
Δώδεκα καλά αστυνομικά μυθιστορήματα, μεταφρασμένα και ελληνικά, που ξεχωρίσαμε από τις πρόσφατες εκδόσεις.
Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου
Στα δώδεκα αστυνομικά μυθιστορήματα που ξεχωρίζουν από τις πρόσφατες κυκλοφορίες διαβάζουμε ιστορίες τριών Ελλήνων και εννέα ξένων συγγραφέων. Από το κέντρο της Αθήνας ώς το Τόκιο, από τις ΗΠΑ ώς το Μεξικό, το μυστήριο εξαπλώνεται.
Το παιχνίδι των ψεμάτων (μτφρ. Μαρία-Νεφέλη Ταμία, εκδ. Μεταίχμιο) της Κλερ Μάκιντος
Το δεύτερο βιβλίο της Μάκιντος με ηρωίδα την ντετέκτιβ αστυφύλακα Φιόν Μόργκαν, που διαβάζεται και ανεξάρτητα από το πρώτο (Το τελευταίο πάρτι), χρησιμοποιεί το εύρημα του κλειστού κύκλου υπόπτων για τη δολοφονία ενός εξ αυτών.
Εδώ οι επτά ύποπτοι είναι οι παίκτες ενός ριάλιτι που διεξάγεται στα βουνά της Ουαλίας, και το παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν λέγεται Έκθεση. Δυστυχώς γι’ αυτούς, η εν λόγω Έκθεση δεν αφορά τα στοιχεία της φύσης, αλλά την αποκάλυψη των πιο φριχτών και πολύτιμων μυστικών καθενός εκ των συμμετεχόντων. Τα οποία μυστικά θα αποκαλυφθούν στον αέρα, σε απευθείας μετάδοση, καθώς την εκπομπή παρακολουθεί όλη η χώρα. Η Φιόν καλείται να διαλευκάνει την εξαφάνιση εκ των συμμετεχόντων, αλλά σύντομα θα βρεθεί μπρος στον φόνο ενός τηλεοπτικού παραγωγού.
Βαδίζοντας στα βήματα της μεγάλης σχολής της Άγκαθα Κρίστι, η συγγραφέας χρησιμοποιεί όλα τα τεχνάσματα του whodunit, ενώ συγχρόνως μας γνωρίζει μια ομάδα ιδιοσυγκρασιακών αστυνομικών, Άγγλων και Ουαλών, κι ένα συμπαθέστατο σκύλο. Η επιτομή του ευχάριστου page-turner.
Τόκιο, η επιστροφή (μτφρ. Αλεξάνδρα Κονταξάκη, εκδ. Τόπος) του Ντέιβιντ Πις
Τρίτο και πιο συναρπαστικό μέρος της τριλογίας του Πις (έχουν προηγηθεί η Κατεχόμενη πόλη και το Τόκιο έτος μηδέν, από τις ίδιες εκδόσεις). Ο Πις εστιάζει στο υπό αμερικανική κατοχή Τόκιο, λίγο μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου, κι ενώ στα προηγούμενα μέρη της τριλογίας τα εγκλήματα εξιχνίαζαν Ιάπωνες αστυνομικοί, εδώ τη δολοφονία του Σιμογιάμα, προέδρου των Εθνικών Σιδηροδρόμων, αναλαμβάνει ο Αμερικανός αστυνομικός Χάρι Σουίνι.
Ωστόσο, το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη που αναλογούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές: από το Τόκιο του 1949 περνάμε στο 1964 και στις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και τέλος φτάνουμε στο 1988, τη χρονιά του θανάτου του αυτοκράτορα Χιροχίτο. Οι εκ πρώτης όψεως ασύνδετες χρονικές στιγμές έχουν ως κοινή συνισταμένη τη δολοφονία του Σιμογιάμα, και μόνο στο τρίτο και τελευταίο μέρος ο συγγραφέας με μαεστρία που θυμίζει τον Τζον Λε Καρέ, αποκαλύπτει τις πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της υπόθεσης.
Μια αληθινή κατάδυση του συγγραφέα στην «καρδιά του σκότους» της μεταπολεμικής Ιαπωνίας, όπως γράφει το εσώφυλλο του βιβλίου.
Ο μοιραίος διάπλους (μτφρ. Άρης Σφακιανάκης, εκδ. Ελληνικά γράμματα) του Τομ Χιντλ
Ένα υπερωκεάνειο σαλπάρει από το Σάουθάμπτον για τη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 1924, με 2000 επιβάτες. Όταν ένας ηλικιωμένος επιβάτης βρίσκεται νεκρός, ο καπετάνιος θα προτιμούσε να θεωρηθεί ο θάνατός του ως ατύχημα, αλλά ο Τζέιμς Τεμπλ, ένας πεισματάρης και αλαζονικός ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ έχει διαφορετική άποψη. Ένας πολύτιμος πίνακας ζωγραφικής που έχει κλαπεί περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς οι περισσότεροι επιβάτες είναι φιλότεχνοι και πηγαίνουν στη Νέα Υόρκη για μια μεγάλη εμπορική έκθεση ζωγραφικής. Τον ντετέκτιβ Τεμπλ βοηθάει ο αξιωματικός του πλοίου Μπιρτς, και το περίεργο αυτό ζευγάρι έχει τέσσερις μέρες μόνο για να ανακαλύψει τον δολοφόνο.
Ο Βρετανός Τομ Χιντλ ακολουθεί πιστά την κλασική βρετανική σχολή του αστυνομικού είδους, όπως την ανανέωσε με χάρη και σεβασμό ο Άντονι Χόροβιτς. Το μυστήριο του κλειδωμένου δωματίου γίνεται μυστήριο ενός υπερωκεανείου, το whodunit όμως είναι άψογο, με τις απαραίτητες ανατροπές και τις μικρές προσωπικές ιστορίες των ηρώων. Εξαιρετικό και το ντουέτο των ηρώων, του αξιωματικού και του ντετέκτιβ, πάνω στο κλασικό πρότυπο των αταίριαστων χαρακτήρων.
Πριν ξεσπάσει η καταιγίδα (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Πατάκη) της Κριστίνα Όλσον
Ένας μακρινός απόγονος του θεατρικού συγγραφέα Άουγκουστ Στρίνμπεργκ, με το ίδιο ονοματεπώνυμο, φτάνει σ’ ένα ερημικό χωριό στα δυτικά παράλια της Σουηδίας. Αποφασισμένος να αλλάξει ζωή, παρατάει μια επιτυχημένη σταδιοδρομία σαν χρηματιστής με σκοπό να ανοίξει ένα παλαιοπωλείο. Αγοράζει το παλιό γραφείο κηδειών του χωριού μαζί με τη νεκροφόρα, και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Ωστόσο, η άφιξη του συμπίπτει με την εξαφάνιση της δασκάλας Άγκνες. Η αστυνόμος Μαρία Μάρτινσσον μαζί με τον συνεργάτη της Ρέυ-Ρέυ οργανώνουν μια υποδειγματική έρευνα, στην οποία συμμετέχει όλη η κοινότητα.
Έτσι, ο Άουγκουστ βρίσκεται ανακατεμένος σε μια μυστηριώδη εξαφάνιση που δεν γίνεται να τον αφήσει αδιάφορο, καθώς ραγίζει μπρος στα μάτια του η δήθεν ιδανική εικόνα της ισότητας της σουηδικής κοινωνίας και προβάλει το τέρας της ενδοοικογενειακής βίας. Η συγγραφέας εγκαινιάζει μια νέα σειρά αστυνομικών περιπετειών με καινούργιο ήρωα, τον χλιαρό Άουγκουστ, που θα αποδειχτεί πιο ενδιαφέρον από τους Σκανδιναβούς σούπερ ήρωες.
Καλύτερα το αίμα (μτφρ. Χριστίνα Ριζοπούλου, εκδ. Bell) του Μάικλ Μπένετ
Η Χάνα Γουέστερμαν υπηρετεί στο τμήμα διερεύνησης εγκλημάτων του Όκλαντ, προσπαθώντας να αποκοπεί ψυχολογικά από τις ρίζες της. Η Χάνα είναι Μάορι, και όταν έρχεται αντιμέτωπη με μια τελετουργική δολοφονία που παραπέμπει σε ένα από τα αμέτρητα εγκλήματα των Άγγλων κατά των ιθαγενών της Νέας Ζηλανδίας, δεν θα καταφέρει να παραμείνει αδιάφορη. Άλλωστε, διαπιστώνει καθημερινά τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά που ισχύουν για τις δύο κοινότητες.
Στην προσπάθειά της να εξιχνιάσει τη δολοφονία, θα αναγκαστεί να γυρίσει στον 19ο αιώνα και σε μια δαγκεροτυπία που έχει απαθανατίσει τον απαγχονισμό ενός Μάορι αρχηγού. Και στο πλευρό της θα έχει την εξεγερμένη ράπερ Άντισον, την κόρη της που δεν την τρομάζει το παρελθόν.
Άλλη μια ασυνήθιστη αστυνομικίνα και μια ιστορία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Καλό σκυλί (μτφρ. Γιούλη Σταματίου, εκδ. Βακχικόν) της Μάμπεκ Καοσέκ
Δύο γυναίκες από τελείως διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο θα συνδεθούν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από ένα δυσοίωνο σχέδιο.
Το βιβλίο δεν είναι αστυνομικό υπό τη στενή έννοια του όρου και περιέχει πολλά στοιχεία από τον μεταφυσικό τρόμο που απαντάται στον κινηματογράφο της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι όμως το πρώτο αστυνομικό βιβλίο Φιλιππινέζας συγγραφέως που μεταφράζεται στα ελληνικά, αν δεν κάνω λάθος. Μια εισαγωγή σε μια τελείως διαφορετική κουλτούρα και σ’ ένα αξιακό σύμπαν πέρα από τα γνωστά μας ήθη.
Το (ψ)αίμα ανάμεσά μας (μτφρ. Κέλλη Κρητικού, εκδ. Κύφαντα) του Τζον Μαρς
Η Μάγκι και η Νίνα ζουν απομονωμένες σε μια μονοκατοικία στο Νορθάμπτον. Η Νίνα εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος, ενώ η Μάγκι, η μητέρα της, κατοικεί στη σοφίτα του σπιτιού, έγκλειστη, αλυσοδεμένη και ξεχασμένη απ’ όλους. Οι δύο γυναίκες δένονται από αρρωστημένες σχέσεις αγάπης και μίσους, που ωθούν την καθεμιά να κάνει δύσκολη τη ζωή της άλλης. Πότε ξεκίνησε αυτό; Πριν είκοσι πέντε χρόνια, όπως διαβάζουμε στις διαρκείς αναδρομές στο παρελθόν που κάνει άλλοτε η Μάγκι και άλλοτε η Νίνα. Οι λόγοι του αμοιβαίου μίσους αποκαλύπτονται σταδιακά, βασανιστικά αργά.
Όπως συμβαίνει πάντοτε στα ψυχολογικά θρίλερ, η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος. Στο έβδομο αυτό βιβλίο του, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το μοτίβο του οικογενειακού μίσους που γνωρίσαμε στο Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν, κυρίως από την κινηματογραφική μεταφορά του με τη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.
Η μόνιμη δική μου ένσταση προς το είδος είναι πώς χωράει τόσος μισογυνισμός σε βιβλία γραμμένα κυρίως για το γυναικείο αναγνωστικό κοινό. Ρητορική ερώτηση.
Ρημαγμένοι τόποι (μτφρ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, εκδ. Carnivora) του Εμιλιάνο Μόνχε
«Στο βάθος της νύχτας και της ζούγκλας, στις απέραντες χέρσες εκτάσεις των συνόρων του Μεξικού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε τόπους ρημαγμένους από τη διαφθορά και την απόγνωση, οι άνθρωποι μετατρέπονται σε εμπορεύματα, η βία είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο συμβαίνουν όλες οι ιστορίες, ένας τόπος όπου τα πάντα αλλοιώνονται από τη μιζέρια και την αναξιοπρέπεια των όντων που τον κατοικούν. Είναι ο ίδιος, όμως, τόπος όπου εκτυλίσσεται μια αινιγματική ιστορία ενός απρόσμενου έρωτα, ανάμεσα στην Επιτύμβια και στον Επιτάφιο, αρχηγών της συμμορίας των διακινητών. Μέσω των πρωταγωνιστών και του πλήθους των μεταναστών, η ατομικότητα των οποίων αποσυντίθεται σταδιακά, ο Εμιλιάνο Μόνχε απεικονίζει αυτό το ολοκαύτωμα του 21ου αιώνα, αποκαλύπτοντας τη φρίκη και τη μοναξιά, αλλά και την πίστη και την ελπίδα που μάχονται στην καρδιά του ανθρώπου».
Άλλο ένα μυθιστόρημα που σκιαγραφεί τη φρίκη της καθημερινότητας στο Μεξικό, από τις εκδόσεις Carnivora. Δεν είναι δυστοπία, είναι η αληθινή ζωή όπως δεν τη δείχνει ποτέ το Χόλυγουντ και το Νέτφλιξ. Δεν υπάρχει ένας Κακός, υπάρχει το Κακό που έχει αμιγώς πολιτικοκοινωνικές αιτίες. Συναρπαστικά γραμμένο, έξοχα μεταφρασμένο, ένα από τα κορυφαία βιβλία της φετινής χρονιάς – γιατί δεν θα κουραστούμε να το λέμε: ο σύγχρονος κόσμος είναι πολύ πιο τρομακτικός από τα έργα οποιουδήποτε κατά συρροή δολοφόνου. Σύσταση: να διαβαστεί παράλληλα με το Αήττητο καλοκαίρι της Λιλιάνα της Κριστίνα Ριβέρα Γκάρσα, από τις ίδιες εκδόσεις.
Το πυροφάνι (μτφρ. Βιολέττα Ζεύκη, εκδ. Διόπτρα) της Κριστίνα Κασάρ Σκάλια
«Είναι 4:30 το πρωί. Από τη βάρκα τους, ο δημοσιογράφος Σάντε Ταμάρο και ο φίλος του, ο γιατρός Μανφρέντι Μοντερεάλε, που έχουν βγει για ψάρεμα, βλέπουν έναν άντρα να σέρνει με κόπο μια μεγάλη βαλίτσα και να την πετάει στα βράχια της θάλασσας. Λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομική υποδιευθύντρια Βανίνα Γκουαράζι δέχεται ένα ανώνυμο τηλεφώνημα: μια γυναίκα καταγγέλλει ότι τη νύχτα είδε τη δολοφονία μιας κοπέλας σε μια παραθαλάσσια βίλα. Σύντομα γίνεται φανερό ότι τα δύο γεγονότα συνδέονται, αλλά η υπόθεση αποδεικνύεται πολύ ευαίσθητη. Η Βανίνα θα πρέπει να κινηθεί με μεγάλη προσοχή ανάμεσα στους ισχυρούς της Κατάνια. Και με τη βοήθεια του συνταξιούχου αστυνομικού Πατανέ, με τον οποίο αποτελούν πλέον σταθερό δίδυμο, να ξετυλίξει μια πλεκτάνη που μέχρι την τελευταία στιγμή επιφυλάσσει εκπλήξεις και θανάσιμους κινδύνους...»
Την αστυνομική υποδιευθύντρια Βανίνα Γκουαράζι γνωρίσαμε πέρσι στο βιβλίο Μαύρη άμμος. Αυτά είναι δύο μόνο από τα οκτώ βιβλία της Κασάρ Σκάλια με την ίδια ηρωίδα, που διαδραματίζονται στη Σικελία. Δίπλα στην Αίτνα, μέσα στην ατμόσφαιρα του μεσογειακού νουάρ που θυμίζει τον Καμιλέρι, η συγγραφέας επιτυγχάνει να δημιουργήσει μια ηρωίδα ρεαλιστική και ανθρώπινη, συμπαθή, παρότι δεν είναι ραμμένη στα μέτρα των δήθεν μοντέρνων γυναικών αστυνομικών που όλα τα σφάζουν.
Απολαυστικό κλασικό μεσογειακό αστυνομικό, κάπως δαιδαλώδες λόγω της πλειάδας χαρακτήρων που παρελαύνουν από την πλοκή, με αμφίσημο κατάληξη. Κλείνοντας το βιβλίο, σε έχει κερδίσει η Κατάνια και η Βανίνα – οι περιπέτειες της οποίας έχουν γίνει τηλεοπτική σειρά με το όνομα της, Βανίνα.
Και τρία ελληνικά:
Βινούσκα (εκδ. Διόπτρα) του Βαγγέλη Γιαννίση
«Ο Λάζαρος είναι υποψήφιος διδάκτορας φιλολογίας -τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια- και παράλληλα δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση, ένα βιντεοκλάμπ του οποίου οι πελάτες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο Λάζαρος είναι επαγγελματίας δολοφόνος με την κωδική ονομασία Βινούσκα. Μέχρι που θα αναλάβει μια δουλειά η οποία θα ανατρέψει τα πάντα και ο Λάζαρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να φανταστεί… Το Βινούσκα είναι ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, πάνω στο όχημα ενός αστυνομικού. Μιλάει για τη γενιά των ανθρώπων που μεγάλωσαν μέσα στην οικονομική κρίση, για την παρατεταμένη ανεργία των νέων, για την κατάθλιψη, την οικογένεια, την αίσθηση ασφυξίας σε μια δουλειά που θες να αφήσεις, αλλά δεν μπορείς και, φυσικά, για τις αλλαγές που μπορεί να φέρει ο πραγματικός έρωτας.»
Ένας εκτελεστής που κρύβεται μέσα σ’ ένα βίντεο κλαμπ. Διάφοροι συνάδερφοί του με περίεργα ψευδώνυμα, τους οποίους συναντά σε αεροδρόμια και μπαρ. Ένα ταξίδι στο Βιετνάμ. Ο ήρωας που ξεπαστρεύει ένα μάτσο κακούς χάρη στις πολεμικές τέχνες που γνωρίζει. Όλα αυτά και άλλα πολλά περιέχει το τελευταίο βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση, που είναι τόσο πειστικά και απολαυστικά γραμμένο ώστε η ανάγνωσή του είναι σαν να γλιστράς σε μια παράλληλη πραγματικότητα, όπου όλα είναι πιθανά και δυνατά, και οι Κακοί τιμωρούνται. Παραμερίζοντας τις σκανδιναβικές επιρροές που τον χαρακτήριζαν παλιότερα, ο συγγραφέας στρέφεται στην κουλτούρα της Νοτιοανατολικής Ασίας και στις κορεάτικες ταινίες δράσης, χωρίς να ξεχνάει τα γλυκά καλοκαιρινά απογεύματα στους Αμπελόκηπους.
Ο Γιαννίσης έχει βρει τη δική του, ξεκάθαρα προσωπική φωνή, και μιλάει για τη γενιά του, τις δυσκολίες και τις ματαιώσεις της ζωής στη σύγχρονη Ελλάδα. Και καταφέρνει να μας κάνει συμπαθή έναν ψυχρό εκτελεστή, που θα μπορούσε να είναι ο αιώνιος φοιτητής της διπλανής πολυκατοικίας.
Rec (εκδ. Ίκαρος) του Γιώργου Σύρμα
«Αθήνα, 2012. Η τριαντατριάχρονη αγιογράφος Μυρσίνη Μυλωνά δολοφονείται άγρια μέσα στο ατελιέ του σπιτιού της στην Κυψέλη. Το άψυχο σώμα της βρίσκει ο σύντροφός της Γιώργος Μήτρος, γιος της υπουργού Δημόσιας Τάξης και διάσημος πολίστας. Πλάι στην άτυχη γυναίκα, ένα ηχογραφημένο μήνυμα. Η είδηση σκάει σαν βόμβα προκαλώντας φρενίτιδα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάτω από ισχυρές πιέσεις, ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, Μηνάς Κούρτογλου, θα αναλάβει την υπόθεση, παλεύοντας ταυτόχρονα με μια προσωπική απώλεια και επίμονες κρίσεις πανικού. Σύντομα, μαζί με τους στενούς του συνεργάτες θα βρεθεί εγκλωβισμένος στο σκοτάδι που καταπίνει την πόλη. Αλλά ο κίνδυνος για τον τμηματάρχη δεν ελλοχεύει μονάχα εκεί έξω. Καραδοκεί και μέσα στην ίδια του την ομάδα».
Άκρως ενδιαφέρον ντεμπούτο με μια ιστορία που πατάει γερά στο ψυχολογικό πορτρέτο των διαφόρων ηρώων. Γραμμένο με λογοτεχνική γλώσσα, πειστικό στην εξέλιξη, χρησιμοποιεί το εύρημα των προσωπικών εξομολογήσεων του θύματος σε κασέτες για εμβαθύνει στο παρελθόν της αγιογράφου. Στο ντουέτο των αστυνομικών Κούρτογλου και Βουράκη διακρίνουμε με ευκρίνεια μερικές από τις παθογένειες αλλά και τα ταλέντα των σύγχρονων εκπροσώπων του νόμου.
Ρεαλιστική περιγραφή της σύγχρονης Αθήνας, με μια ποιητικότητα που χωρίς να κρύβει τις ασχήμιες της, μας θυμίζει γιατί αγαπάμε αυτή την πόλη.
Η καλύβα στο δάσος – Ειδική πράκτορας Στέλλα Άνταμς 1 (εκδ. Bell) της Κικής Τσιλιγγερίδου
«Μέσα στο νερό, κανείς δεν μπορεί να σε ακούσει να ουρλιάζεις.
»Πρώτη και νεότερη από όλους στη σειρά της, και με μία σειρά διακρίσεις, η Στέλλα Άνταμς αποφοιτά από την Ακαδημία του FBI στο Κουάντικο στα είκοσι τρία της χρόνια, και διορίζεται αμέσως στο τοπικό γραφείο του Μόμπιλ, στην Αλαμπάμα. Σοβαρή, αμίλητη, απόμακρη, με παράξενες φήμες και ψιθύρους να τη συνοδεύουν, η Ελληνοαμερικανίδα με το κατάχλομο πρόσωπο και τα σκοτεινά μάτια θα αναλάβει την πρώτη της υπόθεση πριν καν εγκλιματιστεί στο νέο της περιβάλλον. Μαζί με τον συνεργάτη της, τον ειδικό πράκτορα Νόρμαν Φλόιντ Μπαρνς, πρέπει να ανακαλύψουν πού βρίσκονται δύο δεκαεπτάχρονες κοπέλες, που χάθηκαν ανεξήγητα και χωρίς κανένα ίχνος από το Σίτρονελ - μια μικρή πόλη του Νότου γεμάτη μυστικά και κλειστά στόματα. Οι δυο τους είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να βρουν τα δύο άτυχα κορίτσια, και μάλιστα άμεσα, τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.
»Μια πόλη που δεν μιλάει, ένα μικροσκοπικό νησί μέσα στους βάλτους, γεμάτο θανάσιμες απειλές, που κρύβει ένα συγκλονιστικό μυστικό. Η Στέλλα Άνταμς θα ριχτεί ορμητικά στην υπόθεση, χωρίς να έχει ιδέα πού θα καταλήξουν όλα αυτά και σε τι αδιανόητο κίνδυνο θα βρεθεί, την ίδια στιγμή που το παρελθόν της δεν θα πάψει ποτέ να τη στοιχειώνει.»
Το κύριο θέμα του βιβλίου, η εξαφάνιση δύο νεαρών κοριτσιών, εστιάζει στην ευαισθητοποίηση των τελευταίων χρόνων για τη βία που απειλεί τις γυναίκες
Γνωρίσαμε τη Στέλλα Άνταμς στην πρώτη τριλογία της Τσιλιγγερίδου, όταν πια ήταν 35 ετών και κουβαλούσε τεράστιο φορτίο δυσάρεστων εμπειριών και εφιαλτών. Με την Καλύβα στο δάσος γυρίζουμε αρκετά χρόνια πίσω, στο Κουάντικο των ΗΠΑ, την εποχή της αποφοίτησης της Στέλλα Άνταμς. Σ’ αυτό το πρίκουελ, θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε την εσωστρεφή Στέλλα σε βάθος, σε τόπους μαγικούς και τρομακτικούς για τον Έλληνα αναγνώστη: στη μυθική Αλαμπάμα και στους επικίνδυνους βάλτους της. Το κύριο θέμα του βιβλίου, η εξαφάνιση δύο νεαρών κοριτσιών, εστιάζει στην ευαισθητοποίηση των τελευταίων χρόνων για τη βία που απειλεί τις γυναίκες, λιγότερο ή περισσότερο, σε όλο τον πλανήτη. Η τιμωρός Στέλλα Άνταμς είναι ένα πρότυπο σούπερ-ηρωίδας που έχουμε ανάγκη.