darlassi-photo390

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο βιβλίο Το παλιόπαιδο της Αγγελικής Δαρλάση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το Παλιόπαιδο είναι η ιστορία ενός φτωχού και καταδικασμένου σε μια σκληρή ζωή αγοριού. Ταυτόχρονα πρόκειται για την ιστορία ενός πολύ ξεχωριστού παιδιού που είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία των μικρών μουσικών του El Sistema και τις απροσδόκητες ευκαιρίες που μπορούν να αντιστρέψουν και την πιο μίζερη πορεία στη ζωή του καθενός.

Πηγή έμπνευσης για το βιβλίο είναι η ιστορία του El Sistema. Το 1975 ο μουσικός και οικονομολόγος Χ. Α. Αμπρέου δημιούργησε στο Καράκας την πρώτη ορχήστρα φτωχών και περιθωριοποιημένων παιδιών με στόχο, (...), την καταπολέμηση της παιδικής εγκληματικότητας. 

Το παιδί της ιστορίας μεγαλώνει με πολύ περιορισμένους ορίζοντες σε μια φτωχογειτονιά. Ο βιοπαλαιστής πατέρας και η άρρωστη μητέρα δεν καταφέρνουν να φωτίσουν τη ζωή του καθώς οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τους βυθίζουν και τους ίδιους στη θλίψη και τους «στεγνώνουν» συναισθηματικά. Το παιδί μεγαλώνει χωρίς να περιβάλλεται από το πολύτιμο πέπλο της τρυφερότητας και της αισιοδοξίας, μεγαλώνει με δανεικά ρούχα, χωρίς όνειρα ή ελπίδες. Η αυτοπεποίθησή του δεν καλλιεργείται ποτέ και τα ασθενικά όνειρά του εύκολα κάμπτονται και αποδυναμώνονται. Το πιο βαρύ πέπλο που σκιάζει τη ζωή του είναι αυτό της κοινωνικής αφάνειας και της σκληρής ταυτότητας που το συνοδεύει. Είναι το «παλιόπαιδο» μιας κοινωνίας που έχει ακόμη πιο χαμηλά σκαλοπάτια κι από αυτά στα οποία στέκονται οι φτωχοί: εκείνα στα οποία παραπαίουν οι απόκληροι. Ένα τέτοιο παιδί είναι το Παλιόπαιδο που ενδύεται την ταμπέλα που του έχουν «κολλήσει» και σταδιακά ανταποκρίνεται στον προδιαγεγραμμένο ρόλο.

Στην ιστορία το παιδί συναντά κάποιον που θα του δώσει μια ευκαιρία για να κερδίσει την αυτοεκτίμηση του, να γίνει μέλος μιας ομάδας με την οποία θα αισθάνεται περήφανος κι ευτυχισμένος και τελικά ν' αλλάξει τη ζωή του. Η ευκαιρία προέρχεται από απροσδόκητη πηγή για ένα παιδί που μεγαλώνει σε τόσο υποβαθμισμένο περιβάλλον: την μουσική.

Το βιβλίο υπογράφουν η Αγγελική Δαρλάση (κείμενο) και η Ίρις Σαμαρτζή (εικόνες). Πρόκειται για μια συνεργασία που έχει αποτυπωθεί στο χαρτί με αρμονία, τρυφερότητα, πολύ συναίσθημα και την ελπίδα πως η μιζέρια δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Πηγή έμπνευσης για το βιβλίο στάθηκε η ιστορία του El Sistema (Το Σύστηµα). Το 1975 ο μουσικός και οικονομολόγος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου από το Καράκας της Βενεζουέλας δημιούργησε την πρώτη ορχήστρα φτωχών και περιθωριοποιημένων παιδιών με στόχο, πέραν της μουσικής εκπαίδευσής τους, την καταπολέμηση της παιδικής εγκληματικότητας. Το σχέδιο του Αμπρέου υποστηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και από αυτό έχουν προκύψει δεκάδες παιδικές και νεανικές ορχήστρες με διασημότερη την παγκοσμίου φήμης Simon Bolivar Orchestra.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού από την τρίτη τάξη και πάνω.

darlassi-photoΠοια είναι η συγγραφέας

Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα, όπου ζει με τον άντρα και τους δυο γιους τους. Σπούδασε Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακά σε Σπουδές Παράστασης στο Λονδίνο ενώ παρακολούθησε μαθήματα συγγραφής σε Ελλάδα και Αγγλία. Από το 1998 σκηνοθετεί για το θέατρο και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της «Ομάδας Θεάματος Η Άλλη Πλευρά» και της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας "Puzzlemusik". Διδάσκει Θεατρική Αγωγή και Στοιχεία Θεατρολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έχει γράψει βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά. Το 2005 της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το βιβλίο της «Ονειροφύλακες».

 

Ποια είναι η εικονογράφος

Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της σχολής Βακαλό, με υποτροφία στο Interior Design. Έχει κάνει δύο Bachelor of Arts στο Graphic Design και στο Interior Design και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στη δραματική τέχνη, στην εκπαίδευση και στη θεατρική αγωγή. Είναι μόνιμη συνεργάτις της σχολής Βακαλό. Η εικονογράφηση παιδικών βιβλίων είναι μια ακόμα σημαντική δραστηριότητά της, για την οποία έχει τιμηθεί με βραβεία και επαίνους.

Στο βιβλίο της, η Αγγελική Δαρλάση πλάθει μια δική της εκδοχή της ιστορίας. Με μαύρο και τις αποχρώσεις του γκρίζου περιγράφει τη ζωή του μικρού Παλιόπαιδου που θα μετατραπεί σε έναν ευτυχισμένο νέο, τον Φελίξ. Τα βήματα που θα κάνει προς τα μπροστά υπογραμμίζονται με κόκκινο χρώμα. Το κόκκινο, ένα χρώμα με πολλαπλούς συμβολισμούς, υποδηλώνει την τύχη, τη αγάπη για τη γνώση, τη δραστηριότητα και τη ζωή.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά θα αγαπήσουν τον Φελίξ που παρά τις αντιξοότητες καταφέρνει να βρει την ευτυχία. Θα αγαπήσουν επίσης τον κόσμο του έτσι όπως τον έχει ζωγραφίσει η εικονογράφος.

Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι γονείς

Να το επιλέξουν για το ανθρωπιστικό του μήνυμα, την τρυφερή χωρίς λυρισμούς αφήγηση και την θαυμάσια εικονογράφηση. Το παλιόπαιδο είναι μια ιστορία που θα εισάγει τα παιδιά, μέσω του παραδείγματος του μικρού Φελίξ και του επιτυχημένου μουσικού πειράματος El Sistema, στην προβληματική για τη δύναμη της τέχνης και τη σημασία των ευκαιριών που πρέπει να δύνονται στον καθένα και ιδίως σε όσους μοιάζει να μην έχουν καμιά ελπίδα να αλλάξουν και να ξεφύγουν από το δρόμο της μιζέριας και του λάθους.

* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος.

 

darlasi-paliopaido-exofylloΤο παλιόπαιδο
Αγγελική Δαρλάση
Eικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Πατάκη, 2014
ΣΕΛ. 62, τιμή € 10,50

politeia-link

 

 

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΔΑΡΛΑΣΗ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η υπόσχεση», της Νίκολα Ντέιβις

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η υπόσχεση», της Νίκολα Ντέιβις

Αυτή την εβδομάδα στη στήλη «Ένα βιβλίο για παιδιά» το εικονογραφημένο παραμύθι «Η υπόσχεση» της Νίκολα Ντέιβις, σε εικονογράφηση της Λώρα Κάρλιν και μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο ...

Γαλάζιος Καβαλάρης, του Τζεράλντο Βαλέριο

Γαλάζιος Καβαλάρης, του Τζεράλντο Βαλέριο

Αυτή την εβδομάδα στη στήλη «Ένα βιβλίο για παιδιά» το εικονογραφημένο χωρίς λόγια βιβλίο «Γαλάζιος Καβαλάρης» του Τζεράλντο Βαλέριο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το...

Ουρανός, των Ελέν Ντρυβέρ και Ζυλιέτ Άινχορν  – Ένα ποιητικό ταξίδι στη γνώση

Ουρανός, των Ελέν Ντρυβέρ και Ζυλιέτ Άινχορν – Ένα ποιητικό ταξίδι στη γνώση

Ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους. Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων «Ουρανός» των Hélène Druvert (εικονογράφηση) & Juliette Einhorn (κείμενα) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν, σε μετάφραση Καρίνας Λάμψα. (Στην κεντρική εικόνα η θεά Νουτ των αρχαίων Αιγυπτίων, η μητέρα όλων των άστρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δε μ’ αρέσει η βροχή, της Τασούλας Τσιλιμένη (κριτική)

Δε μ’ αρέσει η βροχή, της Τασούλας Τσιλιμένη (κριτική)

Για το εικονογραφημένο βιβλίο της Τασούλας Τσιλιμένη «Δε μ’ αρέσει η βροχή!» (εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας, εκδ. Διάπλους).

Του Ανδρέα Καρακίτσιου

Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου διδάσκει τις κλασικές θεματι...

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου 2020

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου 2020

Στην Λουΐζα Παπαλοΐζου για το μυθιστόρημά της «Το Βουνί» (εκδ. Το Ροδακιό) και τον Ρήσο Χαρίση για την ποιητική συλλογή του «Θάλασσα εσωτερικού χώρου» (εκδ. Κίχλη) απονέμονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου για την βιβλιοπαραγωγή του 2020. Όλα τα βραβεία σε όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Book...

Λάσα Μπουγάτζε: «Συγχωρούν το ψέμα, την αλήθεια ποτέ»

Λάσα Μπουγάτζε: «Συγχωρούν το ψέμα, την αλήθεια ποτέ»

Επιβιβαζόμαστε με τον Lasha Bugadze στο «Λογοτεχνία Εξπρές». Μια συζήτηση με τον Γεωργιανό συγγραφέα με αφορμή την πρώτη έκδοση βιβλίου του στα ελληνικά.

Της Αγγελικής Δημοπούλου

Τι νομίζετε ότι μπορεί να συμβεί όταν Γερμανοί συγκεντρώνουν 100 αλλόγλωσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη βιογραφία της Simone de Beauvoir «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή» (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), της Kate Kirkpatrick που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Για τη...

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου «Χωρίς πυξίδα», που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025

«Βρομοκατάσταση» συνόψισε ο Μορ...

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

20 Οκτωβρίου 2021 ΕΛΛΗΝΕΣ

Το Φανταστικό στην Ελλάδα: Ο λόγος στους εκδότες του

«Η Άγνωστη Καντάθ», «Αίολος», «Οξύ», «Φανταστικός Κόσμος», «Anubis», «Sελίνι»: Έξι εκδοτικοί οίκοι που αγαπούν την Επιστημονική Φαντασία, το Fantasy και τον Τρόμο τοποθ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ