varjak-paw390

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά κι εφήβους Βάρτζακ Πο του SF Said, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Η παιδική ηλικία και η εφηβεία καταλαμβάνουν στη ζωή κάθε ανθρώπου ένα μικρό μόνο μέρος της. Και ευτυχώς. Κατακτώντας βήμα- βήμα και σταδιακά μικρές δόσεις ανεξαρτησίας και αυτονομίας, το παιδί και ακόμη περισσότερο ο έφηβος, από την ηλικία των 11-12 ετών, οπλίζεται με αυτοπεποίθηση, δοκιμάζει τις δυνάμεις του και παίρνει μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Ορισμένες φορές τα παιδιά βγαίνουν απότομα από τον γυάλινο κόσμο τους και ενίοτε η σύγκρουση με την πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Εξίσου συχνά τα στραβοπατήματα οδηγούν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και έτσι η επιστροφή στη φωλιά γίνεται με θριαμβευτικό τρόπο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Βάρτζακ Πο είναι ένας καθαρόαιμος γάτος Μπλε Μεσοποταμίας (επινοημένο, αλλά υπέροχο είδος) ο οποίος έχοντας μεγαλώσει στο απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού μιας φιλόζωης κυρίας δεν έχει ιδέα για το τι μπορεί να τον περιμένει «εκεί έξω». Θα το μάθει όταν τα δεδομένα της τακτοποιημένης ζωής της πανέμορφης και σπάνιας οικογένειάς του αλλάξουν με τον θάνατο της κυρίας. Ο νεαρός γάτος που φιλοδοξεί να τιμήσει το όνομα του θρυλικού προγόνου του με τις ιστορίες για τα ανδραγαθήματα του οποίου έχει μεγαλώσει, ζει στη σκιά του μεγάλου του αδελφού που τον υποτιμά και τον υπονομεύει. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του (τα μάτια του) τον διαφοροποιεί από την οικογένεια αλλά και τον κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό.

Ό,τι γνωρίζουμε για το πνεύμα ανεξαρτησίας των γάτων, την αξιοπρέπεια και την ευφυΐα τους, επιβεβαιώνεται θριαμβευτικά στον Βάρτζακ Πο μαγνητίζοντας τον αναγνώστη.

Η επιλογή του SF Said να πλάσει έναν ήρωα που είναι γάτος σπάνιας ράτσας και μάλιστα με καταγωγή από το μέρος του κόσμου που αποτελεί κοιτίδα του πολιτισμού, του προσδίδει μοναδικά χαρακτηριστικά: ο γάτος έχει δυνάμεις, ικανότητες και δεξιότητες εντελώς ξεχωριστές. Ό,τι γνωρίζουμε για το πνεύμα ανεξαρτησίας των γάτων, την αξιοπρέπεια και την ευφυΐα τους, επιβεβαιώνεται θριαμβευτικά στον Βάρτζακ Πο μαγνητίζοντας τον αναγνώστη.

Στην κυρίως αφήγηση της ιστορίας του παρεμβάλλονται μικρότερα σε έκταση κεφάλαια, διακριτά και από την εικονογράφησή τους, που είναι τα κεφάλαια των ονείρων. Σε αυτά ο Βάρτζακ συμφιλιώνεται με το παρελθόν του καθώς συναντάται με τον ένδοξο πρόγονό του Τζαλάλ, κατανοεί τις δυνάμεις του διδασκόμενος τις «δεξιότητες» των γάτων (παραμπομπή στις επτά ζωές) και προετοιμάζεται κάθε φορά για το επόμενο βήμα του. Η λειτουργία τους είναι διπλά σημαντική για τον αναγνώστη: εκτός του ότι περιγράφουν τη διαδικασία σταδιακής ενηλικίωσης του νεαρού Βάρτζακ, συμβάλουν στην κατανόηση των (πολύτιμων) ονείρων στα οποία ο καθένας καταφεύγει αλλά και ανατρέχει ώστε να λύσει απορίες, να συμφιλιωθεί με αλλαγές, να τα βρει εν τέλει με τον εαυτό του.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται στα παιδιά ηλικίας 11 ετών και άνω. Μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού αλλά και της Α' και Β' γυμνασίου μπορούν να κατανοήσουν τους συμβολισμούς και τις αναλογίες στην ιστορία του καθαρόαιμου Μπλε Μεσοποταμίας.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

varjak-paw-sf-dsaid-and-olasubomiΟ Βρετανός, ιρακινής καταγωγής, SF Said γεννήθηκε στη Βυρηττό το 1967 αλλά έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Ιορδανία. Μεγάλωσε στο Λονδίνο όπου ζει από την ηλικία των 2 ετών. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος ασχολούμενος με πολιτιστικά θέματα, αρθρογραφεί για βιβλία και γράφει βιβλία για παιδιά. Σε μια πολύ ωραία συζήτησή του (που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian) με μια έφηβη αναγνώστριά του, απάντησε πως για εκείνον «η Μεσοποταμία σημαίνει την αρχική προέλευση, την απαρχή όλων. Αυτό που ήθελα στην πραγματικότητα να κάνω με τον Βάρτζακ Πο ήταν να βάλω τον γάτο να πάει εκεί που βρίσκεται η πηγή όλων των πραγμάτων και να ανακαλύψει την ουσία του να είσαι γάτα».

Ποιος είναι ο εικονογράφος

Ο πολυτάλαντος Βρετανός εικονογράφος, φωτογράφος, γλύπτης, κομίστας και γραφίστας αλλά και μουσικός και σκηνοθέτης Ντέιβιντ Μακ Κην σχεδίασε ατμοσφαιρικές και γοητευτικές φιγούρες γάτων που αποπνέουν δυναμισμό, μυστήριο και αγωνία αλλά και χιούμορ. Ο SF Said έχει πει για τα σχέδια του Μακ Κην πως απέχουν από την εικόνα που είχε ο ίδιος για τον Βάτζακ και πως είναι αναμφίβολα ανώτερα.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά θα αγαπήσουν τον Βάρτζακ Πο επειδή είναι σπάνιος, επινοητικός, προσαρμοστικός, πιστός στην οικογένεια αλλά και τους φίλους του και αγαπά την περιπέτεια. Θα τον αγαπήσουν, επίσης, για την ακατανίκητη γοητεία που μόνο ένα αιλουροειδές μπορεί να ασκήσει στον άνθρωπο.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Επιλέγοντας το βιβλίο του SF Said θα δώσουν στα παιδιά τους ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα με στοιχεία προβληματισμού γύρω από θέματα όπως η έννοια της κατάκτησης της ανεξαρτησίας, οι σχέσεις και οι ισορροπίες μέσα στην οικογένεια και ειδικότερα μεταξύ αδελφών, ο σεβασμός στις παραδόσεις αλλά και η πίστη στις μοναδικές ικανότητες του καθενός. Η ιδέα πως στη ζωή τίποτε δεν χαρίζεται αναδύεται από κάθε σελίδα του βιβλίου στο οποίο κινούνται με δυναμισμό, σβελτάδα και χάρη οι ουρές των πιο γοητευτικών τετράποδων. 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ

varjak-paw-exofylloΒάρτζακ Πο
SF Said
Εικονογράφηση: Dave McKean
Μετφρ: Νοέλα Ελιασά
Εκδόσεις Κέδρος, 2014
ΣΕΛ. 264, Τιμή € 12,00

politeia-link

 

 

 

  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Εγώ μπροστά» των Ναντίν Μπρεν-Κοσμ και Ολιβιέ Ταλέκ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Εγώ μπροστά» των Ναντίν Μπρεν-Κοσμ και Ολιβιέ Ταλέκ

Για το εικονογραφημένο βιβλίο για μικρά παιδιά «Εγώ, μπροστά» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου) της Ναντίν Μπρεν-Κοσμ, σε εικονογράφηση Ολιβιέ Ταλέκ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Angelus Novus.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

...
Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η υπόσχεση», της Νίκολα Ντέιβις

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η υπόσχεση», της Νίκολα Ντέιβις

Αυτή την εβδομάδα στη στήλη «Ένα βιβλίο για παιδιά» το εικονογραφημένο παραμύθι «Η υπόσχεση» της Νίκολα Ντέιβις, σε εικονογράφηση της Λώρα Κάρλιν και μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Νίκο Ορφανό

Διαβάζοντας με τον Νίκο Ορφανό

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός απαντά σε 18 κλασικές ή απρόσμενες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Ο νυχτερινός στο βάθος», του Γιώργου Γκόζη (κριτική)

«Ο νυχτερινός στο βάθος», του Γιώργου Γκόζη (κριτική)

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Γκόζη «Ο νυχτερινός στο βάθος» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη το 2002. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από τον μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη το 1978. 

Του Παναγιώτη Γούτα

Σε αρκετές περιπτώσεις το π...

Η Στέγη τιμά τον Γιαννούλη Χαλεπά με παράσταση, ταινία μικρού μήκους, έκθεση και βιβλίο

Η Στέγη τιμά τον Γιαννούλη Χαλεπά με παράσταση, ταινία μικρού μήκους, έκθεση και βιβλίο

Ο Γιανούλης Χαλεπάς, η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι τον αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό και καταραμένο καλλιτέχνη», συναντά το σκηνοθετικό βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη και τη γραφή του The Boy από τις 10 μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το αντίδωρο», της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη (προδημοσίευση)

«Το αντίδωρο», της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Μαίρης Σπυριδογιαννάκη «Το αντίδωρο – Αφού σκέφτομαι θετικά, γιατί μου πάνε όλα στραβά;» το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις «Η Τέχνη της Ζωής».

Επιμέλεια: Book Press

01 ...

«Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε», του Όλιβερ Χίλµες (προδημοσίευση)

«Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε», του Όλιβερ Χίλµες (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Oliver Hilmes «Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής), που κυκλοφορεί στις 19 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡ ΒΙΚΤΟΡ ΜΙΛΕΡ-ΧΕΣ,
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ...

«Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», του Γιώργου Πετράκη (προδημοσίευση)

«Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», του Γιώργου Πετράκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός αποσπάσματος από τη συλλογή τριών ιστοριών του Γιώργου Πετράκη «Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Πληθώρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μάρκου στέκεται πίσω απ’ τ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021 σύμφωνα με τον Guardian

Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021 σύμφωνα με τον Guardian

H λίστα του Guardian με τα καλύτερα βιβλία του 2021 περιλαμβάνει πολλά γνώριμα και αγαπητά ονόματα, όπως η Όλγκα Τοκάρτσουκ, ο Καζούο Ισιγκούρο, ο Τζόναθαν Φράνζεν και η Σάλι Ρούνεϊ, μεταξύ άλλων. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι πολλοί από τους συγγραφείς που ξεχώρισαν έχουν ήδη ένα ή περισσότερα βιβλία τους μεταφρα...

Τζορτζ Όργουελ, ένας συγγραφέας του 21ου αιώνα – 35 βιβλία του στα ελληνικά

Τζορτζ Όργουελ, ένας συγγραφέας του 21ου αιώνα – 35 βιβλία του στα ελληνικά

Το 2021 ήταν αναμφίβολα η χρονιά του George Orwell. Ο λόγος; Η απελευθέρωση των δικαιωμάτων του, αφού στα τέλη του 2020 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τον θάνατό του, που επήλθε, σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου του 1950. 

Επιμέλεια: Book Press

Από τις πρώτες μέ...

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτές, εντονότερα από άλλες χρονιές, έφταναν βιβλία στο γραφείο μας ακόμη και παραμονές Πρωτοχρονιάς. Ακόμη και σημαντικά μυθιστορήματα διεθνώς αναγνωρισ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ