euphoria

Για το μυθιστόρημα της Άνθιας Χριστοδούλου Θεοφίλου «Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού» (Εκδ. Βακχικόν). Kεντρική εικόνα: Σκηνή από τη σειρά «Euphoria».

Γράφει η Κατερίνα Ι. Παπαδημητρίου

Η Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου μετά τη συλλογή διηγημάτων (Δάσος λύκων, εκδόσεις Γαβριηλίδη) το 2014, επανέρχεται με το μυθιστόρημα, με τίτλο Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού (εκδ. Βακχικόν). Η θεματική του «Εγείρει ζητήματα της ωμής πραγματικότητας που πιθανόν να μας έχουν απασχολήσει όλους κάποια στιγμή και ίσως διστάζουμε να παραδεχθούμε ότι μας αφορούν ή προσποιούμαστε ότι δεν μας ακουμπούν.», όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Πρόκειται για ένα, άρτια δομημένο αφηγηματολογικά, ψυχολογικό - ψυχαναλυτικό θρίλερ. Η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ της αφήγησης ενός παντογνώστη αφηγητή και της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, εν είδει εσωτερικού μονολόγου, ενώ οι ρεαλιστικές περιγραφές συνομιλούν με τη λογοτεχνικότητα, παρόλο που πρόκειται για κείμενο που συνδιαλέγεται βαθιά με την επιστήμη, εδώ συγκεκριμένα την βαθιά γνώση της ψυχοθεραπείας, η οποία αποτελεί και την επαγγελματική ιδιότητα της συγγραφέως.

Ταυτόχρονα, παρεμβάλλοντας τον δοκιμιακό λόγο στο σώμα της αφήγησης, το κείμενο αντλεί την διακειμενική επιρροή που δέχεται από τη δομή έργων του Μ. Κούντερα, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας σαφή στοιχεία αστυνομικής πλοκής, συγγενεύει σημαντικά και με τη noir λογοτεχνία, αλλά και με το είδος της «θεραπευτικής» αφήγησης του Irving D. Yalom. 

Αναδρομή και ανάληψη

Το κείμενο διαθέτει αρκετές αφηγηματολογικές αρετές, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τον τρόπο της αφήγησης, αλλά και τον αφηγηματικό χρόνο, ο οποίος αποτελεί και ένα από τα πολύτιμα εργαλεία του. Η αναδρομή και η ανάληψη είναι από τα βασικά δομικά του στοιχεία, αφού ο χρόνος συστέλλεται και διαστέλλεται για να εξυπηρετήσει το κύριο θέμα της αφήγησης, που δεν είναι άλλο από το Τραύμα. Το ψυχικό τραύμα κατά την τρυφερή παιδική ηλικία και οι συνδέσεις με τις επιδράσεις του στην ενήλικα ζωή, αποτελεί τον καμβά όπου θα χτιστεί όλη η πλοκή του κειμένου, το οποίο χωρίζεται σε 44 κεφάλαια, πέντε εκ των οποίων αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ψυχαναλυτικής κατάδυσης. Είναι οι πέντε τίτλοι που αριθμούνται τακτικά ως «[…]παιδικά κεφάλαια».

Πρόκειται για ένα βαθύ εσωτερικό ταξίδι στα τραύματα μιας θηλυκής παιδικής ψυχής, η οποία ταλαιπωρείται από κληρονομικές κοινωνικές ψυχώσεις, ναρκισσιστικές συμπεριφορές.

Πρόκειται για ένα βαθύ εσωτερικό ταξίδι στα τραύματα μιας θηλυκής παιδικής ψυχής, η οποία ταλαιπωρείται από κληρονομικές κοινωνικές ψυχώσεις, ναρκισσιστικές συμπεριφορές που οδηγούν στην έμμεση κακοποίηση και σημαδεύεται από έναν εύπεπτο, εργαλειακό λόγο, καθορισμένο από κοινωνικά αλλά και θρησκευτικά στερεότυπα και απαγορεύσεις. Ο υπονοούμενος καταγγελτικός λόγος προς την βαθιά πατριαρχία είναι εμφανής, καθώς παρακολουθούμε τη βασική ηρωίδα να κατακερματίζεται και να υποτιμάται ως ένα υπάκουο, δήθεν, ευάλωτο Άλλο, που δεν του επιτρέπεται καμία εξουσία στη διαχείριση του σώματος, αλλά και των επιθυμιών του.

Κάθε αναπτυξιακή αντίδραση η οποία καθορίζεται, σαφώς από τη φύση, οι ορμές, το δικαίωμα στην απόλαυση, στην αυτοδιαχείριση, χειραγωγούνται, από τα δύο κυρίαρχα θηλυκά Άλλα, τη μητέρα και τη γιαγιά. Κοινωνικές κατασκευές, μιας παρόμοιας χειραγώγησης και ίδιες, αναπαράγουν τον «έλεο και τον φόβο», αλλά και την υποτίμηση και την υποταγή που προστάζει η θρησκευτική και κοινωνική εκπαίδευση της γυναίκας.

Στον αντίποδα, προβάλλεται το ισχυρό Άλλο, το οποίο γαλουχείται και προγραματίζεται να αντιμετωπίζει το θηλυκό ως δοχείο αναπαραγωγής και απόλαυσης. Ο πατέρας νάρκισσος, ως ρόλος, προάγει τη ρητορική της κτήσης και της κατάκτησης. Μαραίνει, με χλωρίνη το τριαντάφυλλο που δωρίθηκε ως αντικείμενο φλερτ, αντικαθιστώντας το με ένα αντίστοιχο μπουκέτο για τη δική του έφηβη κόρη, στην οποία μόνο εκείνος δικαιούται να χαρίζει λουλούδια, γιατί είναι δική του, ενώ ο ίδιος καθόλου πιστός, εμφανώς στη σχέση του με την μητέρα της, προικοδοτεί την έφηβη Αλεξάνδρα με μια ακόμα ψύχωση κι ένα φετίχ.

theofilou

Η Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου είναι Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Ως ψυχοθεραπεύτρια κατέχει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (ECP). Είναι επίσης εξειδικευμένη προσωποκεντρική επόπτρια για επαγγελματίες ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές.Δίνει διαλέξεις, οργανώνει σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια κι έχει λάβει μέρος σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές στην Κύπρο για την ενημέρωση του κοινού σε διάφορα ψυχολογικά θέματα. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ το οποίο και διευθύνει.

Σαν τον μπαμπά, σαν την κολόνια του μπαμπά, σαν την ερωμένη του μπαμπά. Η Αλεξάνδρα θα μπει στην ενήλικη ζωή της με διαστρεβλωμένη την εικόνα για τον εαυτό της, παρόλο που η φυσική και νοητική της ανάπτυξη την τοποθετούν στο ανώτερο επίπεδο για το φύλο της. Κοινωνικά θα παραμείνει μια μετριότητα παλεύοντας με αυτό που υποσυνείδητα γνωρίζει για την αξία της, τα αληθινά της συναισθήματα, τις επιθυμίες της, αλλά δεν τολμά να διεκδικήσει.

Η Αλεξάνδρα πληροφορείται την ύπαρξη ενός φετιχιστή κλέφτη, ο οποίος είναι γνωστός ως ο «κλέφτης της δαντέλας». Ο κλέφτης, ένας ιδανικά όμορφος άντρας, εισβάλλει τις νύχτες στα διαμερίσματα των γυναικών και κλέβει δαντελένια εσώρουχα. Ο έρωτας, ο ναρκισσισμός ως κοινωνική νόσος, η διαχείριση του θανάτου, της απώλειας, και τα κατά συνθήκη ψεύδη που τον ακολουθούν και αναγγέλλονται στα παιδιά, αλλά και ο υπερκαταναλωτισμός, ως συγκάλυψη των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων είναι το διακύβευμα.

Μα το κυρίαρχο τραύμα για την Αλεξάνδρα είναι η απομάκρυνση από το υπερπροστατευμένο περιβάλλον της, αφού επιστρέφει στο πατρικό της για να μείνει μόνη πια συντροφιά με τους ψυχαναγκασμούς και τις φοβίες της, αλλά και με μια σχέση που διατηρεί από το τέλος των εφηβικών της χρόνων. Η Αλεξάνδρα ερωτεύεται, επιθυμεί, κατατρώγεται από ενοχές την ίδια στιγμή που φαντασιώνεται όσα της έχουν απαγορευθεί, τολμά, απομονώνεται και φτάνει μέχρι τον φόνο. Ποιόν σκοτώνει όμως στ’ αλήθεια; Τι διακόπτει την φαντασίωσή της Αλεξάνδρας; Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο μυστήριος άντρας των ονείρων της;

Θηλυκή αξιοπρέπεια

Η κατάδυση στην ανάκτηση «της θηλυκής αξιοπρέπειας» θα ξαναζωντανέψει συμβολικά την Πενθεσίλεια, τη βασίλισσα των Αμαζόνων. Οι ρόλοι αντιστρέφονται. Ποιος κρύβεται πίσω από τη μάσκα; Ποιος δολοφονείται στη θανάσιμη μονομαχία; Είναι ο Αχιλλέας ή μήπως η αιώνια μάχη του δίπολου των δύο Άλλων; Μήπως ο ανεκπλήρωτος έρωτας; Πώς ανακτάται η χαμένη εικόνα του εαυτού, ποιος είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από μια κατασκευασμένη ταυτότητα; Είναι όλα αποτέλεσμα μιας κοινωνικά κατασκευασμένης ψύχωσης;

Η αφήγηση, εύκαμπτη πάντα, ως προς τον τρόπο αλλά και τον αφηγηματικό χρόνο, τοποθετεί τον αναγνώστη στη μέση των πραγμάτων, καθώς εισάγεται πρωτοπρόσωπα.

Η αφήγηση, εύκαμπτη πάντα, ως προς τον τρόπο αλλά και τον αφηγηματικό χρόνο, τοποθετεί τον αναγνώστη στη μέση των πραγμάτων, καθώς εισάγεται πρωτοπρόσωπα με την τεχνική του in media res, για να συνεχίσει με αμέτρητα παιχνίδια του αφηγηματικού χρόνου, εντός των οποίων θα συμβούν ευφυείς αναλήψεις γεγονότων.

Οι περιγραφές θα παραμείνουν ωμά ρεαλιστικές στο μεγαλύτερο σώμα του κειμένου, εξυπηρετώντας και το είδος της αστυνομικής πλοκής για να εξελιχθεί στο ψυχολογικό – θεραπευτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στα επόμενα κεφάλαια. Η Αλεξάνδρα βυθισμένη στον κόσμο της φαντασίας, βυθίζεται συχνά σε ένα εσωτερικό παραλήρημα μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Ο αναγνώστης βιώνει πραγματική αγωνία, καθώς η πλοκή κορυφώνεται μεταξύ ψυχαναλυτικών αναφορών – αναλύσεων από τον αφηγητή, ενώ κατακλύζεται από εικόνες οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να μεταφερθούν στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη.

vakxikon theofilou sthn allh pleura tou krevatiou

Παραμονή στο όνειρο

Η Αλεξάνδρα αποφασίζει να παρατείνει την παραμονή στο όνειρο, ενώ η φαντασίωση διαλύει τη βεβαιότητα ενός happy end, παραμένοντας σ’ έναν δρόμο λιγότερο ταξιδεμένο. Εκείνον της έσω στροφής, εκείνον της ασύνειδης άρνησης της διαφυγής από έναν μαθημένο πια εαυτό που συνήθισε στην έλλειψη, που συνήθισε στην υποκλοπή όσων δικαιωματικά τού αναλογούν.

Η ανάγκη του ανθρώπου να αγαπηθεί, να ολοκληρωθεί και να οδηγηθεί στην αυτοπραγμάτωση κυρίως μέσω της άνευ όρων αγάπης. Αυτό το είδος αγάπης που όλοι ποθήσαμε και για το οποίο όλοι αγωνιζόμαστε έστω και ασυνείδητα.

Πρωταγωνίστρια είναι μία τρομερά ανασφαλής κοπέλα που στα τριάντα της χρόνια μετακομίζει για πρώτη φορά μακριά από το σπίτι των ελεγκτικών γονιών της. Για πρώτη φορά αποκτά τον έλεγχο και την ευθύνη της ζωής της. ‘

Έρχεται όμως αντιμέτωπη με έναν καταζητούμενο φετιχιστή λάφυρο-συλλέκτη που προκαλεί φρενίτιδα σε όλη την πόλη. Δευτερεύοντες ήρωες στην ιστορία θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς…


* Η KATEΡΙΝΑ Ι. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πλατεία Κλαυθμώνος» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Μυστικά και ψέματα σε καιρούς σκοτεινούς

«Πλατεία Κλαυθμώνος» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Μυστικά και ψέματα σε καιρούς σκοτεινούς

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη «Πλατεία Κλαυθμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο). 

Γράφει η Άννα Αφεντουλίδου

Η ...

«Φλόρενς Μπλαντ» του Ανδρέα Νικολακόπουλου (κριτική) – Πεθαίνοντας σαν ήπειρος

«Φλόρενς Μπλαντ» του Ανδρέα Νικολακόπουλου (κριτική) – Πεθαίνοντας σαν ήπειρος

Για το μυθιστόρημα του Ανδρέα Νικολακόπουλου «Φλόρενς Μπλαντ» (εκδ. Ίκαρος). Κεντρική εικόνα: Ο πίνακας του Jean Siméon Chardin, «The Kitchen Maid» (1738), λάδι σε καμβά.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Έπειτα από δύο παρόμοιας λογικής συλλογές δ...

«Ανάληψη» του Ηλία Λ. Παπαμόσχου (κριτική) – Η αταξίδευτη μοίρα των ανθρώπων

«Ανάληψη» του Ηλία Λ. Παπαμόσχου (κριτική) – Η αταξίδευτη μοίρα των ανθρώπων

Για το μυθιστόρημα του Ηλία Λ. Παπαμόσχου «Ανάληψη» (εκδ. Πατάκη) – Για ένα πραγματικό ναυάγιο στην Καστοριά του 1929. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Θλίψη σαν κάρβουνο αναμμένο, πένθος που τυλίγει όπως η αράχνη τα σώ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ., στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

Πέθανε σήμερα ο Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος γεννήθηκε ...

«Η επερχόμενη αταξία» του Κώστα Στούπα (παρουσίαση)

«Η επερχόμενη αταξία» του Κώστα Στούπα (παρουσίαση)

Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Στούπα «Η επερχόμενη αταξία – Οι πέντε παγίδες που απειλούν τις δημοκρατίες και την ευημερία της Δύσης» (εκδ. Επίκεντρο) την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 7:00 μ.μ, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ