marxinlondon

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο δεύτερο μέρος βιβλίων του ή για τον Καρλ Μαρξ, ο Σάκος του περιλαμβάνει το περιεκτικό πόνημα «Το Κεφάλαιο. Κριτική της πολιτικής οικονομίας του Καρλ Μαρξ. Μια σύνοψη» του Θανάση Γκιούρα (εκδ. Εστία) και το σκαμπρόζικο βιβλίο του Τζέιμι Γούντκοκ [Jamie Woodcock] «Ο Μάρξ στο ουφάδικο. Κονσόλες, Χειριστήρια και Ταξική Πάλη»  (μτφρ. Πάρις Λαυτσής, Αλέξανδρος Μινωτάκης, Πάνος Πετρόπουλος, εκδ. Τόπος). Kεντρική εικόνα: από την παράσταση της Scottish Opera «Marx in London». 

Γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Τύχη αγαθή, μα και συμπτώσεις και συγκυρίες (και σαματάδες ακόμα), θέλησαν κάποιοι της γενιάς μου να μην (επαναλαμβάνω: να μην) περάσουν στην ανάγνωση κειμένων του Καρλ Μαρξ μέσα από τεθλασμένες ατραπούς αλλά κατευθείαν μέσα από τα όσα στοχάστηκε και έγραψε ο ίδιος.

Οφείλουμε πάμπολλα στο καταγώγιο της καταγωγής μας – πάει να πει στη λεγόμενη αναρχοσιτουασιονιστική (όπως τότε λεγόταν η καταστασιακή) τάση, όχι και τόσο μειοψηφική όσο πιστεύουν πολλοί, που συγκροτήθηκε μες στη δικτατορία και έλαμψε στα πρώτα σκιρτήματα της Μεταπολίτευσης. Στη φλεγόμενη νιότη μας, διαβάζαμε περιπαθώς, μερόνυχτα στη σειρά, με μια φεγγερή εξάντληση είναι η αλήθεια, τα Χειρόγραφα του 1844, μεταφρασμένα από τον αείμνηστο μέντορα και φίλο Νικόλα Μπαλή για τις εκδόσεις Διεθνής Βιβλιοθήκη.

Ενίοτε καταφεύγαμε και στις θρυλικές (και θλιβερές, με το συμπάθειο) εκδόσεις Αναγνωστίδη, πονοκεφαλιάζοντας λόγω των ξύλινων μεταφράσεων. Κύλησαν τα χρόνια, κύλησαν οι δεκαετίες. Τώρα, έχουμε την ευλογία, να στοιβάζουμε στο Σάκο Εκστρατείας του Επίμονου Αναγνώστη άριστες μεταφράσεις των μαρξικών έργων και λίαν ενδιαφέροντα πονήματα που αντλούν από αυτά την έμπνευσή τους. Και είμαστε ευγνώμονες προς σοβαρούς μελετητές και μεταφραστές όπως, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Σταμάτης, ο Γιώργος Φαράκλας, ο Στάθης Ψύλλος, και ο (ως φαίνεται) χαλκέντερος Θανάσης Γκιούρας.

Το Κεφάλαιο. Κριτική της πολιτικής οικονομίας του Καρλ Μαρξ. Μια σύνοψη (εκδ. Εστία)

Εκτός από τις καθ᾽ όλα αξιέπαινες μεταφραστικές του εργασίες (Το Κεφάλαιο. Τόμος Πρώτος, Χειρόγραφο 1865. Χειρόγραφο Ι για τον 2ο τόμο του Κεφαλαίου, Κείμενα από τη δεκαετία του 1840, και Κείμενα από τη δεκαετία του 1850, όλα στις εκδόσεις ΚΨΜ), ο Θανάσης Γκιούρας υπογράφει το περιεκτικό πόνημα Το Κεφάλαιο. Κριτική της πολιτικής οικονομίας του Καρλ Μαρξ. Μια σύνοψη (εκδ. Εστία). Με στιβαρή εκδίπλωση υψίστης ακριβείας επιχειρημάτων, παρακολουθούμε εδώ την διάταξη της κριτικής σκέψης του Μαρξ στην προσπάθειά του να διαυγάσει τα μυστικά και μυστήρια του εμπορεύματος, του χρήματος, της εκμετάλλευσης της εργασίας, της διαδικασίας παραγωγής, της υπεραξίας, της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης.

estia giouras to kefalaio tou marx

Ο Γκιούρας, ορθώς, παραθέτει εκτενώς τον Μαρξ, σχολιάζοντας με τρόπο ώστε (απλώς;) να συνοψίσει ένα αχανές και πολυδαίδαλο έργο που αντλεί από τη διαλεκτική του Εγέλου, από συγγράμματα πολιτικής οικονομίας, από τον Μπαλζάκ και τον Σαίξπηρ και τους Έλληνες κλασικούς, ενώ δεν διστάζει να ενδίδει σε παράφορα ξεσπάσματα, εν μέσω της προσήλωσής του σε έναν αδυσώπητο ρεαλισμό, προκειμένου να φανερώσει τι κρύβεται πίσω από έννοιες και πράγματα που παρουσιάζονται ως σταθερά και αιώνια, ενώ τελούν εν κινήσει και μεταβάλλονται μέσα στο χρόνο από τα δρώντα υποκείμενα και τις κοινωνικές συγκρούσεις.

Το Κεφάλαιο, θα επιμείνει ο Γκιούρας, και θα συνταχθούμε με τη θέση του, «δεν είναι μια τεχνική ανάλυση διαποτισμένη με “προφητικές” ρήσεις […] ούτε είναι απλώς μια οικονομική πραγματεία.

Το Κεφάλαιο, θα επιμείνει ο Γκιούρας, και θα συνταχθούμε με τη θέση του, «δεν είναι μια τεχνική ανάλυση διαποτισμένη με “προφητικές” ρήσεις […] ούτε είναι απλώς μια οικονομική πραγματεία· είναι πολύ περισσότερο μια κριτική θεωρία της ελευθερίας, με την έννοια ότι καταδεικνύει υπό ποίους όρους και με ποιες μορφές αρθρώνεται το αίτημα της ελευθερίας ως ελεύθερης κοινωνίας στη νεωτερικότητα, όπως και τους διόλου μεταφυσικούς ή ανθρωπολογικούς, αλλά ρητά ιστορικούς εκμεταλλευτικούς, ταξικούς μηχανισμούς ανάσχεσης και ακύρωσης της ελευθερίας».

karl marx painting

Ο Μάρξ στο ουφάδικο. Κονσόλες, Χειριστήρια και Ταξική Πάλη (μτφρ. Πάρις Λαυτσής, Αλέξανδρος Μινωτάκης, Πάνος Πετρόπουλος, εκδ. Τόπος)

Ο σκαμπρόζικος τίτλος ήταν το δέλεαρ. Έσπευσα, λοιπόν, να προμηθευτώ το βιβλίο του Τζέιμι Γούντκοκ (Jamie Woodcock) Ο Μάρξ στο ουφάδικο. Κονσόλες, Χειριστήρια και Ταξική Πάλη (μτφρ. Πάρις Λαυτσής, Αλέξανδρος Μινωτάκης, Πάνος Πετρόπουλος, εκδ. Τόπος), μολονότι δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τα βιντεοπαιχνίδια.

Η άγνοιά μου δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την απρόσκοπτη ανάγνωση του τόσο ενδιαφέροντος αυτού πονήματος που πανέξυπνα μετέρχεται μαρξικών τρόπων προκειμένου να ιστορήσει το παρελθόν και την έως σήμερα εξέλιξη των βιντεοπαιχνιδιών, την θελκτικότητά τους, την παραγωγή τους, το πολιτικό τους στίγμα, την πολιτισμική σημασίας τους, τις εργασιακές καταστάσεις και σχέσεις πίσω από όλα αυτά.

topos woodcock o marx sto oufadiko

Οι πληροφορίες που προσκομίζει ο Γούντκοκ (δεδηλωμένος μαρξιστής, ακαδημαϊκός, και παθιασμένος gamer, παίκτης βιντεοπαιχνιδιών) είναι αρίφνητες, καλά τεκμηριωμένες, και αποτελούν αλλεπάλληλα εφαλτήρια κριτικών σκέψεων, θρυαλλίδες χειραφετητικών δράσεων.

Η ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών, μας ενημερώνει ο Γούντκοκ, είναι περίπλοκη και εμπλέκει πολλές και διαφορετικές πλευρές, καθώς έχει να κάνει με τους (αρχικά ρομαντικούς, εξεγερμένους) χάκερ και τον εταιρικό έλεγχο, τους ριζοσπάστες και στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, την ψυχαγωγία και την προπαγάνδα, τη ρήξη με την κυρίαρχη ιδεολογία και την ύπουλη, πανούργα επιβολή ακροδεξιών ιδεών, την έμπρακτη αμφισβήτηση της μισθωτής εργασίας και την ένταξη στο εκμεταλλευτικό σύστημα. Και βέβαια, με τον σφοδρό ανταγωνισμό εταιρικών κολοσσών των Ηνωμένών Πολιτειών και της Ιαπωνίας.

Ο Γούντκοκ έχει ερευνήσει, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μαρξ, με ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις, τις συνθήκες παραγωγής των βιντεοπαιχνιδιών και έχει αξιοποιήσει προσωπικές μαρτυρίες εργαζομένων στον τομέα.

Ο Γούντκοκ έχει ερευνήσει, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μαρξ, με ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις, τις συνθήκες παραγωγής των βιντεοπαιχνιδιών και έχει αξιοποιήσει προσωπικές μαρτυρίες εργαζομένων στον τομέα. Μαθαίνουμε νέους όρους, όπως: crunch (εντατικοποιημένη υπερωριακή εργασία για μεγάλες χρονικές περιόδους προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο ή να τηρηθεί μια προθεσμία) και playbour (συνδιασμός παιχνιδιού, play, και εργασίας, labour — παιγνιεργασία, θα το μετέφραζα πρόχειρα), που χαρακτηρίζουν τον τρόπο παραγωγής των βιντεοπαιχνιδιών.

Ένα (οξύμωρο) οργανωμένο αλαλούμ μοιάζει να επικρατεί στη βιομηχανία αυτή, ένα πάτσγουορκ από ειδικότητες και ιεραρχήσεις που, σε μεγάλα πρότζεκτ, είναι ζαλιστικό. Ο Γούντκοκ παραθέτει τον Jean-Francois Gagné, προγραμματιστή στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Assassin’s Greed (παρεμπιπτόντως, υπάρχει εκεί επεισόδιο όπου πρωταγωνιστεί ο Μαρξ!): «Από τον “κατώτατο υπάλληλο” μέχρι τον διευθυντή δημιουργικού, έχετε πολλά επίπεδα διαχείρισης, επικεφαλής, πρότζεκτ μάνατζερ, διευθυντές παραγωγής, κ.ά. Υπήρχαν επίσης μάνατζερ για το μανατζάρισμα των μάνατζερ, επειδή ήταν τόσοι πολλοί».

Το 32 σελίδων Επίμετρο των μεταφραστών περιέχει χρήσιμο ( και όχι τόσο γνωστό) υλικό για την κατάσταση στη χώρα μας.

Μαθαίνουμε πολλά για το πώς άρχισαν να οργανώνονται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών μέσα από σχήματα όπως η Ένωση Εργατών στην Τεχνολογία (Tech Workers Coalition) ή η συλλογικότητα Εργάτες Βιντεοπαιχνιδιών Ενωθείτε (Game Workers Unite) και να αγωνίζονται για την αποζημίωση υπερωριών, το «δικαίωμα αποσύνδεσης» (right to log-off) ή το δικαίωμα να μην απαντούν σε email μετά τις 6 μμ. Το 32 σελίδων Επίμετρο των μεταφραστών περιέχει χρήσιμο ( και όχι τόσο γνωστό) υλικό για την κατάσταση στη χώρα μας.

Όπως ο Γούνκτοκ, φρονώ ότι αντίθετα από το να είναι ανεπίκαιρο όπως πολλοί θα ήθελαν, το «Ακολούθα τον Μαρξ» (μια από τις οδηγίες προς τους παίκτες στο Assassin’s Greed) ίσως αποτελεί την cutting edge σε μιαν εποχή σύγχυσης, χάους, ανορθολογικών παραληρημάτων, και κατατεμαχισμού του κοινωνικού ιστού. Κι όταν αυτό γίνεται με αφορμή και έρεισμα το παιχνίδι, όταν ο holo ludens συμπράττει με τον homo criticus, ακόμα καλύτερα!


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Τελευταίο του βιβλίο, η ποιητική σύνθεση «Ωδή Κυψέλης» (εκδ. Ιωλκός).


Απόσπασμα από το Το Κεφάλαιο. Κριτική της πολιτικής οικονομίας του Καρλ Μαρξ. Μια σύνοψη:

Μέσα από τον τονισμό των ιδιαίτερα ζοφερών στιγμών της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η μαρξική κριτική καταδεικνύει την αντικειμενική δυνατότητα και αναγκαιότητα να ορίσει μια κοινωνία, μέσα από τα όργανά της, τη βασική ζωογόνο λειτουργία της. Η ρύθμιση της εργάσιμης ημέρας δεν είναι διόλου ένα απλό λογιστικό ζήτημα (αν και συχνά εμφανίζεται ως τέτοιο) αλλά αποτελεί την πρωταρχική βαθυδομική προκείμενη για την παραγωγή της ελευθερίας στη νεωτερική κοινωνία (σ. 84).

Απόσπασμα από το Ο Μάρξ στο ουφάδικο. Κονσόλες, Χειριστήρια και Ταξική Πάλη:

Συνεπώς, γιατί θα έπρεπε οι μαρξιστές να ενδιαφερθούν για τα βιντεοπαιχνίδια; Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι απλά ένα μέσο διαφυγής ή το όπιο του λαού αλλά ένα σύνθετο πολιτισμικό εμπόρευμα. Οι μαρξιστές θα έπρεπε να ενδιαφερθούν για τα βιντεοπαιχνίδια γιατί η παραγωγή, κυκλοφορία και κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των εσώτερων διαδικασιών του σύγχρονου καπιταλισμού (σ. 275).

 politeia deite to vivlio 250X102 ARISTERA

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Σταθόπουλος και Δημήτρης Αγγελής: μέσα στο εργαστήρι του δημιουργού

Θάνος Σταθόπουλος και Δημήτρης Αγγελής: μέσα στο εργαστήρι του δημιουργού

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα επιλέγει δύο βιβλία που μας επιτρέπουν να εισδύσουμε στο εργαστήρι του συγγραφέα. Πρόκειται για τα βιβλία των Θάνου Σταθόπουλου «Η διασκευή του ...

Με ποίηση, Αξελό, Μπάροουζ και Μαρξ, στη Μυσταγωγία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: 8 βιβλία στη «στραφταλιστή αιθρία του Απριλίου»

Με ποίηση, Αξελό, Μπάροουζ και Μαρξ, στη Μυσταγωγία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: 8 βιβλία στη «στραφταλιστή αιθρία του Απριλίου»

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα επιλέγει οκτώ βιβλία που μπορεί θεματικά να ποικίλουν, ωστόσο η λαμπρότητα της Άνοιξης τα κάνει απαραίτητα προς τέρψη και ανάγνωση. Kεντρική εικ...

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [Ι] – από τον Μαρξ, με τον Μαρξ, για τον Μαρξ

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [Ι] – από τον Μαρξ, με τον Μαρξ, για τον Μαρξ

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο πρώτο μέρος, ο Σάκος του περιλαμβάνει το εμβληματικό κείμενο του Καρλ Μαρξ [Karl Marx] «Η 18η Μπυρμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» (μτφρ. Γιά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 47ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τη συγγραφέα και αρθογράφο Βίβιαν Στεργίου. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Η Ερνό, ο Ουελμπέκ και οι πρόσφατες Γαλλικές εκλογές

Η Ερνό, ο Ουελμπέκ και οι πρόσφατες Γαλλικές εκλογές

Ανάμεσα στο έργο και στις πολιτικές αντιλήψεις συχνά... «η σκιά πέφτει». Η Ανί Ερνό και ο Μισέλ Ουελμπέκ, το έργο τους, οι αντιφάσεις τους και οι πρόσφατες Γαλλικές εκλογές.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

«Η άλλη κόρη»

...
To 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To 7o Θερινό Βιβλιοστάσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Κεντρική εικόνα από το περσινό επιτυχημένο 6ο Θερινό Βιβλιοστάσιο στον Κήπο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Επιμέλεια: Book Press

To 7o Θερινό Βι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

12 ελληνικά + 12 μεταφρασμένα μυθιστορήματα, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ, είναι η αναγνωστική μας πρόταση για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο που ακολουθεί με τις επιλογές της Χίλντας...

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα από την ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024: καλά βιβλία λογοτεχνίας που μας ανοίγουν ορίζοντες και μας κρατούν συντροφιά στις ημέρες των διακοπών του καλοκαιριού, αλλά και πριν και μετά από αυτές.

Επιλογή–κείμενα...

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Πέντε νέα βιβλία αρχιτεκτονικής για την Αθήνα, για τις εθνικές υποδομές αλλά και για τη συμβολή των Ελλήνων στην αρχιτεκτονική της Σμύρνης. Επίσης, δυο ιδιαίτερα βιβλία, ένα κείμενο του Le Corbusier απευθυνόμενο σε φοιτητές του, και μια μελέτη για το πώς είναι να ζεις σε έναν χώρο έκτακτης ανάγκης.

Γράφει η ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ