FSF synthe

Μια μέρα σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 1940, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 44 ετών, ο Αμερικανός συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Με τη σύζυγό του Ζέλντα, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό ζευγάρι που πέρασε στην ιστορία της λογοτεχνίας για το έργο τους αλλά και τη σαν μυθιστόρημα ζωή τους. 

Του Ευθύμιου Σακκά

Ο πατέρας του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ ήταν πωλητής σε μια εμπορική επιχείρηση και γι’ αυτό το λόγο η οικογένεια μετακόμισε δύο φορές κατά τα παιδικά του χρόνια. Ως μαθητής, φοίτησε σε αξιόλογα Γυμνάσια και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον αλλά δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σπουδές, καθώς τον είχε αποσπάσει η φιλοδοξία να γίνει συγγραφέας. 

fitzgerald

Το 1917 εγκαταλείπει οριστικά τις σπουδές και κατατάσσεται στο στρατό κατά την περίοδο του Α’ παγκόσμιου πολέμου. Υπό την απειλή του θανάτου και την ανάγκη του να γράψει, τελειώνει ένα μυθιστόρημα σε σύντομο διάστημα, αλλά απορρίφθηκε δις από τους εκδότες. Τελικά, δεν χρειάστηκε να φύγει για την Ευρώπη παραμένοντας σ’ ένα κέντρο εκπαίδευσης αξιωματικών ως την λήξη του πολέμου. Τότε ήταν που γνωρίστηκε με την Ζέλντα Σάιρ βιώνοντας την σφοδρότητα του έρωτα που τους οδηγεί στην απόφαση να νυμφευθούν σύντομα.

Η ζωή με τη Ζέλντα στη Νέα Υόρκη

Εγκαθίστανται τελικά στην Νέα Υόρκη και ο Φιτζέραλντ αρχίζει να εργάζεται σε μια διαφημιστική εταιρία προσπαθώντας παράλληλα να εκπληρώσει το συγγραφικό του όνειρο. Η Ζέλντα δεν συμμερίζεται τα σχέδιά του και χωρίζουν μιας και δεν έβλεπε την προοπτική να συντηρήσουν μια οικογένεια υπό αυτές τις συνθήκες. Επιστρέφει τότε στην γενέτειρά του και αρχίζει να δουλεύει και πάλι το πρώτο του μυθιστόρημα. Η άλλη όψη του παραδείσου εκδίδεται τελικά και αναπτερώνει το ηθικό του συγγραφέα, ενώ η Ζέλντα γοητεύεται εν τέλει από την επιτυχία του και μία μόλις βδομάδα μετά την έκδοση παντρεύονται.

Η δεκαετία του ’20 βρίσκεται στην αυγή της, είναι η περίοδος της τζαζ και το ζεύγος επανέρχεται στη Νέα Υόρκη αποφασισμένο να ανατείλει. Ο Σκοτ γράφει ασταμάτητα και παρουσιάζει το ’22 το Όμορφοι και Καταραμένοι ξεκινώντας να χαρτογραφεί την εποχή του. Το χρήμα άρχισε να σωρεύεται και οι δυο τους αρχίζουν μια ανεξέλεγκτη, ιλιγγιώδη πορεία περνώντας τα βράδια τους σε ξέφρενα πάρτι.

Ο Φιτζέραλντ διείδε και αποτύπωσε την αυτοκαταστροφική πορεία που ακολουθούσε η γενιά του, που αργότερα έμελλε να χαρακτηριστεί ως χαμένη γενιά, (...)

Εκτός από την διασκέδαση όμως o Φιτζέραλντ αποδεικνύεται εμβριθής παρατηρητής των γεγονότων που βιώνει και το 1925 εκδίδει τον Υπέροχο Γκάτσμπι.

Το βιβλίο αποτυπώνει το κλίμα της δεκαετίας όπως κανένα άλλο της περιόδου του και εκτινάσσει την φήμη τού συγγραφέα καθιστώντας το ζευγάρι το πιο περιζήτητο στους κοσμοπολίτικους κύκλους. Ο Φιτζέραλντ διείδε και αποτύπωσε την αυτοκαταστροφική πορεία που ακολουθούσε η γενιά του, που αργότερα έμελλε να χαρακτηριστεί ως χαμένη γενιά, αλλά παρά ταύτα κι ο ίδιος έγινε έρμαιό της.

F. Scott Zelda Fitzgerald

Τα χρόνια στη Ριβιέρα, ο αλκοολισμός, τα ψυχιατρεία

Το ζεύγος αρχίζει τα ταξίδια στην Ευρώπη περνώντας μεγάλα διαστήματα στην Ριβιέρα της νότιας Γαλλίας. Μεταξύ των άλλων συγχρωτίζονται με την Γερτρούδη Στάιν, τον Τ.Σ. Έλλιοτ και τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Κανείς από τους δύο όμως δεν βγήκε αλώβητος από αυτό το φρενήρη τρόπο ζωής.

Ο Σκοτ έγινε αλκοολικός ενώ η Ζέλντα άρχισε να παρουσιάζει σημάδια νευρικής κατάρρευσης, και εκτός αυτού τα προβλήματα μεταξύ τους είχανε αρχίσει από πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα από την εποχή του «Γκάτσμπι».

Ο Σκοτ άρχισε να γίνεται απόμακρος και η Ζέλντα δεν δίσταζε να συνευρίσκεται με άλλους άντρες εις γνώσιν του συζύγου της.

Η Ζέλντα υποστήριξε ότι πολλά αποσπάσματα από το βιβλίο πάρθηκαν αυτούσια από το ημερολόγιό της χωρίς την άδειά της

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο τεταμένο μεταξύ τους όταν ο Σκοτ εκδίδει το βιβλίο Τρυφερή είναι η νύχτα που αποτέλεσε την ταφόπλακα της σχέσης τους. Στο συγκεκριμένο κείμενο περιγράφει απερίφραστα τα ψυχικά προβλήματα της Ζέλντα και την φθίνουσα ερωτική τους σχέση. Η Ζέλντα υποστήριξε ότι πολλά αποσπάσματα από το βιβλίο πάρθηκαν αυτούσια από το ημερολόγιό της χωρίς την άδειά της και οι φήμες από εκεί κι έπειτα οργιάσανε καθώς ουκ ολίγοι άρχισαν να υποστηρίζουν ότι πολλά διηγήματα του Φιτζέραλντ είχαν ουσιαστικά γραφτεί από την Ζέλντα και με την συγκατάθεσή της υπογράφτηκαν από τον Σκοτ, ώστε να πουληθούν σε μεγαλύτερη τιμή.

Οι νευρικοί κλονισμοί της Ζέλντα την οδήγησαν αρχικά σε κλινικές της Ελβετίας και κατόπιν σε μόνιμο εγκλεισμό. Αν και η σχέση τους είχε διαλυθεί οριστικά ο Σκοτ στάθηκε πάντα δίπλα της σ’ αυτές τις στιγμές ως το 1948 που η Ζέλντα βρήκε φριχτό θάνατο όταν το ίδρυμα στο οποίο ήταν έγκλειστη παραδόθηκε στις φλόγες.

Τα χρόνια του Χόλιγουντ

Η εμπορική αποτυχία του «Τρυφερή είναι η νύχτα» έφερε σε δυσχερή οικονομική κατάσταση τον συγγραφέα και σε μια προσπάθεια αλλαγής πλεύσης μετακομίζει στο Χόλλυγουντ για να εργαστεί ως σεναριογράφος, αλλά η απόπειρά του στέφεται με απόλυτη αποτυχία. Σ’ αυτό συνέβαλαν κατά πολύ και τρία άρθρα που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα μέσα από τα οποία περιέγραφε την δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει ως άνθρωπος και συγγραφέας.

(...)  παραλληλίζοντας τον εαυτόν του μ’ ένα ραγισμένο πιάτο που ο ιδιοκτήτης του αναρωτιέται αν πρέπει να το πετάξει στα σκουπίδια ή αν πρέπει να το κρατήσει για να βάζει τα αποφάγια στο ψυγείο. 

Τα κείμενα κυκλοφόρησαν (σ.σ. το βιβλίο είναι πια εξαντλημένο) στα ελληνικά με τον τίτλο Το σπάσιμο και πρόκειται ίσως για το πιο αποκαλυπτικό βιβλίο του Φιτζέραλντ μέσα από το οποίο ο συγγραφέας διατείνεται ότι η ρωγμή που έχει επέλθει μέσα του δεν μπορεί να αποκατασταθεί, παραλληλίζοντας τον εαυτόν του μ’ ένα ραγισμένο πιάτο που ο ιδιοκτήτης του αναρωτιέται αν πρέπει να το πετάξει στα σκουπίδια ή αν πρέπει να το κρατήσει για να βάζει τα αποφάγια στο ψυγείο. Σε καμιά περίπτωση βέβαια όλα αυτά δεν αντιστοιχούσαν με το πνεύμα των παραγωγών του Χόλλυγουντ. Η κυκλοφορία πάντως αυτών των άρθρων υπό την μορφή βιβλίου ένα χρόνο μετά τον θάνατό του έφερε και πάλι στο προσκήνιο το ξεχασμένο ως τότε έργο του και αποκατέστησε ουσιαστικά την συγγραφική του φήμη και αξία.

Ο Φιτζέραλντ ήξερε ότι δεν θα φτάσει ξανά στο ίδιο συγγραφικό επίπεδο της δεκαετίας του ’20 αλλά δεν έπαψε να γράφει αφήνοντας πίσω του σπουδαία κείμενα όπως «Ο μεγάλος μεγιστάνας», «Ο παράδεισος του Πατ Χόμπυ» που περιγράφει την εμπειρία του στο Χόλλυγουντ αλλά και την «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» που γνώρισε τεράστια επιτυχία πριν λίγο καιρό με την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη.

politeia link more

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατρίσια Χάισμιθ: «Με το που φόρεσα το δέρμα του Ρίπλεϋ, άρχισα να γράφω με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Πατρίσια Χάισμιθ: «Με το που φόρεσα το δέρμα του Ρίπλεϋ, άρχισα να γράφω με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου 1921, γεννήθηκε στο Τέξας η Πατρίσια Χάισμιθ [Patricia Highsmith], συγγραφέας εξίσου ταλαντούχα και δαιμόνια με τους ήρωές της. Τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Άγρα, Μίνωας και Πατάκη.

Επιμέλεια:...

Χαρούκι Μουρακάμι: «Ανακάλυψα παραδόξως ότι μπορείς να ακούσεις τη σιωπή»

Χαρούκι Μουρακάμι: «Ανακάλυψα παραδόξως ότι μπορείς να ακούσεις τη σιωπή»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1949, γεννήθηκε στο Κιότο ο Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami], πολυβραβευμένος συγγραφέας, μεταφραστής, μαραθωνοδρόμος και λάτρης της τζαζ μουσικής. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Boo...

Τόμας Χάρντυ: «Υπάρχει μια πάθηση χειρότερη από την τυφλότητα: να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν»

Τόμας Χάρντυ: «Υπάρχει μια πάθηση χειρότερη από την τυφλότητα: να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 1928, έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας και ποιητής Τόμας Χάρντυ [Thomas Hardy], αφού υπαγόρεψε, καθηλωμένος στο κρεβάτι του, το τελευταίο ποίημά του στη σύζυγό του. Τα βιβλία του Χάρντυ κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Καστανιώτη, Gutenberg, Ροές, Πατάκη, Νεφέλη, Prin...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή (κριτική) – Ένας τρυφερός ύμνος για την ανδρική γκέι φιλία

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή (κριτική) – Ένας τρυφερός ύμνος για την ανδρική γκέι φιλία

Για την ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή «Το καλοκαίρι της Κάρμεν». Τολμηρό φιλμ που όμως δεν πέφτει σε κλισέ και ανούσια δράματα. 

Γράφει η Φανή Χατζή

«Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» είναι η απόλυτα καλοκαιρινή ταινία, ιδανική για ένα χαλαρό βραδάκι σε κάπ...

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

10 βιβλία + 1 διήγημα τα οποία διερευνούν την παρουσία του κουίρ στην ελληνική πεζογραφία.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Ανεξάρτητα από το πόσο απαγορευμένο θέμα αποτελούσε, από το πόσο θα σκανδάλιζε τους αναγνώστες, από το πόσοι εκδότες θα αρνούνταν να το...

Αντρές Μοντέρο: «Είμαστε άνθρωποι, πάντα θα μας αρέσουν οι ιστορίες και τα παραμύθια»

Αντρές Μοντέρο: «Είμαστε άνθρωποι, πάντα θα μας αρέσουν οι ιστορίες και τα παραμύθια»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου, εκδ. Διόπτρα) συνομιλούμε με τον Χιλιανό συγγραφέα Αντρές Μοντέρο [Andres Montero] για τον μαγικό ρεαλισμό και τη σπουδαιότητα της προφορικής αφήγησης.

Συνέντευξη στον Διονύσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...
«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Η άλλη κόρη» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σειρά των δύο αφηγήσεων, η δική μου και η δ...

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

10 βιβλία + 1 διήγημα τα οποία διερευνούν την παρουσία του κουίρ στην ελληνική πεζογραφία.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Ανεξάρτητα από το πόσο απαγορευμένο θέμα αποτελούσε, από το πόσο θα σκανδάλιζε τους αναγνώστες, από το πόσοι εκδότες θα αρνούνταν να το...

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι βιβλία που εξετάζουν το προσφυγικό ζήτημα με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Αν κάνω ένα βήμα θα βρεθώ αλλού» λέει ένας ήρωας της ...

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ