chernobyl man photo kentriki

Ήταν Σάββατο του Λαζάρου 26 Απριλίου 1986 όταν σημειώθηκε το μεγαλύτερο, μέχρι τότε, πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. Μια σειρά εκρήξεων προκάλεσε την καταστροφή του αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στο Τσερνομπίλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης και σημερινής Ουκρανίας. Τριάντε πέντε χρόνια μετά, και ενώ στο Τσέρνομπιλ διοργανώνονται εδώ και χρόνια επισκέψεις τουριστών, αναζητούμε τα βιβλία μέσα από τα οποία προσεγγίζουμε το ιστορικό γεγονός και τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις του. Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από την τηλεοπτική σειρά Chernobyl.

Της Ελένης Κορόβηλα

Το Τσερνομπίλ είχε τεράστιες άμεσες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και κυρίως των πυροσβεστών που πρώτοι έφτασαν στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς και εκτέθηκαν χωρίς προστατευτικά μέσα σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Τριάντα ένας άνθρωποι πέθαναν είτε επί τόπου είτε μέσα στους επόμενους μήνες εξαιτίας της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια, χιλιάδες άλλοι, άγνωστο πόσοι, μολύνθηκαν με τις συνέπειες να είναι σοβαρές έως και μοιραίες.

chernobyl photo

Το Πρίπιατ, η πόλη που χτίστηκε στη δεκαετία του 1970 για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό και των οικογενειών τους και έφτασε να έχει περίπου πενήντα χιλιάδες κατοίκους, μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα. Γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, που αποτελούσε καμάρι και σπουδαίο επίτευγμα των σοβιετικών, δημιουργήθηκε μια νεκρή ζώνη πολλών χιλιομέτρων. Το τεράστιο εύρος της καταστροφής σε ανθρώπινο και περιβαλλοντικό επίπεδο καθώς και οι χειρισμοί του σοβιετικού καθεστώτος, και του ίδιου του Γκορμπατσόφ που βρισκόταν στην εξουσία ήδη ένα χρόνο όταν συνέβη το δυστύχημα, οι μηχανισμοί προπαγάνδας, συγκάλυψης και αποσιώπησης των γεγονότων έδωσαν τροφή σε ρεπορτάζ, έρευνες, ντοκιμαντέρ και βιβλία. 

chernobyl patakisΑν υπάρχει ωστόσο ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί σχετικά αυτό είναι το Τσερνομπίλ - Ένα χρονικό του μέλλοντος (μτφρ. Ορέστης Γεωργιάδης, εκδ. Πατάκη) της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2015 Σβετλάνα Αλεξίεβιτς. Το βιβλίο κυκλοφόρησε (στην πρώτη του εκδοχή) το 1997. Την εποχή του πυρηνικού δυστυχήματος η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλεξίεβιτς ζούσε και εργαζόταν στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Τη δεκαετία που ακολούθησε πήρε πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες, πυροσβέστες, μέλη των συνεργείων καθαρισμού, πολιτικούς, φυσικούς, πυρηνικούς επιστήμονες, γιατρούς και απλούς πολίτες, κατοίκους ή μη της περιοχής.

Στο βιβλίο που εξέδωσε βασιζόμενη στο τεράστιο αυτό υλικό ανατέμνει το βαθύ τραύμα που άφησε η τραγωδία του Τσερνομπίλ σε ατομικό επίπεδο. Οι σπαρακτικοί μονόλογοι των ανθρώπων που την εμπιστεύθηκαν παίρνουν τη μορφή μιας ενιαίας αφήγησης που είναι ταυτόχρονα κραυγή απελπισίας για τις συνέπειιες του ολοκληρωτισμού και ύμνος ανθρωπιάς και αγάπης. 

Το 2005 το βιβλίο απέσπασε το αμερικανικό National Book Critics Circle Award για μη μυθοπλαστικό έργο. Το 2013 κυκλοφόρησε η αναθεωρημένη έκδοσή του. Η ιδιαίτερα δημοφιλής τηλεοπτική σειρά Chernobyl του καλωδιακού δικτύου HBO βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό στις μαρτυρίες που κατέγραψε στο βιβλίο της η Αλεξίεβιτς. 

«Το Τσερνομπίλ έβαλε τέλος σε μια εποχή και σήμανε την εκκίνηση μιας άλλης»

Αν η Αλεξίεβιτς με το βιβλίο έφερε στο φως τις φωνές εκείνων που βίωσαν την τραγωδία, ο Ουκρανός ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Σερχίι Πλόκι με το βιβλίο CHERNOBYL historyτου Chernobyl: History of a Tragedy (2018) κάνει μια ανασύσταση των γεγονότων μέσω των επίσημων αρχείων που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν. Παρουσιάζει την κρυψίνοια των αρχών αλλά και τον ηρωισμό των πυροσβεστών, τα αλυσιδωτά λάθη και τις εγκληματικές παραλείψεις που τελικά καταδίκασαν μια ολόκληρη περιοχή στην πιο σκληρή μοίρα. Ο Πλόκι χειρίζεται το υλικό του για να παρουσιάσει αυτό που θεωρεί ως μια από τις κομβικότερες στιγμές της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου. «Το Τσερνομπίλ έβαλε τέλος σε μια εποχή και σήμανε την εκκίνηση μιας άλλης», γράφει.

Πέρα από τις δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων, ο Ουκρανός ιστορικός, που το 1986 ήταν ήδη διδάσκων στο Πανεπιστήμιο του Ντνιπροπετρόφσκ, εξετάζει το Τσερνομπίλ ως το συμβάν που έδωσε πλαίσιο και πυροδότησε το αίτημα για ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας από την καταρρέουσα Σοβιετική Ένωση.  

Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Γιάλτα, το τίμημα της ειρήνης (μτφρ. Πέτρος Γεωργίου, εκδ. Πατάκη).

Φωτογραφικό οδοιπορικό και αναζήτηση της αλήθειας με έναυσμα ένα video game

Το 2006 η Greenpeace διοργάνωσε μια αποστολή στην Ουκρανία με σκοπό να ερευνηθούν οι συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων και το περιβάλλον δύο δεκαετίες μετά την εκπομπή τόσο τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Η επίσκεψη της ομάδας της ΜΚΟ που robert knoth tsernobilεπισκέφθηκε τα περίχωρα του Τσερνομπίλ και μίλησε με κατοίκους χωριών που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό του βραβευμένου Ολλανδού φωτογράφου Ρόμπερτ Νοτ. 

Το βιβλίο Πιστοποιητικό Τσερνομπίλ 000358 - Τέσσερις ζώνες πυρηνικής καταστροφής στην πρώην Σοβιετική Ένωση (μτφρ. Βασίλης Αθανασιάδης, εκδ. Αιώρα) είναι ένα αποκαλυπτικό φωτογραφικό οδοιπορικό για το τι άφησε πίσω της η πυρηνική καταστροφή που συνοδεύται από κείμενα της στενής συνεργάτιδάς του Αντουανέτ ντε Γιόνγκ. Επικεντρώνεται στις ζωές των κατοίκων, των παιδιών και στο μέλλον τους που υπονομεύθηκε από τόσο νωρίς και τόσο απόλυτα. Η αποστολή του Νοτ επαναλήφθηκε και το 2011. 

CHERNOBYLΤρεις δεκαετίες μετά, κυκλοφόρησε το βιβλίο Τσερνομπίλ 01:23:40 - Όλη η αλήθεια για το δυστύχημα που άλλαξε την ιστορία (μτφρ. Δημήτρης Αλεξίου, εκδ. Οξύ).

Το βιβλίο που είναι αυτοέκδοση στα αγγλικά, είναι το αποτέλεσμα πέντε χρόνων έρευνας του συγγραφέα μεγάλο μέρος της οποίας έγινε με επισκέψεις του στην Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή για να συλλέξει ντοκουμέντα και μαρτυρίες. Παρουσιάζεται ως η απεικόνιση της «αλήθειας» για το τι συνέβη. Ο Βρετανός Άντριου Λέδερμπαροου αφηγείται την ιστορία τριών ανδρών, των θρυλικών «δυτών του Τσερνομπίλ», που με τις ενέργειές τους τις επόμενες μέρες κατάφεραν να αποτρέψουν ακόμη χειρότερη εξάπλωση της ραδιενέργειας.

Στο εγχείρημά του υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον όπως ότι η δική του προσέγγιση, του μη ειδικού, είχε ως αφετηρία αρχικά την πληροφορία ότι υπάρχει κάπου στην Ουκρανία μια «απαγορευμένη ζώνη» εξαιτίας της ραδιενέργειας, ότι τα πρώτα του ερεθίσματα αντλήθηκαν από ένα φωτογραφικό οδοιπορικό των αρχών της δεκαετίας του 2000 και ότι αυτό που κατάφερε να εξάψει την φαντασία του είναι το video game S.T.A.L.K.E.R που διαδραματίζεται στην απαγορευμένη ζώνη (πληροφορίες από συνέντευξή του στο περιοδικό esquire, 30/10/2019). 

Κρίστα Βολφ, επιστημονική φαντασία και ένα κατασκοπευτικό θρίλερ

chernobyl wolfΈνα από τα πρώτα βιβλία που γράφτηκαν, ίσως και το πρώτο, είναι το Ατύχημα της Κρίστα Βολφ (1929 - 2011). Η πιο γνωστή συγγραφέας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας γράφει εν θερμώ το βιβλίο της (αμετάφραστο στα ελληνικά) που έχει υπότιτλο «Μια μέρα στις ειδήσεις» και κυκλοφορεί το 1987. Ηρωίδα είναι μια συγγραφέας που ενώ περιμένει νέα για την έκβαση της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο στην οποία υποβλήθηκε ο αδελφός της, πληροφορείται από τις ειδήσεις το δυστύχημα στο Τσερνομπίλ. Το βιβλίο είναι η πρωτοπρόσωπη αφήγηση μιας γυναίκας που παραθέτει τις σκέψεις της για την προσωπική της πρόσληψη των γεγονότων, για τη ζωή και τον θάνατο, για τη σημασία να ζούμε την κάθε στιγμή, για την επίδραση της τεχνολογίας στις ζωές των ανθρώπων και το περιβάλλον όταν μάλιστα προηγμένα συστήματα καταρρέουν.

Η Βολφ, γράφοντας λίγους μήνες μετά, υιοθετεί την εκδοχή του στιγμιαίου ατυχήματος χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την σειρά ανθρώπινων λαθών. Το ερώτημα που διατυπώνει είναι «Τι συνέβη;» και όχι «Ποιος επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο;»

Σε τελείως διαφορετικό ύφος, το 1987 κυκλοφορεί και το πρώτο μυθιστόρημα στα αγγλικά με θέμα την ασύλληπτη καταστροφή που προκλήθηκε στο Τσερνομπίλ. Το υπογράφει ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Φρέντερικ Πολ και έχει τίτλο Chernobyl: A Novel. Προσπαθεί να είναι μια λεπτομερής καταγραφή των γεγονότων εντάσσοντας μια ιστορία ίντριγκας και εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών του σοβιετικού καθεστώτος. Ο Ισαάκ Ασίμωφ γράφει για αυτό: «πριν σαράντα χρόνια, το Τσερνομπίλ θα ήταν ένα έργο ακραίας επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, αποτελεί νηφάλια καταγραφή των γεγονότων».

WolvesEatDogsΟ Αμερικανός συγγραφέας με τα πολλά λογοτεχνικά ψευδώνυμα Martin Cruz Smith, με πιο γνωστό του βιβλίο το Γκόρκι παρκ, έβαλε τον ήρωά του σε συνολικά εννέα βιβλία του, τον ντετέκτιβ Αρκάντι Ρένκο, να πρωταγωνιστήσει σε μια ιστορία που διαδραματίζεται στη Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στο κατασκοπευτικό θρίλερ Wolves Eat Dogs (επίσης αμετάφραστο στα ελληνικά) ο Ρένκο θα κληθεί να ερευνήσει έναν περίεργο θάνατο στην «νεκρή ζώνη» γύρω από τον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στο Πρίπιατ που πλέον βρίσκεται στην Ουκρανία. Ο δράστης αποκαλύπτεται πως είναι ένας κατά συρροήν δολοφόνος που αναζητεί τους υπεύθυνους της τραγωδίας μεταξύ των ολιγαρχών της νέας ρωσικής εποχής ζητώντας τους να επισκεφθούν τη «ζώνη» και να δηλώσουν πως αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

rixo nero skiesΤέλος, ένα ελληνικό μυθιστόρημα, το Ρηχό νερό, σκιές του Άκη Παπαντώνη (εκδ. Κίχλη), καταδύεται στον ψυχισμό των κατοίκων της πόλης Πρίπιατ. «Προσωπικές ιστορίες και ετερόφωτες αφηγήσεις μπλέκονται, ακριβώς όπως το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν και το μέλλον των πρωταγωνιστών. Η ροή του χρόνου όμως δεν ανακόπτεται· κάποια ερωτήματα απαντώνται και κάποια μένουν μετέωρα, κάποιες μνήμες ξεθωριάζουν και κάποιες μένουν ακλόνητες, κάποιες χειρονομίες μένουν στη μέση και κάποιες βρίσκουν βίαιη απόκριση. Από την αρχή ως το τέλος αυτού του σπονδυλωτού μυθιστορήματος κυριαρχεί το ζήτημα της μνήμης: το πώς το βιωμένο παρελθόν συνομιλεί με όσα προοικονομεί το παρόν· το πώς οι προσωπικές ή οι συλλογικές αναμνήσεις αναδύονται αναπάντεχα από τη σκιασμένη πλευρά της πραγματικότητας, προτού βουτήξουν ξανά στα ρηχά νερά της».

* Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ