fl bernardine evaristo

Σε άρθρο της στον Independent, η Daisy Lester ξεχώρισε δεκατέσσερα σπουδαία φεμινιστικά δοκίμια και μυθιστορήματα, βιβλία από σημαντικές ακαδημαϊκούς και διακεκριμένες πεζογράφους. Στη φωτογραφία, η Bernardine Evaristo, συγγραφέας του «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο», το οποίο, σύμφωνα με τη συντάκτρια, είναι το αρτιότερο έργο της λίστας.

Επιμέλεια: Book Press

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η δημοσιογράφος Ντέιζι Λέστερ ξεχώρισε δεκατέσσερα σημαντικά φεμινιστικά βιβλία, μυθιστορήματα και δοκίμια. 

Η Λέστερ διευκρίνισε πως η επιλογή των έργων έγινε με στόχο «τη συμπερίληψη βιβλίων που φανερώνουν την εξέλιξη του φεμινισμού μέσα στα χρόνια, καθώς και κλασικών έργων του 20ου αιώνα που θεωρήθηκαν ριζοσπαστικά την περίοδο που δημοσιεύτηκαν».

Παρά την προφανή παράλειψη μιας αναφοράς στο Δεύτερο φύλο της Σιμόν ντε Μποβουάρ, η λίστα της Λέστερ περιλαμβάνει πολλά σημαντικά έργα, που εξετάζουν διαφορετικές πτυχές του φεμινιστικού κινήματος.

Το καλύτερο βιβλίο

fl koritsi gynaika alloΚορίτσι, γυναίκα, άλλο (εκδ. Gutenberg, μτφρ. Ρένα Χατχούτ), της Μπερναρντίν Εβαρίστο

Δώδεκα γυναίκες που ζουν στη Βρετανία, οι περισσότερες μαύρες ή μιγάδες, κάθε ηλικίας, πλούσιες και φτωχές, με διαφορετικούς χαρακτήρες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς, έχουν βιώσει από μικρή ηλικία τις κοινωνικές διακρίσεις, τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις καθημερινές δυσκολίες. Οι ιστορίες τους για τους φίλους, την οικογένεια, τους εραστές και τις ερωμένες πλέκονται πάνω στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πολυεθνική κοινωνία.

Η Μπερναρντίν Εβαρίστο (γενν. 1959), από Αγγλίδα μητέρα και Νιγηριανό πατέρα, μεγάλωσε στο Λονδίνο όπου ζει και διδάσκει δημιουργική γραφή. Είναι η πρώτη έγχρωμη συγγραφέας που γι' αυτό το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Booker (2019). (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το καλύτερο κλασικό έργο

fl ena diko tis domatioΈνα δικό της δωμάτιο (εκδ. Μεταίχμιο, μτφρ. Βάσια Τζανακάρη), της Βιρτζίνιας Γουλφ

Αν ζήσουμε άλλον έναν αιώνα -μιλάω για τη συλλογική ζωή, που είναι η αληθινή ζωή, και όχι για τις μικρές ζωές που ζούμε ατομικά- και έχουμε πεντακόσιες λίρες τον χρόνο και ένα δωμάτιο δικό μας η καθεμιά αν συνηθίσουμε να έχουμε την ελευθερία και το θάρρος να γράφουμε ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε αν δραπετεύουμε λίγο από το κοινόχρηστο καθιστικό και βλέπουμε τους ανθρώπους όχι πάντα στο πλαίσιο της σχέσης του ενός με τον άλλον αλλά σε σχέση με την πραγματικότητα καθώς και τον ουρανό και τα δέντρα ή οτιδήποτε όπως είναι στην πραγματικότητα αν αντιμετωπίσουμε το γεγονός, γιατί είναι γεγονός, ότι δεν υπάρχει μπράτσο να πιαστούμε, αλλά ότι προχωράμε μόνες και ότι η σχέση μας είναι με τον κόσμο της πραγματικότητας κι όχι με τον κόσμο των ανδρών και των γυναικών, τότε θα υπάρξει η ευκαιρία και η νεκρή ποιήτρια που ήταν η αδελφή του Σαίξπηρ θα ανακτήσει το σώμα που τόσες φορές θυσίασε.

Ένα βιβλίο-ορόσημο για τη γυναικεία χειραφέτηση, ένα επαναστατικό κείμενο από την εμβληματική βρετανίδα συγγραφέα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η καλύτερη εισαγωγή στον φεμινισμό

fl as eimaste oloi feministesΑς είμαστε όλοι φεμινιστές (εκδ. Μεταίχμιο, μτφρ. Μαρία Ξυλούρη), της Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι

Θα ήθελα σήμερα να σας ζητήσω να ξεκινήσουμε να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε έναν άλλο κόσμο. Έναν πιο δίκαιο κόσμο. Έναν κόσμο πιο ευτυχισμένων ανδρών και πιο ευτυχισμένων γυναικών, που θα είναι πιο πιστοί στον πραγματικό τους εαυτό. Και να πώς να ξεκινήσουμε: πρέπει να αναθρέψουμε τις κόρες μας αλλιώς. Και πρέπει να αναθρέψουμε και τους γιους μας αλλιώς. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η καλύτερη συλλογή δοκιμίων

fl bad feministBad feminist, της Ροξάν Γκέι

Το βιβλίο της ακαδημαϊκού Ροξάν Γκέι περιλαμβάνει μια σειρά δοκιμίων που πραγματεύονται το τι σημαίνει να είσαι φεμινίστρια και ταυτοχρόνως, να έχεις συνήθειες που θεωρητικά δεν συνάδουν με τη φεμινιστική ιδεολογία. Τα κείμενα της Γκέι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μιλώντας για τη συγγραφή, για ταινίες όπως το «Django: Ο τιμωρός» του Κουέντιν Ταραντίνο, αλλά και για τα παιδικά χρόνια της συγγραφέα, οι γονείς της οποίας κατάγονταν από την Αϊτή.

Το πιο ριζοσπαστικό έργο

fl i ginaika eynoyxosΗ γυναίκα ευνούχος (εκδ. Ερμής, μτφρ. Καλή Δοξιάδη), της Ζερμέν Γκριρ

Το βιβλίο τούτο είναι μέρος του δεύτερου φεμινιστικού κύματος. Οι παλιές σουφραζέτες που αφού εξέτισαν τις ποινές τους στις φυλακές, έζησαν αρκετά για να δούνε, στα χρόνια που ακολούθησαν, τη σταδιακή εισαγωγή των γυναικών σ’ επαγγέλματα που αρνήθηκαν ν’ ακολουθήσουν, την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων που αρνήθηκαν ν’ ασκήσουν, την εισαγωγή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που μεταχειρίστηκαν όλο και περισσότερο σα μαγαζιά που προσφέρουν διπλώματα για να περάσει ο καιρός μέχρι τη στιγμή του γάμου οι γυναίκες αυτές βλέπουν τώρα το πνεύμα τους να ξαναγεννιέται σε νεότερες γυναίκες με καινούρια και ζωτική αντιμετώπιση του προβλήματος. (...) (από την εισαγωγή της έκδοσης)

Το καλύτερο δυστοπικό έργο

fl i istoria tis therapenidasΗ ιστορία της θεραπαινίδας (εκδ. Ψυχογιός, μτφρ. Αύγουστος Κορτώ), της Μάργκαρετ Άτγουντ

Η Δημοκρατία της Γαλαάδ προσφέρει στην Τουφρέντ μόνο μία επιλογή: την αναπαραγωγή. Αν παρεκκλίνει απ' τον σκοπό της, θα καταλήξει, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, κρεμασμένη στο Τείχος, ή θα σταλεί στις Αποικίες, όπου θα βρει αργό και μαρτυρικό θάνατο από ραδιενέργεια. Αλλά ακόμα κι ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να αφανίσει τον πόθο - ούτε της Τουφρέντ ούτε και των δύο ανδρών απ' τους οποίους κρέμεται η μοίρα της.

Μια μεγαλοφυής, συγκλονιστική δυστοπία για το κακό που παραμονεύει στην ανθρώπινη φύση, Η ιστορία της θεραπαινίδας διαβάζεται και σαν σκοτεινό χρονικό μιας εναλλακτικής πραγματικότητας ή σαν σπαραχτική μαρτυρία για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το βιβλίο που σπάει τα ταμπού

fl to xryso simiomatarioΤο χρυσό σημειωματάριο (εκδ. Καστανιώτη, μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου), της Ντόρις Λέσινγκ

Το Χρυσό σημειωματάριο εκδόθηκε για πρώτη φορά 1962 και θεωρείται πλέον ένα από τα μείζονα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Αφηγείται την ιστορία της Άννας Βουλφ, μιας χωρισμένης μητέρας και μυθιστοριογράφου, η οποία παλεύει ενάντια στο συγγραφικό μπλοκάρισμα στο Λονδίνο της δεκαετίας του '50. Από φόβο μήπως τρελαθεί, καταγράφει τα βιώματά της σε τέσσερα χρωματιστά σημειωματάρια. Στο μαύρο σημειωματάριο καταγράφει τη συγγραφική της ζωή, στο κόκκινο τις πολιτικές της απόψεις, στο κίτρινο τη συναισθηματική της ζωή και στο μπλε καθημερινά γεγονότα. Ωστόσο, είναι το πέμπτο σημειωματάριο -το χρυσό- το οποίο ενώνει τα νήματα της ζωής της και κρατάει το κλειδί της ανάρρωσής της. Τολμηρό, διαφωτιστικό και απαραίτητο, το Χρυσό σημειωματάριο είναι η συναρπαστική περιγραφή μιας γυναίκας σε αναζήτηση προσωπικής και πολιτικής ταυτότητας, αντιμέτωπης με το τραύμα της συναισθηματικής απόρριψης και της σεξουαλικής προδοσίας, με την επαγγελματική αγωνία και τις εντάσεις της φιλίας και της οικογένειας. Το αριστούργημα της νομπελίστριας συγγραφέως σε νέα μετάφραση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το καλύτερο ιστορικό βιβλίο

fl difficult womenDifficult women, της Χέλεν Λιούις

«Η ιστορία του φεμινισμού μέσα από 11 διεκδικήσεις», όπως σημειώνεται στην αρχή του βιβλίου. Η δημοσιογράφος Χέλεν Λιούις περιγράφει τις σημαντικότερες νίκες του φεμινιστικού κινήματος: μιλά για το πώς οι γυναίκες κατάφεραν να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, πώς μπόρεσαν να αρχίσουν να σπουδάζουν, να εργάζονται και να ξεφεύγουν από τους κακοποιητικούς συντρόφους τους· για το πώς κατοχυρώθηκε το δικαίωμα στην ασφαλή και νόμιμη άμβλωση. Η Λιούις καταλήγει στο ότι μόνο οι «δύσκολες» γυναίκες, οι γυναίκες που αντιστέκονται και αγωνίζονται, γράφουν ιστορία.

Τα καλύτερα απομνημονεύματα

fl how to be a womanHow to be a woman, της Κέιτλιν Μόραν

Η Βρετανίδα δημοσιογράφος Κέιτλιν Μόραν αφηγείται προσωπικές της ιστορίες, γραμμένες με μπρίο και με γερές δόσεις αυτοσαρκασμού. Στο βιβλίο, η Μόραν υποστηρίζει πως κατά βάθος όλες οι γυναίκες είναι φεμινίστριες και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η άνοδος του πέμπτου κύματος του φεμινισμού είναι μια επιτακτική ανάγκη.

Το καλύτερο βιβλίο μαύρου φεμινισμού

fl aint i a womanAin’t I a woman, της μπελ χουκς

Ένα από τα πλέον γνωστά έργα της μπελ χουκς, σημαντικής Αφροαμερικανίδας διανοούμενης και ακαδημαϊκού. Στο Ain’t I a woman, η χουκς εξερευνά το πώς οι μαύρες γυναίκες, από τον 17ο αιώνα και μετά, καταπιέζονται τόσο από τους λευκούς και τους μαύρους άντρες, όσο και από τις λευκές γυναίκες. Η χουκς μιλά για τον αντίκτυπο του θεσμού της δουλείας στη σημερινή αμερικανική κοινωνία, και επιπλέον, τεκμηριώνει την άποψή της πως τα μέλη του κινήματος του μαύρου εθνικισμού συχνά υιοθετούν αντιλήψεις που εντέλει ευνοούν την πατριαρχία.

Το καλύτερο βιβλίο διαθεματικού φεμινισμού

fl hood feminismHood feminism, της Μίκι Κένταλ

Αντλώντας στοιχεία από τις προσωπικές της εμπειρίες, η Μίκι Κένταλ παρουσιάζει μια μελέτη που υποστηρίζει πως το σημερινό φεμινιστικό κίνημα εκφράζει μονάχα μια συγκεκριμένη ομάδα γυναικών, χωρίς να εκπροσωπεί επαρκώς τις μαύρες γυναίκες, τις γυναίκες με αναπηρίες, τις γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, κ.ά.

Το καλύτερο βιβλίο από το δεύτερο κύμα φεμινισμού

fl fear of flyingFear of flying, της Έρικα Γιόνγκ

Στο μυθιστόρημα πρωταγωνιστεί μια νεαρή Αμερικανίδα ποιήτρια, εβραϊκής καταγωγής, η οποία συνοδεύει τον σύζυγό της σε ένα συνέδριο ψυχαναλυτών στη Βιέννη. Έχοντας αγανακτήσει με τη ρουτίνα του γάμου της, η πρωταγωνίστρια αποφασίζει να απατήσει τον σύζυγό της με έναν συνάδελφό του. Το βιβλίο της Έρικα Γιόνγκ θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φεμινιστικά μυθιστορήματα και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του δεύτερου κύματος φεμινισμού.

Το καλύτερο μανιφέστο

fl gynaikes kai eksousiaΓυναίκες και εξουσία: Ένα μανιφέστο (εκδ. Μεταίχμιο, μτφρ. Κατερίνα Σχινά), της Μέρι Μπιρντ

Με δηκτικό χιούμορ, η πιο διάσημη κλασικίστρια της Μεγάλης Βρετανίας η Mary Beard καταπιάνεται με ζητήματα του φύλου και ανατρέχει στην αρχαιότητα για να φωτίσει την κακομεταχείριση που έχει επιφυλάξει η ιστορία διαχρονικά στις ισχυρές γυναίκες. Με παραδείγματα τόσο από τον κλασικό κόσμο όσο και από τη σύγχρονη εποχή, η Beard, θύμα η ίδια διαδικτυακού σεξισμού, διερευνά με τόλμη τα πολιτισμικά θεμέλια του μισογυνισμού και τις βαθιά εδραιωμένες προκαταλήψεις μας για τη σχέση των γυναικών με την εξουσία και αναρωτιέται:

"Εάν θεωρείται πως οι γυναίκες δεν βρίσκονται πλήρως εντός των δομών της εξουσίας, είμαστε βέβαιοι ότι χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις γυναίκες και όχι την εξουσία;" (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα

fl to porfyro xrwmaΤο πορφυρό χρώμα (εκδ. Παπαδόπουλος, μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), της Άλις Γουόκερ

Το Πορφυρό χρώμα, το εμβληματικό μυθιστόρημα που άλλαξε για πάντα τη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία, περιγράφει τη ζωή δύο Αφροαμερικανίδων στον βαθύ αμερικανικό Νότο των αρχών του εικοστού αιώνα. Χωρισμένες από τότε που ήταν μικρά κορίτσια, οι αδερφές Σίλι και Νέτι διατηρούν την ελπίδα τους καθώς και την πίστη τους η μια στην άλλη παρά τον χρόνο, την απόσταση και τη σιωπή ανάμεσά τους. Με μια σειρά επιστολών που εκτείνονται σε μια μακρά περίοδο, το έργο αυτό ξεδιπλώνει τη μαγεία του, καλώντας τους αναγνώστες να γνωρίσουν τους ήρωες που προβάλλουν μέσα από τις σελίδες του με τρόπο γλαφυρό και ανεξίτηλο.

Το Πορφυρό χρώμα έσπασε τη σιωπή για την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική κακοποίηση αφηγούμενο τη ζωή γυναικών που μέσα από τον πόνο, την αγωνία και τη συνεχή προσπάθειά τους κατέκτησαν τη συντροφικότητα, την εξέλιξη, την ανθεκτικότητα και τη γενναιότητα. Βαθιά συγκινητικό, το έπος της Άλις Γουόκερ μας οδηγεί σε ένα πνευματικό ταξίδι προς τη λύτρωση, την αγάπη και, κυρίως, την ελπίδα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Σύμμαχοι, ενίοτε κι αντίπαλοι. Αγαπημένοι, μα κάποιες φορές σε άλλο μήκος κύματος. Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα (16 Ιουνίου) επιλέξαμε πέντε βιβλία που βρίσκονται σε κυκλοφορία και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την ουσιαστική δύναμη που φέρει ο πατέρας ως ρόλος και ως υπόσταση. Κεντρική εικόνα: ο Φίλιπ Ροθ με...

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβλιοπαραγωγή 2023: 11.285 τίτλοι χώρεσαν (;) στους πάγκους και στις οθόνες μας

Βιβλιοπαραγωγή 2023: 11.285 τίτλοι χώρεσαν (;) στους πάγκους και στις οθόνες μας

Πόσα βιβλία εκδόθηκαν το 2023 και ποια κατηγορία προηγείται; Εξακολουθεί η λογοτεχνία να κρατάει τα σκήπτρα; Ποια είναι η μέση τιμή ενός βιβλίου και τι γίνεται με τις αυτοεκδόσεις; Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΟΣΔΕΛ από την osdelnet δίνουν πολλές απαντήσεις για τάσεις και παθολογίες στο χώρο του βιβλίου....

Διεθνής κατακραυγή: διώκεται από τις αρχές της Ινδίας η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις που έκανε το... 2010

Διεθνής κατακραυγή: διώκεται από τις αρχές της Ινδίας η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις που έκανε το... 2010

Η Αρουντάτι Ρόι [Arundhati Roy], συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου «Ο θεός των μικρών πραγμάτων» (μτφρ. Μρία Αγγελίδου, εκδ. Ψυχογιός), που κέρδισε το Booker το 1997, είναι σφοδρή πολέμια της κυβέρνησης Μόντι. Πριν από 14 χρόνια είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας του Κασμίρ και τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια, κινήθηκ...

«Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ''Αρχηγός της Φυλής'', ο ''Λυτρωτής των Αλύτρωτων''» της Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου (κριτική) – Νέα στοιχεία για τη δράση του Κρητικού πολιτικού

«Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ''Αρχηγός της Φυλής'', ο ''Λυτρωτής των Αλύτρωτων''» της Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου (κριτική) – Νέα στοιχεία για τη δράση του Κρητικού πολιτικού

Για το βιβλίο της Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου «Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο ''Αρχηγός της Φυλής'', ο ''Λυτρωτής των Αλυτρώτων''. Μέσα από τα αρχεία της Επιτροπής Εθνικής Αμύνης Κωνσταντινουπόλεως (1920-1922)» (εκδ. Gutenberg). 

Γράφει ο Σήφης Μπουζάκης

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Αντώνη Μακρυδημήτρη «Μικρές δοκιμές», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το μείζον πρόβλημα στην εποχή μας έχει ...

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το κατασκοπικό μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον [Len Deighton] «Αποστολή στο Βερολίνο» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μάλλον φέρνουν κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Σύμμαχοι, ενίοτε κι αντίπαλοι. Αγαπημένοι, μα κάποιες φορές σε άλλο μήκος κύματος. Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα (16 Ιουνίου) επιλέξαμε πέντε βιβλία που βρίσκονται σε κυκλοφορία και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την ουσιαστική δύναμη που φέρει ο πατέρας ως ρόλος και ως υπόσταση. Κεντρική εικόνα: ο Φίλιπ Ροθ με...

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ