alt

Ιστορίες που «σκοτώνουν την πείνα» είναι ο υπότιτλος της πρώτης συλλογής διηγημάτων της Σοφίας Μπραϊμάκου, με τίτλο «Ματάμπρε» (εκδ. Νεφέλη). Και αν η πείνα επανέρχεται, ως θεματικός άξονας σε βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου (έπειτα από το «Τέλος της πείνας», της Λίνας Ρόκου), εδώ χρησιμοποιείται θραυσματικά, πυροδοτώντας μια σειρά διηγημάτων με έξυπνο χιούμορ και ενδιαφέρουσα γραφή.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

To Mατάμπρε: Ιστορίες που σκοτώνουν την πείνα είναι μια συλλογή διηγημάτων με κοινή ραχοκοκαλιά: το φαγητό λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος, ως καύσιμο και ως προυστικό ευφυολόγημα το οποίο πυροδοτεί, αλλά και συνδέεται οργανικά με τις 16 ιστορίες, στις οποίες τα πρόσωπα άλλοτε κατέχουν τον ρόλο του βασικού ήρωα και άλλοτε περιδιαβαίνουν με το γνωστό χιτσκοκικό αστείο τις ιστορίες άλλων προσώπων με τα οποία διασταυρώνονται –έστω και σε διαφορετικές χωροχρονικές συγκυρίες– με την ίδια ευκολία που κι εμείς οι ίδιοι, άλλοτε έχουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της ζωής μας και άλλοτε νιώθουμε απλώς κομπάρσοι σ' αυτήν. Στα διηγήματα ο αναγνώστης θα ακούσει τους βορβορυγμούς που συμβαίνουν είτε στο στομάχι, είτε στο μυαλό των ηρώων και των αντιηρώων της διπλανής πόρτας καθώς καταβροχθίζουν το παρελθόν και προσπαθούν να χωνέψουν την ίδια τους την ύπαρξη.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Όσο η γη θα γυρίζει θα γίνονται ταινίες, θα γράφονται μουσικές, θα ζωγραφίζονται πίνακες και θα δημιουργούνται έργα τέχνης. Γιατί πάντα θα υπάρχει κάτι που για τον κάθε δημιουργό εντάσσεται στη σφαίρα του ανείπωτου. Αυτό το ανείπωτο, το χιλιοειπωμένο, προερχόμενο από τα σπλαχνικά μου έγκατα, κλήθηκα από μια εσωτερική φωνή να διηγηθώ κι εγώ μεταφέροντας στο γραπτό τη ματιά, τη γλώσσα, τις δονήσεις, τη θέση και το αποτύπωμά μου απέναντι στον κόσμο. Αυτό το αποτύπωμα θεωρώ πως έχει κάποιο ενδιαφέρον, γιατί αν και καταδικασμένο να κυρτώσει από το βάρος της λογοτεχνικής αυθεντίας, εντούτοις παίρνει το ρίσκο που χρειάζεται για να ανοίξει το στόμα του διάπλατα και να ακουστεί. Με φόβο, θράσος, άγνοια κινδύνου, αλλά πάντοτε φωνάζοντας τη δική του αλήθεια.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Σε μια άλλη ζωή, έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα ακολουθώ ευλαβικά το πρόγραμμα του Χαρούκι Μουρακάμι: Θα σηκώνομαι στις πεντέμισι το πρωί, θα πηγαίνω για τζόκινγκ και θα κάνω χαιρετισμούς στον ήλιο για να μπορώ αργότερα να σκύβω πάνω στο κείμενο γεμάτη λογοτεχνική ευμάρεια. Για την ώρα, η διαδικασία της γραφής είναι για μένα μια υπόθεση οργανική κι ανοργάνωτη –δυστυχώς δεν κατέχω την υψηλή τέχνη των σημειώσεων– και στο τέλος, λυτρωτική. Αφού έχω κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αναβάλλω αυτή την επίπονη διαδικασία, ενδίδω όταν έχω εξαντλήσει τις εναλλακτικές μου, όταν η ζωή μού την υποδεικνύει ως μονόδρομο και όταν βλέπω αυτό το όνειρο ότι τάχα είμαι θανατοποινίτης. Τότε πονάω ως και σωματικά από το πόσο δαπάνησα τις μέρες μου χωρίς να γράφω, από την προοπτική πως κάποιος δεσμοφύλακας μπορεί να μου το στερήσει δια παντός, ή από το πώς στέρησα εγώ η ίδια (σε ρόλο δεσμοφύλακα) τη γραφή από τον εαυτό μου. Και τότε, η μοναδική μου επιθυμία είναι όχι μόνο γράψω μια ιστορία, αλλά να γράψω την ιστορία που θα με κάνει να ξυπνήσω από τον εφιάλτη, ή έστω, θα μου δώσει την ψευδαίσθηση πως τελευταία στιγμή θα μου απονεμηθεί χάρη για την καταδίκη μου.

Το παράδοξο είναι πως στη διαδικασία αυτή και κυρίως για να μη χαθώ μέσα στις λέξεις, βοηθά η θητεία μου ως συντάκτρια και επιμελήτρια ύλης σε περιοδικά και εφημερίδες (τότε που οι δημιουργικοί άνθρωποι αμοίβονταν ακόμα αξιοπρεπώς για τις υπηρεσίες τους). Χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να καταλάβω ότι αυτή η επαφή με το χτένισμα, το κόψιμο και το ράψιμο πάνω στο εφήμερο κείμενο, αν και σε αντίθετο στρατόπεδο από το λογοτεχνικό, ωστόσο, λειτούργησε για μένα σαν ένα ιδιαίτερο εργαστήρι από το οποίο έμαθα κυρίως την απόλυτα χρήσιμη τέχνη της επιμέλειας και με εμπότισε με κατανόηση για το δύσκολο έργο του διορθωτή.

Αυτό το ανείπωτο, το χιλιοειπωμένο, προερχόμενο από τα σπλαχνικά μου έγκατα, κλήθηκα από μια εσωτερική φωνή να διηγηθώ κι εγώ μεταφέροντας στο γραπτό τη ματιά, τη γλώσσα, τις δονήσεις, τη θέση και το αποτύπωμά μου απέναντι στον κόσμο. Αυτό το αποτύπωμα θεωρώ πως έχει κάποιο ενδιαφέρον, γιατί αν και καταδικασμένο να κυρτώσει από το βάρος της λογοτεχνικής αυθεντίας, εντούτοις παίρνει το ρίσκο που χρειάζεται για να ανοίξει το στόμα του διάπλατα και να ακουστεί.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Εκτιμώ τον ρόλο της τέχνης σαν το αντίδοτο στο δηλητήριο του κυνισμού της εποχής, ιδίως όταν στον πυρήνα της έχει ανθρώπινα κίνητρα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και την αλήθεια που κρύβεται μέσα μας. Στη δική μου περίπτωση, η μουσική τις περισσότερες φορές λειτουργεί σαν ένα υπόκωφο χαλί που συμπορεύεται με τον παλμό των διηγημάτων μου. Σε πολλές από τις ιστορίες του Ματάμπρε μπορεί κανείς να ακούσει τα live που έχω βρεθεί και με έχουν καθορίσει με έναν παράταιρο και ετερόκλητο τρόπο. Τη συναυλία των Radiohead στο Λυκαβηττό, τα σκοτεινά μπάσα των Electrelane στο Gagarin, τον εκλεκτικό ρομαντισμό του Νιλ Χάνον, τις κιθάρες από το Europe is our Playground των Suede (το διήγημα που ονομάζεται «Βρόμικο» είναι ένας φόρος τιμής στο «underwear» των Pulp) και της ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του '90 με την οποία μεγάλωσα και έκανε τα πάντα γύρω μου να μοιάζουν φρέσκα και εντελώς πιθανά.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

«Οι προσευχές», λέει ο Σολζενίτσιν, «είναι σαν τις αιτήσεις. Ή δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους ή όταν φτάσουν απορρίπτονται». Αυτό το λογοτεχνικό μότο πρέπει να είχα στο μυαλό μου όταν με άπλετο πεσιμισμό έστελνα το σώμα του κειμένου σε δυο τρεις μοναχά εκδοτικούς οίκους και έχοντας επίγνωση ότι δεν γνώριζα κανέναν από τον χώρο των εκδόσεων που θα μπορούσε να με βοηθήσει ώστε να καταλήξει στα σωστά χέρια. Ευτυχώς για μένα, η προσευχή μου εισακούστηκε από τον Περικλή Δουβίτσα, ο οποίος το διάβασε και μου άνοιξε γρήγορα την πόρτα της Νεφέλης και γι' αυτό δηλώνω ευτυχής, τυχερή και κυρίως, ευγνώμων.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος. 

altΜατάμπρε
Ιστορίες που σκοτώνουν την πείνα
Σοφία Μπραϊμάκου
Νεφέλη 2018
Σελ. 160, τιμή εκδότη €11,00

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Λιναρδάκη: «Το βιβλίο μου είναι μια ποιητικά αποδοσμένη ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Χριστίνα Λιναρδάκη: «Το βιβλίο μου είναι μια ποιητικά αποδοσμένη ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Η Χριστίνα Λιναρδάκη μάς συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «ΣΚΠ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάντια. 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φ...

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Ο Τάσος Αναστασιάδης μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Πίσω από τις σκιές» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για εσάς;

...
Σίσσυ Αγγελάκου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σαρωτικά μεταμορφωτικό από την ήττα»

Σίσσυ Αγγελάκου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σαρωτικά μεταμορφωτικό από την ήττα»

Η Σίσσυ Αγγελάκου μάς συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Η νύχτα ακίνητη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή. 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ