
Μια μέρα σαν σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου 1890, ήρθε στη ζωή «η βασίλισσα του εγκλήματος», Agatha Christie. Συγγραφέας πολυγραφότατη που τα έργα της μεταφράστηκαν σε πάνω από 100 γλώσσες. Τα βιβλία της κατατάσσονται στην τρίτη θέση των πλέον ευπώλητων μετά τη Βίβλο και τον Σαίξπηρ.
Του Ευθύμιου Σακκά
Εκτός από αστυνομικά μυθιστορήματα (συνολικά ογδόντα) έγραψε τριάντα συλλογές διηγημάτων, δεκαέξι θεατρικά έργα, αλλά και έξι ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Mary Westmacott. Πάνω από τριάντα έργα της έχουνε μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη, ενώ άλλα προβάλλονται επί σειρά ετών σε μορφή τηλεταινιών, κυρίως από το BBC.
Από τα θεατρικά της έργα τη μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισε «Η ποντικοπαγίδα», μια παράσταση που έχει ανέβει στο σανίδι πάνω από 24.000 φορές σε περισσότερες από σαράντα χώρες και υπολογίζεται ότι την έχουν παρακολουθήσει περίπου δέκα εκατομμύρια θεατές.
Το 1914 παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Archibald Christie με τον οποίο απόκτησαν μια κόρη. Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά την διάρκεια του πρώτου αυτού γάμου της, για ένα διάστημα η Agatha εργάστηκε ως βοηθός σε φαρμακείο αποκομίζοντας γνώσεις (κυρίως για τα δηλητήρια) που της χρησιμεύσανε στη συγγραφική της πορεία.
Το πρώτο βιβλίο της «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς» το έγραψε ύστερα από προτροπή της αδελφής της. Σ’ αυτό παρουσιάζεται ο ήρωας που θα πρωταγωνιστήσει στο εξής σε περισσότερα από είκοσι πέντε βιβλία της, ο Ηρακλής Πουαρό. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν ο αγαπημένος χαρακτήρας της Agatha αλλά η λατρεία των αναγνωστών για τον μικροκαμωμένο ήρωα δεν της επέτρεπε να τον παραγκωνίσει. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του Πουαρό είναι πως για πρώτη και μοναδική φορά στα χρονικά γράφτηκε νεκρολογία για μυθιστορηματικό πρόσωπο από τους New York Times.
(...) τι είναι αυτό που μαγεύει τους αναγνώστες της Agatha Christie;
Το 1930 νυμφεύεται για δεύτερη φορά. Σύζυγος ο Sir Max Mallowan. Επάγγελμα αρχαιολόγος. Οι αρχαιολογικές αναζητήσεις του συντρόφου της θα επηρεάσουνε όχι μόνο τον τρόπο ζωής της στο εξής αλλά και το υπόβαθρο των μυθιστορημάτων της.
![]() |
Η πρόσοψη του λονδρέζικου θεάτρου Saint Martin's κάποια στιγμή το 2009, όταν «Η ποντικοπαγίδα» παιζόταν για 57η χρονιά. |
Ακολουθεί τον Mallowan στα ταξίδια του στη Μέση Ανατολή, διαμένει το περισσότερο καιρό σε σκηνές, γνωρίζει νέους τόπους και κουλτούρες αποθηκεύοντας υλικό που την ενέπνευσε να γράψει μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της. Μεταξύ αυτών το «Έγκλημα στο Οριέντ Εξπρές», «Θάνατος στη Μεσοποταμία», «Έγκλημα στο Νείλο» και «Ραντεβού στη Βαγδάτη». Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη κι υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες ζωής εξέδιδε σχεδόν δύο μυθιστορήματα το χρόνο, ενώ δεν παραιτήθηκε ποτέ από τη συνήθειά της να γράφει μόνο τα πρωινά.
Για πολλά χρόνια το ερώτημα παραμένει: τι είναι αυτό που μαγεύει τους αναγνώστες της Agatha Christie; Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε έπειτα από συνεργασία αγγλικών Πανεπιστημίων, αναφέρει ότι πέρα από το συναρπαστικό συγγραφικό της στυλ αυτό που καθηλώνει τους αναγνώστες είναι η απλότητά της και το υπνωτικό της ύφος.
Το 1971, πέντε χρόνια πριν το θάνατό της απονεμήθηκε ο τίτλος της Λαίδης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.