aggelou-sini-elefantas390

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το παραμύθι του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Τα κλιμακωτά παραμύθια, γνώριμά μας από τη λαϊκή παράδοση, είναι ιδιαίτερα αγαπητά κυρίως στα μικρά παιδιά. Η βαθμιαία εισαγωγή νέων στοιχείων ή προσώπων στην παρουσίαση /αφήγηση της ιστορίας και ο ρόλος που αποκτά κάθε νέο στοιχείο παραμερίζοντας το προηγούμενο και στη συνέχεια (στην επόμενη κλιμάκωση) παραχωρώντας τη σειρά του στο επόμενο αυξάνει την ένταση, το ενδιαφέρον και δημιουργεί προσδοκίες για την κορύφωση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη δημιούργησαν με μια παλιά, δοκιμασμένη τεχνική ένα σύγχρονο παραμύθι για τη δύναμη της θέλησης, την αξία της προσπάθειας και τη σημασία του να αποδέχεται κανείς τον εαυτό του, αλλά και τους άλλους, όπως είναι.

Ένα μικρούλη ποντικάκι θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του και τα όριά του για να ανακαλύψει πως καμιά σημασία δεν έχει το μέγεθος ή η σωματική ρώμη και πως ο καθένας μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του φτάνει να έχει πίστη στην αξία του.

Η περιπλάνησή του στο δρόμο για την αυτογνωσία θα τον φέρει αντιμέτωπο με άλλα ζώα που, το ένα μετά το άλλο, αναγνωρίζουν την ανωτερότητα του επόμενου. Ως πού μπορεί να φτάσει αυτή η πορεία; Ακόμη και μέχρι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο ζώο του κόσμου, που μεγαλύτερό του δεν υπάρχει και που κανείς δεν το ορίζει. Έλα όμως που ακόμη και για τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον κάνει «να χορέψει».

Ο ρυθμός, που εξασφαλίζεται και μέσω της τεχνικής της κλιμάκωσης, βοηθά τα παιδιά να παρακολουθούν την εξέλιξη της ιστορίας ενώ όταν πια το κουβάρι έχει ξετυλιχτεί για τα καλά, το βλέπουν να μαζεύεται και πάλι για να επαναφέρει την αφήγηση στο αρχικό σημείο, με ένα επιπλέον στοιχείο: την απάντηση στο αρχικό ερώτημα από το οποίο ξεκίνησαν όλα.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το παραμύθι απευθύνεται σε μικρά παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και εκτός όλων των άλλων λειτουργεί και σαν μνημοτεχνική άσκηση.

aggelou-sini-photoΠοιοι είναι οι συγγραφείς

Ο Άγγελος Αγγέλου, που γεννήθηκε στη Ρόδο και σπούδασε Αρχιτεκτονική και μουσική και η Έμη Σίνη, που επίσης γεννήθηκε στη Ρόδο και σπούδασε Πολιτικός μηχανικός, είναι καλλιτεχνικό δίδυμο από το 2007. Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσαν την καλλιτεχνική ομάδα «Κοπέρνικος». Για το παιδικό θεατρικό έργο «Ένα... ανάποδο ταξίδι» απέσπασαν το Α' Βραβείο στο διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου 2007 του ΥΠ.ΠΟ. Το 2008 και το 2009 έγραψαν και σκηνοθέτησαν δυο παιδικές μουσικοθεατρικές ραδιοφωνικές σειρές («Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικου» και «Ο μικρός Κοπέρνικος και οι 7 άθλοι»), που εκπέμπονταν από τη συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος. Έχουν γράψει δεκάδες κείμενα, βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά.

Ποια είναι η εικονογράφος

touliatouΗ Σοφία Τουλιάτου σπούδασε στο τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας. Εργάζεται ως εικονογράφος. Μαζί με τον Πέτρο Μπουλούμπαση συναποτελούν την ομάδα magicpencil. Έχει εικονογραφήσει αρκετά βιβλία για παιδιά. Το 2008 βραβεύτηκε με το Χρυσό βραβείο ΕΒΓΕ για την εικονογράφησή της στο παραμύθι Η εγγονή του Αϊ Βασίλη (Καστανιώτης) της Αμάντας Μιχαλοπούλου.

Στο Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει η Τουλιάτου έχει δημιουργήσει με τρυφερότητα ένα αρχετυπικό ποντικάκι, έξυπνο και φιλοπερίεργο, που με τα τεράστια μάτια του γνωρίζει τον κόσμο σε όλες του τις διαστάσεις.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα μικρά παιδιά θα αγαπήσουν το παραμύθι επειδή θα γελάσουν με τον τρόπο που ξεδιπλώνεται η αφήγηση, θα μπουν εύκολα στη ροή της και θα την παρακολουθήσουν με κέφι. Επίσης στο μικρό ποντικάκι θα βρουν ένα φιλαράκι που έχει πάνω κάτω τις ίδιες έγνοιες με αυτά.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Εκτός από το (προφανές) δίδαγμα, εκτός από τον εξαιρετικό ρυθμό που θα δώσει στα παιδιά χαρά, εκτός από την αισθητική απόλαυση από το ευφάνταστο και παιχνιδιάρικο εικαστικό περιβάλλον, να το προτιμήσουν επειδή τα παιδιά θα βρουν καταφύγιο στο κυκλικό σχήμα της αφήγησης και σαν μικρά ποντικάκια θα έχουν την ευκαιρία να αρχίσουν να χορεύουν στον δικό τους ρυθμό.

* Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος 

aggelou-sini-exofylloΠώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει
Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014
ΣΕΛ. 32, ΤΙΜΗ: € 10,99
politeia-link

 

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΕΜΗΣ ΣΙΝΗ  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Περίπατος βιβλίου 2026: «Με πυξίδα τον Νίκο Καββαδία» – Εκδήλωση για το έργο του ποιητή

Περίπατος βιβλίου 2026: «Με πυξίδα τον Νίκο Καββαδία» – Εκδήλωση για το έργο του ποιητή

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026, στις 13:30, το βιβλιοπωλείο Μονόκλ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Νίκου Καββαδία στο πλαίσιο του Περιπάτου Βιβλίου 2026. 

Επιμέλεια: Book Press

Στο πλαί...

100 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Κοτζιά: Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη

100 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Κοτζιά: Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2026, στις 17:00 έως τις 21:00, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Κοτζιά. Οι ομιλίες. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Βραβεία Ζαν Μορεάς: Στον Γιώργο Βέλτσο το μεγάλο βραβείο –  Η απονομή

Βραβεία Ζαν Μορεάς: Στον Γιώργο Βέλτσο το μεγάλο βραβείο – Η απονομή

Τα Βραβεία Ζαν Μορεάς για το έτος 2024 απονεμήθηκαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείο Πατρών. Ο Αντώνης Σκιαθάς (αριστερά) και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος (δεξιά) ©Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Block Delete», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Μια ελάχιστη ανθολογία 65 ισπανόγραφων μικροδιηγημάτων προερχόμενα από δέκα ισπανόφωνες χώρες.

Ανθολόγηση – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

65 μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες. 65 αστραπιαίες γεύσεις από την ισπανόγραφη μικρομυθοπλασία. Η αν...

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ