tonelli 4b

Χθες το απόγευμα γίναμε αποδέκτες ενός σπάνιου δώρου από τις εκδόσεις Διόπτρα. Λίγοι δημοσιογράφοι, μαζί με κάμποσους φοιτητές και ακαδημαϊκούς, σκαρφαλώσαμε στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου βρεθήκαμε τετ-α-τετ για μιάμιση ώρα με τον κορυφαίο Ιταλό πειραματικό φυσικό Guido Tonelli. Μαύρες τρύπες, μποζόνια, τα μυστήρια της βαρύτητας αλλά και ο Κρόνος-Χρόνος και τα άτυχα παιδιά του, ήταν μέρος αυτής της συναρπαστικής συνάντησης.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Ο Guido Tonelli δεν είναι μια απλή περίπτωση. Βραβευμένος πολλαπλώς στη χώρα του, η οποία, σημειωτέον, έχει πολύ ισχυρή παρουσία στην θεωρητική όσο και στην πειραματική φυσική της εποχής μας, ήταν επικεφαλής μιας εκ των δύο επιστημονικών ομάδων που ανακάλυψαν το μποζόνιο του Χιγκς, το λεγόμενο και «σωματίδιο του Θεού», το 2012, στο Cern. Όπως είναι επόμενο, ο Τονέλι δεν είναι απλώς κορυφαίος πειραματικός φυσικός, αλλά είναι και σταθερός συνομιλητής με ορισμένους από τους κορυφαίους φυσικούς σήμερα στον κόσμο. Γνωρίζει όχι μονάχα τι έχει επιτευχθεί, στο επίπεδο των ανακαλύψεων, αλλά και τι «παίζεται» αυτήν τη στιγμή στο επίπεδο της έρευνας, στα διάφορα εργαστήρια. Όμως το μεγαλύτερό του χάρισμα –κι εδώ που τα λέμε, εμείς με αυτό το χάρισμα ήρθαμε σε επαφή, τα άλλα είναι γενικές πληροφορίες–, είναι η ικανότητά του να μιλάει απλά για τα πιο περίπλοκα ζητήματα, χωρίς να καταφεύγει σε αυτό που αποκαλείται «εκλαΐκευση» – μια έννοια με την οποία κι ο ίδιος, όπως μας είπε, δεν αισθάνεται άνετα.

dioptra tonelli genesis

Αποτέλεσμα αυτής του της μαγικής ικανότητας είναι τα δύο του βιβλία, Γένεση και Χρόνος – με το τελευταίο να είναι αυτό που μας έφερε χθες στο Αστεροσκοπείο.

diptra tonelli chronos

Υπηρεσία χρόνου

Πρώτα απ’ όλα είναι ο ίδιος ο χώρος όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε βρεθεί μέσα στον χώρο του τηλεσκοπίου, κι έχετε παρακολουθήσει τον θόλο να ανοίγει, και από πάνω να αποκαλύπτεται ο aττικός ουρανός (όπως συνέβη χθες, για λίγο, αν και αργότερα έριξε μια δυνατή μπόρα), αλλά ο χώρος είναι υποβλητικός. Και είναι παλιός, πολύ παλιός. Όπως μας εξήγησε η αστροφυσικός Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, που μας υποδέχτηκε, το Αστεροσκοπείο Αθηνών φτιάχτηκε το 1846, λίγο μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους δηλαδή, με σκοπό να στεγάζει την «υπηρεσία του χρόνου», να μετράει δηλαδή τον χρόνο με αστροφυσικές μεθόδους, και να τον δίνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους, πρωτίστως στους ανθρώπους της ναυσιπλοΐας.

tonelli 3

Η διάλεξη και οι ερωτήσεις

Ο Τονέλι έχει το χάρισμα να μιλάει απλά, το σημείωσα και νωρίτερα, σαν να διηγείται μια ιστορία. Έτσι, η κουβέντα ξεκίνησε με μια δεκάλεπτη ομιλία του για την «ιστορία του χρόνου», που μοιραία μας πήγε πίσω στην Αρχαία Ελλάδα, στον Κρόνο-Χρόνο που τρώει τα παιδιά του, μα και γενικότερα στην αγωνία του ανθρώπου να τον καθυποτάξει, να τον ελέγξει, να αποσοβήσει την απειλή του: Ο χρόνος καταστρέφει τον άνθρωπο και τα έργα του, αλλοίμονο.

Υπάρχει όμως αληθινά ο χρόνος ή είναι μια κατασκευή του ανθρώπινου νου, βασισμένο στις επίγειες έγνοιες του; Το ερώτημα δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά να ένα πράγμα που νομίζω κατάλαβα, και μάλλον μας είναι ήδη γνωστό από τη Θεωρία της Σχετικότητας: Ο χρόνος υπάρχει μονάχα σε συνάρτηση με τον χώρο, όχι από μόνος του. Γι’ αυτό, κάνουμε λόγο για χωροχρόνο (spatio temporal), ως μια ενιαία έννοια. Ο χρόνος, μέσω της ταχύτητας, έχει τη δύναμη να «καμπυλώνει τον χώρο» – ό,τι καταλαβαίνετε με αυτήν την έννοια.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κυρίως συζήτηση, που έγινε με τη μορφή ερωτήσεων και αναλυτικών απαντήσεων: Εκεί, ο καθηγητής έδειξε την εξαιρετική του ικανότητα να αφορμάται από μια ερώτηση και να σκαρώνει μια μικρή διάλεξη γύρω από το θέμα (ενίοτε και από μια αφελή ερώτηση, σαν μία που του έκανα εγώ: «Τι θα γίνει, κύριε καθηγητά, με τον χρόνο άμα το σύμπαν σταματήσει να διαστέλλεται;», «Για την ώρα, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι όχι μόνο δεν σταματά να διαστέλλεται, αλλά η διαστολή του αυξάνεται εκθετικά, οι Γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον με αδιανόητες ταχύτητες», «Αν, λέμε αν, σταματούσε να διαστέλλεται, θα σταματούσε και ο χρόνος;», «Όχι» κ.λπ)

Οι ερωτήσεις που ακολούθησαν έδειχναν γνώση του πεδίου, και κινήθηκαν τόσο σε ζητήματα που άπτονται της σύγχρονης φυσικής όσο και σε ζητήματα φιλοσοφίας, ακόμη και πολιτικής. Παράδειγμα: «Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι δείχνουν δυσπιστία απέναντι στην επιστήμη, σε μια εποχή που η επιστήμη πετυχαίνει τα μεγαλύτερά της κατορθώματα, σε μια εποχή που η ζωή στον πλανήτη γη θα ήταν αδιανόητη δίχως την επιστήμη;». Η απάντηση ήταν βέβαια σύνθετη, αλλά συγκρατώ το εξής: «Φταίμε και εμείς οι επιστήμονες, που θέλουμε να δείχνουμε ότι τα ξέρουμε όλα, ενώ δεν τα ξέρουμε. Καλλιεργώντας την εντύπωση της παντογνωσίας, μοιραία απογοητεύουμε πολλούς ανθρώπους και προκαλούμε δυσπιστία. Ο επιστήμονας πρέπει να είναι ταπεινός. Με την ταπεινότητα θα κερδίσουμε τους δύσπιστους».

tonelli 1

Ας είμαι ειλικρινής: Πολλά από τα όσα έλεγε χθες ο Γκουίντο Τονέλι δεν μπορούσα να τα παρακολουθήσω, ξεπερνούσαν την ικανότητά μου να αντιληφθώ έννοιες και ανακαλύψεις της σύγχρονης φυσικής. Τι είναι η κβαντική βαρύτητα; Ιδέα δεν έχω, αλλά φαίνεται να είναι κεντρική έννοια. Τι σημαίνει ποσοτικοποίηση της βαρύτητας, κάτι που, απαντώντας σε μια ερώτηση, χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη που θα περίμενε κάποτε να γίνει, μια και η βαρύτητα, λέει, είναι η μοναδική δύναμη που δεν καταφέρνουμε να τη μετρήσουμε. Ισχύει αυτό; Δεν είναι τα κιλά, για παράδειγμα, μια «ποσοτικοποίηση» της δύναμης της βαρύτητας; Απ’ ό,τι φαίνεται όχι. Άλλωστε, όπως τόνισε ο καθηγητής, με ένα χαμόγελο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που καταλαβαίνουν κάτι σημαντικότερο πίσω από τις λέξεις που εκφέρουν, «η βαρύτητα παραμένει η πιο μυστηριώδης δύναμη στο σύμπαν».

Και το «μποζόνιο του Χιγκς»; Τι κάνει, γιατί είναι τόσο σημαντικό, ώστε να το αποκαλούμε και «σωματίδιο του Θεού»; Αν και ο καθηγητής μίλησε αρκετά για το συγκεκριμένο σωματίδιο (είναι άλλωστε κορυφαία στιγμή της επιστημονικής του ζωής η ανακάλυψή του), μην περιμένετε πολλά από μένα. Το μόνο που (νομίζω) ότι κατάλαβα είναι ότι το σωματίδιο αυτό, καθώς κινείται με αδιανότητες ταχύτητες μέσα στο σύμπαν, ουσιαστικά συνέβαλε στο να αποκτήσει η ύλη (τα στοιχειώδη σωματίδια, δηλαδή) κάποια μάζα, κι έτσι να πάψει το σύμπαν να είναι μια «τεράστια καυτή σούπα» (δική μου η αδέξια μεταφορά) και να οργανωθεί σε σταθερή ύλη, κι έτσι να έχουμε πλανήτες κ.λπ. Διόλου ασήμαντη η συνεισφορά του, δηλαδή.

Η τυχαιότητα και τα ταξίδια στον χρόνο

Μιλώντας για πλανήτες, αλλά και για την τυχαιότητα στο σύμπαν, ο καθηγητής τόνισε ότι η τυχαιότητα είναι θεμελιώδης έννοια στη σύγχρονη φυσική. Η ίδια η δημιουργία της ζωής στη γη οφείλεται άλλωστε σε ένα τυχαίο γεγονός: Στην πρόσκρουση πάνω στον κατά πολύ μικρότερο πλανήτη μας, τότε, ενός άλλους σώματος, από τα υλικά του οποίου έγιναν δύο πράγματα: Ένα, ο πλανήτης μας μεγάλωσε σε όγκο, και απέκτησε μεγαλύτερη βαρύτητα (άρα και ατμόσφαιρα), και δύο, δημιουργήθηκε μια παραδοξότητα του ηλιακού μας συστήματος, το Φεγγάρι μας. Ένα σώμα υπερβολικά κοντινό μας, που μας «κοιτάζει» διαρκώς (δεν περιστρέφεται δηλαδή γύρω από τον εαυτό του), και το οποίο ρυθμίζει τα πάντα πάνω στον πλανήτη μας, από τις εποχές, μέχρις τις αποκλίσεις του άξονα, μέχρι και τον κύκλο της γονιμότητας των πλασμάτων που ζουν πάνω του.

tonelli 2

Τι άλλο κατάλαβα; Να κάτι εντυπωσιακό: Το ταξίδι στο μέλλον είναι απολύτως εφικτό, θεωρητικά. Το μοναδικό πρόβλημα είναι τεχνικό-τεχνολογικό: Πώς να φτιάξουμε όχημα που να τρέχει τόσο γρήγορα όσο απαιτείται. Αν κάποιος μπει σε ένα τέτοιο όχημα και αρχίζει να στροβιλίζεται γύρω από τη τη με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός, πέντε χρόνια αργότερα, αν κατέβει στη γη, θα έχουν περάσει πενήντα χρόνια. Αυτά που βλέπουμε στις ταινίες δηλαδή. Αντίθετα, το ταξίδι πίσω στον χρόνο δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι μάλλον αδύνατον. Ο μοναδικός τρόπος να «ταξιδεύουμε» πίσω στον χρόνο είναι να κοιτάμε βαθιά στο σύμπαν, όπου πράγματι βλέπουμε εικόνες του πολλές χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια πριν. Αν, τώρα, κάποιος εξωγήινος πολιτισμός, κοιτούσε από κάπου πολύ μακριά τη γη μας και έπαιρνε και βίντεο, και έρθει κάποια στιγμή σε επαφή μαζί μας και μας δώσει τις «κασέτες», τότε ναι, μπορεί να δούμε τον γάμο των γονιών μας ή δεινόσαυρους να βολτάρουν στην επιφάνεια της γης...

Τι μας μένει;

Τι μας μένει από μια τέτοια συνάντηση, πέρα από τη μαγεία του χώρου, και μερικές κακοχωνεμένες, μοιραία, έννοιες της σύγχρονης φυσικής; Ο ίδιος ο άνθρωπος. Η λάμψη στο πρόσωπό του καθώς μιλούσε, το πόσο τον δονούσαν τα θέματα της συζήτησης, είτε αφορούσαν ιστορίες από την ελληνική μυθολογία είτε τα «μυστήρια» της βαρύτητας – αυτή είναι η δύναμη που εκπέμπουν άνθρωποι σαν τον Γκουίντο Τονέλι. Ο ανθρωπισμός που αναδίνεται τελικά πίσω από όλα αυτά, η σκέψη ότι η επιστήμη δεν είναι ένα αυτόνομο σκάφος που κινείται κάπου στο σύμπαν και συλλέγει πληροφορίες, ούτε απλώς η τεχνολογική εφαρμογή αυτών των γνώσεων, αλλά ένα μέρος μιας ευρύτερης ανθρωπιστικής αποστολής που έχει στο κέντρο της το να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του – μεταξύ των οποίων και τη δίψα για γνώση. Έτσι, ενώ οι οικονομολόγοι μας διαβεβαιώνουν ότι «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα», ο καθηγητής Τονέλι τόνισε, χαριτολογώντας, ότι το «σύμπαν φτιάχτηκε και υπάρχει δωρέαν για όλους μας, είναι ένα δωρεάν γεύμα».

Έναν τέτοιο πλήρη άνθρωπο συναντήσαμε χθες, μια σημαντική προσωπικότητα την οποία έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε ξανά σήμερα, στην κεντρική εκδήλωση, για το κοινό, που θα λάβει χώρα στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Διόπτρα, στη Σόλωνος.

tonelli 7

Info

Οι εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν σε μια συζήτηση με τον συγγραφέα, φυσικό στο CERN της Γενεύης και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, Guido Tonelli, με αφορμή το βιβλίο του Χρόνος – Από τον μύθο του Κρόνου στο Cern. Ο καθηγητής παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στην Αθήνα στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων στη Σόλωνος 93-95 (προσοχή, όχι στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, όπου ήταν αρχικά να λάβει χώρα η εκδήλωση). Μαζί του θα συνομιλήσουν ο Σπύρος Μανουσέλης, βιολόγος- επιστημολόγος-δημοσιογράφος επιστήμης, και ο Κώστας Νικολόπουλος, καθηγητής φυσικής στα Πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Μπέρμινχαμ. Στις 7μμ, σήμερα, Πέμπτη 15/02. Είσοδος Ελεύθερη. Θα παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση.

politeia deite TA vivlia 250Χ102

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 «Κουίρ, γουίρντ και γκόθικ» – Σκέψεις για την Κάρσον ΜακΚάλερς με αφορμή το «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια»

«Κουίρ, γουίρντ και γκόθικ» – Σκέψεις για την Κάρσον ΜακΚάλερς με αφορμή το «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια»

Μια επισκόπηση του έργου της Κάρσον ΜακΚάλερς και της μεγάλης σημασίας του για μας σήμερα, με αφορμή το μυθιστόρημα «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη). Πλέον, από τις εκδόσεις Διόπτρα, έχουμε το σύνολο του μικρού πλην σημαντικότατου έργου της ΜακΚάλερς, σε θαυμάσιες μεταφράσεις που πλαισιώνονται από καλ...

«Εξ όνυχος τον λέοντα» – μια ιστορία με τον Μήτσο

«Εξ όνυχος τον λέοντα» – μια ιστορία με τον Μήτσο

Όταν κάποιος φεύγει από κοντά μας και μάλιστα τόσο ξαφνικά όσο ο Δημήτρης Φύσσας, συχνά προσπαθούμε να ανακαλέσουμε ένα περιστατικό που, με κάποιον μαγικό τρόπο, θα αποκάλυπτε τον άνθρωπο. Όμως αυτά που μας χαρακτηρίζουν, που φανερώνουν το ήθος μας ή την απουσία του, δεν είναι μονάχα τα όσα έχουμε κάνει αλλά και κάπ...

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ στη Στέγη: «Ως ψυχοθεραπεύτρια έμαθα να ακούω τους ανθρώπους»

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ στη Στέγη: «Ως ψυχοθεραπεύτρια έμαθα να ακούω τους ανθρώπους»

Καρφίτσα δεν έπεφτε χθες βράδυ στην κεντρική σκηνή της Στέγης, όπου η Πολωνή νομπελίστρια έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο ελληνικό κοινό. Μαζί με την Όλγκα Τοκάρτσουκ στη σκηνή ήταν ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπέκος, επιμελητής εκδόσεων στις εκδόσεις Καστανιώτη (που την εκδίδουν στη χώρα μας), γνώστης του έργου ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ