varjak-paw390

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά κι εφήβους Βάρτζακ Πο του SF Said, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Η παιδική ηλικία και η εφηβεία καταλαμβάνουν στη ζωή κάθε ανθρώπου ένα μικρό μόνο μέρος της. Και ευτυχώς. Κατακτώντας βήμα- βήμα και σταδιακά μικρές δόσεις ανεξαρτησίας και αυτονομίας, το παιδί και ακόμη περισσότερο ο έφηβος, από την ηλικία των 11-12 ετών, οπλίζεται με αυτοπεποίθηση, δοκιμάζει τις δυνάμεις του και παίρνει μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Ορισμένες φορές τα παιδιά βγαίνουν απότομα από τον γυάλινο κόσμο τους και ενίοτε η σύγκρουση με την πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Εξίσου συχνά τα στραβοπατήματα οδηγούν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και έτσι η επιστροφή στη φωλιά γίνεται με θριαμβευτικό τρόπο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Βάρτζακ Πο είναι ένας καθαρόαιμος γάτος Μπλε Μεσοποταμίας (επινοημένο, αλλά υπέροχο είδος) ο οποίος έχοντας μεγαλώσει στο απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού μιας φιλόζωης κυρίας δεν έχει ιδέα για το τι μπορεί να τον περιμένει «εκεί έξω». Θα το μάθει όταν τα δεδομένα της τακτοποιημένης ζωής της πανέμορφης και σπάνιας οικογένειάς του αλλάξουν με τον θάνατο της κυρίας. Ο νεαρός γάτος που φιλοδοξεί να τιμήσει το όνομα του θρυλικού προγόνου του με τις ιστορίες για τα ανδραγαθήματα του οποίου έχει μεγαλώσει, ζει στη σκιά του μεγάλου του αδελφού που τον υποτιμά και τον υπονομεύει. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του (τα μάτια του) τον διαφοροποιεί από την οικογένεια αλλά και τον κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό.

Ό,τι γνωρίζουμε για το πνεύμα ανεξαρτησίας των γάτων, την αξιοπρέπεια και την ευφυΐα τους, επιβεβαιώνεται θριαμβευτικά στον Βάρτζακ Πο μαγνητίζοντας τον αναγνώστη.

Η επιλογή του SF Said να πλάσει έναν ήρωα που είναι γάτος σπάνιας ράτσας και μάλιστα με καταγωγή από το μέρος του κόσμου που αποτελεί κοιτίδα του πολιτισμού, του προσδίδει μοναδικά χαρακτηριστικά: ο γάτος έχει δυνάμεις, ικανότητες και δεξιότητες εντελώς ξεχωριστές. Ό,τι γνωρίζουμε για το πνεύμα ανεξαρτησίας των γάτων, την αξιοπρέπεια και την ευφυΐα τους, επιβεβαιώνεται θριαμβευτικά στον Βάρτζακ Πο μαγνητίζοντας τον αναγνώστη.

Στην κυρίως αφήγηση της ιστορίας του παρεμβάλλονται μικρότερα σε έκταση κεφάλαια, διακριτά και από την εικονογράφησή τους, που είναι τα κεφάλαια των ονείρων. Σε αυτά ο Βάρτζακ συμφιλιώνεται με το παρελθόν του καθώς συναντάται με τον ένδοξο πρόγονό του Τζαλάλ, κατανοεί τις δυνάμεις του διδασκόμενος τις «δεξιότητες» των γάτων (παραμπομπή στις επτά ζωές) και προετοιμάζεται κάθε φορά για το επόμενο βήμα του. Η λειτουργία τους είναι διπλά σημαντική για τον αναγνώστη: εκτός του ότι περιγράφουν τη διαδικασία σταδιακής ενηλικίωσης του νεαρού Βάρτζακ, συμβάλουν στην κατανόηση των (πολύτιμων) ονείρων στα οποία ο καθένας καταφεύγει αλλά και ανατρέχει ώστε να λύσει απορίες, να συμφιλιωθεί με αλλαγές, να τα βρει εν τέλει με τον εαυτό του.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται στα παιδιά ηλικίας 11 ετών και άνω. Μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού αλλά και της Α' και Β' γυμνασίου μπορούν να κατανοήσουν τους συμβολισμούς και τις αναλογίες στην ιστορία του καθαρόαιμου Μπλε Μεσοποταμίας.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

varjak-paw-sf-dsaid-and-olasubomiΟ Βρετανός, ιρακινής καταγωγής, SF Said γεννήθηκε στη Βυρηττό το 1967 αλλά έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Ιορδανία. Μεγάλωσε στο Λονδίνο όπου ζει από την ηλικία των 2 ετών. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος ασχολούμενος με πολιτιστικά θέματα, αρθρογραφεί για βιβλία και γράφει βιβλία για παιδιά. Σε μια πολύ ωραία συζήτησή του (που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian) με μια έφηβη αναγνώστριά του, απάντησε πως για εκείνον «η Μεσοποταμία σημαίνει την αρχική προέλευση, την απαρχή όλων. Αυτό που ήθελα στην πραγματικότητα να κάνω με τον Βάρτζακ Πο ήταν να βάλω τον γάτο να πάει εκεί που βρίσκεται η πηγή όλων των πραγμάτων και να ανακαλύψει την ουσία του να είσαι γάτα».

Ποιος είναι ο εικονογράφος

Ο πολυτάλαντος Βρετανός εικονογράφος, φωτογράφος, γλύπτης, κομίστας και γραφίστας αλλά και μουσικός και σκηνοθέτης Ντέιβιντ Μακ Κην σχεδίασε ατμοσφαιρικές και γοητευτικές φιγούρες γάτων που αποπνέουν δυναμισμό, μυστήριο και αγωνία αλλά και χιούμορ. Ο SF Said έχει πει για τα σχέδια του Μακ Κην πως απέχουν από την εικόνα που είχε ο ίδιος για τον Βάτζακ και πως είναι αναμφίβολα ανώτερα.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά θα αγαπήσουν τον Βάρτζακ Πο επειδή είναι σπάνιος, επινοητικός, προσαρμοστικός, πιστός στην οικογένεια αλλά και τους φίλους του και αγαπά την περιπέτεια. Θα τον αγαπήσουν, επίσης, για την ακατανίκητη γοητεία που μόνο ένα αιλουροειδές μπορεί να ασκήσει στον άνθρωπο.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Επιλέγοντας το βιβλίο του SF Said θα δώσουν στα παιδιά τους ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα με στοιχεία προβληματισμού γύρω από θέματα όπως η έννοια της κατάκτησης της ανεξαρτησίας, οι σχέσεις και οι ισορροπίες μέσα στην οικογένεια και ειδικότερα μεταξύ αδελφών, ο σεβασμός στις παραδόσεις αλλά και η πίστη στις μοναδικές ικανότητες του καθενός. Η ιδέα πως στη ζωή τίποτε δεν χαρίζεται αναδύεται από κάθε σελίδα του βιβλίου στο οποίο κινούνται με δυναμισμό, σβελτάδα και χάρη οι ουρές των πιο γοητευτικών τετράποδων. 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ

varjak-paw-exofylloΒάρτζακ Πο
SF Said
Εικονογράφηση: Dave McKean
Μετφρ: Νοέλα Ελιασά
Εκδόσεις Κέδρος, 2014
ΣΕΛ. 264, Τιμή € 12,00

politeia-link

 

 

 

  

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργη της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Stay Awake: H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Athens Pride 2025

Stay Awake: H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Athens Pride 2025

Με την καμπάνια ορατότητας «Stay Awake», η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στο Athens Pride 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια του. 

Επιμέλεια: Book Press

Στην ομοφοβία, στην τρανσφοβία, στη μισαλλοδοξία, μην κλ...

«Δεν είμαι ρομπότ», ανθολογία (κριτική) – Τα όρια της λογοτεχνικής δημιουργίας

«Δεν είμαι ρομπότ», ανθολογία (κριτική) – Τα όρια της λογοτεχνικής δημιουργίας

Για την ανθολογία διηγημάτων «Δεν είμαι ρομπότ» (επίμετρο Γεράσιμος Κουζέλης, εκδ. Θεμέλιο). Στην εικόνα, στιγμιότυπο από την κορεάτικη σειρά «I'm not a robot». 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να γράψει λογοτεχνία; Μπορεί να γράψει λογοτ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

«Ένα δικό του δωμάτιο» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Ένα δικό του δωμάτιο» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Παναγιώτη Γούτα «Ένα δικό του δωμάτιο», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 30 Μαΐου από τις εκδόσεις Ρώμη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΔΑΚΡΥΑ

Γέρασε πια, θα πλησιάζει τα ενε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργη της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ