alt

Επιλογή 40+1 από τα νέα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς σήμερα ανοίγουν πάλι τα βιβλιοπωλεία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όσο κι αν το πλήγμα που είχε δεχτεί ο χώρος του βιβλίου λόγω κρίσης ήταν σφοδρό, είναι γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρχε ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας μεταξύ εκδοτών, βιβλιοπωλείων, αναγνωστών και συγγραφέων. Ακόμη κι αν οι πωλήσεις δεν ήταν αυτές που θα ήθελαν εκδότες και βιβλιοπώλες, ώστε να ανακάμψουν οικονομικά, ο πλουραλισμός στα εκδοτικά προγράμματα δεν έλειπε, η φροντίδα για τις μεταφράσεις και τις ωραίες εκδόσεις δεν σταμάτησε, ενώ και φέτος η Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης με κεντρικό αφιέρωμα στη γερμανόφωνη λογοτεχνία και τα τακτικά της φεστιβάλ (μετάφρασης, νέων λογοτεχνών, λογοτεχνικής περφόρμανς) υποσχόταν τέσσερις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες μέρες για τον χώρο του βιβλίου.

Δεδομένων των συνθηκών τα πάντα μπήκαν σε κατάσταση αναστολής. Τα εκδοτικά προγράμματα αναθεωρήθηκαν και επαναπρογραμματίστηκαν, υπό τη σκιά μιας γενικευμένης αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος που πέρασε έχουν πολλά να δείξουν, αν παρατηρήσουμε με προσοχή τον τρόπο που αντιμετώπισαν αυτη την πρωτόγνωρη κατάσταση οι αναγνώστες-αγοραστές σε συνάρτηση με τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και τα e-shop των εκδοτικών. 

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου ανοίγουν τα φυσικά βιβλιοπωλεία –τα διαδικτυακά δεν έκλεισαν ποτέ–, συνθήκη που μας επιτρέπει και πάλι να αρχίσουμε να αισιοδοξούμε. Τα 40 +1 βιβλία που προτείνουμε θα τα βρίσκετε σταδιακά στους πάγκους των βιβλιοπωλείων το αμέσως προσεχές διάστημα. ΕΔΩ, στις στήλες μας με τις Νέες Κυκλοφορίες, μπορείτε να βρείτε βιβλία που κυκλοφόρησαν τον προηγούμενο καιρό, κάποια και μέσα στην «καραντίνα», χωρίς ενδεχομένως να έχουν πέσει στην αντίληψή σας.


 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ 

[1] [2] [3] [4]
alt alt alt alt

Διηγήματα
Ρέα Γαλανάκη
Καστανιώτης

Τζάμπα η παράσταση
Κώστας Καβανόζης
Πατάκης
Το χρυσό βραχιόλι
Σοφία Νικολαΐδου
Μεταίχμιο
Θηριόμορφοι
Έλενα Μαρούτσου
Πόλις
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΗΣ ΡΕΑΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗ
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΒΑΝΟΖΗ
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΟΥ
alt

[1] Όλα τα διηγήματα της Ρέας Γαλανάκη βρίσκονται συγκεντρωμένα σ' αυτόν τον μικρό τόμο με τίτλο Διηγήματα (εκδ. Καστανιώτη). Και μπορεί να είναι μόλις έντεκα, γράφτηκαν όμως σε διάστημα τριάντα τεσσάρων χρόνων (1984-2018), και τα οκτώ από αυτά αποτελούσαν τη συλλογή Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι (εκδ. Καστανιώτη) η οποία πήρε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2005.

[2] Συλλογή διηγημάτων και από τον Κώστα Καβανόζη με τίτλο Τζάμπα η παράταση (εκδ. Πατάκη) με κοινό τόπο των είκοσι ιστοριών του βιβλίου τη θέρμη της αφήγησης και την έξω απ' τον χρόνο ονειρική αποτύπωση των πραγμάτων που κρύβουν μέσα τους τα βιώματα του αφηγητή. Μια συλλογή με ιστορίες για τα εφήμερα που είναι προορισμένα να διαρκέσουν.

[3] Η Σοφία Νικολαΐδου στο καινούργιο της βιβλίο Το χρυσό βραχιόλι (εκδ. Μεταίχμιο) παίρνει συνεντεύξεις και μας παρουσιάζει με τα δικά τους λόγια αυτούς που έφυγαν από το χωριό και ήρθαν στην πόλη. Αυτούς που γεννήθηκαν στη φτώχεια από γονείς που ήξεραν λίγα ή ελάχιστα γράμματα. Αυτούς που διάβασαν, πέρασαν στο πανεπιστήμιο, απέκτησαν αξιοσέβαστο επάγγελμα και άνετη ζωή. Αγροτόπαιδα που έγιναν γιατροί, εργατόπαιδα που σπούδασαν δικηγόροι. Κορίτσια που πάλεψαν για το αυτονόητο: μια δουλειά και το δικό τους πορτοφόλι.

[4] Νέο μυθιστόρημα από την Έλενα Μαρούτσου (εκδ. Πόλις). Για τον ερωτισμό της εφηβείας και την έλξη προς το όμοιο, για τη σεξουαλική αποχαλίνωση και την έκσταση της υποταγής, για τον κίνδυνο της γλώσσας και το καταφύγιο της σιωπής, για τον αφηγηματικό οίστρο και την τροφή του, για τις μικρές αγριότητες των καθημερινών ιστοριών με φόντο τις μεγάλες θηριωδίες της Ιστορίας. Με φωτογραφίες της Laura Makabreskou. 

angelus schorlau 728


[5] [6] [7] [8]
alt alt alt alt
Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο
Γιάννης Σκαραγκάς
Κριτική
Πώς πάνε τα πράγματα
Θάνος Κάππας
Εστία
Bed side stories
Δάφνη Φοίβου
Επιμ. Σωτήρης Κακίσης
Βακχικόν

Η θάλασσα
Μιχάλης Μακρόπουλος
Κίχλη
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΑΓΚΑ
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΚΑΠΠΑ
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΦΟΙΒΟΥ 

alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ
alt

[5] Ο Γιάννης Σκαραγκάς αφού περιπλανήθηκε στο προηγούμενο μυθιστόρημά του από την Αλεξάνδρεια στην Αθήνα την εποχή της Μπελ Επόκ και της πρώτης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, στο νέο του μυθιστόρημα Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο (εκδ. Κριτική) μεταφέρει τη δράση του μερικές δεκαετίες μετά, και συγκεκριμένα στην Αθήνα του 1930. Πρόσφυγες και ρεμπέτικα στέκια, αξιωματικοί της Ασφάλειας και ξένοι πράκτορες, βρίσκονται στον κοινωνικό κύκλο του πρωταγωνιστή του βιβλίου, ενώ ένα πλέγμα σκοτεινών ανθρώπων και αδιευκρίνιστων συμφερόντων απλώνεται επάνω από την Αθήνα.

[6] Με το πρώτο του βιβλίο, ο Θάνος Κάππας ξεχώρισε για την καθαρότητα και την ακρίβεια όσων είχε να πει, ίσως και εξαιτίας αυτού του χαμηλόφωνου ύφους που είχε υιοθετήσει. Τη νέα του συλλογή διηγημάτων Πώς πάνε τα πράγματα (εκδ. Εστία), συνθέτουν ομόκεντρα διηγήματα, σε ορίζοντα καλοκαιρινό, για τον τρόπο των ανθρώπων, για την αμηχανία ή την αδυναμία τους να απαντήσουν πειστικά στην ερώτηση «πώς πάνε τα πράγματα».

[7] Επανέκδοση ενός cult βιβλίου: Το Bed side stories (εκδ. Βακχικόν) έχει διαγράψει την πορεία του και δεν μπορείς να τη μάθεις παρά μόνο μπαίνοντας άνευ όρων στον κόσμο της Δάφνης Φοίβου. Η επανέκδοση έχει γίνει από την έκδοση του 1987 –Βαβέλ/Σέλας– και περιλαμβάνει 22 διηγήματα κι ένα κόμικ του Πέτρου Ζερβού. Την επιμέλεια του βιβλίου έχει ο Σωτήρης Κακίσης.

[8] Καλός συγγραφέας (μεταξύ άλλων) είναι αυτός που συντονίζεται με καταστάσεις και συμπεριφορές που δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους στην καθημερινότητά μας αλλά στέλνουν σε χαμηλές (ή πολύ υψηλές) συχνότητες σήματα, τα οποία «επικάθονται» στους ευαίσθητους υποδοχείς του, προκαλώντας του ανησυχία και αυξάνοντας την ευαισθησία του ώστε να παραγάγει έργο. Διαβάζω το οπισθόφυλλο της νέας νουβέλας του Μιχάλη Μακρόπουλου Η θάλασσα (εκδ. Κίχλη), και σημειώνω ότι έχει γραφτεί και παραδοθεί στην εκδότρια εδώ και περίπου έναν χρόνο. «Οι πάγοι λιώνουν, ένας αρχαίος μετεωρίτης φανερώνεται ενώ η Γη ερημώνει. Οι μόνοι άνθρωποι που δεν προσβάλλονται από τον ιό που εξαπλώνεται είναι εκείνοι που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη μετάλλαξη μιας σειράς γονιδίων. Οι επιζήσαντες ζουν σε υπόγειες πόλεις και το μόνο που τους συνδέει με τη ζωή στη Γη είναι η μνήμη· ωστόσο κάποιοι λίγοι μοιράζονται τον πόθο της επιστροφής. Η Θάλασσα, μια ψηφιδωτή αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο από μια ξεχωριστή κοπέλα. Είναι μια λυρική ιστορία επιστημονικής φαντασίας».

armos dec19 GIF 728 ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ 

[9] [10] [11] [12] [13]
alt alt alt alt alt
Οι κόρες της σελήνης
Τζοχα ΑλΧαρθί
Μτφρ. Ελένη
Καπετανάκη
Gutenberg
Αύριο θα μας λένε αλλιώς
Patricio Pron
Μτφρ. Μαρία
Παλαιολόγου
Ίκαρος
Η ιστορία του νερού
Maja Lunde
Μτφρ. Δέσπω
Παπαγρηγοράκη

Κλειδάριθμος
Ο έμπορος του φωτός
Roberto Vecchioni
Μτφρ. Δημήτρης
Παπαδημητρίου

Κριτική
Ένας καλλιτέχνης του
ρέοντος κόσμου
Καζούο Ισιγκούρο
Μτφρ. Αργυρώ
Μαντόγλου
Ψυχογιός
 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΗΣ ΤΖΟΧΑ ΑΛΧΑΡΘΙ
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ PATRICIO PRON
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΗΣ MAJA LUNDE

alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ ROBERTO VECCHIONI
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ

alt

[9] Αν και κυκλοφόρησε λίγες ημέρες πριν από το lockdown, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις μας. Οι κόρες της σελήνης (μτφρ. Ελένη Καπετανάκη) της Τζόχα Αλ Χάρντι είναι το βιβλίο που κέρδισε το International Man Booker 2019. Διαβάζω: «Τρεις αδελφές που ζουν στο Ομάν, τρεις διαφορετικές επιλογές ζωής. Η Μάγια ζει έναν κρυφό έρωτα, αλλά παντρεύεται τον άντρα που επιλέγει ο πατέρας της. Η Ασμά δέχεται αδιαμαρτύρητα ένα προξενιό για ν' αποκτήσει παιδιά. Η Χάουλα αρνείται όλες τις προτάσεις γάμου περιμένοντας να επιστρέψει από τον Καναδά ο παιδικός της έρωτας».

[10] Το μυθιστόρημα του Patricio Pron Αύριο θα μας λένε αλλιώς (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου, εκδ. Ίκαρος) για λίγες μέρες δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία. Ο έρωτας –οι σχέσεις δύο εραστών, δύο συντρόφων–, η συνήθεια, η απιστία και ο χωρισμός στο μικροσκόπιο των κοινωνικών δικτύων. Ο Patricio Pron, γεννημένος στην Αργεντινή, διδάκτορ Ρομανικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία, ζει στη Μαδρίτη. 

[11] Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας για να παρουσιάσει δυο της βιβλία, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για τη Maja Lunde η οποία επανέρχεται με το μυθιστόρημα Η ιστορία του νερού (μτφρ. Δέσπω Παπαγρηγοράκη, εκδ. Κλειδάριθμος). Ιστορία καθηλωτική, δεύτερο μέρος μιας τετραλογίας. 

[12] Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιαίτερα γνωστό και δημοφιλή στη χώρα του, Ιταλό συγγραφέα (και όχι μόνο), τον Roberto Vecchioni, όπου το πρώτο βιβλίο του που μεταφράστηκε στα ελληνικά, Ο βιβλιοπώλης του Σελινούντα (μτφρ. Δημήτρης Παπαδημητρίου), αγαπήθηκε από τους αναγνώστες αμέσως μόλις κυκλοφόρησε. Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει, ξανά σε μετάφραση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, από τις εκδόσεις Κριτική, το μυθιστόρημα Ο έμπορος του φωτός στο οποίο ξεδιπλώνεται με έναν ιδιότυπο και γοητευτικό τρόπο η σχέση ενός πατέρα με τον γιο του.

[13] Άλλο ένα μυθιστόρημα από την πρώτη περίοδο του αγαπητού και στη χώρα μας Καζούο Ισιγκούρο, με τίτλο Ένας καλλιτέχνης του ρέοντος κόσμου (εκδ. Ψυχογιός). Η μετάφραση και σ’ αυτό το μυθιστόρημα του Ισιγκούρο υπογράφεται από την Αργυρώ Μαντόγλου. Οι φίλοι του Ισιγκούρο θα εντοπίσουν και σ’ αυτό το δεύτερο μυθιστόρημά του πολλά από τα μοτίβα και τις εμμονές που θα αναπτύξει ο συγγραφέας στα επόμενα βιβλία του.

 ikaros megalos adelfos 728


[14] [15] [16] [17]
alt alt alt alt
Πλάνητες
Όλγκα Τοκάρτσουκ
Μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Καστανιώτης

Καλυψώ
David Sedaris
Μτφρ. Μυρσίνη Γκανά
Μελάνι
Λάννυ
Max Porter
Μτφρ. Μυρσίνη Γκανά
Πόλις
Ποιος σκότωσε τον
πατέρα μου

Εντουάρ Λουί
Μτφρ. Στέλα Ζουμπουλάκη
Αντίποδες

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΗΣ OLGA TOKARCZUK
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ DAVID SEDARIS
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ MAX PORTER
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ EDWARD LOUI
alt

[14] Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και το μυθιστόρημα της Όλγκα Τοκάρτσουκ, Πλάνητες, σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου. Ποιος δεν θέλει να έχει μια καλύτερη εικόνα για τη γυναίκα που απέσπασε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018;

[15] Ίσως η καλύτερη συλλογή διηγημάτων του David Sedaris. Θα κυκλοφορήσει και αυτή από τις εκδόσεις Μελάνι, σε μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά.

[16] Ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Δεν είναι πια. Ο Max Porter είναι ένας από τους σημαντικότερους νέους συγγραφείς σήμερα. Απόδειξη; Το Λάννυ. Σε λίγες μέρες στα βιβλιοπωλεία σε μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά, από τις εκδόσεις Πόλις.

[17] «Θυμωμένος. Αδικημένος. Οπορτουνιστής. Προβοκάτορας. Προκλητικός. Άριστος χειριστής της περσόνας του και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προς όφελος της ατζέντας του». Όσα και να του καταμαρτυρήσουν λίγα θα είναι και δεν θα τον εκφράζουν συνολικά. Σε λίγες μέρες, το τρίτο μέρος της τριλογίας του, Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου (μτφρ. Στέλα Ζουμπουλάκη), θα κυκλοφορήσει από τους Αντίποδες.

kastan erpenbek 728


[18] [19] [20] [21] [22]
alt alt alt alt alt
Ο φύλακας στη σίκαλη
Τζ.Ντ. Σάλιντζερ
Μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου
Πατάκης
Η δύναμη της σάρκας
Μάικλ Τζέιμς
Μτφρ. Αλέξανδρος
Τσαντίλας
Βακχικόν
Αντίο τώρα, τα λέμε αύριο
William Maxwell
Μτφρ. Παναγιώτης
Κεχαγιάς
Gutenberg
Ιστορίες ενός γιατρού
William Carlos Williams
Μτφρ. Ειρήνη
Παπαθανασίου
Πρόλογος: Γιάννης Ζέρβας
Αρμός

Άννα, σορόρ...
Marguerite Yourcenar
Μτφρ. Σπύρος Γιανναράς
Άγρα

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤOY J.D. SALINGER
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ MICHAEL JAMES
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
WILLIAM MAXWELL
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
WILLIAMS CARLOS
WILLIAMS

alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ
MARGUERITE YOURCENAR

alt 

[18] Τζ.Ντ. Σάλιντζερ, πόσο σπουδαίος! Τα κείμενά του είναι ακόμα εδώ, δίνουν το μέτρο και ξεχωρίζουν: τα σημαντικά αφηγήματα από τις δήθεν δυσνόητες ιστορίες. Τους πολύπλοκους και αντιφατικούς χαρακτήρες από το άτακτο συνονθύλευμα χαρακτηριστικών. Τους τολμηρούς και γενναίους μεταφραστές από τους ανεπαρκείς. Τους επίμονους αναγνώστες από τους ευκαιριακούς.

[19] Άλλη μια καλτ περίπτωση συγγραφέα. Αναζητήστε τον και θα βρείτε ελάχιστες πληροφορίες. Κι έπειτα, ξαναδείτε την υπέροχη ταινία του Roeg, στο σενάριο της οποίος βασίστηκε ο James και έγραψε το μυθιστόρημα.

[20] Ο William Maxwell είναι μια σημαντική μορφή της αμερικανικής διηγηματογραφίας και editor για πολλά χρόνια στο New Yorker. Αν σας άρεσαν τα διηγήματα της (πολύ καλής του φίλης) Eudora Welty, θα τον αγαπήσετε.

[21] Μια σημαντική συλλογή διηγημάτων με προσεγμένη εισαγωγή από τον Γιάννη Ζέρβα. Κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες από τις εκδόσεις Αρμός.

[22] Η Marguerite Yourcenar και τα βιβλία της αγαπήθηκαν πολύ στην Ελλάδα και συνεχίζουν να εκδίδονται με την αγάπη, τη φροντίδα και την προσοχή που τους αξίζει. Η έκδοση είναι της Άγρας και η μετάφραση του Σπύρου Γιανναρά.

[23]
alt alt
Το ημερολόγιο του συγγραφέα
Α΄& Β΄μέρος: 1873-1876, Γ' μέρος: 1876
Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι
Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια: Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης
Αρμός
 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ FYÓDOR M. DOSTOYÉVSKI
alt

 [23] Ήταν για καιρό εξαντλημένο και οι εκδόσεις Αρμός αποφάσισαν να ξαναδουλέψουν το υλικό του βιβλίου και να το ξαναστήσουν σε δύο τόμους και πάλι. Ένας από τους τίτλους του Ντοστογιέφσκι που έλειπε εμφανώς από τα ράφια των βιβλιοπωλείων.

klidarithmos vivliothikarios 728 new


  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΘΡΙΛΕΡ 

[24] [25] [26] [27]
alt alt alt alt
Η νόσος του μικρού Θεού
Ευτυχία Γιαννάκη
Ίκαρος 
Σώσε με
Δημήτρης Σίμος
Μεταίχμιο
 
Χαμένος
Jane Harper
Μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου
Μεταίχμιο
Η Λάμψη
Stephen King
Μτφρ. Έφη Τσιρώνη
Κλειδάριθμος

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΜΟΥ
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΗΣ JANE HARPER
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ STEPHEN KING
alt

[24] Η νόσος του μικρού Θεού είναι το πρώτο μέρος μιας νέας τριλογίας της Ευτυχίας Γιαννάκη με γενικό τίτλο «Η τριλογία του βυθού». Η επιστροφή του Αστυνόμου Χάρη Κόκκινου είναι γεγονός.

[25] Ο Δημήτρης Σίμος αποτελεί ηχηρή μεταγραφή από τις εκδόσεις Bell στο Μεταίχμιο και το Σώσε με το κατάλληλο όχημα γι' αυτήν την πορεία.

[26] Η Jane Harper είναι από τις λίγες σύγχρονες συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων που έχει κάνει crossover και σε απαιτητικούς αναγνώστες «παραδοσιακής» πεζογραφίας. Ο Χαμένος είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος μιας τριλογίας, τοποθετημένη στις αχανείς εκτάσεις της Αυστραλίας.

[27] Για τον Stephen King τι να πρωτοπούμε; Μένουμε στο ότι η Λάμψη, το εμβληματικό αυτό βιβλίο, κυκλοφορεί σε νέα μετάφραση από την Έφη Τσιρώνη.


 metaixmio anagnostaki 728

  ΠΟΙΗΣΗ 

[28] [29] [30]
alt alt alt
Η άγονη γη
Τ.Σ. Έλιοτ
Εισαγωγή-Μετάφραση-Σημειώσεις: Χάρης
Βλαβιανός
Πατάκης 
Εγώ έχω κι άλλα πράγματα που αγαπώ
Μυρσίνη Γκανά
Μελάνι

Το κοράκι
Edgar Allan Poe
Μετάφραση-Εισαγωγή: Γιώργος
Αλισάνογλου
Σαιξπηρικόν


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ T.S. ELIOT
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΗΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΓΚΑΝΑ
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ EDGAR ALLAN POE
alt

[28] Ο Χάρης Βλαβιανός καταπιάνεται με το εμβληματικό έργο του Τ.Σ. Έλιοτ καταθέτοντας τη δική του συνεισφορά σε μια μακρά παράδοση μεταφράσεων στη γλώσσας μας που ξεκινά από τον Γ. Σεφέρη. 

[29] Το δεύτερο ποιητικό έργο της Μυρσίνης Γκανά. 

[30] Μετάφραση του διασημότερου ποιήματος του Πόε από τον Γιώργο Αλισάνογλου, σε φροντισμένη έκδοση.  

patakis Giordano 728


 

 ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ / ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 

[31] [32] [33] [34]
alt alt alt alt
Τέχνη: Βλέπω-γνωρίζω-αισθάνομαι
Άλκης Χαραλαμπίδης
University Studio Press

Τα βιβλία των άλλων 
Έλληνες συγγραφείς

Κωστής Παπαγιώργης
Εισαγωγή: Δημήτρης
Καράμπελας

Καστανιώτης

Η σαγήνη του λόγου
Συνομιλίες με τον Omar Prego
Julio Cortázar
Μτφρ. Χρήστος Σιορίκης
Εξάντας
Προσεγγίσεις στη σύγχρονη
ελληνική πεζογραφία –
Θεωρητικές και ερμηνευτικές

Κυριακή Χρυσομάλλη-Henrich
University Studio Press
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
ΑΛΚΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
alt
 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ
alt 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
JULIO CORTÁZAR
alt 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ-HENRICH
alt

[31] Ένα πιο προσωπικό έργο του γνωστού καθηγητή, μια διαφορετική προσέγγιση της Τέχνης. 

[32] Ο Κωστής Παπαγιώργης υπήρξε ένας ανορθόδοξος πλην διορατικός και οξυδερκής κριτικός λογοτεχνίας. Σε αυτό το βιβλίο του έχουν συγκεντρωθεί κριτικά κείμενά του που αφορούν Έλληνες συγγραφείς.

[33] Συνομιλίες του Κορτάσαρ με τον Ομάρ Πρέγκο, σε μια φροντισμένη έκδοση, από τη σειρά νήματα του Εξάντα. 

[34] Περιδιάβαση σε γνωστά κείμενα της νεοελληνικής πεζογραφίας, με το έγκυρο κριτικό βλέμμα της Κυριακής Χρυσομάλλη-Henrich.

pek kato apo to katofli 728


 

ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ / ΤΗΝ ΠΟΛΗ / ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 

[35] [36] [37] [38]
alt alt alt alt
Ο υπαρξισμός είναι ένας
ανθρωπισμός

Ζαν-Πολ Σάρτρ
Μτφρ. Αντώνης Χατζημωυσής
Δώμα 
Το σημείο καμπής
Klaus Mann
Μτφρ. Βασίλης Τομανάς
Εξάντας
Θεσσαλονίκη
Όψεις μιας αρχαίας Μητρόπολης
Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου
University Studio Press

Στις φλόγες - Το καυτό θέμα
της κλιματικής αλλαγής
Naomi Klein
Μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος
Κλειδάριθμος

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
JEAN-PAUL SARTRE
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
KLAUS MANN
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ-ΤΙΒΕΡΙΟΥ
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ
NAOMI KLEIN
alt

[35] Εμβληματικό κείμενο του Γάλλου φιλοσόφου, σε νέα μετάφραση. 

[36] Αυτοβιογραφικό κείμενο του γεννημένου στη Γερμανία, Αμερικανού συγγραφέα. 

[37] Η Θεσσαλονίκη μέσα στον χρόνο, υπό την επιστημονική φροντίδα της Θεοδοσίας Στεφανίδου-Τιβερίου.

[38] Γνωστό πολεμικό κείμενο της Naomi Klein για την Κλιματική Αλλαγή, που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντεγκλίσεις. 

 usp romaiki texni 728


 

ΜΑΘΗΣΗ & ΤΑΞΙΔΙΑ = ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

[39] [40] [41]
alt alt +[1]  alt
Η λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια
εκπαίδευση - 
Ερμηνευτική,
κριτική και δημιουργική
προσέγγιση των λογοτεχνικών
κειμένων

Σπύρος Κιοσσές, Ελένη
Χατζημαυρουδή

Κριτική

Ταξίδι στο άγνωστο
Φιλελεύθερη Δημοκρατία και
κρίση πολιτισμού

Νικόλας Σεβαστάκης
Στερέωμα 
Ελλάδα
Η βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους
Roderick Beaton
Μτφρ. Μενέλαος Αστερίου
Πατάκης
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
ΣΠΥΡΟΥ ΚΙΟΣΣΕ
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
ΝΙΚΟΛΑ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ
alt
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
RODERICK BEATON
alt 

[39] Η διδασκαλία της λογοτεχνίας και η δημιουργική της προσέγγιση μέσα στην τάξη είναι το αντικείμενο του νέου βιβλίου που έγραψε ο Σπύρος Κιοσσές με την Ελένη Χατζημαυρουδή για τις εκδόσεις Κριτική. Το αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

[40] Ο Νικόλας Σεβαστάκης διερευνά τα όρια ανάμεσα της φιλελεύθερης δημοκρατίας, σε συσχετισμό με κρίσιμες πολιτισμικές και κοινωνικές συνιστώσες, σε ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο βιβλίο. 

+

[1] Tο βιβλίο του Beaton Roderick παρουσιάζει το αξιοσημείωτο επίτευγμα στη διάρκεια των τελευταίων τριακοσίων ετών να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο έθνος στη βάση, μερικές φορές κυριολεκτικά, των ερειπίων ενός εξαφανισμένου πολιτισμού. Είναι η ιστορία του ελληνικού έθνους-κράτους, αλλά επίσης –και ίσως πιο ουσιαστικά– η ιστορία της συλλογικής ταυτότητας που συνοδεύει το έθνος-κράτος. Δεν είναι μόνο μια ιστορία των γεγονότων και της υψηλής πολιτικής, αλλά είναι επίσης η ιστορία της κουλτούρας, των τεχνών, των ανθρώπων και των ιδεών.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δυο πολύ χρήσιμα βιβλία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δυο πολύ χρήσιμα βιβλία

Η επιδημία του AIDS επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη ζωή χιλιάδων οροθετικών στη χώρα μας ενώ οι νέες μολύνσεις κάθε χρόνο είναι εκατοντάδες. Το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Προσεγγίζουμε το θέμα με οδηγούς δύο καλά βιβλία, πολύ διακριτά μεταξύ τους...

Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά σε δυο βιβλία

Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά σε δυο βιβλία

Καθώς η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πλησιάζει τον μισό αιώνα, τίθεται το ερώτημα πώς να μιλήσουμε στα σημερινά παιδιά για ένα από τα κομβικότερα γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας που για τα ίδια δεν είναι παρά μια αργία μεταξύ 28ης Οκτωβρίου και Χριστουγέννων.

...
11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Έλγκαρ», του Αχιλλέα Κυριακίδη (κριτική)

«Έλγκαρ», του Αχιλλέα Κυριακίδη (κριτική)

Για το βιβλίο του Αχιλλέα Κυριακίδη «Έλγκαρ» (εκδ. Πατάκη).

Της Τιτίκας Δημητρούλια

Πιστός όπως πάντα στη μικρή φόρμα σε κάθε έκφανση της δημιουργίας του, ο Αχιλλέας Κυριακίδης προσδιορίζει, στη νέα του συλλογή, ειδολογικά τα κείμενά του με όρους μουσι...

«Γενικά συμπτώματα», του Τάκη Καμπύλη (κριτική)

«Γενικά συμπτώματα», του Τάκη Καμπύλη (κριτική)

Για τη νουβέλα του Τάκη Καμπύλη «Γενικά συμπτώματα» (εκδ. Καστανιώτη).

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Το βιβλίο κακώς ονομάζεται «νουβέλα». Όχι μόνο επειδή οι 179 σελίδες του ξεπερνούν κατά πολύ το όριο πάνω από το οποίο αρχίζει η επικράτεια του μυθισ...

Βραβεία Εταιρείας Συγγραφέων 2021: Απονεμήθηκαν στους Σπ. Γούλα και Γ. Μπαλαμπανίδη

Βραβεία Εταιρείας Συγγραφέων 2021: Απονεμήθηκαν στους Σπ. Γούλα και Γ. Μπαλαμπανίδη

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων 2021 για βιβλία πρωτοεμφανιζόμενων στην ποίηση και την πεζογραφία που εκδόθηκαν το 2020. Η τελετή έγινε στο Μέγαρο Μουσικής. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Στο σπίτι: Μια περιδιάβαση στην Ιστορία από δωμάτιο σε δωμάτιο», του Μπιλ Μπράισον (προδημοσίευση)

«Στο σπίτι: Μια περιδιάβαση στην Ιστορία από δωμάτιο σε δωμάτιο», του Μπιλ Μπράισον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Bill Bryson «Στο σπίτι: Μια περιδιάβαση στην Ιστορία από δωμάτιο σε δωμάτιο» (μτφρ. Κωστής Πανσέληνος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡ...

«Ξενοδοχείο Metropol», του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Ξενοδοχείο Metropol», του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Eugen Ruge «Ξενοδοχείο Metropol» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Συζήτηση στον πέμπτο όροφο

...
«Τα πουλιά που ήθελαν να τραγουδήσουν», της Τσάρλι Τζέιν Άντερς (προδημοσίευση)

«Τα πουλιά που ήθελαν να τραγουδήσουν», της Τσάρλι Τζέιν Άντερς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Charlie Jane Anders «Τα πουλιά που ήθελαν να τραγουδήσουν» (μτφρ. Πόλυ Μοσχοπούλου), το οποίο κυκλοφορεί στις 30 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Φουρφούρι.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το Δέντρο δεν μιλούσε. ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δυο πολύ χρήσιμα βιβλία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δυο πολύ χρήσιμα βιβλία

Η επιδημία του AIDS επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη ζωή χιλιάδων οροθετικών στη χώρα μας ενώ οι νέες μολύνσεις κάθε χρόνο είναι εκατοντάδες. Το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Προσεγγίζουμε το θέμα με οδηγούς δύο καλά βιβλία, πολύ διακριτά μεταξύ τους...

Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά σε δυο βιβλία

Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά σε δυο βιβλία

Καθώς η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πλησιάζει τον μισό αιώνα, τίθεται το ερώτημα πώς να μιλήσουμε στα σημερινά παιδιά για ένα από τα κομβικότερα γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας που για τα ίδια δεν είναι παρά μια αργία μεταξύ 28ης Οκτωβρίου και Χριστουγέννων.

...
11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ