FSF synthe

Μια μέρα σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 1940, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 44 ετών, ο Αμερικανός συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Με τη σύζυγό του Ζέλντα, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό ζευγάρι που πέρασε στην ιστορία της λογοτεχνίας για το έργο τους αλλά και τη σαν μυθιστόρημα ζωή τους. 

Του Ευθύμιου Σακκά

Ο πατέρας του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ ήταν πωλητής σε μια εμπορική επιχείρηση και γι’ αυτό το λόγο η οικογένεια μετακόμισε δύο φορές κατά τα παιδικά του χρόνια. Ως μαθητής, φοίτησε σε αξιόλογα Γυμνάσια και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον αλλά δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σπουδές, καθώς τον είχε αποσπάσει η φιλοδοξία να γίνει συγγραφέας. 

fitzgerald

Το 1917 εγκαταλείπει οριστικά τις σπουδές και κατατάσσεται στο στρατό κατά την περίοδο του Α’ παγκόσμιου πολέμου. Υπό την απειλή του θανάτου και την ανάγκη του να γράψει, τελειώνει ένα μυθιστόρημα σε σύντομο διάστημα, αλλά απορρίφθηκε δις από τους εκδότες. Τελικά, δεν χρειάστηκε να φύγει για την Ευρώπη παραμένοντας σ’ ένα κέντρο εκπαίδευσης αξιωματικών ως την λήξη του πολέμου. Τότε ήταν που γνωρίστηκε με την Ζέλντα Σάιρ βιώνοντας την σφοδρότητα του έρωτα που τους οδηγεί στην απόφαση να νυμφευθούν σύντομα.

Η ζωή με τη Ζέλντα στη Νέα Υόρκη

Εγκαθίστανται τελικά στην Νέα Υόρκη και ο Φιτζέραλντ αρχίζει να εργάζεται σε μια διαφημιστική εταιρία προσπαθώντας παράλληλα να εκπληρώσει το συγγραφικό του όνειρο. Η Ζέλντα δεν συμμερίζεται τα σχέδιά του και χωρίζουν μιας και δεν έβλεπε την προοπτική να συντηρήσουν μια οικογένεια υπό αυτές τις συνθήκες. Επιστρέφει τότε στην γενέτειρά του και αρχίζει να δουλεύει και πάλι το πρώτο του μυθιστόρημα. Η άλλη όψη του παραδείσου εκδίδεται τελικά και αναπτερώνει το ηθικό του συγγραφέα, ενώ η Ζέλντα γοητεύεται εν τέλει από την επιτυχία του και μία μόλις βδομάδα μετά την έκδοση παντρεύονται.

Η δεκαετία του ’20 βρίσκεται στην αυγή της, είναι η περίοδος της τζαζ και το ζεύγος επανέρχεται στη Νέα Υόρκη αποφασισμένο να ανατείλει. Ο Σκοτ γράφει ασταμάτητα και παρουσιάζει το ’22 το Όμορφοι και Καταραμένοι ξεκινώντας να χαρτογραφεί την εποχή του. Το χρήμα άρχισε να σωρεύεται και οι δυο τους αρχίζουν μια ανεξέλεγκτη, ιλιγγιώδη πορεία περνώντας τα βράδια τους σε ξέφρενα πάρτι.

Ο Φιτζέραλντ διείδε και αποτύπωσε την αυτοκαταστροφική πορεία που ακολουθούσε η γενιά του, που αργότερα έμελλε να χαρακτηριστεί ως χαμένη γενιά, (...)

Εκτός από την διασκέδαση όμως o Φιτζέραλντ αποδεικνύεται εμβριθής παρατηρητής των γεγονότων που βιώνει και το 1925 εκδίδει τον Υπέροχο Γκάτσμπι.

Το βιβλίο αποτυπώνει το κλίμα της δεκαετίας όπως κανένα άλλο της περιόδου του και εκτινάσσει την φήμη τού συγγραφέα καθιστώντας το ζευγάρι το πιο περιζήτητο στους κοσμοπολίτικους κύκλους. Ο Φιτζέραλντ διείδε και αποτύπωσε την αυτοκαταστροφική πορεία που ακολουθούσε η γενιά του, που αργότερα έμελλε να χαρακτηριστεί ως χαμένη γενιά, αλλά παρά ταύτα κι ο ίδιος έγινε έρμαιό της.

F. Scott Zelda Fitzgerald

Τα χρόνια στη Ριβιέρα, ο αλκοολισμός, τα ψυχιατρεία

Το ζεύγος αρχίζει τα ταξίδια στην Ευρώπη περνώντας μεγάλα διαστήματα στην Ριβιέρα της νότιας Γαλλίας. Μεταξύ των άλλων συγχρωτίζονται με την Γερτρούδη Στάιν, τον Τ.Σ. Έλλιοτ και τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Κανείς από τους δύο όμως δεν βγήκε αλώβητος από αυτό το φρενήρη τρόπο ζωής.

Ο Σκοτ έγινε αλκοολικός ενώ η Ζέλντα άρχισε να παρουσιάζει σημάδια νευρικής κατάρρευσης, και εκτός αυτού τα προβλήματα μεταξύ τους είχανε αρχίσει από πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα από την εποχή του «Γκάτσμπι».

Ο Σκοτ άρχισε να γίνεται απόμακρος και η Ζέλντα δεν δίσταζε να συνευρίσκεται με άλλους άντρες εις γνώσιν του συζύγου της.

Η Ζέλντα υποστήριξε ότι πολλά αποσπάσματα από το βιβλίο πάρθηκαν αυτούσια από το ημερολόγιό της χωρίς την άδειά της

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο τεταμένο μεταξύ τους όταν ο Σκοτ εκδίδει το βιβλίο Τρυφερή είναι η νύχτα που αποτέλεσε την ταφόπλακα της σχέσης τους. Στο συγκεκριμένο κείμενο περιγράφει απερίφραστα τα ψυχικά προβλήματα της Ζέλντα και την φθίνουσα ερωτική τους σχέση. Η Ζέλντα υποστήριξε ότι πολλά αποσπάσματα από το βιβλίο πάρθηκαν αυτούσια από το ημερολόγιό της χωρίς την άδειά της και οι φήμες από εκεί κι έπειτα οργιάσανε καθώς ουκ ολίγοι άρχισαν να υποστηρίζουν ότι πολλά διηγήματα του Φιτζέραλντ είχαν ουσιαστικά γραφτεί από την Ζέλντα και με την συγκατάθεσή της υπογράφτηκαν από τον Σκοτ, ώστε να πουληθούν σε μεγαλύτερη τιμή.

Οι νευρικοί κλονισμοί της Ζέλντα την οδήγησαν αρχικά σε κλινικές της Ελβετίας και κατόπιν σε μόνιμο εγκλεισμό. Αν και η σχέση τους είχε διαλυθεί οριστικά ο Σκοτ στάθηκε πάντα δίπλα της σ’ αυτές τις στιγμές ως το 1948 που η Ζέλντα βρήκε φριχτό θάνατο όταν το ίδρυμα στο οποίο ήταν έγκλειστη παραδόθηκε στις φλόγες.

Τα χρόνια του Χόλιγουντ

Η εμπορική αποτυχία του «Τρυφερή είναι η νύχτα» έφερε σε δυσχερή οικονομική κατάσταση τον συγγραφέα και σε μια προσπάθεια αλλαγής πλεύσης μετακομίζει στο Χόλλυγουντ για να εργαστεί ως σεναριογράφος, αλλά η απόπειρά του στέφεται με απόλυτη αποτυχία. Σ’ αυτό συνέβαλαν κατά πολύ και τρία άρθρα που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα μέσα από τα οποία περιέγραφε την δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει ως άνθρωπος και συγγραφέας.

(...)  παραλληλίζοντας τον εαυτόν του μ’ ένα ραγισμένο πιάτο που ο ιδιοκτήτης του αναρωτιέται αν πρέπει να το πετάξει στα σκουπίδια ή αν πρέπει να το κρατήσει για να βάζει τα αποφάγια στο ψυγείο. 

Τα κείμενα κυκλοφόρησαν (σ.σ. το βιβλίο είναι πια εξαντλημένο) στα ελληνικά με τον τίτλο Το σπάσιμο και πρόκειται ίσως για το πιο αποκαλυπτικό βιβλίο του Φιτζέραλντ μέσα από το οποίο ο συγγραφέας διατείνεται ότι η ρωγμή που έχει επέλθει μέσα του δεν μπορεί να αποκατασταθεί, παραλληλίζοντας τον εαυτόν του μ’ ένα ραγισμένο πιάτο που ο ιδιοκτήτης του αναρωτιέται αν πρέπει να το πετάξει στα σκουπίδια ή αν πρέπει να το κρατήσει για να βάζει τα αποφάγια στο ψυγείο. Σε καμιά περίπτωση βέβαια όλα αυτά δεν αντιστοιχούσαν με το πνεύμα των παραγωγών του Χόλλυγουντ. Η κυκλοφορία πάντως αυτών των άρθρων υπό την μορφή βιβλίου ένα χρόνο μετά τον θάνατό του έφερε και πάλι στο προσκήνιο το ξεχασμένο ως τότε έργο του και αποκατέστησε ουσιαστικά την συγγραφική του φήμη και αξία.

Ο Φιτζέραλντ ήξερε ότι δεν θα φτάσει ξανά στο ίδιο συγγραφικό επίπεδο της δεκαετίας του ’20 αλλά δεν έπαψε να γράφει αφήνοντας πίσω του σπουδαία κείμενα όπως «Ο μεγάλος μεγιστάνας», «Ο παράδεισος του Πατ Χόμπυ» που περιγράφει την εμπειρία του στο Χόλλυγουντ αλλά και την «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» που γνώρισε τεράστια επιτυχία πριν λίγο καιρό με την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη.

politeia link more

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατρίσια Χάισμιθ: «Με το που φόρεσα το δέρμα του Ρίπλεϋ, άρχισα να γράφω με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Πατρίσια Χάισμιθ: «Με το που φόρεσα το δέρμα του Ρίπλεϋ, άρχισα να γράφω με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου 1921, γεννήθηκε στο Τέξας η Πατρίσια Χάισμιθ [Patricia Highsmith], συγγραφέας εξίσου ταλαντούχα και δαιμόνια με τους ήρωές της. Τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Άγρα, Μίνωας και Πατάκη.

Επιμέλεια:...

Χαρούκι Μουρακάμι: «Ανακάλυψα παραδόξως ότι μπορείς να ακούσεις τη σιωπή»

Χαρούκι Μουρακάμι: «Ανακάλυψα παραδόξως ότι μπορείς να ακούσεις τη σιωπή»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1949, γεννήθηκε στο Κιότο ο Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami], πολυβραβευμένος συγγραφέας, μεταφραστής, μαραθωνοδρόμος και λάτρης της τζαζ μουσικής. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Boo...

Τόμας Χάρντυ: «Υπάρχει μια πάθηση χειρότερη από την τυφλότητα: να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν»

Τόμας Χάρντυ: «Υπάρχει μια πάθηση χειρότερη από την τυφλότητα: να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 1928, έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας και ποιητής Τόμας Χάρντυ [Thomas Hardy], αφού υπαγόρεψε, καθηλωμένος στο κρεβάτι του, το τελευταίο ποίημά του στη σύζυγό του. Τα βιβλία του Χάρντυ κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Καστανιώτη, Gutenberg, Ροές, Πατάκη, Νεφέλη, Prin...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική  διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Το δεύτερο φεστιβάλ «WOW - Women of the World Αthens» (6-8 Απριλίου) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποπειράται να θίξει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Στην κεντρική εικόνα, η Έλλη Ανδριοπούλου, διευθύνουσα δύμβουλος του ΚΠΙΣΝ και...

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ