thursday murder club

Η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολη. Μα αν σου πετύχει, όλοι θέλουν να διαβάσουν, τη μια στιγμή ή την άλλη, ένα αστείο και πνευματώδες whodunit αστυνομικό. 

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

Η Λέσχη φόνων της Πέμπτης είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ανήκει στη δημοφιλή κατηγορία whodunit, δηλαδή, ποιος έκανε τον φόνο;, κι υποθέτω ότι κανέναν δεν ξενίζει η πληροφορία ότι ο συγγραφέας του είναι Βρετανός. Είναι ο παρουσιαστής δημοφιλούς τηλεπαιχνιδιού στο BBC, ετών πενήντα, κι ονομάζεται, Ρίτσαρντ Όσμαν. Η Λέσχη είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και παρακάτω θα εξηγήσω πώς και γιατί τον έχει κάνει ήδη πλούσιο και διάσημο.

Τα βιβλία με ήρωες υπερήλικες γνωρίζουν άνθηση τα τελευταία χρόνια Ένας λόγος ίσως είναι ότι μεγάλο μέρος των αναγνωστών είναι και οι ίδιοι ηλικιωμένοι, ή καθ’ οδόν... Ένας άλλος λόγος, ίσως πιο βάσιμος, είναι ότι οι υπερήλικες είναι φοβερά αστείοι. Γιατί; Ίσως επειδή δεν έχουν πια να χάσουν και πολλά. Αυτή η εγγύτητα με το… τέλος της διαδρομής, τους προικίζει κατά κανόνα με ειλικρίνεια, τόλμη, καθώς και με μαύρο χιούμορ πρώτης ποιότητας. Ιδιότητες πολύτιμες, ειδικά για ήρωες και ηρωίδες αστυνομικού μυθιστορήματος.

Ένας άλλος λόγος, ίσως πιο βάσιμος, είναι ότι οι υπερήλικες είναι φοβερά αστείοι. Γιατί; Ίσως επειδή δεν έχουν πια να χάσουν και πολλά.

Εδώ υπάρχει άλλωστε ολόκληρη παράδοση, κι η παράδοση αυτή έχει ονοματεπώνυμο: Αγκάθα Κρίστι. Είτε πρόκειται για τον Ηρακλή Πουαρό, που τα έχει κι αυτός τα χρονάκια του, είτε πρωτίστως για τη γηραιά Μις Μαρπλ, οι ήρωες της Αγκάθα Κρίστι δεν χρειάζεται να ταλαιπωρήσουν τις αρθρώσεις τους για να λύσουν ένα μυστήριο. Αρκούν μερικές κούπες δυνατό αγγλικό τσάι και οξυμένη αναλυτική σκέψη.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Τζόις, συνταξιούχος νοσοκόμα, και το νεότερο μέλος της Λέσχης Φόνων της Πέμπτης. Το ημερολόγιο της Τζόις είναι μια από τις βασικές πηγές πληροφόρησής μας για όσα φοβερά και τρομερά συμβαίνουν στον Πολυτελή Οικισμό Ευγηρίας όπου διαδραματίζεται το βιβλίο μας. Στην, επιφανειακώς μονάχα, γαλήνια βρετανική ύπαιθρο.

Η τετράς της Πέμπτης

Όπως γίνεται γρήγορα φανερό η Τζόις, η Ελίζαμπεθ, ο Ρον και ο Ιμπραϊμ αποτελούν την τετράδα της συντροφιάς που αυτοαποκαλείται Λέσχη Φόνων της Πέμπτης. Έχουν μπόλικο χρόνο, έχουν ακατάβλητη όρεξη, κι έχουν και τον τρόπο να ξεθάβουν άλυτες αστυνομικές υποθέσεις και να περνούν τις ώρες τους σκαλίζοντας αρχεία, μελετώντας φωτογραφίες, που, όσο κι αν τους εξάπτουν την περιέργεια ή τους προκαλούν ηθική αγανάκτηση, πρακτικά μιλώντας, δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.

Να όμως που η βαρετή καθημερινότητα στον Οικισμό Ευγηρίας προσφέρει κι άλλες ευκαιρίες για δραστηριοποίηση. Ο δαιμόνιος, και όχι τόσο ηθικός επιχειρηματίας στον οποίο ανήκει ο οικισμός, ο Ίαν Βένταμ, έχει σχέδια ραγδαίας επέκτασής του. Δεν τον πτοεί ούτε η άρνηση ενός κτηματία να του πουλήσει τον λόφο όπου τώρα βόσκουν καλοθρεμμένα βρετανικά προβατάκια, ούτε ιδρώνει το αυτί του από το γεγονός ότι θα πρέπει να σκάψει όλον τον τόπο, μαζί και το παλιό νεκροταφείο με τα κόκαλα των ιερωμένων που αναπαύονται εκεί για πολλές δεκαετίες. Α, μια λεπτομέρεια: ο τόπος όπου έχει χτιστεί ο Πολυτελής Οικισμός Ευγηρίας ανήκε στην Καθολική Εκκλησία, κι ήταν πάλαι ποτέ γυναικείο μοναστήρι.

Ο δαιμόνιος, και όχι τόσο ηθικός επιχειρηματίας στον οποίο ανήκει ο οικισμός, ο Ίαν Βένταμ, έχει σχέδια ραγδαίας επέκτασής του.

Όλα αυτά προκαλούν βέβαια αναστάτωση, κι ευκαιρία για κουτσομπολιό, αλλά τίποτε δεν συγκρίνεται με αυτό που ακολουθεί. Μια αληθινή πρόκληση για τα μέλη της Λέσχης: Ένας φόνος μέσα στον ίδιο τους τον Οίκο.

Ομαδική δουλειά

Ο Ρίτσαρντ Όσμαν, σαν έτοιμος από καιρό, στήνει με αδρές πλην ακριβείς πινελιές τα πορτρέτα της τετράδας των ηρώων μας, έτσι που σύντομα νιώθουμε ότι τους γνωρίζουμε από καιρό. Στο κέντρο της δεσπόζει η τετραπέρατη Ελίζαμπεθ, η άτυπη αρχηγός της Ομάδας. Ενώ η Τζόις, ο Ρον και ο Ιμπραϊμ ακολουθούν τις προτροπές και τις ιδέες της, προσφέροντας ο καθένας τη δική του εξπερτίζ. Για όλους τους, όπως και για την εικοσιπεντάχρονη αστυφύλακα Ντόνα ντε Φρέιτας και τον προϊστάμενό της, τον πενηντάχρονο επιθεωρητή Κρις Χάντσον, που συμπληρώνουν την ομάδα των πρωταγωνιστών, αισθανόμαστε συμπάθεια και οικειότητα. Έτσι, όταν αναλαμβάνουν πραγματικά δράση, είμαστε έτοιμοι να τους ακολουθήσουμε μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Αν και δεν θα χρειαστεί να πάμε τόσο μακριά…

richard osman thursday murder club

Γνωστή τηλεοπτική περσόνα της Μεγάλης Βρετανίας, ο Richard Osman είναι παρουσιαστής του επιτυχημένου τηλεπαιχνιδιού γνώσεων Pointless του BBC. Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης είναι το πρώτο του βιβλίο και είναι το τρίτο πιο επιτυχημένο μυθιστόρημα όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία – μετά από έργα των Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Νταν Μπράουν.

 

Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης, έχει ήδη νομίζω γίνει φανερό, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα της παλαιάς σχολής, αλλά όχι παλαιάς κοπής. Δεν υπάρχουν ιδιοφυείς σίριαλ κίλερ, ούτε λουτρά αίματος, ούτε κομμένα μέλη, ούτε πτώματα σε σήψη, ούτε σκληροτράχηλοι μπάτσοι.

Όλοι οι ήρωες είναι έξυπνοι και συμπονετικοί, έχουν χιούμορ και κάποια μόρφωση, ενώ οι δύο αστυνομικοί, άκουσον άκουσον, ΔΕΝ είναι ούτε διεφθαρμένοι ούτε ιδιαίτερα απελπισμένοι, ούτε κι έχουν κάποια προσωπική συναισθηματική εμπλοκή με τον δολοφόνο.

Κάνουν απλώς τη δουλειά τους, όσο καλύτερα μπορούν, όπως όλοι. Κι όλα είναι ανθρώπινα, πολύ ανθρώπινα... Ακόμη και οι φόνοι.

Τα καλύτερα υλικάclub

Ο Ρίτσαρντ Όσμαν δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα, ούτε και το επιχείρησε: για τη συγγραφή της Λέσχης Φόνων της Πέμπτης δανείστηκε τα καλύτερα υλικά από τα κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα, και τα συνόδευσε με σύγχρονα κοινωνικά σχόλια και μπόλικο βρετανικό χιούμορ.

Με γνώση και επιτηδειότητα, με κοφτή γλώσσα και οικονομία στις περιγραφές, αλλά και με τη συνδρομή πλειάδας έμπειρων επιμελητών και βοηθών (όπως μαθαίνουμε στο, επίσης αστείο, σημείωμα στο τέλος), έστησε ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που κινείται με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού. Οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά τίποτε δεν είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά. Όλα, ακόμη και τα πιο αναπάντεχα γεγονότα, συμβαίνουν με φυσικότητα στον καλύτερο δυνατό κόσμο: αυτόν της ατάραχης αγγλικής εξοχής.

* Ο Κ.Β. ΚΑΤΣΟΥΛΑΡΗΣ είναι συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 «Κουίρ, γουίρντ και γκόθικ» – Σκέψεις για την Κάρσον ΜακΚάλερς με αφορμή το «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια»

«Κουίρ, γουίρντ και γκόθικ» – Σκέψεις για την Κάρσον ΜακΚάλερς με αφορμή το «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια»

Μια επισκόπηση του έργου της Κάρσον ΜακΚάλερς και της μεγάλης σημασίας του για μας σήμερα, με αφορμή το μυθιστόρημα «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη). Πλέον, από τις εκδόσεις Διόπτρα, έχουμε το σύνολο του μικρού πλην σημαντικότατου έργου της ΜακΚάλερς, σε θαυμάσιες μεταφράσεις που πλαισιώνονται από καλ...

«Εξ όνυχος τον λέοντα» – μια ιστορία με τον Μήτσο

«Εξ όνυχος τον λέοντα» – μια ιστορία με τον Μήτσο

Όταν κάποιος φεύγει από κοντά μας και μάλιστα τόσο ξαφνικά όσο ο Δημήτρης Φύσσας, συχνά προσπαθούμε να ανακαλέσουμε ένα περιστατικό που, με κάποιον μαγικό τρόπο, θα αποκάλυπτε τον άνθρωπο. Όμως αυτά που μας χαρακτηρίζουν, που φανερώνουν το ήθος μας ή την απουσία του, δεν είναι μονάχα τα όσα έχουμε κάνει αλλά και κάπ...

Γκουίντο Τονέλι: «Το σύμπαν είναι ένα… δωρεάν γεύμα»

Γκουίντο Τονέλι: «Το σύμπαν είναι ένα… δωρεάν γεύμα»

Χθες το απόγευμα γίναμε αποδέκτες ενός σπάνιου δώρου από τις εκδόσεις Διόπτρα. Λίγοι δημοσιογράφοι, μαζί με κάμποσους φοιτητές και ακαδημαϊκούς, σκαρφαλώσαμε στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου βρεθήκαμε τετ-α-τετ για μιάμιση ώρα με τον κορυφαίο Ιταλό πειραματικό φυσικό Guido Tonelli. Μαύρες τρύπες, μποζόνια, τα μυστήρια...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λευκάδα, Χανιά

16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λευκάδα, Χανιά

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί η 16η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις), στο πλαίσιο του οποίου θα υλοποιηθούν διάφορα πρότζεκτ από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους, λειτουργώντας έτσι ως Πολιτιστική και Λογοτεχνική Γέφυρα μετ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη «Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Αστέρες, ηγέτες, γαλαζοαίματοι και καθημερινοί άνθρωποι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δύο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ