tefkos 1 2

Για το αστυνομικό μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Εικασία 3ν+1», Μια υπόθεση της υπαστυνόμου Όλγας Πετροπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

Εικασία, στα μαθηματικά, είναι ένα συμπέρασμα ή μια υπόθεση που όλα δείχνουν ότι είναι αληθής, για την οποία όμως δεν έχει βρεθεί (ακόμη) μια πλήρη μαθηματική απόδειξη. Μιλώντας για εικασίες και αστυνομικό μυθιστόρημα, μοιραία μας έρχεται στο νου το εμβληματικό Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ (εκδ. Καστανιώτη), του Απόστολου Δοξιάδη, ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα, αν όχι το πρώτο, που συνδύασε μαθηματικά προβλήματα με αστυνομικούς γρίφους – το είδος του μαθηματικού αστυνομικού μυθιστορήματος που διακονεί με συνέπεια και με μεγάλη επιτυχία, εδώ και πολλά χρόνια, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης.

Κι εδώ, λοιπόν, στο νέο του μυθιστόρημα, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης θα μπολιάσει την αστυνομική ιστορία του με τα αγαπημένα του μαθηματικά. Και μάλιστα, ξεκινώντας από το πιο αναπάντεχο μέρος, από ένα… στριπτιτζάδικο. Εκεί, ο Κοσμάς, πρώην τραπεζικό στέλεχος και νυν «κοκάκιας», θα γνωρίσει μια χορεύτρια, που του συστήνεται ως Τζένιφερ, απέναντι στην οποία αισθάνεται αναπάντεχη συναισθηματική έλξη. Τι τους συνδέει; Η βαθύτερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έρθει αργότερα μέσα στο βιβλίο, αλλά εν πρώτοις κάτι που ξαφνιάζει τον Κοσμά: η Τζένιφερ αγαπάει με πάθος τα μαθηματικά.

Εκεί, ο Κοσμάς, πρώην τραπεζικό στέλεχος και νυν «κοκάκιας», θα γνωρίσει μια χορεύτρια, που του συστήνεται ως Τζένιφερ, απέναντι στην οποία αισθάνεται αναπάντεχη συναισθηματική έλξη. Τι τους συνδέει;

Κι όμως… Το απρόβλεπτο ρομάντζο ανάμεσα στο ευαίσθητο πρώην «γκόλντεν μπόι» και τη μαροκινή χορεύτρια που αγαπάει τα μαθηματικά δεν θα αργήσει να πάρει διαφορετική τροπή. Πολύ γρήγορα θα υπάρξει το πρώτο πτώμα. Ποιο είναι το θύμα; Ο προστάτης της Τζένιφερ, ή μάλλον ο δεσμοφύλακάς της, ένας ποδοσφαιριστής της Γ’ Εθνικής εθισμένος στον τζόγο, με διασυνδέσεις στα κυκλώματα χειραγώγησης στοιχημάτων. Όλοι τον φώναζαν Κριστιάνο, παρωνύμιο που κόλλησε πάνω του από την εποχή που πολλοί πίστευαν ότι θα είχε μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον.

Και βέβαια, ο βασικός ύποπτος δεν είναι άλλος από τη νεαρή χορεύτρια, η οποία όπως αποκαλύπτεται δεν ονομάζεται Τζένιφερ, ούτε κι είναι Μαροκινή αλλά Σύρια, και που τώρα έχει εξαφανιστεί. Τι έχει συμβεί;

Η υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου

Σε αυτό το σημείο, τα ηνία της αφήγησης, όπως και της έρευνας, τα αναλαμβάνει η ταλαντούχα υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου, γνωστή μας από προηγούμενο μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη. Έχουμε άραγε να κάνουμε με μια απλή υπόθεση εκδίκησης, όπου ένα βασανισμένο κορίτσι σκοτώνει τον δήμιό της και το σκάει απεγνωσμένα; Ή μήπως η ιστορία έχει μεγαλύτερο βάθος;

Έχουμε άραγε να κάνουμε με μια απλή υπόθεση εκδίκησης, όπου ένα βασανισμένο κορίτσι σκοτώνει τον δήμιό της και το σκάει απεγνωσμένα;

Τα πράγματα πάντως θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο όταν στο κάδρο μπαίνει ένας ασυνήθιστος δικαστικός, με αδυναμία στον Βάγκνερ και τα γυναικεία εσώρουχα. Ας μην αποκαλύψουμε όμως περισσότερα στοιχεία της πλοκής, μια κι από αυτό το σημείο και μετά, το μυθιστόρημα επιταχύνεται και οι αποκαλύψεις ακολουθούν η μια την άλλη.

Φτάνοντας στο κουκούτσι της ιστορίας

Συχνά τα αστυνομικά μυθιστορήματα θυμίζουν μπάμπουσκες, τις γνωστές σε όλους μας ρωσικές κούκλες: Μέσα από μια ιστορία, πετάγεται μια άλλη, κι ύστερα μια άλλη, μέχρι το σημείο όπου η ιστορία φτάνει πια στο κουκούτσι της: το μυστήριο έχει λυθεί, και όλα όσα αρχικά ήταν απλές… εικασίες, έχουν πλέον αποδειχτεί, με στοιχεία.

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γνωρίζει καλά αυτό το παιχνίδι, κι ως μαθηματικός που είναι, έχει και πολύ καλή αίσθηση της γεωμετρίας της μυθοπλασίας του. Καθώς η πλοκή διακλαδώνεται με άλλες υπο-πλοκές, νέα πρόσωπα εισάγονται και νέα στοιχεία οδηγούν την έρευνα της ηρωίδας του και των συνεργατών της σε απρόσμενα εδάφη. Από το τράφικιν και τα διεθνή κυκλώματα χειραγώγησης αγώνων μέχρι ΜΚΟ βιτρίνες και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, περίπου όλες οι μορφές οργανωμένου εγκλήματος καταλήγουν να εμπλέκονται σε αυτήν την δυσεπίλυτη εικασία.

tefkros 3n exofΚι όταν έρχεται η ώρα να δοθεί ο λόγος σε πρόσωπα του υποκόσμου, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης αισθάνεται και πάλι άνετα, η γλώσσα του είναι πειστική, γειωμένη στην πραγματικότητα, αλλά όχι πεποιημένη.

Η Όλγα Πετροπούλου, η δυναμική υπαστυνόμος που τελικά οδηγεί τον κόμπο του μυστηρίου στην λύση του, πιστώνεται σαφέστατα στα ατού του βιβλίου. Αν και ατσαλάκωτη, σιδερωμένη θα έλεγε κανείς, χωρίς κάποιο προσωπικό «σκοτεινό σημείο» που θα την έκανε πιο τρισδιάστατη κι ανθρώπινη, και πάλι, η παρουσία της αποπνέει φρεσκάδα και γνήσια ευφυΐα. Δεν χάνει τον χρόνο της με άγονους ανταγωνισμούς, όπως πολλοί άντρες συνάδελφοί της, ενώ η σκέψη της ακολουθεί τη συντομότερη διαδρομή, κι είναι πάντα διαυγής και ακριβής.

Η Εικασία 3ν+1, για την οποία θα μάθετε τα πάντα διαβάζοντας το βιβλίο, δεν είναι ένα απλό πρόσχημα για να πασπαλιστεί με λίγα μαθηματικά η ιστορία μας. Είναι ένα έξυπνο διανοητικό παιχνίδι που βρίσκει ποικίλες ανταποκρίσεις στις δαιδαλώδεις διαδρομές του μυθιστορήματος. Κι είναι αυτή η παράξενη γοητεία της, το γεγονός ότι στο τέλος οδηγεί πάντοτε στο ίδιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που χαρίζει στο μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη μια βαθύτερη επίγευση. 

* Ο Κ.Β. Κατσουλάρης είναι συγγραφέας.

 

politeia link more

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το αδελφομοίρι, και άλλες ιστορίες» του Αντώνη Πάσχου (κριτική) – Στη μεθόριο των ρευστών συνόρων

«Το αδελφομοίρι, και άλλες ιστορίες» του Αντώνη Πάσχου (κριτική) – Στη μεθόριο των ρευστών συνόρων

Για τη συλλογή διηγημάτων του Αντώνη Πάσχου «Το αδελφομοίρι – Και άλλες ιστορίες» (εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: Σπάνια φωτογραφία από συσσίτιο σε δημοτικό σχολείο των Σερρών, από το αρχείο του Βασίλη Τζανακάρη, στα χρόνια αμέσως μετά τη βουλγαρική κατοχή και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου.

Γρ...

«Ο χορός του αετού» της Νάγιας Δαλακούρα (κριτική) – Ένα μυθιστόρημα για τη ζωή και τα έθιμα των Σαρακατσάνων

«Ο χορός του αετού» της Νάγιας Δαλακούρα (κριτική) – Ένα μυθιστόρημα για τη ζωή και τα έθιμα των Σαρακατσάνων

Για το βιβλίο της Νάγιας Δαλακούρα «Ο χορός του αετού» (εκδ. Κλειδάριθμος). 

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

Την Κομοτηναία συγγραφέα Νάγι...

«Χορός στα ποτήρια» της Γεωργίας Τάτση (κριτική) – Δύο καλογραμμένες νουβέλες με ιστορικές και πολιτικές ρίζες

«Χορός στα ποτήρια» της Γεωργίας Τάτση (κριτική) – Δύο καλογραμμένες νουβέλες με ιστορικές και πολιτικές ρίζες

Για την επανακυκλοφορία του βιβλίου της Γεωργίας Τάτση «Χορός στα ποτήρια» (εκδ. Βακχικόν, δύο νουβέλες). Κεντρική εικόνα: Φωτογραφία από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Θίασος» (1974-’75) 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Iεροτελεστικός από τη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μαγδαληνή Ρεμούνδου: «Τα προγράμματα σπουδών που παρέχει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι προγράμματα δημόσιων Βρετανικών Πανεπιστημίων»

Μαγδαληνή Ρεμούνδου: «Τα προγράμματα σπουδών που παρέχει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι προγράμματα δημόσιων Βρετανικών Πανεπιστημίων»

Μιλήσαμε με την κα Μαγδαληνή Ρεμούνδου, Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτισμού, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, για τη Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Κολλεγίου, που έχει ήδη ξεχωρίσει με τα ποιοτικά της προγράμματα σε τομείς όπως η σκηνοθεσία, η δημιουργική γραφή ή η δημοσιογραφία. 

Συνέντευξη στον ...

Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος Σύριος συγγραφέας Χάλιντ Χαλίφα

Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος Σύριος συγγραφέας Χάλιντ Χαλίφα

Ο Χάλιντ Χαλίφα [Khaled Khalifa], ένας από τους γνωστότερους συγγραφείς της Συρίας, έφυγε από τη ζωή στις 30 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 59 ετών, από καρδιακή ανακοπή. Το βιβλίο του «Ο θάνατος είναι ζόρικη δουλειά» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Αγγελικής Σιγούρου.

...
Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου: Μαδρίτη, Φρανκφούρτη, Σάρζα, Γουαδαλαχάρα – Τέσσερις σταθμοί για το ελληνικό βιβλίο

Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου: Μαδρίτη, Φρανκφούρτη, Σάρζα, Γουαδαλαχάρα – Τέσσερις σταθμοί για το ελληνικό βιβλίο

Η χώρα μας θα πάρει μέρος σε τέσσερις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου έως το τέλος του 2023. Στην αποστολή μετέχουν συγγραφείς, μεταφραστές, κριτικοί λογοτεχνίας, πανεπιστημιακοί, εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς.

Επιμέλεια: Book Press

Μαδρίτη, Φρ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο μάγος» του Κολμ Τόιμπιν (προδημοσίευση)

«Ο μάγος» του Κολμ Τόιμπιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευσητο από το μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν [Colm Tóibín] «Ο μάγος» (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Λίμπεκ, 1892

Η ορχήστρα έπαιζε το Πρ...

«Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» του Σον Μπίθελ (προδημοσίευση)

«Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» του Σον Μπίθελ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Σον Μπίθελ [Shaun Bythell] «Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» (μτφρ. Μαριάννα Καλέμη) το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 18 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τύπος τρία

ΕΙΔΟΣ: PARENTE...

«Οδός Ευτυχίδου» της Χρύσας Φάντη (προδημοσίευση)

«Οδός Ευτυχίδου» της Χρύσας Φάντη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χρύσας Φάντη «Οδός Ευτυχίδου», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Σμίλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Πέτρο;»
«Εμένα φωνάζεις, γιαγιά;»
«Εσένα, γιε μου. Πάμε να δούμε τη θ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ