distopies iii

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο τρίτο και τελευταίο μέρος, ο σάκος του περιλαμβάνει το μυθιστόρημα της Άννας Καβάν [Anna Kavan] «Πάγος» (μτφρ. Λευτέρης Καλοσπύρος, εκδ. Gutenberg) και τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Κουρμουλή «Άπνοια» (εκδ. Κείμενα). Κεντρική εικόνα © Manh LE / Unsplash

Γράφει ο Γιώργος–Ίκαρος Μπαμπασάκης

Οι αφηγηματικές δυστοπίες, ξέρουμε, προειδοποιούν. Αντλούν από τάσεις και ροπές του παρόντος, συλλογίζονται ένα μέλλον στο οποίο επικρατούν τα πιο δυσοίωνα στοιχεία. Κατά μία έννοια, οξύνουν την εγρήγορσή μας, τσιγκλάνε την αδράνειά μας, μας βγάζουν από την παθητικότητά μας. Οι πιο ενδιαφέρουσες, κατ᾽ εμέ, δυστοπικές αφηγήσεις είναι όσες τοποθετούνται σε ένα πολύ κοντινό μέλλον. Τέτοιες είναι οι δύο που παρουσιάζω σήμερα. Και στις δύο διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κι έτσι ολοκληρώνεται ένα τρίπτυχο αφιέρωμα στις δυστοπίες, ενώ ο Σάκος Εκστρατείας του Επίμονου Αναγνώστη αρχίζει να γεμίζει με πονήματα του Καρλ Μαρξ και κάποιων μελετητών του θυελλώδους ανατρεπτικού έργου του!

Η Άννα Καβάν (Anna Kavan, 10 Απριλίου 1901 – 5 Δεκεμβρίου 1968) είναι ένα από τα πιο καλοκρυμμένα μυστικά της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας· μάλλον ήταν, μιας και ήδη το έργο της ανακαλύπτεται και εκδίδεται. Και εγκωμιάζεται εκ νέου — δεν είναι τυχαίο ότι δημιουργοί όπως η Ντόρις Λέσινγκ και ο Τζ. Γκ. Μπάλαρντ, η Αναΐς Νιν και o Μπράιαν Άλντις (ο οποίος μάλιστα την είχε χαρακτηρίσει «αδελφή του Κάφκα»), αλλά και, πιο προσφατα, ο Τζόναθαν Λέθεμ, εξήραν την ιδιότυπη γραφή της και την πρωτοτυπία της σκέψης της.

«Η καταστροφή του έξω κόσμου ήταν μεταδοτική κι είχε μολύνει τα πάντα, ανάμεσά τους και τη σχέση τους, όπως επίσης και την εικόνα του δωματίου», διαβάζουμε στις εναρκτήριες σελίδες του μυθιστορήματος Πάγος (μτφρ. Λευτέρης Καλοσπύρος, εκδ. Gutenberg). Πράγματι, στην δυστοπική αφήγηση της Καβάν το έξω εισδύσει στο μέσα, οι συνθήκες επηρεάζουν τα πάντα, αλλοιώνεται ό,τι υφίσταται, οι αισθήσεις χάνουν την εγκυρότητά τους. Ο Κάφκα έχει γίνει ένα ψυχεδελικό ον, τύπου Σιντ Μπάρετ, και παίζει φλιπεράκι στη Διαζώνη του Μπάροουζ.

Ο πάγος κατακλύζει τα πάντα, ο πλανήτης μετατρέπεται σε μια εφιαλτική αρκτική φυλακή, ιλιγγιωδώς αλλάζει το κλίμα, ενδεχομένως ύστερα από την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας, η σύγχυση είναι γενικευμένη...

Ο πάγος κατακλύζει τα πάντα, ο πλανήτης μετατρέπεται σε μια εφιαλτική αρκτική φυλακή, ιλιγγιωδώς αλλάζει το κλίμα, ενδεχομένως ύστερα από την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας, η σύγχυση είναι γενικευμένη, τα καύσιμα σπανίζουν, το ρεύμα διακόπτεται διαρκώς, οι συγκοινωνίες έχουν καταρρεύσει, το Υπουργείο Πολέμου δεσπόζει, οι άνθρωποι είναι αβέβαιοι, ο γενικός κανόνας είναι «η επιλογή της άγνοιας» (σ. 188).

Μες στην επέλαση του πάγου, εκτυλίσσονται σκηνές που θαρρείς προοικονομούν τις φρικαλέες, καίτοι κωμικοτραγικές, φαντασίες και σκηνές χάους στα μυθιστορήματα του Λάσλο Κρασναχορκάι, ιδίως στη Μελαγχολία της αντίστασης (μτφρ. Ιωάννα Αβραμίδου, εκδ. Πόλις). Ο όλεθρος είναι η μοναδική βεβαιότητα. «Πλησίαζαν οι παγετώνες. Στη θέση του κόσμου μου, σύντομα θα υπήρχαν μονάχα πάγος, χιόνι, ακινησία, θάνατος· δεν θα υπήρχαν πια βία, πόλεμος, θύματα· δεν θα υπήρχε τίποτα άλλο πέρα από παγωμένη σιωπή, απουσία ζωής» (σ. 226).

gutenberg karavan pagos

Κι ωστόσο, όπως συμβαίνει σε πολλές δυστοπίες, μέσα στο ζόφο στραφταλίζει ο έρωτας, έστω κι αν είναι απεγνωσμένος, στρεβλός, διασαλευμένος, διεστραμμένος. Ο ανώνυμος αφηγητής είναι ιδεοληπτικά, ενίοτε σαδιστικά, δοσμένος στο επίσης ανώνυμο «κορίτσι», και η Άννα Καβάν αδράχνει την ευκαιρία (που, άλλωστε, η ίδια δημιούργησε) να μας τρατάρει φράσεις αλλόκοτης, εκτυφλωτικής, πότε διαυγέστατης και πότε παραλογισμένης ομορφιάς. «Ήμασταν σαν δύο μισά του ίδιου όντος, σε μια παράξενη συμβίωση», διαβάζουμε στη σ. 157, κι ο νους μας πάει τρέχοντας στον απόλυτο ορισμό του έρωτος που δίνει ο e. e. cummings (one's not half two. It's two are halves of one / το ένα δεν είναι το μισό του δύο, αλλά τα δύο μισά του ένα). Και: «Η ωχρή λάμψη του προσώπου της με παρέσυρε στις σκιές, τα μαλλιά της ένα σύννεφο από φως· όταν όμως την πλησίασα, γύρισε κι απομακρύνθηκε, και το ασήμι στους ώμους της μετακινήθηκε ξαφνικά, ένας καταρράκτης που έλαμπε στο φεγγαρόφωτο» (σ. 229).

Με θέλγει η σκέψη ότι ο Πάγος εκδόθηκε το 1967, την ίδια χρονιά με την Κοινωνία του Θεάματος του Γκι Ντεμπόρ (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Μεταίχμιο), όπου ιχνηλατούμε το ίδιο παιχνίδι ανάμεσα στη δυστοπία και την υπέρβασή της, μια παρόμοια διαλεκτική ζόφου/λάμψης. Στον Πάγο εντοπίζω φράσεις και ιδέες που θα έλεγα ότι συνομιλούν με εκείνες του Ντεμπόρ, όπως αυτή: «Το παρελθόν είχε εξαφανιστεί και στη θέση του δεν είχε μείνει τίποτα· το μέλλον ήταν το αδιανόητο τίποτα της εκμηδένισης. Ό,τι είχε απομείνει ήταν εκείνο το αδιάκοπα συρρικνούμενο θραύσμα του χρὀνου που ονομάζεται “τώρα”» (σ. 243).

Η μετάφραση που υπογράφει ο συγγραφέας Λευτέρης Καλοσπύρος είναι υποδειγματική, όπως άλλωστε και η όλη έκδοση που φρόντισαν η Ζωή Μπέλλα και ο Γιάννης Μαμάης με το λαμπρό επιτελείο τους.

kavan kourmoulis

Στην Καβάν, ο πάγος απειλεί τα πάντα. Με την Άπνοια (εκδ. Κείμενα) ο Νίκος Κουρμουλής (Πειραιάς, 1972) μας μεταφέρει στον κόσμο της Κλεψύδρας, μιας μεγαπόλης που θυμίζει την Alphaville (1965) του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, και που οι κατατεμαχισμένες πραγματικότητές της γεννούν κατακερματισμένες προσωπικότητες.

Η Κλεψύδρα διέρχεται μιαν εποχή άπνοιας, στην οποία οι αναμνήσεις χαροπαλεύουν, η εξορία σε παίρνει, παύεις να θυμάσαι, ντύνεσαι γυμνός, χακάρεις την πραγματικότητα, αγοράζεις την αθανασία, μαθαίνεις από πού είσαι. Η Κλεψύδρα είναι «μια συμπυκνωμένη ροή μοτίβων», όπου «πυρακτωμένοι δίαυλοι σκορπούν πολυάριθμους ενεστώτες στην καθημερινή επανάληψη» (σ. 67). Εδώ «οι εκκρεμότητες της ζωής γνέφουν με το κωλοδάχτυλο» (σ. 159), «τα περιφερόμενα ζόμπι πυκνώνουν» (σ. 211), και «οι πολύχρωμες πινακίδες νέον στα πολυκαταστήματα ανοιγοκλείνουν τα γκλίτερ βλέφαρά τους εκπέμποντας SOS» (σ. 213).

keimena Kourmoulis apnoia

Οι άνθρωποι εδώ χάνονται μες στα γιγάντια σκάφανδρα ενός επιβελβημένου σολιψισμού ενώ, σε κάθε παρτίδα σκάκι, σαχ και ματ κάνει η φαυλότητα, καθώς «η κατανάλωση του επουσιώδους έχει τον πρώτο λόγο» και «αναθυμιάσεις τρικυμισμένων φόβων γυρίζουν σβούρα τους λεπτοδείκτες μιας διάχυτης δυσπιστίας» (σ. 98).

Τη γραφή του Κουρμουλή διέπει μια στακάτη ρυθμικότητα, ένας εμπρηστικός φωτορεαλισμός διανθισμένος με ποιητικές εκλάμψεις, ένα μεθυστικό και εθιστικό κοκτέιλ από Τζέιμς Έλροϊ, Φίλιπ Κ. Ντικ, και Ουΐλιαμ Μπάροουζ. Ξεκάθαρα μουσικό και εικαστικό ύφος, με ένα σάουντρακ που περιλαμβάνει Τζόνι Κας και Λέοναρντ Κοέν, το “Superstar’’ των Carpenters και το “Little Green Bag’’ του Τζορτζ Μπέικερ, το “It’s over’’ του Ρόι Όρμπινσον και το “Stairway to Heaven’’ των Led Zeppelin, Γκιέργκι Λίγκετι και Αλεξάντρ Σκριάμπιν, Joy Division και Sonic Youth, ενώ δεν λείπουν αναφορές στην κλασική σεκάνς του Zabriskie Point (1970), στον Γκούσταφ Κλιμτ, στον Φερνάντο Πεσόα, στον Τζόρτζιο Αγκάμπεν, στη Σίσι Σπέισεκ, στον Σέρτζιο Λεόνε, στον Σάμιουελ Μπέκετ, και στον Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Προτιμώ να εκλαμβάνω την Άπνοια ως σπονδυλωτό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τη χοάνη της Κλεψύδρας και τις σπασμωδικές ψυχές που περιπλανιούνται με «ληγμένα ουρλιαχτά» (σ. 76) και «φωνή τσιχλόφουσκα» (σ. 186) μες στο ξεχαρβαλωμένο μεταβιομηχανικό τοπίο της, παρά ως συλλογή διηγημάτων. Και ας πω ότι χαίρομαι όταν, και εδώ, όπως και στον Πάγο της Καβάν, εντοπίζω συνάφειες με τον στοχασμό του Ντεμπόρ. «Μέσα στον πραγματικά αντεστραμμένο κόσμο, το αληθές είναι μια στιγμή του ψευδούς», διαβάζουμε στην Κοινωνία του Θεάματος (σ. 18). «Το ψευδές μεταμορφωνόταν σε απολύτως αληθινό, γιατί ήταν ίσως η άλλη όψη του νομίσματος», διαβάζουμε στην Άπνοια (σ. 154).


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Τελευταίο του βιβλίο, η ποιητική σύνθεση «Ωδή Κυψέλης» (εκδ. Ιωλκός).

Απόσπασμα από τον Πάγο: «Όπως ήταν αναμενόμενο, ελλείψει αληθινών ειδήσεων, κυκλοφορούσαν διαρκώς ανυπόστατες φήμες. Ακουγόταν ότι είχαν ξεσπάσει επιδημίες τεραστίων διαστάσεων και φοβεροί λιμοί σε απομακρυσμένες περιοχές, κι ότι είχαν παρουσιαστεί τρομακτικές αποκλίσεις από τα γνωστά γενετικά πρότυπα. Πότε πότε γίνονταν αναφορές για θερμοπυρηνικά όπλα, που υποτίθεται πως είχαν καταστραφεί παλιότερα και τα οποία κατέληγαν να βρίσκονται στην κατοχή της μιας ή της άλλης δύναμης». (σ. 162)

Απόσπασμα από την Άπνοια: «Γιατί η Κλεψύδρα παρελθόν δεν έχει. Μόνο ένα διαρκές αποπνιχτικό παρόν. Οι περισσότεροι εδώ ρίχνουν τη ζωή τους στο ζάρι, χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Ό,τι πιάσουν καλό θα είναι. Η Κλεψύδρα έχει γεμίσει ασφυκτικά κάθε τεταρτημόριο της επιφάνειάς της. Εκρήξεις ακούγονται σε κάθε υπόκωφη ταλάντωση των σωμάτων. Πλήθη συρρέουν. Από πού ήρθαν όλοι αυτοί; Προφανώς τους τράβηξαν οι εκπτώσεις στο παζάρι της ζωής. Νομίζουν». (σ. 68)

           politeia deite to vivlio 250X102 ARISTERA

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από το Βιετνάμ στο Καμερούν – δύο χώρες, τρεις συγγραφείς, τέσσερα μυθιστορήματα ξύνουν πληγές πολέμου και αποικιοκρατίας

Από το Βιετνάμ στο Καμερούν – δύο χώρες, τρεις συγγραφείς, τέσσερα μυθιστορήματα ξύνουν πληγές πολέμου και αποικιοκρατίας

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον «Σάκο Εκστρατείας» του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, τα μυθιστορήματα της Κιμ Τούι, «ρου» και «εμ» (εκδ. Άγρα), του Ερίκ Βυϊγιάρ, «Μια αξιοπρεπής έξοδος» (εκδ. Πόλις) και του Τομά...

Βρετανός πράκτορας και Αμερικανός κατάσκοπος – Σόμερσετ Μομ & Όλεν Στάινχαουερ σε παράλληλη ανάγνωση

Βρετανός πράκτορας και Αμερικανός κατάσκοπος – Σόμερσετ Μομ & Όλεν Στάινχαουερ σε παράλληλη ανάγνωση

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον «Σάκο Εκστρατείας» του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, τα μυθιστορήματα «Άσεντεν ή ο Βρετανός πράκτορας» (μτφρ. Μαρία Λαϊνά & Μάνια Μεζίτη, εκδ. Πατάκη) του Σόμερσετ Μομ [Somerset Ma...

«Grand Hotel Europa» vs «Τα δέντρα»: Η τέχνη των διαλόγων, κάποιες ατεχνίες, κι ορισμένες σκέψεις για πώς να... μην γράφουμε

«Grand Hotel Europa» vs «Τα δέντρα»: Η τέχνη των διαλόγων, κάποιες ατεχνίες, κι ορισμένες σκέψεις για πώς να... μην γράφουμε

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον «Σάκο Εκστρατείας» του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, μια παράλληλη ανάγνωση των μυθιστορημάτων «Grand Hotel Europa» (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, εκδ. Ίκαρος) του Ίλια Λέοναρντ Πφέιφερ [Ilja Leona...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα (διήγημα)

Σαν σήμερα (διήγημα)

«Ξεκούμπωσες το μεσαίο κουμπί του πουκαμίσου σου και πέρασες το χέρι σου κάτω από την μπανέλα του σουτιέν. Αναζήτησες τα δύο εξογκώματα στο στέρνο και στη μασχάλη σου, λες και θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί από μόνα τους, και στη συνέχεια άνοιξες την κάμερα του κινητού και κοίταξες το είδωλό σου στην οθόνη». ...

Τι θα δούμε τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τι θα δούμε τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με το βαρύ πυροβολικό των ονομάτων του Λεωνίδα Καβάκου, του Ενρίκο Πάτσε, του Γιόνας Κάουφμαν, του αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του, καθώς και των πετυχημένων Piano Days υποδέχεται τους τρεις πρώτους μήνες του 2025, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην κεντρική εικόνα, ο Λεωνίδα...

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου βασισμένου σε διηγήματα των Καραγάτση και Σαμαράκη

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου βασισμένου σε διηγήματα των Καραγάτση και Σαμαράκη

Η Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.) προκηρύσσει για την παρούσα σχολική χρονιά 2024 – 2025 τον 3ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίου εκ Διασκευής Ελληνικού Διηγήματος.

Επιμέλεια: Book Press

Η Λέσχης Τέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντρζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογραφία να κατέχει όπως κάθε χρόνο τη μερίδα του λέοντος.

Γράφουν οι Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος*

...
Ιστορία, κοινωνία, πρόσωπα: 65 βιβλία του 2024 που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας

Ιστορία, κοινωνία, πρόσωπα: 65 βιβλία του 2024 που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας

Εξήντα πέντε δοκίμια αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας, κοινωνιολογίας, φιλοσοφίας, πολιτισμικών σπουδών, γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων, αλλά και βιογραφίες και απομνημονεύματα, επιλεγμένα από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του 2024.

Γράφει ο Γιώργος ...

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

Τα «ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms) έχουν πλέον διακριτή παρουσία στην ελληνική εκδοτική παραγωγή και πολύ εντονότερη στην παγκόσμια. Τι τα διακρίνει, πού απευθύνονται και για τι μιλάει ένα επιτυχημένο rom-com; Επιλέξαμε 15 ρομαντικά μυθιστορήματα που ξεχώρισαν το 2024.

Γράφει η Φανή Χατζή ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Νοεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 30 βιβλία που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν (δοκίμια, μελέτες, έρευνες)

Μια επιλογή από δοκίμια, μελέτες και έρευνες, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα και ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και τη θεματική πρωτοτυπ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ