ef j r r tolkien

Το περιοδικό TIME ζήτησε από μια ομάδα καταξιωμένων συγγραφέων* της λογοτεχνίας του φανταστικού, τους Νιλ Γκέιμαν, Μάρλον Τζέιμς, N.K. Τζεμισίν, Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, να καταρτίσουν μια λίστα με τα εκατό σπουδαιότερα έργα του είδους. Κατέληξαν σε έναν σημαντικό κατάλογο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «μπούσουλας» για να πλοηγηθεί κανείς στην απέραντη χώρα της λογοτεχνίας του φανταστικού, με αφετηρία τις «Χίλιες και μία μύχτες» και άγνωστο τερματισμό. 

Επιμέλεια: Book Press

Η κατάταξη των βιβλίων έχει γίνει με χρονολογική σειρά, από το παλαιότερο στο πιο σύγχρονο. H λίστα ξεκινάει από τις ρίζες της λογοτεχνίας του φανταστικού, τα μυθικά παραμύθια της Σεχραζάντ και τον Αρθουριανό Κύκλο, και καταλήγει στη μοντέρνα, γεμάτη με κοινωνικούς προβληματισμούς εκδοχή της.

«Ζούμε σε δύσκολους καιρούς - αλλά ανέκαθεν υπήρχαν δύσκολες στιγμές, για κάποιους ανθρώπους, κάπου στον κόσμο. Και ανέκαθεν υπήρχαν εκείνοι που, με τη μαεστρία της αφήγησης των ιστοριών τους, μας βοηθούσαν να αντιληφθούμε τον δραστικό τρόπο με τον οποίον οι ιστορίες διαμορφώνουν τον κόσμο», γράφει η συγγραφέας N.K. Jesimin, προλογίζοντας τη λίστα.

ef xilies kai mia nyxtes1. ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ
Εκδ. Ηριδανός 
Μτφ. ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΚΟΓΛΙΔΗΣ 

Οι «Χίλιες και μία νύχτες» ή αλλιώς «Παραμύθια της Χαλιμάς» συγκαταλέγονται στα δημοφιλέστερα έργα της αραβικής λογοτεχνίας. Το πλήρες έργο συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων από διάφορους συγγραφείς, μεταφραστές και μελετητές σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Μερικές εκδόσεις περιέχουν μόνο μερικές εκατοντάδες ιστορίες/νύχτες, ενώ άλλες περιλαμβάνουν 1.001 ή και περισσότερες. Αυτό που είναι κοινό σε όλες τις εκδόσεις της συλλογής είναι η αρχική ιστορία-πλαίσιο με τον Σαχριάρ και την Σεχραζάντ/Χαλιμά.

Μερικές ιστορίες, όπως «Ο Αλαντίν και το Μαγικό Λυχνάρι», «Ο Αλί Μπαμπά και οι Σαράντα Κλέφτες» και ο «Σεβάχ», αν και είναι γνήσια παραδοσιακά παραμύθια της Μέσης Ανατολής, δεν αποτελούσαν μέρος των αραβικών εκδόσεων αλλά ενσωματώθηκαν στη συλλογή από τον Αντουάν Γκαλάν και άλλους Ευρωπαίους μεταφραστές.

ef o thanatos toy arthourou 22. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΟΥΡΟΥ
THOMAS MALORY 
Εκδ. Gutenberg
Μτφ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ 

Ο Αρθούρος, ο Λάνσελοτ, ο Μέρλιν, η βασίλισσα Γκουίνεβιαρ, το Εξκάλιμπερ, η Κυρά της Λίμνης, ο Τρίστραμ και η Ιζόλδη, οι μονομαχίες, οι ηρωισμοί, οι δολοπλοκίες, η γενναιότητα - και φυσικά η προδοσία. Μαζί τους το πλήθος των ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης, οι φυσικοί και υπεργήινοι εχθροί τους, τα πάθη και οι έρωτες, το θρυλικό Γκράαλ...

Και μια ολόκληρη εποχή που κανείς μας δεν πρόκειται να ζήσει πια, έξω από τις σελίδες ετούτου του αθάνατου κειμένου.

ef oi peripeteies tis alikis3. ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
LEWIS CARROLL 
Εκδ. Πατάκης
Μτφ. ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ 

Η Αλίκη δεν είναι ένα βιβλίο για παιδιά. Η Χώρα των Θαυμάτων (ή του Παραδόξου) στην ουσία είναι η χώρα που βασιλεύει το nonsense. Όρος αμετάφραστος στα ελληνικά, όπου η πλησιέστερη απόδοση θα μπορούσε να είναι: το παράλογο ή το παρανοϊκό.

Η Αλίκη είναι ένα βιβλίο περί παιδιών, και μάλιστα κοριτσιών άνηβων κατά προτίμηση. «Αγαπώ όλα τα παιδιά, εκτός από τ' αγόρια» γράφει σ' ένα του γράμμα ο συγγραφέας. Ίσως γι' αυτό μεταμορφώνει ένα αρσενικό μωρό σε γουρουνάκι στο έκτο κεφάλαιο του βιβλίου.

Επιστρατεύοντας την ιδιότητά του ως μαθηματικού και το ταλέντο του ως παραμυθά, ο L. Carroll αποδύεται σε μια επιχείρηση γοητείας με σκοπό να θέλξει την κάθε μικρή Αλίκη. Το παραμύθι του παραβιάζει συστηματικά την καθιερωμένη λογική των ενηλίκων πλησιάζοντας και φλερτάροντας με τον άλογο τρόπο που πολλές φορές τα μικρά παιδιά σκέφτονται και αντιδρούν. Χρησιμοποιεί την αλληγορία, τις γνώσεις του της επιστήμης αντεστραμμένες και πασπαλισμένες με άφθονο χιούμορ. Το κεφάλαιο «Τσάι των τρελών» είναι μια πραγματεία πάνω στην έννοια του Χρόνου.

Γραμμένη από έναν φανατικό φίλο των παιδιών, η Αλίκη παράλληλα με διανοητικό παιχνίδι είναι μαζί κι ένα κείμενο που το διαπερνά μια αισθησιακή αύρα. Σημασία έχει ότι η μικρή Αλίκη, μαζί κι ο αναγνώστης, έχει συνηθίσει στο να τις συμβαίνουν μόνο πράγματα ασυνήθιστα, που αφαιρούν τη ρουτίνα της ζωής και δίνουν στα γεγονότα νόημα. 

ef i aliki mesa apo ton kathrepti 24. Η ΑΛΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ
LEWIS CARROLL 
Εκδ. Καρακώτσογλου
Μτφ. ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ

Το 1871, έξι χρόνια μετά το «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», που γνώρισε τεράστια επιτυχία, ο Λιούις Κάρολ έγραψε τη συνέχεια αυτού του βιβλίου με τίτλο «Η Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη και τι βρήκε εκεί». Αυτή τη φορά η μικρή ηρωίδα μπαίνει σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου όλα είναι ανάποδα και περνάει πολλές συναρπαστικές περιπέτειες, όπου πρωταγωνιστούν μυθολογικά ζώα, ιππότες, βασιλιάδες και βασίλισσες του σκακιού, πουτίγκες και λουλούδια που μιλάνε, μέχρις ότου καταφέρει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια για να γίνει και η ίδια βασίλισσα επάνω σε μια τεράστια σκακιέρα και να επιστρέψει τελικά στο σπίτι της.

Πρόκειται για ένα γοητευτικό παραμύθι, που διαβάστηκε από εκατομμύρια παιδιά (και όχι μόνο) σε ολόκληρο τον κόσμο και πήρε επάξια τη θέση του δίπλα στο κλασικό πλέον "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", μολονότι άργησε να γίνει τόσο γνωστό όσο το πρώτο βιβλίο.

ef five children and it5. FIVE CHILDREN AND IT
EDITH NESBIT 

Καθώς παίζουν στην εξοχή, τα πέντε παιδιά της ιστορίας συναντούν το πλάσμα που αυτοαποκαλείται «It» («Αυτό»), μια νεράιδα της άμμου που δέχεται να εκπληρώνει μία ευχή τους κάθε ημέρα, με την προϋπόθεση ότι η ευχή θα αναιρείται στο τέλος της ίδιας της ημέρας.

Το κλασσικό παραμύθι της Edith Nesbit είναι μια ιστορία για την παιδική αθωότητα.

ef o thavmasios magos toy oz6. Ο ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ
FRANK L. BAUM 
Εκδ. Ερατώ
Μτφ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΚΙΣΗΣ 

Σαράντα τεσσάρων χρόνων ήταν ο Φρανκ Μπάουμ όταν παρουσίασε τον «Θαυμάσιο Μάγο του Οζ». Είχε ζήσει κιόλας μιαν ανήσυχη ζωή: δημοσιογράφος, μάνατζερ σε μια αλυσίδα θεάτρων, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός, εκδότης και διευθυντής εβδομαδιαίας εφημερίδας, πωλητής ειδών πορσελάνης και υαλικών, ιδρυτής σωματείου υαλοκαθαριστών στο Σικάγο και διευθυντής του επίσημου οργάνου τους, του «The Show Window».

Ο «Μάγος του Οζ», με την τεράστια επιτυχία του, τον έκανε ν' αφοσιωθεί στις φανταστικές του ιστορίες. Τα παιδιά της Αμερικής αγαπήσανε όσο κανένα άλλο παραμύθι το παραμύθι της Σμαραγδένιας πόλης, την Ντόροθυ, το σκύλο της τον Τοτό, το Σκιάχτρο, τον Τενεκεδένιο Ξυλοκόπο, το Δειλό Λιοντάρι, τον Μάγο του Οζ, τις Μάγισσες -Καλές και Κακές- τις Φτερωτές Μαϊμούδες.

Ο φίλος του Ουίλιαμ Ουάλας Ντένσλοου, γραφίστας σ' εφημερίδες του Σικάγο, έφτιαξε τα σχέδια. Αυτά τα σχέδια ταιριάξανε και βοηθήσανε τόσο το βιβλίο όσο ίσως εκείνα του Σερ Τζων Τένιελ στην Αλίκη του Λιούις Κάρολ. Αν και μετά γίνανε πάνω από είκοσι εικονογραφήσεις του «Μάγου του Οζ», καμιά δεν ήταν ούτε τόσο επιτυχημένη, ούτε το ίδιο συγκινητική όσο αυτή του Ντένσλοου.

ef meri popins7. ΜΑΙΡΗ ΠΟΠΙΝΣ 
PAMELA L. TRAVERS 
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΑΡΓΥΡΩ ΠΙΠΙΝΗ 

Όταν ο ανατολικός άνεμος φέρνει τη Μαίρη Πόπινς στο σπίτι της οικογένειας Μπανκς κι εκείνη ανεβαίνει τη σκάλα γλιστρώντας στην κουπαστή, η ζωή της Τζέιν και του Μάικλ, των παιδιών της οικογένειας, αλλάζει: μαγικά κι απρόσμενα, όλα έρχονται τα πάνω κάτω... Το βιβλίο αυτό, μια καινούρια έκδοση για μια καινούρια γενιά αναγνωστών, έχει καταφέρει να μεταφέρει το μυστήριο και τη μαγεία μιας από τις πλέον αξιαγάπητες ηρωίδες της λογοτεχνίας.

Με τα απαράμιλλα χρώματά τους, τα κολάζ και το ιδιαίτερο στιλ τους, οι εικόνες της Λόρεν Τσάιλντ εντυπωσιάζουν και θα γεμίσουν χαρά τις καρδιές τόσο των νέων όσο και των παλαιότερων αναγνωστών. 

ef to liontari i magissa kai i doylapa8. ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ, Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΚΑΙ Η ΝΤΟΥΛΑΠΑ
C.S. LEWIS 
Εκδ. Κέδρος
Μτφ. ΤΖΕΝΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Νάρνια. Ένας κόσμος μαγικός απ' τις απαρχές του χρόνου, γεμάτος θαυμαστά πλάσματα, ζώα που μιλούν και δέντρα που μερικές φορές σηκώνονται και χορεύουν. [. . .]

Η Λευκή Μάγισσα έχει καλύψει τα πάντα μ' έναν παγερό χειμώνα. Μόνο ο Ασλάν μπορεί να τη νικήσει, και τα παιδιά πρέπει να βρουν το λιοντάρι προτού να είναι αργά.

Η έμπνευση για το βιβλίο «Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα» ξεκίνησε από μια εικόνα στο μυαλό του συγγραφέα, ενός Φαύνου που κρατούσε ομπρέλα και κουβαλούσε δέματα μέσα σ' ένα χιονισμένο δάσος. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά δείγματα παιδικής λογοτεχνίας και μέσα από αυτή την υπέροχα εικονογραφημένη απόδοση μπορούν και τα μικρότερα παιδιά να ανακαλύψουν τη μαγεία της Νάρνια. 

ef the palm wine9. THE PALM-WINE DRINKARD
AMOS TUTUOLA 

Αφηγητής της ιστορίας είναι ένας ανώνυμος, πλούσιος άνδρας που είναι εθισμένος στο φοινικόκρασο, το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορες τελετουργίες σε όλη τη Δυτική Αφρική. Μετά από τον θάνατο του προμηθευτή του, αφού τα αποθέματά του εξαντληθούν, ο απελπισμένος αφηγητής θα αποφασίσει να ταξιδέψει προς την Πόλη των Νεκρών, ώστε να προσπαθήσει να επαναφέρει τον προμηθευτή του στη ζωή.

ef o taksidiotis10. Ο ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ
C.S. LEWIS 
Εκδ. Κέδρος
Μτφ. ΤΖΕΝΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Ένα ταξίδι στα πέρατα του κόσμου.

Η ΝΑΡΝΙΑ... όπου ένας δράκος ξυπνά... όπου τα άστρα περπατούν στη γη... όπου όλα μπορεί να συμβούν. Ένας βασιλιάς και μερικοί σύντροφοί του ξεκινούν ένα ταξίδι που θα τους οδηγήσει πέρα από κάθε γνωστή γη.

Καθώς πλέουν όλο και πιο μακριά, σε νερά που δε βρίσκονται σε κανένα χάρτη, ανακαλύπτουν πως η αναζήτησή τους δεν είναι αυτή που φαντάζονταν και πως τα πέρατα του κόσμου είναι μόνον η αρχή.

ef i sintrofia toy daktylidiou11.Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ
Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
J. R. R. TOLKIEN 
Εκδ. Κέδρος
Μτφ. ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΤΖΗΘΑΝΑΣΗ-ΚΟΛΙΑ 

Στο μικρό χωριό του Σάιρ δεν έχει ξημερώσει ακόμη. Την ηρεμία της νύχτας διακόπτουν μόνο τα ροχαλητά των μικροσκοπικών Χόμπιτ που κοιμούνται ήσυχοι. Ο νεαρός Φρόντο, όμως, στριφογυρίζει, νευρικά στο κρεβάτι του. «Τι μπελάς κι αυτός να έχω στην κατοχή μου το Ένα Δαχτυλίδι, τον πανίσχυρο εξουσιαστή όλων των Δαχτυλιδιών» σκέφτεται με το αθώο χομπιτο-μυαλό του. «Τι θα συμβεί αν ο Άρχοντας του Σκότους το ανακαλύψει; Πρέπει να το εξαφανίσω αμέσως!»

Πράγματι, μαζί με τους συντρόφους του ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι στη χώρα του εχθρού, στη Μόρντορ, για να καταστρέψουν το Δαχτυλίδι στο βουνό της Φωτιάς. Δεν σκέφτηκαν όμως ότι τίποτα δεν ξεφεύγει από τις δυνάμεις του Κακού. 

ef my life in the12. MY LIFE IN THE BUSH OF GHOSTS
AMOS TUTUOLA 

Μια συλλογή διηγημάτων που αφηγούνται την ιστορία ενός μικρού αγοριού από τη Δυτική Αφρική. Ο πρωταγωνιστής και ο μεγαλύτερος αδελφός του εγκαταλείπονται από την οικογένειά τους και τρέπονται σε φυγή, καθώς ένοπλοι δουλέμποροι πλησιάζουν το χωριό τους.

Αφού χάσει τον αδελφό του, ο ήρωας θα βρει καταφύγιο στους θάμνους της ζούγκλας, δίχως να γνωρίζει πως βρίσκεται σε μια στοιχειωμένη περιοχή, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους θνητούς.

ef oi dyo pyrgoi13. ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ
J. R. R. TOLKIEN 
Εκδ. Κέδρος
Μτφ. ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΤΖΗΘΑΝΑΣΗ-ΚΟΛΙΑ 

Μετά την ξαφνική επίθεση των στρατιωτών Ορκ, η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού διαλύεται. Κανείς πλέον δεν ξέρει τι θα γίνει με την αποστολή τους. Θα καταφέρει ο Φρόντο, ο Δαχτυλιδοκουβαλητής, μαζί με τον πιστό του υπηρέτη τον Σαμ να φτάσουν στη χώρα του εχθρού και να καταστρέψουν το πανίσχυρο Δαχτυλίδι; Και θα βρεθούν ξανά άραγε όλοι μαζί; Οι Δυνάμεις του Κακού τους παρακολουθούν σε κάθε τους βήμα. Ιδιαίτερα ο τρομερός μάγος Σάρουμαν...

Ο δεύτερος τόμος της τριλογίας «Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ», το αριστούργημα του Τόλκιν για τη θρυλική συντροφιά των Χόμπιτ, τον Άρχοντα του Σκότους και το πανίσχυρο Δαχτυλίδι. Η αιώνια μάχη του Καλού και του Κακού μέσα από ένα μαγικό ταξίδι της φαντασίας και της περιπέτειας... 

ef i epistrofi toy vasilia14. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
J. R. R. TOLKIEN 
Εκδ. Κέδρος
Μτφ. ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΤΖΗΘΑΝΑΣΗ-ΚΟΛΙΑ 

Η αποστολή του Φρόντο και των συντρόφων του φαίνεται καταδικασμένη να αποτύχει. Ο Φρόντο, ύστερα από μια τρομερή μάχη, μεταφέρεται ναρκωμένος από τους Ορκ στον πύργο τους. Ο Σαμ, ο πιστός του υπηρέτης, τους καταδιώκει αλλά πέφτει λιπόθυμος μπροστά στην πόρτα του πύργου. Η Συντροφιά του δαχτυλιδιού, διασκορπισμένη πλέον, αντιμετωπίζει τους πιο επικίνδυνους εχθρούς. Θα καταφέρουν να συναντηθούν και πάλι και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους; Ευτυχώς που ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος έχει ένα φοβερό σχέδιο για να καταστρέψουν το Δαχτυλίδι στη Μόντορ, τη χώρα του Εχθρού, και να φέρουν το τέλος της Μεγάλης Σκοτεινιάς.

Ο τρίτος τόμος της τριλογίας «Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ». Το αριστούργημα του Τόλκιν για τη θρυλική συντροφιά των Χόμπιτ, τον Άρχοντα τους Σκότους και το πανίσχυρο Δαχτυλίδι. Η αιώνια μάχη του Καλού και του Κακού μέσα από ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και της περιπέτειας... 

ef a hero born15. A HERO BORN
JIN YONG 

Η Αυτοκρατορία των Σονγκ απειλείται από τους πολεμοχαρείς βόρειους γείτονές της. Η μισή επικράτειά της βρίσκεται στα χέρια του εχθρού: οι αγρότες υποφέρουν, καθώς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τον ετήσιο φόρο που επιβάλλουν οι νικητές. Εν τω μεταξύ, στη μογγολική στέπα, ένα έθνος σπουδαίων πολεμιστών πρόκειται να ενωθεί από έναν πολέμαρχο, το όνομα του οποίου θα μείνει για πάντα στην Ιστορία: τον Τζένγκις Χαν.

Ο Guo Jing, γιος ενός δολοφονημένου Σονγκ, μεγάλωσε με τον στρατό του Τζένγκις Χαν. Είναι ταπεινός, γενναίος και προορισμένος, από τη γέννησή του, να αντιμετωπίσει μια ημέρα έναν αντίπαλο που είναι, από κάθε άποψη, το αντίθετό του: προνομιούχος, πονηρός και άψογα εκπαιδευμένος στις πολεμικές τέχνες.

ef o pandotinos vasilias16. Ο ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
H. T. WHITE 
Εκδ. Κέδρος
Μτφ. ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ 

Πριν από πολλά χρονιά, ζούσε ένα αγόρι που εκπαιδευόταν να γίνει ακόλουθος κάποιου ιππότη όταν μεγαλώσει. Τον φώναζαν Γουάρτ, ενώ το κανονικό του όνομα ήταν Αρθούρος. Ζούσε στο Κάστρο του Άγριου Δάσους στην Παλιά Αγγλία και προσπαθούσε να τελειοποιηθεί, όπως και πολλοί συνομήλικοί του, στην κονταρομαχία, στην ιππασία, στο κυνήγι με γεράκι και στην ξιφομαχία. Στην πραγματικότητα, θα ήθελε να δοκιμάσει τις ικανότητές του σε κάτι πιο συναρπαστικό, όπως στην καταδίωξη μιας συμμορίας Σαξόνων φυγόδικων.

Ήταν μαθητής ενός σοφού μάγου, του Μέρλιν. Αυτός του έμαθε να ελέγχει το σώμα και το νου του, μα πάνω απ' όλα τον δίδαξε ότι ο άνθρωπος είναι περισσότερο καλός παρά κακός. Τα χρόνια που ακολούθησαν αναρωτήθηκε πολλές φορές γι' αυτό...

Η πλήρης επίτομη έκδοση του Παντοτινού βασιλιά περιλαμβάνει τα βιβλία: Το ξίφος στην πέτρα, Η μάγισσα στο δάσος, Ο κακοφτιαγμένος ιππότης, Το κερί στον άνεμο, Το βιβλίο τον Μέρλιν. 

ef o tzimis17. Ο ΤΖΙΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΓΑΝΤΟΡΟΔΑΚΙΝΟ
ROALD DAHL 
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ - ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 

Από τότε που έχασε με περίεργο τρόπο τους γονείς του, ο Τζίμης ζούσε με τις δύο θείες του, τη Βέργα και τη Βαρέλα. Και οι δυο τους, όμως, ήταν στριμμένες κι έκαναν αφόρητη τη ζωή του μικρού Τζίμη. Του φέρονταν σκληρά, τον έβαζαν να κάνει βαριές δουλειές και δεν τον άφηναν ποτέ να βγει έξω από το φράχτη του σπιτιού τους. Ώσπου ξαφνικά μια μέρα έγινε κάτι πολύ παράξενο, κάτι μαγικό, που άλλαξε ολότελα τη δυστυχισμένη ζωή του Τζίμη και του χάρισε το πιο απίστευτο, το πιο συναρπαστικό ταξίδι του κόσμου! 

ef ta diodia tis fantasias18. ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
NORTON JUSTER 
Εκδ. Κέδρος
Μτφ. ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ 

Ήταν μια φορά ένα αγόρι που το 'λεγαν Μίλο και δεν ήξερε πώς να περάσει την ώρα του. Όταν, ξαφνικά, εμφανίζεται στο δωμάτιό του μια μυστηριώδης πύλη διοδίων, αποφασίζει να την περάσει μόνο και μόνο γιατί δεν έχει τίποτε καλύτερο να κάνει. Κι έτσι βρίσκεται να τρέχει σ’ έναν άγνωστο δρόμο στην εξοχή, στη χώρα των Προσδοκιών, με κατεύθυνση τη Λεξικούπολη. Γνωρίζει τους Ληθαργίτες και το ρολογόσκυλο Τοκ που κάνει τικ-τικ, την Ορθογραφική Μέλισσα, την Ηχοκρατόρισσα και τόσους άλλους-αλλόκοτους μα καθόλου βαρετούς-χαρακτήρες. Και, κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, θα καταλάβει πως η ζωή δεν είναι καθόλου βαρετή. Αντίθετα, είναι πιο συναρπαστική και από τα πιο ευφάνταστα όνειρα.

Τα διόδια της φαντασίας είναι κάτι περισσότερο από μια συναρπαστική περιπέτεια: θεωρούνται παγκοσμίως ένα από τα σύγχρονα κλασικά αριστουργήματα για παιδιά και μεγάλους.

ef se mia ptyxi toiy xronoy19. ΣΕ ΜΙΑ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
MADELEINE L'ENGLE 
Εκδ. Κέδρος
Μτφ. ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΦΕΡΡΟ 

Ο πατέρας της Μεγκ, σπουδαίος αστροφυσικός, εξαφανίζεται, και η Μεγκ μαθαίνει πως βρίσκεται στον μακρινό πλανήτη Κάμαζοτς, φυλακισμένος από τη σκοτεινή δύναμη ΕΚΕΙΝΟ, που προσπαθεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σύμπαν.

Για να σώσει τον πατέρα της, θα χρειαστεί βοήθεια. Από τον χαρισματικό μικρό αδερφό της Τσάρλς Ουάλας, από τον φίλο της τον Κάλβιν, αλλά και από τα τρία παράξενα πλάσματα που τους επισκέπτονται: την κυρία Τιναυτό, την κυρία Ποιοαπόλα και την κυρία Αυτοπού. Επίσης, η Μεγκ πρέπει να επιστρατεύσει όλες της τις δυνάμεις: το πείσμα, τον θυμό, αλλά και την αγάπη. Θα πρέπει να μπει σε μια πτυχή του χρόνου, να τεσσερακτινιστεί, να περιπλανηθεί στο σύμπαν. Οι δυνάμεις του κακού απειλούν να αφανίσουν ολόκληρο τον κόσμο και η Μεγκ πρέπει να τις σταματήσει.

Το βιβλίο που έχουν αγαπήσει ολόκληρες γενιές και εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, από το 1962 που πρωτοκυκλοφόρησε, εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

ef the wandering20. THE WANDERING UNICORN
MANUEL MUJICA-LAINEZ 

Το μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού του Αργεντινού συγγραφέα Manuel Mujica Láinez περιγράφει τον θρύλο της Melusine, της φιγούρας της ευρωπαϊκής λαογραφίας που απεικονίζεται ως ένα γυναικείο πνεύμα του γλυκού νερού που μπορεί να αλλάζει μορφές.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη μεσαιωνική Γαλλία και στην Παλαιστίνη των Σταυροφοριών, και είναι ένα μείγμα φαντασίας και ρομαντισμού. 

ef to petagma21. ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΝΤΑ
ANNE MCCAFFREY 
Εκδ. Αίολος
Μτφ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗΣ 

Πράσινοι, γαλάζιοι και χαλκόχρωμοι δράκοντες με τους περήφανους καβαλάρηδες τους υψώνονται στον ουρανό του Περν, τρίτου πλανήτη του Ράκμπατ στον αστερισμό του Τοξότη. Οι άρχοντες, οι αρχιτεχνίτες, αρπιστές, υφαντές και μεταλλουργοί συνάζονται στην φραγή Μπάντεν, ενώ τα πελώρια φρούρια ετοιμάζονται κι αυτά για τη μάχη με τα τρομερά Νήματα, μηκοειδή πλάσματα που έρχονται από το Κόκκινο Άστρο. Πάνω απ' όλους υψώνεται λαμπερή η χρυσόχρωμη βασίλισσα και μητέρα όλων των δρακόντων με την καβαλάρισσα της, την Κυρά της Φραγής. Η μάχη με τους εξώκοσμους εισβολείς αρχίζει...

Η Αν Μακ Κάφρεϊ, με το Έπος του Περν, δημιούργησε έναν από τους συναρπαστικότερους μύθους στον χώρο της Επιστημονικής και Ηρωικής Φαντασίας, κερδίζοντας επάξια την προσοχή και την αγάπη ακόμα και των πιο απαιτητικών αναγνωστών σ' όλο τον κόσμο. Η μαγεία της τέχνης της, κάνει τα βιβλία της να ξεχωρίζουν. 

ef o teleytaios monokeros 222. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΟΝΟΚΕΡΩΣ
PETER BEAGLE 
Εκδ. Anubis
Μτφ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ 

Ήταν μαγική, όμορφη πέρα από κάθε φαντασία - και ολομόναχη ...Ο μονόκερως - ή μάλλον η μονόκερως, αφού ήταν θηλυκός - ζούσε από τα πανάρχαια χρόνια, που δεν τα φτάνει η μνήμη, σε ένα δάσος που δεν άγγιζε ο θάνατος. Οι κοπέλες που αντίκριζαν έστω μια φευγαλέα εικόνα της λαμπρότητάς της μαγεύονταν τόσο, ώστε δεν μπορούσαν ποτέ πια να την ξεχάσουν. Αλλά εκείνη δεν μπορούσε να αψηφήσει πλέον τις σκοτεινές φήμες και τους ψιθύρους που ακούγονταν έξω από το θαυμαστό βασίλειό της: «Είμαι η τελευταία μονόκερως που απόμεινε στον κόσμο». Έτσι, με τη βοήθεια ενός δύστροπου μάγου και μιας περήφανης υφάντρας, ξεκινά την περιπλάνησή της στον κόσμο αναζητώντας την αλήθεια. Έρχεται αντιμέτωπη με απόκοσμα πλάσματα, με την ενσάρκωση μιας κατάρας και με την ίδια τη μοίρα της, για να διαπιστώσει τελικά ότι μια σπίθα μαγείας σιγοκαίει στα μύχια κάθε καρδιάς. «Το κλασικό αριστούργημα της φανταστικής λογοτεχνίας, που μάγεψε κάθε παιδί και κάθε μεγάλο με καρδιά παιδιού από την πρώτη του κιόλας έκδοση».

ef o magos tis gaiothalassas23. Ο ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΙΟΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΓΑΙΟΘΑΛΑΣΣΑ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
URSULA LE GUIN 
Εκδ. Αίολος
Μτφ. ΛΙΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΘΩΜΑΣ Π. ΜΑΣΤΑΚΟΥΡΗΣ

Ο Μάγος της Γαιοθάλασσας, το πρώτο βιβλίο του κύκλου της Γαιοθάλασσας, αφηγείται το πώς ο Κίρκος, ένα χωριατόπαιδο από το νησί του Γκοντ, έγινε Αρχιμάγιστρος και Άρχοντας των Δράκων, που τα ταξίδια και τα κατορθώματά του αποτέλεσαν το θέμα πολλών τραγουδιών και θρύλων.

Ο Κίρκος, όταν ανακαλύψει, παιδί ακόμα, την έφεσή του στη μαγεία, θα μαθητεύσει δίπλα στον μάγο Όγκιον και στη συνέχεια στην ξακουστή Σχολή των Μάγων του νησιού του Ροκ. Καθώς, όμως, καλλιεργεί τις ικανότητές του και ξεχωρίζει ανάμεσα στους συμμαθητές του, παρασυρμένος από ενθουσιασμό και αλαζονεία θα κάνει ένα τρομερό λάθος με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο αγώνας για να επανορθώσει θα αποτελέσει τη δυσκολότερη μάχη που έδωσε ποτέ...

Η Γαιοθάλασσα είναι ένας κόσμος με αμέτρητα νησιά, το καθένα με τον δικό του πολιτισμό. Εκεί λέγεται ότι κατοικούν τα αρχαιότερα και σοφότερα πλάσματα του κόσμου, οι δράκοι. Οι νησιωτικές αυτές κοινωνίες αποδέχονται τη μαγεία ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, ενώ καθετί έχει κι ένα μυστικό όνομα, που όποιος το γνωρίζει, έχει την εξουσία πάνω σε αυτό.

Ο φανταστικός κόσμος της Γαιοθάλασσας έχει συγκριθεί με τη Μέση-Γη του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν και τη Νάρνια του Κ.Σ. Λιούις. Η δημιουργός του, η σπουδαία Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, έγραψε πέντε μυθιστορήματα και σειρά διηγημάτων που εκτυλίσσονται στα νησιά του αρχιπελάγους και συγκαταλέγονται στα κλασικά έργα της φανταστικής λογοτεχνίας.

ef the crystal cave24. THE CRYSTAL CAVE
MARY STEWART 

Η Βρετανία του πέμπτου αιώνα είναι μια χώρα στην οποία βασιλεύει το χάος. Αυτός είναι ο κόσμος του νεαρού Μέρλιν, του νόθου παιδιού μιας πριγκίπισσας της Νότιας Ουαλίας που δεν θα αποκαλύψει στον γιο της την πραγματική ταυτότητα του πατέρα του.

Ωστόσο, ο Μέρλιν είναι ένα εξαιρετικό παιδί, που γνωρίζει από μικρή ηλικία ότι διαθέτει ένα σπουδαίο φυσικό χάρισμα - την Όραση. Έχοντας ζήσει εισβολές, πολέμους και κατακτήσεις, ο Μέρλιν ωριμάζει απότομα και προετοιμάζεται για τον ερχομό του Βασιλιά Αρθούρου. 

ef oi tafoi toy atoyan25. ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΟΥ ΑΤΟΥΑΝ
ΓΑΙΟΘΑΛΑΣΣΑ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)
URSULA LE GUIN 
Εκδ. Αίολος
Μτφ. ΛΙΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΘΩΜΑΣ Π. ΜΑΣΤΑΚΟΥΡΗΣ 

Οι Τάφοι του Άτουαν είναι το δεύτερο βιβλίο του κύκλου της Γαιοθάλασσας.

Εδώ μεταφερόμαστε στο απομακρυσμένο σύμπλεγμα των Καργκάδων, όπου οι ανοιχτόχρωμοι και πολεμοχαρείς κάτοικοί τους λατρεύουν τα πνεύματα των Μεγάλων Παλαιών, των μακρινών προγόνων τους, και αποστρέφονται τη μαγεία.

Οι Τάφοι των Ακατονόμαστων στο νησί του Άτουαν είναι ο πιο ιερός τόπος της λατρείας και φυλάσσεται από μια μικρή κοινότητα ιερειών και ευνούχων με επικεφαλής τη μεγάλη Ιέρεια.
Στα πέντε της η μικρή Τενάρ θα γίνει η μεγάλη Ιέρεια, αλλά θα χάσει τα πάντα: την οικογένεια, το σπίτι και το όνομά της θα γίνει η Άρχα, η Φαγωμένη, ταγμένη φύλακας των Τάφων και της λατρείας των Μεγάλων Παλαιών.

Κι ενώ προσπαθεί να προσαρμοστεί στη σκληρή και μονότονη νέα της ζωή, ένας άγνωστος εισβάλλει στον υπόγειο λαβύρινθο κάτω από τους Τάφους. Τι επιδιώκει ο εισβολέας; Τι θα σημάνει αυτό το γεγονός για την Τενάρ:

Η Γαιοθάλασσα είναι ένας κόσμος με αμέτρητα νησιά, το καθένα με τον δικό του πολιτισμό. Εκεί λέγεται ότι κατοικούν τα αρχαιότερα και σοφότερα πλάσματα του κόσμου, οι δράκοι. Οι νησιωτικές αυτές κοινωνίες αποδέχονται τη μαγεία ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, ενώ καθετί έχει κι ένα μυστικό όνομα, που όποιος το γνωρίζει, έχει την εξουσία πάνω σε αυτό.

ef sto lofo toy watership26. ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΓΟΥΟΤΕΡΣΙΠ
RICHARD ADAMS 
Εκδ. Κέδρος
Μτφ. ΜΑΡΩ ΤΑΥΡΗ

Ο κουνελότοπος του Σάντλφορντ βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Πενταράκης, ο μικρός αδερφός του Φουντούκη, είναι σίγουρος ότι κάτι πολύ κακό πρόκειται συμβεί. Κανείς όμως δεν του δίνει σημασία. Γιατί είναι άνοιξη και το χορτάρι άφθονο. Τα δύο αδέρφια και μερικά ακόμα θαρραλέα κουνέλια εγκαταλείπουν κρυφά την ασφάλεια του γνώριμου κουνελότοπου και κινούνται διστακτικά προς έναν αχανή και παράξενο κόσμο. Κυνηγημένοι από σκυλιά και αλεπούδες, αποφεύγοντας φάρμες και ανθρώπους, ο Φουντούκης και οι σύντροφοί του ονειρεύονται μια νέα ζωή στον ειδυλλιακό λόφο του Γουότερσιπ...

Μια ιστορία γεμάτη συμβολισμούς και καυστικό χιούμορ. Ένας ύμνος στην περιπλάνηση, στο όραμα, στην ηθική, στην ατομική ελευθερία και στην από κοινού δράση. Μια καταπληκτική ιστορία που μπορεί να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί από διαφορετική κάθε φορά οπτική γωνία, και να αγγίξει αναγνώστες κάθε ηλικίας.

ef the dark is rising27. THE DARK IS RISING
SUSAN COOPER 

Μια ημέρα πριν από τα ενδέκατα γενέθλια του Will, ένα αίσθημα φόβου απλώνεται στην τριγύρω περιοχή. Αυτά τα γενέθλια θα του μείνουν αξέχαστα.

Ο Will ανακαλύπτει πως έχει τη δύναμη των Παλαιών και λαμβάνει μέρος σε μια αποστολή ενάντια στις δυνάμεις του Σκότους.

 ef i prigkipissa kai o peiraths28. Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΑ ΚΑΙ Ο ΠΕΙΡΑΤΗΣ
WILLIAM GOLDMAN 
Εκδ. Κέδρος
Μτφ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΑΜΠΑΚΗ 

Ένα κλασικό έργο στο χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1973. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διασκευή στο μεσαιωνικό μελόδραμα του Σ. Μόργκενστερν Princes Bride.

Στη χώρα Φλωρίν, ο κακός πρίγκιπας Χόμπερτιγκ πιέζει τη Νεράγκολα, την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο, να τον παντρευτεί. Ο Γουέλσι, ο αγαπημένος της, θα δώσει σκληρή μάχη για να αποτρέψει αυτόν τον γάμο. Ανάμεσα σε παράξενα πλάσματα, τρομερούς πειρατές, κακούς κυβερνήτες και ευγενικούς ανθρώπους, από τα Βράχια της Παράνοιας στο Πύρινο Έλος, μέχρι τον κήπο του Θανάτου.

Η μάχη του Καλού και του Κακού θα εξελιχθεί σε μια αξέχαστη περιπέτεια με δυνατές εκπλήξεις. 

ef oi athanatoi 229. ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ
NATALIE BABBIT 
Εκδ. Άγκυρα
Μτφ. ΚΩΣΤΙΑ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ 

Μια απαγωγή, ένας φόνος, μια απόδραση από τη φυλακή. Αν όλα αυτά αφορούσαν μόνο τη Γουίνι Φόστερ, θα ήταν το περιεχόμενο μιας συνηθισμένης περιπετειώδους ιστορίας: θα έφτανες μέχρι το τέλος, όλα θα είχαν λυθεί κι αυτό θα ήταν όλο. Όμως, τα παραπάνω αφορούν ταυτόχρονα και την ιστορία της οικογένειας των Τακ, επομένως, αν η ιστορία μας έχει αρχή και μέση, δεν μπορεί να έχει τέλος!

Οι ιστορίες όλων αυτών των ανθρώπων, συναντιούνται κοντά στο χωριό Τρίγκαπ, στη διάρκεια λίγων ημερών ενός ζεστού Αυγούστου, κάπου εκεί στα 1880. Κι είναι αυτές οι λίγες μέρες που υφαίνουν ένα παράξενο μίγμα βίας και αγάπης, αγωνίας αλλά και γαλήνης. Κι όταν όλα αυτά θα τελειώσουν, η μικρή Γουίνι θα πρέπει να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση. Αυτό που θα επιλέξει τελικά, δεν είναι απαραιτήτως αυτό που ενδεχομένως θα είχε αποφασίσει αρχικά.

Γιατί όταν έχεις γνωρίσει τους Τακ, με τον τρόπο που τους γνώρισε η Γουίνι, έστω και για τόσο λίγο, δεν μπορεί πια να είσαι ο ίδιος όπως ήσουν και πριν... 

ef a swiftly tilting planet30. A SWIFTLY TILTING PLANET
MADELEINE L'ENGLE 

Η συνέχεια του βιβλίου Σε μια πτυχή στον χρόνο. Ο δεκαπεντάχρονος Charles Wallace και ο μονόκερος Gaudior πραγματοποιούν ένα επικίνδυνο ταξίδι στον χρόνο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σταματήσουν την καταστροφή του κόσμου τους από τον τρελό δικτάτορα Madog Branzillo. Δεν είναι μόνοι στην αναζήτησή τους. Η αδερφή του Charles, η Meg, είναι στο πλευρό τους.

ef i matomenh kamara31. Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΜΑΡΑ
ANGELA CARTER 
Εκδ. Χατζηνικολή
Μτφ. ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ 

Τα παλιά δημοφιλή παραμύθια, μύθοι και θρύλοι αναβιώνουν, έντεχνα τροποποιημένα στο «Η ματωμένη κάμαρα» όπου η Άντζελα Κάρτερ επιτυγχάνει να διακωμωδήσει τις πατριαρχικές δομές και αξίες για την αντρική υπεροχή και τη θέση της γυναίκας και μέσα από σύνθετες ανατροπές αποκαλύπτει πως αυτές έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο.

Με τη σύγχρονη διασκευή των παλιών γνωστών αφηγήσεων που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε σαν παιδιά, μας περιγράφει τους τρόπους που οι γυναίκες έχουν λεηλατηθεί στο δυτικό πολιτισμό και καταδεικνύει πως τα φαινομενικά αθώα στοιχεία της λαϊκής κουλτούρας μάς έχουν επηρεάσει. Η Κάρτερ με το μαγικό ρεαλισμό της γραφής της και την αισθησιακή χρήση της γλώσσας υφαίνει μια σειρά από εντυπωσιακές μεταμορφώσεις των παραδοσιακών ηρωίδων και αποδομεί το δίπτυχο της θηλυκότητας, της μυθικής κακιάς μάγισσας και του καλού και αθώου κοριτσιού. Όλα τα κορίτσια / θύματα στα παραμύθια όπως η Χιονάτη, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Ωραία και το Τέρας αλλάζουν ρόλους, μετουσιώνονται και εξελίσσονται μέσα από την εμπειρία.

Εδώ το κορίτσι των παραμυθιών πλέον μεγαλώνει, αφήνει πίσω τον κόσμο της παιδικής ηλικίας, έναν κόσμο ανημποριάς και φόβου και επιπλέον παίρνει αυτό που διεκδικεί.

ef o megalos filikos gigantas32. Ο ΜΦΓ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΙΚΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ
ROALD DAHL
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗ 

Μετά τον ΤΣΑΡΛΙ και τη ΜΑΤΙΛΝΤΑ, ετοιμαστείτε για το σπαρταριστό Μιφιγάμα, τον γίγαντα με την τρυφερή καρδιά, τον μόνο γεμάτο καλοσύνη και ανθρωπιά μέσα σ' έναν κόσμο άγριο και σκληρό.

Θυμηθείτε, θα κρατάτε την κοιλιά σας από τα γέλια, όμως θα γνωρίσετε και την καλή πλευρά της ζωής μέσα από τη γνωριμία της Σόφης με τον υπέροχο ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΛΙΚΟ ΓΙΓΑΝΤΑ. 

ef alanna the first adventure33. ALANNA: THE FIRST ADVENTURE
TAMORA PIERCE 

Η αρχόντισσα Alanna, μεταμφιεσμένη σε αγόρι, παίρνει τη θέση του δίδυμου αδελφού της Thom, για να πάει στο παλάτι της πόλης Corus ώστε να εκπαιδευτεί για να γίνει ιππότης, ενώ ο Thom σπουδάζει μαγεία. Η Alanna «παλεύει» με την ταυτότητα του φύλου της, με την εφηβεία και τον εκφοβισμό.

ef howls moving castle34. HOWL'S MOVING CASTLE
DIANA WYNNE-JONES 

Στη χώρα του Ingary, όπου υπάρχουν επτά μπότες πρωταθλήματος και μανδύες αορατότητας, η Sophie Hatter τραβάει την ανεπιθύμητη προσοχή της Μάγισσας των Απορριμμάτων και μαγεύεται από ένα ξόρκι.

Η Sophie αναζητά το κινούμενο κάστρο που αιωρείται στους λόφους πάνω από το Market Chipping.

Όμως το κάστρο ανήκει στον τρομακτικό Μάγο Howl, του οποίου η όρεξη, λένε, ικανοποιείται μόνο από τις ψυχές των νεαρών κοριτσιών... 

ef thyela sto redwall35. ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟ ΡΕΝΤΓΟΥΟΛ
BRIAN JACQUES 
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΜΙΡΚΑ ΣΚΑΡΑ 

Το Ρέντγουολ είναι ένα κάστρο. Είναι ο κόσμος μας, είναι ένας κόσμος φανταστικός και πραγματικός συνάμα, με τους καλούς και τους κακούς, τους γενναίους και τους δειλούς, τους ονειροπόλους και τους πολεμιστές. Είμαστε εσείς κι εγώ, οι ήρωες των βιβλίων και ο γείτονας της διπλανής πόρτας. Ο νεαρός Ματίας ονειρεύεται τη δόξα του αρχαίου πολεμιστή Μάρτιν.

Οι συμβουλές των γεροντότερων, η αγάπη, η στοργή αποδεικνύονται πολύτιμοι βοηθοί του όταν ο Κλούνι, ο εχθρός, επιτίθεται στο Ρέντγουολ. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να εντοπίσουν τον τάφο του Μάρτιν του Πολεμιστή για να πάρουν στα χέρια τους το ξίφος του που θα τους χαρίσει τη νίκη. Γεμάτο περιπέτειες, γραμμένο στο στιλ των πραγματικών ιπποτικών βιβλίων, τούτο το μυθιστόρημα εγκαινιάζει μια νέα σχολή στη λογοτεχνία. Κι αυτό είναι το μυστικό που θ' ανακαλύψει ο αναγνώστης στις σελίδες του. 

ef swordspoint36. SWORDSPOINT
ELLEN KUSHNER 

Στους σκοτεινούς δρόμους του Ρίβερσαϊντ, οι άνδρες ζουν και πεθαίνουν κρατώντας τα σπαθιά τους. Ακόμη και οι ευγενείς λύνουν τις διαφορές τους με μονομαχίες. Σε αυτόν τον επικίνδυνο κόσμο, ο Richard St. Vier είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής των ξιφομαχιών, είναι επιδέξιος και αδίστακτος. Όλα αλλάζουν όταν η πόλη αρχίζει να εξοργίζεται από τις ατέρμονες κόντρες και τη βία που αυτές επιφέρουν. 

ef the lives of christopher chant37. THE LIVES OF CHRISTOPHER CHANT
DIANNE WYNNE JONES 

Ο πατέρας και οι θείοι του είναι μάγοι, η μητέρα του ισχυρή μάγισσα, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται μαγικό στον Christopher Chant, εκτός από τα όνειρά του. Κάθε νύχτα, ο Christopher επισκέπτεται, στον ύπνο του, φαντασιακά τοπία.

Σύντομα θα ανακαλύψει ότι μπορεί να φέρνει αντικείμενα και μορφές από τα όνειρά του στον κόσμο της ημέρας και θα αρχίσει την εκπαίδευσή του, ώστε να γίνει ο σπουδαιότερος μάγος όλων των εποχών.

ef o ofthalmos toy kosmoy38. Ο ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 1
ROBERT JORDAN 
Εκδ. Φανταστικός Κόσμος
Μτφ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΛΙΘΑΡΗΣ 

Ο Τροχός του Χρόνου γυρνά και μια επική περιπέτεια αρχίζει.

Φτάνοντας σε ένα μικρό χωριό στους Δύο Ποταμούς, η μυστηριώδης Μουαραίν ανακαλύπτει τρεις νεαρούς άνδρες, ο καθένας από τους οποίους μπορεί να είναι ο Αναγεννημένος Δράκοντας, ο εκλεκτός της αρχαίας προφητείας. Η Μουαραίν όμως, δεν είναι η μόνη ξένη που έχει καταφθάσει στο χωριό...

Σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο και τους πράκτορες της Σκιάς, η Μουαραίν πρέπει να καθοδηγήσει τους νεαρούς μέσα από χώρες μύθου και θρύλου, προς συμμάχους νέους και παλιούς, βαδίζοντας πάντα στα χνάρια της προφητείας.

Οι δυνάμεις του κακού όμως είναι αποφασισμένες να τους κυνηγήσουν λυσσαλέα, ακόμη και ως τον Οφθαλμό του Κόσμου... 

ef kaloi oionoi39. ΚΑΛΟΙ ΟΙΩΝΟΙ
NEIL GAIMAN, TERRY PRATCHETT 
Εκδ. Selini
Μτφ. ΘΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ 

«Ο Αρμαγεδδών συμβαίνει μια φορά, ξέρεις... δεν σε αφήνουν να δοκιμάζεις ξανά και ξανά μέχρι να τον κάνεις σωστά.»

Σύμφωνα με «Τας Ωραίας και Ακριβείς Προφητείας της Αγνής Νάτερ, Μάγισσας» -τον μοναδικό πλήρως αξιόπιστο οδηγό για το μέλλον, που έγραψε, ευτυχώς, το 1655, πριν ανατινάξει ολόκληρο το χωριό της μαζί με τους κατοίκους του, που είχαν συγκεντρωθεί για να την ρίξουν στην πυρά- ο κόσμος θα καταστραφεί ένα Σάββατο. Πιο συγκεκριμένα, το επόμενο Σάββατο. Αμέσως μετά το τσάι... Ο

ι άνθρωποι προσπαθούν να προβλέψουν το τέλος του κόσμου σχεδόν από την δημιουργία του, οπότε είναι απόλυτα φυσικό να είναι επιφυλακτικοί όταν εμφανίζεται μια νέα ημερομηνία για την Ημέρα της Κρίσης. Αυτή τη φορά όμως, οι στρατοί του Καλού και του Κακού πραγματικά φαίνονται να προετοιμάζονται. Οι τέσσερεις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης είναι καθ' οδόν. Η Ατλαντίδα αναδύεται. Βάτραχοι πέφτουν απ' τον ουρανό. Τα νεύρα τεντώνονται και όλα δείχνουν να βαδίζουν σύμφωνα με το Θεϊκό Σχέδιο.

Όμως, ένας καλοπερασάκιας δαίμονας και ένας ιδιότροπος άγγελος θα προτιμούσαν να αποφευχθεί η Αρπαγή.

Και μέσα σε όλα αυτά κάποιος έχασε και τον Αντίχριστο... 

ef o charoun kai i thalassa twn paramythiwn40. Ο ΧΑΡΟΥΝ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
SALMAN RUSHDIE 
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΡΕΝΙΑ ΤΟΥΡΚΟΛΙΑ-ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ 

Μεγάλος μάστορας του λόγου αυτός ο Σαλμάν Ρούσντι! Τι ιστορίες μαγειρεύει στο μυαλό του κι η πένα του βγάζει φτερά σαν πιάνει και πετάει πάνω στ' άγραφο χαρτί! Με χιούμορ κι ενθουσιασμό δίνει τη δική του απάντηση σε μια ερώτηση που σίγουρα έχει απασχολήσει πολλούς: Από πού, άραγε, βγαίνουν οι ιστορίες που μας λένε οι συγγραφείς όλου του κόσμου; "Ο Χαρούν και η θάλασσα των παραμυθιών" είναι ιστορίες γοητευτικές αλλά και αστείες όπου στροβιλίζονται σε έναν ξέφρενο χορό οι Χίλιες Και Μία Νύχτες της Ανατολής.

Εξωτικό αλλά και σύγχρονο, επίκαιρο αλλά και γεμάτο αναμνήσεις, είναι μια ατέλειωτη περιπέτεια στον απέραντο ωκεανό της απόλυτης ελευθερίας. 

ef i kseni41. Η ΞΕΝΗ
ΣΑΣΕΝΑΧ
DIANA GABALDON 
Εκδ. Anubis
Μτφ. ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΙΔΟΥΣΗ 

Η Κλαιρ Ράνταλ ζει διπλή ζωή. Με σύζυγο στον έναν αιώνα... και εραστή στον άλλο.

Το 1946, η Κλαιρ Ράνταλ, μια στρατιωτική νοσοκόμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναβρίσκεται με το σύζυγό της για ένα δεύτερο μήνα του μέλιτος στη Σκοτία. Η μοίρα όμως τους χωρίζει ξανά, όταν η ηρωίδα περνά μέσα από έναν κύκλο μονόλιθων στα Χάιλαντς και μεταφέρεται ως δια μαγείας στη Σκοτία του 1743. Εκεί, γίνεται ξαφνικά μια Σάσεναχ, μια ξένη σ' έναν τόπο που μαστίζεται από τον πόλεμο και τις διαμάχες των φατριών.

Διχασμένη ανάμεσα στο πάθος και το καθήκον, τη βία και την προκατάληψη, η Κλαιρ θα ζήσει ένα συγκλονιστικό έρωτα με τον νεαρό Τζέιμι Φρέιζερ, ένα θαρραλέο Σκοτσέζο πολεμιστή. Το πάθος του Τζέιμι για τη μοιραία γυναίκα είναι τόσο παράφορο, που σύντομα η Κλαιρ θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην πίστη και τον έρωτα, παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο ζωές εντελώς ασυμβίβαστες...

Η ιστορία συνεχίζεται στο επόμενο βιβλίο με τίτλο «Σε ξένο χρόνο».

ef tigana42. TIGANA (ΕΠΙΤΟΜΟ)
GUY-GAVRIEL KAY 
Εκδ. Anubis
Μτφ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ

Ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα, όπου ζωντανεύουν οι μύθοι και η μαγεία πλημμυρίζει κάθε σελίδα.

Το TIGANA είναι η μαγική αφήγηση μιας σκλαβωμένης χώρας που παλεύει για την ελευθερία της. Χρόνια μετά την ερήμωση της πατρικής γης, μια χούφτα άντρες και γυναίκες ξεκινούν μια επικίνδυνη σταυροφορία: επιχειρούν να αποτινάξουν τους κατακτητές τους και να ξαναφέρουν στον κόσμο τη χαμένη λάμψη του λησμονημένου ονόματος της πατρίδας.

Πάνω σ' ένα εξαιρετικής σύλληψης υπόβαθρο, έναν κόσμο ταυτόχρονα αισθησιακό και βάρβαρο, αυτό το αριστουργηματικό έπος ενός παθιασμένου λαού που κυνηγάει τ' όνειρό του συναρπάζει με τον οραματισμό του και αλλάζει για πάντα τα σύνορα της λογοτεχνίας του φανταστικού. 

ef to asteri toy vorra43. ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ
PHILIP PULMAN 
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΚΩΣΤΙΑ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ 

Χωρίς αυτό το παιδί θα πεθάνουμε όλοι.

Η Λύρα και το δαιμόνιό της ζουν ελεύθερα και ανέμελα ανάμεσα στους λογίους του Κολεγίου Τζόρνταν, στην Οξφόρδη.

Αλλά η μοίρα που έχει γραφτεί για εκείνη από τότε που γεννήθηκε την οδηγεί σ' ένα επικίνδυνο ταξίδι στον παγωμένο Βορρά, σε αναζήτηση ενός φίλου που έχει απαχθεί.

Πρόκειται για ένα ταξίδι που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες πέρα από τον δικό της κόσμο...

ef pote kai poythena44. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
NEIL GAIMAN 
Εκδ. Ίκαρος
Μτφ. ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ 

Κάτω από τους δρόμους του Λονδίνου, κάτω από τον κόσμο τον χειροπιαστό του Εδώ και του Τώρα, υπάρχει κι ένας κόσμος άγνωστος, απέραντος, μυστικός, σκοτεινός, ανείπωτος: ο κόσμος του Ποτέ και Πουθενά. Τον κατοικούνε τέρατα και άγγελοι, καλόγεροι και φονιάδες, κυνηγοί και θηρία, ληστές κι αγαθούληδες, τυχοδιώκτες και πρόβατα.

Είναι γεμάτος τρομακτικές αβύσσους και παλάτια που φτάνουν ως το κέντρο της γης. Και μόνο όσοι στ' αλήθεια δεν έχουν τίποτα, όσοι γλιστράνε και πέφτουν από τις ρωγμές του "πραγματικού" κόσμου, μπορούν να περνάνε από τον έναν κόσμο στον άλλον: τα ποντίκια των υπονόμων, οι άστεγοι, οι φυγάδες, οι τρελοί.

Ο Ρίτσαρντ ζει μια τακτοποιημένη, μετρημένη ζωή στον Πάνω Κόσμο της Πραγματικότητας, όταν μια και μόνη ανθρώπινη στιγμή, μια στιγμή καλοσύνης, θα τον βυθίσει σ' έναν κόσμο κάτω από τον κόσμο, σ' έναν χρόνο έξω από τον χρόνο, σ' έναν λαβύρινθο απέραντο, που οι δρόμοι του χάνονται στο απόλυτο σκοτάδι ή στο απόλυτο κακό, για ν' αναδυθούν ξανά εκεί που κανείς δεν τους περιμένει. Βρίσκεται παγιδευμένος στο Ποτέ και Πουθενά - και σε μια περιπέτεια που τινάζει στον αέρα κάθε έννοια τόπου, χρόνου και τάξης, όπως τα ήξερε μέχρι τότε στη ζωή του. 

ef ella enchanted45. ELLA ENCHANTED
GAIL CARSON LEVINE 

Κατά τη γέννησή της, η Έλλα πέφτει θύμα της κατάρας της νεράιδας Λουσίντα, η οποία της χαρίζει το «δώρο» της υπακοής. Η Έλλα είναι αναγκασμένη να υπακούει σε κάθε υπόδειξη, σε κάθε προσταγή.

Όταν η αγαπημένη της μητέρα πεθαίνει, αφήνοντάς την υπό την κηδεμονία ενός φιλάργυρου πατέρα, και αργότερα, μιας απεχθούς θετής μητέρας, η ζωή και η ευημερία της Έλλα φαίνεται να βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο.

ef o arxontas ton dyo kosmon46. Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ
PHILIP PULMAN 
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΚΩΣΤΙΑ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ 

Τι είναι; Φίλος ή εχθρός;

Είναι δολοφόνος.

Ο Γουίλ σκότωσε έναν άνθρωπο και το σκάει για να γλιτώσει. Η απόδρασή του θα τον οδηγήσει πέρα από τα σύνορα του δικού του κόσμου, στην αλλόκοτη ηρεμία μιας ερημωμένης πόλης, και σ' ένα κορίτσι, τη Λύρα.

Η μοίρα της είναι με έναν παράξενο τρόπο συνδεδεμένη με τη δική του, και μαζί πρέπει να ανακαλύψουν το πιο ισχυρό όπλο σε όλους τους κόσμους... 

ef brown girl in the ring47. BROWN GIRL IN THE RING
NALO HOPKINSON 

Οι πλούσιοι και οι προνομιούχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη, την έχουν αφήσει να καταρρεύσει. Οι υπόλοιποι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στις παραδόσεις τους για να επιβιώσουν. Ξαφνικά, οι εναπομείναντες αρχίζουν να εξαφανίζονται και μια νεαρή γυναίκα θα κληθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο. Θα διαπραγματευτεί με θεούς, θα εμπνεύσει τη γέννηση νέων θρύλων.

ef harry potter aixmalotos toy azkaban48. Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Ο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΖΚΑΜΠΑΝ
ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ (ΤΡΙΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
J.K. ROWLING 
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΚΑΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 

Για δώδεκα ολόκληρα χρόνια, η τρομερή φυλακή του Αζκαμπάν είχε έναν διαβόητο κρατούμενο, τον Σείριο Μπλακ, που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία δεκατριών ανθρώπων με μία και μόνο κατάρα.

Γι' αυτόν κυκλοφορούσε η φήμη ότι ήταν αφοσιωμένος ακόλουθος του Άρχοντα του Σκότους, του Βόλντεμορτ. Τώρα έχει δραπετεύσει, και οι φύλακες του Αζκαμπάν θυμούνται ότι συχνά μουρμουρούσε στον ύπνο του: "Είναι στο "Χόγκουαρτς"...είναι στο "Χόγκουαρτς"". Μήπως ο Μπλακ κυνηγάει τον Χάρι;

Ο Χάρι Πότερ δεν είναι ασφαλής, ακόμη και μέσα στους τοίχους του μαγικού σχολείου του, περιτριγυρισμένος από τους φίλους του. Και, ακόμη χειρότερα, ένας προδότης ίσως βρίσκεται ανάμεσά τους. 

ef-spindles-end.jpg49. SPINDLEY’S END
ROBERT MCKINLEY 

Όλα τα πλάσματα του δάσους και του ποταμού γνώριζαν ανέκαθεν ότι το βρέφος ήταν ξεχωριστό: ήταν η χαμένη πριγκίπισσα, την οποία έκρυβε η οικογένειά της, ώστε να ξεφύγει από την κακιά νεράιδα που την κυνηγούσε. Όμως, παρά τις προσπάθειές τους, η κατάρα της νεράιδας πραγματοποιήθηκε: η Ρόζι έμελλε να τρυπήσει το δάχτυλό της σε ένα αδράχτι και να βυθιστεί σε αιώνιο λήθαργο.

ef thyela apo atsali50. ΘΥΕΛΛΑ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ
GEORGE R.R. MARTIN 
Εκδ. Anubis
Μτφ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ 

Καθώς το Γουέστερος σπαράσσεται από εμφύλιες διαμάχες, ο Μανς Ρέιντερ και οι άγριοι που κατοικούν πέρα από το Τείχος ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Βασίλειο του Βορρά...

Αν τα καταφέρουν, κανείς από τους αυτόκλητους βασιλείς δε θα μείνει ζωντανός για να διεκδικήσει το Σιδερένιο Θρόνο... 

ef o polemos ton theon51. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
NEIL GAIMAN 
Εκδ. Οξύ
Μτφ. ΝΙΝΑ ΜΠΟΥΡΗ 

«Όταν πεθαίνει η πίστη σ' ένα Θεό, πεθαίνει κι ο ίδιος ο Θεός». Ο Σάντοου είχε ένα και μόνο όνειρο: να βγει από τη φυλακή και να αρχίσει μια νέα ζωή.

Όμως μία μέρα πριν την αποφυλάκισή του, η γυναίκα του και ο καλύτερός του φίλος σκοτώνονται σε ένα δυστύχημα. Καθ' οδόν προς την κηδεία, ο Σάντοου γνωρίζει έναν αινιγματικό ξένο, τον κ. Γουένσντεϊ, που ξέρει τα πάντα γι' αυτόν και του προτείνει να γίνει σωματοφύλακάς του.

Όμως οι δραστηριότητες του κ. Γουένσντεϊ είναι πολύ πιο σκοτεινές απ' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί ο Σάντοου. Κι ο ρόλος του σε αυτές πολύ πιο επικίνδυνος. Γιατί κάτω από την αδιατάρακτη επιφάνεια της καθημερινότητας, μαίνεται ο πόλεμος των θεών και ο νικητής θα κερδίσει την ίδια την ψυχή της Αμερικής. 

ef xiliades nanoi52. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΑΝΟΙ ΚΙ ΕΝΑ ΤΗΓΑΝΙ
TERRY PRATCHETT 
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ 

Μπελάδες στη φάρμα της Γιαγιάς Πρεμούρας - ένα τέρας κάνει την εμφάνισή του στο ποτάμι, ένας ακέφαλος καβαλάρης καλπάζει στο μονοπάτι, τρομαχτικοί εφιάλτες σκορπίζονται παντού, ροβολώντας από τους λόφους. Ώσπου απάγεται και ο μικρός αδελφός της Τίφανι Πρεμούρας από τη Βασίλισσα των Ξωτικών (παρόλο που, κατά την άποψη της Τίφανι, αυτό ίσως να μην είναι και εντελώς τραγικό).

Η Τίφανι πρέπει να τον πάρει πίσω. Σ' αυτή την προσπάθειά της έχει βοηθούς το όπλο της (ένα τηγάνι), το μαγικό βιβλίο της γιαγιάς της (το "Ασθένειες των Προβάτων", μη φανταστείτε κάτι πιο μαγικό) και τους. . . (ναι, μη φανταστείτε κάτι πιο. . . ογκώδες) Νακ Μακ Φιγκλς, τους ατρόμητους Νάνους πολεμιστές, με το γαλάζιο δέρμα και τα κατακόκκινα μαλλιά, που εκδιώχθηκαν από τη Νεραϊδοχώρα επειδή μπεκρούλιαζαν και ξεσήκωναν τον κόσμο όλη την ώρα. . . Μια σοφή, ευφυής και απίστευτα ευρηματική περιπέτεια που ξετυλίγεται στον Κόσμο του Δίσκου. 

ef harry potter kai o hmiaimos prigkipas53. Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Ο ΗΜΙΑΙΜΟΣ ΠΡΙΓΚΙΨ
ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ (ΕΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
J.K. ROWLING 
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΚΑΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 

«Όταν βρεις το τελευταίο κομμάτι του παζλ, ελπίζω να ξεκαθαριστούν όλα...» Άλμπους Ντάμπλντορ

Ο πόλεμος κατά του Βόλντεμορτ είναι αμφίρροπος. Η Ερμιόνη διαβάζει προσεκτικά τις σελίδες του Ημερήσιου Προφήτη, μεταφέροντας στους υπόλοιπους τα τρομερά νέα. Ο Ντάμπλντορ λείπει από το «Χόγκουαρτς» για μεγάλα χρονικά διαστήματα και όμως...Όπως σε όλους τους πολέμους, η ζωή συνεχίζεται. Οι εκτοετείς μαθητές εξασκούνται στον διακτινισμό - και χάνουν και λίγα φρύδια κατά τη διαδικασία. Φλερτάρουν, μαλώνουν και ερωτεύονται. Τα μαθήματα είναι δύσκολα αλλά ευτυχώς τον Χάρι βοηθά ο μυστηριώδης Ημίαιμος Πρίγκιψ.

Και, στο μεταξύ, δε σταματάει στιγμή να ψάχνει την αλήθεια για την περίπλοκη ιστορία του αγοριού που μεγάλωσε και έγινε ο Λόρδος Βόλντεμορτ, με την ελπίδα να ανακαλύψει την αχίλλειο πτέρνα του. 

ef omixlogennitoi54. Η ΥΣΤΑΤΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
ΟΜΙΧΛΟΓΕΝΝΗΤΟΙ
BRANDON SANDERSON 
Εκδ. Φανταστικός Κόσμος
Μτφ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΑΚΟΣ 

Μερικές φορές φοβάμαι πως δεν είμαι ο ήρωας που όλοι νομίζουν. Οι φιλόσοφοι με διαβεβαιώνουν ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή, ότι τα σημάδια εκπληρώθηκαν. Μα ακόμα αναρωτιέμαι μήπως έχουν βρει τον λάθος άνθρωπο. Τόσο πολλοί άνθρωποι βασίζονται πάνω μου. Λένε ότι θα κρατήσω ολόκληρο το μέλλον του κόσμου στα χέρια μου.

Τι θα σκέφτονταν εάν ήξεραν ότι ο υπέρμαχός τους -ο Ήρωας των Αιώνων, ο σωτήρας τους - αμφιβάλλει για τον εαυτό του; Ίσως να μην τους έκανε καμία εντύπωση.

Κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι που με ανησυχεί περισσότερο απ' όλα. Ίσως, μέσα τους, δυσπιστούν -ακριβώς όπως εγώ. Όταν με κοιτάνε, βλέπουν άραγε έναν ψεύτη;

ef to onoma toy anemoy55. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ
PATRICK ROTHFUSS
Εκδ. Anubis
Μτφ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΗΜΑΣ

"Το όνομά μου είναι Κβοθ. Έχω κλέψει πριγκίπισσες από στοιχειωμένους βασιλιάδες. Έκαψα συθέμελα την πόλη του Τρέμπον. Βάδισα στο φεγγαρόφωτο σε μονοπάτια που άλλοι φοβούνται ακόμα και να τα αναφέρουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχω μιλήσει με θεούς, έχω αγαπήσει γυναίκες και έχω γράψει τραγούδια που κάνουν τους τροβαδούρους να δακρύζουν. Ίσως με έχετε ακουστά..."

Με τα λόγια αυτά ξεκινά μια αφήγηση που αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στη σύγχρονη λογοτεχνία φαντασίας. Μια ιστορία σκοτεινή και λυρική, μια ιστορία εκδίκησης και εσωτερικής αναζήτησης, μια ιστορία ατσάλινης θέλησης, επιβίωσης και ηρωικών πράξεων. Είναι η ιστορία ενός αληθινού ήρωα - ενός ανθρώπου που έγινε θρύλος... 

ef gyalini poli56. ΓΥΑΛΙΝΗ ΠΟΛΗ
CASSANDRA CLARE 
Εκδ. Πλατύπους Εκδοτική
Μτφ. ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΟΣΧΗ 

Καθώς η Κλέρι ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα για το παρελθόν της οικογένειας της, αποκτά έναν αναπάντεχο σύμμαχο στο πρόσωπο του μυστηριώδη Κυνηγού, Σεμπάστιαν. Με τον Βάλενταϊν να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για να καταστρέψει όλους τους Κυνηγούς των Σκιών για πάντα, η μόνη ελπίδα των Κυνηγών για να τον νικήσουν είναι να συνεργαστούν με τους αιώνιους εχθρούς τους.

Αλλά μπορούν τα Πλάσματα του Σκότους και οι Κυνηγοί των Σκιών να παραμερίσουν την έχθρα τους και να πολεμήσουν πλάι-πλάι; Και ενώ ο Τζέις συνειδητοποιεί πόσα πράγματα είναι τελικά διατεθειμένος να θυσιάσει για την Κλέρι, θα μπορέσει άραγε εκείνη να τιθασεύσει τις καινούριες της δυνάμεις προκειμένου να σωθεί η Γυάλινη Πόλη, όποιο κι αν είναι το τίμημα;  

ef where the mountain meets the moon57. WHERE THE MOUNTAIN MEETS THE MOON
GRACE LIN 

Στην κοιλάδα του Βουνού Χωρίς Καρπούς, η νεαρή Μίνλι περνά τις μέρες της δουλεύοντας σκληρά στα χωράφια. Τα βράδια, ακούει τον πατέρα της να αφηγείται φανταστικές ιστορίες, για τον Δράκο του Νεφρίτη και τον Γέρο της Σελήνης.

Η μητέρα της Μίνλι, κουρασμένη από τη φτωχή τους ζωή, την επιπλήττει επειδή πιστεύει στα παραμύθια, όμως η Μίνλι ξεκινά ένα μαγευτικό ταξίδι για να βρει τον Γέρο της Σελήνης και να τον ρωτήσει πώς μπορεί η οικογένειά της να αλλάξει την τύχη της.

ef the houndred thousand kingdoms58. THE HUNDRED THOUSAND KINGDOMS
NK JEMISIN 

Η Yeine Darr είναι μια παρίας που κατοικεί στον βάρβαρο βορρά. Μετά από τον μυστηριώδη θάνατο της μητέρας της, καλείται στη μεγαλειώδη πόλη Σκάι, όπου ονομάζεται διάδοχος του θράνου, προς έκπληξή της.

Όμως ο θρόνος των Εκατό Χιλιάδων Βασιλείων δεν κερδίζεται εύκολα, και η Yeine μπλέκει σε έναν ατέρμονο αγώνα για την κατάκτηση της εξουσίας.

ef who fears death59. WHO FEARS DEATH
NNEDI OKORAFOR 

Σε μια δυστοπική Αφρική, μια περιοχή μαστίζεται από τους συνεχείς πολέμους μεταξύ των φυλών.

Μια γυναίκα που έχει επιζήσει από τον αφανισμό του χωριού της περιπλανιέται στην έρημο. Εκεί γεννά ένα πολύ ξεχωριστό κοριτσάκι.

ef akata witch60. AKATA WITCH
NNEDI OKORAFOR 

Το μυθιστόρημα της Okorafor ταξιδεύει τον αναγνώστη σε ένα μαγικό μέρος όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Η δωδεκάχρονη Sunny, γεννημένη στην Νέα Υόρκη, ζει στη Νιγηρία και είναι, ομολογουμένως, προβληματισμένη. Είναι αλμπίνος και ως εκ τούτου, απίστευτα ευαίσθητη στον ήλιο. Το μόνο που θέλει να κάνει είναι να παίξει ποδόσφαιρο και να περάσει μια μέρα στο σχολείο χωρίς να πέσει θύμα εκφοβισμού.

Η Sunny θα βυθιστεί στον κόσμο των Ανθρώπων-Λεοπαρδάλων και το μεγαλύτερο ελάττωμά της θα γίνει το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της. Μαζί με τις φίλες της θα αναλάβουν να εντοπίσουν τον Black Hat Otokoto, έναν εγκληματία που απαγάγει και ακρωτηριάζει μικρά παιδιά. 

ef to tsirko tis nyxtas61. ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
ERIN MORGENSTERN
Εκδ. Πλατύπους Εκδοτική
Μτφ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΛΙΘΑΡΗΣ 

Το τσίρκο φθάνει χωρίς προειδοποίηση. Δεν έχουν προηγηθεί αναγγελίες, ούτε αφισέτες στους στύλους και τους πίνακες ανακοινώσεων στο κέντρο της πόλης, ούτε αναφορές ή διαφημίσεις στις τοπικές εφημερίδες. Είναι απλά εκεί, ενώ χθες δεν ήταν. Οι ψηλές σκηνές έχουν ασπρόμαυρες ρίγες, τίποτα χρυσό, τίποτα πορφυρό. Χρώματα δεν βλέπεις πουθενά, παρεκτός στα γειτονικά δέντρα και το γρασίδι των γύρω χωραφιών. Μαύρες και άσπρες ρίγες σ' έναν γκρίζο ουρανό, αμέτρητες σκηνές σε μια ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, με έναν περίτεχνο φράχτη από σφυρηλατημένο σίδηρο να τις αγκαλιάζει σ' έναν άχρωμο κόσμο.

Ακόμα και το λιγοστό έδαφος που φαίνεται απ' έξω είναι μαύρο ή άσπρο, θαρρείς και είναι βαμμένο ή καλυμμένο από κάποια σκόνη ή επεξεργασμένο με κάποιο τρικ των τσίρκων. Όμως δεν είναι ανοιχτό για να υποδεχθεί θεατές. Ακόμα. Μέσα σε λίγες ώρες όλοι στην πόλη το έχουν ακούσει. Το απόγευμα το νέο έχει διαδοθεί σε αρκετές πόλεις πιο πέρα. Το να μαθευτεί κάτι από στόμα σε στόμα είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος διαφήμισης από τις τυπωμένες λέξεις και τα θαυμαστικά σε χάρτινα φυλλάδια και αφίσες....

ef to tragoydi toy achillea62. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ
MADELINE MILLER 
Εκδ. Διόπτρα
Μτφ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗ

«Έχεις ακούσει το ψιθύρισμα του δάσους μια φθινοπωρινή νύχτα; Σου έχουν τραγουδήσει για τον πόλεμο και την αγάπη; Άγγιξες ποτέ με τα δάχτυλά σου το σώμα ενός ημίθεου;»
Ο νεαρός Πάτροκλος απογοητεύει τον πατέρα του και εξορίζεται στην αυλή του βασιλιά της Φθίας. Εκεί μεγαλώνει στη σκιά του εκθαμβωτικού Αχιλλέα, ο οποίος έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές των γύρω του και σύμφωνα με τις προφητείες θα γίνει ο άριστος των Ελλήνων.

Τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι και στέλνονται να μαθητεύσουν στη σπηλιά του θρυλικού δάσκαλου Χείρωνα. Εκεί η σχέση τους ανθίζει και ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί, όμως οι Μοίρες έχουν υφάνει το δικό τους σχέδιο.

Ξέπνοοι αγγελιαφόροι φέρνουν το μήνυμα ότι ένας πρίγκιπας από την Τροία έκλεψε την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Πρέπει τώρα οι βασιλιάδες να ξεπλύνουν την ντροπή και για να γίνει αυτό χρειάζονται το δόρυ και την ασπίδα του Αχιλλέα.

Ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία το τίμημα θα είναι βαρύ, αλλά πιστεύει ότι ένα τραγούδι μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους θεούς. Η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης έχει μόλις ξεκινήσει. 

ef kathodos aggelwn63. ΚΑΘΟΔΟΣ ΑΓΓΕΛΩΝ
Η ΠΕΝΡΙΝ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
SUSAN EE 
Εκδ. Πλατύπους Εκδοτική
Μτφ. ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΡΙΑΔΑ 

Έχουν περάσει έξι εβδομάδες από τη μέρα που άγγελοι της αποκάλυψης κατήλθαν για να ισοπεδώσουν τον σύγχρονο κόσμο. Οι συμμορίες κυριαρχούν στους δρόμους τη μέρα ενώ ο φόβος και η προκατάληψη έχουν διεκδικήσει τη νύχτα. Όταν πολεμιστές άγγελοι φεύγουν πετώντας παίρνοντας μαζί τους ένα αβοήθητο κοριτσάκι, η δεκαεφτάχρονη αδελφή της, Πένριν, θα κάνει τα πάντα για να την πάρει πίσω. Όπως το να συνεργαστεί με έναν εχθρό άγγελο.

Ο Ράφε είναι ένας πολεμιστής που κείτεται τσακισμένος και χωρίς φτερά στο δρόμο. Μετά από αιώνες κατά τους οποίους έδινε ο ίδιος τις μάχες του, η σωτηρία του από μια απελπιστική κατάσταση έρχεται από μια εξαντλημένη νεαρή κοπέλα.

Στην πορεία τους μέσα από μια σκοτεινή και κατεστραμμένη Βόρεια Καλιφόρνια, μπορούν να στηρίζονται μόνο ο ένας στον άλλο για να επιβιώσουν. Μαζί, κατευθύνονται προς το οχυρό των αγγέλων στο Σαν Φρανσίσκο όπου η Πένριν θα ρισκάρει τα πάντα για να σώσει την αδελφή της, και ο Ράφε θα αφήσει τον εαυτό του στο έλεος των μεγαλύτερων εχθρών του...

ef a stranger in olondria64. A STRANGER IN OLONDRIA
SOFIA SAMATAR 

Ο Jevick, γιος ενός εμπόρου πιπεριάς, έχει μεγαλώσει με τις ιστορίες για την Ολόντρια, μια μακρινή χώρα γεμάτη με βιβλία. Ο πατέρας του πεθαίνει και ο Jevick παίρνει τη θέση του στο ετήσιο ταξίδι εμπόρων στην Ολόντρια.

Η ζωή του θυμίζει όνειρο. Όλα πάνε καλά, μέχρι που ο Jevick συναντά το φάντασμα μιας νεαρής κοπέλας.

ef ta kokalina rologia65. ΤΑ ΚΟΚΑΛΙΝΑ ΡΟΛΟΓΙΑ
DAVID MITCHELL 
Εκδ. Τόπος
Μτφ. ΜΑΡΙΑ ΞΥΛΟΥΡΗ 

Μετά από έναν καβγά με τη μητέρα της με αφορμή το αγόρι της, η δεκαπεντάχρονη Χόλι Σάικς κλείνει ένα Σαββατοκύριακο την πόρτα στην οικογένειΆ της μαζί και στην παλιά της ζωή.

Όμως η Χόλι δεν είναι μια συνηθισμένη έφηβη: παιδί ευαίσθητο, με το οποίο άλλοτε επικοινωνούσαν φωνές που τις αποκαλούσε "Ραδιανθρώπους", τραβάει την προσοχή μιας σέκτας επικίνδυνων αποκρυφιστών αλλά και των εχθρών τους.

Ο καβγάς το μοιραίο αυτό Σαββατοκύριακο δεν είναι παρά το πρελούδιο μιας τρομερής εξαφάνισης που θα σημαδέψει για πάντα την οικογένεια της Χόλι. Το άλυτο αυτό μυστήριο θα αντηχεί σε κάθε δεκαετία της ζωής της, αγγίζοντας όλους όσους αγαπά - ακόμα και όσους δεν έχουν ακόμα γεννηθεί. Ένας υπότροφος του Κέμπριτζ, ένας πολεμικός ανταποκριτής στο Ιράκ, ένας μεσήλικας συγγραφέας εξόριστος από τη λίστα των μπεστ σέλερ - όλοι αποκτούν απροσδόκητο ρόλο στον αθέατο πόλεμο που μαίνεται στις παρυφές του κόσμου μας.

Τροχιά μιας ζωής, κοινωνικός σεισμογράφος, εξερεύνηση του γήρατος, της θνητότητας και της επιβίωσης, "Τα κοκάλινα ρολόγια" είναι ένα μυθιστόρημα που μόνο ο ΝτέιΒιντ Μίτσελ θα μπορούσε να έχει γράψει". 

ef o thamenos gigantas66. Ο ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ
KAZUO ISHIGURO 
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ 

«Εδώ και καιρό το αρνείσαι, Αξλ, το ξέρω. Αλλά τώρα ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Πρέπει να κάνουμε ένα ταξίδι, χωρίς καμία αναβολή...»

Σ' ένα απομονωμένο χωριό στην Αγγλία, την εποχή των θρύλων, λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά Αρθούρου, ζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Βρετανών, ο Αξλ και η Μπέατρις. Οι αναμνήσεις τους είναι θολές, όπως και όλων των κατοίκων, λόγω μιας μυστηριώδους ομίχλης που προκαλεί ένα είδος φθοράς. Παρά την αρρώστια της Μπέατρις, το ζευγάρι αποφασίζει να αφήσει την ασφάλεια του σπιτιού του με σκοπό να ταξιδέψει μακριά και να βρει τον γιο του, που έχει να δει εδώ και χρόνια.

Άλλοτε άγριο και άλλοτε συγκινητικό, το μυθιστόρημα του Ισιγκούρο είναι ένα παραμύθι για τις χαμένες μνήμες, την αγάπη, την εκδίκηση και τον πόλεμο. 

ef fotia kai staxtes67. ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΕΣ
SABAA TAHIR 
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Υπό το καθεστώς της Στρατιωτικής Αυτοκρατορίας, ο θάνατος είναι η αναπόφευκτη κατάληξη για όσους τολμούν να μην υπακούσουν στους κανόνες. Όσοι δεν αφιερώνουν το σώμα και την ψυχή τους στον Αυτοκράτορα κινδυνεύουν να στείλουν στο εκτελεστικό απόσπασμα τους δικούς τους και να δουν καθετί αγαπημένο να καταστρέφεται.
Μέσα σ' αυτόν τον βίαιο κόσμο, εμπνευσμένο από την αρχαία Ρώμη, η Λάια ζει με τους παππούδες της και με τον μεγαλύτερο αδελφό της. Η οικογένεια ζει φτωχικά, χωρίς να προκαλεί την Αυτοκρατορία. Γνωρίζει καλά τι συμβαίνει σε όσους το κάνουν.

Όταν, όμως, ο αδελφός της Λάια συλλαμβάνεται για προδοσία, η κοπέλα αναγκάζεται να πάρει μια απόφαση. Με αντάλλαγμα τη ζωή του, θα βοηθήσει τους επαναστάτες ενεργώντας ως κατάσκοπός τους στη μεγαλύτερη στρατιωτική ακαδημία της Αυτοκρατορίας.

Εκεί θα συναντήσει τον Ελίας, τον καλύτερο εκπαιδευόμενο της σχολής - και, κρυφά, τον πιο απρόθυμο. Το μόνο που θέλει ο Ελίας είναι να ελευθερωθεί από τη σκληρότητα και την τυραννία για τις οποίες εκπαιδεύεται. Οι δυο νέοι θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι οι μοίρες τους είναι αλληλένδετες και ότι οι επιλογές τους θα αλλάξουν για πάντα τη μοίρα της Αυτοκρατορίας. 

ef i pempti epoxi68. Η ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΟΧΗ
ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΓΗ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
N.K. JASMIN 
Εκδ. Οξύ
Μτφ. ΗΦΑΙΣΤΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 

Αυτό να θυμάσαι: το τέλος μιας ιστορίας είναι απλώς η αρχή μιας άλλης - Άλλωστε έχει ξανασυμβεί - Κόσμος πεθαίνει - Η παλιά τάξη πραγμάτων αλλάζει - Νέες κοινωνίες γεννιούνται - Όταν λέμε «ο κόσμος τελείωσε» είναι συνήθως ψέμα, γιατί ο πλανήτης είναι μια χαρά.

Αλλά έτσι τελειώνει ο κόσμος.

Ο κόσμος τελειώνει έτσι.

Ο κόσμος τελειώνει έτσι.

Για τελευταία φορά.

Το δυστοπικό μυθιστόρημα που κέρδισε το βραβείο HUGO για το καλύτερο βιβλίο του 2016 είναι μια ιστορία για τη διαφορετικότητα σ' έναν κόσμο που η κίνηση της γης γεννά το μίσος και τον θάνατο. 

ef get in trouble69. GET IN TROUBLE
KELLY LINK 

Το Get in Trouble ψαχουλεύει στην ψυχή μας και αποκαλύπτει κρυφές αλήθειες - για τα φαντάσματα, για την αγάπη.

Μια συλλογή με παράξενες ιστορίες για τους τυφώνες, τους αστροναύτες, τα μοχθηρά δίδυμα, τις μπότες, τα παιχνίδια Ouija, τα ιγκουάνα, τον Μάγο του Οζ, τους υπερήρωες, τις πυραμίδες ...

ef the grace of kings70. THE GRACE OF KINGS
KEN LIU 

Ο αυτοκράτορας Mapidere ήταν ο πρώτος που ένωσε τα νησιωτικά βασίλεια του Ντάρα κάτω από ένα μόνο λάβαρο. Αλλά τώρα ο αυτοκράτορας βρίσκεται στο νεκροκρέβατό του, ο λαός του είναι εξουθενωμένος από τα μεγαλεπήβολα έργα του και οι σύμβουλοί του συνωμοτούν μόνο για το δικό τους όφελος.

Ακόμα και οι ίδιοι οι θεοί είναι ανήσυχοι.

ef shadowshaper71. SHADOWSHAPER
DANIEL JOSE OLDER 

Η Sierra Santiago ανυπομονούσε για ένα διασκεδαστικό καλοκαίρι γεμάτο με βόλτες με τους φίλους της, γεμάτο με τέχνη και πατινάζ στο Μπρούκλιν.

Όμως ένα περίεργο πλάσμα που μοιάζει με ζόμπι καταστρέφει το πρώτο πάρτι της σεζόν.

Η Sierra ανακαλύπτει ένα μυστηριώδες τάγμα, τα μέλη του οποίου επικοινωνούν με τα πνεύματα μέσω της ζωγραφικής, της μουσικής, της τέχνης.

ef six of crows72. SIX OF CROWS
A GRISHA NOVEL
LEIGH BARDUGO 

Ο ικανός εγκληματίας Kaz Brekker σχεδιάζει μια ληστεία που θα μπορούσε να τον κάνει τον πλουσιότερο άνδρα του κόσμου - αλλά δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του.

Θα στρατολογήσει πέντε επικίνδυνους παρίες και θα επιχειρήσει το ακατόρθωτο.

ef the wrath and the dawn73. THE WRATH AND THE DAWN
RENEE AHDIEH 

Ο Khalid, ο δεκαοκτάχρονος Χαλίφης του Χορασάν, παίρνει μια νέα νύφη κάθε βράδυ, μόνο και μόνο για να την εκτελέσει με την ανατολή του ηλίου. Όλοι μένουν έκπληκτοι όταν η δεκαεξάχρονη Shahrzad προσφέρεται εθελοντικά να παντρευτεί τον Khalid. Κανείς δεν γνωρίζει πως η κοπέλα σκοπεύει να επιζήσει και να εκδικηθεί τον Χαλίφη για τον φόνο της καλύτερής της φίλης.

ef ta poylia poy ithelan na tragoydisoyn74. ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΝ
CHARLIE JANE ANDERS 
Εκδ. Φουρφούρι
Μτφ. ΠΟΛΥ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ 

Σε μια ανθρωπότητα που απέχει ελάχιστα απ' την καταστροφή, η μαγεία και η επιστήμη είναι αυτές που θα παίξουν τον καθοριστικότερο ρόλο. Δύο έφηβοι, η Πατρίσια με τις μαγικές της ικανότητες και ο Λόρενς με την έφεσή του στην τεχνολογία, συνδέονται με μια δυνατή φιλία όσο κι αν περιφρονούνται από τους συμμαθητές τους λόγω των παράδοξων χαρακτηριστικών τους.

Στην ενήλικη πλέον ζωή τους, η Πατρίσια είναι μέλος μιας ακαδημίας μαγισσών και παράλληλα θεραπεύει ψυχικά και σωματικά τους ανθρώπους με την -ακόρεστη πολλές φορές- χρήση των δυνάμεών της. Ο Λόρενς δουλεύει εντατικά σ' ένα εργαστήριο για την κατασκευή μιας μηχανής διαγαλαξιακών ταξιδιών, προκειμένου να σώσει τους ανθρώπους από την επικείμενη καταστροφή του πλανήτη. Οι δύο παιδικοί φίλοι ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους, αλλά με το πέρασμα των χρόνων η σχέση τους θα δοκιμαστεί σε όλα τα πιθανά και απίθανα πεδία.

Είναι άραγε αρκετή η μαγική ένωση της φαντασίας με την πραγματικότητα για μια ολόκληρη κοινωνία κι έναν ολόκληρο κόσμο που κλυδωνίζονται βαδίζοντας προς τον όλεθρο; 

ef pyrsos sti nyxta75. ΠΥΡΣΟΣ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ
SABAA TAHIR 
Εκδ. Ψυχογιός
Μτφ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Η ΛΑΪΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.
Ύστερα από τα γεγονότα της Τέταρτης Δοκιμασίας, οι Στρατιωτικοί κυνηγούν τους δυο δραπέτες καθώς φεύγουν από την πόλη της Σέρα και ρίχνονται σ' ένα επικίνδυνο ταξίδι στην καρδιά της Αυτοκρατορίας.

Η Λάια είναι αποφασισμένη να μπει κρυφά στο Καούφ, την πιο ασφαλή φυλακή της Αυτοκρατορίας, για να σώσει τον αδελφό της, από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωση των Σπουδαστών. Και ο Ελίας, με τη σειρά του, είναι αποφασισμένος να βοηθήσει τη Λάια να τα καταφέρει, ακόμη κι αν διακινδυνεύσει την τελευταία του ελπίδα για ελευθερία.

Ωστόσο, οι σκοτεινές δυνάμεις είναι εναντίον τους. Οι δυο νέοι πρέπει να φανούν πιο έξυπνοι από τους εχθρούς τους: τον αιμοδιψή αυτοκράτορα Μάρκους, τον αδίστακτο Διευθυντή του Καούφ και την Ελένα, πρώην φίλη του Ελίας και νέο αίμα της Αυτοκρατορίας.

Εγκλωβισμένη στη θέληση του Μάρκους, η Ελένα αντιμετωπίζει τη δική της βασανιστική αποστολή, που μπορεί να την καταστρέψει: να βρει τον προδότη Ελίας Βετούριους και τη σκλάβα που τον βοήθησε να δραπετεύσει, και να σκοτώσει και τους δυο.

ef the wall of storms76. THE WALL OF STORMS
KEN LIU 

Ο Kuni Garu, γνωστός πλέον ως αυτοκράτορας Ragin, διοικεί το αρχιπέλαγος-βασίλειο Dara, αλλά δυσκολεύεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του λαού και τις δικές του επιθυμίες.

Η απροσδόκητη εισβολή ενός εχθρικού στρατού στις δυτικές ακτές της αυτοκρατορίας θα προκαλέσει το χάος.

ef beasts made of night77. BEASTS MADE OF NIGHT
TOCHI ONYEBUCHI 

Στην περιτειχισμένη πόλη της Kos, διεφθαρμένοι μάγοι μπορούν να δώσουν υπόσταση στις αμαρτίες των ανθρώπων, δημιουργώντας θανατηφόρα πλάσματα που γεννήθηκαν από τα αισθήματα ενοχής τους.

Ο Taj είναι ένας aki, δηλαδή καταστρέφει τα πλάσματα και λυτρώνει τους ανθρώπους - με ένα τρομερό κόστος για τον ίδιο του τον εαυτό.

ef the black tides of heaven78. THE BLACK TIDES OF HEAVEN
NEON YOUNG 

Η Mokoya κι ο Akeha, τα δίδυμα παιδιά του Προστάτη, πουλήθηκαν στο Μεγάλο Μοναστήρι όταν ήταν μικρά. Η Mokoya έχει την ικανότητα να προφητεύει το μέλλον, ο Akeha αντιλαμβάνεται τα κίνητρα και τα θέλω των ανθρώπων τριγύρω του. Μια επανάσταση ξεκινά και τα δυο αδέλφια χωρίζονται, βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

ef the changeling79. THE CHANGELING
VICTOR LAVALLE 

Το μυθιστόρημα του βραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα εξιστορεί τη συναρπαστική περιπλάνηση ενός άνδρα σε έναν μαγεμένο κόσμο, με στόχο να βρει τη γυναίκα του, η οποία εξαφανίστηκε αφού φαινομενικά διέπραξε μια ασυγχώρητη πράξη βίας.

ef jade city80. JADE CITY
FONDA LEE 

Η οικογένεια Kaul ελέγχει ένα από τα δύο εγκληματικά συνδικάτα που κυβερνούν το νησί Kekon. Είναι το μόνο μέρος στον κόσμο που παράγει τον σπάνιο μαγικό νεφρίτη, ο οποίος παρέχει, σε όσους έχουν τη σωστή εκπαίδευση, υπεράνθρωπες ικανότητες.

Αργά ή γρήγορα, η οικογένεια Kaul θα αναγκαστεί να αναμετρηθεί με τους αντιπάλους της και ένας πόλεμος θα ξεσπάσει, που θα καθορίσει το μέλλον του νησιού.

ef the stone sky81. THE STONE SKY
NK JEMISIN 

Το ανατριχιαστικό φινάλε της τριλογίας της Jesimin, στο οποίο μια μητέρα και μια κόρη θα προσπαθήσουν να σώσουν τον κόσμο, μέσω της Πύλης του Οβελίσκου, μαθαίνοντας μια σκληρή αλήθεια: αυτός που διαφθείρεται, συχνά δεν μπορεί να εξαγνιστεί και πρέπει να καταστραφεί.

ef aru shah and the end of time82. ARU SHAH AND THE END OF TIME
ROSHANI CHOKSHI 

Η δωδεκάχρονη Aru Shah έχει την τάση να λέει ψέματα για να ταιριάξει στο σχολείο. Ενώ οι συμμαθητές της φεύγουν για διακοπές σε εξωτικές τοποθεσίες, εκείνη περνά το φθινοπωρινό της διάλειμμα στο Μουσείο Αρχαίας Ινδικής Τέχνης και Πολιτισμού, περιμένοντας την αρχαιολόγο μαμά της να επιστρέψει από το τελευταίο της ταξίδι.

Άθελά της, ενώ παίζει, η Aru θα απελευθερώσει έναν δαίμονα, που κοιμάται εδώ κι αιώνες σε ένα λυχνάρι.

ef blanca and rosa83. BLANCA & ROSA
ANNA-MARIE MCLEMORE 

Τα δυο κορίτσια των del Cisne δεν είναι απλώς αδελφές: είναι επίσης αντίπαλοι - η Blanca είναι υπάκουη και χαριτωμένη, ενώ η Roja είναι μοχθηρή και χειριστική.

Γνωρίζουν ότι, εξαιτίας ενός αρχαίου ξορκιού, η ιστορία της οικογένειάς τους συνδέεται με ένα κοπάδι από κύκνους που ζουν μέσα στο δάσος. Ξέρουν ότι, μια μέρα, οι κύκνοι θα τους παρασύρουν σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, από το οποίο θα επιβιώσει μόνο μία από αυτές, ενώ η άλλη θα χάσει το σώμα της και θα μετατραπεί σε κύκνο.

ef i genia toy aimatos kai tis orgis84. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ
Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΟΡΙΣΑ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
TOMI ADEYEMI 
Εκδ. Ιβίσκος
Μτφ. ΣΥΛΙΑ ΖΩΙΟΠΟΥΛΟΥ 

ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ. ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ. ΩΡΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ.

Έχοντας αποσπάσει κριτικές πέντε αστέρων, το εμπνευσμένο από την παράδοση της Δυτικής Αφρικής πρώτο μυθιστόρημα φαντασίας της Τόμι Αντεγιέμι που εκτοξεύτηκε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ των New York Times, δίνει πνοή σε έναν κόσμο μαγείας και κινδύνου.

Ιδανικό ανάγνωσμα για τους φανατικούς θαυμαστές των βιβλίων Αγώνες Πείνας (Hunger Games), Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (The Lord of the Rings) και Παιχνίδι του Στέμματος (Game of Thrones). 

ef kirki85. ΚΙΡΚΗ
MADELINE MILLER 
Εκδ. Διόπτρα
Μτφ. ΚΛΑΙΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση.

Η Κίρκη είναι διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι' αυτό στο τέλος της ιστορίας. Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη.

Η Κίρκη αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη απ' όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει.

Η Miller, με ιδιαίτερο λυρισμό και μαεστρία, υφαίνει τον χαρακτήρα της Κίρκης μεταφέροντας τα μυθικά τέρατα και τις περιπέτειές της στο σήμερα και αποδεικνύοντας πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της. 

ef empire of sand86. EMPIRE OF SAND
TASHA SURI

Οι Amrithi είναι παρίες, νομάδες που κατάγονται από τα πνεύματα της ερήμου. Διώκονται σε όλη την Αυτοκρατορία εξαιτίας της δύναμης του αίματός τους. Η Mehr είναι η νόθα κόρη ενός αυτοκρατορικού κυβερνήτη και μιας εξόριστης Amrithi.

Όταν οι δολοπλόκοι μυστικιστές του Αυτοκράτορα θέτουν στο στόχαστρό τους τη Mehr, πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη και τη θέλησή της για να επιβιώσει.

ef the poppy war87. THE POPPY WAR
R.F. KUANG

Ένα εξαιρετικά ευφάνταστο ντεμπούτο φαντασίας, γεμάτο προδοσία και μαγεία, εμπνευσμένο από την αιματηρή ιστορία της Κίνας του 20ου αιώνα. Μια ορφανή κοπέλα από την επαρχία Rooster περνά, προς έκπληξη όλων, τις εξετάσεις του στρατού και κερδίζει μια θέση στην ακαδημία της Nikan.

Καθώς εκπαιδεύεται ως στρατιώτης, η κοπέλα έρχεται αντιμέτωπη με τους συμφοιτητές της και ανακαλύπτει πως έχει μαγικές δυνάμεις, πως είναι μία σαμάνος.

ef song of blood and stone88. SONG OF BLOOD AND STONE
L. PENELOPE 

Τα βασίλεια της Elsira και του Lagrimar χωρίζονται για αιώνες από έναν μαγικό μανδύα που επιβάλει την ειρήνη μεταξύ των δύο εδαφών.

Αλλά τώρα, ο μανδύας καταρρέει και ο Αληθινός Πατέρας, ο κυβερνήτης του Lagrimar, βρίσκει επιτέλους έναν τρόπο ώστε να φτάσει στην Elsira και να καταλάβει την εξουσία.

ef trail of lightning89. TRAIL OF LIGHTNING
REBECCA ROANHORSE 

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει πνιγεί από την πλημμύρα μιας κλιματικής καταστροφής.

Σε αυτό το δυστοπικό σκηνικό, μια κυνηγός τεράτων προσλαμβάνεται από τους λιγοστούς επιζώντες μιας πόλης, ώστε να βρει ένα χαμένο κορίτσι.

ef witchmark90. WITCHMARK
C.L. POLK

Σε έναν κόσμο που θυμίζει την Εδουαρδιανή Αγγλία, οικογένειες ευγενών χρησιμοποιούν τα μοναδικά, μαγικά τους δώρα για να ελέγξουν τις τύχες των εθνών, ενώ ένας νεαρός άνδρας, σημαδεμένος για πάντα από τη μαγεία, προσπαθεί να ζήσει μια απλή ζωή, μακριά από τις δολοπλοκίες.

ef mavros panthiras kokkinos likos91. ΜΑΥΡΟΣ ΠΑΝΘΗΡΑΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΛΥΚΟΣ
MARLON JAMES
Εκδ. Αίολος
Μτφ. ΠΑΝΟΣ ΤΟΜΑΡΑΣ

Ο Ιχνηλάτης, ένας κυνηγός γνωστός και στα δεκατρία βασίλεια για τη φοβερή όσφρηση που διαθέτει, βρίσκει ό,τι χαμένο ή εξαφανισμένο του ζητούν με όπλο τη μοναδική αυτή ικανότητά του, κάτι που κάνει πάντα μόνος του.

Η μόνη φορά που δεν το κάνει, είναι όταν αναλαμβάνει να βρει ένα αγόρι που έχει εξαφανιστεί. Μαζί με μια ομάδα περίεργους κυνηγούς, από έναν γίγαντα, μέχρι μια μάγισσα και έναν πάνθηρα που μεταμορφώνεται σε άνθρωπο, ακολουθεί τη μυρωδιά του αγοριού σε τόπους μαγεμένους και σκοτεινούς, σε επικίνδυνες λίμνες, σε ποτάμια και δάση, αντιμετωπίζοντας αμέτρητα εμπόδια, ώσπου αρχίζει ν' αναρωτιέται: ποιο είναι τέλος πάντων αυτό το μυστηριώδες αγόρι; Γιατί τόσοι πολλοί τον εμποδίζουν να το βρει; Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα;

Αντλώντας από τους θρύλους και τις παραδόσεις της αφρικανικής ηπείρου, αλλά και από την πλούσια φαντασία του, ο Μάρλον Τζέιμς, συγγραφέας του βραβευμένου "Σύντομη ιστορία επτά φόνων", φτιάχνει ένα περίτεχνο επικό αφήγημα στα χνάρια του Τόλκιν, της Άντζελα Κάρτερ και του Τζιν Γουλφ, που κόβει την ανάσα. Σ' ένα φόντο μαγείας και ανείπωτης βίας στήνει το δικό του Game of Thrones και εξερευνά βασικές αλήθειες γύρω από τη δύναμη, την εξουσία, την υπερβολική φιλοδοξία, τα ένστικτα και τη λογική, το καλό και το κακό.

ef children of virtue and vengeance92. CHILDREN OF VIRTUE AND VENGEANCE
TOMI ADEYEMI 

Το δεύτερο μέρος της πρωτοποριακής τριλογίας φαντασίας της Tomi Adeyemi. Μετά από πολλές προσπάθειες, η Zelie και η Amari κατάφεραν επιτέλους να φέρουν τη μαγεία πίσω στη χώρα της Ορίσα.

Όμως, το τελετουργικό ήταν πιο ισχυρό από ό,τι φαντάζονταν: αναζωπύρωσε τις δυνάμεις των συμμάχων τους, αλλά και των εχθρών τους.

Οι πρωταγωνίστριες πρέπει να ενώσουν τα μέλη της κάστας των maji, για να αντιμετωπίσουν τους ευγενείς που συσπειρώνονται εναντίον τους.

ef the dragon republic93. THE DRAGON REPUBLIC
R.F. KUANG

Στον απόηχο του Τρίτου Πολέμου της Παπαρούνας, η σαμάνος και πολεμίστρια Rin τρέπεται σε φυγή. Στοιχειωμένη από τη θηριωδία που διέπραξε για να τερματίσει τον πόλεμο, εθισμένη στο όπιο, η Rin κρύβεται από τους άνδρες του θείου της, που είναι στο κατόπι της για να τη δολοφονήσουν.

ef gods of jade and shadow94. GODS OF JADE AND SHADOW
SILVIA MORENO-GARCIA 

Εμπνευσμένο από τη μεξικάνικη λαογραφία, το Gods of Jade and Shadow είναι μια μαγική, εξωφρενικά ευφάνταστη ιστορία ενηλικίωσης για τους θαυμαστές των Katherine Arden, Naomi Novik και Helene Wecker.

Η καταπιεσμένη Casiopea Tun, πρωταγωνίστρια της ιστορίας, ανοίγει ένα περίεργο σεντούκι στο δωμάτιο του παππού της και ελευθερώνει κατά λάθος τον αρχαίο θεό του θανάτου των Μάγια.

Της προσφέρει μια συμφωνία: αν η Casiopea τον βοηθήσει να ανακτήσει τον θρόνο του από τον δόλιο αδερφό του, θα της δώσει ό,τι επιθυμεί. 

ef pet95. PET
AKWAEKE EMEZI 

Μια έξυπνη ιστορία που χαρίζει άφθονη τροφή για σκέψη, με πρωταγωνιστή ένα πλάσμα που δραπετεύει από τον καμβά ενός ζωγράφου και βρίσκεται σε έναν πεζό κόσμο, δίχως μαγεία και φαντασία.

ef queen of the conquered96. QUEEN OF THE CONQUERED
KACEN CALLENDER 

Μία ιστορία μυστηρίου για μια γυναίκα που έχει την ικανότητα να ελέγχει τη θέληση των ανθρώπων.

Η γυναίκα αποφασίζει να εκδικηθεί τη φατρία ευγενών που ευθύνεται για τον θάνατο της οικογένειάς της, σε έναν κόσμο που θυμίζει τις αποικίες της Καραϊβικής.

ef the rage of dragons97. THE RAGE OF DRAGONS
EVAN WINTER 

Οι Omehi είναι μια πολεμοχαρής κοινωνία, αποτελούμενη από άνδρες με την ικανότητα να μεταμορφώνονται σε δολοφονικές μηχανές και γυναίκες με την ικανότητα να τιθασεύουν δράκους.

Ενώ όλοι μοιάζουν πρόθυμοι να πέσουν στο πεδίο της μάχης, ο Tau καταστρώνει ένα σχέδιο ώστε να γλυτώσει.

ef we hunt the flame98. WE HUNT THE FLAME
HAFSAH FAIZAL 

Η Zafira είναι η Κυνηγός, που μεταμφιέζεται σε άντρα όταν ταξιδεύει στο καταραμένο δάσος του Arz για να ταΐσει τους ανθρώπους της. Ο Nasir είναι ο Πρίγκιπας του Θανάτου: δολοφονεί όσους είναι αρκετά ανόητοι ώστε να αψηφήσουν τον αυταρχικό πατέρα του, τον σουλτάνο.

Εάν αποκαλυφθεί πως η Zafira είναι κορίτσι, όλα τα επιτεύγματά της θα απαξιωθούν. Αν ο Nasir δείξει έστω και λίγη συμπόνια, ο πατέρας του θα τον τιμωρήσει με τον πιο βάναυσο τρόπο. Τόσο η Zafira όσο και ο Nasir είναι θρύλοι στο βασίλειο της Arawiya - αλλά κανείς από τους δύο δεν νιώθει άνετα με την ταυτότητά του.

ef elatsoe99. ELATSOE
DARCIE LITTLE BADGER 

Φανταστείτε μια Αμερική πολύ παρόμοια με τη δική μας, γεμάτη με σχολικές εργασίες, παιδικές φιλίες και παγωτό. Υπάρχουν και κάποιες διαφορές: στην Αμερική του βιβλίου, η μαγεία, τα τέρατα και οι θρύλοι υπάρχουν στα αλήθεια. Μερικές από τις μαγικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα γοητευτικές και τις θαυμάζει πολύς κόσμος.

Υπάρχουν, όμως, και σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες διαμορφώνουν τον κόσμο και την καθημερινότητα στα κρυφά, δυνάμεις που ο μέσος άνθρωπος αγνοεί.

ef women in moonlight100. WOMEN IN MOONLIGHT
ISABEL IBANEZ 

Μια ιστορία μαγείας, ρομαντισμού και επανάστασης, εμπνευσμένη από τον πολιτισμό και την ιστορία της Βολιβίας. Ο λαός της Ximena έχασε τα πάντα, όταν ο σφετεριστής Atoc χρησιμοποίησε ένα αρχαίο λείψανο για να καλέσει φαντάσματα και να διώξει τους ανθρώπους από την πόλη La Ciudad.

Η Ximena αποφασίζει να αποκαταστήσει τη βασίλισσά της στον θρόνο και σχεδιάζει την πτώση του Atoc, χρησιμοποιώντας τις ξεχωριστές δυνάμεις της.


* Οι συγγραφείς που μετείχαν στην ειδική επιτροπή του TIME για την κατάρτιση της παραπάνω λίστας είναι οι: Neil Gaiman, Marlon James, N.K. Jemisin, George R.R. Martin.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ