tefkos 1 2

Για το αστυνομικό μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Εικασία 3ν+1», Μια υπόθεση της υπαστυνόμου Όλγας Πετροπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

Εικασία, στα μαθηματικά, είναι ένα συμπέρασμα ή μια υπόθεση που όλα δείχνουν ότι είναι αληθής, για την οποία όμως δεν έχει βρεθεί (ακόμη) μια πλήρη μαθηματική απόδειξη. Μιλώντας για εικασίες και αστυνομικό μυθιστόρημα, μοιραία μας έρχεται στο νου το εμβληματικό Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ (εκδ. Καστανιώτη), του Απόστολου Δοξιάδη, ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα, αν όχι το πρώτο, που συνδύασε μαθηματικά προβλήματα με αστυνομικούς γρίφους – το είδος του μαθηματικού αστυνομικού μυθιστορήματος που διακονεί με συνέπεια και με μεγάλη επιτυχία, εδώ και πολλά χρόνια, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης.

Κι εδώ, λοιπόν, στο νέο του μυθιστόρημα, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης θα μπολιάσει την αστυνομική ιστορία του με τα αγαπημένα του μαθηματικά. Και μάλιστα, ξεκινώντας από το πιο αναπάντεχο μέρος, από ένα… στριπτιτζάδικο. Εκεί, ο Κοσμάς, πρώην τραπεζικό στέλεχος και νυν «κοκάκιας», θα γνωρίσει μια χορεύτρια, που του συστήνεται ως Τζένιφερ, απέναντι στην οποία αισθάνεται αναπάντεχη συναισθηματική έλξη. Τι τους συνδέει; Η βαθύτερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έρθει αργότερα μέσα στο βιβλίο, αλλά εν πρώτοις κάτι που ξαφνιάζει τον Κοσμά: η Τζένιφερ αγαπάει με πάθος τα μαθηματικά.

Εκεί, ο Κοσμάς, πρώην τραπεζικό στέλεχος και νυν «κοκάκιας», θα γνωρίσει μια χορεύτρια, που του συστήνεται ως Τζένιφερ, απέναντι στην οποία αισθάνεται αναπάντεχη συναισθηματική έλξη. Τι τους συνδέει;

Κι όμως… Το απρόβλεπτο ρομάντζο ανάμεσα στο ευαίσθητο πρώην «γκόλντεν μπόι» και τη μαροκινή χορεύτρια που αγαπάει τα μαθηματικά δεν θα αργήσει να πάρει διαφορετική τροπή. Πολύ γρήγορα θα υπάρξει το πρώτο πτώμα. Ποιο είναι το θύμα; Ο προστάτης της Τζένιφερ, ή μάλλον ο δεσμοφύλακάς της, ένας ποδοσφαιριστής της Γ’ Εθνικής εθισμένος στον τζόγο, με διασυνδέσεις στα κυκλώματα χειραγώγησης στοιχημάτων. Όλοι τον φώναζαν Κριστιάνο, παρωνύμιο που κόλλησε πάνω του από την εποχή που πολλοί πίστευαν ότι θα είχε μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον.

Και βέβαια, ο βασικός ύποπτος δεν είναι άλλος από τη νεαρή χορεύτρια, η οποία όπως αποκαλύπτεται δεν ονομάζεται Τζένιφερ, ούτε κι είναι Μαροκινή αλλά Σύρια, και που τώρα έχει εξαφανιστεί. Τι έχει συμβεί;

Η υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου

Σε αυτό το σημείο, τα ηνία της αφήγησης, όπως και της έρευνας, τα αναλαμβάνει η ταλαντούχα υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου, γνωστή μας από προηγούμενο μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη. Έχουμε άραγε να κάνουμε με μια απλή υπόθεση εκδίκησης, όπου ένα βασανισμένο κορίτσι σκοτώνει τον δήμιό της και το σκάει απεγνωσμένα; Ή μήπως η ιστορία έχει μεγαλύτερο βάθος;

Έχουμε άραγε να κάνουμε με μια απλή υπόθεση εκδίκησης, όπου ένα βασανισμένο κορίτσι σκοτώνει τον δήμιό της και το σκάει απεγνωσμένα;

Τα πράγματα πάντως θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο όταν στο κάδρο μπαίνει ένας ασυνήθιστος δικαστικός, με αδυναμία στον Βάγκνερ και τα γυναικεία εσώρουχα. Ας μην αποκαλύψουμε όμως περισσότερα στοιχεία της πλοκής, μια κι από αυτό το σημείο και μετά, το μυθιστόρημα επιταχύνεται και οι αποκαλύψεις ακολουθούν η μια την άλλη.

Φτάνοντας στο κουκούτσι της ιστορίας

Συχνά τα αστυνομικά μυθιστορήματα θυμίζουν μπάμπουσκες, τις γνωστές σε όλους μας ρωσικές κούκλες: Μέσα από μια ιστορία, πετάγεται μια άλλη, κι ύστερα μια άλλη, μέχρι το σημείο όπου η ιστορία φτάνει πια στο κουκούτσι της: το μυστήριο έχει λυθεί, και όλα όσα αρχικά ήταν απλές… εικασίες, έχουν πλέον αποδειχτεί, με στοιχεία.

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γνωρίζει καλά αυτό το παιχνίδι, κι ως μαθηματικός που είναι, έχει και πολύ καλή αίσθηση της γεωμετρίας της μυθοπλασίας του. Καθώς η πλοκή διακλαδώνεται με άλλες υπο-πλοκές, νέα πρόσωπα εισάγονται και νέα στοιχεία οδηγούν την έρευνα της ηρωίδας του και των συνεργατών της σε απρόσμενα εδάφη. Από το τράφικιν και τα διεθνή κυκλώματα χειραγώγησης αγώνων μέχρι ΜΚΟ βιτρίνες και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, περίπου όλες οι μορφές οργανωμένου εγκλήματος καταλήγουν να εμπλέκονται σε αυτήν την δυσεπίλυτη εικασία.

tefkros 3n exofΚι όταν έρχεται η ώρα να δοθεί ο λόγος σε πρόσωπα του υποκόσμου, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης αισθάνεται και πάλι άνετα, η γλώσσα του είναι πειστική, γειωμένη στην πραγματικότητα, αλλά όχι πεποιημένη.

Η Όλγα Πετροπούλου, η δυναμική υπαστυνόμος που τελικά οδηγεί τον κόμπο του μυστηρίου στην λύση του, πιστώνεται σαφέστατα στα ατού του βιβλίου. Αν και ατσαλάκωτη, σιδερωμένη θα έλεγε κανείς, χωρίς κάποιο προσωπικό «σκοτεινό σημείο» που θα την έκανε πιο τρισδιάστατη κι ανθρώπινη, και πάλι, η παρουσία της αποπνέει φρεσκάδα και γνήσια ευφυΐα. Δεν χάνει τον χρόνο της με άγονους ανταγωνισμούς, όπως πολλοί άντρες συνάδελφοί της, ενώ η σκέψη της ακολουθεί τη συντομότερη διαδρομή, κι είναι πάντα διαυγής και ακριβής.

Η Εικασία 3ν+1, για την οποία θα μάθετε τα πάντα διαβάζοντας το βιβλίο, δεν είναι ένα απλό πρόσχημα για να πασπαλιστεί με λίγα μαθηματικά η ιστορία μας. Είναι ένα έξυπνο διανοητικό παιχνίδι που βρίσκει ποικίλες ανταποκρίσεις στις δαιδαλώδεις διαδρομές του μυθιστορήματος. Κι είναι αυτή η παράξενη γοητεία της, το γεγονός ότι στο τέλος οδηγεί πάντοτε στο ίδιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που χαρίζει στο μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη μια βαθύτερη επίγευση. 

* Ο Κ.Β. Κατσουλάρης είναι συγγραφέας.

 

politeia link more

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

Για το μυθιστόρημα της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: από την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Παρένθεση». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Μερικές φορές πρέπει να καείς για να ξαναγεννηθείς.» Όπ...

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ «Τσιγάρο βαρ;» (εκδ. Μεταίχμιο) και του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). Oι διαφορετικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Κεντρική εικόνα: © Frederic Boissonnas.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβεία Dagger 2024: Ανακοινώθηκαν οι μακρές λίστες για τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα

Βραβεία Dagger 2024: Ανακοινώθηκαν οι μακρές λίστες για τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα

Πρόκειται για τα σημαντικότερα βραβεία της crime fiction λογοτεχνίας και περιλαμβάνουν πολλές κατηγορίες. Υπάρχουν από το 1955 και είναι συνώνυμα με την ανάδειξη των ποιοτικότερων αστυνομικών μυθιστορημάτων και θρίλερ παγκοσμίως. Κεντρική εικόνα: ο John Banville είναι μεταξύ των προταθέντων για βραβείο στα φετινά Βρ...

Τεχνητή Νοημοσύνη: Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε (and I don’t feel fine)

Τεχνητή Νοημοσύνη: Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε (and I don’t feel fine)

Σκέψεις και διερωτήσεις με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου του Γιώργου Χατζηβασιλείου «Η φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης – Ένα ταξίδι στο μέλλον» (εκδ. Διόπτρα), μια πληρέστατη καταγραφή των ηθικών διλημμάτων και των τεράστιων αλλαγών που ήδη προκαλεί η ραγδαία ανάπτυξη της ΤΝ.

...
Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ