Lesvos 2

Η τέχνη τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου, είναι δηλαδή τέχνη ανθρωπιστική, ειδάλλως δεν είναι τέχνη. Αυτά διακηρύσσει ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei, έργω και λόγω. Αρκεί όμως η τέχνη να έχει καλές προθέσεις, ακόμη και χρήσιμα αποτελέσματα, για να είναι καλή τέχνη; Σκέψεις με αφορμή πρόσφατη έκδοση με «λόγια» του καλλιτέχνη για την τέχνη και τον κόσμο, υπό τον τίτλο «Ανθρωπότητα» (εκδ. Gutenberg, μτφρ. Λένια Ζαφειροπούλου)

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

Τον Κινέζο καλλιτέχνη Άι Γουεϊγουέι οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε τις μέρες του 2015, όταν έξω από το χωριό Ειδομένη, στα σύνορά μας με τη Βόρεια Μακεδονία, είχε συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός από πρόσφυγες που, διαβιώντας σε συνθήκες άθλιες, «πίεζαν» για να τους δοθεί η δυνατότητα να φύγουν βόρεια, προς τις ευρωπαϊκές χώρες των ονείρων τους. Τότε, με ποικίλες δράσεις, τραβούσε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο δράμα των προσφύγων, καθώς και τις κάμερες των δικών μας καναλιών που έκαναν λόγο για «κινέζο ακτιβιστή» ή «κινέζο καλλιτέχνη», ενίοτε με ειρωνικό τρόπο.

Η τέχνη ασχολείται με την αισθητική, την ηθική, την πίστη μας στην ανθρωπότητα. Χωρίς αυτά απλώς δεν υπάρχει τέχνη (σελ. 15)

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τότε ο Γουεϊγουέι ήταν ήδη παγκόσμια διασημότητα. Όχι μονάχα την ίδια χρονιά (2015) βραβεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία για τη συνεισφορά του στον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά ήταν και ο άνθρωπος πίσω από την «ιδέα» της περίφημης «χελιδονοφωλιάς», το εμβληματικό Στάδιο όπου έγινε η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Τελικά, βέβαια, διαφώνησε με τον τρόπο που χειρίστηκε η κινεζική κυβέρνηση τους Αγώνες και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε γιορτές ή να κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Ο Γουεϊγουέι, ας το σημειώσουμε, έχει σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, απ’ όπου και ξεκίνησε την καριέρα του ως καλλιτέχνης.

Ai Weiwei at Lesvos 1

Τον είδαμε ξανά εν δράσει, το επόμενο έτος, στη Λέσβο, πάλι δίπλα στους πρόσφυγες, όταν, όπως λέγεται, «έστησε το στούντιό του» στο νησί, κάνοντας και πάλι αυτό που γνωρίζει να κάνει καλά: να φτιάχνει «εικόνες» που αναγκάζουν τον κόσμο να στρέψει το βλέμμα του στο πρόβλημα. Μια από αυτές τις εικόνες, από τις πλέον αμφιλεγόμενες, ήταν όταν πόζαρε και φωτογραφήθηκε ο ίδιος σε μια παραλία του νησιού (βλ. κεντρική εικόνα), στη στάση που βρέθηκε νεκρός ο μικρός Αϊλάν, σε παραλία της Αλικαρνασσού.

Όταν βοηθάς έναν άνθρωπο βοηθάς την ανθρωπότητα (σελ. 16)

Η ίδια η φωτογράφιση του παιδιού και η διάχυσή της σε όλον τον πλανήτη είχε προκαλέσει συζητήσεις: κάνει πραγματικά καλό στην υπόθεση των προσφύγων η «εισβολή» τέτοιων εικόνων στις τηλεοράσεις των ανθρώπων, ή λειτουργεί αντίστροφα, εξωθώντας τους να αποστρέψουν το βλέμμα από τη φρίκη; Μήπως η ίδια η φωτογραφία ήταν, εν μέρει, προϊόν σκηνοθεσίας; Μήπως, δηλαδή, ο φωτογράφος «έστησε» ο ίδιος το θέμα του; Έτσι, η «εγκατάσταση» του Άι Γουεϊγουέι προκάλεσε και κάποια αρνητικά σχόλια.

Αισθάνομαι ότι το ανθρώπινο γένος είναι ένα. Η πληγή του ενός είναι πληγή όλων μας. Η χαρά του ενός είναι χαρά όλων μας (σελ. 23)

Αποτέλεσμα της παραμονής του καλλιτέχνη στη Λέσβο ήταν και η ταινία-ντοκιμαντέρ The Human Flow το οποίο παίχτηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Βενετίας το 2017 και στη συνέχεια την παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

ai weiwei art

Μια ακόμη «εγκατάσταση» που συζητήθηκε πολύ ήταν το Laundromat, μια έκθεση που αποτελούνταν από παπούτσια και ρούχα που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες της Ειδομένης, πλυμένα και σιδερωμένα. Η έκθεση αυτή μεταφέρθηκε σε πολλές πόλεις του κόσμου, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Κατάρ.

Είναι αυτή η τέχνη σπουδαία τέχνη; αναρωτιούνται ορισμένοι μπροστά στη θέα παρατεταγμένων παπουτσιών ή ρούχων. Δεκάδες επιμελητές εκθέσεων (curators) ανά τον κόσμο απαντούν θετικά, συγκρίνοντας τον Κινέζο καλλιτέχνη ακόμη και με τον Άντι Γουόρχολ.

Τα σύνορα δεν βρίσκονται στη Λέσβο, αλλά στη σκέψη μας και στην καρδιά μας (σελ. 54)

Το βιβλίο με τις σκέψεις του Κινέζου καλλιτέχνη (απ’ όπου και τα αποσπάσματα στα ενδιάμεσα του κειμένου) είναι ένα μικρό κόσμημα, σε σχήμα «τσέπης», με σκληρό εξώφυλλο, καλό χαρτί, σε σχεδιασμό και επιμέλεια του Γιάννη Μαμάη. Τα λόγια του είναι συγκινητικά, μεστά, φορείς μιας ανθρωπιστικής αντίληψης που δύσκολα βρίσκει τη θέση της στη σημερινή, πιο πραγματιστική εποχή μας. Και είναι αλήθεια ότι αόριστες διακηρύξεις, για παράδειγμα, κατά των συνόρων, έχοντας δει πώς οι ανθρώπινοι πληθυσμοί μπορούν να γίνουν αντικείμενο μιας βιοπολιτικής στην υπηρεσία της γεωπολιτικής (βλ. η εξώθηση προσφύγων από την Τουρκία στον Έβρο), δεν μπορούν να ληφθούν στα σοβαρά σαν προτάσεις πολιτικής.

GH AWWInstall 18 1024x767

Όμως θα ήταν λάθος να κριθούν τα λόγια όπως και η τέχνη του Άι Γουεϊγουέι με κριτήρια πολιτικού πραγματισμού. Προφανώς, δεν συνιστούν προτάσεις για την επίλυση των εξαιρετικά σύνθετων προβλημάτων που προκαλούν τις «ροές» ανθρώπων (όχι μονάχα των προσφύγων) από τις πιο φτωχές χώρες στις πιο πλούσιες. Ο Γουεϊγουέι, με κάθε του έργο, με κάθε του παρέμβαση, προσπαθεί να στρέψει το βλέμμα του στην πυρηνική αλήθεια της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, που είναι μια κρίση διαρκής, είτε πυροδοτείται από πολέμους είτε υποκινείται από δυνάμεις που έχει φέρει στο προσκήνιο η παγκοσμιοποίηση. Κι αυτή η πυρηνική αλήθεια είναι μεν απλή, αλλά εύκολα παραγνωρίζεται: Ότι είναι μια κρίση που αφορά ανθρώπους, ξεχωριστά άτομα, υπάρξεις με όνειρα και επιθυμίες, καθεμιά από τις οποίες ζυγίζει ακριβώς το ίδιο με κάθε άλλη στη μεγάλη ζυγαριά της Ανθρωπότητας. Και η Ανθρωπότητα, εν προκειμένω, είναι και το δέντρο και το δάσος.

* Ο Κ.Β. ΚΑΤΣΟΥΛΑΡΗΣ είναι συγγραφέας.

anthropotita weiweiΑνθρωπότητα
Ai Weiwei
Μτφρ. Λένια Ζαφειροπούλου
Πρόλογος: Larry Warsh
Εκδ. Gutenberg
Σελ. 210, τιμή €9,00

politeia link more

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

«Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;» – Σκέψεις με αφορμή το επίκαιρο βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη

«Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;» – Σκέψεις με αφορμή το επίκαιρο βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη

Για το βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; - Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, με εισαγωγή του Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

...
«Δικά μας παιδιά» της Σοφίας Νικολαΐδου – Σαλούγκα, Σολούν και πάσης Ελλάδος

«Δικά μας παιδιά» της Σοφίας Νικολαΐδου – Σαλούγκα, Σολούν και πάσης Ελλάδος

Σκέψεις με αφορμή το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Δικά μας παιδιά» (εκδ. Μεταίχμιο), μια ιστορία για τα σημερινά παιδιά και τους γονείς τους, κι αντίστροφα. Στη Θεσσαλονίκη, και παντού.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Προϋπόθεση για να αρχίσεις να...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική) – Στα άδυτα της Ιεράς Εξέτασης και του ακραίου Καθολικισμού

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική) – Στα άδυτα της Ιεράς Εξέτασης και του ακραίου Καθολικισμού

Για το μυθιστόρημα του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο [Santiago Roncagliolo] «Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Ιερά Εξέταση επί τω έργω © Britannica. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Μια τρυφερή επανάσταση στον ουρανό

«Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Μια τρυφερή επανάσταση στον ουρανό

Για την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το 414 π.Χ. οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη βραβεύτηκαν στα Μεγάλα Διονύσια. Μιαν ιδιαίτερα αισθαντική προσέγγιση των «Ορνίθων» κάνει φέτος ο Άρης Μπινιάρ...

«Ο αχός και το πάθος», του Γουίλιαμ Φόκνερ (κριτική)

«Ο αχός και το πάθος», του Γουίλιαμ Φόκνερ (κριτική)

Για το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Φόκνερ [William Faulkner] «Ο αχός και το πάθος», σε νέα μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Orbis Literæ» των εκδόσεων Gutenberg.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Η ιστορία χα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της θεατρικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Φρανς Κάφκα, από τον Κωνσταντίνου Κυριακού «Η δίκη του Κάφκα», με εισαγωγή του Μάνου Στεφανίδη, η οποία θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη «Πριν από τον χρόνο μηδέν» (μτφρ.
 Ευγενία Τσελέντη), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα πόδια της μόνο ε...

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ταϊβανέζου συγγραφέα Τσιανγκ-Σενγκ Κούο [Chiang-Sheng Kuo] «Ο χορδιστής του πιάνου» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Αυγούστου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Ολοκληρώνουμε σήμερα, με τα 15 δημοφιλέστερα άρθρα μας από όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Κώ...

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα, τα 15 δημοφιλέστερα «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ