tefkos 1 2

Για το αστυνομικό μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Εικασία 3ν+1», Μια υπόθεση της υπαστυνόμου Όλγας Πετροπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

Εικασία, στα μαθηματικά, είναι ένα συμπέρασμα ή μια υπόθεση που όλα δείχνουν ότι είναι αληθής, για την οποία όμως δεν έχει βρεθεί (ακόμη) μια πλήρη μαθηματική απόδειξη. Μιλώντας για εικασίες και αστυνομικό μυθιστόρημα, μοιραία μας έρχεται στο νου το εμβληματικό Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ (εκδ. Καστανιώτη), του Απόστολου Δοξιάδη, ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα, αν όχι το πρώτο, που συνδύασε μαθηματικά προβλήματα με αστυνομικούς γρίφους – το είδος του μαθηματικού αστυνομικού μυθιστορήματος που διακονεί με συνέπεια και με μεγάλη επιτυχία, εδώ και πολλά χρόνια, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης.

Κι εδώ, λοιπόν, στο νέο του μυθιστόρημα, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης θα μπολιάσει την αστυνομική ιστορία του με τα αγαπημένα του μαθηματικά. Και μάλιστα, ξεκινώντας από το πιο αναπάντεχο μέρος, από ένα… στριπτιτζάδικο. Εκεί, ο Κοσμάς, πρώην τραπεζικό στέλεχος και νυν «κοκάκιας», θα γνωρίσει μια χορεύτρια, που του συστήνεται ως Τζένιφερ, απέναντι στην οποία αισθάνεται αναπάντεχη συναισθηματική έλξη. Τι τους συνδέει; Η βαθύτερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έρθει αργότερα μέσα στο βιβλίο, αλλά εν πρώτοις κάτι που ξαφνιάζει τον Κοσμά: η Τζένιφερ αγαπάει με πάθος τα μαθηματικά.

Εκεί, ο Κοσμάς, πρώην τραπεζικό στέλεχος και νυν «κοκάκιας», θα γνωρίσει μια χορεύτρια, που του συστήνεται ως Τζένιφερ, απέναντι στην οποία αισθάνεται αναπάντεχη συναισθηματική έλξη. Τι τους συνδέει;

Κι όμως… Το απρόβλεπτο ρομάντζο ανάμεσα στο ευαίσθητο πρώην «γκόλντεν μπόι» και τη μαροκινή χορεύτρια που αγαπάει τα μαθηματικά δεν θα αργήσει να πάρει διαφορετική τροπή. Πολύ γρήγορα θα υπάρξει το πρώτο πτώμα. Ποιο είναι το θύμα; Ο προστάτης της Τζένιφερ, ή μάλλον ο δεσμοφύλακάς της, ένας ποδοσφαιριστής της Γ’ Εθνικής εθισμένος στον τζόγο, με διασυνδέσεις στα κυκλώματα χειραγώγησης στοιχημάτων. Όλοι τον φώναζαν Κριστιάνο, παρωνύμιο που κόλλησε πάνω του από την εποχή που πολλοί πίστευαν ότι θα είχε μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον.

Και βέβαια, ο βασικός ύποπτος δεν είναι άλλος από τη νεαρή χορεύτρια, η οποία όπως αποκαλύπτεται δεν ονομάζεται Τζένιφερ, ούτε κι είναι Μαροκινή αλλά Σύρια, και που τώρα έχει εξαφανιστεί. Τι έχει συμβεί;

Η υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου

Σε αυτό το σημείο, τα ηνία της αφήγησης, όπως και της έρευνας, τα αναλαμβάνει η ταλαντούχα υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου, γνωστή μας από προηγούμενο μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη. Έχουμε άραγε να κάνουμε με μια απλή υπόθεση εκδίκησης, όπου ένα βασανισμένο κορίτσι σκοτώνει τον δήμιό της και το σκάει απεγνωσμένα; Ή μήπως η ιστορία έχει μεγαλύτερο βάθος;

Έχουμε άραγε να κάνουμε με μια απλή υπόθεση εκδίκησης, όπου ένα βασανισμένο κορίτσι σκοτώνει τον δήμιό της και το σκάει απεγνωσμένα;

Τα πράγματα πάντως θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο όταν στο κάδρο μπαίνει ένας ασυνήθιστος δικαστικός, με αδυναμία στον Βάγκνερ και τα γυναικεία εσώρουχα. Ας μην αποκαλύψουμε όμως περισσότερα στοιχεία της πλοκής, μια κι από αυτό το σημείο και μετά, το μυθιστόρημα επιταχύνεται και οι αποκαλύψεις ακολουθούν η μια την άλλη.

Φτάνοντας στο κουκούτσι της ιστορίας

Συχνά τα αστυνομικά μυθιστορήματα θυμίζουν μπάμπουσκες, τις γνωστές σε όλους μας ρωσικές κούκλες: Μέσα από μια ιστορία, πετάγεται μια άλλη, κι ύστερα μια άλλη, μέχρι το σημείο όπου η ιστορία φτάνει πια στο κουκούτσι της: το μυστήριο έχει λυθεί, και όλα όσα αρχικά ήταν απλές… εικασίες, έχουν πλέον αποδειχτεί, με στοιχεία.

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γνωρίζει καλά αυτό το παιχνίδι, κι ως μαθηματικός που είναι, έχει και πολύ καλή αίσθηση της γεωμετρίας της μυθοπλασίας του. Καθώς η πλοκή διακλαδώνεται με άλλες υπο-πλοκές, νέα πρόσωπα εισάγονται και νέα στοιχεία οδηγούν την έρευνα της ηρωίδας του και των συνεργατών της σε απρόσμενα εδάφη. Από το τράφικιν και τα διεθνή κυκλώματα χειραγώγησης αγώνων μέχρι ΜΚΟ βιτρίνες και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, περίπου όλες οι μορφές οργανωμένου εγκλήματος καταλήγουν να εμπλέκονται σε αυτήν την δυσεπίλυτη εικασία.

tefkros 3n exofΚι όταν έρχεται η ώρα να δοθεί ο λόγος σε πρόσωπα του υποκόσμου, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης αισθάνεται και πάλι άνετα, η γλώσσα του είναι πειστική, γειωμένη στην πραγματικότητα, αλλά όχι πεποιημένη.

Η Όλγα Πετροπούλου, η δυναμική υπαστυνόμος που τελικά οδηγεί τον κόμπο του μυστηρίου στην λύση του, πιστώνεται σαφέστατα στα ατού του βιβλίου. Αν και ατσαλάκωτη, σιδερωμένη θα έλεγε κανείς, χωρίς κάποιο προσωπικό «σκοτεινό σημείο» που θα την έκανε πιο τρισδιάστατη κι ανθρώπινη, και πάλι, η παρουσία της αποπνέει φρεσκάδα και γνήσια ευφυΐα. Δεν χάνει τον χρόνο της με άγονους ανταγωνισμούς, όπως πολλοί άντρες συνάδελφοί της, ενώ η σκέψη της ακολουθεί τη συντομότερη διαδρομή, κι είναι πάντα διαυγής και ακριβής.

Η Εικασία 3ν+1, για την οποία θα μάθετε τα πάντα διαβάζοντας το βιβλίο, δεν είναι ένα απλό πρόσχημα για να πασπαλιστεί με λίγα μαθηματικά η ιστορία μας. Είναι ένα έξυπνο διανοητικό παιχνίδι που βρίσκει ποικίλες ανταποκρίσεις στις δαιδαλώδεις διαδρομές του μυθιστορήματος. Κι είναι αυτή η παράξενη γοητεία της, το γεγονός ότι στο τέλος οδηγεί πάντοτε στο ίδιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που χαρίζει στο μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη μια βαθύτερη επίγευση. 

* Ο Κ.Β. Κατσουλάρης είναι συγγραφέας.

 

politeia link more

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

«Διακοπές στην Αβησσυνία» της Ελίζας Παναγιωτάτου (κριτική) – Ταξίδι στο βάθος του εαυτού και του οικογενειακού παρελθόντος

«Διακοπές στην Αβησσυνία» της Ελίζας Παναγιωτάτου (κριτική) – Ταξίδι στο βάθος του εαυτού και του οικογενειακού παρελθόντος

Για το μυθιστόρημα της Ελίζας Παναγιωτάτου «Διακοπές στην Αβησσυνία» (εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα: © Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Βρίσκονται εκεί έξω. Περπατούν στους ίδιους δρόμους μ’ εμάς, αναζητώντας ωσ...

«Σα μαγεμένο το μυαλό μου» του Θανάση Σκρουμπέλου (κριτική) – Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα

«Σα μαγεμένο το μυαλό μου» του Θανάση Σκρουμπέλου (κριτική) – Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα

Για το βιβλίο του Θανάση Σκρουμπέλου «Σα μαγεμένο το μυαλό μου – Ιστορίες και εικόνες, ταξίμια της λαϊκής ψυχής» (εκδ. Τόπος). Κεντρική εικόνα: Ο Βασίλης Αυλωνίτης από την ταινία «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Τσιφόρου.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες» – συζητήσεις στη Στέγη χωρίς λογοκρισία

«Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες» – συζητήσεις στη Στέγη χωρίς λογοκρισία

Συζητήσεις για την ελληνική κοινωνία, χωρίς λογοκρισία: Στις 25 Απριλίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης συζήτηση για LSD / Ψυχεδέλεια / Μανιτάρια / Θεραπεία / Ψυχική Υγεία / Microdosing.

Επιμέλεια: Book Press

Το Society Uncensored της Στέγης του Ιδρύματος ...

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ