baladeur

Για το μυθιστόρημα της Ιφιγένειας Θεοδώρου «Το λίγο που τελειώνει» (εκδ. Πατάκη). Στην κεντρική εικόνα, η Daisy Edgar-Jones ως Marianne στη σειρά «Normal People» (2020).

Γράφει η Ελένη Παπανδρέου

Δύο σημεία ορίζουν μια ευθεία. Χρειάζονται όμως τουλάχιστον τρία σημεία για να ορίσουν μια επιφάνεια και να πλέξουν το σύνθετο καμβά μιας εύθραυστης ισορροπίας. Οι σχέσεις στο βιβλίο της Ιφιγένεια Θεοδώρου Το λίγο που τελειώνει είναι τριγωνικές, έτοιμες δηλαδή να καταρρεύσουν, όταν το ένα σκέλος υποχωρεί ή κλονίζεται, ανίκανο να αντικρίσει την ίδια του την αδυναμία. Το βασικό τρίγωνο της ιστορίας είναι τρεις φίλες. Η Δέσποινα που θρηνεί το θάνατο του συζύγου της Μάνου, η Λιάνα και η Πέπη που την συνοδεύουν στο πατρικό του σπίτι με σκοπό να συγκεντρώσουν τα πράγματά του. Η καθεμία αποτελεί σημείο αναφοράς για άλλα συγγενικά τρίγωνα. Οι ρόλοι μετατοπίζονται καθώς η κόρη γίνεται σύζυγος, η μητέρα κόρη και η φίλη ερωμένη. Οι σχέσεις είναι ρευστές και οι δυνάμεις αντίρροπες. Τα επίπεδα αλληλεξάρτησης βαθαίνουν δημιουργώντας την προσμονή μιας ανέφικτης αρμονίας. Οι κινήσεις, άλλοτε απαλές και άλλοτε σπασμωδικές, διαπερνούν όλα τα σώματα των σχέσεων, δημιουργώντας την ισορροπία του τρόμου. Ένας χάρτινος πύργος από αυταπάτες οδηγεί τις ζωές σε προδιαγεγραμμένες αστοχίες. Η σκακιέρα του χρόνου τα χωράει όλα, αλλά ο θάνατος είναι αυτός που μετατοπίζει τον χαμένο χρόνο στο κέντρο της ύπαρξης.

Αντικειμενικά, ο χρόνος είναι ο καμβάς επάνω στον οποίο συντελείται το δράμα, υποκειμενικά όμως ο χρόνος συνθλίβεται από σκέψεις, μέσα στις οποίες το παρόν συνδιαλέγεται με το παρελθόν. Εκεί ο χρόνος αντικατοπτρίζει την εσωτερική αλήθεια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν και τις επιλογές που έκαναν τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας. Η Πέπη γίνεται το άρμα που αναδεικνύει αυτή την εσωτερική διάσταση του χρόνου. Μέσα από πρωτοπρόσωπες διηγήσεις, αφηγείται χρονικά άναρχα την ιστορία της, χρωματίζοντάς την με εσωτερικούς ψιθύρους. Οι εσωτερικοί ψίθυροι δανείζονται τη «φωνή» ενός αγαπημένου προσώπου που έρχεται με λόγια βγαλμένα από το παρελθόν για να σχολιάσει το παρόν. Με αυτόν τον τρόπο η κίνηση του εξωτερικού κόσμου που αφορά στο παρόν, αντικατοπτρίζει την κίνηση του εσωτερικού κόσμου που συνδέεται με το παρελθόν.

Ένας παράνομος έρωτας, τα σαθρά θεμέλια μιας φιλίας, οι σπασμένες μητρικές σχέσεις, ένας ανύπαρκτος γάμος γίνονται το καθρέφτισμα του χαμένου χρόνου στα πρόσωπα των ζωντανών.

Όλο το βιβλίο είναι μια ωδή στο πένθος. Το πένθος δεν αφορά μόνο στον θάνατο ως σωματική απουσία αλλά και ως ψυχική απουσία, ως απουσία μιας συνθήκης ευτυχίας ή ως απουσία της μνήμης. Η Πέπη θρηνεί τη μητέρα της που έχει άνοια, η Λιάνα θρηνεί τον γάμο που δεν έκανε, ενώ και οι τρεις αυτές γυναίκες ακολουθώντας τα χνάρια του νεκρού Μάνου στον υλικό κόσμο μέσα από φωτογραφίες, ρούχα και σημειώσεις, σπάνε το καλούπι της οικειότητας για να έρθουν αντιμέτωπες με έναν άγνωστο νεκρό που αλλάζει συνεχώς πρόσωπο. Το τακτοποιημένο και οριοθετημένο σπίτι είναι ο ίδιος ο Μάνος που δραπετεύει από το θάνατο, για να βγάλει τα πτώματα από την ντουλάπα. Ένας παράνομος έρωτας, τα σαθρά θεμέλια μιας φιλίας, οι σπασμένες μητρικές σχέσεις, ένας ανύπαρκτος γάμος γίνονται το καθρέφτισμα του χαμένου χρόνου στα πρόσωπα των ζωντανών. Τα ανείπωτα πονάνε περισσότερο. Όσα δεν μοιράστηκαν είναι όσα δεν έζησαν και όσα δεν έζησαν είναι ένας απαρνημένος εαυτός, ένα φάντασμα που τρέφεται από το τετελεσμένο. Έτσι, το «ταξίδι στον τόπο των νεκρών» οδηγεί στην αποκαθήλωση της ζωής που επέλεξαν.

Επιφανειακά οι τρεις φίλες μοιράζονται τον χρόνο, όπως και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, η Δέσποινα με το Μάνο μοιράστηκε τη ζωή αλλά τελικά ο χρόνος βρίσκεται σε ξεχωριστά κουτιά για τον καθένα. Προϋπόθεση του «μοιράζομαι» είναι να χωράω τον άλλο ολόκληρο με όλη του την ιστορία και όλα του τα ψυχικά αποθέματα. Κυρίως ο θάνατος επιβεβαιώνει αυτήν τη συνθήκη, αφού για να χωρέσεις σε έναν θάνατο πρέπει να έχεις πρώτα χωρέσει στη ζωή. Μια μάνα που αρνείται να συμμετάσχει η κόρη της στον θρήνο του νεκρού άντρα-πατέρα, ένας σύζυγος που κρύβει την αρρώστια από τη γυναίκα του, ουσιαστικά αρνούνται να συνυπάρξουν με τους άλλους σε θάνατο και ζωή.

Οι ρόλοι του σήμερα είναι τα βήματα του χθες

Προτού γίνουν οι τρεις γυναίκες φίλες, μανάδες και σύζυγοι ήταν κόρες. Οι ρόλοι του σήμερα είναι τα βήματα του χθες. Αυτή η συνέχεια του χρόνου που δεσμεύει το παρόν, ενσαρκώνεται στις αρχετυπικές μητρικές φιγούρες των τριών γυναικών. Η μητέρα-παιδί αποζητά από την Πέπη την ασφάλεια που της στέρησε ο σύζυγός της. Τρέφει την κόρη της με ένα κενό που ποτέ δεν γεμίζει, απαιτώντας από εκείνη έναν πετυχημένο γάμο για να παραμείνει «ζωντανή». Αυτό το κενό θα τις καταπιεί, οδηγώντας τη μάνα στην άνοια και την κόρη στο θάνατο, δηλαδή και τις δυο στην ανυπαρξία.

Η μητέρα-νικήτρια κυριαρχεί μέσα από την τελειότητα του γάμου της, εξοστρακίζοντας την κόρη από τη σχέση με τον πατέρα που μένει αιώνια ο «άντρας της μητέρας». Η Λιάνα θα μείνει για πάντα πιστή στον πατέρα. Κανένας άντρας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο δικό του ιδεώδες, όπως και αυτή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ιδανική της μητέρα. Η τελειότητα της καίει τα μάτια. Οι γονείς πρέπει να πεθάνουν απαλείφοντας τα ίχνη τους από τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των φωτογραφιών τους.

Η μάνα της Δέσποινας είναι ο αιώνιος γονιός που εθίζει την κόρη στη μητρική παρουσία στερώντας της έτσι την ενηλικίωση. Επεκτείνει το προστατευτικό περίβλημα της μητρικής ταυτότητας σε όλους όσοι περιτριγυρίζουν την Δέσποινα, προκειμένου να νουθετεί και να κινεί τα νήματα στο γάμο της κόρης. Έτσι, η Δέσποινα μένει ένα αιώνιο παιδί κλεισμένο στον προστατευμένο και γι’ αυτό ψεύτικο κόσμο της μάνας.

Το σώμα βυθισμένο στην αίσθηση μιας συνεχούς απουσίας, διαφορετική για την κάθε ηρωίδα, εμμένει σε μια εξαντλητική εγρήγορση.

Τα παιδιά της Πέπης και της Δέσποινας ενσαρκώνουν το μέλλον. Ψυχικά παρόντα στον κόσμο την μητέρων τους, αρχικά καταλαμβάνουν το χώρο μιας έγνοιας που αναπαράγει την εσωτερική ανεπάρκεια των σχέσεων. Όμως όσο το βιβλίο προχωράει, η παρουσία των παιδιών μεγαλώνει, καθώς το παρελθόν αποσύρεται, αφήνοντας όλο και μεγαλύτερο χώρο στη ζωή που συνεχίζεται.

Το σώμα πάλλεται από τους κραδασμούς της ψυχής, μετατρέποντας την εσωτερική απουσία σε αρρώστια. Ο Μάνος ψιθυρίζει «Σφίξε με, σφίξε με… Να μην αντέχω αυτό τον πόνο». Μέσα από το θάνατό του καλεί γυναίκα και ερωμένη να κάνουν αυτό που δεν μπόρεσε ο ίδιος να κάνει εν ζωή, να συνυπάρξουν σε ένα σπίτι που συμβολικά ενσαρκώνει τον ίδιο του τον εαυτό. Το σώμα βυθισμένο στην αίσθηση μιας συνεχούς απουσίας, διαφορετική για την κάθε ηρωίδα, εμμένει σε μια εξαντλητική εγρήγορση. Για την Πέπη επίκεντρο της αγρύπνιας είναι η απώλεια του έρωτα ως επιβεβαίωση της ύπαρξης, για τη Δέσποινα η απώλεια της ασφάλειας και της αθωότητας και για τη Λιάνα η απώλεια της μνήμης ως συνέχιση της ύπαρξης.

pataki to ligo pou teleiwneiΚαθόλου τυχαία, η συγγραφέας επιλέγει το φθινόπωρο για να πει την ιστορία της. Είναι η εποχή που το υγρό στοιχείο κυριαρχεί στην άνυδρη φύση, κουβαλώντας τον θάνατο όλων όσων είχε γεννήσει το καλοκαίρι. Το νερό συμβολικά είναι το βαθύ συναίσθημα που κατακλύζει τις τρεις γυναίκες για να τις οδηγήσει σε μία εσωτερική κάθαρση. Η βρεγμένη μέχρι το κόκκαλο Πέπη καταφεύγει στο αλκοόλ, το υγρό όπου μέσα του κοιμούνται τα πνεύματα (spirit είναι το οινόπνευμα αλλά και το πνεύμα στα αγγλικά) για να κοιμίσει την αίσθηση της απώλειας. Η Πέπη και η Δέσποινα μεθούν από το ίδιο μπουκάλι βότκας. Το μπουκάλι σπάει, γιατί αν και ο πόνος είναι κοινός δεν μπορεί να μοιραστεί στα δύο. Η Λιάνα μονολογεί «Μα εδώ μέσα κολυμπάμε στις αναμνήσεις. Αυτές μας κρατάνε μαζί. Σαν αμνιακό υγρό, αλλιώς πεθαίνουμε.». Το νερό, όπως και η αγάπη, συνδέει, ξεδιψάει, γεννάει. Ο έρωτας τοποθετείται μέσα στην απεραντοσύνη της θάλασσας ως ένα φωτισμένο καράβι. «Να κοιμηθείς μια φορά στον παράδεισό μου, να ονειρευτείς τη θάλασσα που θα σε περιμένει το πρωί…» ψιθυρίζει ο Μάνος στην ερωμένη του.

Τη στιγμή που ο θάνατος επιβεβαιώνει τη φθαρτότητα της ηρωίδας, εκείνη ανοίγει σαν λουλούδι στον ουρανό, δηλαδή σε μια υψηλότερη σφαίρα συνειδητότητας, τυλιγμένη από φως και ζεστασιά. Ο χρόνος συστέλλεται και διαστέλλεται ταυτόχρονα, υπονοώντας την ανυπαρξία του. Επιτέλους το λίγο τελειώνει. Όλη η σκηνή μεταφέρει την ολότητα ενός αισθήματος που χωράει τους δύο εραστές, αναβαπτίζοντας το τέλος σε αρχή. Το όνειρο ανθίζει με τα πανιά του γεμάτα από έρωτα επιστρέφοντας εκεί από όπου ξεκίνησε, δηλαδή στο τέλος του χρόνου.


* Η ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ είναι ποιήτρια.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

Για το μυθιστόρημα της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: από την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Παρένθεση». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Μερικές φορές πρέπει να καείς για να ξαναγεννηθείς.» Όπ...

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ «Τσιγάρο βαρ;» (εκδ. Μεταίχμιο) και του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). Oι διαφορετικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Κεντρική εικόνα: © Frederic Boissonnas.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ