baladeur

Για το μυθιστόρημα της Σίλβια Αβαλόνε «Μια φιλία» (μτφρ. Λούλα Καραγιαννάκη, εκδ. Αίολος). Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «Ginger and Rosa» (2012).

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε τους φίλους μας; Ποιοι παράγοντες θωρακίζουν μια φιλία για ν’ αντέξει στο χρόνο και τι μπορεί να την διαρρήξει; Τι πιθανότητες έχει μια φιλία, να ξαναβρεί τη λάμψη της, όταν την έχουν αμαυρώσει γεγονότα που προκάλεσαν πόνο και απογοήτευση;

Φθινόπωρο του 2000. Η δεκατετράχρονη Ελίζα Τσερούτι, παιδί χωρισμένων γονιών, αναγκάζεται να πάει να μείνει με τον πατέρα της, ο οποίος τής είναι ουσιαστικά άγνωστος, να ζήσει σε μια καινούρια πόλη, την Τ., όπου δεν γνωρίζει κανέναν, και να αποχωριστεί τη μητέρα της, με την οποία τη συνδέει σχέση λατρείας. Η Ελίζα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή. Στο σχολείο κανείς δεν την αποδέχεται. Για όλους είναι η επαρχιώτισσα, η άσχημη, η ακοινώνητη, που δεν ξέρει να ντύνεται και να φέρεται.

Η προσέγγιση

Η μόνη που την πλησιάζει είναι η Μπεατρίτσε Ροσέτι, η καλλονή του σχολείου. Και ο λόγος που την πλησιάζει αρχικά, είναι για να κάνουν μαζί μια παρανομία: να κλέψουν ένα πανάκριβο τζιν παντελόνι. Και η Ελίζα δέχεται να πάρει μέρος σε αυτό.

Η Μπεατρίτσε, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει την ικανότητα να διαβάζει τα εσώψυχα των άλλων.

Η Μπεατρίτσε, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει την ικανότητα να διαβάζει τα εσώψυχα των άλλων. Καταλαβαίνει ότι με την Ελίζα έχουν πολλά κοινά, παρά το γεγονός ότι δείχνουν τόσο διαφορετικές: η μία μοναχική και εσωστρεφής, η άλλη δυναμική και γοητευτική. Κι οι δυο τους είναι μόνες, και ψάχνουν απεγνωσμένα κάτι ή κάποιον που θα γιατρέψει τις πληγές τους και θα γεμίσει τα κενά της ψυχής τους. Σταδιακά, γνωρίζουν καλύτερα η μία την άλλη, δένονται με μια δυνατή φιλία και με αφοσίωση άνευ όρων. Μαζί ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τον κόσμο, ερωτεύονται, έχουν περίπου την ίδια εποχή την πρώτη τους ερωτική εμπειρία, διαβάζουν παρέα, έρχονται σε επαφή με το διαδίκτυο, συζητούν για τα θέματα που τις απασχολούν. Η σχέση τους μπαίνει πάνω από κάθε τι, πάνω κι από τη σχέση τους με τους γονείς ή τους συντρόφους τους. Μέχρι εκείνη τη μέρα που ανατρέπονται τα πάντα.

Και η ρήξη

Η αφήγηση ξεκινά από τον Δεκέμβριο του 2019. Η Μπεατρίτσε, εκμεταλλευόμενη την ομορφιά της και τις δυνατότητες του διαδικτύου, έχει πλέον γίνει πλούσια και διάσημη. Παντού κυκλοφορούν φωτογραφίες της και όλοι ασχολούνται μαζί της. Η Ελίζα, που είναι και η αφηγήτρια της ιστορίας, είναι τριάντα τεσσάρων ετών, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, και μεγαλώνει μόνη τον γιο της. Μετά από δεκατρία χρόνια, πέντε μήνες και δεκαπέντε μέρες που έχει να μιλήσει με τη Μπεατρίτσε, η Ελίζα αποφασίζει να ανατρέξει στα ημερολόγια που κρατούσε στην εφηβεία της, για να μπορέσει να καταλάβει τι ήταν αυτό που οδήγησε στη ρήξη μιας σχέσης τόσο σημαντικής για κείνη.

Όσο πιο δυνατή είναι μια σχέση, τόσο δυνατότερος είναι και ο πόνος που συνοδεύει τη διάρρηξή της.

Με τα ημερολόγια η Ελίζα κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν κι εμείς μαθαίνουμε για τη ζωή της στην επαρχιακή πόλη όπου ζούσε με τη μητέρα και τον αδελφό της, για το πώς αγάπησε τη λογοτεχνία και έγινε φανατική αναγνώστρια, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε δίπλα σε έναν πατέρα που τον ήξερε ελάχιστα, όταν ήρθε στην Τ.. Και βέβαια, βλέπουμε όλες τις λεπτομέρειες για τη γνωριμία της με την Μπεατρίτσε και τη σταδιακή και απόλυτη σύνδεσή τους, μέχρι τη μοιραία μέρα που η φιλία τους καταστράφηκε. Μαθαίνουμε για το πώς γκρεμίστηκε ο κόσμος της όταν είδε τη Μπεατρίτσε να φιλάει τον Λορέντζο, το αγόρι της, για το πώς ένιωθε όλον αυτό τον καιρό χωρίς την Μπεατρίτσε δίπλα της. Όσο πιο δυνατή είναι μια σχέση, τόσο δυνατότερος είναι και ο πόνος που συνοδεύει τη διάρρηξή της. Και για την Ελίζα, η σχέση αυτή ήταν το παν.

Η συγγραφέας περιγράφει πολύ γλαφυρά τις φάσεις ενηλικίωσης των ηρωίδων, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους καθώς από έφηβες γίνονται γυναίκες, τις απόψεις και τα θέλω τους. Εξαιρετικά ενδιαφέροντες όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου: η Ελίζα, που παρατηρεί, αναλύει και φιλοσοφεί τα πάντα, η Μπεατρίτσε, που θεωρεί ότι η εντυπωσιακή εμφάνιση είναι ο δρόμος για την επιτυχία, αλλά κι ο τρόπος να κρύβεις την αλήθεια, η αντισυμβατική μητέρα της Ελίζας, που δεν της ταιριάζει ο γονεϊκός ρόλος, αλλά αγαπάει τα παιδιά της με τον δικό της τρόπο, η καταπιεστική μητέρα της Μπεατρίτσε, που βάζει σαν στόχο ζωής για την κόρη της, την επαγγελματική επιτυχία που δεν έζησε η ίδια, και πολλοί άλλοι, με τον μικρό ή μεγάλο ρόλο τους στην εξέλιξη της ιστορίας. Με άφθονες διακειμενικές αναφορές- η Ελίζα είναι λάτρης της λογοτεχνίας-, με ζωντανό, εκμυστηρευτικό λόγο, με αφήγηση που συναρπάζει και κλιμακώνει την αγωνία για το τι θα συμβεί παρακάτω, έχουμε ένα μυθιστόρημα ογκώδες αλλά καθόλου κουραστικό, που κυριολεκτικά σε ρουφάει στις σελίδες του, και σε κάνει να ξαναζήσεις τη φάση της ενηλικίωσης μαζί με τις δύο ηρωίδες, να νιώσεις τη χαρά και τον ενθουσιασμό, ή τον πόνο και την απόγνωσή τους.

aiolos avallone

Η Σίλβια Αβαλόνε (Silvia Avallone) γεννήθηκε το 1984 στην Μπιέλα, μια πόλη στην Περιφέρεια του Πιεμόντε, στη βόρεια Ιταλία. Σπούδασε Φιλοσοφία και Λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια, όπου και ζει σήμερα. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2007 με την ποιητική συλλογή Il libro dei vent’anni. Στη συνέχεια δημοσίευσε σύντομα διηγήματα σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Το πρώτο της μυθιστόρημα Acciaio (Ατσάλι) κυκλοφόρησε το 2010. Το βιβλίο είχε μεγάλη επιτυχία και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, ενώ κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα Campiello (2010) και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Strega, το πιο σημαντικό της Ιταλίας, μεταφέρθηκε δε και στον κινηματογράφο. Άλλα έργα της είναι τα: Marina Belezza (2013), Da dove la vita è perfetta (2018) και το ανά χείρας Un’ amicizia (2020). Το 2012 κυκλοφόρησε στη Γαλλία το Le Lynx. Αρθογραφεί στην εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα και στα εβδομαδιαία ένθετά της «Σέτε» και «Λετούρα».

Η ψηφιακή επανάσταση και η δύναμη του διαδικτύου με τα θετικά και τα αρνητικά του, οι προβληματικές σχέσεις μέσα στην οικογένεια, η δύναμη της φιλίας και ο ουσιαστικός της ρόλος στην ολοκλήρωση του ανθρώπου, οι πιθανότητες του να αποβεί μια φιλία επικίνδυνη, είναι μερικά από τα θέματα του βιβλίου. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τη δύναμη της εικόνας, τη διαφορά του είναι και του φαίνεσθαι, καθώς και το απρόβλεπτο της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Η μετάφραση της Λούλας Καραγιαννάκη αποδίδει την ικανότητα της συγγραφέως να αφηγείται με συναρπαστικό τρόπο την πολυπλοκότητα των σχέσεων και των συναισθημάτων των ηρωίδων του βιβλίου.


* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

aiolos mia filiaΑπόσπασμα από το βιβλίο

«Κατά τη γνώμη της ψυχαναλύτριάς μου, αρχικά θα προτιμούσα να επιστρέψω στην κοιλιά της μάνας μου, και στη συνέχεια, αφού αυτό δεν γινόταν, να εγκλειστώ στο σώμα της Μπεατρίτσε﮲να φωλιάσω ανάμεσα στα σπλάχνα και την καρδιά της και να παραμείνω εκεί ασφαλής, να με νανουρίζουν τα όργανα και οι παλμοί της, να γίνω ένα με τους ιστούς της και να μη γεννηθώ ποτέ. Αλλά η αληθινή ζωή, σύμφωνα με τη γιατρό Ντε Άντζελις, αρχίζει μόνο όταν προδώσεις αυτόν που αγαπάς για να μην προδώσεις τον εαυτό σου﮲ όταν φεύγεις, τότε γίνεσαι αυτός που είσαι. Αλλά αυτή η διχοτόμηση, ανέκαθεν με φόβιζε. Η ελευθερία, συνοδεύεται από έναν αβυσσαλέο ίλιγγο».

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

Για το μυθιστόρημα της Κάρολ Σιλντς [Carol Shields] «Πέτρινα ημερολόγια» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: © Shelby Miller/Unspalsh. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Υπάρχει ...

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν [James Baldwin] «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Kεντρική εικόνα: © U.S. National Archives and Records Administration.

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου

Σε όλα τα μυ...

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

Για το μυθιστόρημα της Βιρζινί Ντεπάντ [Virginie Despentes] «Αγαπητέ μαλάκα» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: © Mehrnegar Dolatmand/Unsplash.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Έπρεπε να το περιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβεία Dagger 2024: Ανακοινώθηκαν οι μακρές λίστες για τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα

Βραβεία Dagger 2024: Ανακοινώθηκαν οι μακρές λίστες για τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα

Πρόκειται για τα σημαντικότερα βραβεία της crime fiction λογοτεχνίας και περιλαμβάνουν πολλές κατηγορίες. Υπάρχουν από το 1955 και είναι συνώνυμα με την ανάδειξη των ποιοτικότερων αστυνομικών μυθιστορημάτων και θρίλερ παγκοσμίως. Κεντρική εικόνα: ο John Banville είναι μεταξύ των προταθέντων για βραβείο στα φετινά Βρ...

Τεχνητή Νοημοσύνη: Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε (and I don’t feel fine)

Τεχνητή Νοημοσύνη: Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε (and I don’t feel fine)

Σκέψεις και διερωτήσεις με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου του Γιώργου Χατζηβασιλείου «Η φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης – Ένα ταξίδι στο μέλλον» (εκδ. Διόπτρα), μια πληρέστατη καταγραφή των ηθικών διλημμάτων και των τεράστιων αλλαγών που ήδη προκαλεί η ραγδαία ανάπτυξη της ΤΝ.

...
Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ