alt

Του Ρωμανού Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη

Στο πανεπιστήμιο, πολύς χρόνος ξοδεύεται για σχολικά κόλπα. Χαρτοπωλεία εξειδικευμένα στη σμίκρυνση βιβλίων εντοπίζονται, οι τιμές τους συγκρίνονται και προσδιορίζεται η φθηνότερη προσφορά. Παράνομα αντίγραφα των «σωστών» βιβλίων (διαφορετικών από αυτά που αγοράζονται επισήμως μέσω του Ευδόξου), αυτών από τα οποία «πέφτουν» τα θέματα των εξετάσεων, πωλούνται σε συγκεκριμένα φωτοτυπεία. Μερικοί προμηθεύονται «ψείρες», μικροσκοπικά ακουστικά που κρύβονται στον ακουστικό πόρο, κάνοντας την αντιγραφή λιγότερο ριψοκίνδυνη. Ορισμένα θέματα διαρρέουν, ορισμένοι φοιτητές περνούν τα μαθήματα χωρίς να ξέρουν ελληνικά, όπως και άλλοι που ενώ ξέρουν ελληνικά, δεν ξέρουν τα μαθήματα. Η επιτυχία στις εξετάσεις αποτελεί μια πολυσύνθετη επιχείρηση από μόνη της, για την οποία μελλοντικά θα χρειάζεται κάποιου είδους εκπαίδευση, ίσως ένα θερινό bootcamp αντιγραφής.

Θα συμφωνήσουμε ότι όλα αυτά είναι επίμεμπτα. Ωστόσο, στο πανεπιστήμιο, δεν είναι μόνο οι παραπάνω κατηγορίες φοιτητών που επιπλήττονται για αντιγραφή. Πολλοί από εμάς, τους υπολοίπους, υποβαθμολογούνται, γιατί «τα έγραψαν όπως στο βιβλίο». Η αποστήθιση αντιμετωπίζεται κι αυτή ως αντιεκπαιδευτική συμπεριφορά, ως σχολική παρανομία με διαστάσεις μάστιγας. Οι καθηγητές κάνουν λόγο για κατάντια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και διερωτώνται ανοιχτά πώς μπορεί ένα πανεπιστήμιο να είναι καλό, όταν έχει φοιτητές που μπορούν μόνο να αναμασούν.

Όντως, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στην τάξη, οι καθηγητές μάς ορμήνευαν να μην αποστηθίζουμε. Ανεξαιρέτως, έδειχναν πολύ ευαίσθητοι σε ζητήματα σκέψης και γνησιότητας των μαθητών· τόσο ευαίσθητοι που είναι να απορείς με τις δικές τους επιδόσεις.

Όντως, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στην τάξη, οι καθηγητές μάς ορμήνευαν να μην αποστηθίζουμε. Ανεξαιρέτως, έδειχναν πολύ ευαίσθητοι σε ζητήματα σκέψης και γνησιότητας των μαθητών· τόσο ευαίσθητοι που είναι να απορείς με τις δικές τους επιδόσεις. Και στο πανεπιστήμιο όμως δεν είναι διαφορετικά. Πολλοί καθηγητές δείχνουν πολύ ικανοποιημένοι, καθώς εξηγούν ότι όχι μόνο αποθαρρύνουν την αποστήθιση, αλλά επιπλέον θα την τιμωρούν βαθμολογικά. Φαίνεται, παράλληλα με τον βαθμό της εκπαίδευσης, εντείνεται και ο σεβασμός τους στην αυθεντικότητα.

Όλοι φαίνεται να συμφωνούν πως η αποστήθιση συνορεύει με την ωμή αντιγραφή. Ορισμένοι φοιτητές το χρησιμοποιούν και ως ηθικό έρεισμα: «Αν είναι σωστό να αποστηθίζω το βιβλίο, όπως μου ζητάτε, είναι σωστό και να το αντιγράφω». Έτσι, όλοι καλούμαστε να την αποφεύγουμε. Συχνά ακούγεται η ακόλουθη προτροπή: «Μην αποστηθίζεις ― κάνε το με τον δικό σου τρόπο, πες το με δικά σου λόγια». Μόνο που ο δικός μας τρόπος, τα δικά μας λόγια, σπανίως είναι το ίδιο καλά, το ίδιο περιεκτικά. Και είναι φυσικό: τα «δικά τους» λόγια είναι τα λόγια καταξιωμένων επαγγελματιών που έχουν τα προσόντα να διδάξουν, τα «δικά μας» είναι λόγια μαθητών. Έτσι, στην πράξη, αυτή είναι μια συντηρητική προτροπή που κρατά τους μαθητές στο επίπεδο των μαθητών, ενώ δημιουργεί και την ψευδαίσθηση ότι θα κρινόμαστε πάντα με κριτήρια προσαρμοσμένα στις ικανότητές μας.

Στην πραγματικότητα, η αποστήθιση συνορεύει με τη γνώση. Αποστηθίζοντας, αποκτούμε ιδέες άλλων και λέξεις άλλων· εργαλεία για να εκφέρουμε τελικά τις δικές μας σκέψεις.

Στην πραγματικότητα, η αποστήθιση συνορεύει με τη γνώση. Αποστηθίζοντας, αποκτούμε ιδέες άλλων και λέξεις άλλων· εργαλεία για να εκφέρουμε τελικά τις δικές μας σκέψεις. Τα βιβλία που αποστηθίζουμε, που επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, γίνονται αυτομάτως μέρος της εργαλειοθήκης μας. Αυτά τα εργαλεία άλλοι τα χρησιμοποιούν και άλλοι όχι. Κι όσοι τα χρησιμοποιούν μπορεί να το κάνουν με απίθανα πολλούς συνδυασμούς σε διαφορετικό συγκείμενο για διαφορετικό σκοπό. Αυτές είναι οι γνώσεις. Από την άλλη, οι σκέψεις είναι το προϊόν ανάδευσης γνώσεων, συναισθημάτων, ερεθισμάτων, επιθυμιών κι αναστολών, μοναδικό για κάθε μυαλό και συναρτημένο με τη νοημοσύνη του. Τελικά, η αποστήθιση του ίδιου βιβλίου έχει διαφορετικό αντίκτυπο σε διαφορετικούς ανθρώπους κι η ιδέα ότι η αποστήθιση ευνοεί την ομογενοποίηση μοιάζει το ίδιο εξωφρενική με την ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι, γιατί όλοι αποτελούνται από κύτταρα. Η αποστήθιση δεν νοθεύει τη σκέψη· την υποστηρίζει.

Το πανεπιστήμιο δεν οφείλει να κάνει κάποιον ευφυέστερο· οφείλει όμως να εξοπλίσει τους φοιτητές με γνώσεις και εμπειρίες που θα τους κάνουν καλύτερους επαγγελματίες ή καλύτερους ερευνητές.

Στις εξετάσεις, λοιπόν, αξιολογούνται οι γνώσεις. Συγκεκριμένα, ο βαθμός στον οποίο ο φοιτητής κατάφερε να κατακτήσει τις πληροφορίες που έχουν καταγραφεί στο βιβλίο του (από κάποιον που, με τη σειρά του, κατέκτησε τις ίδιες πληροφορίες από προηγούμενο βιβλίο και ούτω καθ' εξής: αυτή είναι η φυσική ιστορία της γνώσης). Αν φαντάζει απλό, δεν είναι: δεν αποστηθίζουμε όλοι το ίδιο καλά, δεν είμαστε το ίδιο πειθαρχημένοι, δεν έχουμε τις ίδιες γνώσεις ούτε και την ίδια ευφυία. Πράγματι, με αυτόν τον τρόπο εξέτασης, η ευφυία των φοιτητών δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιδόσεις τους. Αν δύο φοιτητές διαφορετικής ευφυίας αποστηθίσουν το ίδιο καλά, οι δύο βαθμολογίες θα είναι παραπλήσιες. Παρότι ισοπεδωτικό, αυτό δεν είναι πολύ κακό: στο πανεπιστήμιο δεν βρισκόμαστε επειδή είμαστε ιδιαιτέρως έξυπνοι, αλλά επειδή διαθέτουμε την πειθαρχία και τη σοβαρότητα που απαιτεί η εξειδίκευση. Το πανεπιστήμιο δεν οφείλει να κάνει κάποιον ευφυέστερο· οφείλει όμως να εξοπλίσει τους φοιτητές με γνώσεις και εμπειρίες που θα τους κάνουν καλύτερους επαγγελματίες ή καλύτερους ερευνητές. Από μόνα τους, άλλωστε, τα πλήθη των σπουδαστών δεν αφήνουν περιθώρια: το πανεπιστήμιο σήμερα δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί σκοπούς περισσότερο πρακτικούς και λιγότερο υψηλούς από αυτούς της ανθρωπιστικής σκοπιάς. Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσει, μέσω των εξετάσεων, πως κάθε απόφοιτος έχει κατακτήσει ένα (υψηλό) μίνιμουμ γνώσεων και δεξιοτήτων, ανεξαρτήτως της ευφυίας του· επίσης, πως έχει εκπαιδευθεί να συνδυάζει και να αναλύει, να πετυχαίνει αποτελέσματα.

Οι φοιτητές δεν είναι πιο έξυπνοι από τους μη-φοιτητές και δεν μπορεί να τους αποδοθούν ευθύνες γι' αυτό. Από την άλλη, δεν μπορεί να αποδοθούν ευθύνες στους καθηγητές για το ότι εκείνοι δεν είναι έξυπνοι (αν και αυτό είναι κάπως πιο μείζον). Πρέπει όμως να τους αποδοθούν ευθύνες για την αδυναμία τους να εδραιώσουν ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων και να το δικαιώσουν. Επίσης, για την αποτυχία τους να εκπαιδεύσουν τους φοιτητές να σκέφτονται αποτελεσματικά και να δρουν αυτοβούλως. Μερικές φορές, η διδακτική τους μοιάζει να απευθύνεται σε ηλιθίους: εξαντλείται στην αναπαραγωγή γνώσεων που περιέχονται έτσι κι αλλιώς στο εγχειρίδιο. Η ανάγνωση του εγχειριδίου είναι δουλειά των φοιτητών· οι καθηγητές πρέπει να γεμίσουν τον χρόνο διδασκαλίας αλλιώς.

Ενώ δεν παράγεται το απαραίτητο διδακτικό έργο, πολλοί καθηγητές επιχειρούν να συγκαλύψουν την αναποτελεσματικότητά τους μέσα από σαχλές νουθεσίες και εξωφρενικές εξετάσεις με παραδειγματικό χαρακτήρα.

Στα πρότυπα πανεπιστήμια, οι φοιτητές μπορεί να κατηγορηθούν για πολλά πράγματα· για απόπειρα αντιγραφής, πλαγιαρισμό, αποτυχία στις εξετάσεις ή σε κάθε είδους ανάθεση, ανάρμοστη συμπεριφορά, καταστροφή δημόσιας/ιδιωτικής περιουσίας. Η δε αποτυχία των φοιτητών συχνά καταγράφεται ως αποτυχία των καθηγητών τους. Στο δικό μας πανεπιστήμιο, όμως, η παραμικρή ευθύνη μοιάζει να διαχέεται, σαν μια ομίχλη που καλύπτει ολόκληρο το campus και είτε δεν αποδίδεται σε κανέναν είτε μοιράζεται ισοβαρώς ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη (φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, πολιτικό προσωπικό). Τελικά, οι φοιτητές δεν κατηγορούνται για τίποτα απτό, για τίποτα απ' όλα αυτά για τα οποία είναι πραγματικά υπεύθυνοι, αλλά για κάτι πολύ βαρύτερο. Κατηγορούνται ως μέρος του Κακού: «με τέτοιους φοιτητές, τι πανεπιστήμιο να έχουμε...»

Οι φοιτητές δεν ευθύνονται γιατί ένα μέρος τους αντιγράφει. Αντιθέτως, οι καθηγητές είναι υπεύθυνοι γιατί επιτρέπουν την αντιγραφή και υπόλογοι απέναντι στους υπόλοιπους φοιτητές για την αναξιοκρατία και τη συλλογική τους ενοχοποίηση. Ακόμα, οι φοιτητές δεν φέρουν ευθύνη για το χαμηλό επίπεδο των αποφοίτων. Αντιθέτως, οι καθηγητές φέρουν: το χαμηλό επίπεδο των αποφοίτων και οι εξυπνακισμοί τους σχετικά με την αντιγραφή οφείλονται, ανάμεσα σε άλλα, και στη δική τους ρητορική εναντίον της αποστήθισης, στην αντίληψη πως είμαστε αρκετοί έτσι όπως είμαστε. Ενώ δεν παράγεται το απαραίτητο διδακτικό έργο, πολλοί καθηγητές επιχειρούν να συγκαλύψουν την αναποτελεσματικότητά τους μέσα από σαχλές νουθεσίες και εξωφρενικές εξετάσεις με παραδειγματικό χαρακτήρα. Το κακό έχει παραγίνει. Οι καθηγητές πρέπει να πάψουν να συμπεριφέρονται σαν drama queens («Πώς μου έλαχαν τέτοιοι φοιτητές;!» κ.λπ.) και να φτιάξουν το καλό πανεπιστήμιο που μπορούν να οραματιστούν. Είναι σαφές πως αν δούλευαν σωστά, οι φοιτητές μας θα ήταν όπως όλοι οι φοιτητές: άτακτοι, παρόλ' αυτά επιμελείς.

* Ο ΡΩΜΑΝΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ-ΠΙΣΤΟΦΙΔΗΣ είναι συγγραφέας και φοιτητής ιατρικής.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γνώμη μου!» –  Ο υποκειμενισμός στην τέχνη ως σύμπτωμα της εποχής της μετριότητας

«Γνώμη μου!» – Ο υποκειμενισμός στην τέχνη ως σύμπτωμα της εποχής της μετριότητας

«Πόσο αντικειμενικός μπορείς να είσαι όταν έχεις να επιλέξεις μεταξύ τεράστιου όγκου μετριοτήτων όπου τίποτα δεν ξεχωρίζει τόσο ώστε να στεφθεί με τον κότινο του αριστουργήματος;». 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Η άνοδος και η εδραίωση του άκρατου υ...

«Φίλε, έλα απόψε που γιορτάζουμε...» – Μια προσωπική καταγραφή για τη φιλία σε κορυφαία λογοτεχνικά έργα

«Φίλε, έλα απόψε που γιορτάζουμε...» – Μια προσωπική καταγραφή για τη φιλία σε κορυφαία λογοτεχνικά έργα

Μια προσωπική καταγραφή για το πώς η φιλία παρουσιάζεται σε κορυφαία λογοτεχνικά βιβλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας (30 Ιουλίου). Κεντρική εικόνα: από την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ [Stephen King] «Στάσου πλάι μου». 

Γράφει ο ...

Ο Προκρούστης και η λογοτεχνία – σκέψεις για τον αναπόφευκτο υποκειμενισμό της κριτικής

Ο Προκρούστης και η λογοτεχνία – σκέψεις για τον αναπόφευκτο υποκειμενισμό της κριτικής

Κανείς δεν έχει το αλάθητο και δεν μπορεί να βγει από τον υποκειμενισμό του. Έχει ενδιαφέρον να διαφωνούμε αν ο «Στόουνερ» του Τζον Γουίλιαμς [John Williams] ή οποιοδήποτε άλλο μυθιστόρημα είναι καλό ή όχι, αλλά ας μην θεωρούμε πως η άποψή μας είναι η μόνη σωστή. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Τζον Γουίλιαμς.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Έρση Σωτηροπούλου για το Νόμπελ Λογοτεχνίας: «Περιμένοντας εκείνο το τίποτα... που θα απογειώσει το κείμενο»

Η Έρση Σωτηροπούλου για το Νόμπελ Λογοτεχνίας: «Περιμένοντας εκείνο το τίποτα... που θα απογειώσει το κείμενο»

Μια συζήτηση που άνοιξε με μια σειρά δημοσιευμάτων κλείνει με μια δήλωση της Έρσης Σωτηροπούλου μετά την ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024. Αν και ίσως, το πιο ταιριαστό θα ήταν να πούμε ότι η συζήτηση για τη λογοτεχνία, τη διεθνή αναγνώριση και τα βραβεία μόλις άνοιξε.

Επιμέλεια: Book Press ...

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ [Han Kang] το βραβείο

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ [Han Kang] το βραβείο

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 θα απονεμηθεί, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο από τη Στοκχόλμη η Σουηδική Ακαδημία, στην Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ, «για την έντονη ποιητική της πεζογραφία που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής». 

Επιμέλεια: Book Press ...

«Αγαπητέ μαλάκα»: παρουσίαση βιβλίου και θεατρικό αναλόγιο

«Αγαπητέ μαλάκα»: παρουσίαση βιβλίου και θεατρικό αναλόγιο

Παρουσίαση του μυθιστορήματος της Βιρζινί Ντεπάντ «Αγαπητέ μαλάκα» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα) και της θεατρικής διασκευής του, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο «Upper House» (Βουκουρεστίου 3, 6ος όροφος)

Επιμέλεια: Book Press

Σ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κάρμα – Ο οδηγός ενός γιόγκι για το πώς να χαράξεις το πεπρωμένο σου» του Sadhguru (προδημοσίευση)

«Κάρμα – Ο οδηγός ενός γιόγκι για το πώς να χαράξεις το πεπρωμένο σου» του Sadhguru (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του βιβλίου του γιόγκι Sadhguru «Κάρμα – Ο οδηγός ενός γιόγκι για το πώς να χαράξεις το πεπρωμένο σου» (μτφρ. Εριέττα Βασιλείου-Σγουρού), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξετυλίγοντας τ...

«Ταξίδι στη νεκρή πόλη» του Μαρκιγιάν Κάμις (προδημοσίευση)

«Ταξίδι στη νεκρή πόλη» του Μαρκιγιάν Κάμις (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ουκρανού Μαρκιγιάν Κάμις [Markiyan Kamysh] «Ταξίδι στη νεκρή πόλη» (μτφρ. Μαρία-Νεφέλη Ταμία), το οποίο θα  κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ότα...

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Χέρφριντ Μίνκλερ [Herfried Münkler] «Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» (μτφρ. Έμη Βαϊκούση), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μια συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το παλαιστινιακό ζήτημα, που έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστιανικής Χαμάς στο Ισραήλ, έχει μπει σε έναν νέο κύκλο ραγδαίας κλιμάκωσης, όπως και γενικότερα όλη η περιοχή. 

Επιμέλεια: Ελεάνα Κολο...

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

Από τη Σερβία έως το Κόσοβο κι από τη Ρουμανία έως τη Β. Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια μεταφράζονται στα ελληνικά περισσότερα βιβλία συγγραφέων από τα Βαλκάνια. Προτείνουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν ή επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα. Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, γκράφικ νόβελ, βιογραφιών, δοκιμίων, μελετών, βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης κ.ά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ