Office worker and tank Prague 68 1024x802

Γίνεται ο δημιουργός να κρατήσει έξω από το φράγμα του ατομικού του δημιουργικού χώρου την ιστορική πλημμυρίδα; Έχει τη δυνατότητα να μην γίνει ένας απλός καταγραφέας παροδικών συμβάντων, αλλά να μετρήσει τις οικείες δυνάμεις μόνος του, μακριά από τις απαιτήσεις των αναγνωστών; 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

Το βασικό πρόβλημα με την καλλιτεχνική δημιουργία που καταγράφει την εποχή της, δεν έγκειται, θεωρώ, αποκλειστικά στο ότι τίθεται εκούσια σε τροχιά γύρω από ένα λαμπερό άστρο, αυτό της ιστορίας, αλλά στον πλεονασμό που τελικά την περιορίζει. Θα επιχειρήσω να το εξηγήσω στη συνέχεια.

Εξ ορισμού η τέχνη -και δη η λογοτεχνία που κυρίως με απασχολεί- τοποθετείται εντός συγκεκριμένου ιστορικού και χρονικού πλαισίου, όπως εξάλλου κάθε ανθρώπινη δημιουργία. Έχοντας ως βασικό συστατικό της τη γλώσσα, την οποία ο καλλιτέχνης ως ανθρώπινο ον παραλαμβάνει από την κοινωνία και εντός της οποίας εξελίσσεται και δημιουργεί για την παραδώσει αποχωρώντας τις επόμενες γενιές, δεν μπορεί παρά να οριοθετηθεί / φυλακιστεί από αυτήν, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να τη διαρρήξει και να απελευθερωθεί.

Η δημοφιλής άποψη του Wittgenstein που αναφέρει ότι τα όρια της γλώσσας μας είναι ταυτόχρονα κι εκείνα του κόσμου μας, ισχύει αναμφίλεκτα και για την καλλιτεχνική δημιουργία.

Η δημοφιλής άποψη του Wittgenstein που αναφέρει ότι τα όρια της γλώσσας μας είναι ταυτόχρονα κι εκείνα του κόσμου μας, ισχύει αναμφίλεκτα και για την καλλιτεχνική δημιουργία. Εφόσον μας λείπουν οι κατάλληλες λέξεις, όλα όσα δεν εκφράζονται μέσω αυτών θα διαφεύγουν εσαεί. Την ίδια στιγμή, ειδικά για τον δημιουργό, αυτά τα όρια λειτουργούν περιοριστικά και οφείλει να αυτονομηθεί ανατινάζοντάς τα μέσω των εκφραστικών του μέσων, διευρύνοντας τον «κόσμο» του. Και το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο καλείται να δημιουργήσει είναι το όριό του.

Επομένως, η ιστορικότητα διαχέεται (όπως και η εξουσία, κατά τον Φουκώ) μέσω της γλώσσας. Εφόσον τώρα ο δημιουργός αποδεχτεί εξαρχής και τελεσίδικα ότι ο ρόλος του είναι να «καταγράψει την εποχή του» και πέραν αυτού ουδέν, διακινδυνεύει κάτι πολύ πιο ουσιαστικό: να χάσει τη δημιουργική του ψυχή, τον εντελώς προσωπικό του τρόπο θέασης των πραγμάτων. Εκείνα δηλαδή τα στοιχεία που ενώ τον εντάσσουν στην ομάδα των ομότεχνών του, ταυτόχρονα τον διαφοροποιούν από αυτήν – αν φυσικά υπάρχουν τέτοια στοιχεία άξια να κατατεθούν.

Πλεονασμός

Ο πλεονασμός που περιέγραψα αρχικά έγκειται στο γεγονός ότι εφόσον η ιστορική πραγματικότητα στοιχειώνει εξ ορισμού τον χρυσελεφάντινο πύργο του δημιουργού για τους λόγους που εξέθεσα, θεωρώ ότι είναι υπερβολή να προσθέσει στο μείγμα της τέχνης του λίγη ακόμα «πραγματικότητα». Εάν το κάνει, διατρέχει τον κίνδυνο της υπερβολής, η οποία τροφοδοτεί με καύσιμο το κιτς, δηλαδή τα στοιχεία εκείνα που μέσω της υπερέκθεσής τους συσκοτίζουν την καλλιτεχνική ουσία προβάλλοντας ασύμμετρα τις επιμέρους ευκολίες. Οι λόγοι για να το πράξει είναι οι προφανείς: εμπορικότητα και διευρυμένη αποδοχή του παθητικού κοινού που δεν διερωτάται και δεν αναστοχάζεται επάνω σε αυτό που διαβάζει, αλλά το καταναλώνει άκριτα και ανεπίγνωστα, επιβραβεύοντας με γαλαντομία (και πωλήσεις) τον εκμαυλιστή του σε μια quid pro quo σχέση αλληλεξάρτησης.

Ωραία όλα αυτά, αλλά το ερώτημα παραμένει: Πώς μπορεί να αποφύγει ο δημιουργός τον πλεονασμό; Πώς να κρατήσει έξω από το φράγμα του ατομικού του δημιουργικού χώρου την ιστορική πλημμυρίδα, προκειμένου να μην παραμείνει ένας καταγραφέας παροδικών συμβάντων; Δεν νομίζω ότι το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί θεωρητικά και τελεσίδικα, διότι όποιος το έκανε απλά προέταξε επιχειρήματα υπέρ ή κατά, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία σε τελική ανάλυση.

Πρόκειται περί της κλασικής αυτοναφορικότητας της θεωρίας που εκπορεύεται από διανοούμενους οι οποίοι εκκινούν από τη σωστή ίσως βάση, αλλά έχοντας στη συνέχεια παγιώσει ένα σύστημα σκέψης, για λόγους ανθρώπινους και εγωιστικούς τείνουν συνήθως να αλυσοδέσουν στο κρεβάτι του Προκρούστη το έργο, προκειμένου να συμπέσει με τη θεωρητική τους κατασκευή. Κι αν το θεωρητικό παιχνίδι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αρκετούς, ιδίως τον κύκλο των θεωρητικών, δεν έχει μάλλον για τον αναγνώστη. Ένας λοιπόν παραμένει ο τρόπος, και δεν είναι άλλος από το να τοποθετήσουμε εκ νέου τα πόδια στο έδαφος, ακολουθώντας το έργο, το βιβλίο, και τι μας διδάσκει – όχι τι διδάσκουμε εμείς.

Δεν είναι ο ρόλος του δημιουργού να μετατρέπει τον αναγνώστη/ θεατή σε κύκνο από ασχημόπαπο ούτε να τον διευκολύνει καταγράφοντας την καθημερινότητά του.

Δεν πρόκειται να δώσω εδώ κατευθύνσεις σε κανέναν, δεν είμαι αρμόδιος, δεν είναι και ο ρόλος μου. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να θέσω ερωτήματα, πρώτα σε εμένα, και να αναμείνω από τον δημιουργό να δώσει τις απαντήσεις. Μπορώ όμως να καταθέσω τι έχω διδαχθεί από τα έργα εκείνα που ξεπέρασαν τον σκόπελο της πρόσκαιρης χρησιμότητας και συνεχίζουν να προσφέρουν αισθητική απόλαυση. Μολονότι, για να θυμηθούμε τον Γκαντάμερ, το έργο αποτελεί διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, θεωρώ ότι μιας και εκ των πραγμάτων το παρόν βαραίνει αναγκαστικά επάνω του, ο δημιουργός θα ήταν προτιμότερο να μην πλειοδοτήσει χάριν ενός ανυπόμονου και ανεκπαίδευτου κοινού που σε κάθε ευκαιρία επιθυμεί να βλέπει τον εαυτό του να καθρεφτίζεται στο έργο του καλλιτέχνη. Δεν είναι ο ρόλος του δημιουργού να μετατρέπει τον αναγνώστη/ θεατή σε κύκνο από ασχημόπαπο ούτε να τον διευκολύνει καταγράφοντας την καθημερινότητά του λες και πρόκειται ποτέ να του δώσει την παραμικρή λύση στα προβλήματά του. Αυτού του είδους η αυτοακύρωση αποδεικνύεται προσβλητική και υποτιμητική της νοημοσύνης και των δύο μερών.

Το «αναγκαίο κακό»

Αν θεωρήσουμε λοιπόν την ιστορικότητα ως το «αναγκαίο κακό», εντός του οποίου όλοι κωπηλατούμε ακολουθώντας το ρεύμα, ο αυθεντικός δημιουργός θα επιχειρήσει αν όχι να στραφεί ενάντια στη δύναμή του, τουλάχιστον να δοκιμάσει να κάνει στάσεις καθ’ οδόν, μακριά από τους άλλους που λάμνουν αμέριμνα εφ’ ενός ζυγού και με το βλέμμα στραμμένο μπροστά. Κοιτάζοντας πίσω του, εκεί που άλλοι αξιότεροι έθεσαν τις βάσεις, αλλά ταυτόχρονα και μπροστά σε μέρη ακόμα άγνωστα στους πολλούς, θα μετρήσει τις δυνάμεις του.

Γνωρίζει ότι ο αγώνας αυτός είναι μοναχικός και ότι θα αναμετρηθεί με υπέρτερες δυνάμεις που συνεχώς θα του υπενθυμίζουν (η γλώσσα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο) ότι ζει στο παρόν, στο τώρα, ότι πρέπει να «εκφράσει την εποχή του», να είναι «επίκαιρος»- κάτι που είναι αναγκασμένος να κάνει και ταυτόχρονα να ξεπεράσει, αν επιθυμεί το έργο του να παραμείνει «ανεπίκαιρο», τουτέστιν κλασικό, όταν πλέον θα έχουν ξεχαστεί τα προβλήματα της εποχής του και μια νέα καθημερινότητα θα έχει προσπεράσει την προηγούμενη αναζητώντας άλλες αξίες χρήσεις, σκοπιμότητες και δεκανίκια.

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗΣ είναι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας. Διαχειρίζεται το βιβλιοφιλικό blog Αναγνώσεις. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» και «Δεν γίνονται αυτά εδώ»: Δύο μυθιστορήματα «προάγγελοι» της εποχής Τραμπ (και όχι μόνο)

«Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» και «Δεν γίνονται αυτά εδώ»: Δύο μυθιστορήματα «προάγγελοι» της εποχής Τραμπ (και όχι μόνο)

«Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» του Φίλιπ Ροθ και «Δεν γίνονται αυτά εδώ» του Σίνκλερ Λίουις: Δύο σπουδαία αμερικανικά μυθιστορήματα που προείδαν, σε ανύποπτο χρόνο, πτυχές της σημερινής μας πραγματικότητας.

Γράφει ο Κώστας Αρκουδέας

Υπάρχει έ...

Πόσος σεξισμός είναι ανεκτός; Η «περίπτωση Ροθ» και γιατί, παρόλα αυτά, αξίζει να τον διαβάζουμε

Πόσος σεξισμός είναι ανεκτός; Η «περίπτωση Ροθ» και γιατί, παρόλα αυτά, αξίζει να τον διαβάζουμε

Σκέψεις για τη λειτουργία της λογοτεχνίας με αφορμή το πεζογραφικό έργο του Φίλιπ Ροθ. «Θα διαβάζουμε τον Ροθ, επομένως, για όλες του τις αδυναμίες και ίσως εξαιτίας αυτών. Θα απολαμβάνουμε τις εκρηκτικές στιγμές των εσωτερικών του εκλάμψεων και θα τον οικτίρουμε για τις αμφιλεγόμενες εμμονές του που τον κάνουν τόσο...

Καταγράφοντας το κριτικό τοπίο: Κριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις, κριτικά σχόλια – Ποιοι, πού και πώς

Καταγράφοντας το κριτικό τοπίο: Κριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις, κριτικά σχόλια – Ποιοι, πού και πώς

Απόπειρα σχετικής οριοθέτησης του αντικειμένου των κριτικών κειμένων και καταγραφής των κριτικών λογοτεχνίας για το –τυχαίο και ενδεικτικό– διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 30ή Ιουνίου 2024. «Σε μια Ελλάδα, όπου πολλοί γράφουν λογοτεχνία, αλλά δεν διαβάζουν ανάλογα πολλοί, πόσοι υπηρετούν την κριτική ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο κριτικός θεάτρου και λογοτέχνης Κώστας Γεωργουσόπουλος (1937-2024)

Πέθανε ο κριτικός θεάτρου και λογοτέχνης Κώστας Γεωργουσόπουλος (1937-2024)

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, γνωστός και με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αδερφός του, Βασίλης. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Τα εις εαυτόν» του Μάρκου Αυρήλιου (κριτική) – Ο «μελαγχολικός αυτοκράτωρ» και ο στωικισμός του

«Τα εις εαυτόν» του Μάρκου Αυρήλιου (κριτική) – Ο «μελαγχολικός αυτοκράτωρ» και ο στωικισμός του

Για το βιβλίο του Μάρκου Αυρήλιου [Marcus Aurelius] «Τα εις εαυτόν» (μτφρ. Αναστασία Καλλιοντζή, εκδ. Οξύ).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Δέκα χρόνια πριν πεθάνει και εν μέσω σφοδρών εκστρατειών, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Α...

Θόρντον Ουάιλντερ: «Η ελπίδα, όπως και η πίστη, δεν είναι τίποτα αν δεν είναι θαρραλέες»

Θόρντον Ουάιλντερ: «Η ελπίδα, όπως και η πίστη, δεν είναι τίποτα αν δεν είναι θαρραλέες»

Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 1975, πέθανε στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ ο συγγραφέας Θόρντον Ουάιλντερ. Πήρε τρεις φορείς βραβείο Πούλιτζερ καθώς και το National Book Award.

Του Ευθύμιου Σακκά

Είχε γεννηθεί στο Ουισκό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντρζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

Τα «ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms) έχουν πλέον διακριτή παρουσία στην ελληνική εκδοτική παραγωγή και πολύ εντονότερη στην παγκόσμια. Τι τα διακρίνει, πού απευθύνονται και για τι μιλάει ένα επιτυχημένο rom-com; Επιλέξαμε 15 ρομαντικά μυθιστορήματα που ξεχώρισαν το 2024.

Γράφει η Φανή Χατζή ...

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ