thursday murder club

Η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολη. Μα αν σου πετύχει, όλοι θέλουν να διαβάσουν, τη μια στιγμή ή την άλλη, ένα αστείο και πνευματώδες whodunit αστυνομικό. 

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

Η Λέσχη φόνων της Πέμπτης είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ανήκει στη δημοφιλή κατηγορία whodunit, δηλαδή, ποιος έκανε τον φόνο;, κι υποθέτω ότι κανέναν δεν ξενίζει η πληροφορία ότι ο συγγραφέας του είναι Βρετανός. Είναι ο παρουσιαστής δημοφιλούς τηλεπαιχνιδιού στο BBC, ετών πενήντα, κι ονομάζεται, Ρίτσαρντ Όσμαν. Η Λέσχη είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και παρακάτω θα εξηγήσω πώς και γιατί τον έχει κάνει ήδη πλούσιο και διάσημο.

Τα βιβλία με ήρωες υπερήλικες γνωρίζουν άνθηση τα τελευταία χρόνια Ένας λόγος ίσως είναι ότι μεγάλο μέρος των αναγνωστών είναι και οι ίδιοι ηλικιωμένοι, ή καθ’ οδόν... Ένας άλλος λόγος, ίσως πιο βάσιμος, είναι ότι οι υπερήλικες είναι φοβερά αστείοι. Γιατί; Ίσως επειδή δεν έχουν πια να χάσουν και πολλά. Αυτή η εγγύτητα με το… τέλος της διαδρομής, τους προικίζει κατά κανόνα με ειλικρίνεια, τόλμη, καθώς και με μαύρο χιούμορ πρώτης ποιότητας. Ιδιότητες πολύτιμες, ειδικά για ήρωες και ηρωίδες αστυνομικού μυθιστορήματος.

Ένας άλλος λόγος, ίσως πιο βάσιμος, είναι ότι οι υπερήλικες είναι φοβερά αστείοι. Γιατί; Ίσως επειδή δεν έχουν πια να χάσουν και πολλά.

Εδώ υπάρχει άλλωστε ολόκληρη παράδοση, κι η παράδοση αυτή έχει ονοματεπώνυμο: Αγκάθα Κρίστι. Είτε πρόκειται για τον Ηρακλή Πουαρό, που τα έχει κι αυτός τα χρονάκια του, είτε πρωτίστως για τη γηραιά Μις Μαρπλ, οι ήρωες της Αγκάθα Κρίστι δεν χρειάζεται να ταλαιπωρήσουν τις αρθρώσεις τους για να λύσουν ένα μυστήριο. Αρκούν μερικές κούπες δυνατό αγγλικό τσάι και οξυμένη αναλυτική σκέψη.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Τζόις, συνταξιούχος νοσοκόμα, και το νεότερο μέλος της Λέσχης Φόνων της Πέμπτης. Το ημερολόγιο της Τζόις είναι μια από τις βασικές πηγές πληροφόρησής μας για όσα φοβερά και τρομερά συμβαίνουν στον Πολυτελή Οικισμό Ευγηρίας όπου διαδραματίζεται το βιβλίο μας. Στην, επιφανειακώς μονάχα, γαλήνια βρετανική ύπαιθρο.

Η τετράς της Πέμπτης

Όπως γίνεται γρήγορα φανερό η Τζόις, η Ελίζαμπεθ, ο Ρον και ο Ιμπραϊμ αποτελούν την τετράδα της συντροφιάς που αυτοαποκαλείται Λέσχη Φόνων της Πέμπτης. Έχουν μπόλικο χρόνο, έχουν ακατάβλητη όρεξη, κι έχουν και τον τρόπο να ξεθάβουν άλυτες αστυνομικές υποθέσεις και να περνούν τις ώρες τους σκαλίζοντας αρχεία, μελετώντας φωτογραφίες, που, όσο κι αν τους εξάπτουν την περιέργεια ή τους προκαλούν ηθική αγανάκτηση, πρακτικά μιλώντας, δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.

Να όμως που η βαρετή καθημερινότητα στον Οικισμό Ευγηρίας προσφέρει κι άλλες ευκαιρίες για δραστηριοποίηση. Ο δαιμόνιος, και όχι τόσο ηθικός επιχειρηματίας στον οποίο ανήκει ο οικισμός, ο Ίαν Βένταμ, έχει σχέδια ραγδαίας επέκτασής του. Δεν τον πτοεί ούτε η άρνηση ενός κτηματία να του πουλήσει τον λόφο όπου τώρα βόσκουν καλοθρεμμένα βρετανικά προβατάκια, ούτε ιδρώνει το αυτί του από το γεγονός ότι θα πρέπει να σκάψει όλον τον τόπο, μαζί και το παλιό νεκροταφείο με τα κόκαλα των ιερωμένων που αναπαύονται εκεί για πολλές δεκαετίες. Α, μια λεπτομέρεια: ο τόπος όπου έχει χτιστεί ο Πολυτελής Οικισμός Ευγηρίας ανήκε στην Καθολική Εκκλησία, κι ήταν πάλαι ποτέ γυναικείο μοναστήρι.

Ο δαιμόνιος, και όχι τόσο ηθικός επιχειρηματίας στον οποίο ανήκει ο οικισμός, ο Ίαν Βένταμ, έχει σχέδια ραγδαίας επέκτασής του.

Όλα αυτά προκαλούν βέβαια αναστάτωση, κι ευκαιρία για κουτσομπολιό, αλλά τίποτε δεν συγκρίνεται με αυτό που ακολουθεί. Μια αληθινή πρόκληση για τα μέλη της Λέσχης: Ένας φόνος μέσα στον ίδιο τους τον Οίκο.

Ομαδική δουλειά

Ο Ρίτσαρντ Όσμαν, σαν έτοιμος από καιρό, στήνει με αδρές πλην ακριβείς πινελιές τα πορτρέτα της τετράδας των ηρώων μας, έτσι που σύντομα νιώθουμε ότι τους γνωρίζουμε από καιρό. Στο κέντρο της δεσπόζει η τετραπέρατη Ελίζαμπεθ, η άτυπη αρχηγός της Ομάδας. Ενώ η Τζόις, ο Ρον και ο Ιμπραϊμ ακολουθούν τις προτροπές και τις ιδέες της, προσφέροντας ο καθένας τη δική του εξπερτίζ. Για όλους τους, όπως και για την εικοσιπεντάχρονη αστυφύλακα Ντόνα ντε Φρέιτας και τον προϊστάμενό της, τον πενηντάχρονο επιθεωρητή Κρις Χάντσον, που συμπληρώνουν την ομάδα των πρωταγωνιστών, αισθανόμαστε συμπάθεια και οικειότητα. Έτσι, όταν αναλαμβάνουν πραγματικά δράση, είμαστε έτοιμοι να τους ακολουθήσουμε μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Αν και δεν θα χρειαστεί να πάμε τόσο μακριά…

richard osman thursday murder club

Γνωστή τηλεοπτική περσόνα της Μεγάλης Βρετανίας, ο Richard Osman είναι παρουσιαστής του επιτυχημένου τηλεπαιχνιδιού γνώσεων Pointless του BBC. Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης είναι το πρώτο του βιβλίο και είναι το τρίτο πιο επιτυχημένο μυθιστόρημα όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία – μετά από έργα των Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Νταν Μπράουν.

 

Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης, έχει ήδη νομίζω γίνει φανερό, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα της παλαιάς σχολής, αλλά όχι παλαιάς κοπής. Δεν υπάρχουν ιδιοφυείς σίριαλ κίλερ, ούτε λουτρά αίματος, ούτε κομμένα μέλη, ούτε πτώματα σε σήψη, ούτε σκληροτράχηλοι μπάτσοι.

Όλοι οι ήρωες είναι έξυπνοι και συμπονετικοί, έχουν χιούμορ και κάποια μόρφωση, ενώ οι δύο αστυνομικοί, άκουσον άκουσον, ΔΕΝ είναι ούτε διεφθαρμένοι ούτε ιδιαίτερα απελπισμένοι, ούτε κι έχουν κάποια προσωπική συναισθηματική εμπλοκή με τον δολοφόνο.

Κάνουν απλώς τη δουλειά τους, όσο καλύτερα μπορούν, όπως όλοι. Κι όλα είναι ανθρώπινα, πολύ ανθρώπινα... Ακόμη και οι φόνοι.

Τα καλύτερα υλικάclub

Ο Ρίτσαρντ Όσμαν δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα, ούτε και το επιχείρησε: για τη συγγραφή της Λέσχης Φόνων της Πέμπτης δανείστηκε τα καλύτερα υλικά από τα κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα, και τα συνόδευσε με σύγχρονα κοινωνικά σχόλια και μπόλικο βρετανικό χιούμορ.

Με γνώση και επιτηδειότητα, με κοφτή γλώσσα και οικονομία στις περιγραφές, αλλά και με τη συνδρομή πλειάδας έμπειρων επιμελητών και βοηθών (όπως μαθαίνουμε στο, επίσης αστείο, σημείωμα στο τέλος), έστησε ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που κινείται με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού. Οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά τίποτε δεν είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά. Όλα, ακόμη και τα πιο αναπάντεχα γεγονότα, συμβαίνουν με φυσικότητα στον καλύτερο δυνατό κόσμο: αυτόν της ατάραχης αγγλικής εξοχής.

* Ο Κ.Β. ΚΑΤΣΟΥΛΑΡΗΣ είναι συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 «Κουίρ, γουίρντ και γκόθικ» – Σκέψεις για την Κάρσον ΜακΚάλερς με αφορμή το «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια»

«Κουίρ, γουίρντ και γκόθικ» – Σκέψεις για την Κάρσον ΜακΚάλερς με αφορμή το «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια»

Μια επισκόπηση του έργου της Κάρσον ΜακΚάλερς και της μεγάλης σημασίας του για μας σήμερα, με αφορμή το μυθιστόρημα «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη). Πλέον, από τις εκδόσεις Διόπτρα, έχουμε το σύνολο του μικρού πλην σημαντικότατου έργου της ΜακΚάλερς, σε θαυμάσιες μεταφράσεις που πλαισιώνονται από καλ...

«Εξ όνυχος τον λέοντα» – μια ιστορία με τον Μήτσο

«Εξ όνυχος τον λέοντα» – μια ιστορία με τον Μήτσο

Όταν κάποιος φεύγει από κοντά μας και μάλιστα τόσο ξαφνικά όσο ο Δημήτρης Φύσσας, συχνά προσπαθούμε να ανακαλέσουμε ένα περιστατικό που, με κάποιον μαγικό τρόπο, θα αποκάλυπτε τον άνθρωπο. Όμως αυτά που μας χαρακτηρίζουν, που φανερώνουν το ήθος μας ή την απουσία του, δεν είναι μονάχα τα όσα έχουμε κάνει αλλά και κάπ...

Γκουίντο Τονέλι: «Το σύμπαν είναι ένα… δωρεάν γεύμα»

Γκουίντο Τονέλι: «Το σύμπαν είναι ένα… δωρεάν γεύμα»

Χθες το απόγευμα γίναμε αποδέκτες ενός σπάνιου δώρου από τις εκδόσεις Διόπτρα. Λίγοι δημοσιογράφοι, μαζί με κάμποσους φοιτητές και ακαδημαϊκούς, σκαρφαλώσαμε στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου βρεθήκαμε τετ-α-τετ για μιάμιση ώρα με τον κορυφαίο Ιταλό πειραματικό φυσικό Guido Tonelli. Μαύρες τρύπες, μποζόνια, τα μυστήρια...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ