baladeur

Για το μυθιστόρημα της Ιφιγένειας Θεοδώρου «Το λίγο που τελειώνει» (εκδ. Πατάκη). Στην κεντρική εικόνα, η Daisy Edgar-Jones ως Marianne στη σειρά «Normal People» (2020).

Γράφει η Ελένη Παπανδρέου

Δύο σημεία ορίζουν μια ευθεία. Χρειάζονται όμως τουλάχιστον τρία σημεία για να ορίσουν μια επιφάνεια και να πλέξουν το σύνθετο καμβά μιας εύθραυστης ισορροπίας. Οι σχέσεις στο βιβλίο της Ιφιγένεια Θεοδώρου Το λίγο που τελειώνει είναι τριγωνικές, έτοιμες δηλαδή να καταρρεύσουν, όταν το ένα σκέλος υποχωρεί ή κλονίζεται, ανίκανο να αντικρίσει την ίδια του την αδυναμία. Το βασικό τρίγωνο της ιστορίας είναι τρεις φίλες. Η Δέσποινα που θρηνεί το θάνατο του συζύγου της Μάνου, η Λιάνα και η Πέπη που την συνοδεύουν στο πατρικό του σπίτι με σκοπό να συγκεντρώσουν τα πράγματά του. Η καθεμία αποτελεί σημείο αναφοράς για άλλα συγγενικά τρίγωνα. Οι ρόλοι μετατοπίζονται καθώς η κόρη γίνεται σύζυγος, η μητέρα κόρη και η φίλη ερωμένη. Οι σχέσεις είναι ρευστές και οι δυνάμεις αντίρροπες. Τα επίπεδα αλληλεξάρτησης βαθαίνουν δημιουργώντας την προσμονή μιας ανέφικτης αρμονίας. Οι κινήσεις, άλλοτε απαλές και άλλοτε σπασμωδικές, διαπερνούν όλα τα σώματα των σχέσεων, δημιουργώντας την ισορροπία του τρόμου. Ένας χάρτινος πύργος από αυταπάτες οδηγεί τις ζωές σε προδιαγεγραμμένες αστοχίες. Η σκακιέρα του χρόνου τα χωράει όλα, αλλά ο θάνατος είναι αυτός που μετατοπίζει τον χαμένο χρόνο στο κέντρο της ύπαρξης.

Αντικειμενικά, ο χρόνος είναι ο καμβάς επάνω στον οποίο συντελείται το δράμα, υποκειμενικά όμως ο χρόνος συνθλίβεται από σκέψεις, μέσα στις οποίες το παρόν συνδιαλέγεται με το παρελθόν. Εκεί ο χρόνος αντικατοπτρίζει την εσωτερική αλήθεια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν και τις επιλογές που έκαναν τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας. Η Πέπη γίνεται το άρμα που αναδεικνύει αυτή την εσωτερική διάσταση του χρόνου. Μέσα από πρωτοπρόσωπες διηγήσεις, αφηγείται χρονικά άναρχα την ιστορία της, χρωματίζοντάς την με εσωτερικούς ψιθύρους. Οι εσωτερικοί ψίθυροι δανείζονται τη «φωνή» ενός αγαπημένου προσώπου που έρχεται με λόγια βγαλμένα από το παρελθόν για να σχολιάσει το παρόν. Με αυτόν τον τρόπο η κίνηση του εξωτερικού κόσμου που αφορά στο παρόν, αντικατοπτρίζει την κίνηση του εσωτερικού κόσμου που συνδέεται με το παρελθόν.

Ένας παράνομος έρωτας, τα σαθρά θεμέλια μιας φιλίας, οι σπασμένες μητρικές σχέσεις, ένας ανύπαρκτος γάμος γίνονται το καθρέφτισμα του χαμένου χρόνου στα πρόσωπα των ζωντανών.

Όλο το βιβλίο είναι μια ωδή στο πένθος. Το πένθος δεν αφορά μόνο στον θάνατο ως σωματική απουσία αλλά και ως ψυχική απουσία, ως απουσία μιας συνθήκης ευτυχίας ή ως απουσία της μνήμης. Η Πέπη θρηνεί τη μητέρα της που έχει άνοια, η Λιάνα θρηνεί τον γάμο που δεν έκανε, ενώ και οι τρεις αυτές γυναίκες ακολουθώντας τα χνάρια του νεκρού Μάνου στον υλικό κόσμο μέσα από φωτογραφίες, ρούχα και σημειώσεις, σπάνε το καλούπι της οικειότητας για να έρθουν αντιμέτωπες με έναν άγνωστο νεκρό που αλλάζει συνεχώς πρόσωπο. Το τακτοποιημένο και οριοθετημένο σπίτι είναι ο ίδιος ο Μάνος που δραπετεύει από το θάνατο, για να βγάλει τα πτώματα από την ντουλάπα. Ένας παράνομος έρωτας, τα σαθρά θεμέλια μιας φιλίας, οι σπασμένες μητρικές σχέσεις, ένας ανύπαρκτος γάμος γίνονται το καθρέφτισμα του χαμένου χρόνου στα πρόσωπα των ζωντανών. Τα ανείπωτα πονάνε περισσότερο. Όσα δεν μοιράστηκαν είναι όσα δεν έζησαν και όσα δεν έζησαν είναι ένας απαρνημένος εαυτός, ένα φάντασμα που τρέφεται από το τετελεσμένο. Έτσι, το «ταξίδι στον τόπο των νεκρών» οδηγεί στην αποκαθήλωση της ζωής που επέλεξαν.

Επιφανειακά οι τρεις φίλες μοιράζονται τον χρόνο, όπως και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, η Δέσποινα με το Μάνο μοιράστηκε τη ζωή αλλά τελικά ο χρόνος βρίσκεται σε ξεχωριστά κουτιά για τον καθένα. Προϋπόθεση του «μοιράζομαι» είναι να χωράω τον άλλο ολόκληρο με όλη του την ιστορία και όλα του τα ψυχικά αποθέματα. Κυρίως ο θάνατος επιβεβαιώνει αυτήν τη συνθήκη, αφού για να χωρέσεις σε έναν θάνατο πρέπει να έχεις πρώτα χωρέσει στη ζωή. Μια μάνα που αρνείται να συμμετάσχει η κόρη της στον θρήνο του νεκρού άντρα-πατέρα, ένας σύζυγος που κρύβει την αρρώστια από τη γυναίκα του, ουσιαστικά αρνούνται να συνυπάρξουν με τους άλλους σε θάνατο και ζωή.

Οι ρόλοι του σήμερα είναι τα βήματα του χθες

Προτού γίνουν οι τρεις γυναίκες φίλες, μανάδες και σύζυγοι ήταν κόρες. Οι ρόλοι του σήμερα είναι τα βήματα του χθες. Αυτή η συνέχεια του χρόνου που δεσμεύει το παρόν, ενσαρκώνεται στις αρχετυπικές μητρικές φιγούρες των τριών γυναικών. Η μητέρα-παιδί αποζητά από την Πέπη την ασφάλεια που της στέρησε ο σύζυγός της. Τρέφει την κόρη της με ένα κενό που ποτέ δεν γεμίζει, απαιτώντας από εκείνη έναν πετυχημένο γάμο για να παραμείνει «ζωντανή». Αυτό το κενό θα τις καταπιεί, οδηγώντας τη μάνα στην άνοια και την κόρη στο θάνατο, δηλαδή και τις δυο στην ανυπαρξία.

Η μητέρα-νικήτρια κυριαρχεί μέσα από την τελειότητα του γάμου της, εξοστρακίζοντας την κόρη από τη σχέση με τον πατέρα που μένει αιώνια ο «άντρας της μητέρας». Η Λιάνα θα μείνει για πάντα πιστή στον πατέρα. Κανένας άντρας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο δικό του ιδεώδες, όπως και αυτή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ιδανική της μητέρα. Η τελειότητα της καίει τα μάτια. Οι γονείς πρέπει να πεθάνουν απαλείφοντας τα ίχνη τους από τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των φωτογραφιών τους.

Η μάνα της Δέσποινας είναι ο αιώνιος γονιός που εθίζει την κόρη στη μητρική παρουσία στερώντας της έτσι την ενηλικίωση. Επεκτείνει το προστατευτικό περίβλημα της μητρικής ταυτότητας σε όλους όσοι περιτριγυρίζουν την Δέσποινα, προκειμένου να νουθετεί και να κινεί τα νήματα στο γάμο της κόρης. Έτσι, η Δέσποινα μένει ένα αιώνιο παιδί κλεισμένο στον προστατευμένο και γι’ αυτό ψεύτικο κόσμο της μάνας.

Το σώμα βυθισμένο στην αίσθηση μιας συνεχούς απουσίας, διαφορετική για την κάθε ηρωίδα, εμμένει σε μια εξαντλητική εγρήγορση.

Τα παιδιά της Πέπης και της Δέσποινας ενσαρκώνουν το μέλλον. Ψυχικά παρόντα στον κόσμο την μητέρων τους, αρχικά καταλαμβάνουν το χώρο μιας έγνοιας που αναπαράγει την εσωτερική ανεπάρκεια των σχέσεων. Όμως όσο το βιβλίο προχωράει, η παρουσία των παιδιών μεγαλώνει, καθώς το παρελθόν αποσύρεται, αφήνοντας όλο και μεγαλύτερο χώρο στη ζωή που συνεχίζεται.

Το σώμα πάλλεται από τους κραδασμούς της ψυχής, μετατρέποντας την εσωτερική απουσία σε αρρώστια. Ο Μάνος ψιθυρίζει «Σφίξε με, σφίξε με… Να μην αντέχω αυτό τον πόνο». Μέσα από το θάνατό του καλεί γυναίκα και ερωμένη να κάνουν αυτό που δεν μπόρεσε ο ίδιος να κάνει εν ζωή, να συνυπάρξουν σε ένα σπίτι που συμβολικά ενσαρκώνει τον ίδιο του τον εαυτό. Το σώμα βυθισμένο στην αίσθηση μιας συνεχούς απουσίας, διαφορετική για την κάθε ηρωίδα, εμμένει σε μια εξαντλητική εγρήγορση. Για την Πέπη επίκεντρο της αγρύπνιας είναι η απώλεια του έρωτα ως επιβεβαίωση της ύπαρξης, για τη Δέσποινα η απώλεια της ασφάλειας και της αθωότητας και για τη Λιάνα η απώλεια της μνήμης ως συνέχιση της ύπαρξης.

pataki to ligo pou teleiwneiΚαθόλου τυχαία, η συγγραφέας επιλέγει το φθινόπωρο για να πει την ιστορία της. Είναι η εποχή που το υγρό στοιχείο κυριαρχεί στην άνυδρη φύση, κουβαλώντας τον θάνατο όλων όσων είχε γεννήσει το καλοκαίρι. Το νερό συμβολικά είναι το βαθύ συναίσθημα που κατακλύζει τις τρεις γυναίκες για να τις οδηγήσει σε μία εσωτερική κάθαρση. Η βρεγμένη μέχρι το κόκκαλο Πέπη καταφεύγει στο αλκοόλ, το υγρό όπου μέσα του κοιμούνται τα πνεύματα (spirit είναι το οινόπνευμα αλλά και το πνεύμα στα αγγλικά) για να κοιμίσει την αίσθηση της απώλειας. Η Πέπη και η Δέσποινα μεθούν από το ίδιο μπουκάλι βότκας. Το μπουκάλι σπάει, γιατί αν και ο πόνος είναι κοινός δεν μπορεί να μοιραστεί στα δύο. Η Λιάνα μονολογεί «Μα εδώ μέσα κολυμπάμε στις αναμνήσεις. Αυτές μας κρατάνε μαζί. Σαν αμνιακό υγρό, αλλιώς πεθαίνουμε.». Το νερό, όπως και η αγάπη, συνδέει, ξεδιψάει, γεννάει. Ο έρωτας τοποθετείται μέσα στην απεραντοσύνη της θάλασσας ως ένα φωτισμένο καράβι. «Να κοιμηθείς μια φορά στον παράδεισό μου, να ονειρευτείς τη θάλασσα που θα σε περιμένει το πρωί…» ψιθυρίζει ο Μάνος στην ερωμένη του.

Τη στιγμή που ο θάνατος επιβεβαιώνει τη φθαρτότητα της ηρωίδας, εκείνη ανοίγει σαν λουλούδι στον ουρανό, δηλαδή σε μια υψηλότερη σφαίρα συνειδητότητας, τυλιγμένη από φως και ζεστασιά. Ο χρόνος συστέλλεται και διαστέλλεται ταυτόχρονα, υπονοώντας την ανυπαρξία του. Επιτέλους το λίγο τελειώνει. Όλη η σκηνή μεταφέρει την ολότητα ενός αισθήματος που χωράει τους δύο εραστές, αναβαπτίζοντας το τέλος σε αρχή. Το όνειρο ανθίζει με τα πανιά του γεμάτα από έρωτα επιστρέφοντας εκεί από όπου ξεκίνησε, δηλαδή στο τέλος του χρόνου.


* Η ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ είναι ποιήτρια.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής», Συλλογικό (κριτική) – Μυθοπλασίες για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

«Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής», Συλλογικό (κριτική) – Μυθοπλασίες για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Για τη συλλογική έκδοση «Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής» σε επιμέλεια του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη (εκδ. Διόπτρα). Έντεκα πεζογράφοι και ο ανθολόγος γράφουν διηγήματα στα οποία προσπαθούν να συλλάβουν τον νέο κόσμο που έρχεται μέσα από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. 

...
«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (κριτική) – Το πορτρέτο ενός γυναικοκτόνου και οι βουβοί άλλοι

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (κριτική) – Το πορτρέτο ενός γυναικοκτόνου και οι βουβοί άλλοι

Για το μυθιστόρημα της Βίκυς Τσελεπίδου «Η αγέλη» (εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Ο πίνακας του Τζον Έβερετ Μιλέ «Οφηλία». 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Όταν έπιασα στα χέρια μου το καινούριο, έκτο στη σειρά, βιβλίο της ...

«Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (κριτική)  – Όταν το απρόσμενο εισβάλλει στην καθημερινότητα

«Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (κριτική)  – Όταν το απρόσμενο εισβάλλει στην καθημερινότητα

Για τη συλλογή αυτομυθοπλαστικών διηγημάτων του Γιώργου Τσακνιά «Ουμπίκικους» (εκδ. Κίχλη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα κείμενα αυτομυθοπλασίας να εκληφθούν ως στεγνές αντιγραφές της ζωής, π...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Μυστικά» του Αλέξη Κυριτσόπουλου – Σκέψεις γύρω από το διαγενεακό τραύμα

«Μυστικά» του Αλέξη Κυριτσόπουλου – Σκέψεις γύρω από το διαγενεακό τραύμα

Σκέψεις γύρω από το διαγενεακό τραύμα με αφορμή τον πίνακα του Αλέξη Κυριτσόπουλου «Μυστικά», 2024 (στην εικόνα, μέρος του πίνακα).

Γράφει η Ευδοκία Κατσουρού

«Αλλά ποιος μπορεί να πει ότι ένα συμβάν που έπεται ενός άλλ...

7o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha – Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι υπογραφές

7o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha – Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι υπογραφές

Το 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 29 Μαΐου και στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς, μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αθήνα του Γιάννη Μαρή και την απονομή του βραβείου Agatha στον Φίλιππο Φιλίππου για τη συνει...

Πολ Λιντς: «Η Ιρλανδία αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία ως μια μορφή “ήπιας ισχύος”»

Πολ Λιντς: «Η Ιρλανδία αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία ως μια μορφή “ήπιας ισχύος”»

«Μπορείς, κατά κάποιον τρόπο, να προκαλέσεις μια ολόκληρη “επανάσταση” στις δημιουργικές τέχνες, αν πραγματικά στηρίξεις και χρηματοδοτήσεις τους καλλιτέχνες, ώστε να παράγουν το καλύτερο δυνατό έργο» μας είπε ο Πολ Λιντς, που συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας.

Συνέντευξη στη ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ