varjak-paw390

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά κι εφήβους Βάρτζακ Πο του SF Said, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Η παιδική ηλικία και η εφηβεία καταλαμβάνουν στη ζωή κάθε ανθρώπου ένα μικρό μόνο μέρος της. Και ευτυχώς. Κατακτώντας βήμα- βήμα και σταδιακά μικρές δόσεις ανεξαρτησίας και αυτονομίας, το παιδί και ακόμη περισσότερο ο έφηβος, από την ηλικία των 11-12 ετών, οπλίζεται με αυτοπεποίθηση, δοκιμάζει τις δυνάμεις του και παίρνει μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Ορισμένες φορές τα παιδιά βγαίνουν απότομα από τον γυάλινο κόσμο τους και ενίοτε η σύγκρουση με την πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Εξίσου συχνά τα στραβοπατήματα οδηγούν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και έτσι η επιστροφή στη φωλιά γίνεται με θριαμβευτικό τρόπο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Βάρτζακ Πο είναι ένας καθαρόαιμος γάτος Μπλε Μεσοποταμίας (επινοημένο, αλλά υπέροχο είδος) ο οποίος έχοντας μεγαλώσει στο απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού μιας φιλόζωης κυρίας δεν έχει ιδέα για το τι μπορεί να τον περιμένει «εκεί έξω». Θα το μάθει όταν τα δεδομένα της τακτοποιημένης ζωής της πανέμορφης και σπάνιας οικογένειάς του αλλάξουν με τον θάνατο της κυρίας. Ο νεαρός γάτος που φιλοδοξεί να τιμήσει το όνομα του θρυλικού προγόνου του με τις ιστορίες για τα ανδραγαθήματα του οποίου έχει μεγαλώσει, ζει στη σκιά του μεγάλου του αδελφού που τον υποτιμά και τον υπονομεύει. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του (τα μάτια του) τον διαφοροποιεί από την οικογένεια αλλά και τον κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό.

Ό,τι γνωρίζουμε για το πνεύμα ανεξαρτησίας των γάτων, την αξιοπρέπεια και την ευφυΐα τους, επιβεβαιώνεται θριαμβευτικά στον Βάρτζακ Πο μαγνητίζοντας τον αναγνώστη.

Η επιλογή του SF Said να πλάσει έναν ήρωα που είναι γάτος σπάνιας ράτσας και μάλιστα με καταγωγή από το μέρος του κόσμου που αποτελεί κοιτίδα του πολιτισμού, του προσδίδει μοναδικά χαρακτηριστικά: ο γάτος έχει δυνάμεις, ικανότητες και δεξιότητες εντελώς ξεχωριστές. Ό,τι γνωρίζουμε για το πνεύμα ανεξαρτησίας των γάτων, την αξιοπρέπεια και την ευφυΐα τους, επιβεβαιώνεται θριαμβευτικά στον Βάρτζακ Πο μαγνητίζοντας τον αναγνώστη.

Στην κυρίως αφήγηση της ιστορίας του παρεμβάλλονται μικρότερα σε έκταση κεφάλαια, διακριτά και από την εικονογράφησή τους, που είναι τα κεφάλαια των ονείρων. Σε αυτά ο Βάρτζακ συμφιλιώνεται με το παρελθόν του καθώς συναντάται με τον ένδοξο πρόγονό του Τζαλάλ, κατανοεί τις δυνάμεις του διδασκόμενος τις «δεξιότητες» των γάτων (παραμπομπή στις επτά ζωές) και προετοιμάζεται κάθε φορά για το επόμενο βήμα του. Η λειτουργία τους είναι διπλά σημαντική για τον αναγνώστη: εκτός του ότι περιγράφουν τη διαδικασία σταδιακής ενηλικίωσης του νεαρού Βάρτζακ, συμβάλουν στην κατανόηση των (πολύτιμων) ονείρων στα οποία ο καθένας καταφεύγει αλλά και ανατρέχει ώστε να λύσει απορίες, να συμφιλιωθεί με αλλαγές, να τα βρει εν τέλει με τον εαυτό του.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται στα παιδιά ηλικίας 11 ετών και άνω. Μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού αλλά και της Α' και Β' γυμνασίου μπορούν να κατανοήσουν τους συμβολισμούς και τις αναλογίες στην ιστορία του καθαρόαιμου Μπλε Μεσοποταμίας.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

varjak-paw-sf-dsaid-and-olasubomiΟ Βρετανός, ιρακινής καταγωγής, SF Said γεννήθηκε στη Βυρηττό το 1967 αλλά έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Ιορδανία. Μεγάλωσε στο Λονδίνο όπου ζει από την ηλικία των 2 ετών. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος ασχολούμενος με πολιτιστικά θέματα, αρθρογραφεί για βιβλία και γράφει βιβλία για παιδιά. Σε μια πολύ ωραία συζήτησή του (που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian) με μια έφηβη αναγνώστριά του, απάντησε πως για εκείνον «η Μεσοποταμία σημαίνει την αρχική προέλευση, την απαρχή όλων. Αυτό που ήθελα στην πραγματικότητα να κάνω με τον Βάρτζακ Πο ήταν να βάλω τον γάτο να πάει εκεί που βρίσκεται η πηγή όλων των πραγμάτων και να ανακαλύψει την ουσία του να είσαι γάτα».

Ποιος είναι ο εικονογράφος

Ο πολυτάλαντος Βρετανός εικονογράφος, φωτογράφος, γλύπτης, κομίστας και γραφίστας αλλά και μουσικός και σκηνοθέτης Ντέιβιντ Μακ Κην σχεδίασε ατμοσφαιρικές και γοητευτικές φιγούρες γάτων που αποπνέουν δυναμισμό, μυστήριο και αγωνία αλλά και χιούμορ. Ο SF Said έχει πει για τα σχέδια του Μακ Κην πως απέχουν από την εικόνα που είχε ο ίδιος για τον Βάτζακ και πως είναι αναμφίβολα ανώτερα.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά θα αγαπήσουν τον Βάρτζακ Πο επειδή είναι σπάνιος, επινοητικός, προσαρμοστικός, πιστός στην οικογένεια αλλά και τους φίλους του και αγαπά την περιπέτεια. Θα τον αγαπήσουν, επίσης, για την ακατανίκητη γοητεία που μόνο ένα αιλουροειδές μπορεί να ασκήσει στον άνθρωπο.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Επιλέγοντας το βιβλίο του SF Said θα δώσουν στα παιδιά τους ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα με στοιχεία προβληματισμού γύρω από θέματα όπως η έννοια της κατάκτησης της ανεξαρτησίας, οι σχέσεις και οι ισορροπίες μέσα στην οικογένεια και ειδικότερα μεταξύ αδελφών, ο σεβασμός στις παραδόσεις αλλά και η πίστη στις μοναδικές ικανότητες του καθενός. Η ιδέα πως στη ζωή τίποτε δεν χαρίζεται αναδύεται από κάθε σελίδα του βιβλίου στο οποίο κινούνται με δυναμισμό, σβελτάδα και χάρη οι ουρές των πιο γοητευτικών τετράποδων. 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ

varjak-paw-exofylloΒάρτζακ Πο
SF Said
Εικονογράφηση: Dave McKean
Μετφρ: Νοέλα Ελιασά
Εκδόσεις Κέδρος, 2014
ΣΕΛ. 264, Τιμή € 12,00

politeia-link

 

 

 

  

 

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε η συγγραφέας των παιδιών Αγγελική Βαρελλά

Πέθανε η συγγραφέας των παιδιών Αγγελική Βαρελλά

Σε ηλικία 92 ετών, πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά. Φωτογραφία: Άρης Ρούπινας

Επιμέλεια: Book Press

Ο κόσμος του βιβλίου και ειδικότερα ο κόσμος του βιβλίου για παιδιά αποχαιρετά σήμερα τη συγγραφέα ...

«Στους δρόμους» του Συλβαίν Πρυντόμ (κριτική) – Η πρόκληση μιας νέας ζωής

«Στους δρόμους» του Συλβαίν Πρυντόμ (κριτική) – Η πρόκληση μιας νέας ζωής

Σκέψεις και παρατηρήσεις για το αυτοκίνητο ως σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας, καθώς και σύμβολο κοινωνικής θέσης, με αφορμή το μυθιστόρημα του Συλβαίν Πρυντόμ (Sylvain Prudhomme) «Στους δρόμους» (μτφρ. Έφη Κορομηλά, εκδ. Στερέωμα).

Του Ηλία Καφάογλου 

...
«Εμμανουήλ και Αικατερίνη» της Ρέας Γαλανάκη (κριτική)

«Εμμανουήλ και Αικατερίνη» της Ρέας Γαλανάκη (κριτική)

Για το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη «Εμμανουήλ και Αικατερίνη – Τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια» (εκδ. Καστανιώτη).

Της Άλκηστης Σουλογιάννη

Όσοι ακολουθούμε συστηματικά τη ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Μια λίστα με 10 σημαντικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Women’s Prize for Fiction. Τα δέκα βιβλία αναδείχθηκαν μέσω ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 20.000 αναγνώστες. Και τα 10 έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Στη φωτογραφία, η Μέρι Σέλεϊ.

...
40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμενους μήνες. Δείτε τα και διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο του καλοκαιριού.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης...

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

Από τα πολλλά καλά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, σας προτείνω δέκα, επιλεγμένα από τα μη μυθοπλαστικά βιβλία. Δοκίμια, έρευνες, μελέτες, όλα τους διαβαστερά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Δέκα βιβλία, δέκα ευκαιρίες να γίνουμε σοφότεροι και, γιατί όχι, καλύτεροι άνθρωποι.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ