμπας είχε ολοκληρώσει τα εννιά πρώτα διηγήματά του, ωστόσο η συνειδητή του ενασχόληση με τη λογοτεχνία χρονολογείται από την επιστροφή του στη Χαλκίδα. Το 1930 εξέδωσε την πρώτη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Καϋμοί στο Γρυπονήσι. Στροφή στη μέχρι τότε πορεία του αποτέλεσε το επόμενο έργο που εξέδωσε (1932) με τίτλο Το θείο Τραγί και εμφανείς επιρροές από το γαλλικό σουρεαλισμό. Ακολούθησε ο Μαριάμπας που αντιμετωπίστηκε από την κριτική ως αριστούργημα και το 1938 τυπώθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Ουλαλούμ. Στη γερμανική κατοχή κινδύνευσε να πεθάνει από την πείνα. Στρατεύτηκε στο ΕΑΜ, ωστόσο δε διώχτηκε ούτε εξορίστηκε. Η συγγραφική και εκδοτική του δραστηριότητα συνεχίστηκε ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του με ποιήματα, μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια και μελέτες. Τιμήθηκε από την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών (1964) και το Δήμο Χαλκιδέων (1978), καθώς και με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας για το βιβλίο του Φυγή προς τα Εμπρός. Πέθανε στην τελευταία κατοικία του στην οδό Κομίνη 8 της Χαλκίδας και κηδεύτηκε με δημόσια δαπάνη.

Ο Δημοσθένης Βουτυράς γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Μετά εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, όπου ο πατέρας του διορίστηκε ως συμβολαιογράφος. Εκεί τέλειωσε το Δημοτικό και ξεκίνησε τη φοίτησή του στο Γυμνάσιο, την οποία όμως διέκοψε, καθώς παρουσίασε κρίσεις επιληψίας. Γύρω στο 1902 ο πατέρας του εγκατέλειψε την εργασία του και ασχολήθηκε με οικοδομικές επιχειρήσεις. Στο εργοστάσιο σιδηρουργίας που έχτισε εργάστηκε αρχικά και ο Δημοσθένης. Στην περίοδο αυτή τοποθετείται η δημοσίευση του διηγήματος Ο Λαγκάς που έγινε δεκτό με επαινετικά σχόλια από τον Παλαμά και τον Ξενόπουλο (1903). Γύρω στο 1904 παντρεύτηκε τη Μπετίνα Φέξη, με την οποία απέκτησε δυο κόρες. Η ζωή του άλλαξε δραματικά μετά την οικονομική καταστροφή και την αυτοκτονία του πατέρα του το 1905. Προσπάθησε να αναλάβει τη συνέχιση της επιχείρησης, απέτυχε όμως και την οδήγησε στην ολοκληρωτική πτώχευση.

voutyras

Δυο χρόνια αργότερα μετακόμισε με τη σύζυγό του στο Κουκάκι και στράφηκε στην επαγγελματική πεζογραφία, πουλώντας διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής. Η καταξίωσή του ως πεζογράφου προήλθε αρχικά από τον ελληνισμό της Διασποράς, συγκεκριμένα από την Αλεξάνδρεια. Η πορεία του ήταν ανοδική και μέχρι το 1923, οπότε τιμήθηκε με το Αριστείο των γραμμάτων και των Τεχνών, είχαν τυπωθεί ήδη δέκα βιβλία του. Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής του ανέχειας ασχολήθηκε επίσης με τη συγγραφή σχολικών συγγραμμάτων σε συνεργασία με τον Μ.Παπαμιχαήλ. Συνέχισε να ζει από τη συγγραφή και το 1931 τιμήθηκε με το Αριστείο του Δήμου Πειραιώς. Λίγους μήνες πριν την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία πρόλαβε να γιορτάσει τα σαράντα χρόνια της λογοτεχνικής του δράσης στην ταβέρνα Μπογράκου στην Κυψέλη, όπου σύχναζε. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής τάχθηκε υπέρ της Αντίστασης. Μετά το τέλος του Εμφυλίου, σε ηλικία 80 χρόνων δημοσίευσε το Αργό Ξημέρωμα.

Ως το θάνατό του έζησε κατάκοιτος, φτωχός και παραγνωρισμένος από την κρατική εξουσία. Πέθανε το 1954. Το πεζογραφικό έργο του Βουτυρά, σχεδόν αποκλειστικά διηγηματικό, εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινωνικού ρεαλισμού και οριοθετεί το πέρασμα από την ηθογραφία στην αστική πεζογραφία. Ως μόνιμο θέμα του κυριαρχεί η ζωή των περιθωριακών (λούμπεν) ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά. Έχοντας ζήσει κοντά τους ο Βουτυράς περιέγραψε τη ζωή και την ψυχοσύνθεσή τους με έντονα ζοφερά χρώματα και καταθλιπτικό ύφος, παρουσιάζοντας ωστόσο και μια τάση προς την ουτοπία.  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Προ πολλού και προ ολίγου» του Φίλιππου Δρακονταειδή (κριτική) – Από την Ιστορία στη μυθοπλασία και τανάπαλιν

«Προ πολλού και προ ολίγου» του Φίλιππου Δρακονταειδή (κριτική) – Από την Ιστορία στη μυθοπλασία και τανάπαλιν

Για τη συλλογή διηγημάτων του Φίλιππου Δρακονταειδή «Προ πολλού και προ ολίγου» (εκδ. Κέδρος). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Το κοντσέρτο για φλάουτο του Μεγάλου Φρειδερίκου στο Σαν-Σουσσί» του Άντολφ φον Μέντσελ. 

Γράφει ο Κώστας Λογαράς

...

«Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» της Έρσης Σωτηροπούλου (κριτική) – Ριζοσπαστικός φεμινισμός με κουίρ προοπτική σε φόντο εθνικής ανάτασης

«Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» της Έρσης Σωτηροπούλου (κριτική) – Ριζοσπαστικός φεμινισμός με κουίρ προοπτική σε φόντο εθνικής ανάτασης

Για τη νουβέλα της Έρσης Σωτηροπούλου «Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» (πρώτη έκδοση: 1982), που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. Μια ανάγνωση που υπογραμμίζει τον «ριζοσπαστικό φεμινισμό» της νουβέλας.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

...
«Αδύνατες πόλεις» του Νίκου Α. Μάντη (κριτική) – Μεταλλαγμένη Σεχραζάτ στον λαβύρινθο πολλαπλών αφηγήσεων

«Αδύνατες πόλεις» του Νίκου Α. Μάντη (κριτική) – Μεταλλαγμένη Σεχραζάτ στον λαβύρινθο πολλαπλών αφηγήσεων

Για το μυθιστόρημα του Νίκου Α. Μάντη «Αδύνατες πόλεις» (εκδ. Καστανιώτη), μια δαιδαλώδης πολυαφήγηση με «χιμαιρικές μορφές, υπερμεγέθεις δαίμονες, ζηλωτές μιας νέας θρησκείας που καταργεί όλες τις άλλες, παραισθητικούς κόσμους και ένα σωρό άλλα πράγματα». 

Γράφει ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

Στο 75ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συζητά με την ηθοποιό, ακτιβίστρια και συγγραφέα Ερωφίλη Κόκκαλη. Αφορμή, μεταξύ άλλων, το σπονδυλωτό μυθιστόρημα «Λόλα Καραμπόλα» (εκδ. Έρμα, 2022). Η συζήτηση θα μεταδοθεί...

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια διεξαγωγής του με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και παραστάσεων

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια διεξαγωγής του με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και παραστάσεων

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μάς υποδέχεται φέτος με πλούσιο πρόγραμμα, γιορτάζοντας τα εβδομήντα χρόνια διεξαγωγής του. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου.

Επιμέλεια: Book Press

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μάς υποδέχεται φέτος, γι...

«My Fierce Ignorant Step» του Χρήστου Παπαδόπουλου στη Στέγη – Ένα τραγούδι μέσα στο οποίο πάλλονται τα σώματα των χορευτών

«My Fierce Ignorant Step» του Χρήστου Παπαδόπουλου στη Στέγη – Ένα τραγούδι μέσα στο οποίο πάλλονται τα σώματα των χορευτών

Έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση η παράσταση του Χρήστου Παπαδόπουλου «My Fierce Ignorant Step», από τις 8 έως τις 18 Μαΐου 2025. Δέκα χορευτές και χορεύτριες κινούνται σαν ένα. Κάθε βήμα, η αρχή και το τώρα μας. © για την εικόνα: Πάνος Κέφαλος

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

Ο Πάπας Φραγκίσκος (1936 - 2025) μέσα από τα βιβλία που έγραψε και γράφτηκαν για αυτόν

Ο Πάπας Φραγκίσκος (1936 - 2025) μέσα από τα βιβλία που έγραψε και γράφτηκαν για αυτόν

Ο πάπας των φτωχών, ο μεταρρυθμιστής και προοδευτικός πάπας που άσκησε τα παπικά του καθήκοντα επί 12 χρόνια από το 2013, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Στα πέντε βιβλία που παρουσιάζουμε συγκαταλέγεται η μοναδική αυτοβιογραφία του («Ελπίδα» εκδ. Gutenberg) αλλά και συνομιλίες που είχε κάνει και είχαν αποτυπωθεί στο χαρτ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ