Roth father

Σύμμαχοι, ενίοτε κι αντίπαλοι. Αγαπημένοι, μα κάποιες φορές σε άλλο μήκος κύματος. Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα (16 Ιουνίου) επιλέξαμε πέντε βιβλία που βρίσκονται σε κυκλοφορία και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την ουσιαστική δύναμη που φέρει ο πατέρας ως ρόλος και ως υπόσταση. Κεντρική εικόνα: ο Φίλιπ Ροθ με τον αδελφό του Σάντι και τον πατέρα τους © Προσωπική συλλογή Phιlip Roth/Newark Public Library.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Από τους Αδελφούς Καραμαζόφ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι έως το Καθώς ψυχορραγώ του Ουίλιαμ Φόκνερ κι από τον Δρόμο του Κόρμακ ΜακΚάρθι (δυστυχώς, εκτός κυκλοφορίας αυτή τη στιγμή) έως το κλασικό Πατέρες και γιοι του Ιβάν Τουργκένιεφ, η λογοτεχνία έχει να μάς προσφέρει πολλές ιστορίες ανάμεσα σε πατεράδες και τα παιδιά τους.

Ιδιαιτέρως η σχέση πατέρα-γιου έχει αναλυθεί επαρκώς από σπουδαίους συγγραφείς που έγραψαν βιβλία τα οποία θεωρούνται, πλέον, κλασικά ή, έστω, βιβλία αναφοράς για το θέμα της πατρότητας.

Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα (16 Ιουνίου) επιλέξαμε πέντε βιβλία που βρίσκονται σε κυκλοφορία και εντάσσονται στη χορεία των σημαντικών, καθώς αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την ουσιαστική δύναμη που φέρει ο πατέρας ως ρόλος και ως υπόσταση.

Ανατολικά της Εδέμ, Τζον Στάινμπεκ (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Παπαδόπουλος)

Ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας που αγγίζει τα σεπτά όρια του έπους. Ακόμη και σήμερα το Ανατολικά της Εδέμ θεωρείται το πιο φιλόδοξο βιβλίο του Τζον Στάινμπεκ.

papadopoulos stenbeck anatolika thw edem

Πρόκειται για την ιστορία δύο οικογενειών, των Τρασκ και των Χάμιλτον, στην κοιλάδα Σαλίνας της Καλιφόρνια (κλασικός τόπος του Στάινμπεκ). Με βιβλικές παραπομπές (βλ. η ιστορία του Κάιν και του Άβελ) και με το κακό να αντιμάχεται το καλό, ο Στάινμπεκ δημιουργεί μια σειρά από αλησμόνητους χαρακτήρες.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι, δε, είναι η προσπάθεια του Κέιλεμπ Καλ Τρασκ να κερδίσει την αγάπη του πατέρα του, Άνταμ, ο οποίος δείχνει να έχει προτίμηση στον έτερο γιο του, Άρον. Η σύγκρουση δεν θα αργήσει να επέλθει ανάμεσεα στον δυστυχή γιο και τον άτεγκτο πατέρα. Όσες προσπάθειες θα κάνει στη συνέχεια ο Καλ, θα πέσουν στο κενό. Στο μεταξύ, ρόλο στην ιστορία θα παίξει και η μητέρα τους που τα παιδιά την είχαν για πεθαμένη έως τη στιγμή που ο Καλ τη συναντάει στο Μοντερέι.

Η σχέση πατέρα-γιων σκιαγραφείται αριστοτεχνικά από τον Στάινμπεκ προσφέροντάς μας ολόκληρες σελίδες γεμάτες ένταση και δύναμη.

Πέδρο Πάραμο, Χουάν Ρούλφο (μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου, εκδ. Πατάκη)

Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της Λατινικής Αμερικής. Ο Χουάν Ρούλφο με το Πέδρο Πάραμο (μτφρ. Έφη Γιαννοπιούλου, εκδ. Πατάκη) δημιουργεί ένα αριστούργημα που πατάει στο δίπολο πατέρας-γιος.

patakis roulfo pedro paramo

Άλλωστε, έτσι ξεκινάει και το μυθιστόρημα: με έναν νέο άντρα να ταξιδεύει σε ένα χωριό του Μεξικού, την επινοημένη Κομάλα, κάτω από τη λάβα του ήλιου, με σκοπό να βρει τον πατέρα του, τον Πέδρο Πάραμο. Δεν ξέρει πώς είναι στην όψη, δεν τον έχει γνωρίσει ποτέ.

Το μυθιστόρημα είναι μια καταβύθιση σε έναν παράξενο κόσμο με περίεργες μορφές και αλλόκοτες φωνές να προσεγγίζουν και να κυκλώνουν τον γιο. Μέσω συνεχών αναδρομών μαθαίνουμε τη σκληρή ζωή του Πέδρο Πάραμο, αλλά και την αυτοκαταστροφική του μανία.

Ακολουθώντας μια πορεία που μοιάζει με αυτή του Κάτω Κόσμου, ο νέος θα βρεθεί στην όχθη του θανάτου στην οποία δεσπόζει το φάντασμα του πατέρα του.

Τούτο το πολυφωνικό μυθιστόρημα, μοναδικό στον τρόπο που έχει γραφτεί, διαρρυγνύει την έννοια του χρόνου και του τόπου και συνδυάζει τη μυθολογία με την επίσημη ιστορία του Μεξικού. 

Πατρική κληρονομιά, Φίλιπ Ροθ (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Πόλις)

Ένα από τα πλέον αυτοβιογραφικά βιβλία του Φίλιπ Ροθ. Στην Πατρική κληρονομιά (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Πόλις), ο Αμερικανός συγγραφέας αφηγείται με πηγαίο ρεαλισμό τις τελευταίες ημέρες του 86χρονου πατέρα του, λίγο πριν τον νικήσει ο καρκίνος.

polis roth patriki klhronomia

Ο Ροθ δεν καταφεύγει σε φιλοσοφικά και θρησκευτικά δεκανίκια για να αποδεχθεί την απώλεια. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η αλήθεια που πηγάζει από τη σχέση που είχε με τον πατέρα του και όχι μια κάποια μορφή παραμυθίας.

Yπάρχουν σελίδες όπου το χιούμορ δεν λείπει, αλλά και άλλες που η δύναμη των συναισθήματων είναι ατόφια και καθαρή.

Η Πατρική Κληρονομιά ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time Καλύτερο Βιβλίο του 1993 στην κατηγορία της μη μυθοπλαστικής πεζογραφίας.

Η λήθη που θα γίνουμε, Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε (μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη, εκδ. Πατάκη)

O πατέρας του Κολομβιανού συγγραφέα Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε υπήρξε ένας επιφανής γιατρός που έπεσε δολοφονημένος στο κέντρο του Μεδεγίν υπερασπιζόμενος την κοινωνική ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

patakis fasiolinse h lithi pou tha ginoume

Εκείνη την περίοδο μαινόταν ο πόλεμος των παραστρατιωτικών με τους εμπόρους ναρκωτικών και οι δολοφονίες ήταν καθημερινή πρακτική στη χώρα. Ο γιατρός Έκτορ Αμπάδ Γκόμες έπεσε την ώρα του καθήκοντος, αλλά ο γιος του δεν τον ξέχασε. Η λήθη που θα γίνουμε (μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη, εκδ. Πατάκη) είναι ένα βιβλίο μνήμης και προσφοράς της αγάπης προς τον χαμένο πατέρα.

Είναι βαθιά συναισθηματικό, αληθινό και σε αρκετά σημεία σπαραχτικό βιβλίο. Σίγουρα, χρειάζεται μεγάλη γενναιότητα για να γράψεις για τον δολοφονημένο σου πατέρα σε μια χώρα που κουβαλάει πολλές πληγές, οι οποίες ακόμη και σήμερα παραμένουν νωπές.

Ακόμη κι αν ξέρουμε το τέλος του βιβλίου, όταν φτάνει κανείς στις τελευταίες σελίδες του, τότε που επέρχεται ο βίαιος θάνατος του πατέρα, η ανάγνωση γίνεται δύσκολη, αλλά και κάπως ευφραντική. Όπως είναι η καλή λογοτεχνία.

Αμηχανία, Ρίτσαρντ Πάουερς (μτφρ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Gutenberg)

Μπορεί ο πόνος της απώλειας να αντικατασταθεί από μαγικά ταξίδια στο Διάστημα και με τη βοήθεια της νευροδιάδρασης; Να ένα από τα βασικά ερωτήματα στο βιβλίο του Ρίτσαρντ Πάουερς Αμηχανία (μτφρ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Gutenberg). 

gutenberg powers amhxania

Ο αστροβιολόγος Θίοντορ Μπερ έχει χάσει τη γυναίκα από αυτοκινητικό δυστύχημα. Έτσι, έχει βρεθεί σε μια εξόχως λεπτή κατάσταση να πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του μαζί με τον 9χρονο γιο του, Μπεν.

Το παιδί βιώνει με ιδιαίτερο τρόπο την απώλεια της μητέρας του. Κάθε βράδυ ο πατέρας του στήνει ένα μακρινό ταξίδι σε φανταστικούς πλανήτες για χάρη του.

Όταν το παιδί θα εμφανίσει επιθετικότητα στο σχολείο, θα τον πιέσουν να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή. Εκείνος, όμως, προτιμάει να ακολουθήσει μια νέα επιστημονική μέθοδο, αυτή της νευροδιάδρασης, κάτι που είχε κάνει και η μητέρα του Μπεν, έτσι ώστε να συνδεθεί μαζί της μέσω των συναισθημάτων.

Ο Πάουερς γράφει ένα απόλυτα ανθρώπινο μυθιστόρημα για τη σχέση πατέρα-γιου, δίχως να αφήνει απέξω τα οικολογικά ζητήματα των καιρών μας, τα πολιτικά γεγονότα των ΗΠΑ (στο βάθος αχνοφαίνεται ο Τραμπ), αλλά και κάμποσα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

Στο 48ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με την εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 25 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Αναβαθμισμένη, πλουσιότερη, υποσχόμενη και με πολλές εκπλήξεις θα είναι φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, η οποία επιστρέφει για τρίτη χρονιά στους Χαρουπόμυλους Λαντίτη, από τις 22 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Όπως δηλώνουν...

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ