leonid pasternak painting

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα επιλέγει δύο βιβλία που μας επιτρέπουν να εισδύσουμε στο εργαστήρι του συγγραφέα. Πρόκειται για τα βιβλία των Θάνου Σταθόπουλου «Η διασκευή του εαυτού μου στις 06:30» (εκδ. Ίκαρος) και Δημήτρη Αγγελή «Σκίτσα δρόμων κι έναστρης νύχτας» (εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα: ο πίνακας του Leonid Pasternak «The Passion of Creation». 

Γράφει ο Γιώργος–Ίκαρος Μπαμπασάκης

Ανέκαθεν με γοήτευαν, και εξακολουθούν να με γοητεύουν, τα βιβλία εκείνα που επιτρέπουν να ξεναγηθείς στους μηχανισμούς που μετέρχεται ο συγγραφέας, ο ποιητής, ο ζωγράφος, ο σκηνοθέτης προκειμένου να μας προσφέρει τους καρπούς του μόχθου του.

Ενώ κάποιοι δημιουργοί δεν εκδηλώνονται παρά μονάχα μέσα από το έργο τους, άλλοι αρέσκονται στο να μας εκθέτουν το πώς εργάζονται, πώς οργανώνουν τις σκέψεις τους, πώς περνάνε σε κάποιες ανάπαυλες της δραστηριότητάς τους. Ορισμένοι, μάλιστα, συνθέτουν έργα υβριδικά, όπου το ονειρικό στοιχείο εμπλέκεται με το καθημερινό, όπου μια φιλοσοφική διάθεση διαυγάζει το φαινομενικά τετριμμένο, όπου οι ποιητικές αναλαμπές συμπλέκονται με περιγραφές ακριβείας κάποιων στιγμών.

Η Αυτοβιογραφία της Μαργκερίτ Ντυράς (μτφρ. Βικτωρία Τράπαλη, εκδ. Εξάντας), τα Βραβεία μου του Τόμας Μπερνχαρντ (μτφρ. Σπύρος Μοσκόβου, εκδ. Εστία), οι Διαφημίσεις για τον εαυτό μου του Νόρμαν Μέιλερ (δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά), ακόμα και η σειρά των πέντε Δοκιμίων του Πέτερ Χάντκε και αρκετά βιβλία του Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ, ανήκουν σ᾽ αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα κατηγορία υβριδικών έργων. Ο Σάκος Εκστρατείας του Επίμονου Αναγνώστη είναι φορτωμένος μες στο κατακαλόκαιρο με τέτοια έργα. Κάποια τα έχω ήδη ξεκοκαλίσει ασμένως· αλλά, μεταξύ των οποίων, και η τελευταία λογοτεχνική σύνθεση της Ανν Κάρσον (Wrong Norma, εκδ. Jonathan Cape) που μόλις κυκλοφόρησε, τα απολαμβάνω με μικρές γουλιές σαν δροσερό, τίγκα στα παγάκια, θερινό κοκτέιλ.

Ο Θάνος Σταθόπουλος (Αθήνα, 1963), αφού ελίχθηκε, όχι δίχως να ταλανιστεί και να μοχθήσει, στις ατραπούς της ποίησης και πέρασε στις δημοσιές της ποιητικής, έπιασε να διακονεί μιαν εξαιρετικά προσωπική (και εξαιρετικά γόνιμη) βαριάντα των μεθόδων cut-up, fold-in, και détournement — κάτι που δημοσιοποιήθηκε το 1994, όταν κυκλοφόρησε η Ιστορία της μουσικής στη λαμπρή σειρά που διηύθυνε τότε ο φίλος μας Ευγένιος Αρανίτσης στις εκδόσεις Ίκαρος.

ikaros stathopoulos h diaskevi tou eautou mou stis 6.30

Συνέχισε με έργα συναρμολογημένα, πάντα ερωτοτροπώντας με την έννοια «κείμενα», πάντα σε διάλογο με τεχνικές και τρόπους των εικαστικών τεχνών, και πάντα χρησιμοποιώντας, όπως ο Μπάροουζ, ένα (νοερό) ψαλίδι, και πριν από μήνες εξέδωσε, αφού το ανασυγκρότησε, όλο του το (αποδομημένο και αναδομημένο από τον ίδιο) συγγραφικό του έργο, συν μια νέα σύνθεση, στον τόμο Η διασκευή του εαυτού μου στις 06.30 (εκδ. Ίκαρος) — μια διαδρομή τριάντα ετών στις ναρκοθετημένες ζώνες της αβανγκάρντ και του στοχασμού για το πώς μπορούμε να κάνουμε τέχνη σήμερα με το θραύσμα και το απόσπασμα, με το επιλεγμένο παράθεμα και με το διαλεκτικό μοντάζ· πώς μπορούμε να απαντήσουμε, και με ποιες ασκήσεις (ανα)πνοής, στο πέρασμα του Ντυσάν, του Ντεμπόρ, του Νταντά και των καταστασιακών.

Ο Σταθόπουλος συγγενεύει πολύ με έναν συγγραφέα που με συνεπαίρνει εδώ και χρόνια και που παραμένει άγνωστος στη χώρα μας (αν εξαιρέσουμε μιαν ευάριθμη ελίτ), τον Ντέιβιντ Μάρκσον (David Markson (1927 – 2010).

Ο Σταθόπουλος συγγενεύει πολύ με έναν συγγραφέα που με συνεπαίρνει εδώ και χρόνια και που παραμένει άγνωστος στη χώρα μας (αν εξαιρέσουμε μιαν ευάριθμη ελίτ), τον Ντέιβιντ Μάρκσον (David Markson (1927 – 2010) και το πιο σημαντικό κοινό τους στοιχείο είναι ότι οι μορφολογικές τους καινοτομίες διέπονται από έντονα συγκινησιακά στοιχεία, κι έτσι είναι απομακρυσμένες πολύ από εκείνα τα μεταμοντέρνα ή/και πειραματικά έργα που είναι ψυχρές εγκεφαλικές κατασκευές.

Στην ποιητική κειμενογραφία του Σταθόπουλου (από όπου δεν λείπουν ακόμα και εκφάνσεις έκκεντρου ερωτισμού) συναντάμε έναν κατατεμαχισμένο λυρισμό, αιφνίδες λάμψεις τρυφερότητας και ηδύτητας, σπαράγματα φιλοσοφικού στοχασμού, επίμονη λατρεία για την πόλη και την περιπλάνηση στα τοπία του άστεως· κι ακόμα: ονόματα και διευθύνσεις δημιουργών που συμβάλλουν στην αέναη διάπλασή του συγγραφέα.

Συγγενικό, αλλά και πολύ διαφορετικό φυσικά, είναι το βιβλίο Σκίτσα δρόμων κι έναστρης νύχτας (εκδ. Πόλις), του ποιητή, και επιδέξια ευαίσθητου ενορχηστρωτή της ύλης του περιοδικού Φρέαρ, Δημήτρη Αγγελή (Αθήνα, 1973).

Πρόκειται για 265 σελίδες μικρών χρονικών, καταγραφών ονείρων, αποκρυπτογράφησης και φανέρωσης διαθέσεων, δοκιμίων για την τέχνη της ποίησης, λεπταίσθητων περιηγήσεων στην καθημερινότητα, συναντήσεων με ομοτέχνους, αδέσποτων στίχων, δίτροχων φυγών στην ύπαιθρο, νυχτερινών περιπετειών.

polis aggelis skitsa dromon kai enastris nyxtas

Ο Αγγελής έχει προκρίνει μια διάταξη της ύλης του που αρνείται τη χρονολογική σειρά, επιτείνοντας με τα άλματα από τη μια δεκαετία στην άλλη, από το μέλλον —η τελευταία εγγραφή φέρει την ημερομηνία Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2041 (!!)— στο παρελθόν, και τούμπαλιν, παρασύροντας θελκτικά τον αναγνώστη στο να χωθεί και να χαθεί (για να βγει σώος και να βρει αλλιώς τον εαυτό του) σε ψυχεδελικά κατασκευασμένους χρονικούς λαβυρίνθους, γεμάτους από άνθη ενυπνίων, μνήμες στιγμών, αναπολήσεις νεανικών τολμημάτων, και θαρραλέων δοκιμιακών και φιλοσοφικών θέσεων.

Όπως και ο Σταθόπουλος, έτσι και ο Αγγελής μιλάει με ονόματα και διευθύνσεις. Αυτοβιογραφείται πότε μέσα από λόγια και άσματα και εγχειρήματα και αντιλήψεις άλλων και πότε μέσα από τη δική του ισχυρά οργανωμένη ψυχονοητική ιδιοσυστασία. Η φιλία, ο σεβασμός προς τους οδοδείκτες, το ερωτικό άρωμα, η διακονία της ποιητικής, η σθεναρή προσήλωση στη δημοκρατία, η αναζήτηση της πηγής μιας νέας ομορφιάς, και η λυτρωτική ψυχογεωγραφία πάλλονται και λάμπουν στις σελίδες του Αγγελή.

Συνδαιτυμόνες του σ᾽ αυτό το συμπόσιο-βιβλίο είναι ο Παπατσώνης και ο Τσιρόπουλος (μείζονες επιρροές στη διαδρομή του), ο Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι και ο Μαρκ Στραντ (συμμερίζομαι πανηγυρικά την αγάπη του Αγγελή για το έργο τους), ο κοινός μας φίλος απ᾽ τα παλιά Θανάσης Νιάρχος και ο αείμνηστος φίλος Ηλίας Λάγιος

Συνδαιτυμόνες του σ᾽ αυτό το συμπόσιο-βιβλίο είναι ο Παπατσώνης και ο Τσιρόπουλος, ο Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι και ο Μαρκ Στραντ, ο κοινός μας φίλος απ᾽ τα παλιά Θανάσης Νιάρχος και ο αείμνηστος φίλος Ηλίας Λάγιος, ενώ περάσματα από τη σάλα του συμποσίου κάνουν ο Γκοντάρ, ο Ταρκόφσκι, ο Τρυφώ, ο Καμύ, ο Εμπειρίκος.

Όπως το βιβλίο του Σταθόπουλου, έτσι και αυτό του Αγγελή μπορεί να διαβαστεί επίσης και σαν μια τεθλασμένη ιστορία της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών, κάτι που καθιστά αμφότερα τα έργα πολύτιμα.

Τέλος, στην κατηγορία των βιβλίων που είτε είναι υβριδικές συγκολλήσεις είτε δοκιμιακά πάτσγουερκ, που εμπλέκουν τη μαρτυρία με τον στοχασμό, και μας ξεναγούν στο εργαστήρι του δημιουργού, εντάσσονται και τα: Αποδείξεις και θεωρίες (μτφρ. Γιώργος Λαμπράκος, εκδ. Στερέωμα) της νομπελίστας ποιήτριας Λουίζ Γκλικ· Η Τέχνη της φυγής (μτφρ. Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Δώμα) του θαυμάσιου Σέρχιο Πιτόλ· Κάποιοι μήνες της ζωής μου (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία) του φοβερού και τρομερού Μισέλ Ουελμπέκ· Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Μεταίχμιο) της περιεκτικής μινιμαλίστριας Ανί Ερνό· Βουτιά σε παγωμένα νερά (εκδ. Πατάκη) που συνυπογράφουν η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Χάρης Βλαβιανός, καθώς και, όπως προανέφερα, το Wrong Norma της Ανν Κάρσον, που θα τα συζητήσω στα δύο επόμενα τεύχη της Book Press, μαζί με το εκπληκτικό επίτευγμα Alphabetical Diaries (εκδ. Fitzcarraldo) της Σίλα Χέτι (Sheila Heti, 1976).

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Τελευταίο του βιβλίο, η ποιητική σύνθεση «Ωδή Κυψέλης» (εκδ. Ιωλκός).


Αποσπάσματα

Θάνος Σταθόπουλος, Η διασκευή του εαυτού μου στις 06:30 (εκδ. Ίκαρος)

Γυρίζω μ᾽ ένα ρολόγι πεταλούδα […] οι λέξεις μαζεύονται σαν νύμφες· οι λογικές προτάσεις διατυπώνονται απ᾽ το τίποτα, οι διατυπώσεις δεν ήταν ποτέ πιο ακριβείς: η διαύγεια σου στρώνει το κρεβάτι· η λίμπιντο απογειώνεται […] Τα θραύσματα είναι ολόκληρα […] Αστρόσκονη στο Σύνταγμα ιδίοις αναλώμασι […] Δημιουργία νέων αναμνήσεων […] Είμαι ένα κουτί γεγονότων από τη ζωή ώς την τέχνη.

Δημήτρης Αγγελής, Σκίτσα δρόμων κι έναστρης νύχτας (εκδ. Πόλις)
Όλο το βράδυ έβλεπα τον ουρανό ν᾽ αναβοσβήνει, σαν η μικρή Χριστίνα να έπαιζε με τους διακόπτες του. Όμως δεν έβρεξε […] Ποίημα είναι το άσπρο στήθος στο γάλα της. Το πόμολο που άγγιξε με τις φτέρνες της γιατί πετούσε. Το ψηλό δέντρο που ξεχώριζε μέσα απ᾽ το φόρεμά της γιατί ήταν ένα σπουργίτι και γύρευε ένα δάσος […] Το βράδυ που βγήκα να τρέξω παραλίγο να καταπιώ μια βελούδινη νυχτοπεταλούδα. Θυμήθηκα πως οι Pink Floyd είναι η μητρική μου γλώσσα.

 politeia deite to vivlio 250X102 ARISTERA

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με ποίηση, Αξελό, Μπάροουζ και Μαρξ, στη Μυσταγωγία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: 8 βιβλία στη «στραφταλιστή αιθρία του Απριλίου»

Με ποίηση, Αξελό, Μπάροουζ και Μαρξ, στη Μυσταγωγία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: 8 βιβλία στη «στραφταλιστή αιθρία του Απριλίου»

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα επιλέγει οκτώ βιβλία που μπορεί θεματικά να ποικίλουν, ωστόσο η λαμπρότητα της Άνοιξης τα κάνει απαραίτητα προς τέρψη και ανάγνωση. Kεντρική εικ...

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [ΙΙ] – Τα μυστήρια του χρήματος, του εμπορεύματος και των... βιντεοπαιχνιδιών

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [ΙΙ] – Τα μυστήρια του χρήματος, του εμπορεύματος και των... βιντεοπαιχνιδιών

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο δεύτερο μέρος βιβλίων του ή για τον Καρλ Μαρξ, ο Σάκος του περιλαμβάνει το περιεκτικό πόνημα «Το Κεφάλαιο. Κριτική της πολιτικής οικονομίας...

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [Ι] – από τον Μαρξ, με τον Μαρξ, για τον Μαρξ

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [Ι] – από τον Μαρξ, με τον Μαρξ, για τον Μαρξ

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο πρώτο μέρος, ο Σάκος του περιλαμβάνει το εμβληματικό κείμενο του Καρλ Μαρξ [Karl Marx] «Η 18η Μπυρμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» (μτφρ. Γιά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

Στο 48ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με την εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 25 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Αναβαθμισμένη, πλουσιότερη, υποσχόμενη και με πολλές εκπλήξεις θα είναι φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, η οποία επιστρέφει για τρίτη χρονιά στους Χαρουπόμυλους Λαντίτη, από τις 22 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Όπως δηλώνουν...

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ