to derma

Για το βιβλίο του Sergio del Molino «Το δέρμα» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου, εκδ. Ίκαρος). Φωτογραφία © Larm Rmah / Unsplash

Του Γιώργου Αθανασιάδη

 

Το δέρμα του Σέρχιο δελ Μολίνο είναι ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό που μας μιλάει για την ασθένεια από την οποία πάσχει ο συγγραφέας του, την ψωρίαση. Μας μιλάει άμεσα για το πώς βιώνει το πρόβλημά του, αλλά και έμμεσα, μέσω των ιστοριών παγκοσμίως γνωστών προσώπων, όπως ο Στάλιν, ο Ναμπόκοφ και ο Εσκομπάρ που είχαν την ίδια ασθένεια.

Ψωρίαση: Πάθηση που επηρεάζει τις αποφάσεις ή αποφάσεις που επηρεάζονται από την πάθηση

Ο συγγραφέας κάνει μια αναφορά στη σημασία του δέρματος ως στοιχείου πολιτισμικού διαχωρισμού ή και ρατσισμού, καθώς όλοι γνωρίζουμε τη σημασία που αποδίδουμε, σε κάθε κοινωνία, στο χρώμα του δέρματος και στην καλή εμφάνισή του. Οι άνθρωποι στις οικονομικά ισχυρές χώρες καταναλώνουν τεράστια ποσά στη περιποίηση του δέρματος με τη χρήση καλλυντικών και τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι αισθητικές επεμβάσεις. Το βιβλίο ωστόσο μιλάει κυρίως για την πάθηση. Μιλάει για τους ανθρώπους που πάσχουν από δερματικές παθήσεις και πιο συγκεκριμένα από ψωρίαση. Η ψωρίαση είναι μια συχνή πάθηση που έχει κυρίως δερματικά συμπτώματα, αλλά και συμπτώματα από τις αρθρώσεις. Στη μέτρια ή βαριά της μορφή, τα εξανθήματα μπορούν να καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση στο δέρμα, με συμπτώματα όπως φαγούρα ή πόνο. Η ποιότητα ζωής του ασθενούς σε αυτές τις περιπτώσεις επηρεάζεται πολύ σημαντικά.

Ο Ναμπόκοφ έστελνε στη σύζυγό του γράμματα όπου περιέγραφε το πόσο υπέφερε από την πάθηση.

Ο Σέρχιο δελ Μολίνο πάσχει από σοβαρή μορφή ψωρίασης. Περιγράφει πώς εξαιτίας της πάθησης, μεταξύ άλλων δυσκολιών, όπως διαταραχή στον ύπνο και χρόνια κόπωση, ντρέπεται να βγει σε παραλία με κόσμο ή να κάνει έρωτα με τη γυναίκα του, παρά μόνο στο σκοτάδι. Γράφει για το πόσο πολύ η ψωρίαση επηρέασε τον Στάλιν, ο οποίος προσπαθούσε να καλύψει με ρούχα όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα του. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι κάποιες αρνητικές αποφάσεις που πήρε ο Στάλιν καθορίστηκαν από την επίπτωση που είχε η ψωρίαση στην κοινωνική του ζωή και στην ψυχολογία του. Ο Ναμπόκοφ έστελνε στη σύζυγό του γράμματα όπου περιέγραφε το πόσο υπέφερε από την πάθηση.

Θα είχε γράψει άραγε τη Λολίτα ο Ναμπόκοφ; Θα ήταν το ίδιο βιβλίο, αν δεν είχε τους πόνους, αλλά κυρίως την ανάγκη να κρύβει το σώμα του, ίσως και την ίδια του την οντότητα;

O Σέρχιο δελ Μολίνο θεωρεί ότι οι εξάρσεις της πάθησης οφείλονται καθαρά σε βιολογικούς παράγοντες και ότι οι αποφάσεις που πήρε στη ζωή του ο Ναμπόκοφ επηρεάστηκαν από την πάθηση και όχι το αντίστροφο.

SERGIO DE MOLINO photo
Ο Σέρχιο ντελ Μολίνο
 

Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1979 στην Ισπανία. Ασκεί κριτική στους γιατρούς, στους δερματολόγους και στο σύστημα υγείας της χώρας του. Για πολλά χρόνια δεν βρίσκει ανακούφιση στα συμπτώματά του και είναι απογοητευμένος. Οι γιατροί φαίνεται να μην τον καταλαβαίνουν και αδυνατούν να του δώσουν τις σωστές θεραπείες. Είναι ωραίο το κομμάτι στο βιβλίο, όπου ο συγγραφέας δεν είναι σίγουρος αν τελικά θα πάει στο ραντεβού του με το γιατρό που του σύστησαν, προκειμένου να του δώσει μια νέα θεραπεία. Περιφέρεται στους δρόμους της Θαραγόθα, ενώ στο μυαλό του αντίστοιχα γυρνάνε πολλές σκέψεις και έχει μια στάση αμφιθυμίας, αν θα περάσει το κατώφλι του ιατρικού κέντρου. Τελικά κάνει το βήμα και η τελευταία θεραπεία που του προτείνουν είναι αποτελεσματική και καταφέρνει να ελέγξει πλήρως τα συμπτώματά του. Ένα εξίσου ωραίο σημείο του βιβλίου είναι εκεί όπου αναφέρεται στο ότι τώρα μπορεί να ξαπλώσει με τον γιο του και να του διαβάσει ένα παραμύθι. Καθώς επίσης ότι τώρα απολαμβάνει τον έρωτα με τη γυναίκα του στο φως της ημέρας.

(...) η πάθηση επηρεάζει τον ψυχισμό του ασθενούς και ο ψυχισμός είναι από τους βασικούς εκλυτικούς παράγοντες των εξάρσεων της παθήσεως.

Ένας ασθενής, όπως ο δελ Μολίνο, που ζει σήμερα σε μια αναπτυγμένη χώρα είναι τυχερός αλλά και άτυχος. Είναι άτυχος γιατί με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε, η ψωρίαση είναι συχνότερη και βαρύτερης μορφής στις αναπτυγμένες χώρες. Όμως τελικά είναι τυχερός, γιατί ζώντας σε μια αναπτυγμένη οικονομικά και ιατρικά χώρα, έχει πρόσβαση ως ασθενής στα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής. Οι σύγχρονες αναπτυγμένες οικονομικά και επιστημονικά κοινωνίες καταφέρνουν να βρίσκουν λύσεις σε πολλά προβλήματα. Εν προκειμένου ιατρικά.

ikaros del molina to dermaΜήπως όμως τελικά η ανάπτυξη έχει ως κόστος διάφορες παθήσεις; Μήπως οι άνθρωποι για να είναι ανταγωνιστικοί σε αυτές τις σύνθετες και απαιτητικές κοινωνίες, τελικά αρρωσταίνουν; Οι νέες γνώσεις στη γενετική και την ανοσολογία, εξηγούν καλύτερα σήμερα τη παθοφυσιολογία της νόσου και η κατανόηση αυτών των μηχανισμών, άνοιξε δρόμους και ελπίδες για την καλύτερη αντιμετώπισή της. Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζει ο συγγραφέας, πιστεύω ότι η σχέση είναι αμφίδρομη: η πάθηση επηρεάζει τον ψυχισμό του ασθενούς και ο ψυχισμός είναι από τους βασικούς εκλυτικούς παράγοντες των εξάρσεων της παθήσεως. Τελικά, ποια η σχέση σώματος και ψυχής, αν κρατήσουμε το δυϊσμό, ή ποια η σύνθεση της ψυχοσωματικής ενότητας αν προσχωρήσουμε στο μονισμό; [1]

Πώς θα ήταν όμως η ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης αν ο Στάλιν δεν είχε ψωρίαση ή αν η τότε ιατρική είχε τις δυνατότητες που έχει σήμερα; Ίσως βέβαια να μην ήταν ο ίδιος ο Στάλιν, δηλαδή να μην είχε –ανέβει στην κορυφή της εξουσίας, στο απόλυτο του αυταρχισμού! Θα είχε γράψει άραγε τη Λολίτα ο Ναμπόκοφ; Θα ήταν το ίδιο βιβλίο, αν δεν είχε τους πόνους, αλλά κυρίως την ανάγκη να κρύβει το σώμα του, ίσως και την ίδια του την οντότητα;

Οι ασθενείς με ψωρίαση κρύβουν το σώμα τους γιατί φοβούνται την κριτική. Σε ένα άλλο επίπεδο φοβούνται να δείξουν ποιοι είναι γιατί οι πολλοί συγχέουν το από τι πάσχω, με το ποιος είμαι. Στην εποχή μας η κριτική γίνεται και δημοσίως με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ζούμε την εποχή των likes. Οι άνθρωποι και ειδικά οι ασθενείς που πάσχουν από δερματικές παθήσεις έχουν κάθε λόγο να φοβούνται αυτή την κριτική γιατί συνεχίζονται φανερά ή λανθανόντως μέσα στην κοινωνία να διακινούνται αρχαϊκοί φόβοι και προκαταλήψεις σχετικά με τη μολυσματικότητα των δερματικών νόσων. Πολλοί, καθυστερημένων αντιλήψεων, άνθρωποι τις αντιμετωπίζουν ως μίασμα και στίγμα.

Κατά συνέπεια οι πάσχοντες, πάσχουν τριπλά: σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Μαθαίνουν να κρύβονται, να κρύβουν το σώμα τους, τις ιδέες τους, τα συναισθήματά τους, μέχρι και τον ίδιο του τον εαυτό. Το ενδιαφέρον βιβλίο Το δέρμα ας γίνει η αφορμή για να ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση απενεχοποίησης των ασθενών και αποκατάστασης της επιστημονικής αλήθειας ενάντια σε παθολογικές προκαταλήψεις.

[1] Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Το παιδικό ψυχόσωμα, Εκδ. Γαβριηλίδη, Αθήνα 2014


* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ είναι M.D., PhD, Δερματολόγος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σερ Τόμας Μορ»: Το άγνωστο έργο του Σαίξπηρ μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά

«Σερ Τόμας Μορ»: Το άγνωστο έργο του Σαίξπηρ μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά

Ο ουμανιστής συγγραφέας και φιλόσοφος της Αναγέννησης, Τόμας Μορ, λόγω του αντιφατικού χαρακτήρα του απασχόλησε πολλούς θεατρικούς συγγραφείς, μεταξύ άλλων και τον Σαίξπηρ. Το συγκεκριμένο έργο μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας. Kεντρική εικόνα: © thomasmorestud...

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

«Η λογοτεχνία πάντα συνομιλούσε με την πραγματικότητα (δηλαδή την έξω από αυτή ζωή), με όσες σημασίες κι αν δώσει κανείς στην πραγματικότητα και με όσους τρόπους επιχειρήσει να ορίσει αυτή τη συνδιαλλαγή».

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Η λογοτεχνία ...

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Μια συνολική αποτίμηση του έργου του Γουίλιαμ Μπάροουζ [William S. Burroughs]. Το ύφος, οι θεματικές και η γλώσσα που ανέπτυξε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας στα εμβληματικότερα βιβλία του. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ