Zola 1870 photo

Μια μέρα σαν σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου 1902, έφυγε από την ζωή στο Παρίσιο συγγραφέας Εμίλ Ζολά. Κύριος εκπρόσωπος του γαλλικού νατουραλισμού, παρεμβατικός και μαχητικός, έθιξε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα με το έργο του. Είναι ο συντάκτης της περίφημης επιστολής «Κατηγορώ» που συνόψισε την υπόθεση του Γάλλου υπολοχαγού Ντρεϊφούς. 

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου 1902, πέθανε από ασφυξία στο διαμέρισμά του στο Παρίσι ο Εμίλ Ζολά. Ήταν 62 ετών και ο θάνατός του αποδόθηκε σε ατύχημα εξαιτίας διαρροής αερίου. Φίλοι και πλήθος κόσμου συνέρρευσαν στο σπίτι του σοκαρισμένοι από το γεγονός που πήρε τεράστια δημοσιότητα και εκτός Γαλλίας. Ανάμεσά του κι ο λοχαγός Αλφρέντ Ντρεϊφούς. Στην κηδεία του λίγες μέρες αργότερα, στο νεκροταφείο της Μονμάρτρης, εργάτες κι ανθρακωρύχοι από τον γαλλικό Βορρά τον αποχαιρετούσαν φωνάζοντας «Ζερμινάλ! Ζερμινάλ!» ενώ ο Ανατόλ Φρανς διάβαζε το «Κατηγορώ!».

Είχε γεννηθεί το 1840 στο Παρίσι Η μητέρα του ήταν Γαλλίδα και ο πατέρας του Ιταλός κι η οικογένεια μετακόμισε στην επαρχιακή πόλη Αίξ της Προβηγκίας, όπου ο Ζολά πέρασε τα παιδικά του χρόνια.Το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσής του και επέδρασε καταλυτικά στο μετέπειτα συγγραφικό του έργο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους νατουραλιστές συγγραφείς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο στενότερος φίλος του Ζολά κατά την παιδική του ηλικία ήταν ο μετέπειτα ζωγράφος Σεζάν. Οι δυο τους μοιραζόταν το όνειρο της μετάβασής τους στο Παρίσι για να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους και ο Ζολά έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε ο Σεζάν να αποφασίσει τελικά να ασχοληθεί σοβαρά με την ζωγραφική. Πάντως οι σχέσεις τους διακόπηκαν άδοξα όταν ο Ζολά σκιαγράφησε με τα μελανότερα χρώματα τη ζωή του φίλου του μέσα από τον χαρακτήρα του Κλώντ Λανιέ στο δέκατο τέταρτο μυθιστόρημα της σειράς Ρουγκόν-Μακάρ.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΕΜΙΛ ΖΟΛΑ

politeia link more

Ο Ζολά έπειτα από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες να σπουδάσει αποφασίζει να ασχοληθεί αποκλειστικά με το γράψιμο και μάλιστα οι πρώτες ZOLA Bete humaineτου απόπειρες επικεντρώθηκαν στον ποιητικό λόγο. Το μυθιστορηματικό του έργο όμως ήταν αυτό που του πρόσφερε την καταξίωση. Το πρώτο του βιβλίο «Τα διηγήματα της Νινόν» ήρθε όταν ήταν είκοσι τεσσάρων ετών και ακολούθησε «Η εξομολόγηση του Κλώντ» που προκάλεσε αίσθηση για τον κυνισμό του.

Η δημιουργική έξαρση του Ζολά ήρθε την δωδεκαετία 1871-1893, οπότε και έγραψε τον μυθιστορηματικό κύκλο Ρουγκόν-Μακάρ, μέσα από τον οποίο παρουσιάζει την κοινωνική ιστορία μιας οικογένειας. Τα σημαντικότερα έργα αυτού του κύκλου είναι «Η ταβέρνα», «Η Νανά» και η κορύφωση ήρθε με το «Ζέρμιναλ». Σκοπός του έργου του ήταν να καυτηριάσει την κοινωνική πραγματικότητα που οδηγεί τον λαό στην εξαθλίωση γι’ αυτό και στην πορεία του ο συγγραφέας δημιούργησε πολλούς εχθρούς αλλά αγαπήθηκε και από πλήθος αναγνωστών. (Στη φωτογραφία αριστερά, ο Ζολά σε ταξίδι με τρένο όταν έγραφε «Το ανθρώπινο κτήνος»). 

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός της διαδρομής του υπήρξε και η περίφημη υπόθεση Ντρέιφους που ταλάνισε την γαλλική κοινωνία για πολλά χρόνια και στάθηκε αφορμή και πηγή για πολλά λογοτεχνικά κείμενα. 

ZOLA J ACCUSE
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας L'Aurore στις 13 Ιανουαρίου 1898. 
 

Ο Ζολά είχε καθοριστική συμβολή στην επίλυση της υπόθεσης απευθύνοντας την περιβόητη επιστολή του Κατηγορώ προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο στρατός στην υπόθεση.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ίμρε Κέρτες: «Στο μυθιστόρημα δεν έχουν σημασία τα γεγονότα αλλά τι τους προσθέτεις»

Ίμρε Κέρτες: «Στο μυθιστόρημα δεν έχουν σημασία τα γεγονότα αλλά τι τους προσθέτεις»

Μια μέρα σαν σήμερα, 9 Νοεμβρίου 1929, γεννήθηκε στη Βουδαπέστη ο Ίμρε Κέρτες. Το 1944 στάλθηκε στο Άουσβιτς και στη συνέχεια στο Μπούχενβαλντ. Επέζησε, έζησε πολλά χρόνια στη Γερμανία, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και μεταφραστής. Έγραψε λογοτεχνία και το 2002 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Του Λε...

Τζον Φόουλς: «Ενάντια σε κάθε επιταγή λογικής, διάλεξα την Ελλάδα»

Τζον Φόουλς: «Ενάντια σε κάθε επιταγή λογικής, διάλεξα την Ελλάδα»

Μια μέρα σαν σήμερα, 5 Νοεμβρίου 2005, πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο Άγγλος Τζον Φόουλς, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του θρυλικού «Μάγου» που διαδραματίζεται στις Σπέτσες. 

Του Λεωνίδα Καλούση

Ο Τζον Ρόμπερτ Φόουλς (John Robert Fowles) είχε γεννηθεί στ...

Ναπολέων Λαπαθιώτης: «Μόνος ήρθα κάποιο βράδυ, μόνος πόνεσα για λίγο»

Ναπολέων Λαπαθιώτης: «Μόνος ήρθα κάποιο βράδυ, μόνος πόνεσα για λίγο»

Μια μέρα σαν σήμερα, 31 Οκτωβρίου 1888, γεννήθηκε στο κέντρο της Αθήνας ο Ναπολέων Λαπαθιώτης. «Καταραμένος» ποιητής, αντισυμβατικός για τα ήθη της εποχής του και τελικά αυτόχειρας, έγραψε με τόλμη και μελαγχολία για τα χαμένα ιδανικά και τις ματαιώσεις της ζωής. 

Του Λεωνίδα Καλούση ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τα «Κόκκινα φανάρια» ανάβουν τα queer φώτα τους στον Cartel Τεχνοχώρο

Τα «Κόκκινα φανάρια» ανάβουν τα queer φώτα τους στον Cartel Τεχνοχώρο

Μια παράσταση βασισμένη στα «Κόκκινα Φανάρια» του Αλέκου Γαλανού, στο CARTEL Τεχνοχώρος, στο Παλιό Μηχανουργείο στην περιοχή του Ρέντη (που έχει παραχωρηθεί από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση). Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 και κάθε Δευτέρα στις 20.00 (από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου)

Επιμέλεια: B...

Βιβλία που θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Κριτική

Βιβλία που θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Κριτική

Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Κριτική πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βιβλία, τόσο τίτλοι μεταφρασμένης και ελληνικής λογοτεχνίας, όσο και δοκίμια, μελέτες κ.ά. Δείτε τα αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Το Γαλλικό Ινστιτούτο τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο – Αναβολή λόγω καιρού...

Το Γαλλικό Ινστιτούτο τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο – Αναβολή λόγω καιρού...

Σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2022, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας για πάντα στραμμένους τους προβολείς στην πολυβραβευμένη διαδρομή του στην Έβδομη Τέχνη. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση «Αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο» που είχε προγρ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το αντίδωρο», της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη (προδημοσίευση)

«Το αντίδωρο», της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Μαίρης Σπυριδογιαννάκη «Το αντίδωρο – Αφού σκέφτομαι θετικά, γιατί μου πάνε όλα στραβά;» το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις «Η Τέχνη της Ζωής».

Επιμέλεια: Book Press

01 ...

«Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε», του Όλιβερ Χίλµες (προδημοσίευση)

«Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε», του Όλιβερ Χίλµες (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Oliver Hilmes «Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής), που κυκλοφορεί στις 19 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡ ΒΙΚΤΟΡ ΜΙΛΕΡ-ΧΕΣ,
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ...

«Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», του Γιώργου Πετράκη (προδημοσίευση)

«Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», του Γιώργου Πετράκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός αποσπάσματος από τη συλλογή τριών ιστοριών του Γιώργου Πετράκη «Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Πληθώρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μάρκου στέκεται πίσω απ’ τ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα πιο feelgood βιβλία με σκηνικό βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες

Τα πιο feelgood βιβλία με σκηνικό βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες

Οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία, συχνά μάλιστα και τα ίδια τα βιβλία, γίνονται το κεντρικό θέμα σε πολλά μυθιστορήματα, που αποκτούν έτσι αυτόχρημα τον χαρακτηρισμό του «βιβλιοφιλικού» και έχουν ένα δικα...

Μυθιστορήματα για την αμνησία: πώς οι διαταραχές μνήμης δίνουν υπέροχες ιστορίες

Μυθιστορήματα για την αμνησία: πώς οι διαταραχές μνήμης δίνουν υπέροχες ιστορίες

Ο ανθρώπινος νους και τα αχαρτογράφητα μονοπάτια του, η μνήμη και η λειτουργία της, από τα σπουδαιότερα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης, διερευνώνται τόσο από την επιστήμη όσο και από τη λογοτεχνία. Μια επιλογή λογοτεχνικών βιβλίων με θέμα την αμνησία ή διάφορες διαταραχές της μνήμης, στην πλειονότητά τους μυθι...

Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021 σύμφωνα με τον Guardian

Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021 σύμφωνα με τον Guardian

H λίστα του Guardian με τα καλύτερα βιβλία του 2021 περιλαμβάνει πολλά γνώριμα και αγαπητά ονόματα, όπως η Όλγκα Τοκάρτσουκ, ο Καζούο Ισιγκούρο, ο Τζόναθαν Φράνζεν και η Σάλι Ρούνεϊ, μεταξύ άλλων. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι πολλοί από τους συγγραφείς που ξεχώρισαν έχουν ήδη ένα ή περισσότερα βιβλία τους μεταφρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ