4 βιβλία για την Αθήνα – Μια χαοτική κι εκρηκτική πόλη

Τέσσερις εκδόσεις για τη μελέτη, το σήμερα και το άλλοτε της Αθήνας. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Διονυσίας Αλεξιάδου, από το λεύκωμα των εκδόσεων Καπόν «Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας».

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Περίκλειστη στον εαυτό της και συνάμα με έναν ουρανό που σε προσκαλεί να τη συναντήσεις. Όμορφη στα σημεία που το κλέος του παρελθόντος της αντηχεί ακόμη, την ίδια στιγμή που άλλα σημεία της κραυγάζουν για την παντελή έλλειψη αισθητικής.

Μια πόλη μεγάλη, χαοτική, εκρηκτική· μια παράξενη νύμφη που δεν ξέρεις αν η μεγάλη γοητεία της είναι η αμφίθυμη διάθεση που απιθώνει μέσα σου ή η κρυφή χάρη της που ίπταται πάνω από τα κτήρια (παλιά και νέα) σαν διαρκής υπόσχεση.

Η Αθήνα δεν είναι μια μόνο εικόνα, αλλά πολλές, συχνά αλληλοκαλυπτόμενες και αντιφατικές. Μια πόλη αρχαία που στις μέρες μας ανασκάπτεται με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς τη λειτουργικότητα του εγχειρήματος. Σύγχρονη και αρχαϊκή, πολυδαίδαλη, αλλά και γλυκά μαιανδρική.

Φευ, το πρόβλημα με την Αθήνα ήταν πάντα τούτο: η πλειοψηφία των κατοίκων της ζουν εντός της, αλλά δεν βιώνουν πραγματικά την ουσία της.

Από τις πάμπολλες εκδόσεις που αναφέρονται στο κλεινόν άστυ, το τελευταίο διάστημα έχουν εκδοθεί κάποιες που αξίζει τον κόπο να μελετήσει κανείς, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει μια καλύτερη σχέση με την πόλη του. Φευ, το πρόβλημα με την Αθήνα ήταν πάντα τούτο: η πλειοψηφία των κατοίκων της ζουν εντός της, αλλά δεν βιώνουν πραγματικά την ουσία της.

Μερικές στιγμές Ιστορίας

Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά το 1458, πέντε χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Αθήνα έπειτα από μια ειρηνική διευθέτηση, καθώς είχε προηγηθεί η συνθηκολόγηση του Δούκα Acciauioli το 1458.

Για την ιστορική αλήθεια αξίζει να σημειώσουμε πως ο Μωάμεθ ο Πορθητής εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στην είσοδο των Οθωμανών στην πόλη, με σκοπό να θαυμάσει τα αρχαία της Ακρόπολης.

Μια ακόμη αυταπόδεικτη ιστορικά αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με τους Δυτικούς, οι Τούρκοι σεβάστηκαν την πόλη. Με εξαίρεση την προσθήκη στον Παρθενώνα ενός μιναρέ και τη μετατροπή του Ερεχθείου σε στέγη χαρεμιών, ουδέποτε λεηλάτησαν ή κατέστρεψαν τα αθηναϊκά μνημεία. Η παρουσία των Οθωμανών στην Αθήνα διήρκησε έως το 1833.

Ottoman AthensΩς εκ τούτου η μακρόχρονη παρουσία του, επηρέασε την ταυτότητά της. Σ’ αυτή τη μακρά περίοδο αναφέρεται η σπουδαία μελέτη της Μαρίας Γεωργοπούλου και του Κωνσταντίνου Θανασάκη Ottoman Athens (Archeology, Topology, History) που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Πρόκειται για την δεύτερη έκδοση της μελέτης που είναι γραμμένη στα αγγλικά και περιλαμβάνει πλήθος ερευνητικών κειμένων, φωτογραφιών και αρχιτεκτονικών σχεδίων, ενώ στηρίζεται σε μια σημαντική βιβλιογραφία, η οποία καταγράφεται λεπτομερώς για όποιον ενδιαφέρεται να μελετήσει εις βάθος τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Η έκδοση προέκυψε ως αποτέλεσμα του συμποσίου «The Topology of Ottoman Athens: Archeology and Travel» που είχε πραγματοποιεί την άνοιξη του 2015 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Στόχος του βιβλίου, προφανώς, δεν ήταν να ρίξει λάδι στη φωτιά ως προς τα επίχειρα της κατοχής της Αθήνας από τους Τούρκους, αλλά να προβάλει κρυφές πτυχές εκείνης της ιστορικής εποχής που καθόρισαν τη μορφή της πόλης. Μαθαίνουμε για την καθημερινότητα μέσα στην πόλη, την ανάδειξη μιας ξεχωριστής τοπογραφίας, αλλά και το αρχαιολογικό της αποτύπωμα, κάτι που το βιώνουμε ενεργά ακόμη και στις μέρες μας. Πρόκειται για μια πλούσια σε υλικό έκδοση και συνάμα αρκετά πολύπτυχη ως προς το ερευνητικό της πεδίο που αξίζει κανείς να την διαβάσει με προσοχή.

Ο ΑττικόςΗ εικαστική πλευρά του αστικού τοπίου αποτυπώνεται με ενάργεια από τους πίνακες του Ανδρέα Βουρλούμη (1910-1999). Το λεύκωμα υπό τον τίτλο Ο Αττικός που εξέδωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το έργο του και να αναλύσουμε μέσα μας, διαμέσου του χρωστήρα, τις όψεις της αθηναϊκής καθημερινότητας. Όπως σημειώνει προλογικά ο επιμελητής της έκδοσης Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος), ο Βουρλούμης είναι ένας κλασικός μονοθεματικός ζωγράφος. Είναι χαρακτηριστικό πως το σύνολο του έργου του μπορεί να μελετηθεί ως όλον και όχι χωρισμένο σε περιόδους, όπως συμβαίνει συχνά με το έργο των εικαστικών.

Αποτυπώνει στον καμβά του τα ίδια θέματα με μια θαυμαστή ενότητα και επιμονή. Καίτοι γεννήθηκε στην Πάτρα, ο Βουρλούμης έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην πρωτεύουσα. Ως εκ τούτου, οι αισθητικές του προσεγγίσεις και οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του περιέχουν το αθηναϊκό υλικό.

Κάπως έτσι βλέπουμε αποτυπώσεις της καθημερινότητας: ανθρώπους, αντικείμενα, κτίρια, δέντρα, ταράτσες, μπουγάδες, γλάστρες και κάμποσες άλλες διάσπαρτες εικόνες που στα έργα του αποκτούν έναν ενοποιητικό χαρακτήρα.

Ο Βουρλούμης είναι ένας αστός απόλυτα ενταγμένος στο περιβάλλον που ζει.

Είναι η φιλόστοργη διάθεσή του που κάνει όλα αυτά τα στοιχεία να πάλλονται γλυκά μπρος στα μάτια μας και χωρίς κάποια διάθεση τραγικότητας (ίσως μιας κάποιας αδιόρατης μελαγχολίας). Ο Βουρλούμης είναι ένας αστός απόλυτα ενταγμένος στο περιβάλλον που ζει.

Τούτη η έκδοση προέκυψε έπειτα από την τρίτη αναδρομική έκθεση που διοργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με σκοπό να φέρει ξανά το πλατύ κοινό κοντά στο έργο του ζωγράφου. Χάρη στην ουσιαστική συμβολή του γιου του Ανδρέα Βουρλούμη, Παναγή Βουρλούμη, πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη έκθεση (περιλαμβάνει και αδημοσίευτα έργα), αλλά και ο Κατάλογος. Η έκδοση περιλαμβάνει και κείμενα που αναλύουν με ευκρινή τρόπο την εικαστική επικράτεια του Ανδρέα Βουρλούμη.

Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης ΑθήναςΈνα από τα καίρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης Αθήνας, φευ και από τα πιο αρνητικά της, είναι η ραγδαία επέκτασή της από τη δεκαετία του ’50 και εντεύθεν. Όλος αυτός ο κόσμος που εντάχθηκε οργανικά στο γεωγραφικό πλάτος της πρωτεύουσας είχε ως βασικό αίτημα τη στέγη. Η πολυκατοικία (με τα καλά και τις παθογένειές της) και η άναρχη δόμηση της πόλης εξακολουθούν και στις μέρες μας να την ταλανίζουν (κι εμάς φυσικά). Τι σημαίνει, όμως, ουσιαστικά αυτή η οικιστική εκδοχή; Η μελέτη της Ιωάννας Θεοχαροπούλου Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, αποτυπώνει με πραγματικά ενδιαφέρουσα πιστότητα το πολύπτυχο ζήτημα της στέγασης.

Άλλωστε, δεν πρόκειται μόνο για μια αρχιτεκτονική λύση ανάγκης, αλλά και για ένα κοινωνικό και πολιτικό αποτύπωμα. Η πολυκατοικία δεν γίνεται να μελετηθεί –ακόμη και αν πρέπει ριχτεί στο πυρ το εξώτερο– αν δεν τοποθετηθεί σε ένα γενικότερο κοινωνικό-ιστορικό πλαίσιο.

Η μελέτη της Θεοχαροπούλου αντιμετωπίζει το ζήτημα όπως ακριβώς είναι: πολυπαραγοντικό και πολύπλευρο. Αξίζει πραγματικά να διαβαστεί και ως ένα αφήγημα που μας περιέχει όλους. Είτε γεννηθήκαμε στην Αθήνα είτε ήρθαμε από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η περίοδος της πανδημίας και τα συνακόλουθα lockdown ήταν μια περίοδος ιδιαίτερης εσωτερικής έντασης για τους κατοίκους των πόλεων (ειδικά της πυκνοκατοικημένης Αθήνας). Η μεταποκαλυπτική εικόνα των άδειων δρόμων, των έρημων γειτονιών και του φασματικού κέντρου, έχει μείνει έκτυπη μέσα μας. Εκείνη η περίοδος τάνυσε τα όρια των αντοχών μας σε προσωπικό, ψυχολογικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Είναι νωπή ακόμη η εικόνα της ερείπωσης, αν και όσο περνάει ο καιρός θέλουμε να την αποδιώξουμε από τη μνήμη μας.

Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίαςΤο λεύκωμα Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Καπόν είναι η ευκταία συνύπαρξης της φωτογράφου Διονυσίας Αλεξιάδη και του δημοσιογράφου (και άριστου γνώστη της Αθήνας) Νίκου Βατόπουλου. Η Αλεξιάδη περιδιαβάζει όλη την Αθήνα (από την Ομόνοια έως το Μοναστηράκι κι από το Σύνταγμα έως την Ακρόπολη) την περίοδο της πανδημίας και αποτυπώνει με τον φακό της την αδειοσύνη και τη μοναξιά μιας πόλης που είχε μάθει να ζει σε έντονους ρυθμούς και ξαφνικά συστράφηκε εσωτερικά, περιδινήθηκε εντός της και σιώπησε ηχηρά. Από την άλλη, ο Νίκος Βατόπουλος με έξοχο τρόπο (όπως μας έχει συνηθίσει πάντα) γράφει για την ιστορία της πόλης και πώς αυτή άλλαξε δραστικά και βίαια με την έλευση του ιού.

Πρόκειται για μια έκδοση-ντοκουμέντο μιας ακραίας περιόδου, την οποία όλοι μας ζήσαμε έντονα, φοβικά και απελπισμένα. Μπορεί να θέλουμε να την αφήσουμε πίσω μας, ωστόσο, μας περιέχει και την περιέχουμε. Τούτη η έκδοση, με το αισθητικό της αποτύπωμα, είναι σε θέση να μας θυμίζει από καιρού εις καιρόν τι ζήσαμε και τι δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε.

Το σίγουρο είναι ότι αυτές οι τέσσερις εκδόσεις, καθεμία από τη δική της σκοπιά, κυκλώνουν τη συμπαγή έννοια της πρωτεύουσας που, όσο κι αν μας φαίνεται αδιάσπαστη και ενιαία, στην πραγματικότητα κουβαλάει μέσα της πολλαπλές όψεις και διαφορετικές μορφές. Ίσως αυτό να είναι τελικά και το πραγματικό της κάλλος.


 *Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Μπλε ήλιος» (εκδ. Μεταίχμιο).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Σκέψεις με αφορμή το κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ [Stefan Zweig] «Η ομογενοποίηση του κόσμου» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Βιβλίδια» των εκδόσεων Άγρα.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Θα σου μιλήσω για ένα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ