FSF synthe

Μια μέρα σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 1940, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 44 ετών, ο Αμερικανός συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Με τη σύζυγό του Ζέλντα, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό ζευγάρι που πέρασε στην ιστορία της λογοτεχνίας για το έργο τους αλλά και τη σαν μυθιστόρημα ζωή τους. 

Του Ευθύμιου Σακκά

Ο πατέρας του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ ήταν πωλητής σε μια εμπορική επιχείρηση και γι’ αυτό το λόγο η οικογένεια μετακόμισε δύο φορές κατά τα παιδικά του χρόνια. Ως μαθητής, φοίτησε σε αξιόλογα Γυμνάσια και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον αλλά δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σπουδές, καθώς τον είχε αποσπάσει η φιλοδοξία να γίνει συγγραφέας. 

fitzgerald

Το 1917 εγκαταλείπει οριστικά τις σπουδές και κατατάσσεται στο στρατό κατά την περίοδο του Α’ παγκόσμιου πολέμου. Υπό την απειλή του θανάτου και την ανάγκη του να γράψει, τελειώνει ένα μυθιστόρημα σε σύντομο διάστημα, αλλά απορρίφθηκε δις από τους εκδότες. Τελικά, δεν χρειάστηκε να φύγει για την Ευρώπη παραμένοντας σ’ ένα κέντρο εκπαίδευσης αξιωματικών ως την λήξη του πολέμου. Τότε ήταν που γνωρίστηκε με την Ζέλντα Σάιρ βιώνοντας την σφοδρότητα του έρωτα που τους οδηγεί στην απόφαση να νυμφευθούν σύντομα.

Η ζωή με τη Ζέλντα στη Νέα Υόρκη

Εγκαθίστανται τελικά στην Νέα Υόρκη και ο Φιτζέραλντ αρχίζει να εργάζεται σε μια διαφημιστική εταιρία προσπαθώντας παράλληλα να εκπληρώσει το συγγραφικό του όνειρο. Η Ζέλντα δεν συμμερίζεται τα σχέδιά του και χωρίζουν μιας και δεν έβλεπε την προοπτική να συντηρήσουν μια οικογένεια υπό αυτές τις συνθήκες. Επιστρέφει τότε στην γενέτειρά του και αρχίζει να δουλεύει και πάλι το πρώτο του μυθιστόρημα. Η άλλη όψη του παραδείσου εκδίδεται τελικά και αναπτερώνει το ηθικό του συγγραφέα, ενώ η Ζέλντα γοητεύεται εν τέλει από την επιτυχία του και μία μόλις βδομάδα μετά την έκδοση παντρεύονται.

Η δεκαετία του ’20 βρίσκεται στην αυγή της, είναι η περίοδος της τζαζ και το ζεύγος επανέρχεται στη Νέα Υόρκη αποφασισμένο να ανατείλει. Ο Σκοτ γράφει ασταμάτητα και παρουσιάζει το ’22 το Όμορφοι και Καταραμένοι ξεκινώντας να χαρτογραφεί την εποχή του. Το χρήμα άρχισε να σωρεύεται και οι δυο τους αρχίζουν μια ανεξέλεγκτη, ιλιγγιώδη πορεία περνώντας τα βράδια τους σε ξέφρενα πάρτι.

Ο Φιτζέραλντ διείδε και αποτύπωσε την αυτοκαταστροφική πορεία που ακολουθούσε η γενιά του, που αργότερα έμελλε να χαρακτηριστεί ως χαμένη γενιά, (...)

Εκτός από την διασκέδαση όμως o Φιτζέραλντ αποδεικνύεται εμβριθής παρατηρητής των γεγονότων που βιώνει και το 1925 εκδίδει τον Υπέροχο Γκάτσμπι.

Το βιβλίο αποτυπώνει το κλίμα της δεκαετίας όπως κανένα άλλο της περιόδου του και εκτινάσσει την φήμη τού συγγραφέα καθιστώντας το ζευγάρι το πιο περιζήτητο στους κοσμοπολίτικους κύκλους. Ο Φιτζέραλντ διείδε και αποτύπωσε την αυτοκαταστροφική πορεία που ακολουθούσε η γενιά του, που αργότερα έμελλε να χαρακτηριστεί ως χαμένη γενιά, αλλά παρά ταύτα κι ο ίδιος έγινε έρμαιό της.

F. Scott Zelda Fitzgerald

Τα χρόνια στη Ριβιέρα, ο αλκοολισμός, τα ψυχιατρεία

Το ζεύγος αρχίζει τα ταξίδια στην Ευρώπη περνώντας μεγάλα διαστήματα στην Ριβιέρα της νότιας Γαλλίας. Μεταξύ των άλλων συγχρωτίζονται με την Γερτρούδη Στάιν, τον Τ.Σ. Έλλιοτ και τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Κανείς από τους δύο όμως δεν βγήκε αλώβητος από αυτό το φρενήρη τρόπο ζωής.

Ο Σκοτ έγινε αλκοολικός ενώ η Ζέλντα άρχισε να παρουσιάζει σημάδια νευρικής κατάρρευσης, και εκτός αυτού τα προβλήματα μεταξύ τους είχανε αρχίσει από πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα από την εποχή του «Γκάτσμπι».

Ο Σκοτ άρχισε να γίνεται απόμακρος και η Ζέλντα δεν δίσταζε να συνευρίσκεται με άλλους άντρες εις γνώσιν του συζύγου της.

Η Ζέλντα υποστήριξε ότι πολλά αποσπάσματα από το βιβλίο πάρθηκαν αυτούσια από το ημερολόγιό της χωρίς την άδειά της

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο τεταμένο μεταξύ τους όταν ο Σκοτ εκδίδει το βιβλίο Τρυφερή είναι η νύχτα που αποτέλεσε την ταφόπλακα της σχέσης τους. Στο συγκεκριμένο κείμενο περιγράφει απερίφραστα τα ψυχικά προβλήματα της Ζέλντα και την φθίνουσα ερωτική τους σχέση. Η Ζέλντα υποστήριξε ότι πολλά αποσπάσματα από το βιβλίο πάρθηκαν αυτούσια από το ημερολόγιό της χωρίς την άδειά της και οι φήμες από εκεί κι έπειτα οργιάσανε καθώς ουκ ολίγοι άρχισαν να υποστηρίζουν ότι πολλά διηγήματα του Φιτζέραλντ είχαν ουσιαστικά γραφτεί από την Ζέλντα και με την συγκατάθεσή της υπογράφτηκαν από τον Σκοτ, ώστε να πουληθούν σε μεγαλύτερη τιμή.

Οι νευρικοί κλονισμοί της Ζέλντα την οδήγησαν αρχικά σε κλινικές της Ελβετίας και κατόπιν σε μόνιμο εγκλεισμό. Αν και η σχέση τους είχε διαλυθεί οριστικά ο Σκοτ στάθηκε πάντα δίπλα της σ’ αυτές τις στιγμές ως το 1948 που η Ζέλντα βρήκε φριχτό θάνατο όταν το ίδρυμα στο οποίο ήταν έγκλειστη παραδόθηκε στις φλόγες.

Τα χρόνια του Χόλιγουντ

Η εμπορική αποτυχία του «Τρυφερή είναι η νύχτα» έφερε σε δυσχερή οικονομική κατάσταση τον συγγραφέα και σε μια προσπάθεια αλλαγής πλεύσης μετακομίζει στο Χόλλυγουντ για να εργαστεί ως σεναριογράφος, αλλά η απόπειρά του στέφεται με απόλυτη αποτυχία. Σ’ αυτό συνέβαλαν κατά πολύ και τρία άρθρα που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα μέσα από τα οποία περιέγραφε την δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει ως άνθρωπος και συγγραφέας.

(...)  παραλληλίζοντας τον εαυτόν του μ’ ένα ραγισμένο πιάτο που ο ιδιοκτήτης του αναρωτιέται αν πρέπει να το πετάξει στα σκουπίδια ή αν πρέπει να το κρατήσει για να βάζει τα αποφάγια στο ψυγείο. 

Τα κείμενα κυκλοφόρησαν (σ.σ. το βιβλίο είναι πια εξαντλημένο) στα ελληνικά με τον τίτλο Το σπάσιμο και πρόκειται ίσως για το πιο αποκαλυπτικό βιβλίο του Φιτζέραλντ μέσα από το οποίο ο συγγραφέας διατείνεται ότι η ρωγμή που έχει επέλθει μέσα του δεν μπορεί να αποκατασταθεί, παραλληλίζοντας τον εαυτόν του μ’ ένα ραγισμένο πιάτο που ο ιδιοκτήτης του αναρωτιέται αν πρέπει να το πετάξει στα σκουπίδια ή αν πρέπει να το κρατήσει για να βάζει τα αποφάγια στο ψυγείο. Σε καμιά περίπτωση βέβαια όλα αυτά δεν αντιστοιχούσαν με το πνεύμα των παραγωγών του Χόλλυγουντ. Η κυκλοφορία πάντως αυτών των άρθρων υπό την μορφή βιβλίου ένα χρόνο μετά τον θάνατό του έφερε και πάλι στο προσκήνιο το ξεχασμένο ως τότε έργο του και αποκατέστησε ουσιαστικά την συγγραφική του φήμη και αξία.

Ο Φιτζέραλντ ήξερε ότι δεν θα φτάσει ξανά στο ίδιο συγγραφικό επίπεδο της δεκαετίας του ’20 αλλά δεν έπαψε να γράφει αφήνοντας πίσω του σπουδαία κείμενα όπως «Ο μεγάλος μεγιστάνας», «Ο παράδεισος του Πατ Χόμπυ» που περιγράφει την εμπειρία του στο Χόλλυγουντ αλλά και την «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» που γνώρισε τεράστια επιτυχία πριν λίγο καιρό με την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη.

politeia link more

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φραντς Κάφκα: «Όσα αφήνω πίσω μου, να καούν χωρίς να διαβαστούν»

Φραντς Κάφκα: «Όσα αφήνω πίσω μου, να καούν χωρίς να διαβαστούν»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 3 Ιουλίου 1883, γεννήθηκε στην Πράγα ο Φραντς Κάφκα, ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ο ...

Μιγκέλ Άνχελ Αστούριας, ο συγγραφέας από «τη γενναιόδωρη χώρα των ανθρώπων του καλαμποκιού»

Μιγκέλ Άνχελ Αστούριας, ο συγγραφέας από «τη γενναιόδωρη χώρα των ανθρώπων του καλαμποκιού»

Μια μέρα σαν σήμερα, 9 Ιουνίου 1974, πέθανε στη Μαδρίτη ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας και διπλωμάτης Μιγκέλ Άνχελ Αστούριας. 

Του Ευθύμιου Σακκά

Είχε γεννηθεί το 1899 στη Γουατεμάλα και σπούδασε νομική στο...

Φραντς Γιόζεφ Χάιντν: «Προτιμώ να είμαι κοντά σε ανθρώπους της σειράς μου…»

Φραντς Γιόζεφ Χάιντν: «Προτιμώ να είμαι κοντά σε ανθρώπους της σειράς μου…»

Μια μέρα σαν σήμερα το 1809 πέθανε στην Βιέννη ο συνθέτης Φραντς Γιόζεφ Χάιντν (Franz Joseph Haydn). Eίχε γεννηθεί σ’ ένα χωριό της Αυστρίας και ο πατέρας του έπαιζε ερασιτεχνικά άρπα. Ο Haydn έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από έναν συγγενή του και συγκεκριμένα διδάχτηκε βιολί και κλειδοκύμβαλο. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρια...

«Όταν οι καλοί άνθρωποι σκέφτονται λάθος» των Νάντλερ & Σαπίρο (κριτική) – «Πώς η φιλοσοφία μπορεί να μας σώσει από τον εαυτό μας»

«Όταν οι καλοί άνθρωποι σκέφτονται λάθος» των Νάντλερ & Σαπίρο (κριτική) – «Πώς η φιλοσοφία μπορεί να μας σώσει από τον εαυτό μας»

Για το βιβλίο των Στίβεν Νάντλερ και Λόρενς Σαπίρο [Steven Nadler, Lawrence Shapiro] «Όταν οι καλοί άνθρωποι σκέφτονται λάθος» (μτφρ. Παρασκευή Παπαδοπούλου, εκδ.Διόπτρα) –  ένα βιβλίο για το τι κάνει πολλούς καλοπροέραιτους ανθρώπους να σκέφτονται εντελώς λάθος και πώς μπορούμε (αν μπορούμε) να τους αλλάξ...

Ηλίας Μπιστολάς: «Ένα μικρό βιβλίο που καταπιάνεται με μεγάλα θέματα»

Ηλίας Μπιστολάς: «Ένα μικρό βιβλίο που καταπιάνεται με μεγάλα θέματα»

Πρόσφατα ο Ηλίας Μπιστολάς μας συστήθηκε με το μυθιστόρημα «Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα» (εκδ. Τόπος), «ένα σχετικά μικρό σε έκταση βιβλίο το οποίο καταπιάνεται με μεγάλα θέματα».

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την ανθολογία κειμένων του Κώστα Κουτσουρέλη «Η Πλάνη του Γκαίτε – Για μια κριτική του μεταφραστικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν αληθε...

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Τσαρλς Σέιφ [Charles Seife] «Ο πραγματικός Χόκινγκ – Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα» (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Το σκοτάδι παραμένει» των Γουίλιαμ ΜακΊλβανι & Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

«Το σκοτάδι παραμένει» των Γουίλιαμ ΜακΊλβανι & Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ ΜακΊλβανι [William McIlvanney], το οποίο ολοκλήρωσε ο Ίαν Ράνκιν [Ian Rankin] «Το σκοτάδι παραμένει» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ