Μια μέρα σαν σήμερα, 11 Ιουνίου 1925, γεννήθηκε στο Νιούπορτ της Βιρτζίνια ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Γουίλιαμ Στάιρον.
Του Λεωνίδα Καλούση
Ο Γουίλιαμ Στάιρον (William Clark Styron, Jr) γεννήθηκε στο Hilton Village, ένα ιστορικό τοπόσημο των Ηνωμένων Πολιτειών, που βρίσκεται στο Νιούπορτ Νιους της Βιρτζίνια. Από τα παιδικά του χρόνια ήρθε αντιμέτωπος με το «τέρας» της κατάθλιψης από την οποία υπέφερε ο πατέρας του ενώ αργότερα πάλεψε και ο ίδιος με την κατάθλιψη. Ο Στάιρον έχασε νωρίς την μητέρα του που πέθανε από καρκίνο όταν εκείνος ήταν ακόμη στην εφηβεία. Πολέμησε στην Κορέα το 1952, ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη και έζησε κάποια χρόνια στο Παρίσι.
(...) «ένα καλό βιβλίο πρέπει στο τέλος να σε αφήνει λιγάκι αποκαμωμένο. Μαζί του θα έχεις ζήσει πολλές ζωές».
Μεγάλωσε όχι μακριά από τον τόπο όπου το 1831 έγινε ο ξεσηκωμός των σκλάβων της Βιρτζίνια υπό την ηγεσία του Νατ Τέρνερ που έγινε ήρωας στο μυθιστόρημά του «Η εξομολόγηση του Νατ Τέρνερ». Το 1968 τιμήθηκε με Πούλιτζερ το 1968 για το μυθιστόρημα αυτό.
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΣΤΑΪΡΟΝ
Παιδί του αμερικανικού Νότου, ο Στάιρον είχε ζήσει το «κακό» και την διάβρωση που προκαλεί στην κοινωνία. Το 1979 έγραψε το συγκλονιστικό μυθιστόρημα «Η εκλογή της Σόφι» (μτφρ. Παλύρα Ισμυρίδου, εκδ. Ποταμός). Μια ιστορία για τον αντισημιτισμό, για το «κακό» που διέλυσε την Ευρώπη, για το Ολοκαύτωμα και τους επιζήσαντες, για τις αδιανόητες επιλογές, για τη ζωή και τον έρωτα. Το έργο του ζωντάνεψε εξίσου συγκλονιστικά στη μεγάλη οθόνη χάρη στις ερμηνείες της Μέριλ Στριπ και του Κέβιν Κλάιν στην ομότιτλη ταινία του Άλαν Πάκουλα που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1982. Το μυθιστόρημα «Η εκλογή της Σόφι» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις (σε κάποιες Πολιτείες έφτασαν και να το απαγορεύσουν) για το θέμα του αλλά και σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και εμπορικά αλλά και από πλευράς κριτικής πρόσληψης.
Οι Κέβιν Κλάιν, Μέριλ Στριπ και Πίτερ ΜακΝίκολ στην ταινία του Άλαν Τζ Πάκουλα «Η Εκλογή της Σόφι» (1982). |
Το βιβλίο τιμήθηκε με το National Book Award ενώ η κινηματογραφική μεταφορά χάρισε βραβεία Όσκαρ στους συντελεστές της. Η καταγωγή του από το Νότο και τα θέματα που έθιγε, όπως οι σχέσεις λευκών και μαύρων, έκαναν πολλούς κριτικούς να συγκρίνουν τον Στάιρον με τον Ουίλιαμ Φόκνερ.
Όπως θυμόσοφα είχε πει «τα περισσότερα βιβλία, όπως και οι συγγραφείς τους, είναι γεννημένα για να πεθάνουν. Μονάχα για λιγοστά βιβλία μπορούμε να πούμε ότι ο θάνατος δεν έχει καμιά δικαιοδοσία πάνω τους. Ζουν και η επιρροή τους θα ζει για πάντα», αλλά και ότι «ένα καλό βιβλίο πρέπει στο τέλος να σε αφήνει λιγάκι αποκαμωμένο. Μαζί του θα έχεις ζήσει πολλές ζωές».
Ο Στάιρον πέθανε την 1η Νοεμβρίου 2006 στα 81 του χρόνια από πνευμονία.