David Michelangelo

Η ικανότητα της Αισθητικής είναι να αποδιώχνει το κακό και μέσω της εμπειρίας του ωραίου να οδηγεί τους ανθρώπους σε αυτοαποκαλύψεις, σε γνωστικές περιπέτειες, αλλά και σε ιατρικές θεραπείες. Κεντρική εικόνα: O Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου ©Wikipedia. 

Γράφει ο Δημοσθένης Δαββέτας

Πριν γεννηθεί ως όρος η Αισθητική, το 1755 από τον Γερμανό φιλόσοφο Μπάουμγκαρντεν υπήρχε ήδη ως έννοια στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Υπήρχε ως τρίπτυχο που συμπεριλάμβανε το Ωραίο, το καλό και το Αληθές. Αυτή η τριάδα ήταν το θεμέλιο της ευζωίας, της ευδαιμονίας που απασχολούσε τόσο πολύ την ελληνική σκέψη. Για τους Έλληνες το να είναι κάποιος ευτυχής έπρεπε να έχει συμμετοχή (μετοχή, μέθεξη) σε αυτήν την προαναφερθείσα τριάδα.

Η επιθυμία του μαγνητισμένου

Το Ωραίο ελκύει, γοητεύει, μαγνητίζει. Και η επιθυμία του μαγνητισμένου από αυτό είναι τόσο ισχυρή ώστε τον ωθεί στο να προσπαθήσει να το αποκτήσει. Στην προσπάθειά του αυτή ανακαλύπτει τον καλύτερο εαυτό του, ανακαλύπτει το καλό, το οποίο είναι και το Αληθές του γιατί είναι γέννημα της αυτογνωσιακής του εμπειρίας. Συνεπώς, όποιος μετέχει του Ωραίου, δηλαδή όποιος το επιθύμησε και το έζησε ως εσωτερική κι εξωτερική ομορφιά, αυτός λοιπόν έχει ανακαλύψει ταυτόχρονα και το καλό που βρήκε μέσα του αλλά κι αυτό που θα δείξει προς τα έξω, στην εξωτερική του συμπεριφορά.

Η αναζήτηση του Ωραίου στη ζωή μας ήταν, είναι και θα είναι ένα αίτημα που αφορά την υγιή ισορροπία μας με τον κόσμο, τον εαυτό μας το περιβάλλον μας.

Η Αισθητική, που πήρε τεράστιες διαστάσεις από τον Διαφωτισμό ως σήμερα, αφορά, όπως ήδη αναφέρθηκε, την εμπειρία του καθένα μας με το Ωραίο, την Ομορφιά. Η αναζήτηση του Ωραίου στη ζωή μας ήταν, είναι και θα είναι ένα αίτημα που αφορά την υγιή ισορροπία μας με τον κόσμο, τον εαυτό μας το περιβάλλον μας.

Η γοητεία της ομορφιάς

Όλοι μας γοητευτήκαμε από την ομορφιά ενός προσώπου, ενός σώματος, ενός τοπίου, ενός έργου τέχνης, ενός καινοτόμου ευρήματος. Αυτή η γοητεία, όταν επιδρά στους τρόπους, τις αποφάσεις, τις σκέψεις και τις πράξεις μας, πάει να πει ότι ζήσαμε πλήρως την εμπειρία της ομορφιάς. Όμως έχουμε και την ανάγκη να μιλήσουμε γι’ αυτό το θαυμάσιο που ζήσαμε. Άλλοι με λόγια, άλλοι με έργα τέχνης, άλλοι με κείμενα κλπ. Έτσι γεννήθηκε κατ’ ουσίαν η Αισθητική, ως εμπειρία του καθένα στο Ωραίο, ως νίκη της ομορφιάς απέναντι στη φθορά. Η Αισθητική είναι φάρμακο κατά οποιασδήποτε απειλής θανάτου, κατά οποιασδήποτε απειλής ασχήμιας που μπορεί να λερώσει τη ζωή μας.

Art therapy

nikas davvetas to telos ths aisthitisΗ Αισθητική είναι η αναζήτηση και η εύρεση του ωραιότερου εαυτού μας ως δημιουργική εμπειρία στην καθημερινότητά μας. Πόσες και πόσες φορές, σε στιγμές θλίψης, ασθένειας, αμφιβολιών ή απογοήτευσης, δεν είδαμε ένα φιλμ, δεν διαβάσαμε ένα βιβλίο, δεν σταθήκαμε μπροστά σε έναν πίνακα, σε ένα έργο τέχνης και δεν νιώσαμε καλύτερα;

Υπάρχει και μια διάσταση θεραπείας στην Αισθητική. Γιατί η ανακάλυψη του καλού και του Αληθούς, μέσα από την εμπειρία του ωραίου, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοαποκαλύψεις, σε νέες γνωστικές περιπέτειες αλλά και σε ιατρικές θεραπείες.

Θυμάμαι που κάποτε ο μέγας Ισπανός καλλιτέχνης Αντόνι Τάπιες, όταν κάποια στιγμή είχα πονοκέφαλο, μου είπε: «Ακούμπησε το κεφάλι σου σε ένα έργο τέχνης που αγαπάς και θα δεις, θα σου περάσει αμέσως ο πονοκέφαλος».

Έχει μια ικανότητα η Αισθητική, ως εμπειρία ομορφιάς ν’ απορροφά το κακό, να το διώχνει. Γι’ αυτό και σήμερα έχει καθιερωθεί η art therapy, ως μια ιατρική μέθοδος. Υπάρχει μια θεραπευτική διάσταση στην Αισθητική, αλλά και μια σωτηριακή. Γι’ αυτό κι ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι έλεγε: «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».


*O ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ είναι καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, συγγραφέας, εικαστικός και γεωπολιτιστικός αναλυτής.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πλυντήρια» και εθνικά βαπτιστήρια – Διαβάζοντας τον Γιάννη Ατζακά δίπλα στην Κλερ Κίγκαν

«Πλυντήρια» και εθνικά βαπτιστήρια – Διαβάζοντας τον Γιάννη Ατζακά δίπλα στην Κλερ Κίγκαν

Σκέψεις για τέσσερα βιβλία του Γιάννη Ατζακά με όχημα και γέφυρα τα «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο), της Κλερ Κίγκαν. Κεντρική εικόνα: Ο μικρός Φίλιππος Μηλίκας, στην ταινία «Θολός βυθός» της Ελένης Αλεξανδράκη.

Γράφει ο ...

Για έναν νέο ανθρωπισμό – Η επανεφεύρεση του μυθιστορήματος μετά τον μεταμοντερνισμό

Για έναν νέο ανθρωπισμό – Η επανεφεύρεση του μυθιστορήματος μετά τον μεταμοντερνισμό

Σκέψεις για την εξέλιξη του μυθιστορηματικού είδους και της λογοτεχνίας ανά τους αιώνες, καθώς και τη σημερινή θέση της, στην εποχή «μετά» τον μεταμοντερνισμό. Στην κεντρική εικόνα, ο Φρέντρικ Τζέιμσον (Fredric Jameson), θεωρητικός που μελέτησε αναλυτικά τον μεταμοντερνισμό. 

...
Τι είναι το διήγημα της μεταμυθοπλασίας;

Τι είναι το διήγημα της μεταμυθοπλασίας;

Τι είναι το διήγημα της μεταμυθοπλασίας; Μια προσπάθεια ορισμού, κατηγορίες μεταμυθοπλασίας και ενδεικτικά παραδείγματα.

Του Π. Ένιγουεϊ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας μιλήσουμε για τον όρο «μεταμυθοπλασία», που...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Μαραγκόπουλος: «Τα μαρξιστικά διαβάσματα ξεθώριασαν όταν διάβασα

Άρης Μαραγκόπουλος: «Τα μαρξιστικά διαβάσματα ξεθώριασαν όταν διάβασα "Το δικαίωμα την τεμπελιά"»

Από τον «Εραστή της λαίδης Τσάτερλυ» στους «Υπνοβάτες» και από τις «Μεταμορφώσεις» στον «Οδυσσέα», αυτά είναι κάποια από τα-βιβλία-της-ζωής του Άρη Μαραγκόπουλου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι...

«Το χρώμα του Αιγαίου και άλλα ποιήματα» του Αρμάντο Ρομέρο – Ποίηση όπως το φως κι η θάλασσα

«Το χρώμα του Αιγαίου και άλλα ποιήματα» του Αρμάντο Ρομέρο – Ποίηση όπως το φως κι η θάλασσα

Για την ποιητική συλλογή του Αρμάντο Ρομέρο (Armando Romero) «Το χρώμα του Αιγαίου και άλλα ποιήματα» (μτφρ. Αγαθή Δημητρούκα, εκδ. Τόπος). 

Γράφει ο Χρήστος Κούκης

Ο Αρμάντο Ρομέρο έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα. Σ...

Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Βλέπω τα μυθιστορήματα ως το πεδίο όπου η ανθρώπινη κατάσταση μετατρέπεται σε μυστήριο που πρέπει να λυθεί»

Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Βλέπω τα μυθιστορήματα ως το πεδίο όπου η ανθρώπινη κατάσταση μετατρέπεται σε μυστήριο που πρέπει να λυθεί»

«Γράφω για να επικοινωνήσω με τον αναγνώστη, γι’ αυτό και έχω πάντα στο νου μου να διεγείρω το ενδιαφέρον του» μας είπε ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες (Juan Gabriel Vásquez), που συμμετέχει στο Φεστιβάλ ΛΕΑ. Με αφορμή το βιβλίο του «Η μετάφραση του κόσμου» (μτφρ. Αχ. Κυριακίδης, εκδ. Ίκαρος), μιλά για την πολιτική μυθοπλα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επτά νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά ποιητές και ποιήτριες παραδίδουν τους στίχους τους στο αναγνωστικό κοινό μέσα από τις νέες τους ποιητικές συλλογές που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Επτά ποιητικά βιβλία από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ