alt

Του Ρωμανού Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη

Στο πανεπιστήμιο, πολύς χρόνος ξοδεύεται για σχολικά κόλπα. Χαρτοπωλεία εξειδικευμένα στη σμίκρυνση βιβλίων εντοπίζονται, οι τιμές τους συγκρίνονται και προσδιορίζεται η φθηνότερη προσφορά. Παράνομα αντίγραφα των «σωστών» βιβλίων (διαφορετικών από αυτά που αγοράζονται επισήμως μέσω του Ευδόξου), αυτών από τα οποία «πέφτουν» τα θέματα των εξετάσεων, πωλούνται σε συγκεκριμένα φωτοτυπεία. Μερικοί προμηθεύονται «ψείρες», μικροσκοπικά ακουστικά που κρύβονται στον ακουστικό πόρο, κάνοντας την αντιγραφή λιγότερο ριψοκίνδυνη. Ορισμένα θέματα διαρρέουν, ορισμένοι φοιτητές περνούν τα μαθήματα χωρίς να ξέρουν ελληνικά, όπως και άλλοι που ενώ ξέρουν ελληνικά, δεν ξέρουν τα μαθήματα. Η επιτυχία στις εξετάσεις αποτελεί μια πολυσύνθετη επιχείρηση από μόνη της, για την οποία μελλοντικά θα χρειάζεται κάποιου είδους εκπαίδευση, ίσως ένα θερινό bootcamp αντιγραφής.

Θα συμφωνήσουμε ότι όλα αυτά είναι επίμεμπτα. Ωστόσο, στο πανεπιστήμιο, δεν είναι μόνο οι παραπάνω κατηγορίες φοιτητών που επιπλήττονται για αντιγραφή. Πολλοί από εμάς, τους υπολοίπους, υποβαθμολογούνται, γιατί «τα έγραψαν όπως στο βιβλίο». Η αποστήθιση αντιμετωπίζεται κι αυτή ως αντιεκπαιδευτική συμπεριφορά, ως σχολική παρανομία με διαστάσεις μάστιγας. Οι καθηγητές κάνουν λόγο για κατάντια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και διερωτώνται ανοιχτά πώς μπορεί ένα πανεπιστήμιο να είναι καλό, όταν έχει φοιτητές που μπορούν μόνο να αναμασούν.

Όντως, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στην τάξη, οι καθηγητές μάς ορμήνευαν να μην αποστηθίζουμε. Ανεξαιρέτως, έδειχναν πολύ ευαίσθητοι σε ζητήματα σκέψης και γνησιότητας των μαθητών· τόσο ευαίσθητοι που είναι να απορείς με τις δικές τους επιδόσεις.

Όντως, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στην τάξη, οι καθηγητές μάς ορμήνευαν να μην αποστηθίζουμε. Ανεξαιρέτως, έδειχναν πολύ ευαίσθητοι σε ζητήματα σκέψης και γνησιότητας των μαθητών· τόσο ευαίσθητοι που είναι να απορείς με τις δικές τους επιδόσεις. Και στο πανεπιστήμιο όμως δεν είναι διαφορετικά. Πολλοί καθηγητές δείχνουν πολύ ικανοποιημένοι, καθώς εξηγούν ότι όχι μόνο αποθαρρύνουν την αποστήθιση, αλλά επιπλέον θα την τιμωρούν βαθμολογικά. Φαίνεται, παράλληλα με τον βαθμό της εκπαίδευσης, εντείνεται και ο σεβασμός τους στην αυθεντικότητα.

Όλοι φαίνεται να συμφωνούν πως η αποστήθιση συνορεύει με την ωμή αντιγραφή. Ορισμένοι φοιτητές το χρησιμοποιούν και ως ηθικό έρεισμα: «Αν είναι σωστό να αποστηθίζω το βιβλίο, όπως μου ζητάτε, είναι σωστό και να το αντιγράφω». Έτσι, όλοι καλούμαστε να την αποφεύγουμε. Συχνά ακούγεται η ακόλουθη προτροπή: «Μην αποστηθίζεις ― κάνε το με τον δικό σου τρόπο, πες το με δικά σου λόγια». Μόνο που ο δικός μας τρόπος, τα δικά μας λόγια, σπανίως είναι το ίδιο καλά, το ίδιο περιεκτικά. Και είναι φυσικό: τα «δικά τους» λόγια είναι τα λόγια καταξιωμένων επαγγελματιών που έχουν τα προσόντα να διδάξουν, τα «δικά μας» είναι λόγια μαθητών. Έτσι, στην πράξη, αυτή είναι μια συντηρητική προτροπή που κρατά τους μαθητές στο επίπεδο των μαθητών, ενώ δημιουργεί και την ψευδαίσθηση ότι θα κρινόμαστε πάντα με κριτήρια προσαρμοσμένα στις ικανότητές μας.

Στην πραγματικότητα, η αποστήθιση συνορεύει με τη γνώση. Αποστηθίζοντας, αποκτούμε ιδέες άλλων και λέξεις άλλων· εργαλεία για να εκφέρουμε τελικά τις δικές μας σκέψεις.

Στην πραγματικότητα, η αποστήθιση συνορεύει με τη γνώση. Αποστηθίζοντας, αποκτούμε ιδέες άλλων και λέξεις άλλων· εργαλεία για να εκφέρουμε τελικά τις δικές μας σκέψεις. Τα βιβλία που αποστηθίζουμε, που επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, γίνονται αυτομάτως μέρος της εργαλειοθήκης μας. Αυτά τα εργαλεία άλλοι τα χρησιμοποιούν και άλλοι όχι. Κι όσοι τα χρησιμοποιούν μπορεί να το κάνουν με απίθανα πολλούς συνδυασμούς σε διαφορετικό συγκείμενο για διαφορετικό σκοπό. Αυτές είναι οι γνώσεις. Από την άλλη, οι σκέψεις είναι το προϊόν ανάδευσης γνώσεων, συναισθημάτων, ερεθισμάτων, επιθυμιών κι αναστολών, μοναδικό για κάθε μυαλό και συναρτημένο με τη νοημοσύνη του. Τελικά, η αποστήθιση του ίδιου βιβλίου έχει διαφορετικό αντίκτυπο σε διαφορετικούς ανθρώπους κι η ιδέα ότι η αποστήθιση ευνοεί την ομογενοποίηση μοιάζει το ίδιο εξωφρενική με την ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι, γιατί όλοι αποτελούνται από κύτταρα. Η αποστήθιση δεν νοθεύει τη σκέψη· την υποστηρίζει.

Το πανεπιστήμιο δεν οφείλει να κάνει κάποιον ευφυέστερο· οφείλει όμως να εξοπλίσει τους φοιτητές με γνώσεις και εμπειρίες που θα τους κάνουν καλύτερους επαγγελματίες ή καλύτερους ερευνητές.

Στις εξετάσεις, λοιπόν, αξιολογούνται οι γνώσεις. Συγκεκριμένα, ο βαθμός στον οποίο ο φοιτητής κατάφερε να κατακτήσει τις πληροφορίες που έχουν καταγραφεί στο βιβλίο του (από κάποιον που, με τη σειρά του, κατέκτησε τις ίδιες πληροφορίες από προηγούμενο βιβλίο και ούτω καθ' εξής: αυτή είναι η φυσική ιστορία της γνώσης). Αν φαντάζει απλό, δεν είναι: δεν αποστηθίζουμε όλοι το ίδιο καλά, δεν είμαστε το ίδιο πειθαρχημένοι, δεν έχουμε τις ίδιες γνώσεις ούτε και την ίδια ευφυία. Πράγματι, με αυτόν τον τρόπο εξέτασης, η ευφυία των φοιτητών δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιδόσεις τους. Αν δύο φοιτητές διαφορετικής ευφυίας αποστηθίσουν το ίδιο καλά, οι δύο βαθμολογίες θα είναι παραπλήσιες. Παρότι ισοπεδωτικό, αυτό δεν είναι πολύ κακό: στο πανεπιστήμιο δεν βρισκόμαστε επειδή είμαστε ιδιαιτέρως έξυπνοι, αλλά επειδή διαθέτουμε την πειθαρχία και τη σοβαρότητα που απαιτεί η εξειδίκευση. Το πανεπιστήμιο δεν οφείλει να κάνει κάποιον ευφυέστερο· οφείλει όμως να εξοπλίσει τους φοιτητές με γνώσεις και εμπειρίες που θα τους κάνουν καλύτερους επαγγελματίες ή καλύτερους ερευνητές. Από μόνα τους, άλλωστε, τα πλήθη των σπουδαστών δεν αφήνουν περιθώρια: το πανεπιστήμιο σήμερα δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί σκοπούς περισσότερο πρακτικούς και λιγότερο υψηλούς από αυτούς της ανθρωπιστικής σκοπιάς. Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσει, μέσω των εξετάσεων, πως κάθε απόφοιτος έχει κατακτήσει ένα (υψηλό) μίνιμουμ γνώσεων και δεξιοτήτων, ανεξαρτήτως της ευφυίας του· επίσης, πως έχει εκπαιδευθεί να συνδυάζει και να αναλύει, να πετυχαίνει αποτελέσματα.

Οι φοιτητές δεν είναι πιο έξυπνοι από τους μη-φοιτητές και δεν μπορεί να τους αποδοθούν ευθύνες γι' αυτό. Από την άλλη, δεν μπορεί να αποδοθούν ευθύνες στους καθηγητές για το ότι εκείνοι δεν είναι έξυπνοι (αν και αυτό είναι κάπως πιο μείζον). Πρέπει όμως να τους αποδοθούν ευθύνες για την αδυναμία τους να εδραιώσουν ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων και να το δικαιώσουν. Επίσης, για την αποτυχία τους να εκπαιδεύσουν τους φοιτητές να σκέφτονται αποτελεσματικά και να δρουν αυτοβούλως. Μερικές φορές, η διδακτική τους μοιάζει να απευθύνεται σε ηλιθίους: εξαντλείται στην αναπαραγωγή γνώσεων που περιέχονται έτσι κι αλλιώς στο εγχειρίδιο. Η ανάγνωση του εγχειριδίου είναι δουλειά των φοιτητών· οι καθηγητές πρέπει να γεμίσουν τον χρόνο διδασκαλίας αλλιώς.

Ενώ δεν παράγεται το απαραίτητο διδακτικό έργο, πολλοί καθηγητές επιχειρούν να συγκαλύψουν την αναποτελεσματικότητά τους μέσα από σαχλές νουθεσίες και εξωφρενικές εξετάσεις με παραδειγματικό χαρακτήρα.

Στα πρότυπα πανεπιστήμια, οι φοιτητές μπορεί να κατηγορηθούν για πολλά πράγματα· για απόπειρα αντιγραφής, πλαγιαρισμό, αποτυχία στις εξετάσεις ή σε κάθε είδους ανάθεση, ανάρμοστη συμπεριφορά, καταστροφή δημόσιας/ιδιωτικής περιουσίας. Η δε αποτυχία των φοιτητών συχνά καταγράφεται ως αποτυχία των καθηγητών τους. Στο δικό μας πανεπιστήμιο, όμως, η παραμικρή ευθύνη μοιάζει να διαχέεται, σαν μια ομίχλη που καλύπτει ολόκληρο το campus και είτε δεν αποδίδεται σε κανέναν είτε μοιράζεται ισοβαρώς ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη (φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, πολιτικό προσωπικό). Τελικά, οι φοιτητές δεν κατηγορούνται για τίποτα απτό, για τίποτα απ' όλα αυτά για τα οποία είναι πραγματικά υπεύθυνοι, αλλά για κάτι πολύ βαρύτερο. Κατηγορούνται ως μέρος του Κακού: «με τέτοιους φοιτητές, τι πανεπιστήμιο να έχουμε...»

Οι φοιτητές δεν ευθύνονται γιατί ένα μέρος τους αντιγράφει. Αντιθέτως, οι καθηγητές είναι υπεύθυνοι γιατί επιτρέπουν την αντιγραφή και υπόλογοι απέναντι στους υπόλοιπους φοιτητές για την αναξιοκρατία και τη συλλογική τους ενοχοποίηση. Ακόμα, οι φοιτητές δεν φέρουν ευθύνη για το χαμηλό επίπεδο των αποφοίτων. Αντιθέτως, οι καθηγητές φέρουν: το χαμηλό επίπεδο των αποφοίτων και οι εξυπνακισμοί τους σχετικά με την αντιγραφή οφείλονται, ανάμεσα σε άλλα, και στη δική τους ρητορική εναντίον της αποστήθισης, στην αντίληψη πως είμαστε αρκετοί έτσι όπως είμαστε. Ενώ δεν παράγεται το απαραίτητο διδακτικό έργο, πολλοί καθηγητές επιχειρούν να συγκαλύψουν την αναποτελεσματικότητά τους μέσα από σαχλές νουθεσίες και εξωφρενικές εξετάσεις με παραδειγματικό χαρακτήρα. Το κακό έχει παραγίνει. Οι καθηγητές πρέπει να πάψουν να συμπεριφέρονται σαν drama queens («Πώς μου έλαχαν τέτοιοι φοιτητές;!» κ.λπ.) και να φτιάξουν το καλό πανεπιστήμιο που μπορούν να οραματιστούν. Είναι σαφές πως αν δούλευαν σωστά, οι φοιτητές μας θα ήταν όπως όλοι οι φοιτητές: άτακτοι, παρόλ' αυτά επιμελείς.

* Ο ΡΩΜΑΝΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ-ΠΙΣΤΟΦΙΔΗΣ είναι συγγραφέας και φοιτητής ιατρικής.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σερ Τόμας Μορ»: Το άγνωστο έργο του Σαίξπηρ μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά

«Σερ Τόμας Μορ»: Το άγνωστο έργο του Σαίξπηρ μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά

Ο ουμανιστής συγγραφέας και φιλόσοφος της Αναγέννησης, Τόμας Μορ, λόγω του αντιφατικού χαρακτήρα του απασχόλησε πολλούς θεατρικούς συγγραφείς, μεταξύ άλλων και τον Σαίξπηρ. Το συγκεκριμένο έργο μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας. Kεντρική εικόνα: © thomasmorestud...

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

«Η λογοτεχνία πάντα συνομιλούσε με την πραγματικότητα (δηλαδή την έξω από αυτή ζωή), με όσες σημασίες κι αν δώσει κανείς στην πραγματικότητα και με όσους τρόπους επιχειρήσει να ορίσει αυτή τη συνδιαλλαγή».

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Η λογοτεχνία ...

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Μια συνολική αποτίμηση του έργου του Γουίλιαμ Μπάροουζ [William S. Burroughs]. Το ύφος, οι θεματικές και η γλώσσα που ανέπτυξε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας στα εμβληματικότερα βιβλία του. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ