mansot-390

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά Ο ζωγράφος του δάσους του Frédérick Mansot που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον το πώς γεννήθηκε το βιβλίο του Φρεντερίκ Μανσό Ο ζωγράφος του δάσους. Ο Γάλλος εικονογράφος προσκλήθηκε από τον σκηνοθέτη Λυκ Ζακέ να παρακολουθήσει τα γυρίσματα της ταινίας του Ήταν μια φορά ένα δάσος (2013) και να συνυπάρξει με τον πραγματικό άνθρωπο που ζωγράφιζε δέντρα, τον Φρανσίς Αλέ, έναν βοτανολόγο, φυσιοδίφη μελετητή του τροπικού δάσους. Εκεί, κάπου σε ένα από τα τελευταία παρθένα δάση βρέθηκε η πηγή έμπνευσης και για τον εικονογράφο.

Στις σελίδες του βιβλίου αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια των παιδιών ένα αισθητικό σύμπαν πολύ ζωντανό και πολύ ελκυστικό. 

Το βιβλίο ωστόσο δεν είναι μια εικονογραφημένη καταγραφή της ταινίας ή των γυρισμάτων της. Είναι μια αυτοτελής ιστορία από τη ζωή ενός ανθρώπου, του Φρανσίς που αγαπά το δάσος, το σέβεται, αποτελεί για αυτόν καταγωγή, ζει στις παρυφές του και μεταδίδει με την τέχνη του ένα πολύ σημαντικό δεδομένο: τη ζωντανή σχέση όλων των έμβιων όντων που συνυπάρχουν μέσα στο δάσος: από τους σχεδόν αόρατους μικροοργανισμούς μέχρι τα αιωνόβια δέντρα.

Στην απλή ιστορία που αφηγείται ο Μανσό, ένας ηλικιωμένος κύριος ακολουθεί καθημερινά το ίδιο τελετουργικό: αναχωρεί από το σπίτι του εξοπλισμένος με τα εργαλεία του (μολύβια και χαρτιά), διεισδύει στο δάσος, σκαρφαλώνει σε ένα φιλόξενο μοαμπί και αποτυπώνει κάθε φορά μια όψη, μια λεπτομέρεια της ζωής του δάσους. Κάποια στιγμή, την τέλεια αρμονία του οικοσυστήματος θα διαταράξει η ανθρώπινη εισβολή αλλά το δάσος θα σταθεί όρθιο και θα αναγεννηθεί. Το μήνυμα του δάσους περικλείει όλη την ελπίδα που πηγάζει από τη δύναμη της φύσης να αναγεννάται και να συνεχίζει να υπάρχει. 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται καταρχάς στα μικρά παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Η πλούσια εικονογράφηση το καθιστά ωστόσο ενδιαφέρον και για μεγαλύτερα παιδιά, ιδιαίτερα όσα απολαμβάνουν την ενασχόληση με τα εικαστικά. 

mansot-fredrick-photoΠοιος είναι ο συγγραφέας και εικονογράφος

Ο Φρεντερίκ Μανσό γεννήθηκε το 1967 στο Πουί αν Βελέ, στην Ωβέρνη της κεντρικής Γαλλίας αλλά μεγάλωσε και ζει στην περιοχή της Λυών. Έχει αποφοιτήσει από την σχολή σχεδίου Emile Colh όπου εδώ και πολλά χρόνια διδάσκει. Έχει εικονογραφήσει δεκάδες βιβλία για παιδιά χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Σε αυτό το βιβλίο, οι σελίδες του οποίου είναι ζωγραφισμένες με την τεχνική γκουάς που του επιτρέπει να δημιουργεί επάλληλες στρώσεις χρωμάτων και να ανασυνθέτει την εικόνα του δάσους σε όλες του τις αποχρώσεις από τις πιο βαθειές στις πιο φωτεινές υπογράφει για πρώτη φορά τόσο την εικονογράφηση όσο και το κείμενο. 

Περισσότερα για τον συγγραφέα μπορείτε να δείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα: http://sitedefrederickmansot.hautetfort.com/

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Το δάσος ασκεί στα παιδιά μεγάλη έλξη για μια σειρά από λόγους: από την ποικιλότητα που στεγάζει έως τα μυστήρια που μπορεί να κρύβει. Στις σελίδες του βιβλίου θα δουν να αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια τους ένα αισθητικό σύμπαν πολύ ζωντανό και πολύ ελκυστικό. 

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Είτε το επιλέξουν για λόγους αισθητικής απόλαυσης είτε για το οικολογικό του μήνυμα είτε για την τρυφερή ιστορία του ηλικιωμένου που έχοντας διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου της ζωής αντλεί χαρά και δύναμη από το δάσος, οι γονείς προσφέροντας στα παιδιά το βιβλίο Ο ζωγράφος του δάσους τα εισάγουν μέσω ενός εικαστικά άρτιου βιβλίου στην προβληματική του σεβασμού και της προστασίας της φύσης.  

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ

mansot-exofylloΟ ζωγράφος του δάσους
Frédérick Mansot
Μετφρ. Θεόφιλος Μπαχτσεβάνης
Εκδόσεις Νεφέλη, 2014
Σελ. 24, τιμή € 13,90
politeia-link

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Περίπατος βιβλίου 2026: «Με πυξίδα τον Νίκο Καββαδία» – Εκδήλωση για το έργο του ποιητή

Περίπατος βιβλίου 2026: «Με πυξίδα τον Νίκο Καββαδία» – Εκδήλωση για το έργο του ποιητή

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026, στις 13:30, το βιβλιοπωλείο Μονόκλ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Νίκου Καββαδία στο πλαίσιο του Περιπάτου Βιβλίου 2026. 

Επιμέλεια: Book Press

Στο πλαί...

100 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Κοτζιά: Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη

100 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Κοτζιά: Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2026, στις 17:00 έως τις 21:00, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Κοτζιά. Οι ομιλίες. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Βραβεία Ζαν Μορεάς: Στον Γιώργο Βέλτσο το μεγάλο βραβείο –  Η απονομή

Βραβεία Ζαν Μορεάς: Στον Γιώργο Βέλτσο το μεγάλο βραβείο – Η απονομή

Τα Βραβεία Ζαν Μορεάς για το έτος 2024 απονεμήθηκαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείο Πατρών. Ο Αντώνης Σκιαθάς (αριστερά) και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος (δεξιά) ©Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Block Delete», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Μια ελάχιστη ανθολογία 65 ισπανόγραφων μικροδιηγημάτων προερχόμενα από δέκα ισπανόφωνες χώρες.

Ανθολόγηση – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

65 μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες. 65 αστραπιαίες γεύσεις από την ισπανόγραφη μικρομυθοπλασία. Η αν...

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ