George Perec

Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Μαρτίου 1936, γεννήθηκε στο Παρίσι ο συγγραφέας Ζορζ Περέκ. 

Της Ελένης Κορόβηλα

«Γράφω: προσπαθώ σχολαστικά να συγκρατήσω κάτι, να διασώσω κάτι· ν' αποσπάσω συγκεκριμένα ψιχία απ' το κενό καθώς σχηματίζεται· ν' αφήσω κάπου ένα αυλάκι, ένα ίχνος, ένα σημάδι, κάποια στίγματα». («Χορείες Χώρων», μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ύψιλον).

Στυλίστας της γλώσσας, ουλιπιανός, δεινός κατασκευαστής σταυρόλεξων, λάτρης της στρατηγικής και παίκτης του ιαπωνικού «γκο», λεπτολόγος και προσεκτικός συλλέκτης θραυσμάτων της ύπαρξης, ο Ζορζ Περέκ υπήρξε αφοσιωμένος στο λογοτεχνικό του σχέδιο που το εκπόνησε με παιγνιώδεις τρόπους υπεβαίνοντας νόρμες, φόρμες και κοινοτοπίες τολμώντας να πειραματιστεί και να σκαλίσει τραύματα και μνήμες. Ο Περέκ έπαιξε με τη λογοτεχνία, όχι από εκκεντρικότητα όπως συχνά του αποδόθηκε, αλλά, ο ίδιος το διατύπωνε για να απαντήσει στο ερώτημα:

«ξέρω πάνω-κάτω πώς έγινα συγγραφέας. Αυτό που δεν ξέρω με ακρίβεια, είναι το γιατί. Είναι στ' αλήθεια πόσο αναγκαίο για να υπάρχω, ν' αραδιάζω λέξεις και φράσεις; [...] Είχα κάτι το τόσο ιδιαίτερο να πω; Και τι είπα; Και όταν λέω να πω, τι ακριβώς εννοώ; Να πω ότι υπάρχω; Να πω ότι γράφω; Ότι είμαι συγγραφέας; Ανάγκη επικοινωνίας; Σε τι; Ανάγκη να επικοινωνήσουμε την ανάγκη μας να επικοινωνήσουμε;» («Γεννήθηκα», μτφρ. Ιωάννα Κυριακοπούλου, εκδ. Χατζηνικολή).

Είναι στ' αλήθεια πόσο αναγκαίο για να υπάρχω, ν' αραδιάζω λέξεις και φράσεις;

Παιδί Εβραίων πολωνικής καταγωγής, γεννιέται στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού και περνά τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην συνοικία της Μπελβίλ. Χάνει τον πατέρα του που σκοτώνεται στο μέτωπο το 1940, ενώ έναν χρόνο αργότερα η μητέρα του για να τον σώσει τον στέλνει με τρένο του Ερυθρού Σταυρού σε συγγενείς, οι οποίοι αργότερα θα τον υιοθετήσουν, στην Ελεύθερη Γαλλία. Η ίδια συλλαμβάνεται, εκτοπίζεται στο Άουσβιτς όπου πεθαίνει το 1943. Το 1945 ο Ζορζ επιστρέφει με την οικογένειά της θείας του στο Παρίσι.

Τα παιδικά του χρόνια έχουν σημαδευτεί από την απώλεια των γονιών του. Το 1949 ο Περέκ ξεκινά θεραπεία με την παιδίατρο και ψυχαναλύτρια Φρανσουάζ Ντολτό που με το έργο της διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ψυχανάλυσης ειδικά παιδιών και εφήβων. Πολύ αργότερα, στην δεκαετία του '70 θα κάνει ανάλυση και με έναν άλλο εμβληματικό Γάλλο ψυχαναλυτή, τον Ζαν-Μπερτράν Πονταλίς.

(...) [το] πρώτο του μυθιστόρημα, ένα έργο αυτομυθοπλασίας με τίτλο «Τα πράγματα» - "Les Choses" και υπότιτλο «Μια ιστορία της δεκαετίας του '60» που κυκλοφορεί το 1965, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, και τιμάται με το βραβείο Renaudot. 

Το 1954 ξεκινά σπουδές Ιστορίας και Κοινωνιολογίας που δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ. Υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία ως αλεξιπτωτιστής και το 1960 παντρεύεται με την Πωλέτ Πετράς (1938 - 2016) με την οποία φεύγει για έναν χρόνο στην Σφαξ της Τυνησίας όπου εκείνη εργάζεται ως δασκάλα. Εμπειρία που θα αποτυπωθεί στο πρώτο του μυθιστόρημα, ένα έργο αυτομυθοπλασίας με τίτλο «Τα πράγματα» - "Les Choses" και υπότιτλο «Μια ιστορία της δεκαετίας του '60» που κυκλοφορεί το 1965, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, και τιμάται με το βραβείο Renaudot. 

Από τα φοιτητικά του χρόνια, ο Περέκ γράφει κριτικές στα λογοτεχνικά περιοδικά «La Nouvelle Revue Française» και «Les Lettres Nouvelles» ενώ από το 1962 ο Περέκ εργάζεται ως αρχειοθέτης στο τμήμα νευροφυσιολογίας του CNRS, του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΖΟΡΖ ΠΕΡΕΚ

politeia link more

Το 1969 έχει πάψει να είναι ζευγάρι με την Πετράς με την οποία όμως δεν θα πάρουν διαζύγιο και θα παραμείνουν φίλοι ως το τέλος ενώ εκείνη, μετά τον θάνατό του, θα συμβάλει ουσιαστικά στην αρχειοθέτηση και διαφύλαξη του έργου του.

Το 1978 κυκλοφορεί το βιβλίο που θεωρείται το αριστούργημά του: «Ζωή, οδηγίες χρήσεως» που την ίδια χρονιά τιμάται με το βραβείο Médicis.

George PerecΟι λογοτεχνικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν στη συμμετοχή, μαζί με τον συγγραφέα Ρεμόν Κενό, στην περίφημη ομάδα OuLiPo ("Ouvroir de littérature potentielle", «Εργαστήρι Δυνητικής Λογοτεχνίας»). Το 1969 ολοκληρώνει και κυκλοφορεί ένα βιβλίο παιχνίδι, πείραμα, άσκηση και στοίχημα ταυτόχρονα που υπακούει στην ουλιπιανή λογική: στις τριακόσιες σελίδες του βιβλίου "La Disparution" - «Η Εξαφάνιση» λείπει το γράμμα -e το πιο πολυχρησιμοποιημένο της γαλλικής γλώσσας. Μετά το λιπογραμματικό μυθιστόρημά του, το 1972 θα πετύχει το αντίστροφο: ένα μονοφωνηεντικό έργο "Les Revenentes" με μοναδικό φωνήεν το γράμμα -e και πλείστα ορθογραφικά λάθη, όλα σύμφωνα με τους κανόνες μιας ουλιπιανής γραμματικής. 

Το 1978 κυκλοφορεί το βιβλίο που θεωρείται το αριστούργημά του: «Ζωή, οδηγίες χρήσεως» που την ίδια χρονιά τιμάται με το βραβείο Médicis. Η ζωή των κατοίκων μιας παριζιάνικης πολυκατοικίας αποτυπώνονται με την τήρηση και πάλι κανόνων που υπακούουν σε σκακιστικά θεωρήματα, αρχές των σταυρόλεξων και διάταξη περίπλοκου παζλ. 

Ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο, έγραψε κριτικές, έφτιαχνε επί σειρά ετών σταυρόλεξα για μεγάλα περιοδικά, έγραψε μυθιστορήματα και διηγήματα και δεν σταμάτησε να επιδίδεται σε ασκήσεις ύφους γράφοντας παλίνδρομα κείμενα καρκινικής γραφής, παίζοντας με τα γράμματα και τα σχήματα που δημιουργούν οι λέξεις, αναζητώντας νόημα στη γραφή. Το 1974 στο βιβλίο του "Espèces d'espace" («Χορείες Χώρων», μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ύψιλον), καταλήγει:

«Γράφω: προσπαθώ σχολαστικά να συγκρατήσω κάτι, να διασώσω κάτι· ν' αποσπάσω συγκεκριμένα ψιχία απ' το κενό καθώς σχηματίζεται· ν' αφήσω κάπου ένα αυλάκι, ένα ίχνος, ένα σημάδι, κάποια στίγματα». 

Ο Ζορζ Περέκ πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα, λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 46 του χρόνια, στις 3 Μαρτίου 1982.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γουόλτ Γουίτμαν: «Εξίσου σεμνός όσο και αλαζόνας»

Γουόλτ Γουίτμαν: «Εξίσου σεμνός όσο και αλαζόνας»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 31 Μαΐου του 1819, γεννήθηκε στο West Hill της Νέας Υόρκης ο Walt Whitman, ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς ποιητές. Τα ποιήματά του κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από πολλές, διαφορετικές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων οι εκδόσεις Gutenberg, Κέδρος, Ηριδανός, Πλέθρον, κ.ά.

Επιμέλ...

Ίαν Φλέμινγκ: «Ήθελα ο Τζέιμς Μποντ να είναι ένα βαρετό πιόνι»

Ίαν Φλέμινγκ: «Ήθελα ο Τζέιμς Μποντ να είναι ένα βαρετό πιόνι»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου 1908, γεννήθηκε στο Λονδίνο ο Ian Fleming [Ίαν Φλέμινγκ], ο δημιουργός του θρυλικού κατασκόπου 007.

Επιμέλεια: Book Press

Ο ...

Τόνι Μόρισον: «Η γλώσσα δεν πρέπει να εκπροσωπεί τη σκλαβιά, τη γενοκτονία, τον πόλεμο»

Τόνι Μόρισον: «Η γλώσσα δεν πρέπει να εκπροσωπεί τη σκλαβιά, τη γενοκτονία, τον πόλεμο»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 18 Φεβρουαρίου 1931, γεννήθηκε στο Λορέιν του Οχάιο η Τόνι Μόρισον 9Toni Morrison}, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Επιμέλεια: Book Press

Η ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ήλιος με ξιφολόγχες» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ξεκινάει άκρως δελεαστικά. Εν έτει 1931 μια τυχαία φωτιά σε χαμοκέλα της Θεσσαλο...

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

Για το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο «Στο σπίτι των ονείρων»  (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία Ταρ, του Τοντ Φιλντ, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται μια κακοποιητική σχέση ανάμεσα σε δύο γυναίκες.

Γράφει η ...

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Συνέντευξη με την Αργεντινή συγγραφέα Άνα Μαρία Σούα [Ana María Shua], με αφορμή την ανθολογία διηγημάτων της «Σκυλίσια ζωή και άλλες ακροβασίες» (μτφρ. Άννα Βερροιοπούλου, εκδ. Βακχικόν). Η συγγραφέας θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, καλεσμένη του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Συνέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες» – δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής τους επιθυμίας. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Κυκλο...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ